Chris Schoneveld volgt dit blog al jaren en reageert wel eens meer en wel eens minder. Wat ons PBL hem nu weer flikte wilde hij niet onbesproken laten. Ons Planbureau voor de Bureacratische Leefomgeving – zoals Rypke de club placht te noemen – doet een oproep aan 60 PhD studenten om mee te doen aan een driedaagse review van het aankomende IPCC-rapport. Op zich al een hele verbetering want het IPCC heeft een trackrecord van het aanstellen van halfzachte bijna-afgestudeerde milieuactivisten, zoals we weten uit het boek van Donna Laframboise.
Wat schrijft het PBL specifiek in deze oproep? Ik vind deze erg frappant:
You will come into contact with leading scientistst in the Netherlands and learn about the ins and outs of IPCC procedures.
Waarbij ik me afvraag welke leading scientists wij überhaupt hebben in de klimatologie? O ja, dat zootje ongeregeld dat inmiddels een achterhoede gevecht voert. Ik bedoel in 1991 toen ik als bijna-afgestudeerde op een dergelijke manier werd geïntroduceerd bij het IPCC was het nog voorhoedewerk. Dat ik NIET die weg ben gegaan en dat ik NIET een miljoenenverslindende onderzoeksgroep ben gaan leiden in de tussenliggende 22 jaar, is altijd nog een geweldig geschenk aan de Nederlandse belastingbetaler waar ik ooit nog een lintje voor hoop te krijgen.
Chris stoorde zich vooral aan:
For this review we seek approximately 60 young scientists who have an affinity with climate change.
Hij klom in de pen en schreef deze brief aan ons PBL:
Beste Lianne,
Als reviewer van een aantal (sceptisch getinte) wetenschappelijke artikelen met een geologische kijk op het klimaatdebat (ik ben een gepensioneerd geoloog met een Phd van de universiteit van Leiden) kan ik het niet nalaten om een kanttekening te plaatsen bij uw oproep aan “ambitieuze PhD studenten” om zich aan te melden als IPCC reviewer. Niet alleen het woord “ambitieuze” maar ook de toevoeging dat de jonge wetenschappers een “affiniteit” met klimaatverandering moeten hebben geeft weinig hoop op het aantrekken van wetenschappers die onbevooroordeeld het klimaatdebat volgen.
Het is algemeen bekend dat studenten met ambitie zich beter niet in de sceptische hoek kunnen begeven omdat dat politiek incorrect is en hen weinig kans geeft om uit de rijke subsidiepot (waarvan klimaatgerelateerde studies veelvuldig gebruik maken) te mogen putten. Het zou uw organisatie sieren als u expliciet zou hebben vermeld dat juist wetenschappers die een kritisch kijk hebben op de gecomputeriseerde klimaatmodellen het IPCC van harte welkom zijn. Hoewel het woord “affiniteit” niet noodzakelijkerwijs een opinie over de ongewenstheid van klimaatverandering suggereert, zal het toch in het algemeen worden opgevat als een soort synoniem voor “zorgen maken over”, wat op haar beurt weer selectief werkt op het aantrekken van geëngageerde, niet altijd even objectieve, wetenschappers.
Met vriendelijke groet,
Chris Schoneveld
Mooi geschreven!
Mooi geschreven.
Helaas zal het antwoord (als het al gegeven wordt) een zeer politiek antwoord zijn waarmee we niks kunnen.
Harry
Het PBL heeft naar mijn stellige overtuiging een zeer bedenkelijke reputatie als het om echte wetenschapsbeoefening gaat.
Sterker nog, ik vind het PBL een volstrekte non organisatie als het om het bedrijven van eerlijke wetenschap gaat.
Ik heb er dan ook geen enkele vertrouwen in dat een mogelijk afwijkende uitkomst van de driedaagse review die het PBL niet aanstaat 1 : 1 naar het IPCC wordt gestuurd.
@ Hajo
De special issue van E&E: MECHANISMS OF CLIMATE CHANGE AND THE AGW CONCEPT
A CRITICAL REVIEW, met 10 auteurs en medewerking van zo’n 50 referees, nadert zijn voltooiing en zal July 2013 in druk verschijnen.
