Geniet van het op vele plaatsen nog lieflijke Duitse heuvelland nu het nog kan. Nu groene zelfmoordenaars de macht grepen in Duitsland, en Fukushima aangrepen voor de ‘Energiewende’, wacht de Duitse stroomverbruiker een peperdure rekening van 1 biljoen euro tot 2030, zo meldt Reuters, na een interview in de Frankfurter Algemeine met milieuminister Altmaier.
De CDU-milieuminister wil- met steun van de FDP- 300 miljard euro subsidies korten om de transitie naar zo wisselvallig en duur mogelijke energie (35 procent in 2030) iets minder duur te maken (hoe verzin je het, de energievoorziening van je land weersafhankelijk maken….). Maar het lijkt er op dat de Groenen en de Duitse PvdA, de SPD deze plannen gaan blokkeren. De Groen-Rode zelfmoordbrigade wil de Duitse bevolking hard straffen voor het feit dat ze zijn geboren en de aarde overbevragen, of zoiets. Ons Tennet- eigenaar van het grootste deel van het Duitse hoogspanningsnet omdat semi-overheden graag ‘marktje/CEO’tje spelen- kan haar borst qua afweren van blackouts nat maken.
Die Grunen, das sind die Brunen.
Ondanks alle groene plannetjes zijn de CO2-emissies in Duitsland weer gestegen. De groene subsidiepolitiek doet namelijk de import van kolen groeien.
Na de verkiezingen in september zal het niet meer hetzelfde zijn….linksom of rechtsom, er gaat wat veranderen.
Net als in Bulgarije.
Het is ook afwachten wat de Denen gaan doen. Blijven ze met windmolentjes lopen of gaan ze ook de straat op.
Zie wat de Denen betreft:
http://notrickszone.com/2013/02/21/tiny-denmark-bans-oil-and-gas-furnaces-in-new-homes-in-a-bid-to-rescue-the-planet/
Overal zie je zinloze zogenaamde duurzame maatregelen die de bevolking rechtstreeks treffen.
Misschien is dat wel de bedoeling van de milieubewegingen: een volksopstand, die uiteindelijk zal uitbarsten in een gewapend conflict ergens tussen landen in de EU zone.
Het is niet de vraag of dat conflict ergens komt, maar wanneer.
Gecombineerd met het vreemde beleid uit Brussel, een gemankeerde Euro en een wegtrekkend leger industriële bedrijven, gaan we spannende tijden tegemoet.
Een schrijf foutje?
Een triljoen euro in investering uitgesmeerd over 20 jaar.
En over 80.000.000 duitsers.
EEn triljoen is een 1 met 18 nullen.(volgens Wikepedia.)
1.000.000.000.000.000.000.
Het zou dan ongeveer 700.000.000 euro per duitser per jaar zijn.
Rypke heeft de amerikaanse trillion al eens eerder verward met onze triljoen, terwijl het eigenlijk een biljoen is (1.000.000.000.000) met 12 nullen.
Zou dus 625 eurii/jaar per Duitser zijn, toch?
Uit hoeveel personen bestaat een gemiddeld Duits huishouden? DWK?
Dan zit je toch al snel rond de € 2000 per huishouden per jaar.
Op dit moment zijn er al 800.000 Duitse huishoudens van energie afgesloten omdat ze de maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen.
Eén jaar geleden was dat nog 600.000.
Verwachting voor de komende jaren meer dan 1.5 miljoen.
Als die anderhalf miljoen Duitse huishoudens nu eens 3 miljoen stemmen vertegenwoordigen, dan heeft de partij die in september voor afschaffing van alle subsidies is, de kans in één klap de grootste te worden.
Maar helaas gaat het in Duitsland al decennia net zoals in Nederland, waar opa en oma ook al tientallen jaren op de gevestigde kliek stemmen.
Echter, opa’s en oma’s zijn een uitstervend ras, dus misschien gaan de ogen van de jongeren eindelijk open hoe ze door de voormalige groene kliek uit Oost Duitsland financieel uitgekleed worden.
Duitsers zijn tamelijk hopeloos zo lang ze nog zo schuldbeladen zijn over WWII. Dat mensen soms nog liever hun ondergang tegemoet gaan dan hun ideeën te veranderen zien we aan Ghadaffi en Saddam. Hoe noem je zo’n diersoort: homo fantasticus? homo utopicus? homo stupidus?
