Tijdens ons onderzoek naar de handel en wandel van Bioshape werden we geconfronteerd met een ander segment in deze zogenaamde duurzame sector, de handel in teakhout. Of liever het zwendelen met teakhout plantages. Kortom, een segment waar fraude en oplichting hoogtij vieren.
Er zijn inmiddels in Nederland duizenden beleggers die hebben kennis gemaakt met deze teakhout zwendel. Honderden miljoenen Euro’s zijn verdwenen in de zakken van enkele personen.
Je zou denken dat deze personen daarvan hebben geleerd en zich diep schamen voor het menselijk leed dat ze veroorzaakt hebben.
Niets daarvan. Geen enkel greintje medelijden.
Eén van die duurzame volhouders is de heer John van Nikkelen, directeur van het bedrijf Waste4Energy in Amsterdam, zetelend aan de Bonhoeffersingel 54 te 1069 NB AMSTERDAM.
Samen met zijn partner in crime Foeco Hoekstra houdt van Nikkelen zich bezig met megalomane duurzame biodiesel projecten.
Laten we bij het begin beginnen.
Gedurende ons onderzoek viel een ingezonden bericht op het forum van TROS Opgelicht op:
Op het TROS forum ‘Opgelicht’ schrijft een lezer het volgende:
John van Nikkelen Kuijper Durabor!!!!! – 04 feb 2009 20:15
Bij deze wil ik iedereen waarschuwen voor deze John van Nikkelen Kuijper!!!
Ik heb een aantal maanden voor hem gewerkt Bij Cooperatieve houtgroothandel Durabor, en hij heeft mij nooit betaald
Tevens heeft hij al zijn werknemers nooit betaald, en hij is nu dus nergens meer te vinden!!!
Hij woonde in Grave maar is daar dus inmiddels verhuisd….
Dus bij deze ga nooit voor hem werken want hij betaald dus niet!!!
En onthou zijn naam goed John van Nikkelen Kuijper…Op het zelfde forum:
Ik ben opzoek naar medegedupeerden van John van Nikkelen, beleggen in groen (Robinia Europe Investment ,Green Venture ,Max beheer en Houthandel Durabor)U kunt contact met mij opnemen via een persoonlijk bericht.
Het bedrijf Durabor dus
Durabor staat voor ‘Duurzaam Acacia Borneo’
Daar werkte van Nikkelen gedurende een aantal jaren als directeur.
Op hetzelfde adres van Houtgroothandel Durabor u.a.staat een heel scala aan bedrijfjes ingeschreven.
We noemen:
Stichting VNK Holding, Financiële instelling, Financiële holding, bestuur bestaat uit echtgenote en 2 kinderen van John van Nikkelen. VNK= Van Nikkelen Kuiper.
Van Nikkelen Kuijper Holding B.V., KvK: 09145293, uitgeschreven uit het handelsregister, website bestaat niet meer, financiële dienstverlening
Op 3-8-2009 is Van Nikkelen Kuijper Holding B.V. (KvK: 09145293) ontbonden door de Kamer van Koophandel.
John Van Nikkelen
Owner, VNK Holding BV
Green Ventures BV (voorheen Re-Investment) , KvK: 09145294
Robinia Europe Investment BV
Genix IT Services B.V., Zakelijke dienstverlening tevens handelend onder de namen Genix Nederland/ Genix Surfzone/ Surfzone/ Greenventures/ Green Ventures.
Stichting Robinia Europe Foundation.
Robinia Europe Investments is een werknaam van Max Beheer B.V., ook een financiële dienstverlener.
teakhoutfonds; max beheer b.v.
Max Beheer B.V. in oprichting KvK nr: 10146563
Uitgeschreven uit het handelsregister
Traverse 138, 5361TH Grave Hoofdvestiging
Vestiging is opgeheven of verplaatst. Websites die genoemd worden zijn niet in gebruik.
Genix It Services. Geen website. KvK: 09145294
Op 03-08-2009 os Genix IT Services B.V. ontbonden door de Kamer van Koophandel
Genix IT Services staat, samen met bedrijven als Palminvest en Partrust, op een zwart lijst van
(vastgoed) beleggingsfondsen bij de Vereniging Vastgoed Participanten (VVP) die inmiddels ook
al weer is opgeheven.
De AFM trekt in 2008 de vergunning van Genix IT Services, Grave (o.a. Green Ventures) in.
Coöperatieve Houtgroothandel Durabor UA, groothandel in hout en plaatmateriaal.
KvK: 17211692.
Website vermeldt al jaren: Op dit moment hebben wij nog geen actieve website. Deze wordt op
dit moment door ons marketingbureau samengesteld. Onze excuses voor het ongemak, Team Durabor.
Is uitgeschreven uit het Handelsregister.
De Coöperatieve Houtgroothandel Durabor U.A. Vestigingsadres: Traverse 138
Vestigingsplaats: 5361TH Grave KvK-nummer: 17211692 0000 Soort Inschrijving: Hoofdvestiging
Status:Uitgeschreven uit het Handelsregister
Durabor: Houtgroothandel in hardhout met eigen plantages en mogelijkheden tot participatie in
duurzame investeringstrajecten. Uniek gepoedercoat hardhout gepatenteerd en met sublieme
afwerking, uitstraling en houdbaarheid.
Uit de prospectus van Max Beheer BV:
Max Beheer BV legt in Polen hardhout plantages aan van Europees hardhout, de Robinia Pseudo Acacia.
In 2007 gaan de grenzen dicht voor wildgekapt Tropisch hardhout maar de behoefte aan duurzaam geteeld hardhout neemt alsmaar toe, en de Robinia is de perfecte vervanger van diverse Tropische hardhout soorten zoals Meranti, Mahonie etc.
Het Robiniahout kan voor veel doeleinden ingezet worden, bekend zijn de waterkeringen van Rijkswaterstaat, immers deze houtsoort vraagt geen enkele duurzaamheidbehandeling en kan daardoor decennialang probleemloos gebruikt worden. Ook in de bouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van deze houtsoort zoals voor het vervaardigen van kozijnen en deurposten.
De groeiende vraag en het nog steeds kleine aanbod van deze houtsoort beïnvloedt de prijs en deze is dan ook de afgelopen 3 jaar sterk gestegen. Was de m3 prijs 3 jaar geleden € 645, 00 deze ligt nu al op € 2050,00 per m3.
