Voor de groei van 7 naar 9 miljard mensen is weer een nieuwe ‘groene revolutie’ nodig, die waarschijnlijk niet van Wageningse alumni komt, zoals ik donderdag vaststelde. Maar waar ligt het antwoord dan wel? De hoeveelheid oogst die je uit een hectare kunt persen heeft ergens een limiet, ook in tijd, maar waar?
Stimulus voor jonge landbouwwetenschappers
Een antwoord ligt mogelijk in de geschiedenis. Daarom trommelde ik in de Wageningse Uni-bieb een alleraardigst boek op ‘Feeding and Greening the World’van Australisch landbouwwetenschapper Derek Tribe uit 1994. Hij is oprichter van het Crawford Fund dat jonge landbouwonderzoekers steunt. Bij Tribe geen woord over Kleimut Tjeensj (de CO2-kortzichtige IPCC/Greenpeace-variant), wel over reele ecologische problemen als bodemerosie, verzilting door irrigatie, grondstoffengebruik en water. Zaken die komende decennia ook de Groene Revolutie 2.0 bepalen.
Groene Revolutie was evolutie
De mooiste revoluties worden veroorzaakt door mensen die geen revolutie ontketenen, zo beschrijft Tribe. Een prachtig voorbeeld daarvan is de beroemde ‘Groene Revolutie’, de groei van oogstopbrengst in met name Azie sinds de jaren ’60 vorige eeuw door gewasveredeling, bescherming en bemesting met ruim 130 procent. Die werd niet in een internationaal bureaucratisch programma afgekondigd, via een conferentie. Eerder kun je spreken van een soort kennisvirus, dat van land op land oversloeg dankzij 20 jaar groei in landbouwkennis.
Volgens Tribe was de populaire term ‘groene revolutie’die in de jaren ’70 ontstond, dan ook een wat ongelukkige kreet, want het was geen revolutie. Plantvarieteiten die sneller groeiden bij meer bemesting en water in proefvelden in Taiwan en Japan, vonden al snel hun weg naar de rest van Azie. Het zelfde gebeurde bij proefplanten in Europa en Amerika, die in aangepaste vorm op lokale klimaten hun weg vonden naar India en omstreken.
Revolutie door onderzoek
Op de vraag hoe de groene revolutie ontstond kunenn we dus kort antwoorden. Onderzoek, onderzoek, onderzoek. En een infrastructuur met internationale communicatiemogelijkheden, die snelle kennisuitwisseling mogelijk maakt, én toepassing in het veld. Een combinatie van nationale projecten samen maakte de revolutie, zoals het ‘Wheat Improvement Project’onder leiding van latere Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Norman Borlaug, die in 2009 overleed.
Dit project verzevenvoudigde de tarwe-opbrengst in Mexico van 1943 tot 1970. Bijvoorbeeld via de teelt van ziekteresistente gewassen. En de kweek van dwergvarianten met korte halmen die de zwaardere aren konden dragen. In Mexico ontwikkelde varieteiten veroorzaakten die zelfde revolutie in India, nadat Borlaug contact kreeg met Indische wetenschappers als Swaminathan. Die begon het All-India Coordinated Wheat Improvement Programme.
Oogstexplosie falsificeert Malthus en Ecologische Voetafdruk
In de jaren ’80 vorige eeuw kon zo ook de oogst van tarwe in China groeien met 34 procent, terwijl het agrarisch grondgebruik Afnam met 3 procent. Een groei in mondiale oogstopbrengst van 80 procent ging gepaard met slechts 20 procent uitbreiding van landbouwoppervlak. De groene revolutie was een dikke middelvinger naar Malthus, en de doempredikers die verkondigen dat de aarde te klein is voor meer mensen. En een simpel ‘common sense’-voorbeeld waarom de Ecologische Voetafdruk misleidende milieumarketing is.
-
Oppervlak is gewoon niet de ecologische maat van alle dingen.