Homo autodestructivus ook wel Neven-mens genoemd? :-)
Foutje Rypke is aangepast! ;-)
De materie rond de Energiewende is bijzonder interessant. Ik ben er de laatste tijd wat meer over aan het lezen omdat ik zelf volgend jaar een kleine solar panel array op m’n dak ga installeren en dan met een beetje geluk 10 maanden in een jaar geen enkele energiekosten heb.
Het heeft er alle schijn van dat wind- en zonne-energie zo succesvol zijn dat de fossiele brandstof-industrie een laatste propagandastuip heeft om de gouden tijden van woekerwinsten nog wat te rekken. Vooral zonne-energie maakt ze rond het middaguur, traditioneel de tijd dat er het meeste door ze verdiend werd, erg moeilijk. Als de zon volop schijnt, wordt zonne-energie op de Strombörse in Leipzig voor veel goedkoper aangeboden, waardoor steenkoolcentrales nergens naartoe kunnen met hun stroom en ook niet makkelijk uitgezet kunnen worden -> verlies, verlies, verlies, au.
Zie ook deze interessante uitzending van de ZDF://www.youtube.com/watch?v=_HGktp7XEYQ
Om dit tegen te gaan wordt er een harde strijd via de media en de politiek gespeeld. Verscheidene media outlets, zoals die geraadpleegd door Rypke, zitten al wekenlang in standrechtelijke-executie-modus. En politici hebben het voor elkaar gekregen om de Einspeisevergütung nog eens extra te verlagen, waardoor de hele zonne-energie-industrie in de problemen komt (ook door goedkope, gesubsidieerde producten uit China).
Daartegenover staat dat de Energiewende eigenlijk niet meer tegen te houden lijkt. De technologische ontwikkelingen op het gebied van met name zonne-energie gaan zo snel dat de kosten steeds lager worden. Ook op het gebied van battery storage gaan de ontwikkelingen sneller dan Rypke blog posts kan schrijven. ;-)
Er is een enorme groep jonge ingenieurs en hobbyisten die hier al een hele tijd enthousiast mee aan de slag zijn. Nu het steeds betaalbaarder wordt, groeit die groep gestaag. En met betaalbaar bedoel ik dat het nu ook zónder subsidie interessant wordt om bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te nemen. Uit eerste schattingen voor m’n eigen 4-5 kWp PV-Anlage gecombineerd met 4-5 kWh LiFeYPO4 akku, heb ik bijvoorbeeld het geld er na 20 jaar uit (bij gelijk blijvende energieprijzen). Met de – ook verminderde – subsidie in Oostenrijk wordt dat 10-15 jaar.
Voor de echte skeptici is het misschien interessant om uit te zoeken waardoor energie steeds duurder wordt. Dat komt enerzijds omdat de import van energie uit het buitenland steeds duurder wordt, zie deze blog post van klimaatskepticus Hans Verbeek op Cassandraclub:
De andere reden is dat grote bedrijven alle kosten op de verbruiker afwentelen en subsidies afromen.
Heel interessant allemaal. We zullen zien waar het de komende jaren toe leidt. Hopelijk tot vooruitgang.
@ mijnheer Neven.
U kunt met Uw toekomstige zonnepanelen zelfvoorzienend worden,
met een accu voor als de zon even niet schijnt.
En afgesloten van dat dure net met kolencentrales en zo.
Wat wordt de terugverdien tijd dan?
Allereerst wil ik me niet volledig afsluiten van het stroomnet. Ik wil namelijk deel uitmaken van de samenleving, maar mezelf losmaken van het (autodestructivus) graaisysteem van overheid, volk en bedrijfsleven al dan niet gedwongen aan meedoen. Daarbij wil ik ook stroom aan het net terugleveren, wat niet gaat met een zogeheten Inselanlage.
Zou ik toch helemaal solo willen gaan, zou ik grof gerekend zo’n 15 kWp zonnepanelensysteem en 15 kWh akku’s nodig hebben, min de stroomaansluiting (3000 euro). De terugverdientijd zou dan op 30-35 jaar uitkomen, bij gelijk blijvende energieprijzen. Als die prijzen gaandeweg verdubbelen (en dat hebben ze de afgelopen 10 jaar al gedaan volgens mij), dan halveert de terugverdientijd. Staat tegenover dat ik gaandeweg ook weer nieuwe akku’s nodig zou hebben.
