We starten een nieuwe serie over de paling, die lekker smaakt en dus behouden moet blijven. De paling is kritiek bedreigd volgens de Rode Lijst van de IUCN en ieder EU land heeft een aalherstelplan. Op het eerste gezicht lijkt het dus terecht wanneer fondsenwervende bedrijven als Stichting de Noordzee consumptie van de Hollandse polderpaling afraden, via Mevrouw’zwangerschapsverlof’ van Vilsteren in het NOS journaal. (Is zij de partner van Pascal vliegende Husting van Greenpeace, beide wonen in Luxemburg en Husting vloog voor zijn jonge kindjes,beide clubs zijn elkaars verlengstuk net als WNF)
Wie verder kijkt en kennis verzamelt ziet een aaltje onder het gras, en een clash in denkwerelden over hoe je natuur het beste herstelt. Zelf geloof ik dat een groep van verantwoorde natuurgebruikers als dna van het landschap meer bereikt vanuit welbegrepen (economisch) eigenbelang, dan het groene establishment, dat op de stoel van de overheid plaatsneemt: fondsenwervende marketingorganisaties die hun geld en invloed verdienen door de natuur als bedreigd af te schilderen, en hun media(laster)campagnes als de oplossing voorzien van gironummer. Zonder enige toetsing van voorgestane beleid op praktische gevolgen, en door veel rapporten te schrijven waar ze zich als ‘deskundige’ opwerpen.
Enter: Dupan. Stichting Duurzame Paling van de palingvisserij die natuurlijk gewoon lekker wil blijven vissen. Dat lukt alleen als er genoeg aal is. Omdat zij een eigen natuurvisie hebben van duurzaam gebruik en aalherstel door consumptie (1 euro per verkochte kilo naar herstel, uitzet en wetenschap) liggen zij continue onder vuur van Stichting de Noordzee, die via de Viswijzer hun paling uit de handel probeert te weren.
Zodat ook geen voldoende geld komt voor voldoende uitzet van glasaal, terwijl mw Van Vilsteren haar commentaar bij de NOS was: jullie zetten niet genoeg uit. Terwijl haar club daar zelf een oorzaak van is door de handel te frustreren met hun niet-eetadvies. Een catch 22 waar fondsenwervende groene bedrijven vaker patent op hebben. Wanneer je verdienmodel afhangt van het bedreigd zijnvan natuur heb je immer geen economisch belang bij effectief herstel..
Wat Greenpeace,Wereld Natuur Fonds adviseren richting paling staat in beton gebeiteld, vanuit hun op ideologie gestoelde natuurvisie: stop de visserij en De Natuur zal zich Vanzelf herstellen naar de aantallen van de jaren 80.
Maar: hoe natuurlijk waren die hoge aalvangsten van toen? Bedenk dat onze waterbodems nog veel meer vervuild waren, pcb concentraties lagen hoger. Het lijkt mij daarnaast stug dat onze watergangen meer afgesloten zijn anno nu dan in de jaren 80, de maeslantkering daargelaten. Toch wordt die afsluiting genoemd als oorzaak van de daling van de paling…
Dat klopt deels ook, in de rivieren is het beestje algemener dan in de sloten die door gemalen zijn afgesloten. Maar…er is nog een verschil
De aalstand in de jaren 80 was niet natuurlijk, de palingvisserij zette jaarlijks 10 ton glasaal uit, dat zijn er 100 miljoen als ik me niet vergis. Daarmee stopten ze in 1993, de prijs per kilo liep op van 25 naar 1200 gulden (= 1200 euro naar valuta in 2014), het werd oneconomisch omglasaal uit te zetten, maar de visserij ging door…
De Aziatische markt slokte de glasaal op die de Fransen gretig leverden, onze intrek wegvissend. En vanaf toen kelderde de aal bij ons pas goed. Logisch…
Sinds 2011 valt de aal onder Cites, hij mag niet meer buiten Europa verhandeld. De Fransen vangen nog 30 ton glasaal waarvan 60 procent moet worden uitgezet. De palingvissers zetten nu jaarlijks een ton glasaaltjes uit, dat is een fractie van eerder maar het is een begin. Hun filosofie is: eet paling met mate, en van de opbrengst kunnen wij het herstel financieren. Zij doen tenminste iets concreets, dat past bij wat sommigen het Anthropoceen noemen. Wij moeten de natuur die ons van pas komt een handje helpen, vanuit gezond eigenbelang: ze willen blijven vissen.
Wanneer de markt schaarste weerspiegelt, zien we een gunstig teken nu de aziaten buiten spel staan: prijzen zakten al naar 80 euro per kilo. Dus kunnen we over enkele jaren weer palingvissen, gewoon stropen zoals ik als ventje in de jaren 80 nog deed?
We gaan het zien, het is nog te vroeg om van herstel te praten, maar met wat menselijke hulp kon het met de aal wel minder duister vergaan in komende jaren dan fondsenwervende bedrijven beweren, die geen hand uitsteken in het veld om ook maar iets constructiefs te doen. Want het gaat zulke clubs vooral om uw poen…
En die maeslantkering is nog maar een of 2 keer dicht geweest, dus wie heeft gegevens over kustafsluiting in NL sinds de jaren 80?
Interessante stelling Rypke, maar ik mis de onderbouwing. Zo laat je nergens zien wat de aalstand nu werkelijk is. Tal van organisaties erkennen dat het beter gaat met de intrek. Dat komt om door bouw van 700 vispassages in de afgelopen 10-15 jaar. Veel zeer en aannames tussen de regels door. Alsof ik op GeenStijl ben beland. Jammer want het daadwerkelijk lichten van dit dossier zou opmerkelijke feiten boven water kunnen brengen.
