Onderstaande is een doorgeplaatst bericht van www.staatvanhetklimaat.nl
Aanstaande dinsdag 2 november ben ik gastspreker tijdens het Klimaatcongres 2011,het jaarlijkse klimaatcongres van het ministerie van Infrastructuur &Milieu. Dit congres is bedoeld voor beleidsmakers werkzaam bij gemeenten,provincies en waterschappen.
Ik val onder de rubriek Klimaatacademie,samen met Willem Vermeend enMaarten Hajer. De korte omschrijving van mijn lezing luidt:
Gastspreker Marcel Crok:‘Klimaatbeleid is meer dan CO2-beleid’
‘Vertrouw bij het vormgeven van lokaal klimaatbeleid niet blind op klimaatmodellen’,zegt Marcel Crok. ‘Wees vooral pragmatisch.
Ga bijvoorbeeld uit van weerextremen die de regio in het verleden heeft gekend. En kijk ook eens naar andere invloeden van de mens dan CO2-uitstoot,zoals de verdroging van het landschap. Het verleden bevat de sleutel tot maatregelen die je lokaal kunt nemen. De toekomst voorspellen kunnen we helaas nog lang niet.’ Crok is wetenschapsjournalist en schreef het boek ‘De staat van het klimaat. Een koele blik op een verhit debat’. Benieuwd naar Croks visie? Kom dan naar zijn lezing in de Klimaatacademie tijdens het Klimaatcongres.
Als je de website van het congres afstruint kom je het woord klimaat weliswaar vaak tegen,maar als je goed leest gaat het congres eigenlijk over energie. De eerste zin op de homepage luidt bijvoorbeeld:
Van led straatverlichting en elektrisch vervoer tot de Energiefabriek en energieneutrale nieuwbouw. Nederlandse overheden kiezen massaal voor duurzame initiatieven en oplossingen. U ook?
Energiecongres 2011 zou een betere benaming zijn geweest.
Ik ben daarom blij met mijn quote ‘klimaatbeleid is meer dan CO2-beleid’. Het woord ‘adaptatie’ben ik op de website niet tegen gekomen. In mijn ogen is adaptatie (wereldwijd gezien) het enige logische antwoord op het wapenen tegen weer/klimaatextremen in de komende decennia.
Lokaal klimaatbeleid waar ik iedere dinsdag over mag lezen vind ik sowieso tenenkrommend ergerniswekkend geneuzel door ambtenaren, die tot voor kort uit het raam staarden en door de "duurzaamheid" wat zijn gaan doen voor hun centen, zij het gebaseerd op niks en om de geheel verkeerde redenen. Succes toegewenst met het praten tegen deze gehersenspoelden dan ook.
In de laatste zin wek je toch een beetje de indruk dat het een door de mens veroorzaakte klimaatverandering betreft indien je niet expliciet aangeeft dat het hier een natuurlijke variabele betreft….
Ben
Ik bedoel inderdaad weersextremen die hoe dan ook zullen blijven voorkomen. De relatie CO2 en meer weersextremen is er vooralsnog niet, zie bv http://rogerpielkejr.blogspot.com/2011/10/are-us-…
In Ten slotte: van het PBL Signalenrapport!
http://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publica…
De overheid heeft de wijsheid niet in pacht, noch voor maatschappelijke doelbepaling, noch voor de beste manier om die doelen te behalen. Doelen zullen veranderen, net als de beste route ernaartoe (Westley et al. 2006). Dat betekent dat het beleid een zeker adaptief vermogen moet hebben, waardoor de overheid flexibel kan inspelen op veranderde omstandigheden of nieuwe inzichten.
Het woord "adaptief" komt slechts één maal voor in het hele PBL-rapport, in het "Ten slotte"! Het woord "adaptatie" komt niet voor!
misschien kunt u ook de bizarre website van de Klimaattsaar Commissaris Hedegaard aanpakken. Zij verweet de overstromingen in Bangkok aan klimaatverandering. http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hedegaar…
Nou, ik heb wel behoefte aan wat leut en kijk dus reikhalzend uit naar alle leuke ideetjes die ongetwijfeld uit het gemeentewezen zullen opborrelen.
Mijn gemeenteraad is b.v. tegen straatverlichting! “nicht zeitgemäß” noemen ze dat hier. Nu stamt dit dorp uit het einde van de MWP en toen tastte men ook al in het duister; dus in die zin heeft men groot gelijk.
Pittoresk!
Goed bezig, Marcel. Ik hoorde net dat je op 31 oktober ook spreekt op de Hovo cursus "gebruik en misbruik van de statistiek" in Leiden.
Jammer dat ik pas net van die cursus hoor. Misschien interessant voor andere lezers om zich daar alsnog voor in te schrijven? Een week later de zaak Lucia de Berk. Zie ook de presentaties van de afgelopen colleges:
http://www.math.leidenuniv.nl/~gill/hovo/
OT Windmolens blijken toch nuttig te zijn voor de bestrijding van uitheems gevogelte:
Ontsnapte pelikaan in Duitsland verongelukt
AMSTERDAM – De pelikaan die in augustus uit Artis ontsnapte, is in Duitsland om het leven gekomen. Het dier vloog woensdag bij onze oosterburen tegen een windmolen. Dat meldde een woordvoerster van de hoofdstedelijke zoo donderdag.
…
De pelikaan werd sinds zijn ontsnapping nauwlettend in de gaten gehouden. Hij bleek zichzelf prima te redden in het wild, wat ook maakte dat hij zich niet liet vangen.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10802615/__Ont…
Marcel, steek een hart onder de riem bij sjaak sibbing. Hij heeft als enige zich ten alle tijden hard gemaakt voor zijn collega's ten opzichte van de CO2 hoax.
Loesje
Ik zag, dat Mr. Dutchy Pelican de Duitse Autobahn route had gebruikt voor zijn "Groene" vlucht naar het Oosten.
Zou ie Nederland ontvlucht hebben vanwege onze politiek toenemende voorkeur voor kernenergie, en naar het kernenerrgie-vrije Duitsland zijn ontvlucht, om vervolgens door een windturbine tot gehakt te worden gesliced?
Dan wordt je wel eventjes goed afgestraft met je "Groene" voorkeur! :-)
@André van Delft:
Dank voor de link naar HOVO.
Voor mij wordt het steeds duidelijker dat sommige wetenschappen statistisch gereedschap verkeerd/onnozel gebruiken.
Beeldspraak: een hamer is bedoeld om een spijker op de kop te slaan, niet om je duim te raken.
Willen wetenschappers wel de duim opsteken?