Ik moet iets opbiechten. Ik heb laatst een doodzonde begaan. Ik heb de leiding onder een stinkende wastafel grondig gereinigd. Het is zo’n ikea plastic pijpensysteempje en uit het feit dat de rechter wasbak erg stonk en de linker minder heb ik afgeleid dat het ecosysteem daar het best floreert op een combi van klodders tandpasta van de kids en mijn scheerstoppel-scheerschuimmengsel. Met alleen tandpasta is de natuurwaarde veel geringer.
Ik heb helaas geen foto’s gemaakt van de barre smurrie. Daarom deze plaat hierboven van broodschimmel. Ook zo’n hoge natuurwaarde die wij voor economisch nut gewoon straffeloos mogen “ruimen”. Goed dan ook dat daar in het geval van de Westerschelde een begin is gemaakt het ruimen van natuurwaarden niet te accepteren, dan wel alleen met compensatie van een gelijkwaardige natuurwaarde elders.
Nu wil ik alleen wel de milieuakameraden in Den Haag aansporen om hun schema van ecosysteemdiensten allesomvattend uit te breiden. Zodat ik de volgende keer als ik eens een leiding reinig of een stuk houtrot saneer of een mol vang of een tak afzaag, dat ik dan een visitatie krijg van een ambtenaar die me komt uitleggen dat ik wel een potje met een cactusje moet plaatsen om die geruimde schimmelsmurrie te compenseren.
En nu weten we dat het Hedwigegeintje ons ook nog eens 62 miljoen euro gaat kosten. Kan iemand me alleen wel even voorlichten in welk Heilig Sinterklaasboek is vastgesteld wat natuur is en wat niet en welke waarde wat heeft? We blijven gewoon hele zielige Calvinistjes met zijn allen. Gordijn open zodat de dominee kan zien wat we allemaal uitspoken.
Ideetje: kan Rypke geen plan schrijven hoe we het uitdiepen van de Westerschelde kunnen compenseren door voor 62 miljoen 10.000 huishoudens elk 6200 euro te geven om hun tuin helemaal ecologisch te herinrichten? Denk dat je dan veel meer natuurwaarde hebt dan wanneer je zo’n 18-holes golfbaan onder water zet. Bah wat een triest bestaan in de nu toch wel spoedig ineenstortende EUSSR.
Leestip: mijn artikel over meritocratie.
Als dan toch nog wat uitgezocht wordt, hoe compenseer je diepere vaargeulen met onder water zetten van land? Leven er in 14 meter diepte minder beestjes dan in 12 meter diepte? "Oh, wat is het hier diep, ik zwem een eindje om". Ik begrijp het werkelijk niet.
Deze geul is een onderdeel van een rivier uitgang en slibt afhankelijk van stroming en afvoer elke dag een beetje meer dicht.
Na een aantal jaren zal hij weer uitgebaggerd moeten worden. moet dan de volgende polder onder water?
Bij Rotterdam is het nog veel triester Om de waterweg te kunnen bevaren moet er permanent zand en slib worden verplaatst. Daar varen dan ook heel grote zandzuigers.
Moeten we nu ook een beleid gaan voeren om permanent polders te laten onderlopen.
Ze lijken wel gek
Het gaat niet om echte, tastbare vogels.
Het gaat om wereldvreemde vogels met overmatige invloed.
Het blijft vreemd om een verdrag uit de 19de eeuw (waarin vrije doorvaart naar Antwerpen wordt gegarandeerd) zo te interpreteren dat van schepen van vrijwel alle diepgang die doorvaart wordt mogelijk gemaakt.
Ik heb niets tegen onze zuiderburen, maar een garantie voor de doorgang van platboomvaartuigen was striktgenomen voldoende geweest.
Het blijft een raadsel wat de scheldeverdieping met de vogelstand te maken heeft.
Zal wel een modelstudie zijn.
Alles is nog eens onder druk gezet door Brussel, waar henek Bleker de inschattingsfout maakte te denken te kunnen onderhandelen met een klimaatalarmist als Eurocommissaris.
Hajo, geweldig idee. Ik was net bij een kennis van mij in Drenthe, een ecoloog die voor 5000 euro een halve hectare gemeentegrond kocht en daar zijn natuurparadijs van maakte, hij heeft al ringslangen, orchideen: ik likte mijn vingers er bij af.
