Samenvatting blog: U Wind draait voor MEER DAN TWEE DERDE op SDE- subsidies en belastingvoordelen. Dat komt overeen met het verdienmodel van cooperatie Windvogel, dat 2,5 maal meer MEP-subsidies opstrijkt dan zij uit stroomopwekking genereren. Wanneer je stroomopbrengst 29 procent lager uitvalt dan gehoopt/gepland heeft dat geen noemenswaardige impact op je bedrijfsresultaat in Groene Economie 2.0 bij dit VVD (!!!)-kabinet van Kameraad Rutte.
We starten de serie Groene Economie 2.0 bij Climategate.nl, het drama in x bedrijven over hoe de klimaatoverdrijvende overheid de stroommarkt verwoest, gezonde bedrijven aan de bedelstaf brengt en klimaatpolitiek correcte pseudo-ondernemers met subsidies kunstmatig in leven houdt tot het licht in NL uitgaat. Modelvoorbeeld van dat laatste is het Windpark Houten, 3 turbines door Eneco opgezet in handen van U Wind die nu 1 jaar draaien en alvast 29 procent minder stroom leverden dan berekend door Eneco-dochter Ecofys, voor zover je het weer op voorhand kan plannen en je bedrijfszekerheid dus afhangt van depressies die zich op de oceaan kunnen vormen.
De molens staan vaker stil dan verwacht en de opbrengst is nu naar beneden bijgesteld naar 11,8 miljoen kWh, dat is het equivalente stroomverbruik (ex stook) van 3300 Nederlandse huishoudens (3300 kWh, CBS 2010), waar U Wind stelt:
Windpark Houten heeft het eerste halve jaar 9746 MWh opgewekt, voldoende voor ruim 6000 huishoudens. Dat is 3% minder dan verwacht (…..oh?….RZ) en wordt veroorzaakt door fluctuaties van het windaanbod.
Met zo’n stroomopbrengst kom je afgerond naar boven op 6000 huishoudens die in een half jaar stroom krijgen, maar in het gehele jaar krijgen slechts 3300 huishoudens stroom: dus een factor 2 minder dan je zo suggereert. Waarbij ik geen enkel huishouden ken dat volledig op windenergie zou willen/kunnen draaien: bij onvoldoende wind valt dan de stroom uit. Huishoudens zijn geen representatieve eenheid bij windenergie, het weergeven in huishoudens is dan ook een vorm van creatieve waarheidspresentatie/liegen die regel is geworden, ook bij onze overheid onder Kameraad Rutte 1 en 2. Blijkbaar hebben de molens vooral na april stilgestaan, want daarna tot augustus werd er nog maar 2 miljoen kWh opgewekt, en de start was in augustus 2013.
Je vindt hier de prospectus van het sinds 2013 operationele Windpark Houten, in handen van Uwind, waaraan Eneco (het bedrijf waar Energieakkoord-lobbyist voor Natuur en Milieu Ron Wit nu werkt) een investeringslening van 10 miljoen euro verstrekte. Het bedrijfsmodel leunt op twee componenten, die zij succesvol binnensleepte bij Agentschap.nl, nu RVO, de klimaatbankier met belastinggeld onder hoede van Henk Kamp (VVD):
- SDE-subsidie die een stroomopbremgst garandeert van 12 cent per kWh, Bij minimum stroomopbremgst van 4,9 ct per kWh is dat 7,1 ct per kWh die Eneco verwacht op te wekken aan financieel vermogen uit de staatskas
- De Energie Investeringsaftrek (EIA): een ‘ groene’ aftrekpost van liefst 41,5 procent over je fiscale winst, die volgens het rekenvoorbeeld van RVO een extra besparing van 10 procent over je investeringen levert. De EIA komt BOVENOP je SDE-exploitatiesubsidies, je hoeft die subsidies niet in mindering te brengen van klimaatsinterklaas Henk Kamp (VVD!!!!)