Interessante stelling Rypke, maar ik mis de onderbouwing. Zo laat je nergens zien wat de aalstand nu werkelijk is. Tal van organisaties erkennen dat het beter gaat met de intrek. Dat komt om door bouw van 700 vispassages in de afgelopen 10-15 jaar. Veel zeer en aannames tussen de regels door. Alsof ik op GeenStijl ben beland. Jammer want het daadwerkelijk lichten van dit dossier zou opmerkelijke feiten boven water kunnen brengen.
Ik zat een paar weken geleden BBC Springwatch te kijken en daar hadden ze het over een erg hoog aantal palingen dit jaar. Ze hadden geen idee waardoor dit kwam. Hebben ze vispassages in Engeland?
Ja, ik was in East-Anglia vorige week. Het is een streek met wetlands, kanalen (door Hollanders ontworpen en door Napoleontische krijgsgevangen gegraven) met verschillende polder- en waterhoogten. De Locks hebben veelal getrapte bypasses voor vissen. Het vissen is overigens zeer gereguleerd aldaar.
@ Michel lees eens de vragen van de palingclub aan Noordzee. Na maanden hebben die palingen nog geen antwoord van De Noordzee. Het zijn in mijn ogen hele fatsoenlijke vragen die gesteld mogen worden. Het uitblijven van antwoord is veelzeggend.
http://www.nevepaling.org/files/Image//nederlands/informatiecentrum/drie-brieven-aan-st-de-noordzee-april-2014//2014_april_drie_brieven_aan_st_de_noordzee.pdf
@ michel , de pavlovreactie van linksmensjes die voor fondsenwervende bedrijven werken is om hier de hogere beschaving te gaan uit hangen. Dat is vergeeflijk, het zit in de aard van mensen die zichzelf graag voor de gek houden en anderen
Ik formuleer een werkhypothese, en kijk in komende blogs of deze standhoudt bij aanvullende gegevens. Laat ik een wedervraag stellen: welke gegevens overhandig jij waaruit blijkt dat mijn werkhypothese al bij voorbaat ongeldig is?
Ik ben heel erg benieuwd, ik ben nog vrij agnostisch in het palingoproer maar uit je reactie proef ik een reeds ingenomen positie
“Daarmee stopten ze in 1993, de prijs per kilo liep op van 25 naar 1200 gulden (= 1200 euro naar valuta in 2014), het werd oneconomisch om glasaal uit te zetten,”
Daar snap ik helemaal niets van. Waarom stopten ze eigenlijk in 1993 ? als reden dat de prijs van 25 naar 1200 gulden liep? Of net andersom, de prijs werd 1200 gulden omdat ze stopten. Nou, met 1200 de kilo lijkt het mij juist zeer economisch, dan stop je niet…
Kan je uitleggen Rypke wat er nu staat, en hoe het bedoelt is?
“De Aziatische markt slokte de glasaal op die de Fransen gretig leverden, onze intrek wegvissend. En vanaf toen kelderde de aal bij ons pas goed.”
Dus de fransen die onze intrek wegvisten. Interessant gegeven voor een goed verhaal, maar dan is er wel meer onderbouwing nodig. Ik kijk uit naar palingoproer deel II met hopelijk meer verdieping.
Oh wacht….. ik begin het een beetje te begrijpen. Maar er is goed nieuws lees ik… massale inkoop en uitzet van glasaal … met subsidie!
http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/8689-ongekende-hoeveelheid-glasaal-uitgezet.html
Goede ontwikkeling de rijksgesubsidieerde klimaat-milieu-NGO-kongsie geheel te gaan passeren en via Stichting Dupan het herstel van de palingstanden in NL te versnellen. Wanneer het NGO’s verdienmodel afhangt van het bedreigd zijn van natuur heb je immer geen economisch belang bij effectief herstel van deze door NGO-politieke-invloed zelf veroorzaakte “misstand” in de vistand.
Herman, de overheid heeft dit jaar voor de laatste keer middels subsidie geholpen. Vanaf nu zal Dupan de kosten voor haar rekening nemen. Middels de afdracht per kg verkochte paling raakt deze pot gevuld en is er veel mogelijk. Wanneer er daarnaast gebruik wordt gemaakt van benutting via de balansberekening is het heel goed mogelijk om gebruik te maken van het bestand zonder de natuurlijke balans te verstoren. De informatie tref je aan op de site van Dupan en nevepaling.
Voor wat betreft de situatie 1990 etc. Door de export naar Azië destijds liep de prijs van een kilogram glasaal op van fel. 25,00 naar €. 1.200,00 op het toppunt. Voor deze prijs was het voor de OVB niet meer rendabel om uit te zetten.
Toen de Anguilla Anguilla een cites appendix 2 artikel is geworden in 2009 ( vrij verhandelbaar binnen het leefgebied Europa en niet daarbuiten) stopte de handel naar Azië . Daarnaast mocht er nog maar beperkt worden gevist (volgens de Europese aalherstelplannen). Omdat de Europese markt veel kleiner is dan de markt in Azië zakte de prijs enorm. Naast het opgelegde quotum moet er van dit quotum 60% worden gebruikt voor retocking, 40% mag worden gebruikt voor aquacultuur en consumptie. Des temeer er van dit quotum wordt verkocht via het Duurzaam Paling Fonds, hoe meer geld dit oplevert voor de uitzet van glasaal, de uitzet van schieraal over de dijk en wetenschappelijke onderbouwing.
Het zou overigens mooi zijn als naast het opgebrachte geld via het Duurzaam Paling Fonds de NGO s, waterschappen etc ook een bijdrage zouden leveren. Des te sneller kan het herstel worden gerealiseerd. De laatste vier jaar laten de aanlandingen glasaal overigens al een behoorlijke stijging zien.