Wij van Climategate zijn milieuactivist nieuwe stijl: beter gรฉรฉn milieubeleid dan averechtse miljardenverspilling en lastenverzwaring. Het is daarom hoog tijd de Zinloos Milieubeleid 2012-verkiezing te houden: welk milieubeleid zou per direct van de agenda kunnen, teruggedraaid, ge-elimineerd, alle ambtenaren ontslagen, communicatiemedewerkers op non-actief?
Wees creatief in de reacties en stel je eigen top 3 samen.
Je kunt Huib van Heel’s ‘Nader Bezien’ lezen voor inspiratie, of โScared to Deathโ van Christopher Booker en Richard North.
Wat is de definitie van averechts en zinloos milieubeleid?
Het tegen zo hoog mogelijke kosten bestrijden van non-issues, die leunen op voorbarige/halve wetenschap en mediahysterie. Met als enig meetbare effect dat zij banen in stand houden voor het Bureaucratisch Academisch Complex. Hier mijn eigen top 3 qua kosten.
Mijn persoonlijke top 3
Dit hoofdthema van onze site kostte ons tientallen miljarden euroโs and counting zonder meetbaar klimaateffect. Zinvol klimaatbeleid bestaat ook, dan investeer je in waterbeheersing, zoals Theo ook al toonde.
Onze rioolwaterzuiveraars (RZWIโs) moesten sinds 1985 van Europa en onze beleidsmakers miljarden euroโs besteden aan de volledige verwijdering van onschuldige en voor visproductie zelfs nuttige stoffen als fosfaten. Wasmiddelen kregen fosfaatvervangers, die voor aquatisch leven schadelijker zijn dan fosfaat.
Fosfaatfetisjisme maakte water nauwelijks helderder
Van 1985 tot 1995 (1995 was deadline doelen โLozingenbesluitโ, dat sinds 2009 opging in Waterwet) halveerde de fosfaatuitstoot door RZWIโs, oplopend naar 58 procent in 2008, meest via biologische defosfatering. ( Bron CBS 2010) Qua verwijdering was het beleid dus succesvol. Alle ambtenaren tevreden.
Maar had dit fosfaatbeleid ook effect op het doel: de mate van algenbloei/helderheid van water?
Nauwelijks. Zoals huidig Alterra/Imares-directeur Martin Scholten vaststelde in 1995, toen hij nog nieuwsgierig wetenschapper was bij TNO:
โHalvering van de P-belasting (fosfaat RZ) van de Nederlandse oppervlaktewateren sinds 1985 had geen invloed op de (nog steeds) te hoge algendichtheid.โ
Zou hij die uitspraak in zijn huidige positie willen herhalen, nu hij rekening moet houden met โde klantโen politieke gevoeligheden? Ik heb hem een mail gestuurd, maar geen antwoord gekregen.
Nog steeds is fosfaatverwijdering dรฉ activiteit van instituten als NIOO en Waterschappen, zoals via proeven met IJzercholoride.
In volgend blog lever ik de biochemische verklaring waarรณm maximale fosfaatverwijdering tegen iedere prijs zinloos was, รฉn waarom fosfaatvervangers schadelijker zijn. Dat had eigenlijk in deze blog gemoeten. Maar als het langer is dan 400 woorden lezen misschien 200 mensen het. Dus morgen wรฉรฉr een dag en een blog.
Meer kandidaten? Geef het leven van Hans Alders weer zin via ‘Biodiversitijdverdrijf’
Fijnstofbestrijding is een goede kandidaat voor de ranglijst. Waait de wind vanuit zee, dan komt zoveel fijnstof (zout) op je bouwplaats dat je het project moet stilleggen, zijn die regels al veranderd? Het bodembesluit is geloof ik al aangepast (zodra je als boer een schep in de grond steekt, en die schep optilt heet de grond ‘afval’die je moet verwerken: welke bureaucratische mensenhater kwam hier nu weer op?).
Ook kans op de hoofdprijs: Het op papier stimuleren van het evenveel als nietszeggende โbiodiversiteitโ via โconvenantenโ. En zelfs een ‘Taskforce’ om het leven van Hans Alders weer zin te geven. Verder het gehele hier besproken Natura 2000-dossier. Ideeen genoeg, nu jullie.
We sluiten af met een cruciale zin uit de London Book Review van ‘Scared to Death’
It would all be so laughable were the costs not so huge, both financially and socially. These scares do have victims, as the authors make plain, but these are victims of the government’s responses to a crisis played up by the media and complicit ‘experts’
Voor mij is de Hedwigepolder een pars pro toto voor het natuurbeleid. Ter compensatie van het dieper maken van en vaargeul moet land onder water gezet worden. Voor je het weet moet iedere baggerronde gecompenseerd worden met een paar extra hectare vernietiging van landbouwgrond.
