Wat ik hier nu al 2 jaar schrijf, net nog in de blog waarin ik klimaat en fosfaat de schuld gaf, en wat uit alle studies blijkt die zich op gegevens baseren in plaats van academische modes: het is wéér bevestigd in het Journal of Sea Research afgelopen maand.
Scholbox mislukt, leve de Scholbox
Marine Protected Area (MPA) de Scholbox die in 1995 met medewerking van de visserij werd in gesteld in de Noordzeekustzone- sluiting van de 12-mijlszone voor kotters boven 300 pk- mislukte door achteruitgang van voedingsstoffen als fosfaat en dalende primaire productie en ook kunnen klimaateffecten meespelen. Terwijl de visserijdruk met 90 procent daalde, al nam de inspanning van kleinere kotters toe.
It is concluded that the observed changes are most likely related to changes in the North Sea ecosystem, which may be related to changes in eutrophication and temperature. It is less likely that they are related to the change in fishing.
Zijn Imares-onderzoekers nu wetenschapper of politicus, of allebei?
Paddy Walker van de Waddenvereniging moffelde die ‘eutrophication’ volledig weg met Ingrid Tulp in ecologenblad de Levende Natuur in mei 2012, terwijl ze over exact de zelfde trends praten als verminderde groei van platvis. Tulp werkte ook mee aan deze Journal of Sea Research-studie, dus bedreef zij een grove wetenschappelijke fout in mijn ecologenkrantje: guilty by omission. Bij Walker kun je niet anders verwachten, dat is gewoon een intellectueel oneerlijk milieuhuppelmeisje. Maar Tulp gaat door voor wetenschapper.
Zodra de lobbyist voor gesloten visgebieden via Natura 2000 Han Lindeboom van Imares onze Adriaan Rijnsdorp niet op de vingers kijkt, blijkt hij gewoon wel te kunnen zeggen hoe het zit. Wat tragisch, om als wetenschapper zo te moeten leven. Adriaan wanneer kan je met pensioen? Niettemin moet volgens VIBEG/Natura 2000 de visserij 25 procent van haar visgebied inleveren, vanwege biologische trends die dus door klimaat en fosfaat zijn veroorzaakt.
Mij dunkt kan de visserij voor onderzoek voortaan beter naar het ILVO. Daar werken wél integere onderzoekers. Imares lijkt mij de Buckler van de Nederecologie, zeker nu Nathalie Steijns, afkomstig van mariene goedgedragsmonopolist MSC hoofd visserij is geworden.
Van de pers gerukt:
Nederland maakt niet snel genoeg gebruik van beschikbare fondsen van de Europese Unie. Hierdoor bestaat het risico dat de Europese Commissie het geld op een andere manier kan besteden.
Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in haar oordeel over de Nationale Verklaring, waarin verantwoording wordt afgelegd over het gebruik van Europese gelden.
Slapen de vissers of de politici?
Wat is het ILVO?
http://www.ilvo.vlaanderen.be/
Die doen nog onafhankelijk onderzoek.:)
Investeren zonder een toekomst Niek? Enkel de boomkorvloot heeft gebruik gemaakt van subsidies. De kleine kustvloot nauwlijks. Mogelijk omdat deze rendabel draait zonder subsidie.
Bart, als Brussel zoveel geld beschikbaar stelt voor onder andere vernieuwing van de vloot dan zegt Brussel impliciet dat er toekomst is.
Dus pakken dat geld en lak hebben aan al die organisaties die jullie de nek willen omdraaien.
Daar kunnen jullie vandaag mooi over discussiëren in Eemnes.
Niek de regelingen die open zijn geweest in die periode zijn zo ver ik weet allen overstroomt met subsidieaanvragen waardoor vele aanvragers achter het net visten.
Ik zou heel graag willen weten waar de algemene rekenkamer op doelt. Welke vormen van subsidie en uit welke regelingen die verkrijgbaar zouden zijn.
Blijkbaar “zweeft” er ergens iets waar de sector niet van op de hoogte is want de bereidheid om te innoveren is wel degelijk aanwezig.
Het zou een goede zaak zijn als er subsidie beschikbaar was om nieuwe multifunctionele schepen te bouwen. Die geschikt zijn om meerdere visserijen op jaarbasis te beoefenen, maar ook ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan windmolenparken, etc.
Afgelopen zaterdag heb ik daarvan al een mooie tekening gezien. Een hypermoderne garnalenkotter, geheel anders dan de huidige vaartuigen, die ook specifiek ingezet kan worden voor onderhoud aan windmolenparken, etc.
Voor de garnalenvloot die normaal de haven van Lauwersoog gebruikt bied die ontwikkeling een kans. Omdat ze daar toch +- 60 miljoen aan subsidie hebben gekregen kan de visserijaanjager Douwe Hollenga daarmee aan de slag, er is vast wel een aantal miljoenen beschikbaar om een prototype te bouwen.
Geen vis?
Dan maar insecten eten..In the economist
http://moreintelligentlife.com/content/ideas/anonymous/neat-little-fact-neat-big-thought
René Verstraeten ga jij maar insecten eten, beste jongen of ander survival-voedsel, waarom eet je niet ook je schoenzolen er bij op met ketchup
Ze zijn niet te vreten, die sprinkhanen ook niet met chocoladesaus of met de beste marinade. Laat een beest die insecten eten die ze wél lusten, een forel of zalm, dan eet ik dat beest wel weer op
Ik eet liever een lekkere gebakken schol, kibbeling, broodje verse garnalen heerlijk