Binnenkort is mijn eigen tuin ook vol met inheemse plantensoorten, fruitbomen en water, en moet ik meer ruimte zoeken. Een strookje kale gemeentegrond hier zou ik met 6200 euro omtoveren tot een parkje, waar smurfen hun eerste vriendinnetje kunnen zoenen, waar je kunt hangen, relaxen, je zet er wat fruitbomen neer en als bijkomstigheid heb je nog wat zeldzame soortjes. Zulke oases werken als magneet, en het zou de wijk hier opknappen
BIodiversiteit is een leuke bijkomstigheid. De lol gaat er pas af wanneer de bureaucratische milieubeweging en fondsenwervingsindustrie zich er mee gaat bemoeien
Zie verder dit bericht
http://gegevensautoriteitnatuur.nl/pages/nieuws.a…
De hoofdschuldige in dezen, geboren te Kapelle-Biezelinge en zoon van Truus, door flauwe cabaretiers wel eens vergeleken met Harry Potter, die hoor je niet. Onder zijn bezielende leiding mocht die grijze dakduivin Cramer allerlei belangengroepen laten aanzitten aan tafel om met de grote mensen mee te onderhandelen, uitdiepen van de Westerschelde, dan moest er natuurlijk!! wel meer natuur komen, van die lege natuur waar je nooit een levende menselijke ziel tegenkomt (behalve natuurlijk op feestdagen, en natuurlijk moet dan ook die schijthond mee) maar die wel veel natuurwaarde heeft natuurlijk.
Maar serieus, welke natuurwaarde gaat volgens de EU verloren door het baggeren in de Schelde?
Heeft iemand in de kamer daar ooit naar gevraagd?
Zou het zo kunnen zijn dat een bedreiging voor een diersoort aanleiding is zijn om het volgende stapje op de evolutieladder te zetten?
Kenmerk van elke diersoort lijkt mij het streven naar dominatie.
Ik geef toe, het is vloeken in de wageningse kerk want die vinden de evolutieleer maar niks.
Maar het lucht wel op.
@Theo: check mijn leestip nog ff….. het is allemaal meritocratische nonsens. De targets zijn er voor de beleidmakers om mee te scoren. Wat omzet & winst is voor een ondernemer is target & compromis voor de politicus. Het zijn van die types met een hersenafwijking die itt tot aspergers etc niet eens voelen dat ze iets geks doen. Het is hun tweede (of eigenlijk eerste) natuur. Het is ook typisch een Europese traditie uit de tijd van koningen en keizers toen ondernemen iets was voor het gepeupel en je als je het echt ver wilde schoppen je je langzaam omhoog moest likken tot aan de billen van de naakte keizer. Ik bedoel: welke innovatieve startup kan op tegen 1 Wubbo Ockels of JP van Soest die met gemak overheidsfondsen aanboren waar een ondernemer pas na 10 jaar buffelen misschien in de buurt komt….
Koppejan boos over rol ambtenaren
Zie:
http://www.nu.nl/politiek/2791559/koppejan-boos-r…
Koppejan ziet het Licht, wat wij allen al jaren weten, Nederland wordt geregeerd door hen die zich eigenlijk niet eens met kabinetsbesluiten zouden moeten mogen bemoeien.
Kan de Hedwige polder niet geasfalteerd worden, dan heb je er misschien nog wat aan.
Kan iemand mij eens uitleggen waarom er een polder onder water gezet dient te worden als er een vaarweg 2 meter dieper wordt gemaakt ? Ik denk dan dat de vissen en alle andere dieren 2 meter dieper komen te leven, wat is dan de logica om een polder onder water te zetten hierin ? Bedank
Marcel, het officiële argument is als volgt.
De havens van Antwerpen, Terneuzen en Vlissingen zijn bereikbaar via de Westerschelde. Om die havens bereikbaar te houden voor grote zeeschepen, worden vaargeulen verdiept en verbreed. Door die ingrepen is een ecologisch rampzalige situatie ontstaan. Het water stroomt veel sneller en het (bagger)slib in het water kan niet meer bezinken. Het water in de Westerschelde monding is veranderd in zuurstofarme 'vloeibare modder'. Die houdt zonlicht tegen en zo valt de voedselrijkdom weg. Bedreigde planten en dieren dreigen te verdwijnen.
In de Westerschelde monding kunnen vaargeulen alleen verdiept en verbreed worden indien de natuurschade wordt gecompenseerd. Zo is dat wettelijk geregeld. Er zijn niet zoveel maatregelen mogelijk om de stroomsnelheid af te remmen en zo de vertroebeling in de Westerschelde te verminderen.
Ontpolderen, om het water meer ruimte te geven, lijkt op dit moment de goedkoopste en meest effectieve maatregel. Vandaar de afspraak om de Hedwigepolder te ontpolderen als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.
We krijgen binnenkort dezelfde discussie over de Eemsmonding in Groningen. De Duitse havens Emden en Papenburg hebben ook belang bij het ontvangen van zo groot mogelijke schepen.
De Eems wordt dus ook uitgebaggerd.
En dus gaan in Groningen ook polders onder water als natuurcompensatie, alleen staat de keuze nog niet vast.
Er is een aantal opties: de Carel Coenraadpolder, de Reiderpolder en Polder Vierburen.
Namen die maar weinig Nederlanders nu kennen, maar dat gaat veranderen….
Marcel,
misschien heb je hier iets aan:
Hedwigepolder, handelswaar voor havenbaronnen en natuurfetisjisten
http://www.groenerekenkamer.com/node/1670