Opnieuw bestuurlijke ellende en bewonersopstand bij Natura 2000, nu rond Natura 2000-gebied Engbertsdijkvenen, een hoogveengebied in Overijssel tegen de Duitse grens. Ik werd gebeld door de grondeigenaren, die voor ‘natuurherstel’ongeveer 500 hectare landbouwgrond zouden moeten afstaan, tien procent van het gemeentelijk landbouwareaal. Dat moet onder water voor ‘hoogveenherstel’. Hebben die 8 grondeigenaren geen trek in, en volgens hen de gemeente en provincie ook niet.
Over Duitse grens grootschalige ontginning hoogveen
Hoogveenherstel is moeilijk aan omwonenden uit te leggen die daar al decennia, zo niet generaties hun land of bedrijf hebben. Want iedereen die de grens over rijdt achter Emmen ziet dat de Duitsers nog vrolijk enorme lappen hoogveen ontginnen om ecosysteemdienst ’turf’te benutten- een veelvoud aan het oppervlak dat nu in Nederland zou worden ‘hersteld’. Ik heb mij glorieus verbaasd over de omvang van die ontginning in Duitsland, toen ik naar het Borkener Paradies reed, als onderdeel van een reportage voor het NRC.
De rentabiliteit van de maatregel voor mens en natuur lijkt hier voor discussie vatbaar, om het netjes te zeggen.
Wat levert het op?
Is de wrevel gewekt bij bewoners, dan komen alle oude bezwaren tegen de natuurbeweging naar boven drijven, als stok om mee te slaan. Zoals bij ieder potentieel zinloos project, waarbij omwonenden van tijd en bezit beroofd worden. Terwijl ook de meest progressieve mensen eigenlijk ontzettend conservatief zijn. De meeste mensen willen ‘geen gedoe’, gewoon hun leventje leiden en dus krijg je vragen als:
Bezwaren die gedupeerde omwonenden bij aanleg van een industrieterrein ook uiten. Maar minder heftig, omdat de noodzaak (altijd uit te drukken in euro’s) van één specifiek natuurtype niet is uit te leggen: waarom beslist dít hoogveen. Bij een industrieterrein verwacht iedereen directe werkgelegenheid (wat bij leegstaande kantorenparken ook niet klopt), terwijl een ‘hersteld’hoogveen tot in lengte van jaren niets meer oplevert in concrete euro’s dan een niet hersteld hoogveen. Als het niet ‘hersteld’ was, kwamen de wandelaars en toeristen ook wel.
Ecosysteemdienst turf mag je niet meer winnen, dus wat wel?
Je kunt dan wel op basis van ondoorzichtige aannames iets roepen over ‘ecosysteemdiensten’van dat hoogveen. Een ‘dienst’is iets dat je levert aan afnemers. Van ‘hersteld’ hoogveen zijn geen afnemers, nu turfwinning verboden is. Of het moeten nu vogelaars zijn die met zijn verrekijker de pluimen van het veenpluis afstrijken op zoek naar een overwinterende klapekster. Het is misschien jammer, maar 99 procent van de mensen zal die klapekster niet zien of missen (taak voor natuuronderwijs, het is een stoer beest). Terwijl je wel met die ecofabete medemensen – de grote meerderheid- van doen hebt.
Natura 2000 verscherpt tegenstelling natuur en economie
Kortom: de natuurbeweging kan willen roepen dat er geen tegenstelling bestaat tussen natuur en economie. Die hoeft er ook niet te zijn. Een paar VVD érs als Onno Hoes kunnen dat op conferenties wat ongemakkelijk nazeggen, als vorm van oppervlakkig beleefde denkomslag. Maar je máákt juist een tegenstelling door bij een natuurproject de rentabiliteit zo lang mogelijk niet te bespreken. Terwijl die economische afweging bij alle aanwezigen als een olifant in de kamer blijft hangen.
-
Dé vraag is natuurlijk: hoeveel goed kun je doen voor natuur én menselijke beleving (afname van de ‘ecosysteemdienst’) daarvan per euro.
300 miljoen euro voor lapje hoogveen?
Stel de omwonenden – 8 grondeigenaren- vangen de volle mep voor hun grond: de grondprijs was ongeveer 60.000 euro per hectare landbouwgrond. Het gaat om 500 hectare, 10 procent van het gemeentelijk landbouwareaal. Dus we praten dan al over 300 miljoen euro om een lapje hoogveen te herstellen, dat vlak over de grens ontgonnen wordt om de ecosysteemdienst ‘turf’af te nemen. En dan moeten de hydrologische werkzaamheden nog plaats vinden. Natuurlijk, in een tijd waarin we miljarden euro’s subsidie verbranden aan de strijd tegen hete lucht, steun aan Grieken of bonussen van bankmanagers, zijn dat soort bedragen peanuts. Maar toch…
Landje van Gijssel kost niets, levert veel op
Voor een paar euro kun je al een weilandje in een lage polder onder water zetten in het voorjaar voor aankomende weidevogels als grutto. Het wemelt er al snel van, er komen, wintertalingen, smienten, zomertaling, gruttos, tureluurs, zwarte ruiters, kemphanen. En dat trekt weer veel mensen aan, zo kon je jaarlijks bij het Landje van (boer) Gijssel zien bij Oudekerk aan de Amstel.
Iets zegt mij dan dat rentabiliteit bij natuurbeleid in soortenwinst, beleving en geld wel degelijk van belang is, en volgens mij vindt 99 procent van de bevolking dat. Tenzij men natuur als liefdadigheid wil blijven zien, overeind gehouden met morele argumenten en ecologische klaagzangen. Te vaak dient dat om een redelijke discussie te ontlopen die je juist nú moet voeren.
