De schaliegas discussie lijkt al behoorlijk uitgekauwd door voor-en tegenstanders. En zolang we nog niet serieus proefboren zal deze discussie nog wel even doorgaan zonder dat we veel wijzer worden. Zelfs niet al zou je, pakweg, 55 hooggeleerde experts bij elkaar zetten om een mening te geven. Maar er tekent zich toch al een onverwacht positief effect van schaliegas af waarover ik elders nog niet gelezen heb. Dat is het heropenen van de energie discussie. Het loskoppelen van energie- en klimaatbeleid is een stap in de goede richting en schaliegas begint daar beweging in te brengen.
Vanuit de VS blijft er juichend nieuws komen dat steeds meer onderbouwd wordt. Een recente studie van het IHS concludeert:
The unconventional revolution [=schaliegas] is contributing to a shift in global competitiveness for the US by unlocking new production cost advantages, which is particularly pronounced in chemicals. The industry could enjoy a “profound and sustained competitive advantage that is expected to last for decades”
Nu moeten we natuurlijk nuchter door de VS retoriek heenkijken en kritisch beoordelen wat er in de praktijk gebeurt, maar er is in de VS wel degelijk iets bijzonders aan de gang:
‘shalegas growth is leading to unprecedented investment and capacity expansion’
Zelfs groeitijger Azie begint de VS concurrentie te voelen
De juichende verhalen uit de VS zijn niet echt nieuw meer, maar uit Azie komt nu ook opmerkelijk nieuws. Investeerders in Azie kijken jaloers naar de VS en heroverwegen investeringen volgens Chemanager. Al minstens één investeerder van een mammoet project voor een nafta kraker in Maleisië heeft aangekondigd zich terug te trekken omdat nafta krakers vergelijkenderwijs (=schaliegas) oneconomisch geworden zijn. In Europa worstelt deze sector al veel langer met grote problemen, zoals ook weer blijkt uit het sluiten van een verliesmakende stoomkraker in Frankrijk door Total. Reden is onder andere overcapaciteit op de markt. Chemanager meldt ook dat BASF, het grootste chemische bedrijf ter wereld, de druk op de Duitse regering opvoert om zijn aarzelende opstelling ten opzichte van schaliegas exploitatie te veranderen. De CEO van BASF, Kurt Bock, zei dat de nieuwe regering die op 22 september gekozen wordt doortastender moet zijn.
Europese concurrentiekracht terecht de nieuwe bangmaker
Ook de Europese Commissie bij monde van Commissaris Oettinger neemt een meer uitgesproken positie in ten gunste van schaliegas. Hij adviseert Duitsland de opties voor schaliegas open te houden, al was het maar om Poetin nerveus te maken en niet helemaal afhankelijk van Russisch gas te worden. Hij past de NGO taktiek van angst aanjagen toe om steun te krijgen, maar met dit verschil dat deze angst wél op feiten berust. Oettinger uit zelfs voorzichtige kritiek aan het adres van het EU klimaatbeleid:
..the bloc risks investing in too many ideas and research while it only accounts for a small part of global emissions
Politici in Europa zouden het inmiddels erg warm moeten krijgen. Niet van de niet-opwarmende aarde of van de snel toenemende Arctische ijsbedekking, maar wél van de worstelende maakindustrie die ze aan het slopen zijn. Als dat feit op zich al niet genoeg is dan zouden ze toch minstens bang moeten worden van tanende belasting inkomsten en toenemende werkloosheid. Hoeveel alarmbellen moeten er rinkelen ? Misschien is het stekelige schaliegas dossier precies die speld die nodig is om de (gebakken) luchtballon van de groene energie helpen door te prikken.
De 55 hoogleraren kunnen trouwens ook tevreden zijn over hun schaliegas advies want één van hun voorspellingen is al uitgekomen: de eerste serieuze beving veroorzaakt door schaliegas is een feit.
@dolf
ik wist niet dat dit nieuw nieuws is maar zeer relevant en belangwekkend. verlies aan industrie kost namelijk ook banen en dat ligt natuurlijk gevoelig bij het electoraat. misschien nog wel gevoeliger dan het al dan niet in de toekomst realiseren van arbitrair gekozen groene dromen.
vraagje:
“de eerste serieuze beving veroorzaakt door schaliegas is een feit”. die heb ik gemist. kun je de referentie sturen?