Nederland is geen hout producerend land, wij importeren ruim 1 miljoen m3 hout per jaar, (in heel Europa ruim 75 miljoen m3 op jaarbasis) door het vervallen van import van wild gekapt Tropisch hardhout, en het niet aanleggen van plantages met Meranti en Mahonie, zal dit met een alternatief moeten worden aangevuld en hier ligt dan ook de grote kans voor het Robinia hout.
Max Beheer BV heeft daarom gekozen voor Polen, daar zijn een aantal redenen voor aan te voeren, een daarvan is de prijs van landbouwgrond, de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond ( Polen heeft een landbouw areaal van ruim 20 miljoen hectare), de afstand en het feit dat Polen bij de E.E.G. zou komen. Daarnaast speelt het feit dat Polen al eeuwenlang bekend staat als hout producent een zeer belangrijke rol.
Om aan de alsmaar groeiende vraag te kunnen voldoen, is het dus van belang om deze productiebossen grootschalig aan te leggen, om aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen in de toekomst zal Max Beheer BV ruim 1.5 miljoen hectare productiebos aan moeten leggen,en hier ligt dus een ultieme de kans voor beleggers die geen groot risico willen dragen zoals bij het beleggen in aandelen.
Om het voor een grote groep aantrekkelijk te maken heeft Robinia Europe Investment een aantal producten ontworpen die uniek genoemd mogen worden, standaard is het deelnemen in groenbelegging, nieuw zijn onze producten TienerGroeifonds, Eurogroenpensioen, en het FEG fonds. (Fiscaal Eindafrekening Groeifonds)
Deze laatste nu is voor u als ondernemer bijzonder interessant, deelname in het FEG fonds doet u met een bedrag vanaf uw F.O.R ( Fiscale Oudedag Reservering) voorziening. Dit is een reservering die u jaarlijks mag doen vanuit uw winst en waarover u nu geen belasting hoeft te betalen. Met dit belastingvrije bedrag kunt u een belastingvrij vermogen opbouwen die buiten uw bedrijf valt en waarover u bij stopzetting van uw bedrijf geen stakingswinst van 52% hoeft af te dragen. Kortom een perfecte mogelijkheid voor u als ondernemer om er straks financieel goed bij te zitten. Maakt u geen gebruik van de F.O.R. regeling dan heeft u als ondernemer toch een mogelijkheid om hier in deel te nemen, onze adviseurs vertellen u graag de mogelijkheden.
De activiteiten van Robinia Europe Investment BV en Max Beheer BV zijn per 17 oktober 2005 overgenomen door GREEN VENTURES BV. …
Green Ventures BV (voorheen Re-Investment) , KvK: 09145294
Traverse 138
5361 TH Grave
info@greenventures.nl
www.greenventures.nl
NB Green Ventures is per 17 oktober 2005 opgericht als onderdeel van de van Nikkelen Holding en opvolger van Re-Investment die per 26 oktober 2004 ontstaan is door een samenvoeging van de activiteiten van Robinia Europe Investment BV en Max Beheer BV, alle gevestigd op hetzelfde adres. Ook is er op adres sprake van het bedrijf Genix IT.
Voor zover bekend heeft Green Ventures nooit bomen geplant of bos gekocht, hoewel dit op de website wel werd vermeld. Ook verandert dit bedrijf regelmatig van project(idee) en aanpak. Ook de naam Green Ventures International Forestry BV is gebruikt. Deze was echter niet ingeschreven bij de KvK. Wel Green Ventures met een inschrijving op naam van Genix IT Services BV.
AFM publiceert last onder dwangsom Green Ventures:
AFM publiceert last onder dwangsom Green Ventures bron: website www.afm.nl 8-12-2006 |
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt op grond van artikel 48m, eerste lid, Wet toezicht effectenverkeer 1995 (‘Wte 1995’), artikel 33m, eerste lid, Wet toezicht beleggingsinstellingen (‘Wtb’) en artikel 83, eerste lid, Wet financiële dienstverlening (‘Wfd’), bekend dat zij op 14 augustus 2006, een last onder dwangsom heeft opgelegd aan: Genix IT Services B.V., tevens handelend onder de namen Genix Nederland/ Genix Surfzone/ Surfzone/ Greenventures/ Green Ventures (hierna: ‘Green Ventures’), gehanteerd adres is Traverse 138, 5361 TH te Grave.De last onder dwangsom is opgelegd omdat niet is voldaan aan een informatieverzoek van de AFM (overtreding van artikel 29, tweede lid, Wte 1995, artikel 19, tweede lid, Wtb en artikel 68, tweede lid, Wfd). De AFM heeft Green Ventures een informatieverzoek gedaan, omdat het vermoeden bestaat dat Green Ventures handelt in strijd met artikel 3 Wte 1995 (verbod om effecten aan te bieden zonder goedgekeurd prospectus) en/of artikel 4 Wtb (verbod om gelden of goederen ter deelneming in een beleggingsinstelling te vragen of te verkijgen dan wel rechten van deelneming in een dergelijke beleggingsinstelling aan te bieden, die wordt beheerd door een beheerder waaraan geen vergunning is verleend) en/of artikel 10 Wfd (verbod om beleggingsobjecten aan te bieden zonder daartoe van de toezichthouder een vergunning te hebben verkregen).De dwangsom is thans geheel verbeurd, aangezien door Green Ventures tot op heden geen uitvoering is gegeven aan de last. |
De activiteiten van Green Ventures lijken geheel gestopt, de website is uit de lucht. Mogelijke opvolger is de coöperatieve Houtgroothandel Durabor u.a., die volgens de Kamer van Koophandel was gevestigd op hetzelfde adres als daarvoor : Traverse 138, 5361 TH Grave, zie verder www.durabor.nl. Een website die al jaren niet in gebruik is.
Inmiddels zijn een aantal bedrijven die sterk lijken op de voorgaande ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op de Groesbeekseweg 11, 6585 KE Mook. Het gaat dan om Stichting Robinia Europe Foundation, Max Beheer BV, stichting VNK holding en Stichting Administratiekantoor van Aandelen
Inmiddels staat de semi bungalow op dit adres al geruime tijd te koop, maar de gemeente Mook heeft op 30 maart 2010 een vergunning verleend voor tijdelijke verhuur van deze woning voor de periode van één jaar.