Ik zou dan waarschijnlijk nog in een kleine houtoven investeren die lucht en water verwarmt, waardoor ik weer aan de helft zonnepanelen en akku’s genoeg zou hebben. Hout is hier toch spotgoedkoop. En dan is de terugverdientijd 20-25 jaar.
Dit alles zonder subsidies.
Als voor Neven het hout spotgoedkoop is en voor verwarming voldoende beschikbaar,
dan verkeert hij in een zeldzaam luxueuze situatie die op geen enkele wijze een alternatief vormt voor de samenleving als geheel.
Neven doet me met zijn uitspraken denken aan de legende over koningin Marie-Antoinette van vlak voor de Franse Revolutie, die ongeveer zo iets gezegd zou hebben als:
Het stoken van hout door partikulieren voor verwarming van het huis, dus heel vaak en heel veel, is volgens gangbare normen hardstikke vervuilend!
Absoluut, Harry. Hout zit vol dioxines en radioactief materiaal. Ik ben daarom ook van plan om een minimum aan hout te gebruiken, als ik het al gebruik (snappen Oostenrijkers helemaal niets van). Ik wil energie sparen, niet alleen stroom. Een kuub hout is 2000 kWh aan energie. Verbranden is sowieso bijna altijd slecht, hout is veel te waardevol om te verbranden. Haal Prometheus maar van z’n kruis. ;-)
Een andere reden dat ik geen hout wil gebruiken, is dat ons huis waarschijnlijk zo goed geïsoleerd is dat het na een half uur over de 30 graden in huis is en je dan de ramen moet open zetten. Dan loop je dus de buitenlucht te verwarmen.
Maar ALS ik helemaal los van het stroomnet de winter door zou willen komen, dan zou ik het met een houtoven doen die lucht (30%) en water (70%) verwarmt.
Neven,
Je leest zoals gewoonlijk weer de verkeerde dingen. Dat komt door je ideologische bias. Walk you talk zou ik zeggen en graaf je in, knaag je wortels, en laat verdomme ook die kip met rust. Wacht tot het warm genoeg is boven te komen.
In Belgenland schoppen woonwijken die rijkelijk besprenkeld zijn met panelen van tijd tot tijd de hele lokale stroomvoorziening over hoop.
Gemiddeld Duits gezin? Dat is op te zoeken. Ik heb een dame in de bediening, man werkt als hoofd boekhouding bij een grote vierwielfirma (oh hell), 2 kinderen. Lage woonlasten, vrij huis, geen grote wensen. Typisch de onderkant van het midden. Gisteren stond hij voor een gratis pils aan de bar en vertelde dat sinds een jaar of zeven het geld voor frivoliteiten bijna tot NUL is gereduceerd wegens allerhande lastenverzwaringen waarvan de energiekosten het zwaarste wegen.
Zeg dan gewoon dat je deze mensen haat Neven, dan kan ik je domme gelul nog een beetje billijken.
Vanavond komt meneer ‘lorik’ (ik noem hem maar even zo) weer eten. Twee maal per maand slaat hij met vrouw toch gauw zo’n 150 stuk (had ik maar meer van zulke gasten). Hij is ingenieur bij Siemens en kan naar eigen zeggen “Gott sei Dank” over twee jaar met pensioen; Want er wordt bij dat bedrijf meer op subsidies gejaagd dan “geïngenieurd”.
Ik denk dat dat ook een van de redenen is om de Einspeisevergütung radikaal te verlagen. Het succes van de zonnepanelensubsidie was te groot, waardoor het stroomnet het niet kan bijbenen. Het is inderdaad zo dat vooral in de zomer in de middaguren (als iedereen op z’n werk zit en thuis weinig stroom verbruikt) grote hoeveelheden stroom door zonnepanelen geleverd worden. Ik geloof tot wel 50% van alle vraag, afgelopen zomer in Duitsland.
Als stroomnet en opslag dat niet op kunnen opvangen, dan heeft het ook geen zin om nog meer zonnepanelen op daken en velden te plaatsen. Dat geld kan dan beter in net en opslag geïnvesteerd worden. En dat doet de Duitse regering dan ook, waardoor massa’s zonnepanelenbezitters nu naar akkusystemen te kijken om meer van de zelf geproduceerde stroom te verbruiken.
