Duitse consumentenorganisatie VZBV steigert, nu de nieuwe regering Merkel de Offshore-windustrie toch meer ruimte lijkt te geven dan aangekondigd, meldt Europolitics. Het aanvankelijk verlaagde doel (6,5 gieg voor 2020 na eerst 10 gieg) is nu bijgesteld naar 8 gieg. Verder mogen uitbaters van windustrieterrein op zee- waaronder de nutsbedrijven RWE en Vattenfall- de onkosten (niet verkochte energie) volledig afwikkelen op de consument, wanneer Tennet nog niet een aansluiting heeft geregeld. Ook krijgen de grote nutsbedrijven die in Offshore Wind investeren een subsidie van 19 ct per kWh voor nieuwe windfarms tot 2019 (was eerder 15 cent per kWh over 12 jaar), die volledig op de rekening komt van Duitse energieconsumenten. Alleen al de subsidie over offshorewind is vijf maal groter dan de markt/kostprijs van energie uit steenkool ((4-5ct).
De belanghebbende industrie (het Deense Dong en de grote nutsbedrijven die van de Duitse subsidies profiteren) claimen dat zij de prijs van offshore windenergie met 30 procent omlaag kunnen brengen. Zij verwijzen naar een rapport van het Fraunhofer IWES: maar hier werden de aansluitkosten op het grid (2/3 van bouw) niet meegerekend. De consumentenbeschermingsorganisatie VZBV kraakt die prognoses dan ook en zegt dat offshore altijd twee maal zo duur zal blijven als wind op land.
Welvaartsoverdracht burgers naar vermogende subsidie-ontvangers
De energieprijs in Duitsland voor midden en kleinverbruikers steeg in Duitsland al met 66 procent als gevolg van het Duitse klimaatbeleid (Energiewende), waarbij klein- en middenverbruik de kosten dekt van de Wende.Grootverbruikers worden relatief ontzien, door andere belastingtarieven. De Duitse economie lijkt nog relatief competitief dankzij de uitvoer van grootverbruikers (auto-industrie) naar China, bij midden en kleinbedrijf treedt een kaalslag op. Zo moeten kleine traditionele bedrijven met hoog energieverbruik als bierbrouwerijen al de deuren sluiten als gevolg van het klimaatbeleid van Merkel, en raakten reeds honderdduizenden minima afgesloten door het energiebedrijf. Klein- en middenverbruik betaalt zo voor enkele vermogende subsidie-ontvangers en grote nutsbedrijven.
Voorbeeldland Duitsland voorpost voor Nederland
Vanuit de grote industrie is nog weinig protest tegen offshore wind gekomen, Europolitics stelt dat de invloed van de grote nutsbedrijven als RWE en Vattenfall- grootprofiteurs van energiesubsidies- hier een rol kan spelen. Daarom zal de Duitse consument vooralsnog het onderspit delven volgens Europolitics. De Duitse praktijk is een voorpost van Nederland, waar dankzij het SER-energieakkoord wordt ingezet op 10 Gieg windmolens, waarvan het offshore-deel tenminste 18 miljard euro SDE-subsidies krijgt (5 x de SNS-bankensteun, 3 maal de extra bezuiniging dit jaar), en inclusief onderhoud en aansluiting een geschatte 70-100 miljard euro onkosten afwentelt op de Nederlandse energieconsument met 3 procent koopkrachtverlies voor modale verdieners over de komende 15 jaar.
De 10 gieg windmolens betreft extra overcapaciteit, nu reeds nieuwe gascentrales als de Enecogen op de Maasvlakte meestal stilstaan. De klimaatwinst van het SER-Akkoord is door ons berekend op tienduizendsten van graden, en wordt volledig teniet gedaan door opkomende economieën. De nieuwe schone gascentrale kan 850 megawatt vermogen leveren zónder subsidie, het dubbele van wat windfarm Gemini boven Schiermonnikoog mét 4,2 miljard euro subsidie kan leveren bij gunstige wind.
Afgezien van Climategate.nl en Elsevier zijn vooralsnog géén media die hier aandacht aan (willen) schenken, de grootste staatsinvestering in de Nederlandse geschiedenis en welvaartsoverdracht van Nederlandse burgers naar voorkeurspartijen uit het SER-akkoord als Van Oord, de nutsbedrijven en de milieubeweging. Wanneer media zouden berichten op basis van neutrale analyse van de feiten, in plaats van politieke sympathie voor slecht gedefinieerde groenigheid zouden zij u de kosten niet langer verzwijgen.
Politici zijn achterlijk en laten zich van alles wijsmaken.
Beetje off-topic:
” Nederlandse doorbraak kernfusie”
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3562275/2013/12/14/Nederlandse-doorbraak-kernfusie.dhtml
Meer:
http://www.utwente.nl/archief/2013/12/doorbraak-brengt-kernfusie-energiecentrale-dichterbij/
Het is een kwestie van tijd .