Dat John van Nikkelen iets met het bovenstaande adres in Mook te maken had blijkt uit zijn visitekaartje in juni 2010, zie hieronder:
Waste 4 Energy V.O.F. Geregistreerd Nummer. 343594260001 Groesbeekseweg 11, MOOK, 6585KE, NETHERLANDS |
Waste 4 Energy V.O.F.
Geregistreerd Nummer. 343594260000
Bonhoeffersingel 54, AMSTERDAM, 1069NB, NETHERLANDS
Meer over Green Ventures. Een artikel uit het blad Milieudefensie Magazine:
Green Ventures: Pseudo-acacia of pseudo-fsc?
Investeren in tropische houtplantages ligt gevoelig. Er zit veel kaf onder het koren en het is lastig om uit te vinden hoe betrouwbaar informatie is. Ook wij maken daardoor wel eens een fout. In het vorige nummer van Milieudefensie Magazine publiceerden wij een advertentie van maatschappij CO2 Invest, die een viertal houtprojecten aanprijst. Volgens CO2 Invest “duurzaam, ecologisch, economisch en sociaal maatschappelijk verantwoord opgezet.” Niet lang daarna kregen we een alarmerend bericht van Fred van der Burgh van Stichting Robinia over de twijfelachtigheid van Green Ventures, een van de aangeprezen projecten. De Stichting heeft slechte ervaringen met eigenaar John van Nikkelen Kuijper en wijst ons op een aantal onjuistheden. Reden om dit nader te bekijken.
Want wat is nu het geval? Allereerst bestaat er verwarring over de houtsoort. Green Ventures adverteert voor “een nieuw FSC gecertificeerd bosbouwproject in Maleisië, van (…) Robinia Pseudo-acacia met een totale groeiperiode van slechts 10 jaar.” Van der Burgh van Stichting Robinia ziet hier grote risico’s voor beleggers. “Het aanplanten van Robinia pseudoacacia, een soort van gematigde klimaatgebieden, is in een tropisch gebied sterk af te raden.” Green Ventures noemt zijn Robiniahout bovendien ‘Durabor’. Dit staat volgens de website voor ‘Duurzaam Acacia Borneo’. Maar Acacia is geen Robinia. “Deze verwisseling (…) wordt voortdurend gemaakt, zelfs in bosbouwkringen” aldus Daniëlle van Oijen van de bossencampagne van Milieudefensie, “maar stichting Robinia heeft een sterk verhaal.”
Volgens Van der Burgh duidt dit dan ook op een opzettelijke misleiding van de klant.
Dat verhaal krijgt meer gewicht als we de FSC-certificaten nader bekijken. Want ook met de duurzaamheid zit het niet snor. Op de website, die bovendien duidelijk niet door een tekstbureau gemaakt is, legt Green Ventures onduidelijke verbanden. Van Nikkelen claimt FSC-certificaten door samenwerking met “GVM Reforestation (M) SDN.BHD”. Maleisië heeft inderdaad één FSC-project en de certificaten bestaan wel degelijk. Maar ze zijn toegekend aan Asiaprima voor plantages met Acacia Mangium, geen Robinia. Een relatie met Green Ventures of Van Nikkelen is bij Asiaprima of op het FSC-certificaat niet te vinden en ook GVM Reforestation is niet bekend.
CO2 Invest, de aanbieder van dit project, heeft zo snel mogelijk het contract verbroken. “Wij zijn hier vreselijk van geschrokken.” Aldus Crista Groenewoud van CO2 Invest. “Gelukkig hebben we niets van hen verkocht. Vanaf nu bekijken we alle projecten persoonlijk.” Zowel Stichting Robinia als CO2 Invest spraken bovendien met de eigenaar van de plantage in Duitsland, die Van Nikkelen ook claimt te bezitten. Deze blijkt van niets te weten. Green Ventures? Een holle boom.
Waste4Energy
Op het adres Bonhoeffersingel 54, 1069 NB AMSTERDAM zitten:
Waste4Energy met van Nikkelen en Hoekstra als directie, Groothandel in hout en plaatmateriaal
Sicirec Corporate Forestry B.V. met Hoekstra als directeur. KvK nr.: 34219655, Bosbouw en dienstverlening voor de bosbouw
Black Rino B.V. Beleggingsinstelling met beperkte toetreding. KvK nr.: 34219655 zelfde KvK nr. als Sicirec Corporate Forestry B.V.
De Sicirec groep investeerde in het in december 2010 failliet verklaarde bedrijf Goodwood.
Sicirec Corporate Forestry B.V. Bonhoeffersingel 54, 1069 NB AMSTERDAM KvK: 3421965
Foeco Hoekstra is ook financieel directeur Sicirec Group.
Meer Sicirec bedrijven:
Sicirec Foundation KvK 04087659 Eelde Molenweg 15 9761 VB
Sicirec Investment Management B.V. Eelde Molenweg 15 9761 VB KvK: 04082336
Sicirec Group B.V. Eelde Molenweg 15 9761 VB KvK: 04086527
Sicirec Forestry Consultancy B.V. Eelde Molenweg 15 9761 VB KvK: 04086540
Cyclo Systems Eelde Molenweg 15 9761 VB tuinontwerp en advies KvK: 04046078; Winstgevend beleggen in herstel van de natuur
Ook op Molenweg 15, Eelde:
Stichting Ecosafe – Natuurbehoud – tel. 050 309 6697
Stichting Omega-Research Foundation – Speur- en ontwikkelingswerk op het gebied van de maatschappij- en geesteswetenschappen
P.p. Plus B.V. – Financiële Holding – tel. 050 309 6697
Bed and Breakfast De Oude Molensteen, met als gastvrouw Maria Andrade, uit Equador….
Dan bestaan er nog wat andere websites:
www.ecoplan.nl
Contact
1e contactpersoon
Dr. Hugo H. van der Molen
Wederikweg 114, 9753 AE Haren
tel: 050-5348795
email: hugo@hugovandermolen.nl
2e contactpersoon
Drs. Popko P. van der Molen
Molenweg 15, 9761 VB, Eelde
tel. privé: 050-30 949 30
tel. zaak: 050-30 966 97
popko@sicirec.org
www.hugovandermolen.nl
www.bosbouwbeleggingen.nl staat op naam van Van der Molen Financial Services; Aan- en verkoop van uw teak-beleggingen
Het bedrijf Eco Sure
Nauw met Sicirec verbonden is het bedrijf Eco Sure. Als men informatie wil over Eco-sure dan wordt men doorverwezen naar Sicirec. De eigenaar van Sicirec maakt dus onderdeel uit van Eco-sure.
