De kopieermachine van onze mainstreammedia echoot een persbericht van het Wereld Natuur Fonds: er zou een uniek hard koudwaterkoraal ‘anjelierkoraal’ ‘ontdekt’ zijn bij een wrakduik op de Doggersbank. Maar wat we op het plaatje zien lijkt mij geen koraal, maar de algemeen op wrakken voorkomende anjelier Metridium senile, dat is geen koraal maar een anemoon. Tenzij ik seniel geworden ben… Wanneer ik gelijk heb, dan is de WNF ontdekking wel heel bijzonder: een nieuwe soort voor de wetenschap dankzij 1 campagneduik.
Zuigt WNF niet bestaande soort uit duim?
Op de Doggersbank komt wel de – volgens Stichting de Noordzee enige Nederlandse koraalsoort– dodemansduim voor aldus de Natuurwaardenkaart Noordzee, op de diepere en dus minder dynamische hellingen van deze meestal kale zandbank, waarvan de bodem continue wordt beroerd door stroming en stormen en waar lage biodiversiteit de norm is.(de zuidelijke hellingen uitgezonderd en de diepe delen waar Noordkromp algemeen is). Natuurlijk is het mogelijk om unieke soorten op de Doggersbank te ontdekken, omdat er vrijwel nooit inventarisaties worden gedaan, deze studie van Kroncke uit 1992 met gegevens uit 1987 alweer is 1 van de weinige in het Nederlandse deel
De Noordzee kent verder 1 echte koudwaterkoraal soort Lophelia pertusa, die riffen vormt op 200-400 meter. Die is het alvast niet. Conclusie: anjelierkoraal lijkt mij een geheel nieuw geevolueerde unieke soort, uit de dodemansduim van het WNF gezogen, gepapegaaid door het voltallig sukkeldom der mainstreammedia inclusief Vroege Vogels. Maar nogmaals WNF, ik hoop dat ik ongelijk heb.
Waarom? Goedgevoelsmarketing met meesterlijke timing
Op 12 september startte de inspraak rond de plannen van NGOs en Sharon Dijksma om liefst 30 procent van de Doggersbank op slot te zetten voor visserij, uit naam van Natura 2000. De crypto-zoologische ontdekking van “anjelierkoraal”uniek koudwaterkoraal/een algemene anemoon moet ons daar via mediamassage een goed gevoel over geven. Want het woord koraal roept gevoelsmatig positieve associaties op, dus noem je de zeeanjelier anjelierkoraal. Dat lijkt het WNF goed gelukt.
Kan iemand van het WNF mijn ongelijk hier bevestigen? Graag! Ik hoop dat ik de plank missla maar nergens vind ik enige biologische beschrijving van anjelierkoraal, behalve in een WNF persbericht.
Nomineer WNF voor de Liegebeest van Wakker Dier, kunnen ze elkaar aanvallen op leugens. Waarom roeptoeteren de media blindelings deze misleidende boodschap van WNF ?
Ik kan alleen bevestigen dat het WNF zuigt. Tijdens de basisschool was het al een hele klus om mijn dochter duidelijk te maken dat de juf het soms ook niet precies weet of alleen verteld wat zij geleerd heeft om te vertellen. Met die WNF-Rangersclub-indoctrinatie valt het niet mee om je kind dan nog te interesseren voor de Twijfelbrigade.
Voordeel is wel dat de aaibaarheidsfactor van dat zeebeestje niet zo hoog is, ik verwacht straks bij thuiskomst een welgemeend “jakkes”…
Nou beste Chris van Assen, waar blijf je: leg mij eens uit wat de wetenschappelijke naam van Anjelierkoraal is….
Corrallium fondsenwervensis
Lophelia campagnensis
Je mag van de jongens en meiden van Duik de Noordzee schoon natuurlijk vinden wat je wil, maar het lijkt mij eigenlijk sterk dat die zo’n vergissing zouden maken …
Ik weet niet wat ze precies gevonden hebben, maar ik kan met voorstellen dat een detailopname van het koudwaterkoraal Lophelia pertusa doet denken aan een anjelier.
(Zie b.v. http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=image&pic=17587 en http://www.marlin.ac.uk/speciesfullreview.php?speciesID=3724).
