httpv://www.youtube.com/watch?v=PF-T1G8uYWs
Onze nationale overschrijfindustrie – de journalistiek- zal niet lang meer wachten met alarm slaan, nu het Australische KNMI, het Bureau of Meteorology een succesvol persbericht – special climate statement– de deur uitdeed over de hittegolf die daar plaatsvindt.
De PR Stunt: extra kleurtjes om warmte te meten die nergens is gemeten
De PR-afdeling van het Australische KNMI voegde aan hun temperatuurschaal twee extra kleuren toe om meer warmte te kunnen meten dan voorheen. De schaal gaat nu tot 54 graden, en de extensie kreeg een eigen kleurtje: paars(50-52) en roze (52-54).
-
Nu heeft die daad- meer ruimte op de schaal om warmte temperaturen te meten, niet te maken met deze hittegolf. Want stel de vraag: is ergens een temperatuur gemeten van 54 graden in januari? Was, op grond van huidige metingen die extensie nodig? Het antwoord is: NEE. Kijk naar de DATA in de Climate Statement. De kleurtjes zijn vooral voor journalisten toegevoegd
Hoogste temperatuur past gewoon op oude schaal
De statement dat de temperatuur ‘off the charts’ is, klinkt dus wel overschrijfbaar voor journalisten, maar is feitelijk onwaar. De hoogst gemeten temperatuur was 48,6 graden (Red Rocks Point), een temperatuur die ruim op de oude schaal pastte. Temperaturen die ook vaker zijn gemeten sinds de records in 1910 begonnen.
Er zijn dus ándere redenen dan de huidige hittegolf om die extra kleurtjes toe te voegen: het wereldnieuws halen met hulp van verhitte urbane journalisten is een goede gooi. De hittegolf evenaart met een anomalie van 1,6 graden de hittegolf van 2002, en als je in hondersten rekent kom je er net 1 honderdste overheen: een record.
Wel erg heet.
Het zijn geen temperaturen voor mij, daar in Downunder. Kijk, dat het op een warmere aarde vaker heet is, is het zelfde als vaststellen dat het op een nattere aarde vaker nat is, zoals het op een koudere aarde vaker kouder zal zijn. Het is nu gemiddeld warmer dan een eeuw geleden, en CO2 kan daar een bijdrage in hebben. Wisten we al. Ieder zijn feestje.
Op een windigere aarde zal het- mij dunkt- vaker waaien. En de enige zekerheid bij ons weer is haar wisselvalligheid. Dus hoewel de data gewoon vertellen wat ze vertellen, is dit toevoegen van extra kleurtjes aan de temperatuur-predictorstick weer een gevalletje ‘Ik PR dus ik besta’: de wijze waarop overheidsinstituten en academici zich in een Westerse wereld vermarkten om op te vallen bij de belastingbetaler.
Conclusie
AGW-PR-vuistregel NR1: Weer is geen klimaat, behalve als het over Global Warming gaat. Geen zorgen: als u beslist bang wilt worden is er niemand die u tegenhoudt. Is Bram Schilham bij de NOS al wakker geschud? Maakt Dagblad Trouw al gereformeerde omaatjes uit Appingedam bang en Gristenuniejongeren die wereldburger willen lijken? Het hitterecord op aarde werd in 1913 gemeten in Death Valley: 56,7 graden.
Daar zou een extra nichterig kleurtje voor nodig zijn om niet ‘off the charts’ te raken.
De top 20 warmste jaren mondiaal sinds 1978 per satelliet
1. 1998 0.419
2. 2010 0.394
3. 2005 0.260
4. 2002 0.218
5. 2009 0.218
6. 2007 0.202
7. 2003 0.187
8. 2006 0.186
9. 2012 0.161
10. 2011 0.130
11. 2004 0.108
12. 2001 0.107
13. 1991 0.020
14. 1987 0.013
15. 1995 0.013
16. 1988 0.012
17. 1980 -0.008
18. 2008 -0.009
19. 1990 -0.022
20. 1981 -0.045
Dus je moet Benny Peiser- op basis van satellietmetingen althans- ook niet geloven. Mea culpa.
In Australië wonen 23 miljoen mensen en die hebben het erg warm.
Maar in Pakistan wonen 220 miljoen mensen en die hebben het al weken lang heel erg koud.
In 1986 stonden we met onze laserafstandsmeter in noord Griekenland net ten zuiden van Komotini tijdens de hittegolf die er drie weken heerste.
De temperatuur lag drie weken lang elke dag boven 42 graden met een uitschieter van vier dagen boven 45 graden. Eén dag daarvan was het maximum 46.7 graden. Met een geijkte thermometer gemeten.
Het droevige resultaat van de hoge temperaturen was 1200 overleden mensen als gevolg van de hitte.
Het kwam niet in je op om aan klimaatverandering te denken. Dat verschijnsel dat tegenwoordig voornamelijk tussen de oren bij sommigen leeft, doet zich om de zoveel tijd voor, inclusief de bosbranden.
Niets bijzonders dus en een normaal klimatologisch verschijnsel dat zich al duizenden eeuwen voor doet.
Tegenwoordig met al die Hiemstra's en van Leuren op de dwangbuis wordt er angst en verdoemenis gepredikt als de temperatuur eens boven de 43 graden uit komt.