Ik hoop zelf die middagpieken te ondervangen, door juist op die momenten te koken, wassen, water warm te maken, batterij te vullen. Maar ik weet er helaas nog bar weinig van. Het is complexe materie en ook zo geavanceerd dat er maar weinig ervaringsberichten zijn. Het is tegelijkertijd ook verschrikkelijk cool.
Zoals we allemaal weten hebben kinderen een funeste uitwerking op uitstootreductie. Nu strooien de meeste Duitse deelstaten met bonussen en beloningen om het broedsel opwaarts te krijgen en dat terwijl er geen geld is voor betaalbare kinderopvang en het deporteren van bejaarden naar voormalige arbeidersparadijzen ook maar een doekje voor het bloeden is.
Die Blok bij jullie heeft net z’n cunning plan gepresenteerd waardoor nieuwe huizenkopers goed moeten nadenken of er na aflossing nog voldoende rest om een stuk touw te kopen waar ze zich aan kunnen opknopen.
Politici zijn niet meer in staat tot het voeren van consistent beleid. En als je zo met een scheel oog de regelgeving eens bekijkt is dat helemaal niet verwonderlijk.
@Neven:
Zonnepanelen (laten) installeren is prima, mits de investering NIET (voor een deel of geheel) op anderen wordt afgewenteld.
Dus geen subsidie en NIET aansluiten op het bestaande elektricteitsnet.
Juist in combinatie met accu’s ben je (deels) zelfredzaam, niemand kan daar tegen zijn.
De terugverdientijd zou ik maar verdubbelen omdat onderhoud, reparatie en vervanging (accu’s) nogal rooskleurig worden voorgesteld door leveranciers en milieuzombies.
Zorg dat je, zonder je nek te breken, de panelen regelmatig kunt schoonmaken.
(Ik zie paneelbezitters vaak halsbrekende toeren uithalen en dan denk ik, cynisch, dat een doodssmak dan toch de beste manier is om het CO2-gehalte te verminderen)
Maar Boels, de geëxternaliseerde kosten van fossiele brandstoffen worden ook op anderen, de kleine man, afgewenteld. Dan heb ik het nog niet eens over AGW, maar over luchtvervuiling door steenkool, het opslaan van miljoenen tonnen kernafval voor de komende triljoenen jaren (ik weet dat het honderdduizenden jaren zijn, maar ga gewoon even in Rypke/Hajo-mode). Wie betaalt voor de steeds lager wordende EROEI van fossiele brandstoffen, voor de speculatie van cynische energiehandelaren? Jij en ik, Boels.
Mijn zonnepanelen – die steeds goedkoper worden – leveren minimaal 30 jaar lang. Ik heb daarvoor bijna geen fossiele brandstoffen nodig, waardoor die voor mensen die zich geen zonnepanelen kunnen veroorloven ook weer goedkoper worden. Behalve dat de stroom van zonnepanelen en andere hernieuwbare energiebronnen – zodra de problemen van net en opslag onder controle komen – op de lange termijn naar alle waarschijnlijkheid nóg goedkoper zal worden.
@neven
Dat soort accu’s hebben na 3000 ontladingen nog maar een capaciteit van 70%. By een offgrid setup moet je of een hogere capaciteit installeren of na ca 7 – 8 jaar de accu’s vervangen. Daar gaat het terugverdienplaatje van 20 jaar.
Wanneer je ook nog in de winter zelfvoorzienend wil zijn dan zal je er een windmolen bij moeten nemen want met PV ga je dat niet redden. Het gevolg zal zijn dat het niet uit kan. Een dieselaggregaat mag ook maar dat is ook geen goedkope stroom.
Neemt niet weg dat ontwikkelingen op energieopslaggebied interessant zijn om te volgen maar vooralsnog kan het niet uit.
Ja, het is zeker nog niet perfect. Maar wat ik op fora voor elektrische auto’s over dingen als LiFeYPO4 en andere technologieën lees, is veelbelovend. Als ik de accu’s niet te veel leegslurp, kunnen ze ook wel 5000 cycli meegaan. Dat is bijna 20 jaar, als ik de 100 dagen winter (dus geen cycli) niet meereken. En dan hebben ze nog steeds 70-80% capaciteit.
Niet perfect, maar veelbelovender. Veel veelbelovender dan alles maar bij het oude te laten, in de valse veronderstelling dat alles dan goedkoper gaat worden.