@ Albert van der Ende, ‘doen denken aan’ is niet relevant noch wat ik zou willen vinden vanuit 1 of andere mysterieuze emotionele behoefte die ik op de freudiaanse sofa zou moeten ontdekken. Het gaat om feiten.
lophelia lijkt er niet op en komt op grotere diepten voor, ze zeggen anjelierkoraal als soort en die bestaat niet. Ik weet ook zeker dat zij weten dat die niet bestaat, en wanneer je mijn blog goed las zag je dat ik de verklaring al geef. Het is doelbewust gedaan, maar ik laat me graag van het tegendeel overtuigen met goede argumenten…
Nou Rypke, Ik kan bevestigen dat je inderdaad seniel aan het worden bent, want het is absoluut geen zeeanjelier (überhaubt wel eens gedoken?, want anders wist je echt wel beter). Het is wel degelijk een steenkoraaltje (Caryophyllia smithii) en hij is van een soort die wel vaker langs de Britse kustvoorkomt. Check even http://www.marlin.ac.uk/speciesinformation.php?speciesID=2899. Tevreden? En misschien zou je beter je proza van hierboven weghalen want je maakt jezelf volslagen belachelijk als je jezelf wetenschapsjournalist noemt. De Nederlandse naam ‘Anjelierkoraal’ is overigens niet ‘uit de dodemansduim van het WNF gezogen’, maar afkomstig uit het boek De Atlantische Oceaan, de Noordzee en het Kanaal van Steven Weinberg. Als jij een betere Nederlandse naam weet mag je het zeggen.
Ik ben maar een eenvoudige duiker zonder diepgaande kennis van soorten maar het lijkt me zonneklaar dat het hier om een Caryophyllia smithii. Redelijk gangbaar in Zuid-Engeland en Bretagne. Eerlijk is eerlijk ik ben geen fan van WNF maar het kan geen kwaad om eerst je feiten te checken voor je gaat schrijven, als een boer als ik het al kan vinden….
Dag Rypke,
Je wil graag weten of er inderdaad anjelierkoraal is gevonden. Bij deze kunnen we je gerust stellen: het is echt anjelierkoraal en anjelierkoraal bestaat ook echt.
Het koraal op de foto hebben Stichting Duik de Noordzee Schoon en WNF verspreid. Het is onderwater aangewezen aan de fotograaf door de bioloog die het harde koraalskelet van het anjelierkoraal heeft gebruikt voor determinatie. De latijnse naam luidt: Caryophyllia smithii. De beschrijving vind je hier: http://species-identification.org/species.php?species_group=Anthozoa&selected=beschrijving&menuentry=soorten&record=Caryophyllia%20smithii
De Nederlandse naam anjelierkoraal komt uit de gids “De Atlantische Oceaan, de Noordzee en Het Kanaal” van Steven Weinberg. De meer algemene Nederlandse naam is eierdopkoraal. Over de verspreiding is meer te vinden via deze link, pag.1204 http://www.researchgate.net/profile/Hilmar_Hinz2/publication/40793458_Diversity_and_community_structure_of_epibenthic_invertebrates_and_fish_in_the_North_Sea/links/0deec528dd27252b4f000000.
Zeeanjelier (Metridium senile) is een anemoon, zoals je zelf schrijft. Deze soort komt inderdaad algemeen voor. Maar een zeeanjelier is niet te verwarren met het anjelierkoraal (Caryophyllia smithii), een steenkoraal, vanwege het harde skelet.
Groet,
WNF
Beste Rypke,
Hierbij een reactie van een van de mariene biologen die deze waarneming heeft gedaan tijdens Expeditie Noordzee 2014. Ik kan bevestigen wat bovenstaande 3 reacties beschrijven. Ik heb het koraal onder water aangewezen aan de fotograaf en de determinatie uitgevoerd met enkele collega’s. Het gaat om Caryophyllia smithii, maar dat wist je inmiddels al. Een andere veelgebruikte Nederlandse naam, naast Anjelierkoraal, is Eierdopkoraal. In het Engels Devonshire Cup Coral. Het dier is niet eerder op de Doggersbank waargenomen, maar wel algemeen aan de Schotse en Zuid Engelse kust.
Een rectificatie en excuses lijken mij hier op zijn plaats.
Groet, Joop Coolen
o jee een gevolg van de opwarming van de aarde…of niet?
Ik haal niks weg, dit is de kracht van het blog, dank aan alle mensen die mijn ongelijk aantoonden, dat vroeg ik toch zelf in het blog?
ik weet het zeker het is de opwarming van de aarde en stijging van zeespiegel en ook eeb gevolg van de trillingen in zee door windmolenparken…..of toch niet :-)
Ik was er bij, en filmde het hard koraal, heel bijzonder.
Ik ben geen bioloog maar maak wat films……..
Onder water kwam een bioloog mij halen, ik zwom hem achterna, en hij weest het aan.
Het koraal zat op het wrak zelf…..
Beelden ervan, op mijn you tube kanaal onder de naam JackieO Diving.
Wow…. WNF heeft het het productie-team opgetrommeld om hier commentaar te geven….
Jammer dat er zoveel maanden na de tijd nog steeds geen verhelderende aanvulling bij het artikel zelf staat, pas als je de reacties leest kom je er achter dat de werkelijkheid weerbarstiger is. Doet afbreuk aan dit artikel en voor mij tegelijkertijd ook aan de geloofwaardigheid van andere artikelen van de hand van Rypke Zeilmaker.