Beste Rypke,
In Australie hebben de groenen meedogenloos toegeslagen. Voor de bescherming van de leefomgeving van kleine, kruipende dieren is besloten te stoppen met het schonen van de bossen. Daardoor is de hoeveelheid brandstof per hectare toegeomen tot 60 a 80 ton per hectare. Om de veiligheid te garanderen is niet meer dan 8 ton per hectare verantwoord.
Er gold vroeger een regel, dat de afstand van een boom tot het huis maximaal 1,5 maal de hoogte van de boom mocht zijn.
Onder de groenen zijn al deze regels geschrapt.
Eigen schuld, dikke bult.
Beetje off-topic, maar belangrijk dacht ik zo:
Lees verder:
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-n…
Zo vreemd was het niet hoor die nieuwe kleurtjes. Het was nodig om de voorspelde temperatuur te kunnen weergeven. Die is inderdaad nog niet gehaald (is voorspeld voor 13 of 14 Januari).
Beetje flauw om daar meteen een verborgen agenda achter te zoeken.
boels069, in reactie op je melding hierboven, heb je dit ook gelezen in datzelfde artikel van de Nasa :
"Indeed, the sun could be on the threshold of a mini-Maunder event right now. Ongoing Solar Cycle 24 is the weakest in more than 50 years"
Met andere woorden, zon-intensiteit is erg laag, en werkt dus tegen de effecten van het broeikaseffect in. Dat zou inderdaad kunnen verklaren dat er in de laatste 10-14 jaar geen duidelijke trend van verwarming meer te zien is (hoewel het afgelopen decennium natuurlijk wel het warmte decennium ooit was). Als de zon dus weer een beetje normaal mee gaat doen…
@Jim:
De EUV-straling vertoont geen laag niveau, zoals te lezen is in de NASA-publicatie.
Aanvankelijk werd de invloed van de zon verwaarloosbaar geacht, de huidige stagnatie kan men niet verklaren vanuit het groene gedachtengoed en gaat men wanhopig en vertwijfeld zoeken naar iets wat anderen al eerder betoogden.
Met een koele blik had men al vanaf 2003 kunnen zien dat het "pitje" lager is gezet; de trend (de snelheid van opwarming) over een 16-jarige periode bereikte rond die tijd een piek.
Warmste decennium ooit?
Wellicht op basis van de globale temperatuur (een fysische gruwel).
Ik zou toch eens kijken naar historisch meetreeksen (Labrijn of HadCET).
HBS-B tweede leerjaar natuurkunde: als je een warmtebron uitschakelt dan is dat het moment waarop de temperatuur van het verwarmde de hoogste waarde gaat verkrijgen.
Doe dus niet alsof je het vuur hebt uitgevonden.
Ik was blij dat ik gisteren mijn dagelijkse rondje Climategate.nl had gehad…
Want anders had ik na het NOS 8-uur journaal ook gedacht bij mijn oom en tante daar onder het héél warm hadden gehad ;)
Alleen al de manier waarop het verteld werd begon ik zelf al oververhit te raken!
@Jim, Nee, het ging niet om de voorspelde temperatuur en in het bericht lees je ook dat de piek bereikt is
Verder Jim: wat bedoel je met 'het warmste decennium OOIT'…..Sinds systematische metingen begonnen aan het einde van de Kleine IJstijd, de koudste periode van het Holoceen (150-200 jr geleden)?
Het is twijfelachtig of je statement opgaat voor het Holocene interglaciaal waarin we leven, met diverse warmteperioden die of even warm of nog ietsie warmer waren, afgaand op stuifmeel van bijvoorbeeld Hazelaar in Scandinavie, maar ook de ijskap van Groenland die 80 kilometer verder landinwaarts lag in het Holocene Optimum
Kijken we op de tijdschaal van 600.000 jaar in het Eemien dan vinden we in het sediment van Zeeland aanwijzingen voor subtropische vegetatie bij een CO2 van 200-300 ppm
Dus
a. ja, het klimaat lijkt gevoelig voor kleine veranderingen
b. Co2 zal bij huidige opwarming een rol spelen: waarom niet? Omdat sommige mensen dat niet WILLEN?
Maar gezien de vele natuurlijke invloeden die altijd een grote rol speelden is het verstandig om bij CO2 een slag om de arm te houden, uiteindelijk praten we over een opwarming sinds 1978, toen was ik nog maar net geboren
"Uiteindelijk praten we over een opwarming sinds 1978…." tot 1998 maximaal, en dan verder geen interessante opwarming voor CO2- en klimaatalarmisten.
CO2 is vooral tot een fiscale meetlat verworden, sinds het als klimaatmeetlat heeft afgedaan.
http://www.guardian.co.uk/environment/damian-carr…
Rypke, als jij denkt dat 14 Januari 2013 over het verleden gaat dan heb je over 4 dagen gelijk, maar nu nog niet. De nieuwe kleuren zijn toegevoegd wegens voorspelde hogere temperaturen.
Mijn berichtje heeft alvast het Nederlands Dagblad gehaald, waar ze over de bosbranden schrijven
Warm is het hoe dan ook wel