Dankzij de extra neerslag afgelopen weken, kunnen de Waterschappen zich nu mooi profileren als minst misbare bestuursorgaan van Nederland Waterland. In tijden waarbij bestuurders praten over opheffing, wat op korte termijn geld zou opleveren. De regen hielp de dijkgraven een handje bij het bepleiten van hun zaak. Zij geven ons droge voeten.
Het Waterschap Friesland treft het PR-technisch helemaal.
Zij is eigenaar van Unesco-erfgoed het Ir. DF Wouda-gemaal bij Lemmer uit 1920, het oudste en grootste nog werkende stoomgemaal dat bij extra hoog water de Friese voeten droog houdt. Vier stoommachines op stookolie drijven 8 Jaffapompen aan die per dag 6 miljoen kuub water kunnen verplaatsen.
Het loopt storm bij het gemaal.
Vandaag liep de 10.000ste bezoeker van de week binnen en ik bleef lekker buiten. Met wat lange sluitertijden, wind en wolken, krijg je een waterverfeffect dat wel past bij alle nattigheid van deze week.
Liever droge voeten
Wat mij betreft houden de Waterschappen het waterbeheer in handen. Ik wil droge voeten, verzorgd door mensen die professioneel waterbeheerder zijn – al sinds 1300-zoveel- en wars van bestuurlijke modes, partijpolitieke grillen. Of water nu democratisch beheerd wordt, wat maakt dat uit? Het moet professioneel gebeuren, en het feit dat we hier al sinds 1953 zonder noemenswaardige calamiteiten zitten getuigt daarvan. Nou ja, Wilnis dan, en de overstromingen van de rivieren in 1995.
De wachttijd voor het gemaal bedraagt nu door de drukte ruim een uur. Het zou vaker open moeten, maar volgens medewerkers steken bestuurders daar een stokje voor. Veiligheidsfetisjisten zouden bezoek ‘onveilig’vinden; ‘Als u iets overkomt, mogen we nooit meer open’, stelde รฉรฉn vrijwilliger. Alsof ik zomaar in het water zou springen, of me tussen de schoepen van het gemaal zou werpen… Al zou Jan Paul van Soest dat nog zo graag willen…
-
a.Welke voorzorgpanicus gaat hier over?
b. Kan die ontslagen worden?
De vrijwilligers die ik sprak staan te popelen om hun enthousiasme over het mondiaal รฉcht unieke werelderfgoed te delen. Hollandser dan het Woudagemaal kan niet, waarom mogen meer mensen dat dan niet zien?
Alle respect naar de waterschappen en de vrijwilligers.
Ben wel verbaasd dat de problemen in feite zijn terug te voeren op het niet kunnen spuien naar zee.
Maar dan pomp je het water toch over de sluis de zee in?
Een Puur en degelijk Hollandse oplossing voor een echt probleem .
Hoe hou je droge voeten en ook nog visvriendelijk .
En een geweldige PR voor Stookolie , jammer dat het gemaal vanaf 1967 niet meer draait op kolen .
Het is verbazingwekkend dat Rypke, anders zo (terecht) kritisch op ontbrekende wetenschap bij de klimaatalarmisten, weinig wetenschappelijke kaas heeft gegeten van de talen en dialecten die in het Noorden van Nederland worden gesproken. Maar je scoort altijd goed bij je randstad blog-volgers door weer eens op het eigen nest te spuwen in de sfeer van achterlijke boeren met een spraakgebrek. Bah. Der fier by troch disse kear!!!
“Der fier by troch disse kear!!!”???
Skrieb doan doat holle stakske iin oat Frijeoaaaaask!
De waterschappen doen nuttig werk, daar is weinig onenigheid over. De vraag is echter hoe ze bestuurd moeten worden. Het is een organisatie die heel veel belastinggeld ophaalt, maar een zeer matige democratische legitimatie heeft.
Heel vaak eens met de analyses van Rypke, maar wat zijn opvatting over taal en cultuur betreft zou ik willen zeggen "Rypke hou je bezig met zaken waar je verstand van hebt en kraam geen onzin uit´
@Ivo: Houdt een democratischer Waterschap meer water tegen dan?
*******************
De WS zouden van mij wat minder mogen verspillen aan luxe kantoren en overhead, maar laat de kunde en vakmanschap alsjeblieft niet opslokken door de "democratische" EenheidsDomboAmbtenarenWorst van een Provincie. Want ik heb geen zin om hier natte voeten te krijgen (-3NAP).