Voor mij toch met stip op 1. het Europese gloeilamp verbod, als uitwas van de symboolpolitiek en bemoeizucht van Brussel.
Op 2 de windmolenhandel, met zijn subsidiestroom en landsschapsvervuiling. En op 3 de jaarlijkse vakanties voor politici en ngo-ers in exotische oorden onder de noemer van klimaatconferenties.
1. Het is niet echt beleid, maar het consensus fetisjisme waarbij vooral in dit land veel mensen na 2006 (Al Gore's horrorkomedie) zijn gestopt met het volgen van nieuws aangaande dit soort dingen en nog steeds beweren dat de zeespiegel stijgt en de temperatuur ook, gemeten volgens de hockeystick grafiek en "wetenschappelijk" ondersteund door 14,5 graad Celsius op 1 januari en overstromingen in Groningen doordat men door een strom surge niet kan spuien. Met stip dus op 1: Nu.nl wetenschap en de journalisten die het bedrijven.
Doe mij maar de 1000-jarige superstorm. Dat verhaal komt hier weinig aan bod.
http://www.vlaamsebaaien.com/sites/default/files/…
Daar we in Belgie met een tekort van 12 mjrd kampen en ze toch deze waanzinnig dure operatie gaan uitvoeren. Met dank aan de Nederlandse Professor Pier Vellinga
wat volgt is copy-paste uit het streeknieuws,… dat hebben ze ook gecopy-pasted,… van ergens waar ze blijkbaar ook geen bronvermelding hadden
Ingenieurs verwachten dat ons land ooit zal getroffen worden door een superstorm die 4.000 dodelijke slachtoffers zal maken en voor heel wat materiële schade zal zorgen in het hinterland. Dat blijkt uit een risicoanalyse van de kustlijn gemaakt door de afdeling Kust van de Vlaamse overheid.
Volgens die analyse zou een derde van de kustlijn erg gevoelig zijn voor zware stormen en de stijging van het zeeniveau. Het zouden vooral de havens en de bebouwde dijken in Middelkerke, Oostende (vanaf Raversijde tot het centrum) en Wenduine-centrum zijn die tot de zwakke plekken behoren.
Het Geïntegreerd Kustveiligheidsplan (GKVP) moet zo'n rampscenario nu vermijden. Dat kan door het aanvoeren van extra zand, het verstevigen van de dijken, het vooruitbouwen van dijken, het verhogen van de kaaimuren, het aanleggen van strandhagen en het bouwen van stormvloedkeringen in de havens.
Voorzichtig komt NASA nu met een vorm van cold fusion, die ze overigens al heel lang in huis hebben…. http://pesn.com/2012/01/12/9602009_NASA_Admits_LE…
De groteske zelfblamage van Deltacommissie voorzitter Cees Veerman (met behulp van super-alarmist en voorzorger-ghostwriter Pier Vellinga) door het onwetenschappelijke rapport van de Deltacommissie omtrent zeespiegelstijging "Amersfoort aan Zee", dat is een echte topper voor de verkiezing "Zinloos Klimaatbeleid"
Ivo
Laten we de vaargeul weer wat dicht maken.
Dan houden we onze polder en hebben meteen een groot klimaatvoordeel omdat de viezecontainerschepen dan Antwerpen niet meer kunnen bereiken.
Die belgen hebben met hun eisen weinig inzicht in het effect van boze Nederlanders.
Geeft ook weer hoop voor rotterdam
Op nr. 1 t/m 10: de afgang van de KNAW als het gaat om de bewaking van de wetenschappelijke integriteit.
Het verloederen daarvan is terug te vinden in alle genoemde en nog te noemen topfloppers.
En tot in lengte van jaren als het bij het doorluchtig gezelschap blijft bij een "ons kent ons"-mentaliteit.
Mijn Top 3,
1: Windmolenhysterie
2: Kyotoprotocol en zijn eventuele opvolger
3: Energie uit biomassa; bijvoorbeeld het zeulen van houtpellets uit de bossen van Georgia, USA, en middels bulkers naar de andere kant van de Atlantic vervoeren, om dit laagcallorische product vervolgens te verstoken in kolencentrales in Nederland. Als dit zoden aan de dijk zet, waarom zet Essent dan geen E-centrale neer in Georgia? Dat zou in elk geval de transportkosten in belangrijke maten drukken en het voorkomt de uitstoot van de bulkers die allemaal varen op hoogzwavelige, smerige zware olie!
Op 1, 2 en 3 : windmolenhysterie.
Nu in Groningen: Verhagen wil 2000 Megawatt extra bovenop de reeds afgesproken 750.