Even terug naar 2010:
Tot 2,5 jaar geëist voor verdachten in beleggingsfraudezaak Eco Sure
Datum nieuwsfeit: 04-11-2010 | ||||||||||||||||||||
Bron: Openbaar Ministerie Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Groningen gevangenisstraffen tot 2,5 jaar geëist tegen vijf verdachten. Drie verdachten wordt verweten feitelijk leiding te hebben gegeven aan de beleggingsfraude gepleegd door Eco Sure. Ze worden verdacht van oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en het uitgeven van effecten zonder de vereiste vergunningen van de AFM en De Nederlandsche Bank. De twee andere verdachten, feitelijk leidinggevers van een tussenpersoon die veel beleggingscontracten aanbrachten, worden verdacht van valsheid in geschrifte. 169 beleggers 169 personen legden tussen 2003 en 2005 in totaal circa 7,9 miljoen euro in bij Eco Sure. De verdachten spiegelden potentiële beleggers rendementen van 8 tot 10% voor. Het geld zou belegd worden in onder andere grond en hout. In diverse brochures zijn de beleggers beloften gedaan die niet overeenkwamen met de waarheid. Het vermoeden is dat nog niet de helft van de ingelegde gelden daadwerkelijk geïnvesteerd is. Uit onderzoek door de FIOD is gebleken dat er circa EUR 550.000 als rendement is uitgekeerd aan de beleggers, dit gebeurde met de inleg van nieuwe investeerders. Het geld is vermoedelijk opgegaan aan bedrijfskosten, auto’s, privé-uitgaven en niet blijkende investeringen. De kans is groot dat beleggers weinig tot niets van hun ingelegde geld terug zien.
Uit functie 27-01-2005 Precies in de periode dat vd Molen er bestuurslid was raakte er dus bijna € 8 miljoen zoek. Popko van der Molen stichtte in 1991 Sicirec. Zijn zoon, Rowan Rodrik van der Molen zit inmiddels ook in het bedrijf. Kritiek op Sicirec en Popko van der Molen: http://www.teakopstand.nl/pagina25.html AFM trekt vergunning in van tussenpersoon voor groenfondsen 17 januari 2007 Bron: FD/Gerben van der Marel Amsterdam – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft eind december de vergunning ingetrokken van Sicirec, een belangenbehartiger voor investeerders in hardhoutplantages. Dat bevestigt Sicirec-directeur Popko van der Molen tegenover deze krant. De AFM intensiveert momenteel het toezicht op ‘exotische beleggingen’ als teakplantages. In deze sector hebben Nederlanders tussen de EUR 500 mln. en EUR 1,5 mrd. geïnvesteerd, aldus een schatting van de AFM. Aanbieders zijn in de race voor een onlangs verplicht gestelde vergunning. Ze worden gecontroleerd op deskundigheid, betrouwbaarheid en financiële soliditeit. Sicirec voert voor honderden investeerders het beheer over hun participaties in hardhoutplantages. Daarnaast was he mogelijk om participaties via Sicirec te verhandelen. Sinds kort biedt de organisatie ook een beleggingsfonds aan. De AFM haalt daar nu een streep door. De toezichthouder meent dat Sicirec onvoldoende deskundig is om de vergunning te handhaven. Bovendien zou de financiële situatie te weinig solide zijn. Directeur Van der Molen erkent dat er mogelijk onvoldoende kennis aanwezig is bij Sicirec. Volgens hem is de wereld van teakbeleggingen zeer complex vanwege de lokale juridische verschillen. Hij vreest dat na ruim vijftien jaar een einde komt aan Sicirec, waar vijf mensen werken, deels in deeltijd. Sicirec zegt tussen de vijf- en zeshonderd investeerders te vertegenwoordigen, die hun participaties in beheer hebben gegeven. De beheerder probeert de schade voor hen te beperken. Sicirec geeft het beheer over de participaties waarschijnlijk terug aan de investeerders. Sicirec staat al jaren bekend als een kritisch volger van de hele sector van groenfondsen. ‘Behoorlijk wat aanbieders van teakbeleggingen staan te juichen als ze lezen dat wij onze vergunning kwijt zijn’, zo denkt Van der Molen. De teaksector heeft al jaren een slecht imago. Volgens Van der Molen is dat terecht. ‘Het barst van de avonturiers en de oplichters.’ Hij vreest dat behoorlijk wat investeerders in de tientallen groenfondsen kunnen fluiten naar hun geld. In oktober zijn twee directeuren van teakbedrijf Eco Brasil nog tot enkele jaren cel veroordeeld omdat ze tientallen miljoenen euro’s ophaalden bij beleggers voor plantages en dat niet investeerder. Pas sinds vorig jaar is er toezicht van de AFM op de branche die beleggingsobjecten aanbiedt. Dat zijn vaak exotische beleggingen variërend van teakhout- en robinia plantages en vastgoed tot kisten wijn en vakantiehuizen. Naar verwachting deze zomer horen aanbieders of ze door de screening komen. Dat is flink later dan verwacht. Overigens vallen participaties in beleggingsobjecten van boven de EUR 50.000 ook in het nieuwe stelsel buiten het toezicht. Problemen met de belasting Met directeur Foeco Hoekstra van Waste4Energy, tevens zakenpartner van John van Nikkelen gaat het ook niet goed getuige een advertentie vorig jaar maart in een krant in Amsterdam:
John van Nikkelen en zijn bedrijf Waste4Energy zijn de afgelopen twee jaar bekend geworden in hun overname pogingen van het failliete biodiesel bedrijf BioValue in de Eemshaven. Van Nikkelen heeft grote plannen met BioValue. Zo wil hij per jaar 100.000 ton katoenzaad olie in India kopen om dat vervolgens per schip naar de Eemshaven te laten vervoeren. Met de olie zouden bij BioValue plastic korreltjes voor autofabrikanten gemaakt moeten worden. Op de website Indiamart staat een advertentie van John van Nikkelen. Hij wil 100.000 ton katoenzaad olie per jaar kopen:
Requirement Posting Date : 15 Mar, 2011 We are a Dutch company looking for cotton oil. Qty – 100.000 ton/year. Please quote for the same. Purchase Within: 2 month
Uiteindelijk mislukt het hele BioValue project dat van Nikkelen voor ogen stond. Op 27 september j.l. wordt bekend dat BioValue een doorstart maakt: http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-279-biovalue-maakt-doorstart-na-faillissement/ Echter, van Nikkelen blijft niet stilzitten en kondigt zijn volgende project aan, de bouw van een biocampus in Weert. Plan Waste4Energy voor bouw biocampus in Weert Donderdag 11 oktober 2012 Het maken van plannen kan directeur John van Nikkelen van Waste4Energy niet ontzegd worden. Deze website heeft tot in detail zijn avonturen met een beoogde doorstart van het in de Eemshaven gevestigde BioValue, vermeld. Helaas blijkt deze zakenman niet al te succesvol in zijn pogingen. Van Nikkelen denkt in het groot. In Weert moet jaarlijks tussen de 50 en 60 miljoen kuub biogas geproduceerd gaan worden. Het bedrijf denkt met de 8 miljoen ton mest die jaarlijks in de Peelregio wordt geproduceerd voldoende biogas te kunnen maken. Op dit moment zijn onderhandelingen over de verkoop gaande tussen eigenaar Mourik van het 10 hectare grote terrein en initiatiefnemer John van Nikkelen van Waste4Energy. Hij hoopt dit jaar de vergunningen geregeld te krijgen om vervolgens begin volgend jaar te gaan bouwen. http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-289-plan-waste4energy-voor-bouw-biocampus-in-weert/ En zo moddert deze sector gewoon verder. |
Alle namen, adressen, telefoonnummers, visitekaartjes en andere gegevens die in bovenstaande blog zijn genoemd staan open en bloot op het openbare Internet.