Landoppervlak voor landbouw is er zat
Vast staat dat er ook nu nog meer dan genoeg agrarisch landoppervlak is. Landen als Ethiopie benutten ook maar 27 miljoen hectare van de 112 miljoen potentiele landbouwhectares. Dus nog ruimte zat voor natuur, hobbies en andere recreatieve doelstellingen. In Brazilie worden eveneens honderden miljoenen potentiele landbouwhectares nauwelijks benut. Simon Rozendaal had daar in Elsevier nog een aardig verhaal over. En dan zonder het regenwoud aan te tasten, al moet je de arme bodems van de Serrado misschien niet meerekenen.
Statistieken in hectares geven schijnbare concreetheid, je weet niets van de fysisch geografische condities van een hectare op papier. Iets zegt mij dat veel van die grond al lang was benut, als het vruchtbaar was. Maar ook dat weet je niet. Kijk naar Europa, al decennialang neemt het oppervlak aa landbouwgrond af met miljoenen hectares en in Nederland zetten we de beste landbouwgrond zelfs onder water. Zie de Hedwigepolder en de Blauwe Stad, voor de hobby van wat vogelaars en natuurfreaks.
De Graanrepubliek
Een leestip, waaruit blijkt hoezeer niet alleen techniek maar ook beleid en sociale bewegingen de landbouw sturen: ‘De Graanrepubliek’van Frank Westerman, over het EU-landbouwbeleid onder Sicco van Mansholt met zijn boterbergen en graanoverschotten. Boeren die 10 ton graan per hectare kunnen oogsten (in Ethiopie is men al blij met 1,2 ton, en verlangt men wanhopig naar die 10 ton), werden in de jaren ’90 de paria’s van het Westen.
Hun land moest maar ‘natuur’worden, er kwamen zelfs braakleg-regelingen en nu hebben ze zelfs een tv-presentatrice nodig om aan de vrouw te komen. Grappig is ook dat we onze eigen (Brabantse)varkens makkelijk hadden kunnen voeden met Gronings graan, maar dat sorghum en tapioca uit Thailand die taak overnam. Vroeger waren boeren juist de ‘heren’van het land.
Hoog-technologische basis van landbouw dé motor achter verdrijven armoede
Nog steeds is een succesvolle agrarische basis met goede techniek volgens Tribe dé motor, die maakt dat de rest van het land de handen vrij krijgt voor economische diversificatie. Hogere technische ontwikkeling in de landbouw is één van de motoren achter het verdrijven van armoede, die vooral bij van die hippie-sitin traditionele ploeterlandbouw-gemeenschapjes het leven tot een hel maakt. (het ideaal van Greenpeace en NGO’s)
Kortom, naast techniek spelen vele sociale zaken en beleid een grote rol bij de landbouwopbrengst. Om de armen in de wereld te helpen, is het zaak om alles dat naar Greenpeace en doempredikers ruikt met wortel en tak uit te roeien.
Groene Revolutie: de rek is er uit?
Al in de jaren ’90 gingen geluiden op dat die revolutie over zijn hoogtepunt was. Zoals Tribe ook constateert KUN je niet eeuwig doorgaan met het persen van meer opbrengst uit één hectare, ergens ligt ee grens. In het how to feed the world in 2050-document van de FAO komen we die zelfde geluiden nogmaals tegen: de jaarlijkse groei in opbrengst per hectare vlakt af. Waardoor komt dat?
Mijn doel is om dat de komende maanden helder te krijgen. Vast staat wel dat een nieuwe Groene Revolutie er op is gericht om meer oogst met minder grondstoffen te krijgen, fosfaat staat nu sterk in de belangstelling. Ik schreef over fosfaatgebruik al een feature.
Wat kunt u doen om de Groene Revolutie te bespoedigen?
Gelukkig stijgt de CO2-concentratie snel, zodat we met ieder autorit onze boeren helpen hun tarweoogst te verbeteren, met vele tientallen procenten zoals het journal of Cereal Science al vermeldde in 2009. Ook via stikstofdepositie stijgt de opbrengst, dus lang leve de ‘vervuiling’, die eigenlijk een zegen is.
