…in een broeierig warm Europa. De gemoederen raken verhit over hormoonverstorende stoffen. De Europese Commissie moet hier in het najaar een beslissing over nemen. De strijd lijkt veel op die rond het klimaatbeleid. Er zijn de alarmisten die ongefundeerd onheil preken en angst zaaien. En er zijn onderzoekers die blijven argumenteren op basis van feiten en wetenschappelijke analyse. Gelukkig laten deze onderzoekers zich ook horen. De beslissing gaat erom of hormoonverstorende stoffen (of EDs, van endocrine disruptor in EU jargon), een drempelwaarde hebben of niet. Dit is natuurlijk een wetenschappelijke onderwerp maar inmiddels is de discussie al behoorlijk gepolitiseerd. Als een stof geen drempelwaarde heeft, zoals een Commissie voorstel suggereert, betekent dit dat elk molecuul in principe een effect kan hebben.
De Berlaymont verklaring mikt uit voorzorg onder de gordel
Net als in het klimaatdebat is er ook in het ED debat een groep activistische academici en NGOs die op de stoel van de wetgever willen zitten. Zij vinden dat hormoonverstorende stoffen geen drempelwaarde hebben, of in ieder geval dat het beleid daar vanuit moet gaan. Met andere woorden, ze zijn nooit veilig en alle stoffen met maar enigszins een ED effect zijn verdacht. Dat is zeer bruikbaar voor NGOs en op subsidie jagende academici. Het helpt ook om onwetende politici angst in te boezemen en naar het voorzorgprincipe te drijven. De academici noemen zichzelf een ‘interest group’ en hebben een brief geschreven naar de EU Commissie, de zogenaamde Berlaymont verklaring. Genoemd naar één van uw Brusselse vergaderpaleizen, beste EU belastingbetaler. Het zal de lezers van climategate niet verbazen dat hun bewijsvoering wetenschappelijk mager en vooral suggestief is. De aloude methodiek van angst aanjagen door bijvoorbeeld selectief te winkelen in de wetenschap en suggestieve indicaties oplijsten is hier op climategate al vaak geëtaleerd, zie bijvoorbeeld hier. Bovendien is zoals hier beschreven de combinatie van chemofobie en onder de gordel toeslaan een effectief communicatiemiddel:
In some EU Member States large proportions of young men have semen quality so poor that it will seriously affect their chances of siring children..
En dan deze:
Evidence is strengthening that environmental factors, including chemical exposure, play a role in these phenomena.
‘Evidence is strengthening’, dat is een goeie. Of ‘including chemical exposure’. Als het al waar zou zijn kan het dus aan van alles liggen, inclusief het dragen van strakke broeken dat ook al eens is geopperd. En als uitsmijter ‘play a role in these phenomena’ waarmee je echt alle kanten op kan. Als onderbouwing van deze claims wordt een recent rapport aangehaald van enkele academici die deel uitmaken van deze Berlaymont groep. Ook dat rapport is speculatief, vermijdt een risico benadering en wordt onwetenschappelijk genoemd in deze open brief gericht aan de hoogste baas van UNEP, Achim Steiner. Er is nòg iets merkwaardigs aan dat rapport. Het heeft de logo’s van WHO en UNEP prominent op de cover maar op pagina iv staat een disclaimer van de ‘deelnemende’ organisaties die de verantwoordelijkheid van de inhoud afschuift op de auteurs. Dit is ongebruikelijk voor UNEP en WHO…
Moedige academici komen op voor de wetenschap
Natuurlijk kunnen en moeten EDs ook gewoon met testen en risico-analyses beoordeeld worden en daarin heeft de (eco-)toxicologie de laatste decennia enorme vooruitgang geboekt. Gelukkig is er ook een opmerkelijk moedig initiatief van een grote groep academici en leden van EU wetenschappelijke commissies die opkomen voor de wetenschap. In een open brief nemen zij krachtig stelling:
If the Commission will adopt a policy stating that it is impossible to define a safe limit or threshold for a substance classified as endocrine disruptor, this would ignore broadly accepted scientific and regulatory practices regarding thresholds of adversity
En:
..the approach may not only apply to potential EDs but would apply to all chemical substances and thus nullify decades of experience and repeatable observations in exposure-response relationships and well-established and widely proven procedures in hazard and risk assessment
De brief is gericht aan Professor Anne Glover die nog niet zo lang geleden is benoemd in een nieuwe functie van wetenschappelijk adviseur van Barroso. Er is tot nu toe nog weinig tastbaar bewijs van het nuttig effect van deze functie, maar deze groep verontruste academici apelleert aan het belang van wetenschappelijk bewijs:
We have noted your important interventions on the need for scientific evidence to be at the heart of EU policy…
Dat laatste heeft ze (nog?) niet gezegd over het EU klimaatbeleid… Maar met de EDs heeft ze nu een gevoelig en sexy onderwerp te pakken, een goede test-case om haar invloed te demonstreren. Ik volg het met belangstelling.