@ Niek: Het schijnt dat oplichterij en economische fraude toeneemt naarmate gemakkelijker subsidie beschikbaar en het doel (Groen/"Duurzaam") politiek "ideëel" is. Een nieuwe "duurzaam" te voorzien faillissement is in de maak: Biocampus Weert!
Tnx Niek: als journalisten geen research meer doen, dan zijn bloggers er altijd nog
Wel leuk om te lezen, maar de opsomming vind ik voor een blog wat ruim. Mijn advies/suggestie: blog puntiger met verwijzing naar Fibronotpagina voor de details.
Ivo schreef:
Bedankt voor de tips Ivo.:) Dit was de verkorte versie…
Er staat van dit blog weinig op fibronot.nl.
Bij de enige twee stukjes die ook op fibronot.nl staan, staat de link naar het artikel.
We hebben nog enkele van dit soort onderzoeken klaar en gaan overleggen hoe we dit puntiger kunnen maken.:)
Rypke schreef:
Ik heb twee reacties gestuurd naar enkele dagbladen in Brabant met een verwijzing naar het artikel op climategate.nl en de volgende twee vragen gesteld:
Hoe denkt de gemeente Weert over deze zaak?
en
Hoe denkt bouwbedrijf Mourik over deze zaak nu ze in onderhandeling zijn met van Nikkelen over de verkoop van dit stuk grond aan Waste4Energy.
Het is in beide gevallen (nog) niet geplaatst.
Mourik heeft enkele jaren geleden het terrein volledig schoongemaakt. De grond was door Honeywell zwaar verontreinigd.
Ik denk dat het Mourik geen lor kan schelen aan wie ze verkopen als ze het geld maar vangen.
14 december 2012
Biocentrale bij Budel-Dorplein ver weg
De geplande biogascentrale in Weert is er nog lang niet.
Plannenmaker John van Nikkelen (70) van de firma Waste4Energy stelt de zaken rooskleuriger voor dan ze zijn, zo blijkt uit een rondgang langs door hemzelf genoemde partnerbedrijven en -organisaties.
Van Nikkelen presenteerde onlangs een plan voor de bouw van de biocentrale die jaarlijks van 400.000 ton mest veertig miljoen kubieke meter groen gas moet gaan maken. Daarnaast zou de centrale mestkorrels moeten gaan produceren en kooldioxide voor glastuinders.
De investeringskosten bedragen 35 miljoen euro. Beoogde locatie is het tien hectare grote voormalige fabrieksterrein van Honeywell aan de Kempenweg in Weert, vlakbij Budel-Dorplein.
Lees ik daar op jullie website dat Goodwood failliet is. Maar dat is niet zo. Goodwood is opgegaan in Floresteca b.v. Dat zit in Amsterdam en heeft plantages in Brazilië.
Wel goed opletten hoor.
Beste mevrouw Bea Groen
Ik moest eerst even googelen want stel je voor dat ik met een pseudo Bea te maken heb.
Waarschijnlijk heeft u meer verstand van keramiek dan van beleggen in obscure firma´s die bergen geld van klanten roven en nog meer bergen geld aan dezelfde klanten beloven.
De feiten.
Ik kan u het volgende mededelen.
Op 7 december 2010 heeft de Rechtbank op verzoek van GoodWood Investments B.V. het faillissement uitgesproken van GoodWood. GoodWood heeft dit volgens de AFM bekend gemaakt op haar website. Die website is natuurlijk offline gehaald door de curator, Mevrouw Mr. M.N. de Groot, want geeft geen informatie meer.
Op de website van het kantoor van de curator, CMS-Derks Star Busmann kunt u de 5 faillissementsverslagen inzien. Dat moet u echt doen hoor, want er gaat een wereld voor u open hoe er in dit wereldje met geld van klanten wordt omgesprongen.
Overigens loopt het faillissement nog steeds.
GoodWood is opgericht in 1993 en bood tot 2008 investeringen aan in teakhoutplantages in Brazilië. Sinds 2008 mocht GoodWood van de AFM geen nieuwe beleggingsobjecten meer aanbieden, maar alleen nog de bestaande beleggingsobjecten beheren.
GoodWood verkeerde al geruime tijd in financiële problemen. GoodWood had onvoldoende geld in kas om aan haar verplichtingen te voldoen en er was ook geen zicht meer op verbetering van de financiële situatie. GoodWood heeft daarom haar faillissement aangevraagd.
Door 14.000 argeloze beleggers is vanaf 1995 tot 2008 meer dan € 225 miljoen belegd in participaties via ‘Goodwood’.
Het gaat hier om participaties in teakplantages in Brazilië, die door de bosbouwer Floresteca zijn aangelegd en worden onderhouden. Er zijn ook particulieren die rechtstreeks bij de bosbouwer Floresteca hebben belegd. Het aantal daarvan is veel kleiner, maar de belegde bedragen zijn groter.