De pieken in Noord Duitsland kunnen ze nu al niet weer kwijt.
Dat wordt over de grenzen getransporteerd en wordt daarmee ons probleem.
Polen en Tsjechië sluite de grens nu voor deze pieken.
Tennet wil nu 2 leidingen bouwen in noord en midden Nederland zodat ze het probleem even uitstellen.
Nu alleen het windpark boven schier nog en de zaak loopt vast.
Dan kunnen de Duitse molens in het noorden hun pieken niet meer kwijt en moeten ze de molens tegen forse subsidie gaan stilzetten.
Waar ie in godsnaam de ratio gebleven zijn alle beleidsmakers zo langzamerhand compleet gestoord ?
Wanneer komt de opstand?
Wat mij betreft nu, maar ik vermoed dat deze vanuit Duitsland als een inktvlek door Europa zal verspreiden,
Ik denk dat je de situatie volledig onderschat. Zeker in Duitsland is het algemeen gevoelen dat groene energie goed, goedkoop en voldoende voorhanden is om de boel draaiende te houden. Iedereen is er bovendien van overtuigd dat de aarde gered moet worden. Af en toe dwarrelen er wat stofwolkjes op als kritische opiniemakers het volk op de barre werkelijkheid wijzen. Maar dat stof wordt even snel weer weggespoeld door de dagelijkse vloedgolf van meningen en meninkjes die uit bijna iedere pratende scheur in de Duitse media over de burgers wordt uitgestort.
Begin dit jaar werd de scherpe analyse van Manfred Güllner, oprichter en directeur van Duitslands grootste opiniepeiler Forsa mondjesmaat in de pers ter sprake gebracht.
Hij wijst – kijkend naar het aantal zetels – op het feit dat de invloed van de Grünen onevenredig groot is. Volgens Güllner zijn
“ … vor allem die »grünen Helfershelfer« für den starken politischen und gesellschaftlichen Einfluss dieser Minderheitspartei verantwortlich. »Unter den Aktivisten der grünen Bewegung waren von Anfang an gesellschaftliche Multiplikatoren aus dem Bildungs- und Wissenschaftsbetrieb überrepräsentiert«, schreibt Güllner. Ganze Heerscharen von grünen Lehrerinnen und Lehrern hätten an deutschen Gymnasien ihre Schüler zum Wählernachwuchs für die angebliche Alternativpartei erzogen.“
En de uiteraard de journalistiek:
„Eine nicht minder wichtige Rolle spielen die Journalisten, in deren Reihen die Sympathisanten und Mitglieder der Grünen ebenfalls überrepräsentiert sind. Schon im Jahr 2005 neigten über 62 Prozent der Medienschaffenden dem rot-grünen Lager zu. Zwischenzeitlich dürfte dieser Anteil weiter gestiegen sein. »Bedingt durch die Berichterstattung der Massenmedien wird bei den Politikern der Eindruck erweckt und verstärkt, es gäbe einen durchgängigen grünen Zeitgeist in allen Schichten der Bevölkerung«, stellt Güllner fest.“
Verder benadrukt hij de rol van fellow travelers uit kerk en wetenschap en de oververtegenwoordiging van groendenkers in het ambtenarenapparaat:
http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/michael-brueckner/gruene-so-funktioniert-die-machtmaschine.html
De gevolgen laten zich raden: van de bakker op de hoek tot de architect van monumentenzorg, van pomphouder tot cabaretier … iedereen reproduceert de groenpraat. Al dan niet tegen beter weten in. Toen ik hier een jaar of zeven geleden voor het eerst de tv aanzette werd ik toegesproken door een Duitse brigadegeneraal die zonder een spier te vertrekken een verhaal ophing over de footprint van het leger. CO2-neutraal oorlog voeren; Je moet er maar op komen!
Wie openlijk kritisch is wordt (bijna) als misdadiger aan de schandpaal genageld. Een jaar of vier geleden at ik samen met Marcel Crok aan de toog van een locale collega een frauduleuze Schnitzel (een Wiener Schnitzel is van kalfsvlees anders spreekt men van een Schnitzel Wiener Art) en stelde hem voor als bekende Nederlandse wetenschapsjournalist die overtuigend en met succes aan de poten van de CO2 hocus pocus zaagt. Ik zei het geloof ik iets anders waardoor ik Marcel wellicht een beetje in verlegenheid bracht. Jup schrok zich een hoedje en tapte zich ter afkoeling snel een grote stenen pul Spa geel. Een jaar later kreeg ik deze opmerking in een overlegje met onze burgemeester terug in de vorm van een streng gestelde vraag. Als schoolhoofd had hij zojuist het dak van de school helemaal volgeplempt met door mij betaalde zonnenzooi. Het leek mij beter de discussie te omzeilen en dat voelde verdomde slecht.
