httpv://www.youtube.com/watch?v=mLQ7p7PwYo0
Vanmiddag kwam RTL Nieuws met een cameraploeg bij me op bezoek in Langweer om mij te ondervragen over de terugkeer van de otter in de Randstad, nadat Natuurmonumenten een persbericht had uitgestuurd. Uiteraard claimen fondsenwervende natuurorganisaties als Natuurmonumenten meteen de otter als succes voor ‘ons beleid’.
De otter is te zien als een kroon op het natuurbeschermingswerk van tientallen jaren. Hij staat als roofdier aan de top van de voedselketen en is daarmee graadmeter voor de kwaliteit van onze natuur.
Ik was gevraagd deze beweringen- want dat zijn het- van kritische noot te voorzien. Mijn hoofdpunt is: kun je voor het zelfde geld niet meer goed doen voor de natuur. Eén opmerking van mij bleef na de edit bewaard bewaard: als je 600 hectare moeras aanlegt voor otters dupeer je daarmee weer andere diersoorten die een hekel aan moeras hebben, de veldmuizen verzuipen weer. De keuze voor de otter heeft weinig objectieve waarde, het ligt vooral in aaibaarheid. Er zijn ook beestjes die zonder enige hulp van het subsidiecircuit naar de Randstad komen als de steenmarter, vroeger een zeldzaam roofdier van Limburgse boerenhoven. Nu bijt hij remkabels van auto’s door in Deventer, en hij rammelt al aan de poorten van Amsterdam: als je dieren niet afknalt en je gooit geen persistente gifstoffen in het milieu is de natuur bijzonder veerkrachtig.
Ongeveer 5 miljoen euro per otter
Dus waarom moet je ongeveer 5 miljoen euro per otter investeren (er werden al honderden miljoenen euro’s geinvesteerd om otterknelpunten op te lossen voor 40 otters). En kun je voor het zelfde geld niet veel meer goed doen voor de natuur met meer belevingswaarde, als natuurbeleid toch tuinieren is met pleisters en noodverbandjes. Uiteindelijk is een otter ook niet veel meer dan een opgevoerde rat die vis lust en die tot 1942 nog tegen premies werd afgeschoten, bij de Belgen werd de otter tot 1972 nog als plaagdier uitgeroeid. De beste kans een otter te zien is dood langs de weg, want zich laten doodrijden, daar zijn ze erg goed in. In de Weerribben werden er tot 2008 liefst 35 uitgezet, er leven ongeveer 40 en de rest verdween, de meesten lieten zich gewillig door een auto platrijden. En een aantal andere Letlandse otters zwom richting het Westen, met zenders vanuit een vliegtuigje gevolgd door Alterra-onderzoekers als Freek Niewold.
Ecologische Verbindingsliga: wij van EHS-eend adviseren EHS
Nu is het beestje één van de zogenaamde ‘sleutelsoorten’ van de ecologische verbindingsliga (= Sharon Diksma’s ambtenarij en het cordon van ‘deskundigen’dat daar tegenaan schurkt dat de Ecologische Hoofdstructuur wil aanleggen, het geesteskind van Frans Vera en Fred Baerselman ), en moet er een Groene Ruggengraat komen van de Gooise Randmeren naar de Biesbosch voor de otter: een ottersnelweg voor een paar honderd miljoen. Er is al een otterzwemparadijs aangelegd tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen voor 22 miljoen euro, nu de rest nog.
De otter in Nieuwkoop struinde toen echter al rond in het gebied en kwam uit zichzelf zonder enige hulp van de ecologische verbindingsliga aanwaaien. Alterra voorspelde in 2008 nog dat het beestje uit zichzelf niet zou arriveren, maar met wat hulp van Alterra zouden er 40 kunnen leven. Het beestje vraagt volgens Alterra liefst 22 aanvullende maatregelen om het te plezieren, van verkeersdrempels tot de terugkeer van bevers. En dan krijg je ‘m nog nooit te zien.