Ons plan is om er een persbericht over uit te sturen en een exemplaar aan de belangrijkste overheidsvertegenwoordigers in IPCC in de wereld te zenden.
Ik vraag de uitgever toestemming om daarnaast de papers een zo wijd mogelijke verspreiding te mogen geven. Wellicht kan climategate.nl daarbij in ons land behulpzaam zijn.
Met name wat betreft onze laatste paper “Why scientists are sceptical about the AGW concept”. We ruziën als guest editors echter nog een beetje met auteurs en referees, hoe sterk en in welke termen, we stelling moeten nemen tegen veronderstelde AGW om protagonisten niet van het begin af aan af te schrikken om kennis van de feiten te nemen. Een enkele protagonist in ons land gaf daar al een waarschuwing over. PBL medewerkers reageerden echter niet op de uitnodiging om als referee van enige paper op te treden.
Je stelde een vraag: welke leading scientists wij überhaupt hebben in de klimatologie?
Wellicht spreekt uit het uitblijven van medewerking aan deze kritische wetenschappelijke exercitie van de zijde van PBL in dit opzicht een zekere bescheidenheid. Of denk je dat ik een grapje maak?
A priori word ik niet ontmoedigd door de PBL oproep: For this review we seek approximately 60 young scientists who have an affinity with climate change.
Ik heb er wel enige hoop op dat een jonge generatie wetenschappers aan het wakker worden is, dat de theorie over een versterkt broeikaseffect door CO2 niet houdbaar zal blijken.
Inhoud E&E special issue
Editorial
Arthur Rörsch & Peter A. Ziegler (guest editors)
A DYNAMIC, COUPLED THERMAL RESERVOIR APPROACH TO ATMOSPHERIC ENERGY TRANSFER
PART I: CONCEPTS
Roy Clark (USA)
A DYNAMIC, COUPLED THERMAL RESERVOIR APPROACH TO ATMOSPHERIC ENERGY TRANSFER
PART II: APPLICATIONS
Roy Clark, (USA).
CLIMATE CHANGE AND CARBON DIOXIDE: GEOLOGICAL PERSPECTIVE
Harry. Priem (The Netherlands)
METEOSAT OBSERVED PLANETARY TEMPERATURE CHANGE BETWEEN 1986 AND 2005
Andries Rosema, Steven Foppes, Joost van der Woerd (The Netherlands)
OVERCOMING CHAOTIC BEHAVIOR OF GENERAL CIRCULATION CLIMATE MODELS (GCMS)
S. Fred Singer (USA)
INCONSISTENCY OF MODELED AND OBSERVED TROPICAL TEMPERATURE TRENDS
S. Fred Singer (USA)
RECONCILING OBSERVATIONS OF GLOBAL TEMPERATURE CHANGE 2013
David H. Douglass & John R. Christy (USA)
THE IMPACT OF AEROSOLS ON CLIMATE SENSITIVITY FOR CO2 AS IMPLEMENTED IN CLIMATE MODELS
Ferdinand Engelbeen (Belgium)
IPCC UNDERESTIMATES THE SUN’S ROLE IN CLIMATE CHANGE
Bas van Geel (The Netherlands) & Peter A.Ziegler (Switserland)
PLANETARY CONTROL ON CLIMATE CHANGE: HIND-CAST AND FORECAST
Nicola Scafetta (USA)
ARE GLOBAL MEAN TEMPERATURES SIGNIFICANTLY AFFECTED BY LONG-TERM LUNAR ATMOSPHERIC TIDES?
Ian R.G.Wilson (Australia)
SEA LEVEL CHANGES – FACTS AND FICTION
Nils-Axel Mörner (Sweden)
CLIMATE CHANGE & EXTREME WEATHER: ARE EXTREME WEATHER EVENTS ON THE RISE? AN ASSESSMENT
Madhav Khandekar (Canada)
WHY SCIENTISTS ARE SKEPTIC ABOUT THE AGW CONCEPT
Arthur Rörsch (The Netherlands & Peter A. Ziegler (Switzerland)
Van de PBL website:
Wordt een student eerst door het PBL gehersenspoeld alvorens hij mag reviewen?