Ik ben voorstander van juist Provincies op te heffen ten faveure van de Waterschapbesturen (onze droge voeten) en voor samenwerkende gemeenten (onze politiek sociale referentie). De besparing zou aanzienlijk zijn door het opheffen van deze bestuurlijke en ambtelijke Provinciale laag (met politiek weinig directe toegevoegde waarde voor de burger).
@Boels: Het is mij ook een raadsel waarom ze niet een 30MW aan pompen kunnen neerzetten om igv nood die sloten leeg te slobberen.
Ze pleuren het hele land vol met windmolens, maar een fatsoenlijk gemaaltje kan er blijkbaar niet vanaf…
@Leo Bokkum:
Het is, denk ik, het rotsvast vertrouwen in statistische waarschijnlijkheden.
Daarbij vergetend dat een incident met een kans van 1 op de zoveel miljoen nu kan plaatsvinden (en met een beetje pech ook nog morgen).
Ik wil ook geen democratisch waterschap, ik wil een professioneel waterschap, dat zich niet met haar populariteit bezighoudt bij het televisiekijkers-volk.
Mijn geloof in moderne democratie is na de Twitterkamerleden-hoorzittingen van November en daarvoor tot een dieptepunt gedaald. Ik heb daarom liever professionals, dan van die amateurs die meer met elkaar bezig zijn en hun imago dan met het landsbelang
Wat het Fries betreft: het is gewoon een volksdialect, of er nu poezie door Fedde Schurer in is geschreven of niet, en wat uitspattingen van Heere Heeresma in een geile bui tussen de boerinnen. (de definitie van een taal is dat er literatuur in verscheen) Alle nieuwe moderne woorden zijn ook verfriezingen van de Nederlandse term: regisseur wordt 'regisjeur'of zoiets, duurzaam wordt 'dworsom', dat is toch meer humor dan taal?
Natuurlijk, bij de Drenthen zit een meer saksische invloed, zoals ook bij het Stellingwerffs, maar kijk dan naar de Friese geschiedenis. Wie was in de veertiende en vijftiende eeuw bestuurder van grote delen van Friesland, De Hertog van Saksen. Maar ik heb als Wagenings student ook gewerkt tussen de Betuwse bomenboeren in Opheusden, en die gebruiken veel de zelfde woordvervormingen van het Nederlands als de Friezen. Iets zegt mij dus dat het huidige Fries eerder een loot is aan de stam van het Nederdiets dan een 'oudere taal'zoals sommigen beweren. Waar is je bewijs? Ik heb het nooit gezien. Clichés als 'tsiis'(kaas) dat dan het zelfde zou zijn als cheese, (engels) waarna sommige fantasten zelfs een link willen zien met Oud Engels. De oudste Engelse bron uit ik meen het jaar 800 bevat geen woord Fries, bij Beowulf zul je overeenkomsten met Fries ook met een lampje moeten zoeken
Het is best aardig om iets streekeigens te hebben, streekproducten zijn ook leuk en snert met Fries Roggerbrood lekker, maar je kan het ook overdrijven. De creatie 'Fryslan'is een romantische uitvinding, opgeblazen in de romantische 19de eeuw toen volksidentiteit in Europa plots ging gelden, dat volkslied idem.
Dat is niet uniek, in Finland ging Karelie in de 19de eeuw ook ineens Fins en opstandig doen. En kijk waarin dat resulteerde. Die Finse taal is een potje kalkoengeklok waar de folklore afdruipt, geen wonder dat de helft van de Finnen gewoon Zweeds bleef praten, zoals hun vroegere overheerser Vasa ook deed. Al heeft die revival er wel voor gezorgd dat ze de Russen er uit knikkerden
Ik snap het Fries wel: zo hebben mensen meer plezier en saamhorigheid met elkaar in een groep.
Het is natuurlijk prachtig dat industrieel erfgoed behouden blijft, en zeker dit stoomgemaal. Alle lof voor dit waterschap en haar personeel! Dit neemt niet weg dat de taak van dit gemaal zou afwijken van wat andere gemalen hebben gedaan en doen in het land. Deze gemalen worden veelal aangedreven door diesel- of elektromotoren. Deze zijn veel efficiënter dan het Wouda-gemaal. Verder zou het van voortschrijdend inzicht getuigen als het Friese Waterschap tussen het Lauwersmeer (in 1969 ontstaan door afsluiting van de Lauwerszee) en de Waddenzee ook een gemaal zou plaatsen. Het zal dan wel een 'ouderwets' dieselgemaal moeten zijn en geen gemaal dat 'duurzaam' door windenergie bediend wordt, want daarmee komen de Friezen geen stap verder en blijft het gevaar van natte voeten in de toekomst op de loer liggen.