Eneco profiteert van beide regelingen maximaal waar de EIA per 2014 voor nieuwkomers niet meer bovenop de exploitatiesubsidies mag vallen. Maar de SDE+regeling onder het Energieakkoord is weer rianter en vult aan tot 15 ct per kWh. Het windpark Houten verwacht volgens haar prospectus de maximale SDE-subsidie. Zij omschrijven het als volgt:
Aangezien de windturbines naar verwachting gemiddeld 2.740 vollasturen (16,44 miljoen kWh=P50), en met een 90% waarschijnlijkheid ten minste 13,9 miljoen kWh per jaar (=P90) zullen produceren, zal de genoemde maximum SDE bijdrage jaarlijks hoogst waarschijnlijk worden bereikt.
Firma Sigaar uit Eigen Doos BV met dank aan de VVD
De SDE-bijdrage wordt tot een opgewekte hoeveelheid energie van 10,56 miljoen kWh toegekend, daarboven verwacht RVO dat een windmolenaar op eigen benen moet kunnen staan qua exploitatie, met zulke belastingvoordelen. Met 3 turbines genereer je dan dus een ZEKERE inkomstenbron aan subsidies PER JAAR van 0,75 miljoen euro.
De SDE-exploitatievergoeding is maximaal 7,1 ct wanneer de stroomprijs minimaal is. Bij een stroomprijs van 4,9 ct per kWh waarbij de maximale SDE wordt toegekend, heb je dan een volgend verdienmodel voor Windpark Houten:
- – stroomopbrengst= 11,8 miljoen maal 4,9 cent= 0,578 miljoen euro
- – subsidieopbrengst= 0,75 miljoen euro
Bruto omzet is dan 1,33 miljoen euro per jaar, waar inkomsten uit stroom slechts 44 procent bedragen tegen 56 procent subsidie, en waarbij je dan over je fiscale winst nog een aftrekpost mag opvoeren van 41,5 procent, ook OVER VERKREGEN SUBSIDIES die immers al tegen de tweederde van je verdienmodel bedragen. Verder stort de Gemeente Houten nog 24.000 euro in een ‘ Duurzaamheidsfonds’, waar U Wind ook een vergelijkbaar bedrag stort, mogelijk om klachten van omwonenden af te kopen. Die bedongen al dat de molens af en toe werden stilgezet. Slagschaduw, geluidsoverlast. Wind op Land wordt een doorslaand succes…
Wat u?
Leve de vrije stroommarkt….
En vervolgens worden er nog een paar van die ondingen neergezet bij Nieuwegein…
@ Rypke: Dit is schokkend voor ieder normaal denkend mens. Die schijnen zeldzaam te zijn in de huidige politiek in NL. Dit kabinet gaat de geschiedenis in als “Duurzame Windbuilen onder RutteII”
Hahahahahahaha! “Fluctuaties in het windaanbod”.
Bij wie kunnen we een klacht indienen?
Had Rutte toch gelijk.
Windmolens draaien op subsidie en soms zelfs op diesel als het stopcontact op zee niet op tijd klaar is.
Dus de obligatiehouders worden genaaid, want die krijgen minder rendement. En omwonenden liggen wakker omdat Eneco zegt geen geld te hebben voor maatregelen.
Tegenover een subsidie van 1,27 miljoen staat dus een potje van 2x 24000 Euro om klachten van omwonenden af te kopen. Ronduit schandalig. Kamp zou zich diep moeten schamen en per direct zijn biezen pakken.
Een majeure correctie: uit het duurzaamheidsfonds gaat NUL euro naar omwonenden! Het geld gaat naar Houtenaren die géén overlast ervaren van de windturbines. De omwonenden krijgen dus alleen een intens verstoorde nachtrust en een scherp dalende huizenprijs.
Overigens is Uwind geen eigenaar, dat is 100% Eneco.
En Eneco is weer van 55 gemeenten, met Rotterdam en Den Haag als grootste aandeelhouders. Het zijn feitelijk gewoon ambtenaren bij Eneco. Wat mij betreft qua beleidsmakers en communicatiemedewerkers nog een schaal lager dan de onverbiddelijkeimmer schrijvende parkeerwachters van Tilburg: lager dan laag.