De referentie heet beeldspraak/ironie, iets wat tegenwoordig niemand meer begrijpt, geloof ik. Als we alleen naar Nederland kijken denkmik niet dat het electoraat op de hoogte is dat ze voor het karretje van Greenpeace/Milieudefensie gespannen zijn om de industrie weg te jagen en de industrie naar de gallemiezen te helpen. Misschien hebben ze dat idee bij de milieuorganisaties zelf niet eens. Deze volksmenners hebben door hun volksmennerij van het uiterst makkelijk te mennen volk aangetoond dat er wel degelijk een intelligent plan achter hun acties zit. Echter wat is het doel? Het lijkt mij toch niet dat ze bij die organistaties echt denken dat een land (en zeker fabrieken, neem een aluminiumfabriek of grote Botlek energieverslinders als Air Products en diens concurrent Air Liquide) voor 100% op windmolens en zonnepanelen kunnen draaien? Misschien geloven ze vanuit hun idiealisme in opslag van energie en geloven ze de verhalen niet dat dat triljarden kost. Of misschien is stoken en ouwehoeren en de bevolking opruien wel het doel en zit er verder geen gedachte over de gevolgen (massawerkeloosheid, stroomgebrek, anarchie) achter, hetgeen het allergevaarlijkst is.
ach so. vandaar dat ik de uitslag niet kon vinden op de schaal van Richter.
@JanWaalwijk.
Greenpeace b.v. vind het aantal donateurs belangrijk.
Een politieke partij het aantal stemmen.
Er zijn bij Greenpeace echt wel mensen die beseffen dat het doel dat wordt nagestreefd
(100 % groene energie) niet haalbaar is bij de huidige stand van de techniek.
Bovendien liegt Greenpeace vandaag weer in het FD waar het stelt dat er in Duitsland 378.000 banen in de groene sector zijn.
Nergens wordt dat cijfer onderbouwd.
Gebrul van een activistische beweging in de nadagen.
Schaliegas laat ook in Nederland inmiddels zijn sporen na.
Zo sloot DOW Chemical eind vorig jaar zijn vestiging in Delfzijl, 400 man op straat, omdat er niet meer geconcurreerd kan worden met de moedermaatschappij in de VS.
DOW in Terneuzen heeft een investeringsstop afgekondigd en kan ook al niet meer concurreren met de producten die het moederbedrijf in de VS maakt.
Bij de hoofdvestiging in de VS worden 4 compleet nieuwe productielijnen gebouwd. Voor de lol of om de productie van DOW Terneuzen over te nemen?
Ik schat dan ook dat over een jaar of drie DOW in Terneuzen ook dicht gaat.
Aluminiumproducent ALDEL in Delfzijl heeft het ook moeilijk. De minister bekijkt de mogelijkheid de energierekening aan te passen in die zin dat de transportkosten van elektriciteit een paar miljoen omlaag gaan, maar dat zal de EC in Brussel weer als ongeoorloofde staatssteun beschouwen.
Een fabrikant van PET flessen uit A’dam heeft aangekondigd een nieuwe fabriek in de VS te bouwen, investering meer dan 150 miljoen $$, omdat de productie hier te lande te duur is vanwege de hoge prijs voor elektriciteit.
De hele chemiesector, AKZO, DSM, DOW, noem maar op, heeft twee maanden geleden een brandbrief naar Den Haag gestuurd dat schaliegas een oplossing kan zijn om beter te kunnen concurreren. Vooral DSM verbruikt veel gas en ziet de bui al hangen als er niet naar schaliegas geboord gaat worden.
Overigens geen nieuws voor wie het Dossier Schaliegas op Fibronot volgt:
http://fibronot.nl/dossier-schaliegas/
VVD provinciale staten stelt vragen over fracken in Waalwijk ruim 20 jaar geleden:
http://m.omroepbrabant.nl/?news/1985931263/Fracken%20bij%20gasboringen%20gebeurde%20al%20eerder%20in%20Waalwijk.aspx
Is dat die meneer Pauli?