@ Rypke: Goed dwars artikel tegen GroenLinks' "biologisch" Landbouw Utopia!
Veel nieuwe geïndustrialiseerde landbouw/tuinbouw is driedimensionaal (Landbouwflats in de toekomst) geworden, met meerdere etages, steenwol en equivalenten die aarde vervangen,intensieve LED belichting druppel installaties met (kunst-)mest, CO2-toevoeging en zaden werden met bacterie resistentie en gewassen via genetische verandering veredeld. Nederlands tuinbouwers en ook in Israël zijn ze ver mee. Volgens mij komt dat ook uit Wageningen. Dat is Groen 2.0 volgens mij. En bovendien de NASA onderzoekt al jaren hoe landbouw/tuinbouw in de ruimte is te doen. Wordt dat Groen 3.0?
Je eigen vol gescheten "biologische" tuingroente kweken is slecht een leuke alternatieve hobby voor utopisten, een hobby niet aan de voeding van 9 miljard mensen zal bijdragen.
Vergeet Liebig's Law of the minimum niet. Er is altijd één factor, die plantengroei beperkt: CO2, water, fosfor, stikstof, temperatuur.
Je verhaal klinkt leuk, maar wat doen we als er 9 miljard mensen zijn?
Het kan nooit de bedoeling zijn om de gehele aarde tot landbouwgebied om te vormen. Het kan nooit de bedoeling zijn om 10 miljard mensen op Aarde neer te zetten en vervolgens 9 miljard daarvan te laten verhongeren.
Derek Tribe:'there is no shortage of suggestions about how to improve world agriculture. They come from many sources, ranging from those who, at one extreme, seek to turn the clock back to low input systems which, ignoring the advances of science, involve the domestication of new plant and animal species, and recommend management practices which are so environmentally friendly that their lower yields and higher prices must inevitably send more and more people to bed unemployed and hungry.'
Dat is geen stemadvies op groen links/partij voor de dieren
@Hans Verbeek: heb je het artikel wel geLEZEN?, mijn suggestie is nee, want anders zou je niet weer met die oppervlakteblabla op de proppen komen. Dat is nu net de kern van het verhaal
Wat idd wel zo is, en ik ook aangeef: zonder de juiste sporenelementen kun je wel 1000 ppm CO2 hebben maar geen groeispurt krijgen
Dus dat is ook waar ik het komende tijd in zoek: bodemrestauratie enz, ik weet dat men nu planten ontwikkelt die efficienter voedingsstoffen opneemt
Hans Verbeek schreef:
Doe je wat aan de oorzaak òf doe jewat aan het gevolg, dat is een prangende vraag.
Beide acties zijn goed uitvoerbaar en worden niet beperkt door menselijk vernuft.
Natuurlijk is er landbouwgrond genoeg en is in het grootste deel van de wereld de opbrengst per hectare nog sterk op te voeren. Het is een kwestie van organiseren en prioriteiten stellen. Maar zoals met zoveel andere problemen in de wereld, heeft de mens daarbij zijn karakter tegen.
De mens is een zoogdier dat van nature leefde in klein kuddeverband en die biologische erfenis bepaalt in sterke mate het menselijke gedrag. Zolang stamoudsten bepalen wat er dient te gebeuren, gaat het prima. Maar naarmate mensenmassa's toenemen en "machthebbers" het voor het zeggen krijgen over hele volkeren, gaat het mis. Die machthebbers vallen steevast terug op instinctmatig klein kuddegedrag, omringen zich met vertrouwelingen, bevoordelen hun familie, zetten miljarden op de bank in Zwitserland en laten hun volk verrekken.
