Is het niet schitterend: de Spaanse Vereniging van Fotovoltaïsche Bedrijven Anpier plaatst op dit moment Engelstalige advertenties die investeerders waarschuwen voor duurzame investeringen in Spanje. Dus wat denk je dan als premier Rayoy? “Nog even de rug recht houden en dan valt deze industrie in haar eigen zwaard”. Tuurlijk is het “onbehoorlijk bestuur” als je terugkomt op een eerder toegezegde miljardenstroom aan subsidies. Het was ook “onbehoorlijk bestuur” van het leger van Egypte om Morsi te vermorzelen. That’s how the west was won!
Henk Kamp maak je nomen est omen dus waar en doe je wapenrusting aan in de strijd met een tegenstander die bereid is in haar eigen zwaard te vallen uit frustratie over het feit dat ze toch geen tweede of derde ijsje mogen. “Papa, mag ik een ijsje”, vraagt mijn dochter van 4 deze dagen al om 9 uur ’s ochtends. “Nee neem maar een appel!” “Papa, toe mag ik een ijsje” of heel slim: “Papa mogen de au-pair en ik een ijsje?”. “Nee liefje, we starten niet ’s ochtends met een ijsje.” Kamp heeft zelf twee kinderen en dus moet hij weten hoe je het spel speelt. Als de duurzame wereld en de milieubeweging gaan drammen moeten ze maar even in de hoek gaan staan.
Even een snel rondje langs de media. The Economist laat hier zien hoe unsustainable de Spaanse duurzame energie is. Op pv-tech.org lezen we dat Cel Celis net bankroet heeft aangevraagd. Dezelfde site schrijft hier hoe de Spaanse regering nu wordt beschuldigd van het “killen” van de markt voor zonne-energie. Kijk je portefeuille even na want Triodos-bank zit er ook dik in. Dat “killen” heeft trouwens betrekking op het invoeren van hele redelijke rentabiliteitseisen. Zo van: “Als je nu eerst je kamer opruimt dan krijg je straks een ijsje, goed?” Kom op Henk: je kunt het! Bloomberg Businessweek bericht dat India een Spaanse “solar slump” riskeert nu het 28 % gaat korten op subsidies. Dailyfusion.net schrijft: “Subsidy cuts put Spanish renewable energy on the verge of bankruptcy. Ja, mijn vaderlijke tips zijn niet goed voor Ola, Ben & Jerry’s en Unilever. Nog even een gemist bericht van eind juni: Zonnefraudeur Fred K. van Zon Invest opgepakt in Alicante. En als off-topicje nog even de rechtszaak van de Japanse oud-premier tegen Japans superheld Shinzo Abe die zinspeelt op de herintroductie van kernenergie in zijn land.
Laat me afsluiten met de laatste twee zinnen van het Volkskrant-artikel waaraan de titel refereert op p19 economie:
De regering is groot voorstander van duurzame energie. maar de consument moet wel weten dat het geld kost, verklaarde minister José Manuel Soria in een radiogesprek. Een megawatt uit de traditionele centrales kost gemiddeld 50 euro, terwijl windenergie 90 euro kost en zonne-energie zelfs 450 euro per megawatt, aldus Soria.
Kom op Henk Kamp. Even naar de Groene rekenkamer surfen en andere betrouwbare bronnen raadplegen en jij kunt ook met dergelijke cijfers strooien. Dat zwaard staat er al. De tegenpartij hoeft er alleen nog maar even in te vallen. Dijsselbloem en zijn PvdA zullen je eeuwig dankbaar zijn. Of ben je gevallen voor de charmes van Samsom? Voor dat laatste zie wat ik vanochtend geschreven heb over dat type oplichters.
Onderstaande video is al uit 2011!
[youtube id=”ZKHoDz4GunY” width=”600″ height=”340″ position=”left”]
Leuk nieuws, Hajo.
Knap staaltje positief formuleren van die minister Soria. Er tegen in gaan heeft geen zin (want het is vooral en goed groen-gevoel, zoals Rypke zegt), dus raak ze in de beurs. Dan komt het realisme er achter aan.
Het ingrijpen van het leger in Egypte was m.i. gewoon wat men in medische termen “agressieve chirurgie” noemt. Een pijnlijke, riskante, doch noodzakelijke ingreep om een patient te redden. In Egypte kon het ook niet anders, als je de kans op echte democratie wilt bewaren. Daarvoor heb je eerst een goede grondwet nodig en dan verkiezingen. Het ging in Egypte precies andersom…en dan gaat het fout.
Dat willen Gutmenschen in het Westen maar niet begrijpen.
Comment test 2.0
Je vergeet 1 zinnetje in dit verhaal:
“The government owes money to the big five energy firms in the country.”
Het is gewoon weer gevestigde belangen die de vernieuwingen willen tegenhouden. Je vergeet ook te zeggen dat fossiel een factor 8 keer zoveel subsidie krijgt als solar (gemiddeld wereldwijd).