Schoon water?
De boswachter van Natuurmonumenten claimde nu dat ‘schoner water’ de otter had teruggebracht, naast alle visionaire werk van Natuurmonumenten (het meeste van de Groene Ruggengraat moet nog aangelegd, dus dat moet wel onzin zijn…). Maar dat blijkt niet uit het onderzoek dat Alterra deed in 2008: een haalbaarheidsstudie naar herintroductie van otters bij Nieuwkoop van onze Freek Niewold. Niewold is de otterstalker van Alterra sinds eind jaren ’90 de eerste otters uit Oost Europa weer werden uitgezet in de Weerribben.
Mij is ook lang verteld dat PCB’s de otter de das omdeden, maar het blijken vooral verkeer en visfuiken te zijn, en daarvoor vooral vervolging: in Schotland en Engeland handhaaft de otter zich wel in gebieden met PCB-gehaltes boven die van ons in de jaren ’80 toen het beestje verdween. Daarnaast, wat Natuurmonumenten ‘schoon water’ noemt is fosfaatarm oligotroof (voedselarm) water. Daar zit MINDER vis in en de otter zwemt niet in water omdat het daar nu zo schoon is, maar omdat hij vis wil vreten.
Dus de bewering van de boswachter gaat eenvoudig niet op. Bij ons in Langweer dook in de buurt ook al een otter op. Ontzettend leuk, maar je mag best de vraag stellen: kun je voor minder geld niet méér leuke natuur terug krijgen, in plaats van de stokpaardjes van het groene subsidiecircuit te berijden. Ik zou graag die lelijke bedrijventerreinen overal willen vergroenen, lunchen met je collega’s in de bedrijfstuin terwijl een ijsvogeltje voorbijzoeft over de vijver met zandwanden. Oeverzwaluwwanden achter een kantorencomplex, een konijnenbult en vossenholen achter de vrachtwagenloods en een kolonie visdiefjes op het schelpendak. Lol!
- Waarom natuur en menselijk landgebruik scheiden als het prima samen kan in ons kleine landje, waar grond al 50.000 euro per hectare kost? We moeten woekeren met ruimte, we waren jarenlang zo welvarend dat we 5 miljoen euro per otter over hadden, maar misschien is dat straks wel niet meer zo vanzelfsprekend. Ook geven we 5 miljard euro uit aan windmolens in Natura 2000 gebied Steile Bank en IJsselmeer. Het NIET doen van zinloze zaken spaart niet alleen geld maar o0k meer natuur, dan je via ecologische verbindingsdiensten goedmaakt met nog een aanvullende 6 miljard euro aan onkosten (voor nog 90.000 hectare goede landbouwgrond die je omzet in slechte natuur).
RTL Nieuws geen linkse ambtenaarjournalisten als bij de NOS
Al met al weer een typisch ‘groen’ item. De beweringen van natuurclubs komen op de voorgrond, en uw kritisch blogger mag daartussen gesandwiched nog iets onaardigs zeggen, net als vorig jaar toen RTL Nieuws hier kwam om te babbelen over het Wereld Natuur Fonds. Maar toch vond ik het prettig met de mensen van RTL Nieuws te werken, ze zijn professioneler en meer gedreven dan de linkse ambtenaarjournalisten van de NOS en ik zie ze nog veel meer betere items maken met een frisse insteek. Wordt vervolgd dus…
Tsja…otters…ik krijg hier in de plaatselijke pers straks dat tegennatuurlijke gezeik van een zeehondencreche. Mevrouw ’t Hart besloot na 40 jaar de natuur tegen werken dat zeehondjes die door de werking van de natuur en afkomstig uit Zeeland en Zuid-Holland best ver moeten rijden naar Pieterbuuren. Dus komt er in de buurt een dependance. Iedereen helemaal enthousiast. Dan ben ik natuurlijk weer de Maarten van Rossem/Ieoor als ik betoog dat zeehondjes die hun moeder kwijt zijn eigenlijk dood moeten gaan, is goed voor de populatie enzo. Ben ik weer de lul op verjaardagen.
