Afgelopen dinsdag woonde ik de conferentie REDD+Science+Governance bij in de Hof van Wageningen, met dank aan de gastvrijheid van de Production Ecology en Resource Conservation groep.
REDD is een nieuwe vorm van ontwikkelingshulp in een houtig jasje. Het staat voor Reducing Emissions by Deforestation and Degradation, het kapjebosniet-subsidieprogramma van de UNFCCC/Verenigde Naties, waarin Wageningen een rol wil spelen, en trad in werking op de klimaatconferentie in Bali in 2007. Volgens onderhandelaars op de COP-conferenties was het de ´worm aan de haak´ om ontwikkelingslanden bij klimaatbeleid te trekken.
Aquacultuur als ontbosser
Eén van de interessantere lezingen kwam van Martin Herold, die met veel data op de proppen kwam over mogelijke oorzaken van ontbossing. IN de periode van 2000 tot 2009 werd 13 procent van de ontbossing in Indonesie veroorzaakt door groei van mijnbouw. Maar wat mij opviel: 3 procent van de ontbossing in Indonesie werd veroorzaakt door stormachtige groei van aquacultuur. Kap van Mangrovebos, want alles vond plaats in een kustzone van Sumatra op het aangereikte kaartje.
Toen ging bij mij opnieuw een belletje rinkelen
Omdat ik hier eerder een staaltje tegen het Ministerie van ELI leunende rapportwetenschap besprak van Kees Taal van het LEI/Ministerie van EL&I, environmental performance of wild caught North Sea white fish.
Kees Taal claimde toen dat Aziatische vuile budgetkweekvis uit gekapt mangrovewoud éven milieuvriendelijk zou zijn als schone vis van Hollandse zee.
Maar ik constateerde al dat Taal’s rapport een gevalletje van intellectuele fraude was. Want het rekende ontbossing en veranderend landgebruik niet mee, maar maakte alleen een vergelijking van ENERGIE-verbruik, gewoon omdat data van gasolieverbruik makkelijker zijn te krijgen. En het onderzoeksbudget waarschijnlijk niet groot genoeg was.
Die beperkte vergelijking hulde Taal in een groen jasje, een milieu-´indicator´ de Global Warming Potential (hahahaha) om toch de schijn te wekken dat hij wél een milieuvergelijking maakte. Met de huidige staat van journalistiek en academisch klimaat kom je daarmee weg. Met bovengenoemde percentage, heb je nu een indruk van de grootte van het belang van landgebruik in milieuvergelijkingen.
-
BIj het meerekenen van veranderend landgebruik bij importkweekvis zou schone vis van Hollandse bodem de duurzaamheidsrace winnen, en dan rekende Taal ook nog niet eens eutrofiering mee.
Buitenlandse budgetkweekvis uit Azie duwt duurzame vis weg uit Nederland
De druiven zijn extra zuur, omdat de zelfde overheid die Nederlandse ondernemers, vissers en aquacultuur allerlei eisen oplegt en MSC-keurmerken opdringt samen met milieuclubs- ondertussen via een andere afdeling de markt laat bederven. Door een gat in de grens, waarbij vuile aquacultuur onbeperkt in de schappen mag belanden. Daar kunnen onder lastendruk zwichtende Nederlanders nooit tegenop.
Duurzaam doen levert Neder-ondernemer niets op dankzij marktbederf
Schone aquacultuur in Nederland, én MSC-gecertificeerde viskotters in Urk kunnen zo NOOIT tegen die budgetvis op concurreren, zoals ik al in het Financieele Dagblad beschreef. Sterker nog, dit marktbederf door buitenlandse vis is één van de HOOFDOORZAKEN dat de Nederlandse vissersvloot deels dreigt om te vallen. De dure dieselolie is niet dé oorzaak, dat is slechts een excuus van Kees Taal en andere Ministerie van ELI bureaucraten. Bovendien is brandstof nergens zo duur en zwaar belast als in Nederland.
Lastendruk en inconsistente overheid maakt duurzaamheid voor Nederlandse ondernemers onmogelijk
BOven de jaarlijks groeiende lastendruk voor Nederlandse ondernemers, komt dan nog de hier veel beschreven visgebiedsluiting van het Ministerie van ELI en milieuclubs, VIBEG. De ecologische NIMBY-variant onder leiding van Henri Kool van het Ministerie van ELI, waarbij milieubeleid plaats moet vinden in het zicht van de Postcodeloterij en donateurs van fondsenwervende campagnegroepen.