Neven schreef:
Dat doen kleine bedrijven ook en zelfs enkelingen die subsidie vangen voor “duurzame” energie.
In dit verband zou je eens moeten kijken wie de grootaandeelhouders zijn.
Vaak zijn het (lagere) overheden, zoals de provincies en gemeenten.
En daar zitten de grootste potverteerders, blindbeleggers en voorzichuitschuivers.
Tot de “duurzame” zeepbel duurzaam spat; dan zijn de burgers aan zet om de lege kas weer te spekken.
Precies wat ik ook steeds zeg. Iedereen loopt te graaien, bedrijfsleven, overheid, volk. Dat komt door het systeem. Het werkt niet meer. Hoe weet ik niet, maar het moet aangepast worden.
Het systeem is kunstmatig gesloten doordat overheden zich er mee bemoeien en de belastingbetaler wordt gezien als een achtergesteld obligaat.
Daardoor kan elke betrokkene jankend naar Vadertje Staat om verhaal te halen.
Risicoloos geld lenen en uitlenen kan gewoon niet.
Laat de risico’s bij leners en uitleners, maak financiële verlakkerij levenslang strafbaar (BiBob) en geef betere voorlichting.
En laat politici weten dat ze een kiezersmandaat hebben, geen blanco volmacht.
De maakbare groene samenleving, de transitie daar naar toe, zo sterk onderstreept door hoogleraar klimaatalarmisme en transitieeconomie Jan Rotman.
Het moet een leek, zoals Neven, toch inmiddels opgevallen zijn, dat het ten koste gaat van de werkgelegenheid, van de welvaart, het welzijn en ten koste van de democratie. Zelfs het Utopia van een “socialistisch duurzaam Europa” komt daardoor in gevaar.
http://www.theaustralian.com.au/news/nothing-off-limits-in-climate-debate/story-e6frg6n6-1226583112134
Ik werk voor datzelfde bedrijf waar Rypke de bovenstaande foto gemaakt heeft en kan je bevestigen dat die accu’s in honderden ups-systemen om de 3 tot 4 jaar vervangen dienen te worden.
In termen van milieuvervuiling: pest of cholera?
Energie opwekken / huishouden zonder comfortverlies is voorlopig een utopie. ik denk dat het in de toekomst decentraal voor meerdere wooneenheden zal worden.
Neven toont typisch die groene Gutmensch naiviteit/onnozelheid die de belastingbetalers achteraf opzadelen met enorme kosten door niet alle risico analyses en worst-case scenario’s uit te voeren doch uitsluitend op basis van ideology en betweterigheid allerlei besluiten uitvoeren.
LiFeYPO4 is een chinees product en chinese batterijen en accu’s staan nu eenmaal niet bekend als kwalitatief uitstekend. Een accu levensduur van 20 jaar is verder pure utopie.
Neven mag van mij best zonnepanelen aanbrengen (en hopen dat ze niet in brand vliegen) maar moet zich dan verre houden van het overige electriciteitsnet en als hij z’n principes eer wil aan doen moet hij zich eigenlijk kompleet onafhankelijk maken van de openbare energievoorzieningen, als een rechtgeaarde Gutmensch mag je niet van 2 walletjes eten, toch Neven?
Even weg van Neven’s dagdromerij, electriciteit voorziet maar voor 25% van de totale energievoorziening. Zonnepanelen leveren in Nederland nog geen tiende procent van de stroom. Zouden alle daarvoor geschikte Nederlandse daken zonnepanelen krijgen, dan zouden die in circa tien procent van de jaarlijkse stroomproductie kunnen voorzien.
Nogmaals: “Allereerst wil ik me niet volledig afsluiten van het stroomnet. Ik wil namelijk deel uitmaken van de samenleving, maar mezelf losmaken van het (autodestructivus) graaisysteem waar overheid, volk en bedrijfsleven al dan niet gedwongen aan meedoen. Daarbij wil ik ook stroom aan het net terugleveren, wat niet gaat met een zogeheten Inselanlage.”
Samenleving/gemeenschap en (economisch) systeem zijn twee verschillende dingen, al denken veel mensen dat het hetzelfde is. Ik wil me losmaken van het systeem, maar niet van de samenleving/gemeenschap.
