Terwijl de praatclubjes rond visserij meer verdienen dan vissers- vaak zonder iets van waarde of waarheid toe te voegen- zegt de onafhankelijke visserijbioloog Dolf Boddeke af en toe in Visserijnieuws nog even waar het op staat, puttend uit zijn halve eeuw kennis van visserijbiologie én 13 jaar ervaring in het Brusselse onderhandelingscircuit, bij het Wetenschappelijk en Technisch Comité voor de Visserij. Boddeke stond met het bedrijf Verburg in 1992 aan de bakermat van de pulsvisserij op tong.
Nu krijgt zowel de overheid als de visserij er van langs bij Boddeke. Leuk dat Sharon Dijksma die 42 extra pulsvergunningen regelde, aldus Boddeke. Maar het doel van pulsvisserij zoals oorspronkelijk bedoeld- selectiever vissen op enkel grote tong- is sinds 2008 door de overheid uit handen gegeven, uit bezuinigingsoverweging aldus Boddeke.
De logica achter de oorspronkelijk door Verburg ontwikkelde puls is dat grote tong gevoeliger is voor elektrische stroompjes. Die wordt dus meer opgeschrikt en wordt méér gevangen dan de kleinere tongetjes. Dat betekent aanzienlijk minder bijvangst, en meer grote tong die ook nog eens meer marktwaarde heeft.Maar wie de hele zeebodem wil leegvegen voert gewoon de sterkte van de stroompjes op, zodat je ook de kleinere tongetjes meevangt. Omdat vissers niet vanuit collectieven denken maar individueel gericht zijn, ligt dat gevaar steeds op de loer.
Selectiviteit lijkt zoekgeraakt
De overheid droeg de ontwikkeling van de puls over aan een praatclubje, de Kenniskring. Die zegde met enkele belanghebbende bedrijven het vertrouwen in Verburg op. Volgens Boddeke ging het nieuwe bedrijf samen met enkele vissers enkel voor een puls waarmee je vangst maximaliseert. De enorm gegroeide aanvoer per pulsschip van tong ten opzichte van de boomkor lijkt Boddeke nu gelijk te geven: de huidige puls vangt teveel, ook de kleintjes.
Boddeke pleit er daarom voor de overheid de regie weer in handen te laten nemen. Niet de vissers- die elkaar’s concullega’s zijn en vooral zoveel mogelijk willen vangen- maar een partij die daar boven staat moet ervoor waken dat de puls zo is afgesteld dat alleen de grote tong in het net komt.
Het voordeel van emeritus-wetenschappers is dat zij onafhankelijk zijn en kritiek kunnen leveren zonder bang te zijn voor hun baantje. Tel daarbij de vele decennia kennis, en je hebt bij mensen als Boddeke een goeroe waar je veel van kunt opsteken, waar aan instituten en universiteiten verbonden wetenschappers vooral de mode volgen om niet buiten boord te vallen.
Ik ben het volledig met de visie van Boddeke eens. Nu wordt economisch belang voor de korte termijn geprefereerd boven een daadwerkelijke verantwoorde pulsvisserij. Mijn visie op de huidige pulsvisserij, wordt hier gedeeltelijk beschreven:
http://nilsluyt.wordpress.com/2014/03/01/pulsvisserij-2/
Vooral de visserij belangenorganisaties Vissersbond en Visned zouden nu al aan moeten sturen op een perspectief van selectieve pulsvisserij waarbij gericht gevist wordt op de duurdere tongsorteringen.
ik ben het eens met stelling.
Dus niet overlaten aan vissers,strakke regels opstellen omtrent het aanlanden van ondermaatse tong, en duidelijke uitvoerbare sancties opstellen. daarnaast nog eens kritisch kijken of er toch niet gerommeld kan worden met sterkte van de puls.
Hopelijk ook enig inzicht bij de vissers zelf om niet overal te hoeven vissen, het is m.i. geen ramp dat er ook gebieden blijken te zijn waar je gewoonweg niet of nauwlijks kan vissen. maar ja dat zal wel wishfull denken zijn, gezien de ontwikkelingen om met specifieke voorzieningen in het net toch te kunnen vissen op niet begaanbare stekken.
neemt niet weg dat ik trots ben op de vorderingen die de vissers hebben gemaakt. Als ik kijk naar inspanning die is geleverd de laatste jaren, zie ik een ombuiging in niet rendabel naar rendabele visserij. ik denk dat als je de visserman in zijn hart kijkt, hij best terug zou willen gaan naar een schip van 30 meter met max 800 pk. De wil is er wel, nu nog de mogelijkheden nog….
Geachte heer Zeilmaker,
Als u de afslaggegevens zou bekijken en dan het systeem waar het schip mee vist, kunt u niet hard maken dat het systeem van HFK Engineering er op uit is meer te vangen, of kleinere vis te vangen dan het door Verburg Holland ontwikkelde systeem. Het vangen van kleine tongen heeft andere oorzaken, het systeem van HFK is op dezelfde manier selectief en hanteerde zeker geen hogere spanning eerder een lagere spanning
Ik waardeer uw schrijven trouwens altijd enorm
Succes
Grt Harmen
tnx Harmen, to the point commentaar is hier zeldzaam als de laatste pandabeer maar ik waardeer het des te meer, kunt u preciezer gegevens sturen die uw vergelijking onderstreept?
Lees op de bovenstaande website mijn standpunt hierover
http://nieuwpoort.cdenv.be/nieuws/schepen-zich-schaart-achter-vraag-tot-verbod-pulsvisserij-op-vis-in-belgische-wateren