-
Ik verbeelde mij dat het LEI-rapport wel erg getimed kwam, om met een beroep op ´de wetenschap´de onvrede weg te nemen bij ondernemeres in de visserij over de tweeslachtigheid van het Ministerie van ELI en door haar gesubsidieerde campagneclubs als Stichting de Noordzee. Nee hoor, zie je wel, jullie zijn net zo vies en ons beleid is rechtvaardig.
Tweeslachtige overheid grootste drijver milieuvernietiging
Zo zie je dus hoe je ontbossing in een globale context direct kunt verbinden aan hier behandelde blogonderwerpen én inconsistent milieubeleid van de overheid op meerdere niveaus. Het nationale beleid, doet duurzame ondernemers omvallen en kan zo indirect de vuile maar goedkope aquacultuur stimuleren uit landen zonder ´rule of law´als Indonesie, dat van corruptie aan elkaar hangt. Met meer potentiele ontbossing tot gevolg.
Meer blogs over REDD komende weken
Zo kan REDD ook zorgen voor méér ontbossing, vooral dankzij de jaarlijks groeiende complexiteit waarover later meer.
Ik blogde al eerder over REDD, met Wagenings onderzoek waar bleek hoe Indonesie in Papoea Nieuw Guinea miljoenen hectares bos reserveert voor biofuel-plantages, en tegelijk een graantje wenst mee te pikken van REDD-subsidies.
Meer boskap voor lokale verkiezingen
Er zijn zelfs aanwijzingen vanuit satellietmetingen met Modis dat in aanloop naar lokale verkiezingen de illegale houtkap toeneemt, zo toont deze paper ’the political economy of deforestation in the tropics’. REDD schreeuwt dus om een reeks blogs die de komende weken op Climategate komen.
Dat belooft wat!
Dit "interview" heeft ernstige paralellen met mijn kortstondige lidmaatschap van Natuurmonumenten (1 maand)ik was lid geworden en toen kwam het maandblad met een "journalist" die Sakkelien Cramer interviewde waar het krakersvenijn van de vragen afspatte nog voordat je de antwoorden gelezen had: "Onlangs kwam het Heartland Institute in opspraak omdat uit e-mails bleek dat het gesponsord wordt door grote bedrijven" Dit is de omgekeerde wereld!!!
"Ook de fossiele industrie wordt gesteund door de overheid" als je het fabeltje maar genoeg herhaalt…..
Oops, verkeerde topic…..
Ten behoeve van de productie van palmolie worden er in Indonesië miljoenen hectares oerwoud gekapt.
Ze hebben ervoor gezorgd dat Indonesië, na de VS en China de op drie na grootste hoeveelheid CO2 uitstoot.
Van het gekapte oerwoud wordt door het bedrijf Asia Pulp and Paper, papier gemaakt dat ook in Nederland zijn weg vindt.
Tegen de reclame uitingen van AP&P op de Nederlandse TV is met succes een klacht bij de Reclame Code Commissie ingediend.
AP&P moest stoppen met de reclame.
Zie ook hier: http://www.fibronot.nl/asiapulpandpaper.php
Het in Rotterdam gevestigde Finse bedrijf Neste Oil speelt een hoofdrol in de onverkwikkelijke palmoliezaak. Neste Oil is zo'n beetje het grootste bedrijf ter wereld dat palmolie raffineert.
Verhagen liet zich in zijn openingsspeech meeslepen in de gedachte dat palmolie duurzaam is en CO2 bespaart.
Alleen weet Verhagen niet hoeveel tropisch oerwoud er voor gekapt wordt.