Dolf, je geeft goed tegengas. Dat is nodig, nu er steeds meer doemroeperts verschijnen, die de wetenschap schandelijk misinterpreteren en onzekerheden weglaten, om hun eigen agenda’s te promoten.
Ik ben blij dat Climategate.nl deze taak op zich neemt, met ook goede invullingen daarvan door Rypke, Hajo en de anderen. Jullie zijn een klein, maar belangrijk bastion.
Ga zo door ! Het verschaft mij weer hoop.
Dank Dolf voor deze blog.
Als leek valt me op dat de groep van de Brusselse vergaderzaal nergens claims kwantificeert. En dan kun je met zulke complexe zaken alle kanten op.
Laatst zei iemand tegen me dat werken in ploegendienst niet gezond is, levensduur verkort. Ik google-de er vanmorgen dus op (wetenschapsshopping :-) )….en dan vind ik bijv. deze:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/mar/17/night-shifts-health
En dan volgt een verhaal over de hormoon huishouding, die in de war wordt geschopt etc. etc. Hoe goed het onderzoek is…of het echt klopt?
En gaat men nu uit voorzorg nachtwerk verbieden?
En dan deze studie uit 2008 over Oosterijkse werknemers die voornamelijk in de periode tussen 1929-1949 actief waren
Dat is vreemd denk je… en men vond o.a. :
– inkomen was een belangrijke factor (noot..het gaat om toenmalige salarissen)
– kans op verlies van baan en langdurige werkeloosheid
– het van kracht zijn van de Night Shift Workers Act
Werknemers, die onder deze wat vallen en “s nachts werken leven langer dan nachtwerkers die niet onder die wet vielen.
– of de groep nacht werkers is vaak iets gezonder dan de groep die bij daglicht werkt.
(da’s nou jammer)
Wel een aardig small–talk onderwerp lijkt me voor aan de borrel bij een zomerse barbecue. Wel aardig, dat Oostenrijkse onderzoek, veel geld verdienen, beter gezegd meer geld overhouden…verhoogt de levensverwachting.
Laten we daar nu eens – in deze tijd van de 24/7 economie (we begeven ons meer in deze richting)…uit voorzorg de lastendruk maar eens verlagen….Of zijn de maatregelen van Rutte juist bedoelt om de levensverwachting te verkorten? :-)
Ik vergat de link naar die oosterijkse studie
http://www.eurofound.europa.eu/ewco/2008/10/AT0810019I.htm
Dank Dolf, je rol als Brusselse waakhond wordt alleen maar belangrijker en maakt de Climategater completer.
1 op 1 stralingsdebat
@reageerders: dank voor jullie aanmoedigingen.
@Amadeus, interessante voorbeelden. Epidemiologie is vaak een wetenschappelijk mijnenveld. Steekproefgrootte en verstorende factoren (‘confounding factors’) zijn vaak een nachtmerrie om mee om te gaan. Waren, om maar een voorbeeld te nemen, de groepen gecorrigeerd voor wel/niet roken bijvoorbeeld. Of is het ’s nachts saaier en gaat men uit verveling meer snacken en is ongezond eten eigenljik een factor, of … enz.
Met elke confounding factor moet je steekproef(groep) weer groter worden om statistisch significante conclusies te kunnen krijgen. En als dat allemaal lukt is het nog maar een correlatie en niet noodzakelijk een causaal verband, Het is ook makkelijk te misbruiken. Statistisch ‘uitmelken’ levert altijd wel ergens iets op dat je op een vage manier kunt ‘concluderen’. Daar zijn schrijnende voorbeelden van, ook met WHO en UNEP studies die bijvoorbeeld kosten linken aan vage epidemiologiche conclusies om meer politiek effect te hebben. In de farmacologie zijn er heel strikte regels om effectiviteit van medicijnen aan te tonen maar daarbuiten is epidemiologie nog vaak speelveld voor cowboy professoren op zoek naar subsidie. Bij een goede aanleiding zal ik daar nog wel eens over bloggen.
Ik zie een “tipping point”. Zo zoetjes aan zijn er zoveel goed benoembare groepen de dupe van de Groen-Europese tucht dat een ruikend protest niet lang meer op zich zal laten wachten.
Nog voor de opening helemaal volpompen met een stinkende cocktail van rotte eieren, walmende bijvangst aangelengd met een gezonde dosis hormoonverstorende stoffen en varkensstront uit de Stallen van Wijffels … dat “ei van van rompuy”
http://www.mo.be/artikel/raadsgebouw-potentieel-doelwit-met-hoge-symboolwaarde