Dat er in 2011 een doorstart heeft plaatsgevonden door de Amazon Teak Foundation doet niet terzake.
Goodwood is zoals wij geschreven hebben failliet verklaard. Daar is toch geen woord Spaans bij?
Mag ik u een gratis advies geven?
Beleg niet in deze obscure beleggingsfirma´s die u rendementen beloven die je alleen in de sprookjes van Grimm leest.
Zij zijn alleen uit op uw geld. Dat kunt u beter in uw eigen keramiek zaak stoppen. Dat levert meer rendement op dan een paar bomen waar balsahout van wordt gemaakt.
Wel goed opletten hoor.
Bij het artikel “Duurzame Teak en Robinia Cowboys John van Nikkelen Foeco Hoekstra en Popko van der Molen” hebben we voor diegene die het naadje van de kous wil weten nog de volgende aanvullende informatie. Dat gaat over de zin en onzin van die hardhoutbeleggingen en over de rol van Sicirec in dat beruchte investerings-veld.
–
Er wordt geciteerd over de aantrekkelijkheid van Robinia-investeringen:
“De groeiende vraag en het nog steeds kleine aanbod van deze houtsoort beïnvloedt de prijs en deze is dan ook de afgelopen 3 jaar sterk gestegen. Was de m3 prijs 3 jaar geleden € 645, 00 deze ligt nu al op € 2050,00 per m3.”
– Ons (Sicirec’s) commentaar daarbij is, dat dat alleen geldt voor grotere diameters, dus voor hout van oudere stammen. De aanbiedingen om te investeren in Robinia-plantages gaan in de regel uit van (veel te) korte omloop-tijden, binnen welke periodes onmogelijk Robinia-hout van dergelijke diameters kan worden geproduceerd. Prognoses, gebaseerd op dergelijke m3-prijzen zijn om die reden meestal oplichterij. En dat is zeker het geval als er wordt uitgegaan van omloop-tijden van minder dan vele tientallen jaren. Zie onder, waar over een omlooptijd van 10 jaar wordt gesproken !
–
Verder wordt er geciteerd:
“Want wat is nu het geval? Allereerst bestaat er verwarring over de houtsoort. Green Ventures adverteert voor “een nieuw FSC gecertificeerd bosbouwproject in Maleisië, van (…) Robinia Pseudo-acacia met een totale groeiperiode van slechts 10 jaar.””
– Ons (Sicirec’s) commentaar: Hoewel Robinia in de tropen sneller groeit dan in West Europa is een omlooptijd van 10 jaar echt onzin. Het is onmogelijk om in zo korte tijd diameters te krijgen die een aantrekkelijk m3-prijs opleveren, zelfs voor de snelst groeiende hardhoutsoorten.
–
In bovenstaande bijdrage wordt Foeco Hoekstra in verband gebracht met Sicirec, en wel als volgt: “Sicirec Corporate Forestry B.V. met Hoekstra als directeur. KvK nr.: 34219655, Bosbouw en dienstverlening voor de bosbouw”
Dat zit als volgt in elkaar:
– Foeco Hoekstra heeft een paar jaren actief gefungeerd als medebestuurder van Sicirec Group BV en dochterbedrijven. Onafhankelijk daarvan had hij toen ook de naam van zijn eigen Black Rhino BV gewijzigd in Sicirec Corporate Forestry BV. Sinds enige jaren zijn Foeco Hoekstra en P.P. v.d.Molen, de oprichter van Sicirec, uit elkaar en voeren niet meer gezamenlijk het beleid in Sicirec Group. Er rezen te vaak en te veel verschillen van inzicht over de uit te zetten koers van de ondernemingen. In het licht van bovenstaande ligt er een verzoek bij de heer Hoekstra om de naam van zijn eigen BV, voorheen Black Rhino, niet langer Sicirec Corporate Forestry te doen zijn. (Comm. v. Popko P. v.d.Molen)
–
Verder wordt vermeld: “De Sicirec groep investeerde in het in december 2010 failliet verklaarde bedrijf Goodwood.”
– Dat zit als volgt (Comm. v. P.P. v.d.Molen): Door enkele investeerders in GoodWood participaties zijn indertijd hun stukken ondergebracht bij Sicirec om gezamenlijk sterker te kunnen staan tegenover deze aanbieder van Teak-plantage-investeringen. Dit betrof echter slechts enkele hectares. Overigens, hoewel GoodWood failliet is gegaan, zijn de participaties in het betreffende Braziliaanse bosbouwbedrijf, Floresteca Agroflorestal, nog intact. De belangen worden nu gecoördineerd door een beleggers-organisatie.
–
Waar EcoPlan in verband wordt gebracht met Sicirec Group valt het volgend toe te voegen:
– Het bedrijf EcoPlan heeft niets te maken met Sicirec. Het is een Ecologisch Adviesbureau, opgericht door Hans van der Lans. Wel is P.P. v.d.Molen adviseur bij Ecologisch Adviesbureau EcoPlan, maar hij is daar geen bestuurder.
–
Waar (terecht) enige kritische opmerkingen worden gemaakt over EcoSure, kan onderstaande toelichting van de kant van Sicirec nuttig zijn:
– “Nauw met Sicirec verbonden is het bedrijf Eco Sure. Als men informatie wil over Eco-sure dan wordt men doorverwezen naar Sicirec. De eigenaar van Sicirec maakt dus onderdeel uit van Eco-sure.”
– Dat is onjuist. Eco Sure heeft ooit, rond 2003/2005, pogingen gedaan om zaken te doen met Sicirec, maar dat liep op niets uit wegens gebrek aan een degelijke onderbouwing en gebrek aan levering van producten van de kant van EcoSure. Bij de oprichting van EcoSure, toen nog een veelbelovend nieuw initiatief, was ondergetekende bereid om tijdelijk te fungeren als mede-oprichter. Toen, na ruim een jaar, enige degelijke resultaten uitbleven, heeft ondergetekende zich teruggetrokken uit het bestuur, waarbij de overige bestuurders een verklaring hebben afgegeven dat P.P. v.d.Molen zich sinds de oprichting van EcoSure niet actief met het bestuur heeft bemoeid sind aantreding. Overigens zijn we er nu niet in geslaagd om informatie over EcoSure terug te vinden op internet tussen de talloze bedrijven die internationaal die naam voeren voor een veelheid aan dienstverleningen. Die doorverwijzing konden we dus ook niet traceren.