Marcel stuurde net Pielke's bloglink met verwijzing naar dit artikel
In a comprehensive assessment of the outlook for food production Fisher et al. 2009 (PDF) concluded:
It is common that when world grain prices spike as in 2008, a small fraternity of world food watchers raises the Malthusian specter of a world running out of food. Originally premised on satiating the demon of an exploding population, the demon has evolved to include the livestock revolution, and most recently biofuels. Yet since the 1960s, the global application of science to food production has maintained a strong track record of staying ahead of these demands. Even so, looking to 2050 new demons on the supply side such as water and land scarcity and climate change raise voices that “this time it is different!” But after reviewing what is happening in the breadbaskets of the world and what is in the technology pipeline, we remain cautiously optimistic about the ability of world to feed itself to 2050
En het vraagstuk van Yield Gaps, dat er voldoende technologie en land is, maar dat beleid in de weg zit bij vergroten van de oogst
http://rogerpielkejr.blogspot.com/2011/11/frozen-…
@Rypke: stuur ook ff mailtje naar nieuwspost mbt financiering van je onderzoek!
Excuse me, Rypke. Ik heb het artikel wel degelijk gelezen.
Je gaat ervan uit dat de grens aan de landbouwproduktie nog niet bereikt is en kan worden opgeschoven door technologie.
Als trouw lezer van WUWT moet je toch ook de artikelen van David Archibald gelezen hebben.
Misschien hebben David en ik het helemaal mis en is er geen vuiltje aan de lucht.
"de jaarlijkse groei in opbrengst per hectare vlakt af" ondanks de voortschrijdende technologie (GM, pesticiden, irrigatie etc.) Welke factor is dan wel beperkend geworden?
De discussie of het wenselijk is om de produktie van voedsel te verhogen zullen we maar even laten rusten.
Beste Hans, het is een kwestie van extremen kiezen (geen vuiltje aan de lucht versus de wereld gaat ten onder), daar zit nog een hele wereld tussen
Er is een blijvende onderzoeksinspanning nodig, we zijn er nooit en kunnen niet op onze lauweren rusten
Verder is de voedingswaarde van belang, zie bv deze site
http://www.gainhealth.org/
Beste Rypke, zelfs als het lukt om de opbrengst nog te verhogen, hebben we dan de garantie dat we 9 miljard mensen gaan voeden?
Misschien besluiten een paar groothandelaren wel om nog veel meer graan en mais om te zetten in biobrandstof.
Honger de wereld uithelpen is een illusie, helaas.
Er is genoeg voedsel op de aarde om iedereen voldoende (3200 cal) te voeden. Het probleem ligt o.a. in de efficiency en distributie. Persoonlijk heb ik geen enkele reden om niet aan te nemen dat dit ook bij een mogelijke 9 miljard mensen mogelijk zal zijn. Overigens zal bij voldoende verdeling van welvaart de toename van het aantal mensen reduceren.
Een aardig stuk in de zaterdag editie van de Volkskrant (jazeker!) over experimenteel psycholoog Steven Pinker die, terecht, zegt over het "nabijheidseffect", wat net is gebeurd lijkt veel erger dan wat er in het verleden plaatsvond. Het wordt eens tijd dat we onze zegeningen tellen i.p.v. altijd maar de calvinist uit te hangen en andere individuen hyperkritisch de maat te nemen in naam van politieke correctheid. Hoe lang was het nog maar geleden dat men van mening was dat pedofielen eigenlijk een deel zouden moeten uitmaken van onze maatschappij?
Maar even de klompen aangetrokken en het boerenverstand aangezet.
Honger in de wereld, ongerustheid over het voeden van 7 miljard mensen, bladiebladiebla..
Welke zwartkijker kan mij nou ff simpel verklaren waarom de wereldbevolking sinds mijn jeugd dik verdubbeld is?
Als men in die zogenaamde hongergebieden genoeg energie heeft om zichzelf suf te neuken en tevens de daaruit voortkomende overvoedige kinderschare in leven te houden, dan lijkt het wel mee te vallen met die honger..
Of mis ik nou wat?
De meest redelijke oplossing voor het tegengaan van "overbevolking" is welvaart.
Hoe welgestelder, hoe minder nageslacht.