P.s. Güllners analyse is een op een van toepassing op de Nederlandse situatie al denk ik dat het in NL nog wel mogelijk is kritisch te zijn zonder dat je daarvoor meteen wordt afgestraft (al ben ik daar niet helemaal zeker van).
De procenten en miljarden duizelen me voor de ogen, maar ik blijf zitten met 1 vraagje:
Jan met de pet in Nederland betaalt ongeveer een kwartje per kWh inclusief alles.
Hoeveel betaalt Hein de Duitser nu eigenlijk?
Helaas exclusief belasting en heffingen:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&plugin=0&language=en&pcode=ten00117
Environmental taxes – detailed analysis
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Environmental_taxes_-_detailed_analysis#Who_pays_energy_taxes.3F
28,73 cent, zie https://www.eon.de/de/eonde/pk/services/Preisinformationen/Preiszusammensetzung_Strom/index.htm
Bij ons (atoomstroom) 21 cent.
Bedankt voor de antwoorden mannen.
In Nederland ligt het momenteel gemiddeld op 23 cent. De Duitser betaalt dus een kleine 6 cent meer. Op jaarbasis wordt dat voor een gemiddeld gezin €210,-
Eerlijk gezegd valt me dat nogal mee. Gezien de berichten over “honderdduizenden Duitsers die hun stroomrekening niet kunnen betalen” had ik een veel groter verschil verwacht.
Gezien bovenstaande kom ik tot twee conclusies:
a) De verborgen armoede in Duitsland is groter dan je op basis van hun ronkende economische cijfers zou verwachten.
b) Je kunt het voorlopig wel vergeten dat de Duitser in opstand komt vanwege zijn “hoge” stroomprijs. Je hoeft het bericht hierboven van onze correspondent ter plekke DWK maar te lezen -dat de gemiddelde Duitser van meer groen doordrenkt is dan Jolande Sap ooit was- en je kunt op je vingers natellen dat onze oosterburen zich geluidloos laten wurgen door de dolgedraaide molengekte.
Kortom; ondanks dat ik fel anti-groen ben, waarschuw ik voor te veel optimisme op dit blog. We hebben in de afgelopen jaren nog geen millimeter terrein terug gewonnen. Door de selectieve wijze van berichtgeving alhier mag dat wel eens anders lijken, maar áls er al een molen of paneeltje minder wordt geplaatst komt dat eerder door de beroerde economische omstandigheden (lees: minder subsidie beschikbaar) dan dat de destructieve groene waanzin op zijn retour is.
We have a long way to go…
Kernfusie zal de komende decennia een volstrekt onzekere zaak blijven, met het karakter van een fata morgana (‘over 50 jaar beschikbaar’, hoor je altijd, maar dat zal ook over 50 jaar waarschijnlijk nog wel zo zijn). Veel verstandiger lijkt het in navolging van de Volksrepubliek China in te zeten op de thoriumcyclus. Levert voor tienduizenden jaren veilige energie, zeker ook in vergelijking tot radioactiviteit uit fossiele brandstoffen (door bij verbranding vrijkomen van de daarin aanwezige radioactieve vervalproducten van uranium en thorium).
Maar dan moet er wel een harde opdracht verleend worden aan het ECN om deze Thorium-R&D in NL-wetenschapsland te gaan coördineren, in plaats van de vergroenende politieke sprookjes die het ECN thans produceert.
Een soort “Kennedy-missie”, veranderingsvisie als doelstelling, is politiek nodig: ““before this decade is out, establishing a Thorium powerplant in the Netherlands, and so providing safe abundant CO2-less energy to the earth”.
Turris
Dan zul je eerst het personeel van ECN moeten vervangen door ingenieurs die nog rekenen in plaats van gewenst beleid schrijvers ( vergelijkbaar met sprookjes vertellers).
Dat geldt trouwens ook voor het PBL en het KNMI.
Zolang dit soort van oudsher betrouwbare clubs vergeven zijn van politiek correcte napraters zal alleen een echte black out hier de omwenteling op korte termijn kunnen geven of op de lange duur de onbetaalbaarheid van energie en het compleet vastlopen van de economie.
Zie https://www.ecn.nl/nl/over-ecn/structuur/
Niets over de echt duurzame kernenergie.
Iets bekend over het groen/politiekgehalte van Supervisory/Executive Board?
Alsof dat nog nooit is gedaan.
Fool me once, shame on you.
Fool me twice, shame on me.
http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-16-2010/an-energy-independent-future?xrs=synd_facebook
Schwedens Regierung prüft Vattenfall-Rückzug Verkauf der deutschen Tochter ab Herbst denkbar
http://www.tagesspiegel.de/wirtschaft/schwedens-regierung-prueft-vattenfall-rueckzug-verkauf-der-deutschen-tochter-ab-herbst-denkbar/9205558.html