–
Verder werd er vermeld: “Precies in de periode dat vd Molen er bestuurslid was raakte er dus bijna € 8 miljoen zoek.”
– Toelichting: Dat is onjuist. Vrijwel alle door EcoSure aangetrokken beleggings-gelden werden aangetrokken nadat P.P. v.d.Molen zich had teruggetrokken uit het bestuur.”
–
Wat ook niet kllopt is het volgende:
“Popko van der Molen stichtte in 1991 Sicirec. Zijn zoon, Rowan Rodrik van der Molen zit inmiddels ook in het bedrijf.”
– Dat is ook onjuist. Rowan werd en wordt wel ingehuurd voor dienstverlening op het vlak van ICT, maar heeft nooit binnen de Sicirec Group een bestuursfunctie bekleed. (Comm. v. P.P. v.d.Molen))
–
Voor verdere kritiek op Sicirec en Popko van der Molen wordt doorverwezen naar: http://www.teakopstand.nl/pagina25.html
– Dat verwijst naar een site van TeakOpstand, een club die Sicirec slecht gezind is. Ter toelichting: temidden van de vele organisaties die zich het lot van teakbeleggers of van bepaalde groepjes teakbeleggers hebben aangetrokken, bevindt zich ook TeakOpstand, een piepklein groepje gedupeerden van de Green Capital teakplantages in Costa Rica. Daarnaast ontstonden uit de kring van gedupeerde Green Capital beleggers ook nog TeakBestand en TeakVerstand. De Vereniging TeakBestand, VTB in de wandelgangen, heeft de grootste groep gedupeerde beleggers weten samen te voegen, in tegenstelling tot TeakOpstand en TeakVerstand.
Hoewel Sicirec zich altijd de belangen van gedupeerde teakbeleggers zeer heeft aangetrokken en zelfs daar haar bestaansrecht aan ontleende, heeft Sicirec zich al snel van de aanpak en werkwijze van TeakOpstand gedistantieerd. Volgens Sicirec vervielen de oprichters van TeakOpstand te zeer in dezelfde fouten als de gewraakte oprichters/aanbieders van de Green Capital participaties. Het algemeen belang van alle gedupeerde teakbeleggers in Green Capital bij elkaar moest dan te veel wijken voor de persoonlijke belangen van het kleine clubje personen die de drijvende kracht vormden achter TeakOpstand. Men was te zeer alleen uit op wraak en niet op het verdedigen van de belangen van lotgenoten.
Deze verschillen van zienswijze hebben een vrij langdurige lawine van verwijten opgeleverd van de kant van TeakOpstand in de richting van Sicirec. Dit werd onder andere ingegeven door het feit dat Sicirec een zekere reputatie van betrouwbaarheid in de markt had opgebouwd en de oprichters van TeakOpstand daar last van dachten te hebben en daardoor zgn. te weinig bijval kregen van mede-teak-beleggers.
De enige van deze groeperingen die serieus genomen moet worden is de VTB (Vereniging TeakBestand), die wellicht tenminste nog iets van de gedane investeringen voor haar leden zal weten te recupereren. Overigens is Sicirec het niet met álles eens wat de VTB wél of niet onderneemt tegenover de oprichters / eigenaars van Green Capital en vaart Sicirec soms haar eigen koers. (Comm. v. P.P. v.d.Molen)
–
Tot zover enig aanvullend commentaar van de kant van Sicirec over: Robinia-beleggingen, John van Nikkelen, Foeco Hoekstra, GoodWood, EcoPlan, EcoSure, Rowan van der Molen en TeakOpstand.
@Popko P. van der Molen:
Met andere woorden: bestaande of potentiële beleggers zien door de bomen het bos niet meer.
Goede raad is niet duur: beleg niet in groengetinte objecten.
Wil je toch je geld kwijt: stop het in een vuurkorf en steek het aan.
Beste meneer van der Molen.
Vriendelijk dank voor uw reactie.
U zegt over Eco Sure:
U bent volgens de database van vertrokken bestuurders van de Kamer van Koophandel als gewoon bestuurslid bij Eco Sure in dienst getreden op 01-11-2003 en u hebt het bestuur van Eco Sure weer verlaten op 27-01-2005.
Het Openbaar Ministerie, Functioneel Parket, meldt op haar website dat in de periode tussen 2003 en 2005, de periode dat u in het bestuur zat, bijna € 8 miljoen van 169 beleggers bij Eco Sure is verdwenen.
Ik ben de beroerdste niet, hier is de link naar het Openbaar Ministerie:
http://www.om.nl/algemene_onderdelen/uitgebreid_zoeken/@154416/tot_2_5_jaar/
Als u dat niet herkent of u wist niet dat Eco Sure tijdens uw bestuurslidmaatschap geen vergunning van de AFM had dan heeft u of boter op uw hoofd, of u doet als alle ontkenners in deze zogenaamde duurzame sector, wild met ontkenningen om u heen slaan in een poging uw straatje alsnog schoon te vegen.
Ik heb nog niet eens onderzocht of en in hoeverre er sprake is geweest van bestuurdersaansprakelijkheid, maar daar zal de curator in het faillissement wel geen zin in hebben gehad omdat een dergelijk onderzoek nogal een gat in de boedel slaat.
U zegt ook:
Dat is merkwaardig want als ik met het juiste algoritme op Google zoek komt ik tientallen websites tegen die naar deze stinkende zaak die Eco Sure heet, verwijzen.
U moet gewoon lekker met pensioen gaan, ergens in Midden Amerika gaan wonen en een eigen teakplantage beginnen zonder daar de inwoners van Nederland mee lastig te vallen en vooral ver uit de buurt van van Nikkelen en Hoekstra blijven.
Momenteel zijn we voor een klant met een onderzoek bezig, betreffende beleggingsfraude. Het verbaast ons overigens dat er zeer weinig benadeelden op internet te vinden zijn. Onze klant heeft voor een aanzienlijke bedrag certificaten aangekocht bij Robinia Europe Investments en kan deze niet verzilveren. Hij zal ongetwijfeld niet de enige gedupeerde zijn.
De BV’s zijn dusdanig opgezet om bomen door het bos niet te willen laten zien.
Toch willen we in samenspraak met de advocatuur een einde maken aan deze malafide praktijken en de geleden schade verhalen.
Met bovenstaande informatie zijn we al op weg geholpen.