Als iedereen zijn Prius (in de naastgelegen Vinexwijk brrrrrr) inplugt, dan red je het never nooit niet met die 3300 huishoudens. Als ik de ECN-cijfers neem, dan verbruikt één huishouden (2,2 personen) 111GJ energie (elektriciteit, vervoer, verwarming).
Als 1 molen 12.000.000 / 3 = 4.000.000 KwH = ~ 14.400GJ opwekt, dan bedien je dus gemiddel dwelgeteld 129 huishoudens
Dus voor anderhalve straat zet je anderhalve Domtorens neer om zo nu en dan een stoot stroom te leveren, maar zeker zo vaak helemaal niets. Voor die anderhalve straat ligt wel anderhalve wijk wakker vam het gezoem, gezoef en getril. Duurzaam noemt Eneco dat…
Drie turbines, 29 procent minder opbrengst. Het zou ook kunnen dat 1 van de drie geen generator in de kop heeft natuurlijk. Is een stuk goedkoper.
Je maakt het erger dan het is, Rypke. De SDE subsidie is niet 12 ct/kWh, maar een aanvulling van de marktprijs voor stroom tot 12 ct/kWh.
Als je een stroomprijs aanhoudt van 4,9 ct/kWh dan wordt de subsidie dus 7,1 ct/kWh.
En dat de SDE+ regeling tot 15 ct/kWh gaat heb ik nog nergens gezien. Ik geloof dat ook niet. Voor wind op zee, ja, maar niet voor Houten.
@Theo, dank voor je commentaar, ik ging af op wat ze zelf in de prospectus schrijven, 12 ct SDE-subsidie per kWh, dat staat er en er staat ook dat ze de maximale subsidie verwachten te krijgen
Dus dan lees ik dat ze dat bovenop de stroomprijs krijgen. Idd voor wind op land zul je die 15 cnt bij de SDE+ niet snel zien, gaat geloof ik meer naar de biomassa-boys toe
Nee hoor; ook voor biomassa ligt de gemiddelde SDE-bijdrage rond de 7 cent per kWh. Wel gaat er tot nu toe evenveel subsidiegeld naar biomassa (vooral bijstook) als naar windenergie, en daar is naar verhouding weinig ophef over.
Bij dit alles vraag je je af: waar blijft de zogenaamd professionele kritische mainstreamjournalistiek nu? Alleen Brandpunt van de KRO heeft er op deze manier ooit naar gekeken, de rest kan alleen iets melden wanneer ze zich achter een rapport van een officiele instantie kunnen verschuilen….
Enne investeer je als particulier, dan blijft een groter deel van je vermogen buiten de belastingheffing in Box 3, want groene investering.
Wat is nog het nut van belasting betalen????????
@theo haffmans, je hebt gelijk, dank je en ik pas het aan. De maximale subsidie is dan 7 ,1 cent en ze krijgen de maximale bijdrage.
Vanochtend werd op RTL4 nog eens Al Gore’s klimaat-alarmistische master piece “Een ongemakkelijke waarheid” uitgezonden, na Leni Riefensteins “Triumph des Willens”, is deze klimaat-doem-propaganda-film van Gore de grootste agitprop-leugen op filmdoek ooit vertoond. Het deed mij tevens beseffen, dat de strijd en kansen inmiddels zijn omgekeerd, en dat de huidige ongemakkelijke waarheden dagelijks op Climategate.nl maar ook op de GroeneRekenkamer en op de Dagelijkse Standaard worden gepubliceerd. Dat doet erg pijn voor de Groene Kerk, die steeds verder in zichzelf gekeerd geraakt. Het is een randvoorwaarde voor de Groene Kerk om kritiekloos klimaat-alarmistische reutel en duurzame agitprop te blijven verspreiden, op basis van gegarandeerde Rijkssubsidie-inkomsten, maar op voorwaarde dat de doemprediking stug doorgaat.
Waar je altijd lege “duurzame” parkeerplekken ziet in parkeergarages is de oplaadplek voor elektrische auto’s. Dat zegt genoeg!