De Duitse Financial Times meldde op 18 januari dat Offshore-windmolenaar Bard – die ook voor Nederland een offshore park bij Schiermonnikoog zou bouwen voor 4,2 miljard euro belastinggeld uit de MEP/SDE-regeling- in financieel zwaar weer is gekomen. Dit nadat haar belangrijkste particuliere investeerder Arngolt Bekker zich in september terugtrok. Het Duitse deel van Bard 1 100 kilometer uit de kust zou nu mogelijk niet afgebouwd worden:de aanleg ligt ver achter op schema.
Kan iemand Kamervragen stellen over de 4,2 miljard die onze overheid gaf aan Bard, om boven Schiermonnikoog een windpark te bouwen?
Hoe komt het nu met dat windpark boven Schier? Wat is er met de door de Nederlandse overheid toegezegde 4,2 miljard aan Bard tot nu toe gebeurd? Hier nog het bericht in de Duitse Financial Times
Bard Offshore 1 Windpark kommt HVB noch teurer […]
Für die HypoVereinsbank (HVB) und ihre italienische Mutter Unicredit droht der Windpark Bard Offshore 1 zum Milliardengrab zu werden. Wie das FTD-Schwestermagazin Capital berichtet, hat die HVB die Risikovorsorge für drohende Verluste aus dem sich verzögernden Projekt per Ende September um knapp 70 Prozent auf 710 Mio. Euro aufgestockt.
Bis der Park in der Nordsee fertig gebaut ist, könnten die Verluste der Bank weiter wachsen: Die gesamten Baukosten schätzt die HVB derzeit auf 2,9 Mrd. Euro. Dies ist über 1 Mrd. Euro mehr als ursprünglich geplant. Der erzielbare Verkaufserlös für den Park liege jedoch deutlich unter 2 Mrd. Euro, sagen Brancheninsider. […] Auch für den Windpark Bard 1 gibt es Interessenten. Vor allem Stadtwerke hätten bei der HVB angeklopft, heißt es. HVB-Chef Weimer hofft jedoch, dass er den Park nach dessen Fertigstellung besser verkaufen kann. Die Kosten von 2,9 Mrd. Euro seien jedoch unmöglich wieder einzuspielen, so ein Insider.
Beste Rypke,
Je blog is een mooi voorbeeld van de klok en de klepel. Bard heeft zich in augusuts 2011 al teruggetrokken. Typhoon heeft 85% belang, HVC 15%.
Johan,
Berichten in de pers zijn altijd reden om vragen te stellen. Zoals daar zijn…
a)Is er geld gegeven aan Bard? Zo ja hoeveel?
b) En hoe zag die transactie van Typhoon eruit (http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet-Watch/article/detail/2876282/2011/08/30/Windpark-bij-Schiermonnikoog-in-Nederlandse-handen.dhtml). M.a.w. wat hebben zijn aan Bard betaald? Wat kregen ze ervoor terug?
c)Waarom moeten onze gemeenten/waterschappen (middels energienutsbedrijf voor gemeenten en waterschappen HVC)in zo'n onzin project geld steken? En de gemeentelijke & waterschps lasten maar weer omhoog. Dat brengt bij mij ice save in de herinnering.
Met dank voor de antwoorden.
Dit miljarden verslindende project is aan niemand te slijten. De tijden dat men blindelings miljarden in windhandel investeert zijn inmiddels allang voorbij, men heeft nog geprobeerd de ontbrekende miljarden die uit de NUON verkoop kwamen binnen te hengelen bij gemeentes en provincies maar dat is volledig mislukt, er is meer nodig dan een glossy prospectus en de zegen van Juffrouw Cramer. Het blijkt dat windhandel zonder zwaar gesubsidieerd te worden niet levensvatbaar is en waarschijnlijk is met dit debakel de windhandel op lange termijn een doodlopende straat, tenzij wordt toegegeven aan de subsidie-verslaving.
Volgens mij was het € 3,5 miljard aan subsidie die over 15 jaar zou worden uitgekeerd, derhalve blijft, naar mijn mening, deze miljarden, voorlopig in de staatskas, totdat er weer een ander "duurzaam" project komt met de zegen van deeltijd indiaan Wijffels, mede geadviseerd door Mejuffrouw Cramer die zich thans opwerpt als duurzaamheids-consulent voor energie bedrijven. Cramer heeft haar tijd als minister goed besteed met networking… voor haar klanten hoop ik maar dat ze iets beter kwaliteit werk aflevert als dat broddelwerk als (lichtgewicht) minister.
Yep, goedzo Amadeus. Los daarvan, een blog die 5 minuten copypaste kostte heeft ook niet de pretentie om het eindantwoord te leveren, wel om de juiste vragen op te roepen
Volgende blog doen we weer langdradig en moeilijk
Tinstaafl: Wij hebben nu, omdat we in Vlaanderen keihard gaan besparen, een minister "van duurzaamheid en innovatie" die net een Vlaamse Energie Maatschappij oprichtte.
Die maatschappij met een startkapitaal van €200 mjn. zal vooral besparingsadviezen produceren voor overheidsgebouwen en adviseren in welke duurzame projecten de Vl. overheid zoal kan beleggen. De bevoegde minister is jammergenoeg schatplichtig aan partijbons Johan Vande Lanotte… je moet die naam eens googelen, samen met het woord windenergie of Electawinds en je kan je inbeelden dat wij nog even doorgaan. Ik vermoed niet dat ze het heel ver zullen gaan zoeken met die innovatieve technologieën.
@DaVince
In dat project van C-Power, waarvan Johan Vande Lanotte een groot voorvechter is geweest, wordt momenteel figuurlijk heel veel geld verbrand.
Vande Lanotte kan nu natuurlijk niet meer terug en dat terwijl de toekomstige opbrengsten uit dat windmolenpark niet eens voldoende zal zijn om het onderhoud te bekostigen.
Ah, Vande Lanotte geeft daar geen zier om, hij zit in de raad van bestuur van Electrawinds die vooral in de ontwikkeling en montage van die dingen actief is. Eenmaal ze verkocht zijn aan een investeringsmaatschappij (bijv. uw pensioenfonds) zijn hun schaapjes al op het droge nog voor de eerste kWh geproduceerd is en kunnen ze een nieuw project opstarten.
Op deze website http://www.fibronot.nl/nieuwsartikel2012/4.php staan in het artikel Het wil maar niet vlotten met Typhoon, onderaan vijf links naar uitgebreide artikelen over Typhoon en BARD.
De reden dat het met Typhoon waarschijnlijk niet zal lukken om financiers te vinden voor het windmolenproject boven Schiermonnikoog is dat vrijwel het complete management team uit ex Econcern managers bestaat.
We weten dat Econcern in 2009 de banken voor de gek heeft gehouden door uiterst creatief te boekhouden. De banken trokken om die reden de stekker er uit en Econcern ging failliet.
Saillant detail is dat de twee directeuren van Typhoon, Lange en Berkhout, destijds door de curator van Econcern buiten de biedingen op de failliete boedel van Econcern zijn gehouden.
Onofficieel vanwege hun verleden.
@DaVince: ik heb idd maar eens op die Vande Lanotte gegoogled en wat blijkt? In 2003 was hij nog mordicus tégen windparken op de Noordzee: "Vande Lanotte 'verdedigt' zijn beslissing met de argumenten horizonvervuiling, te weinig maatschappelijk draagvlak, en gevaar voor trekvogels.", precies de argumenten die we nu gebruiken. Of was dat een andere "Vande Lanotte"?
Politici… *braak*