De pandabeer als bedreigde diersoort is mogelijk verzonnen door Prins Bernhard. Dat blijkt na heropening van de archieven in Paleis Soestdijk door een Nederlands onderzoeksjournalistencollectief onder leiding van Cees Fasseur- de journalist die eerder de Greet Hofmansaffaire doorlichtte. De in 2004 overleden Prins -die in 1961 aan de basis stond van de oprichting van het Wereldnatuurfonds – zou de beeltenis van de panda in het WWF-logo hebben ontleend aan de Chinese mythologie.
Fondsenmagneet en afleiding voor Lockheedgelden
De huan huan, een mythische witte beer met zwarte ogen is in de binnenlanden van Schezuan bekend als buitenechtelijk vruchtbaarheidssymbool. Berengeil is in de traditionele Chinese geneeskunst bekend als potentie bevorderend middel. Bernhard zou de charismatische beeltenis van de beer hebben aangewend als fondsenmagneet voor mijnbouwinvesteringen van de Commonwealth in voormalige Britse kolonien. Daartoe zou hij een Zwitserse rekening hebben geopend, met leden van het Britse koningshuis. Eerder was al bekend geworden dat Bernhard de Lockheedgelden doorsluisde naar de zelfde Zwitserse WWF-rekening in Gland.
‘Panda evolutionair onmogelijk’
Biologen vermoedden al langer dat de panda in werkelijkheid niet kon bestaan. ‘Een zwartwitte Chinese beer die alleen bamboe lust – en niks anders- zou in de loop van de evolutie al lang moeten zijn weggeselecteerd’, reageert Matt Wallpole van de UNEP, belast met het biodiversiteitsbeleid van de Verenigde Naties.
‘Beren zijn normaliter alleseters. Ook zou de panda alleen willen leven in halfvochtig en snel in areaal krimpend nevelwoud boven 1500 meter hoogte in het meest mensrijke land met de snelst groeiende economie, én zich ééns per 5 jaar moeizaam voortplanten. Dat is in darwinistisch opzicht vragen om problemen.’
Panda gaat Yeti achterna
Wallpole hechtte lang waarde aan een bestaande theorie van ecologen van Harvard University. Die stelden dat de immer problematische panda was ge-evolueerd om bij Westerlingen een schuldgevoel op te wekken. Recent nog werden vermeende pandaberen in de dierentuin van Peking ontmaskerd als Chinese acteurs. ‘De panda blijkt dus een soort yeti te zijn’, reageert Wallpole.
De UNEP overweegt een nieuw onderzoek in te stellen- en schrapt de panda voorlopig van de bedreigde diersoortenlijst.
Het Wereldnatuurfonds wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. ‘Het gaat vooral om de communicatieve waarde voor de ecologische crisis’, zo reageert Johan van de Gronden, directeur van het Nederlandse WNF.
1 aprilgrap?
1 aprilgrap? Ook geen linkjes naar andere sites. Leuk geprobeerd.
Heel leuk hoor.
Wie nog vraagt '1 aprilgrap'; die heeft het leven niet begrepen
Toch bevatten enkele passages een zeker gehalte van feitelijke juistheid, zo mag ik op 2 april wel verklappen
Rypke schrijft zich warm?
@Rypke’s Pandabeer op 1 april
De eerlijkheid gebiedt me te bekennen dat ik er ben ingetrapt. Zonder publiekelijk gezichtsverlies omdat het stukje dat ik gisterenavond als reactie schreef, mijn PC gelukkig nog niet had verlaten. Hoe kon ik zo dom zijn? De verklaring gaf je al. Er zit een hoog waarheidsgehalte in je verslag over de onvruchtbare, bamboeverslindende panda. Er zijn een paar meer opmerkelijke dingen over het beest te vertellen. Zou je dat niet alsnog doen?