Interview met de juist specifieke kritiek door Rypke werd door een groene AD-journalist ingekort, terwijl de juichende kritiekloze natuurzeloot 90% van de opnametijd heeft.
http://www.ad.nl/ad/nl/1421/Nederland/video/detail/3573443/Kritiek-op-terugkeer-dure-otter.dhtml
RTL Nieuws heeft een iets betere versie van Rypke’s kritiek op de euforie door de milieuzeloten.
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/otter-duikt-op-randstad#node_622201
Ik vind het toch een succes voor Natuurmonumenten en misschien is het slimmer ze hiermee te complimenteren. De otters kosten geld ja, maar hoeveel gaat er werkelijk naar die otters. In hoeverre zit het otterpark in Friesland bij die miljoenen per otter of al het onderzoek van Alterra? Een stel otters uit Letland halen zal het geld niet zijn en knooppunten oplossen zodat dieren plekken hebben om wegen over te komen daar ben ik gewoon voor. Nieuwkoop was al grotendeels moeras en dat is nu op eigen kracht bereikt door een nakomeling van een uitgezette otter. Het is zeker geen oligotroof visarm gebied zoals het Naardermeer kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Er is veel recreatievaart en het loopt over in een agrarisch gebied . Er is ieder jaar wel een algenbloei en echt genoeg vis. De akkertjes in het moerasgebied zelf zijn wel voedselarm zoals uit de begroeiing met meerdere orchideeensoorten blijkt. Het is echt een parel in de randstad zeker als je het omliggende boerenland meetelt. Kortom het is mooi dat het beest daar zit. Een compliment voor op zijn minst deze otter die zich niet heeft laten platrijden en die toch zomaar de A2 is overgestoken.
Gerard m ik geloof dat je het niet goed begrepen hebt:
“En kun je voor het zelfde geld niet veel meer goed doen voor de natuur met meer belevingswaarde, als natuurbeleid toch tuinieren is met pleisters en noodverbandjes? Uiteindelijk is een otter ook niet veel meer dan een opgevoerde rat die vis lust en die tot 1942 nog tegen premies werd afgeschoten, bij de Belgen werd de otter tot 1972 nog als plaagdier uitgeroeid. De beste kans een otter te zien is dood langs de weg, want zich laten doodrijden, daar zijn ze erg goed in.”
Het punt is, dat otters (vooral als nachtdier / onzichtbaar/ geen belevingswaarde) voor de gewone natuurwandelaar/ -genieter/ natuur-recreërende buurtbewoner geheel geen toegevoegde waarde heeft, en een feestje door de gesubsidieerde milieubeweging over de “tereugkeer”van de otter misplaatst is gezien de tevens gesubsidieerde megakosten.
We moeten af van politiek bureaucratisch natuuractivisme door groene biodiversiteitszeloten. Jachtseizoen openen op de leden van de milieubeweging die dit soort dingen verzinnen lijkt mij een goede….
@Gerard: ik klaag niet over geld, ik geef alleen aan. Stel je hebt 5 miljoen euro nodig per otter, kun je dat dan niet op een manier besteden die meer mensen meer natuurplezier geeft. En het is wel feitelijk onwaar dat de otter terugkeert door Natuurmonumenten, hij keert terug omdat wij zo welvarend zijn dat we 7 miljard euro belastinggeld uitgaven aan de EHS en verbindingszones, waarbij Natuurmonumenten om niet van de overheid al deze gronden kreeg met SBB en de Landschappen en waarbij 1/3 van die gronden nog op inrichting ligt te wachten. Er zijn ook andere partijen die dat geld misschien wel nuttiger hadden besteed dan aan ideologische stokpaardjes en tekentafelnatuur
Waarom kunnen we niet eindelijk eens op basis van nuchterheid en analyse over natuur en natuurbeleid praten en de prestaties en beweringen van natuurclubs toetsen aan rentabiliteit en de feiten. In plaats van enkel emoties en simpele sympathieen, clubs als Natuurmonumenten zijn gewoon bedrijven, wat is er nu zo heilig aan?