@ Rypke zie: Online Etymology Dictionary
http://www.etymonline.com/index.php?l=a
Vele honderden woorden in het moderne Engels hebben hun roots in het Oud-Fries: De Grote Volksverhuizing weet je nog! Angelen & Saksen en eerder ook Friesen en Bataven. Ze staken het "Britse-Franse" kanaal over dat toen nog slechts 15 km breed was.
http://www.etymonline.com/abbr.php?allowed_in_fra…
O.Fris. Old Frisian, language akin to English spoken on the North Sea coast of modern Netherlands and Germany before 1500.
Als je tenminste gedesinteresseerd bent in de roots of English
Het is ontluisterend hoe Rypke met zijn reactie (3 hierboven) als serieus te nemen wetenschapsjournalist door de mand valt op het gebied taal en cultuur. Ja er zijn nu ook eenmaal mensen die zeer kritisch zijn op klimaatalarmisme, maar het toepassen van wetenschappelijke beginselen niet hiertoe beperken (zie reactie hierboven). Verder toont een aantal reacties hierboven aan (gelukkig niet allemaal) waarom veel Friestalige inwoners per se een eigen provincie willen houden, en zelfs graag de extra kosten ervoor zouden willen betalen om de huidige culturele onafhankelijkheid te kunnen behouden. Zolang er mensen met opvattingen over taal en cultuur bestaan zoals die van Rypke zal dit niet veranderen, alle rationaliteit ten spijt.
Dus ga vooral zo door Rypke, hoe feller je bent, des te feller de tegenreacties en groter de kans dat de provincie Frieslân zijn onafhankelijkheid behoudt.
Een andere vaststelling is: Hoe meer EUROPA, des te meer regionale cultuur opleeft en zgn. nationale cultuur verbleekt.
Ik zie dat niet als een negatieve ontwikkeling, de regionale cultuur bedoel ik dan!
Prachtige foto's, Rypke.
Ik ben redelijk Fries-chauvinistisch (trots op mijn afkomst), als je naar mijn persoonlijke mening vraagt en was met mijn Fryslan-kritiek ook niet zo serieus: het was niet mijn echte mening. Maar af en toe op wat tenen staan, dat is ook best leuk en Turris heeft nu wat links opgehaald die ik eens doorneem.
Wat mijn stelling over 'fryslan'als romantische uitvinding betreft, dat klopt deels en wie mensen modern 'fries'hoort praten hoort vaker een verbasterde vorm van Nederlands. Het oude Fries van de poezie van Fedde Schurer vind ik wel mooi, ik heb hier zo'n bundel liggen. Je kunt in het Fries veel zaken uitdrukken die in het Nederlands moeilijker gaan.
@Paul, dank je, helaas nog niet van de binnenkant, moest ik een uur in de rij staan
Zo hebben ze in het Fries wel 300 verschillende woorden voor ‘sneeuw’ maar gevoel voor tongue in cheek is blijkbaar een schaars goed aan het worden.
Sommige sceptici moeten oppassen dat hun gevoel voor humor niet even droog kookt als bij hun gelovige opponenten.
Volgens mij lijken het 300 woorden. Kwestie van uitspraak?
Wat een gezeik over dat Fries!
Wie zijn identiteit moet ontlenen aan zijn kleding (mode), muziekstijl of taal/dialect die heeft eigenlijk ZELF te weinig identiteit: dat moet met "lucht" worden opgepompt.
Kralen voor de inboorlingen, dat is het!
Kijk in de spiegel en zeg eens of je daar gelukkig mee bent. Zo niet, doe er wat aan of laat het zo!
Maar ga anderen niet lastig vallen met je gezeik als "ik ben iemand want ik ben een friese gatenkaas".
Een Nederlander
Het wouda gemaal heeft achtereenvolgens op kolen, turf en nu dus stookolie gewerkt.
Het erfgoed Wouda gemaal zou ook kunnen werken op houtsnippers
als brandstof.
Een GROEN wereld erfgoed dus.