Met wellicht op de achtergrond de vraag waarom WNF juist dit symbool heeft gekozen. Hij oogt zo lief, maar is het helemaal niet. Chinezen laten zich in het natuurreservaat WoLong in Sichuan graag met een jonkie op schoot fotograferen en dat is niet zonder risico.
Er gaan verhalen dat panda’s arme boeren van hun land jagen en apen achter een hek.
DWK, van die bedreiging van boeren heb ik ook wel gehoord. Mijn eigen ervaring is beperkt tot een bezoek aan het natuurreservaat WoLong (1995) op uitnodiging van de regering van Sichuan. Wolong is zo groot als Nederland. Er wonen maar 2000 boeren, opmerkelijk, Tibetanen die daar sinds het jaar 0 zich vestigden. In het reservaat is een panda-verblijf waar men probeert de soort voort te kweken met kunstmatige inseminatie en bevruchting in vitro. In het wild leven, denk ik, nog zo'n 100 panda's. Het lab heeft nog iets bijzonders; het werkt als een soort 'hotel'. Panda's die zijn losgelaten, kunnen vrijwillig naar het hotel terugkeren als ze zich om één of andere reden beroerd voelen. De PRC maakt er duidelijk nog steeds propaganda mee. Op internet vond ik dat het instituut onlangs vergaand is gerenoveerd. Nu kan men er excursies naar maken. Is er een lux hotel. Dat was in 1995 nog niet zo. Het was een echt natuurreservaat waar ecotoeristen werden geweerd. Je mocht het bezoeken als je enige professionaliteit op het gebied van biodiversiteit of genetic engineering had getoond.
Het gebied was echt nog heel wild. Ik mocht ook maar een paar honderd meter, met mijn begeleiders, van de hoofdweg af. Niet zozeer vanwege een dreigende ontmoeting met de panda, maar een met een tijger die er ook nog rond liep.
Ik moet zeggen, ik ontwikkelde (destijds) bewondering voor de PRC wat betreft het in standhouden van echte natuurreservaten. Er zijn er in Sichuan (zo groot als Frankrijk, 70 miljoen inwoners), een stuk of vier. Nu is Sichuan één van de rijkste, en meest vruchtbare staten in de PRC, de oorsprong van de Chinese Han dynastie. Deze staat kan zich iets veroorloven. Ik heb geen kijk op de rest van de PRC. Maar zelden hoor ik, dat mensen die zich een oordeel over de PRC aanmeten, in Sichuan zijn geweest. Het is ver weg, ligt tegen Tibet aan. Gedurende mijn drie maanden verblijf aan de universiteit van Chengdu heb ik één blanke Amerikaan ontmoet.Nu zijn er directe vluchten uit Europa op Chengdu (de hoofdstad van Sichuan) dus er zal wel wat veranderd zijn. (Nobel Sikkens beheerst de plaatselijke verfmarkt) Mijn indruk is dat de Chinezen nog steeds omzichtig met 'toeristen' (en westerse ondernemers en beter wetende wetenschappers) omgaan, ze niet overal toelaten. En ik geef ze geen ongelijk.
Maar we hadden het over de panda.
Ik denk dat ook menige Chinese wetenschapper grinnikt over de wijze waarop het dier door WNF en de Chinese politiek tot symbool is verheven. Maar niettemin, het blijft een interessant wetenschappelijk studieobject. De soort splitste zich 30.000 miljoen jaar geleden af. Dat is zowat het maximum aantal jaren dat een zoogdiersoort zich weet te handhaven in de strijd om de 'survival of the fitist'. Waarom is ie nog niet uitgestorven, en wordt dat verhinderd? Wellicht toch een beetje door de rol van Prins Bernard in WNF. Ik denk dat Bernhard niet zelf op het briljante idee is gekomen om de panda tot symbool van dreigende extinctie te verheffen.
Om on-topic te blijven. Niet dat we off-topic waren.
http://www.nu.nl/wetenschap/2781713/libido-mannet…