Vriend van Rypke?
De VVD zit te slapen, want twee jaar geleden meldde Fibronot.nl al dat er in Brabant stevig op los wordt gefracked:
http://www.fibronot.nl/nieuwsartikel302-2011.php
Kun je de oude website ook nog eens zien.
De NAM had er maar druk mee in 2011: hydraulic fracturing naar SCHALIE OLIE bij Waalwijk.
Stelletje ingedutte pluchhangers. En niemand die je er over hoorde. Zelfs Ritsema van Milieudefensie wist er niets van. Pas na 2011 is hij gaan liegen over schaliegas.
Met afstand domste commentaar van de week, op GeenStijl: “”wij in het Noorden willen dat schaliegas niet, wij willen graag ons drinkwater zuiver houden”” (er zit geen schaliegas/steenkoolgas/schalieolie in heel het Noorden niet). Geeft prima de “”publieke opinie”” aan. En hilarische!!! sketches bij Man Bijt Hond hilarisch als je straks 14 dagen zonder stroom zit bij 5 graden onder nul, echt hilarisch.
Van nature komen in NL al aardbevingen voor met een kracht van 4-5 op de schaal van Richter.
Waar hebben we het over bij een schaliegas gerelateerde aardbeving: max. 2 tot 3, Deze komen reeds voor bij huidige aardgaswinning.
Schaal van Richter: 3 tot 3,9 ; Lichte beving ; Effect: Veel mensen nemen trillingen als van een voorbijrijdende vrachtwagen waar; tegen elkaar staande glazen rinkelen; hooguit zeer lichte schade mogelijk zoals losse dakpannen.
Wel is van belang, dat bij eventuele schade als gevolg van bevingen gerelateerd aan schaliegasboringen de eigenaren worden vergoed.
BOREN !!!!
Donderdag 12 september 2013 is de dag van de duurzaamheid. Het is belangrijk dat huishoudens energiezuinig worden dat bespaard geld. Fossiele brandstoffen kunnen door een terugloop in energieverbruik ook langer worden benut. Duurzaamheid is de sleutel voor de toekomst. Nederland loopt op dit gebied al ruim achter op Duitsland. Op de beslissingen van de overheid hebben we geen invloed. Wel op ons eigen energieverbruik.
Daarvoor is deze speciale cursus ontwikkelt.
Hoe maak ik mijn huis energiezuinig
Met de tips uit deze curus kun je jouw huis verduurzamen.
Dat bespaarT geld ten eerste. Ten tweede vraag ik je eens na te denken, wie heeft je wijs gemaakt dat in Nederland huizen al niet energiezuinig zijn? In de jaren ’80 goed geïsoleerd. Dus het gaat er maar om hoe je het bekijkt. Ten tweede hoe loopt NL achter op Duitsland???? Ten derde duw je je tips maar…oh wacht….De Toon. Ten vierde wie heeft je wijs gemaakt dat fossiele brandstoffen binnen pak hem beet 2 generaties op zijn? Er schijnt sinds een jaar of 10 een nieuwe te zijn die met de huidige techniek milieuvriendelijker te winnen is dan Vitens zijn drinkwater wint. Maar daar zul je ook wel gekleurde verhalen over gehoord hebben. Maar bedankt voor je betoog, blijf a.u.b. hier je zult als je je er voor open stelt nog wat opsteken van hoe zaken werkelijk in elkaar steken.
@ Pieterman: “Verduurzamen”?. Extra dekentje ’s winters op je bedje leggen, kachel op laag pitje ’s nachts. Geen bureaucratie nodig en extra rijkssubsidie nodig hoor! Ideetje?
Bovendien 100% huisisolatie leidt bewijsbaar tot vochtschimmels in huis en als gevolg tot diverse allergieën en longaandoeningen, zo zegt de huisarts.
Om van Radon maar te zwijgen, dat vermaldijde bijproduct van (Borsele? Fukushima? Dodewaard?) neen van Moeder Aarde, die zij die het goed met haar voorhebben beloont met Radon gas in bouwmateriaal.