Alle partijen behalve de PVV, zijn "voor windenergie, die is toch zo schoon, goedkoop en duurzaam." (laatste vergadering van de Provinciale Staten in Groningen)
Ongelofelijk dat hele volksstammen (lees politici) nog steeds hun dagen vullen met het eindeloos heen-en-weer praten over hoe ze die krengen " verantwoord in het landschap kunnen inpassen" en of ze nu wel of niet de vogelstand bedreigen.
Geneuzel van de eerste orde.
Het lijkt erop dat niemand ooit heeft gehoord van Udo of Lepair en al helemaal niet van Climategate.
Om gek van te worden…….
@Ivo & Hugo
Die Belgen zijn zo verdeeld, dat zelfs de Antwerpenaren (die in toch als uiterst sluwe types kunnen worden beschouwd)niet in de gaten hebben dat de Bruggenaren ze met Zeebrugge aan alle kanten voorbij varen.
Zelfs de Kanaalzone van Terneuzen naar Gent trekt inmiddels al jaren meer nieuwe bedrijvigheid dan Antwerpen.
Dus waarom de Hedwigepolder benatten?
Ik neem toch aan dat dit alleen nog maar ronde van het nomineren is, he. Later krijgen we dan nog de verkiezingen met de prijzen en zo.
Er zijn al flink wat kanshebbers opgevoerd.
Niet qua beleid (daar weet ik te weinig van op dat terrein) maar qua thema mis ik nog het diepwater-boren en het schaliegas.
De tegenplannen van de linkse oppositie om uit de crisis te komen valt dan weer in de catagorie schandalig kiezersbedrog, meer duur(zame) soepsidie energieopwekking (nog meer, er was toch al overcapaciteit van de zogenaamd vervuilende centrales???) verhoging van de brandstof accijns (als Greenpeace de mensheid wijs gemaakt heeft dat de olie over 30 jaar op is moeten ze natuurlijk wel voortborduren op die leugen), en het ergste is het zweefteven (v/m) electoraat is dusdanig gehersenspoeld dat ze het laatste vanuit een kern/gas/kolengestookte trein toejuichen. Hypocrisie to the max.
@Tegenwinder
Lepair lijkt de heilige graal te bezitten, maar ik ben iets voorzichtiger geworden na het lezen van deze Engelse blog. Wie helpt me aan een hyperlink / wetenschappelijke publikatie die het artikel van Lepair onderstrepen. Anders trek ik bij een volgende discussie misschien toch nog aan het kortste eind :-). http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2012/j….
"As far as I can tell, it is not peer-reviewed and has not yet been published in an independent scientific journal.
Een van de vele reacties:
"The 'expert' behind this review is one Dr. C. (Kees) le Pair, ex-director Technology Foundation STW and now deeply involved in the Fusion Energy Foundation.Not surprising, then, that he doesn't favour wind."
@TheoLoog:
Ga je nu ook bevindingen van alarmistische wetenschappers die voor groengerichte organisaties (WWF en GreenPeace) hebben gesnabbeld met andere ogen bekijken?
Goed idee overigens, want wensdenken gebeurt dan kennelijk met het verstand op nul.
Hallo daar!
The article was published in the Guardian.
@DWK
@Boels069
Als we een breed draagvlak – Telegraaflezer? – tegen windmolens en voor kerncentrales willen bewerkstelligen, dan mag dat -hopelijk- niet afhangen van b.v. een artikel van Kees Lepair. Nogmaals het vriendelijke verzoek om de(het) hyperlinkjes / wetenschappelijke artikel(en) waarin het gelijk van Kees Lepair staat. Mijn Engelse collega leest toevallig The Guardian en ik zou het jammer vinden als hij mijn zondagavond verpest…
Het hierboven genoemde artikel vertoont overigens grote overeenkomsten met het geprezen artikel van Monbiot in dezelfde "Telegraaf"
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/mar/….
Monbiot had zijn huiswerk wel goed gedaan, Leo Hickman dus niet, met als gevolg dat de pro-windmolenaanhangers de bal voor het inschieten hadden.
http://www.climategate.nl refereert overigens regelmatig naar "the Guardian" en / of Monbiot.
En Waarom dit niet?
"Bleker gebruikte Reiderwolde als voorbeeld van een gebied waar boeren natuur kunnen aanleggen zonder overheidssubsidie. De Volkskrant onthulde vandaag dat het gebied wel degelijk miljoenen aan subsidie verstrekte, waarbij bovendien een discutabele constructie werd goedgekeurd door Bleker zelf, toen hij nog gedeputeerde was. "
Wel, wel…
Omdat beste Yves, volgens jouw zeggen het gebied subsidie aan zichzelf verstrekte? En dat lijkt me niet tegen de regels, iets wat zichzelf subsidieert. Bovendien, al zou je wel je citaten op orde hebben (wat je hier overduidelijk niet hebt), Bleker zat ook in de soepsidie business, wat is daar mis mee? Laat die man, en een vrouw van 26 op zijn leeftijd, chapeau, chapeau!!!