Met 3,3 mln ton CO2 besparing in 2011 a raison van € 1,5 miljard SDE bespaarden we het equivalent van ca. 0,03% van de chineze CO2 uitstoot ( ca 9500 mln) alleen al. Neven durft dan “veelbelovend” in de mond te nemen,, ik noem dat volstrekte dwaasheid
Oeps, vroeg…. ton moet m3 zijn, anders 2x zo hoog… percentage blijft even belachelijk
Kleine berekening voor de vuist weg.
Mijn zonnecellen brengen 4200kWh per jaar op, dat is iets meer dan ons gemiddelde verbruik van 3500kWh. Alleen zou geen haar op mijn hoofd er aan denken om alleen hiermee los van het net te gaan met een buffer van 5kW.
~75% wordt opgewekt van mei tot september met dagen van soms >30 kWh, opgewekt tussen 8 uur ’s ochtends tot 18:00. Dan zit ik op kantoor in Brussel “productief” te wezen en niet thuis stroom te consumeren.
Zou ik maar 5 van die 30 kW kunnen opslaan -> ernorm verlies, maar ik kan ’s avonds wel comfortabel leven. We drogen kleren buiten, gebruiken geen pompen voor de CV-ketel,…
Over de resterende periode van het jaar wek ik maar een kleine 1000 kW op, met uitschieters op zonnige winterdagen van 10 kW, …. maar meestal amper 1,1 a 3 kW.
Nu zou ik graag eens horen hoe je met die – laat ons aannemen – 2 kW/ dag de winter doorkomt.
Geen oven gebruiken, geen stoofpotje in het weekend.
Opletten dat de gasketel zijn warm water nog kan rondpompen …
Geen droogkast, ga het huis maar volhangen met kleding.
Eigenlijk ook geen gestreken kleren
Voor de Belgen: geen friet in de winter
Etcetera, etcetera … De enige oplossing die ik zo kan bedenken is dan alles uitbesteden en er voor betalen (dat is wat Mao in gedachten had voor zijn volk en het is niet goed afgelopennmet de volkskeukens) of gaan overwinteren in een warm land
Voor jezelf is dat goed, DaVince. Er zijn echter waarheidsverdraaiers die jouw “model” lin ieder geval regionaal willen invoeren, b.v. door bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen hier bij ons op Goeree-Overflakkee te stellen dat het eiland met zonnepanelen en windmolens “energieneutraal” zou kunnen worden.
Wees dan een vent en sluit het hele eiland af van de Stedin, zou ik zeggen. Maar er speelt meer, laatste weken was het weer Lagos, Nigeria geblazen hier met twee langdurige stroomstoringen die duizenden huishoudens trof, men is bij de na de verkiezingen (helaas) gevormde gemeente Goeree-Overflakkee in onderhandeling met Stedin over een al lang nodige uitbreiding van de bekabeling onder het Haringvliet met Stedin, ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Stedin en de geldelijke belanghebbenden bij windmolenisering hier de stroomstoringen als wapen in de windmolenisering gaan gebruiken.
er gebeuren rare dingen op ons eiland jan. het is jammer dat we er niks aan kunnen doen.het wordt allemaal door je strot geduwd kijk maar naar de een wording!
Ach Neven gaat met opzet NIET in op alle onbedoelde (?) (bij)effecten van deze idioterie. Verduring, verarming, echte vervuiling !!, ontbossing, werkloosheid, het verstoken van ‘rare’ aardmetalen in onnutte totempalen, het zal ‘m allemaal worst wezen. Zolang zijn hartje maar verwarmd wordt.
Het land waar Neven zo graag verblijft of woont pompt met goedkope atoomstroom uit levensgevaarlijke Tsjechische centrales of smerige Poolse bruinkoolstook z’n stuwmeren vol om de stroom tegen woekerprijzen door te verkopen aan de ecomof.
“Interessante materie”
Zonne-energie is best nuttig. Ons camping-zwembad wordt er prima door verwarmd. Een verschrikkelijk dure installatie: 400 meter zwarte slang onder plexiglas-plaat op zwart plat dak.
Niet alle zonne-energie en niet alle windenergie is nuttig. Naarmate de schaal van toepassing groter wordt en dan ook de subsidies daarvoor moeten stijgen, om het te kunnen laten “draaien”, dan wordt het maatschappelijke nut sterk negatief.
We hebben nu 30 jaar ervaring met de negatieve economische gevolgen van zonne-energie en windenergie, en de opbrengst wordt steeds “beter”. Maar voor beide geldt : de Rijkssubsidies maken nu tot 80% uit van de opbrengsten.