Natuurlijk, de klaagmuur zou niet in Jeruzalem maar Nederland moeten staan. Maar tussen de klachten zitten redelijke argumenten die je veel leren over eigen uitgangspunten.
m.z. 30 mio
Als er op die 500 hectare grond bio brandstof verbouwd zou worden klinken er protesten, de grond dient benut te worden voor voedselproductie voor de wereld bevolking.
Voor een natuurgebied lijkt dat argument niet op te gaan.
Voor de wijnbouw trouwens ook niet.
En weer 500 ha landbouwgebied weg? Waar blijven de koeien die er nu lopen?
Er is op dit moment een ernstig wereldwijd tekort aan melk, melkproducten en melkpoeder omdat China de hele markt afroomt…
En dan spreken we niet over een paar honderd ton, maar over een tekort van tientallen miljoenen tonnen.
Nederland was vroeger de grootste exporteur ter wereld van alles dat naar melk rook.
De nieuwe generatie windmolen boeren heeft z’n tractor ook al aan de wilgen gehangen en ontvangt jaarlijks van de energiemaatschappijen minimaal een ton in Euro’s per windmolen op z’n land.
Dan ben je toch gek als je voor die Chinezen ’s morgens vroeg op staat om je koeien te melken?
Nee, we zijn hier goed bezig.
“Waar blijven de koeien die er nu lopen?”
Die ordinaire melkfabrieken moeten weg van Natura 2000! Frans Vera heeft in plaats van nog wat heckrunderen over uit het uithongerende en overbevolkte fauna Konzentrazionlager Oostvaardersplassen;
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heckrund
Kom net uit de natuur, bij Goedereede Havenhoofd heeft men de paden verbreedt in de duinen, om de natuur nog natuurlijker te maken? Of zodat de Natuurmonumenten diesel 4×4 erdoorheen past? Of gewoon om de natuuraannemers bezig te houden en geld te verbrassen? In ieder geval weer minder wilde rucola dit jaar omdat dat allemaal weggebuldozerd is.
De Engberts dijkvenen, een gebied van 1000 hectaren,heeft de huidige vorm gekregen door turfsteken tussen 1850 en 1950.Er is veel water tussen het hoogveen en is een prachtig natuurgebied.
Waarom wil staatsbosbeheer daar 500 hectaren aan toe voegen?
Staatsbosbeheer lijkt wel op verhaaltje van rupsje nooit genoeg.
Ook onder deze 500 ha zit schaliegas…
Een geweldige klap in het gezicht van de milieubeweging met Geertsema van Milieudefensie voorop.
Zo mag de ommezwaai van de PvdA fractie in de Tweede Kamer wel genoemd worden. Wanneer de milieuactivisten om een uur of tien vandaag de ogen openen zien ze in de krant van Wakker Nederland een voorpagina die ze nog lang in het geheugen gegrift blijft staan:
PvdA omhelst schaliegas
op
http://fibronot.nl/nieuwsartikel2013-112-pvda-kiest-voor-schaliegas/
Zure regen en het gat in de ozonlaag
De lezer weet vast nog wel hoe hij 40 jaar geleden door de milieubeweging gepiepeld werd over de zure regen en het gat in de ozonlaag. Alle bossen in Nederland zouden vanwege de zure regen in 2000 verdwenen zijn, het gat in de ozonlaag zou ervoor zorgen dat al het ijs op de Zuidpool in 2000 gesmolten zou zijn en dat de zeespiegel als gevolg daarvan in 2000 ruim een meter hoger zou zijn dan in 1970.
Deze zelfde milieubeweging heeft er totaal geen moeite mee om te liegen, zoals Milieudefensie eind vorig jaar voor de radio vertelde. Als het voor een goede zaak (schaliegas) is dan is kennelijk alles geoorloofd.
De politiek trapt er in ieder geval niet meer in.
PvdA stelde vandaag als aanvullende voorwaarde (via Radio1), dat schaliegas winning geen risico of aantasting van milieu mocht worden. Ze zijn blijkbaar bang voor de ultra-linkse beschietingen vandaag in de 2de kamer, tijdens het schaliegas debat.
Ja die zijn al een kraan in de fik aan het steken met behulp van een gasfles, ongetwijfeld.
De regio’s waar Vitens grondwater wint vallen voor een groot deel samen met de locaties waar grote hoeveelheden schaliegasvoorraden liggen.
Vitens is een door GroenLinks bestuurd bedrijf, dat naast zoet water ook politiek produceert.
http://www.vitens.nl/overvitens/media/persberichten/Documents/12042013%20Vitens%20Zorgen%20schaliegas%20drinkwaterwinning.pdf
Het bedrijf Vitens poogt middels een Wko installatie warmte te leveren aan 186 woningen in Zutphen.
Sinds 10 jaar !! ondervinden de bewoners hier de problemen van. Een beoordeling van het systeem door T.N.O. spreekt over een mislukking.
De gemeente Zutphen stelt dat het bedrijf Vitens orde op zaken moet stellen.
Zie op google, WKO zutphen.
Waterleiding bedrijf,blijf bij je water.
Ook zonder Google te vinden R.B.:)
Zie Bewoners Zutphense ecowijk De Teuge sturen aan op rechtszaak tegen Vitens
op
http://fibronot.nl/nieuwsartikel2013-040-bewoners-zutphense-ecowijk-de-teuge-sturen-aan-op-rechtszaak-tegen-vitens/