Feit: Er is géén opwaartse trend in de frequentie van orkanen mondiaal. Maar gelukkig voor mensen die hun brood verdienen met de AGW-doctrine, zijn er computers waarmee je dit feit in de échte wereld naar het rijk der MOGELIJKE fabelen kunt verwijzen.
Door voorspellingen te maken voor het comfortabel aan toetsbaarheid ontsnappende jaar 2100. Onder de aanname dat jouw modelaannames – waarbij het enkel warmer wordt door CO2- nu kloppen.
Het gaat harder herfststormen in 2100, áls het opwarmt zoals het IPCC gelooft
De KNMI-klimaatmodelleurs hebben een nieuw digispeeltje van de belastingbetaler/overheid gekregen om MOGELIJKE orkanen in 2100 in West Europa te voorspellen, zo meldt het KNMI in het bericht Zware Herfststormen in Europa door orkanen in warmer klimaat. Met hun nieuwe computermodel EC-earth zitten ze er voor 2100 nóg nauwkeuriger naast, nu in Geophysical Research Letters.
Als het warmer wordt, dan kan de straalstroom verder afzwakken. Als de wereld opwarmt zoals het IPCC gelooft- door haar CO2-tunnelvisie die invloed zon negeert- dán kan een tropische storm eerder de Nederlandse kust bereiken. In het jaar 2100. Misschien. Maar waarschijnlijk niet. Als een hond een koe was, dan had ze uiers. Beste Harry Geurts, hoeveel kostte dat k#tding, dat het KNMI dit wereldkundig moet maken?
Commentaar op http://www.nujij.nl/wetenschap/nieuwe-supercomputer-voor-knmi.16102223.lynkx
Er staat een en ander in:
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/4499217/2379248/knmi-zonder-benchmark-geen-supercomputer.html
Kosten 2,2 miljoen (via niet-openbare aanbesteding) voor de BullX B500, exlusief kosten infrastructuur.
Wel mooi: “racks met speciale watergekoelde deuren, waardoor het stroomverbruik lager ligt dan bij traditionele luchtkoeling”.
400kW opgenomen vermogen nu, rond 2015 wordt dat 840kW.
Hoe je het draait of keert, dat opgenomen vermogen moet je toch weer kwijt aan de omgeving.
Moet kunnen in de buurt van het meetveld (zou dat een verklaring kunnen zijn van de noodzaak om meetplaatsen te veroosten?).
Ja, ik erger me ook nog al eens over de suggestieve berichtgeving van de KNMI public relations (PR) afdeling.
Maar dat komt ook omdat ik zelf ‘bevooroordeeld’ ben dat de CO2 kwestie niet meer dan een hype zal blijken te zijn. Zo erger ik me ook aan elk bericht waarin wordt gesteld, ‘dit jaar of deze maand was de temperatuur hoger dan de registratie begon’ (1850). Of ‘de laatste jaren behoren tot de warmste gedurende anderhalve eeuw’.
I raak dan geïrriteerd omdat ik er uit de suggestie lees: zie je wel, de aarde warmt op. En dat dit de bedekte boodschap is die men wil overbrengen. Maar dat staat er niet echt.
Kunnen we even toegeven dat KNMI recentelijk ook heeft gemeld: maart was de koudste maand sinds een eeuw?
Mijns inziens is er wetenschappelijk ook niet zoveel mis met genoemd artikel op zich zelf over toenemen herfststormen in 2100, als een opwarming doorzet. Lijkt mij aannemelijk op grond van meteorologische kennis, maar wel ‘als’.
Bezwaar kan worden gemaakt dat dit door KNMI PR weer impliciet suggestief wordt voorgesteld, alsof die dreiging voor zo’n opwarming reëel zou zijn.
Ik heb al geruime tijd geleden afgeleerd om enig geloof te hechten aan enig persbericht dat enige PR afdeling van enige wetenschappelijke instelling meent te moeten uitbrengen over onderzoek van haar medewerkers. Overdrijving van het belang daarvan is aan de orde van de dag. In alle takken van wetenschap. PR afdelingen worden verwacht te ‘verkopen’. Objectieve wetenschapsvoorlichting lijkt hun vreemd te zijn geworden. En media nemen hun berichten onkritisch over.
Men gaat, denk ik, binnenkort builen vallen over de wetenschapsvoorlichting over klimaatverandering. Simpel vanwege de reden dat we de andere kant opgaan dat klimaat alarmisten meenden te mogen veronderstellen, die door PR afdelingen luid werden verkondigd.
Waar gaan we dan verder over nadenken?
Ik denk, over de aan de dag gelegde kwaliteit van de 2000 PR afdelingen de we in ons land rijk zijn, en die van de wetenschapsjournalisten die de persberichten onvoldoende kritisch overnamen.