Dan span je het economische paard dus achter de milieu-wagen. Dit op basis van pressie van een steeds kleiner wordende sektarisch groep actie-wetenschappers vanuit GroenLinks, die zich gevestigd hebben op sleutel “advies”-posities binnen de overheid en bij politiek selectief gesubsidieerde NGO’s/Quango’s. GroenLinks is in demise en we weten ook precies waarom.
De conclusie is, dat deze “duurzame” Rijkssubsidies aan zonne-energie en windenergie alle moeten stoppen, omdat ze (1) niet duurzaam zijn , (2) onze welzijn, zorg en ook milieu aantasten en (3) het geloof in de werking van de democratie aantasten.
“Heer verlos ons van het kwade”
De stroomprijs steeg 60 procent in Duitsland sinds 2000, Dat zegt mij pas wat als ik dat kan vergelijken met de stijging van de stroomprijs in andere landen zoals Nederland. Een goed overzicht heb ik nog niet gevonden.
Herman, ik vond op deze blog:
De kale consument-stroomprijzen in Europa sinds 2001:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00115&plugin=1
De stijging van de kale stroomprijs valt eigenlijk best mee.
De gasprijzen in €/Gigajoule (= 35,1 kubieke meter gas):
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00113&plugin=1
De gasprijzen gaan gelijk op met de olieprijzen.
Zodoende dat je een verdubbeling ziet.
Toch zullen niet veel mensen in betalingsproblemen komen met bovenstaande prijsjes.
Helaas komt er nog een kluit belasting en toeslagen overheen… :-(
Neven wil zich niet geheel afsluiten van het stroomnet, want: wil deel uit blijven maken van de samenleving.
Je moet maar durven; Een mooiere manier om de diepgewortelde hypocrisie van de ‘consuminderende’ groenmens onder woorden te brengen vind je niet snel.
Grinnn, ik vond ‘m ook wel sterk.
“Bent u kluizenaar?”
“Nee, want ik ben aangesloten op het energienet en maak daarom nog deel uit van de samenleving..”
Het is trouwens toch wel leuk om eens rond te neuzen in de statistieken van Europa. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/search_database
Zo vond ik in onderstaande link wat al die Nederlandse molens in 2011 eigenlijk aan olie bespaarden.
Tromgeroffellllllll: 439.000 ton.
Da’s dus precies 1 (zeggen één) mammoettanker olie.
Dat tikt lekker aan. Dat mag gerust een paar miljard kosten toch?
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=ten00082&language=en
Je kunt ook lid worden van de plaatselijke zangvereniging of een kaartje leggen in de kroeg. Daar is het ’s avonds (nog wel) warm.
Wel aardig Leo jouw onderzoek naar de aardolie besparing door windenergie.
Er is met alle windmolens in Nederland precies 1 mammoet tanker aardolie bespaart. Hilarisch, deze “besparing” door windenergie! Heeft de belastingbetaler miljarden gekost.
Zoals je misschien wel weet liggen er iedere dag ca. 5 mammoet-olietankers voor anker in de wachtrij voor Europoort / Hoek van Holland.
http://www.marinetraffic.com/ais/nl/default.aspx
Even Hoek van Holland intypen!
Kan de “beantwoorden” functie uitgezet?!!!
Gewoon onderaan reageren.
Als iemand direct op een voorganger wil reageren kan dat m.b.v. een @ en/of een citaat. B.v.
Neven schrijft: “De aarde kan maximaal 6 miljard mensen aan omdat hij plat is, maar alleen als ze allemaal zelf hun wortels dresseren. Daarom heb ik ook maar één kind.”
U kunt dan reageren: “Wat is er mis met wilde wortels van de Aldi?”
Enfin: Door de mogelijkheid random door de draad te reageren raak je hem kwijt en de enige die tijd heeft om alle comments telkens opnieuw op nieuwe reacties door te pluizen … zit in India of hij heet Janos.
@Turris: Als ex-zeevarende was die AIS-link me natuurlijk al bekend. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan… ;-)
.
Om nog even bij de Europese statistieken van 2011 te blijven.
Het is natuurlijk interessant om te kijken hoeveel mammoettankers energie Nederland dat jaar verbruikte.
Daar staat vermeld een equivalent van 50.663.000 ton olie, oftewel 115 mammoettankers.