Natuur is emotie, ten diepste is er geen serieuze wetenschappelijke ondergrond voor natuurbehoud, natuurclubs hebben de natuur meer nodig dan andersom. Wanneer ik dat zeg ben ik natuurlijk weer de gemene nare en rechtse boeman. Het zij zo, ook al zie ik er hyperlinks uit
@Turris, met je geschop tegen groen wek je de indruk bij nieuwe binnenkomers dat dit blog als geheel ’teugen’groen is. Dat is niet zo (en ik weet dat je ook niet zo bent), wij zijn groener dan groen want wij willen natuurbeleid waar je per euro maximaal effect hebt
Natuurgebied aankopen, GEEN hek omheen zetten en de natuur haar gang laten gaan. Kosteneffectiviteit gigantisch. Wie biedt voor dit advies???
Wel, Rypke, ik denk dat nieuwkomers sowieso schrikken als ze zich introduceren hier op climategate.nl. Er moet een wereld aan afwijkende en schrikbarende nieuwe inzichten voor ze opengaan, als ze uit de eenzijdige mainstream groene denkwereld komen.
Ik ben sterk voor natuurbeheer, landschappenbeheer, gereglementeerde jacht, maar ik ben tegen groene zeloten (mag op gejaagd worden), die overheidsgeld verknoeien aan gepolitiseerde panda-, zeehond- & klimaatpropaganda en daarbij wel collectieve dierenmishandeling goedkeuren en propageren zoals bij de dierenmishandeling van grote grazers in de Oostvaardersplassen.
Bovendien blijken deze lieden (geheel inconsequent) voor het verpesten van landschappen en natuur door het gedogen van het plaatsen van verfoeide klimaat-ineffectieve windparken in deze traditionele landschappen.
Ik ben voor landschapsbeheer op lokaal niveau door agrariërs, landeigenaren, gemeenten en provincie. ‘Ben tegen windturbine miljonairs die volstrekt asociale “groene” subsidie-premies ontvangen voor het verpesten van het landschap. En ambtelijke bio-zeloten vanuit de NGO’s kunnen we missen als kiespijn, het zijn bureaucraten die tegen de jacht op overschot wild zijn ook. Daarnaast hun miljoenen kostende ecoducten uit de “hoofdstructuur” blijken nauwelijks bij te dragen aan verbindingen tussen “natuur” en zijn hoofdzakelijk propaganda van een “succesvol gesubsidieerd natuurbeleid” door eveneens gesubsidieerde NGO’s. WC-eend propaganda dus voor eigen het gelijk.
Lokaal particulier natuurbeheer initiatief zoals door trotse bewoners van bijv. Gelderland, Overijssel en Twente is prachtig, zoals het terugplaatsen van heggen i.p.v. prikkeldraad als afscheidingen, niet maaien van graszone langs de afscheiding etc.
Samenvattend heeft het gevoerde natuur- en milieubeleid een grote geldverspillende bureaucratisch chaos in Nederland tot gevolg gehad. Maar ontegenzeggelijk ben ik voor vergroening van industrieterreinen, steden en dorpen. “Ik ben voor het geloof in de natuur , tegen de groene kerk organisatie”
@Rijpke: “Waarom kunnen we niet eindelijk eens op basis van nuchterheid en analyse over natuur en natuurbeleid praten en de prestaties en beweringen van natuurclubs toetsen aan rentabiliteit en de feiten. In plaats van enkel emoties en simpele sympathieen, clubs als Natuurmonumenten zijn gewoon bedrijven, wat is er nu zo heilig aan?” Dat lijkt mij een goede zaak. Ik vind het ook prima als je kanttekeningen plaats bij dit ottersucces en probeert het natuurbeleid bij te sturen. Zeker rond de Nieuwkoopse plassen is heel wat boerenleed ivm het mestbeleid dat totaal onlogisch is en vooral voor de kleine boeren die nog traditioneel hun mest kwijt willen. (Als die er nog zijn na alle wettelijke procedures). Maar tegelijkertijd is deze onverwachte otter ook een succes voor de taaiheid van de natuur en ook voor het beleid om gebieden te verbinden. Dat er bij het ontstaan van de EHS of Natura 2000 allerlei misstanden zijn dat moeten we dan maar stuk voor stuk aanpakken.