Het is maandag 1 april….en de ‘wetenschap’ wringt zich in allerlei bochten om verschijnselen die ze niet begrijpt te verklaren.
http://www.nu.nl/wetenschap/3385850/klimaatopwarming-meer-ijs-antarctica.html
Uit “Letter to PhD students on IPCC review”:
“We plan to conduct a systematic review
of the entire WG II contribution to the IPCC report.”
Het gaat dus om de maatschappelijke interpretatie van de bevindingen van WG I.
Soft science dus.
Ieder weldenkend mens heeft affiniteit met de voorgeschotelde klimaatverandering, al was het maar om financiële redenen.
Het PBL probeert met een stuntje het eigen onvermogen te maskeren en draagvlak te creëren voor het “onafhankelijk” advies wat al klaar ligt.
Prima initiatief Arthur! Ik zou me niet te veel illusies maken over AGW-protagonisten, die willen discussiëren met AGW-sceptici. Dat hebben AGW-protagonisten altijd uit de weg gegaan, door vooral incestueuze politieke gremia te kiezen voor hun AGW-discussies, echter nu zeker reden te meer om geen gezichtsverlies te lijden in een openbare discussie met AGW-sceptici.
@Arthur: denk dat je gelijk hebt dat de jonge aanstormde generatie juist weer kansen gaat zien door met het sceptische standpunt te gaan stunten. Maar dan denk ik niet aan PhD’s die toch nog een knieval zullen moeten maken voor een nitwit a la Van Dorland, maar eerder aan huidige 1e jaars die wakker geschud door de huidige ijzige maartmaand eens een andere richting op gaan sturen. Die komen pas op de arbeidsmarkt als Van Dorland al met pek en veren van zijn instituut is verjaagd. Want zo gaan die dingen. De zondebokken zullen worden gezocht…
@Boels069
Het was mij even ontgaan dat het om WG II gaat. Ik moet bekennen dat ik dat rapport ook nog nooit heb ingekeken. Met de ‘menselijke maat” over de beperkte en mogelijke invloed van de mens op klimaatverandering, in het achterhoofd. Althans op mondiale schaal. Lokaal kan men natuurlijk wel degelijk iets doen en is het nuttig om rekening te blijven houden met bijvoorbeeld een gestaag stijgende zeespiegel. Als de verwachte afkoeling gaat doorwerken zal de NS ook zeker meer moeten gaan investeren in ‘koud weer technologie’ in plaats van de dienstregeling aan te passen. Wat dat betreft kan de NS iets leren van de Zwitserse spoorwegen. En wat zeeweringen betreft de rest van de wereld van de Nederlandse dijkenbouwers. Uitwisseling van kennis en technologie lijkt mij een mooi onderwerp om in toekomstige verkenningen aandacht aan te gaan besteden.
Tom Assel:
Een hele goeie Tom! Wat jammer dat ik die over het hoofd heb gezien en het was nog wel een schot voor open doel.
kan iemand mij even uitleggen wat er mis is met “affinity with climate change” volgens mij kun je het niet breder definiëren. of mag iemand die een promotie onderzoek doet naar Engelse literatuur op eens ook klimaatonderzoek reviewen. volgens mij hebben sceptici ook affiniteit met climate change. kom mannen ga het IPCC rapport nu eens echt lezen en kom met serieus commentaar. echt kritische commentaren helpen maar niet dit soort gezeur waar achter alles iets wordt gezocht.
Martijn Janssen, dat je hier voor het eerst komt reaguren en Climategate niet volgt verklaart het grootste deel van je commentaar evenals je kleuterleraar-toon die het binnenkomende kroost bemoediging toespreekt
Ik zou zeggen, kom eens op één congres met klimaatonderzoek en ‘affinity’staat dan gelijk aan alarmisme en emotie, bedoeld om steun te trekken uit de onderzoekspotten van diverse overheden
Het werd hierboven ook al uitgelegd
De ten ondergang van het klimaatalarmisme?
>> valse tipping points >> grote wereldwijde klimaat crises >> Kyoto-protocol >> IPPC’s afgezwakte versterkte opwarming >> “klimaatverandering” (is van alle tijden) >> al 15 jaar geen significante opwarming >> weer is géén klimaat >> nieuwe 2de hockeystick fraude >> “affiniteit” met klimaatverandering bij PBL.