Daarvan werd er dus precies 1 geproduceerd door windmolens, wat het schamele resultaat brengt op 0,87%.
En nu ik toch bezig ben.
De zonnepaneeltjes stonden garant voor een formidabele 33.000 ton = 0,065%.
Dit lijkt me wat duidelijker dan het rookgordijn-gezever over procenten elektriciteit, aantal gezinnen of -nog erger- tonnen CO2.
Wat leveren alle windmolens en panelen op t.o.v onze totale energiebehoefte?
Nog geen procent!
Daar krijg je op het volgende verjaardagsfeestje je groengebekte zwager wel mee stil… :-)
Helemaal mee eens. Het is te vaak een zoekplaatje in deze configuratie waardoor je reacties mist.
@ Leo: En Jan Rotmans maar propaganderen zijn utopie-transitie-wetenschap. :-)
Leo, enig idee hoeveel windturbines moeten er nog bijgeplaatst moeten als ook alle auto’s 8 miljoen auto’s in Nederland elektrisch aangedreven rijden?
En doe de edit functie er dan ook gelijk bij…
Leuke vraag Turris. Het antwoord zoeken kostte een paar uurtjes, maar dan heb je ook wat.
De auto’s.
Nou jah, auto’s… Beperkte vervoermiddelen is een betere benaming.
Ik heb de elekauto-cijfers genomen uit onderstaande link:
http://www.duurzaammbo.nl/index.php/kennisbank/planet/57-kennisbank/planet/4350-schoneauto-2
Waarin men stelt dat een gemiddelde gezinsauto zo’n 15000 km per jaar rijdt.
Over het verbruik van de rijdende elektrische hoedendoosjes lezen wij daar het volgende:
Hierbij plaats ik de opmerking dat je in ons kikkerlandje dan wél het grootste deel van het jaar zit te sterven van de kou in je autootje. Bij diverse praktijktesten bleek koude een grote vijand van het elektrisch rijden. Door het (zo minimaal mogelijk) gebruik van de kachel steeg het verbruik al zeer fors. Ander nadeel van een accu is het capaciteitsverlies bij koude. Sta je na 100km al stil omdat de accu leeg is. Wel hartstikke goed voor het milieu, maar niet bepaald handig.
Ook de snelheid sprak een aardig woordje mee. Het opgegeven verbruik werd op de snelweg vrijwel uitsluitend gehaald wanneer men gebruik maakte van de slipstream van een vrachtwagen. Groen blijft blijkbaar ten alle tijden parasiteren op een ander.. ;-)
Verder mis ik in die berekeningen altijd de veroudering van de accu waardoor je er wél de volle mep moet inladen, maar er steeds minder uit krijgt.
Allemaal “kleinigheden” weliswaar, maar bij elkaar opgeteld ga je al snel praten over 25% meerverbruik tijdens de gehele levensduur van de auto/accu.
Maarrrr…. Alias De Zakjapanner is uitermate vriendelijk voor het groene gepeupel, dus houden we die 0,16kWh/km van een treurig traag rondkachelend splinternieuw hoedendoosje tijdens een mooie windstille zomerdag aan.
Daar gaat ie dan.
Verbruik: 15000km X 0,16kWh = 2400kWh per jaar.
8.000.000 auto’s X 2400kWh = 19.200.000.000 kWh.
***************************************************
De windmolens
Laten we uitgaan van de laatste CBS-cijfers (2011) die we kunnen vinden op http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70960NED&D1=0,6,9&D2=0&D3=a&HDR=T&STB=G1,G2&VW=T
We zien daar eind 2011: 1882 molens met een totale jaaropbrengst van 4.298.000.000 kWh
Een simpel rekensommetje leert ons dan dat we 4,47 X 1882 = 8413 molens nodig hebben om de elektrische gedrochtjes van stroom te voorzien.
***************************************************
Geen idee waar Jan Rotmans die extra 8413 ondingen wil neerplanten, maar da’s vast niet in zijn eigen achtertuin.
Ook liever niet in mijn “voortuin” Jan, want daar gaan ze al 73 Euromast-hoge turbines in mijn uitzicht plaatsen. Als dat 326 van die witgekalkte mega-flapperaars moeten worden, kun je de hele bevolking van de Wieringermeer in een krankzinnigengesticht opsluiten.
Mvg, Leo.