Als ik dit allemaal lees ,schrik ik van de zakken met geld
Wij hebben 9 Otters in opvang gehad ,zelf verzorgt Omheining gemaakt .
Dit uit liefde voor de Otter zonder geld bejaagt .Gelukkig was daar Stichting Otter Station Nederland Die zich samen met ons inzette voor de Otter ,Al onkosten werden betaalt door de Stichting .Ook uit liefde voor de Otter Deze Otters zwemmen nu in de Alde Feanen Friesland .Af en toe kom je een tegen ,daar voor hebben we het gedaan
Groetenis AAgje
Ik denk dat er wel degelijk een wetenschappelijke waarde aan de natuur is toe te kennen.
Kijk naar de onderzoeken die gedaan zijn als het gaat over de combinatie leefomgeving, welzijn enz. Waarom liggen alle vakantieparken e.d in groene gebieden??
Heb het niet op natuurontwikkeling zoals dat hier wordt uitgevoerd. Het merendeel van die gebieden eindigt in dezelfde stompzinnige monocultuur. Plasje water met eilandje, boompjes netjes in een rij, waterpeil gereguleerd en langs de waterwegen een vrije strook zodat elk najaar het slootje geleegd kan worden door grote tractoren.
Wel fantastisch dat die Otter het gebied zelf heeft weten te bereiken en als met simpele middelen is te bereiken dat het beestje een flink aantal wegen veilig kan kruisen, mag daar van mij best geld aan besteed worden.
Met het stoppen van veel landbouwbedrijven zou het misschien mogelijk zijn om op een andere manier aan grond te komen, in plaats van al die peperdure aankopen. Maar dat zal weg dagdromen van mij zijn!!! Net zoals dat het water in die gebieden meer ”vrijheid” zou moeten krijgen.
Maar ja, het Biebrza gebied in Polen is natuurlijk wel erg bijzonder en hier niet realiseerbaar. Dan maar twee keer per jaar daarheen.
Heel Nederland 1 groot natuurgebied!!! Zonder boeren op een paar verplicht biologische na!!! En dan voedsel importeren uit het buitenland. U weet wel, die voormalige zuivelsector die altijd een pijler onder onze economie was!!! Durf te dromen, durf Nederland naar de klote te helpen!!!
In België ontstond onlangs heisa, kunstmatig opgevoerd door de milieubeweging, omdat hun Belgisch bureau voor statistiek de vele bos & tuingebieden/villagebieden zoals bij Brasschaat bij het totale natuurareaal in België had opgeteld. In deze gebieden frequenteerde gewoon alles wat als gezond levend wild geldt.
Als we in NL de gebieden optellen waar het overschot van de herten de planten uit de tuinen wegvreten en idem dito voor de wilde zwijnen , dan hebben we in NL ook weer 10% meer natuur.
Ik reed pas geleden, op weg naar mijn wandelroute nabij Oostvoorne, bijna een hertje dood in de bebouwde kom van Oostvoorne, vandaar mijn pleidooi voor het weghalen van hekken rondom natuurgebieden, echte (semi)-inheemse diersoorten springen daar gewoon overheen.
Prachtig Stukje kort door de bocht afzeikjournalistiek van de bovenste plank van meneer Zeilmaker.
Wat is er mis mee dan? Hebben ze je in het kraakpand waar je “woont” niet geleerd gebruik te maken van argumenten?