Gaap. En over vernieuwingen tegen houden: wie houdt tegen… kernenergie, steenkool, schaliegas, schalie-olie, wegwerpflessen, wegwerpverpakkingen, SUV’s, electriciteit uit Afrika, DDT uit Afrika, fosfaat in wasmiddelen, meer CO2 in de atmosfeer, snel stijgend BNP, werk voor iedereen, goedkope vliegtickets en zo kunnen we nog wel even doorgaan… ga nu niet zeggen dat WIJ de anti-beweging zijn want dan moet ik echt heel hard lachen…
We spreken elkaar over 5 jaar als het hele zootje failliet is….
Hajo
Denk je nu echt dat we het nog 5 jaar volhouden bij ongewijzigd (wan)beleid ?
Zo langzamerhand zijn we leeggezogen en subsidieren we de meest dure, onrendabele en minst geschikte energieproductie en sluiten de goedkooptste basislastcentrales.
Als je dat presteert doe je nog veel meer domme dingen denk aan de euro en loopt Nederland krakend vast. Een teken aan de wand is de forse afname van de activiteiten in de rotterdamse haven.
Als het gesubsidieerde aandeel windenergie en Pv stroom blijft toenemen en fossiele centrales meer en meer worden gesloten is een black out niet ver weg meer.
Daarna kunnen we weer een energieproductiesysteem opbouwen op basis van de aloude natuurkundewetten in plaats van alfa emotie.
Waar hoorde ik dat ook alweer.
Als je koeien blijft melken zonder ze te voeden houdt het snel op ze vallen gewoon om.
@tja ..
Een aardige link voor je
http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/07/buitenlandse-kwaliteitsmedia-kritischer-ten-aanzien-van-klimaat-en-groen
Gewoon even afdrukken en lekker lezen met een koud wijntje of ander koud drankje in de luie stoel in de zon….
Tja en waar denk je waar de overheid dat geld vandaan moet halen? Juist ja, de belastingbetaler. De meeste groene gutmenschem hebben flauwe nota hoe de moderne economie in elkaar steekt en denkt nog steeds in termen vanbde socialistsche totalitaire staat.
En die zogenaamde subsidie van de fossiele industrie is gewoon een lager btw tarief en fiscale regelgeving. Dit is géén subsidie zoals op duurzame energie waar vooraf geld wordt gegarandeerd. Zoals zo vaak in de geschiedenis is bewezen; subsidies werken alleen op zeer korte termijn om daarna te ontsporen door alle strontvliegen en aasgieren die er op afkomen omdat de politiek en ambtenaren véél te naïef zijn.
Zonder na te denken je sekte verhaaltje oplepelen en weg weer…..tja…..
http://www.nu.nl/economie/3533007/banken-dreigen-verliezen-zonne-energie.html
Hoe men bij een “positief rendement” komt is mij een totaal raadsel maar eigenlijk toch ook weer niet, ook in ons land kan men op kleinere schaal (de maffia organisatie Deltawind) en op iets grotere maffiaschaal (bij Eneco Hollandse Wind….want het waait immers best vaak!!!) investeren in…..in wat eigenlijk? Een beleggingsfonds waarbij er geld betrokken wordt uit subsidies, verkregen van een (overigens geheel bereidwillige) overheid???? Dat is het nieuwe beleggen? U kunt nu instappen en uw belasting geld terugkrijgen!!! Even testen blijf moeite houden met commenten.
Tja,
De oliemaatschappijen moeten de overheden BETALEN om te mogen exploreren en als ze dan na veel geld uitgeven olie of gas hebben aangetroffen in commerciele hoeveelheden dan moeten ze een groot deel van de gevonden olie of gas aan de regering geven want dat is vaak een voorwaarde in het zgn. Production Sharing Contract. Daarnaast moet de oliemaatschappij nog fors betalen via de winstbelasting (de exploratiekosten mogen dan wel van de winst worden afgetrokken, dat is waarschijnlijk de subsidie waar jij het over had). Keerzijde van de medaille is dat 90 % van de exploratieinspanningen onsuccesvol zijn en die kosten komen geheel voor rekening van de oliemaatshppij als ze zich met hangende pootjes terugtrekken uit een land waar geen olie of gas is gevonden. Ik heb dat als geoloog bij een oiliemaatschappij helaas meerdere malen meegemaakt.
AMSTERDAM –
Triodos probeert via de crowdfundingsite van modeicoon Vivienne Westwood geld uit de Britse markt te halen. De ‘duurzame’ bank probeert via Triodos Renewables minimaal $8 miljoen aan investeringen te krijgen.
Met het geld wil Triodos Renewables een windmolenpark bouwen in Groot-Brittannië.
Triodos is na een aandelenuitgifte begonnen met het Trillion Fund, een internetplatform waarop consumenten cash kunnen storten voor investeringen in opwekking van zonne- en windenergie. Ook bestaande aandelhouders kunnen deelnemen. Het fonds overweegt na de windenergieplatforms ook energiecentrales op te zetten die op waterkracht werken
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23194374/__Triodos_met_Vivienne_Westwood_in_belegging_windpark__.html