Nuon-eigenaar Vattenfall leed dit voorjaar opnieuw een mega-kwartaalverlies van een kwart miljard euro, dankzij de kat in de zak die Nuon heet. In 2012 leed Nuon ook al 463 miljoen euro verlies dankzij de overcapaciteit die op de Nederlandse stroommarkt bestaat, waardoor nieuw gebouwde centrales als de Magnumcentrale in de Eemshaven nauwelijks draaien.Reguliere media verzuimen een link te leggen tussen overheidsbeleid en het verlies van Vattenfall/Nuon. Er is namelijk een direct verband tussen het groene gedachtengoed en het verder op de fles gaan van Nuon.
Energieakkoord; subsidies voor vergroten van overcapaciteit en groter verlies nutsbedrijven
De Nederlandse overheid stimuleert via het Energieakkoord de kunstmatige uitbouw van overcapaciteit (en daarmee rode cijfers van Essent en Nuon) verder dankzij de SDE+-subsidieregeling aan door politici, orthodoxe milieuactivisten en journalisten als ‘duurzaam’ bestempelde energievormen (zoals turbines die na 15 jaar vervangen moeten worden). Zo meldden initiatiefnemers van Westermeerwind, een turbineterrein in Natura 2000-gebied het IJsselmeer- dat zij financiering rond hebben met de Rabobank en ING, de link is naar de vergunningsaanvraag voor 6 turbines van 95 meter hoog met een rotordiameter van 105 meter.
Met beroep op de Rijkscoordinatieregeling is het vergroten van overcapaciteit in stroomopwekking zo aangemerkt als zwaarwegend maatschappelijk belang, waarmee ook Europese natuurregels en de Natuurbeschermingswet 1998 op een zijspoor zijn gezet. Het is dus volgens onze huidige overheid een zwaarwegend maatschappelijk belang om uitbaters van turbines met (maximaal) 15ct per kWh te subsidieren over een looptijd van 15 jaar om zo overcapaciteit in stroomopwekking te genereren, waardoor reeds bestaande centrales steeds meer verlieslatend moeten draaien. Deze moeten wel open blijven als backup bij afwezige/lage opbrengsten uit wind. Het wordt daarmee ook een zwaarwegend maatschappelijk belang om de Vattenfalls van deze wereld te subsidieren, om vermogen achter de hand te houden. Omdat anders blackouts optreden.
We krijgen het vanzelf voor de kiezen: de belastingbetaler moet straks ook bijbetalen om de verliezen van nutsbedrijven te compenseren, zodat zij backupvermogen in stand kunnen houden wanneer turbines niet genoeg leveren. Lezen we nog niets over in mainstream-media. Of misschien dat de plots verhoogde milieunormen voor kolencentrales die de milieubeweging bedingt uitkomst bieden. Dan gaan de kolencentrales met relatief laag rendement sluiten, omdat ze niet langer aan de milieu-eisen voldoen.
Het resultaat is vrij voorspelbaar: huishoudens die na de economische crisis nog niet de bodem van hun buffers in zicht hebben kunnen investeren in energiebesparende maatregelen en zo hun bijdrage aan Energieakkoord en compensatie nutsbedrijven minimaliseren (tip: koop een houtkachel en enkele zonnepanelen). De overgebleven huishoudens mogen zich het schompes werken om de extra-energiekosten-zonder-tegenprestatie op te hoesten.
Zorg maar vast voor een allesbrander en voorraad kaarsen.
Oh ironie. In het Duitse Ruhrgebied willen de veelal rood en groen getinte gemeentebesturen al subsidie voor de backup-centrales… en waarom? Omdat zij de RWE-aandelen bezitten en bij gebrek aan dividend al die leuke linkse hobby’s niet meer kunnen betalen.
De revolutie komt vanuit eigen kiesvolk, die de lastenverzwaring en het gebrek aan leuke linkse verkiezingscadeautjes niet meer trekt. Helaas zijn ze dusdanig stelselmatig voorgelogen, dat de opstand nog enige jaren zal uitblijven.
Groene corruptie verspreidt zich!
Definitie van corruptie (door Groene politiek en bij hun ambtelijke niveaus):
“Het niet juist omgaan met geld dat niet van jou is. Hiertoe behoren omkoping, geld van anderen in je eigen zak steken, meer vragen voor een dienst en daarvan een gedeelte in je eigen zak steken. Corruptie is een groot probleem in alle Derde Wereldlanden. Het wordt vaak geaccepteerd. ”
En niet alleen in Derde Wereldlanden. De voortkruipende Groene corruptie in westerse landen is alom aanwezig.
Geen verhaal zonder bron:http://www.das-parlament.de/2013/45-46/WirtschaftFinanzen/47676418.html
genieten (eigenlijk schrikken) van zoveel mallotigheid
http://www.bloomberg.com/news/2014-07-24/german-utilities-bail-out-electric-grid-at-wind-s-mercy.html
Eigendom van nustbedrijven en aandelen van zijn door de staat / provincie / gemeenten verkocht als zijnde de ideale oplossing (D66: Minister Laurens Jan Brinkhorst) De opbrengsten van de verkoop werden verjubeld in stijgende overheidsuitgaven, zonder de staatsschuld ook maar één cent af te lossen. Nu subsidiëren we met economische steun de wankelende private energiebedrijven (dit is verboden door EU als concurrentievervalsing) met belastinggeld uit de algemene middelen. Het wankelen van deze private energiebedrijven is weer oorzaak van “duurzaam” overheidsingrijpen. Is het Nederlandse energiebeleid over de jaren heen als een rukwindenbeleid te betitelen?