Cees Le Pair en Fred Udo hebben onderzoek gedaan en op het internet gepubliceerd. Gezien de dubieuze status van de peer reviewed-systematiek kan ik me voorstellen dat de mannen daar geen energie in steken. Critici zijn vrij om de gegevens van de heren te bestuderen en er kritiek op te leveren.
Tot nu toe heb ik alleen kritiek erop kunnen vinden in algemene zin en op de man gericht. Bart Ummels heeft een reactie gegeven op eerdere onderzoeken, maar hij loopt langs de vraagstelling heen. Hij stelt dat het net erop ingericht is om variatie in de vraag op te vangen en dat dat dus ook in staat is variatie in het aanbod (wind) op te vangen. Hij gaat echter niet in op de kernvraag of de kosten / brandstofverbruik van het inspelen op de aanbodvariatie groter is dan het nut van de windenergie.
Op de gepresenteerde feiten en argumenten heb ik nog geen inhoudelijk tegengeluid gezien. De roep om openbaarheid van alle gegevens in Nederland wordt steeds belangrijker.
Het door Nederland ondertekende, maar helaas onbekende Verdrag van Aarhus stelt dat voor ingrepen in de natuur (windmolens) alle feiten die bij de overheid bekend zijn, beschikbaar moeten zijn voor iedereen die erom vraagt, en bovendien actief beschikbaar gesteld dienen te worden. De overheid weigert echter de gegevens openbaar te maken met het beroep op concurrentiebelangen van de spelers op de markt. Me dunkt dat het nationale belang hier voorrang moet krijgen.
Het gaat hierbij niet over de vraag of ik windmolens mooi of lelijk vind of een verrijking of verarming van ons landschap maar alleen om de economische vraag hoe groot de netto opbrengst is. Omdat windenergie altijd minimaal evenveel backupcentrales nodig heeft als wanneer er geen windenergie gebruikt wordt, moet dus gerekend worden met de operationele opbrengsten, verminderd met de kosten van bouw, opruiming, aanpassingen in infrastructuur (wegen naar de molens, elektriciteitsleidingen boven/ondergronds, regelkamers). Er is geen besparing op de bestaande centrales, hooguit extra belasting vanwege het aanpassen van de productie op de variatie in aanbod.
De afgelopen jaren is het me niet gelukt om dit zichtbaar te krijgen. Het zou een mooie promotieonderwerp zijn.
De manier waarop hier 2 maten en 2 gewichten worden gehanteerd is om je kreupel te lachen.
Binnen het genootschappen van de "Vlakke aarde" en "de zon is het centrum van het Heelal" kunnen ze er nog iets van leren.
Als je het met je na dagen nadenken verzonnen kul argumenten niet kan winnen ga je maar weer over op algemene onzin, beste Yves, keep up the good work, ondanks je oneindige getrol houden we toch van je, hoor!!!
Helemaal met IVO eens. Er is eenvoudig geen mogelijkheid om een inhoudelijke discussie te voeren over windenergie met de uitvoerende partijen. Je mag alleen meediscussieren als je je verhaal begint met de woorden: "ik ben niet tegen windenergie maar….". Om daarna (eigenlijk terecht) direct te worden weggezet als NIMBY. Deze manier van omgang riekt behoorlijk naar chantage.
Mijn persoonlijke mening is dan ook dat alleen een gang naar de rechter, en dat kan hopelijk via een beroep op de conventie van Aarhus, deze volksverlakkerij zou kunnen stoppen.
@ Theo loog:
http://docs.wind-watch.org/BENTEK-How-Less-Became…
Praktijkgegevens die het verhaal van Udo en Lapair glashelder onderstrepen.
Ik weet hier het fijne niet van, maar ik hoorde van een kennis dat op de containerterminals op de Nieuwe Maasvlakte straks alleen nog maar "schone" vrachtwagens mogen komen, volgens de EURO 5 of EURO 6 norm, waarvan de types van de laatste nog niet eens te koop zouden zijn. Dit gaat veel "eigen rijders" in het containervrachtvervoer de kop kosten. Of het kan een maatregel zijn om Oostblokkers te weren maar ik vermoed misplaatste fijnstof logica van het DCMR/Provincie Zuid-Holland. Wie weet hier meer van?
1 Windmolens. 2 zonnepanelen 3 bio-ethanol