Lees ook eens 'Duurzame palmolie is een fabeltje' op
http://www.fibronot.nl/nieuwsartikel2012/103.php
Duurzame palmolie is een fabel, toch maakt het Wereldnatuurfonds er agressief reclame voor, mogelijk omdat ze er in beleggen of deals met grote bedrijven daarin sloten (zie ook Der Pakt Mit Dem Panda)
http://wwf.panda.org/wwf_news/?204114/Sustainable…
Ze willen een keurmerk opdringen aan de industrie, de RSPO om daar aan te verdienen. Is bij FSC ook goed gelukt, met 10 procent van het hout onder FSC terwijl het in NL totaal zinloos is om dat de Nederlandse boswet betere regels garandeert dan FSC
Dat viskweekrapport zat Stichting de Noordzee ook achter, die promoten dan ook op agressieve wijze MSC (van Unilever en WWF) en haar opvolger voor aquacultuur ASC. Het is PR-technisch niet tactisch om aquacultuur in kwaad daglicht te stellen VOOR je zelf een keurmerk volledig in de steigers hebt. De aanval op aquacultuur brandt pas los wanneer het ASC-keurmerk bekend is en klaar
Bedenk dat naast Nestle vooral Unilever palmolie afneemt met Rotterdam als grootste invoerhaven van Europa, het zelfde bedrijf via wiens netwerk het MSC het monopolie in keurmerken wil opeisen. Dat is ze goed gelukt, het is zakelijk logisch dat ze nu via RSPO marktvoordeel willen halen
Sustainable palm oil makes good environmental, social and business sense say WWF @World_Wildlife : http://t.co/7IjggZ04 1 day ago
Oh nee, vergissing. De hele wereld draait om geld behalve bij de milieubeweging. Volgens journalisten bij Trouw dan…
Klopt Waarnemer!
Over Neste Oil en die onverkwikkelijke palmolieplantages en gekoppelde mega oerwoudkap in Indonesië heb ik bij de opening door Verhagen bij Neste Oil reeds geblogd op climategate.nl
Schande dat GreenPeace biobranstof heeft gepromoot en dat nu verplicht EU95 benzine 5% van deze bio-rotzooi bevat, brandstof verbruik verhogend vanwege de minder calorische waarde. Het rijk spint er wel erbij, door de extra accijnzen inkomsten door het hogere brandstofverbruik en de geheel groenpolitiek gefingeerde en bewezen negatieve) "milieuwinst".
Ben erg blij met je steeds weer goede klimaat/duurzaam kritische bijdragen!
Rijpke, dat is een andere mening dan Milieudefensie heeft. Die zijn tegen, tenminste dat begreep ik uit de correspondentie met Claudia Theile van MD die ik enkele weken geleden voerde.
Daar zal nog wel een artikel van hen over komen.
Het blijkt dat die hele biodiesel geschiedenis zo vervuilend als de pest is en absoluut niet bijdraagt aan een beter milieu, want dat willen we toch allemaal?
Helaas heeft Brussel zich in laten pakken door een stel niets ontziende Duitse klimaatontregelaars die het voor elkaar hebben gekregen dat we bij het tanken pure rommel in de benzine en diesel krijgen meegestuurd.
Dat gaf vorig jaar in Duitsland al grote problemen met de E10 benzine. Bij oudere modellen voertuigen loste de rubber pakking van sommige motoronderdelen op die in aanraking kwamen met die biotroep. Daar sta je dan op de Autobahn in de file op weg naar je vakantie in Italië.
Het is net of je een rijdende patatkraam bent.
Overigens geeft die troep in Nederland ook z'n bijwerkingen, vooral bij landbouwvoertuigen die wat langer stil staan dan de gemiddelde auto doet.
De bio in de diesel gaat dan vlokken en alle filters verstoppen.
Het ziet er net zo uit als een fles olijfolie die te lang te koud heeft gestaan. De paraffine in de olie gaat vlokken.
Even een dag op kamertemperatuur doet dan wonderen, maar zie maar eens je tractor in de keuken te rijden….
Lijkt een mooi samenvattend item op te leveren op climategate.nl (door Theo Wolters?):
"Bio-rotzooi-brandstof en vooral slecht voor het milieu"
Argument "slecht voor je auto", dat interesseert de Groen Maffia feitelijk geen zier.
Zie verder dit Imaresrapport uit 2007
belangrijk aandeel in de visverkoop door supermarkten en restaurants (‘gamba’s'). Voor de aanleg van vijvers voor de kweek van vis en garnalen zijn in Zuidoost Azië vaak mangrovebossen verwijderd: voor de periode 1970-2000 bedroeg het vernietigde areaal mangroven 62.
Anniek.