Mochten gedupeerden reeds in conclaaf zijn met (advocaten)bureaus of zijn er rechtsuitspraken hiervan, dan houden we ons aanbevolen.
Het is maar goed dat ik mijn onderzoekstarieven niet in rekening breng…..echter een financiële bijdrage voor deze website wordt op prijs gesteld.
Zie rechts bovenaan deze pagina bij ANBI.
Overigens is uw verbazing opmerkelijk. Benadeelden maken namelijk niet graag reclame op het openbare Internet voor hun stommiteiten.
Ten eerste wil ik even reageren op de opmerkingen. Ik breng deze klant NIETS in rekening, maar probeer deze goede man op weg te helpen om zijn zuurverdiende spaargeld terug te krijgen.
Ik reageerde hier met de hoop om met andere benadeelden in contact te komen. Sterker nog meer informatie te krijgen. Als individueel actie ondernemen gaat werken niet met zovele verschillende instanties. Met gezamenlijk krachten te bundelen wel.
Als benadeelden hier neergezet worden als mensen die stommiteiten hebben begaan, dan sla je de plank mis. Hun vertrouwen is beschaamd, dat is veel erger en oplichters maken daar juist gebruik van.
Meneer Mira detective
Er wordt al meer dan 15 jaar gewaarschuwd voor dit soort Robinia cowboys: Gooi uw geld niet weg in een dom balsahout avontuur in Midden Amerika.
Misschien was mijn opmerking over ‘stom’ te zwaar beladen. Ik maak er daarom dom van. Mijn excuses.
Toen u over ‘klant’ begon was ik benieuwd naar uw tarieven, want veel van uw collega’s detectives zijn maar wat blij met dit soort klanten. De kassa rammelt dan.
U doet het kennelijk uit ideële motieven; dat is te waarderen.
Oeps, uw gratis reclametijd is voorbij. Desondanks wijs ik u nogmaals op de ANBI drukknop hier rechtsboven, want niet geschoten is altijd mis…..
‘Heb borrelvrienden, die pas bij het derde glaasje over hun verlies op beleggingen in het “snelle (groeiende) teakhout” durven te spreken, maar dat zeker niet doen als ze nuchter zijn.
Even ter info (gratis gift):
Handelsnaam: Waste 4 Energy
Bezoekadres Pieter Hylkemastraat 5, 9257WE Noardburgum
KvK-nummer 34359426 Uitgeschreven uit het handelsregister per 14-04-2014
De schrijver van dit blog heeft kennelijk een goede neus voor dit soort oplichtingspraktijken.
Hoe zou de gemeente Weert reageren of zouden ze niet reageren na het zoveelste mooie groene verhaal van een stelletje groene cowboys in deze sector.
De schrijver voorspelde ook het faillissement van Econcern en van nog zo’n stel oplichters, Bioshape, waar ene Jan Paul van Soest toezicht op moest houden.
Hoekstra en van Nikkelen zijn uit elkaar. Hoekstra heeft W4E opgeheven en van Nikkelen rommelt nu in zijn eentje met een biomassa energie centrale IO in de buurt van Weert.
Nog niet zolang geleden heeft van Nikkelen betaald met een ING rekening van Waste 4 Energy.
@Wim Arends. Hoekstra heeft W4E niet opgeheven, maar is ambtshalve opgeheven door de KvK.
John van Nikkelen denkt verder te kunnen gaan met Bio Energie Centrale Limburg. Google maar eens en vind zijn website. Tussen de 20-100 medewerkers. Bedoelt hij slachtoffers?
Door onze volharding koos hij alsnog voor een visite op ons kantoor, want meneer moet nog €7800,00 betalen aan een klant van ons. Hij toverde een map tevoorschijn en las sprookjesverhalen voor waarmee onze financiële adviseur korte metten van maakte. Plop, weg zeepbel. Daar zat meneer van Nikkelen te bibberen als een kale kip.
Wij trof een betalingsregeling van €50,00 per week!!!!! voor 5 weken waarna hij het resterend bedrag zou betalen.
Ai, dat doet zeer! Maw ons nummer had hij geblokkeerd terwijl een prepaidkaartje niks kost. Hij wil niet meer praten.
Deze keuze zal hem geen windeieren leggen. Elk ei wat de kale kip legt pakken we hem af. Wij zorgen ervoor dat hij geen poot meer aan de grond krijgt. Ons plan houdt stand!
heeft geen pegel alleen een grote bek, kan nog geen toiletrol kopen
Het probleem net figuren als van Nikkelen is dat ze onuitroeibaar zijn als ze merken dat ze ergens uit een subsidiepot kunnen graaien.
Hen wordt echter alle gelegenheid geboden om met hun duistere praktijken door te gaan in de wetenschap dat er altijd gemeenten zoals Weert zijn, die alle faciliteiten verlenen met als enige doel ‘groen’ te zijn. Het liefst nog groener dan de buren. Hoe ‘groener’ het stinkt des te beter vindt het gemeentebestuur het.
Pas als over een jaar blijkt dat het project geflopt is zijn ze verbaasd, onthutst en nog wat van die zijwegen.
Als de gemeente Weert het zinvol vindt om met van Nikkelen door te gaan moeten ze het zelf weten maar niet naderhand klagen dat ze het niet geweten hebben.
een kansloos figuur, roddelkoning zonder centen, de figuren achter deze clown maken het alleen maar erger. Ton van Dijk querulant eerste klas met belangen in alles wat drekkig en schimmig is., maakt alles kapot wat hij ziet monster zonder waarde. Uitroeien dit uitschot
Weert zal niet ingaan op de diensten van Van Nikkelen. Er is reeds geïnformeerd door een journalist waardoor belletjes zijn gaan rinkelen.
Zodra iemand denkt te weten waar Van Nikkelen handel probeert te drijven, dan worden wij graag geïnformeerd. Geheimhouding gewaarborgd!
Mira, kun je nog wat informatie gebruiken over Pieter Ben Kuyper (van o.a. Eco Brazil) en Strijkers/Boels?
Dit gebeurt al een tijdje wij zijn destijds door de gebroeders Blatt (bij mijn weten de oprichters van Robinia Gold) met meerdere mensen als participant (met een aanzienlijke hoeveelheid geld) aangetrokken en dat is nu nog in afwachting van verkoop van de door het land verspreide percelen/participaties! Gelukkig zijn er (vrijwillige en gezegend met het nodige geduld ) bestuursleden mee bezig!