Voor bosbouwers is het geen nieuwtje, maar voor de meeste leken wel: het begrip Duurzaamheid is afkomstig uit de Duitse bosbouw, de ‘nachhaltigkeit’: niet meer wegnemen dan er aangroeit en plannen voor lange termijn. Probos viert daarom op 13 december het 300-jarig bestaan van het begrip waarmee bosbouwer Hans Carl von Carlowitz precies 300 jaar geleden op de proppen kwam. Met het symposium 300 jaar duurzaamheid: van nature vooruit kijken.
De Westerse mens is de eerste die serieus ging nadenken over duurzaamheid, in weerwil van wat de Klaas van Egmonden en andere Westerse zelfhaters ook beweren over de van de natuur losgeraakte Westerling. Lees ook het uitnemende Landscape and Memory van Simon Schama over de eeuwenlange Westerse omgangstraditie met de natuur en haar verbeelding daarvan. Daarin komt onze Hans Carl ook voorbij.
De Duitsers vonden ook ‘het milieu’ uit: Umwelten, het begrip is afkomstig van de Duitse fysioloog Jacob von Uexkull in 1904, als ik me niet vergis.
OT Waarom wordt iedere reactie langer dan vier regel ter moderatie op ijs gezet?
Zie linkdump
Jared Diamond vond uit, dat in de late middeleeuwen Japan reeds is gaan herbebossen, omdat hun ijzerindustrie geheel op houtskool draaide en Japan kaal had gemaakt. en waarom Vikingen moesten emigreren/veroveren, omdat ze hun bossen in Denemarken hadden gekapt voor scheepsbouw en houtskool.
Guns, Germs and Steel: http://www.bol.com/nl/p/guns-germs-and-steel/1001004001289356/?Referrer=ADVNLGOO0020114335pz8
Klopt exact. Verantwoorde bosbouw, gezond verstand dus, kan niet anders dan tot een dergelijke houtexploitatie leiden. Hier is de wijsneuzige bemoeienis van Greenpeace of het WWF niet voor nodig.
How green bullying junk science and EU lies killed off yet another successful industry.
http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100244756/how-green-bullying-junk-science-and-eu-lies-killed-off-yet-another-successful-industry/