Subsidieclubs als Natuurmonumenten en Fryske Gea graaien ongeveer 18 miljoen euro uit het Wadden(gas)fonds. De bij ‘Naar een Rijke Waddenzee‘ weergegeven lijst van projecten leiden onder het mom van ‘herstel’ vaak tot grote schade aan het bestaande landschap en bestaande natuurwaarden. Waaronder de kernwaarde van wilde natuur- de mogelijkheid van de natuur on haar eigen gang te gaan, los van arbeidsbehoefte van clubs die beweren dat de natuur niet zonder hen kan.
De clubs die de Waddenzee een ‘wildernis’ noemen, proberen uit alle macht te voorkomen dat de natuur zelf bepaalt wat ze doet. Ondertussen pesten ze boeren en vissers weg, omdat deze de natuur zouden verstoren.
‘De verruiging aanpakken’ voor de scholekster?
Friese Gea laat bijvoorbeeld in de Holwerterwestpolder in de buitendijkse hoogwatervluchtplaatsen kuddes paarden de rustende vogels verstoren, en nesten vertrappen. Dat heet kwelderherstel. Met uitzondering van een dunne strook langs de dijk, gaan alle remmen los. De marketingafdeling verzint daar vervolgens in het ledenblad een groen lulverhaal omheen over het ’tegengaan van verruiging’: wat is daar nu mis mee, die verruiging, als je het Wad de ‘laatste wildernis’ van Nederland noemt?
Nee, lees dan wat Friese Gea verzint. Met de zielige scholekster als excuustruus (‘het aantal broedparen in de polder daalde van 117 in 1991 naar 45 in 2012’) voor eigen werkverschaffing:
De diep uitgesleten greppels en slenken waren door de ruige zeekweek overwoekerd en daardoor niet zichtbaar voor het grazende vee. In 2002 is de zomerkade tijdens een herinrichtingsproject uitgevlakt (…) De zee kreeg MEER invloed en de kwelder groeide aan, maar achteraf had het ook nadelen. Zo ontstonden er gaten in de zomerkade die als vluchtroute dient.
en dan de grote leugen:
juist scholekster, kluut, visdief en kokmeeuw profiteren van beweiding
En zie nu nogmaals deze foto
Scholekster? Friese Gea kan pachtinkomsten niet missen
Die paarden trappen alle nesten plat, net als in de Oostvaardersplassen, dus dat is slap gelul. Dat een scholekster van meer paarden in de wei zou profiteren is al helemaal slap geOH. Hoewel ‘wetenschappers’ beweren dat de mosselverslaafde scholekster achteruitging dankzij visserij sinds 1990 (en dat bleef doen nadat voor 130 miljoen euro de kokkelvisserij was weggekocht), keert de stand hooguit terug naar de huidige (lagere) draagkracht van het fosfaatarmere Wad. De mossel profiteerde van de fosfaatbemesting vanuit de Rijn (dat is een experimenteel FEIT, zie Maricult-onderzoek dat Groninger ecologen/natuurclubvrinden blijven ontkennen)Die draagkracht klapte in en er zijn zoveel vogels als er voedsel voor ze is. Het zelfde geldt voor de mosselverslaafde eider. Dat ontkennen leidt dan tot slap geOH over ‘de klimaatverandering’ want dan kunnen ze zich weer aan het werk houden.
Scholekster nam sterk toe sinds 1930
In de jaren ’80 was de populatie van zowel scholekster als eider (noordelijke vogel, broedt hier pas sinds 1906) kunstmatig hoog. Nu dankzij natuurlijker/voedselarmer Wadwater gaan ze achteruit. In het rapport van Bureau Waardenburg/RIKZ ‘Ecologisch Profiel van de Scholekster’ in 2006 lezen we verder, dat de scholekster in de jaren ’30 veel zeldzamer was dan nu, maar dat hij van de VERMESTING van landbouw profiteerde
Vanaf het begin van deze eeuw is de Scholekster in West-Europa sterk in aantal toegenomen als broedvogel en overwinteraar. De aantallen in de Waddenzee volgden deze trend. De belangrijkste oorzaak is de vermesting van de landbouwgebieden, die daarop door de Scholekster werden gekoloniseerd. In het Deltagebied is de toenemende trend onderbroken door de uitvoering van de Deltawerken.
Varieer de baseline van de bewering van natuurclubs als ‘de scholekster halveerde sinds 1990 in aantal dankzij de visserij’, door een ander jaartal als ijkpunt te kiezen en zie: ze roepen maar wat.
Er is maar 1 reden voor dat kwelder-‘herstel’ en dat ’tegengaan van verruiging’, en dat zijn pachtinkomsten: de pachter wil niet dat zijn vee verzuipt, en anders betaalt hij zijn pacht niet meer aan het subsidie en loterijgeld verslaafde Friese Gea. De scholekster- die steeds meer op daken in stedelijk gebied ging broeden- heeft daar niets mee uit te staan. Dit- en ander ‘kwelderherstel’ kost wel 3 miljoen euro Waddengasgeld. Men verzint een of ander vogeltje waar het slecht mee zou gaan, koppelt daar een duur project aan en houdt zichzelf weer jaren zoet.
Utopia en ‘de zeespiegelstijging’
Op Texel verbouwde Natuurmonumenten 28 hectare polder tot Utopia, een plek die als hoogwatervluchtplaats zou moeten dienen ‘vanwege de stijgende zeespiegel’, zoals het Programma naar een Rijke Waddenzee(consultant) stelt.
Langs de Waddendijk van Texel, bij de oude boerderij Utopia, is een binnendijkse plas-drassituatie gecreëerd. Bij het project is circa 28 ha. grond ingericht als hoogwatervluchtplaats en als broed- en foerageergebied voor Wadvogels. Het natuurgebied blijkt inderdaad een enorme aantrekkingskracht te hebben op vele soorten vogels, zoals wulpen, bruine kiekendieven, scholeksters en lepelaars. Door de stijgende zeespiegel is het ook hard nodig om goede vluchtplekken voor de vele vogels te creëren.
Terwijl Natuurmonumenten ook met geld uit dat zelfde Waddenfonds wil zorgen dat hoogwatervluchtplaats Griend weer vaker overstroomd raakt. Omdat Griend ondanks die dekselse zeespiegelstijging steeds hoger boven water blijft. Waar is nu dat gelegenheidsargument van die dekselse zeespiegelstijging?
Er is dus maar 1 reden voor dat ‘herstel’ van Griend: en dat is de wil van Natuurmonumenten om geld uit het Waddenfonds te graaien om zichzelf bezig te houden. Een hoogwatervluchtplaats is een prima natuurdoel, maar zuig geen onzin uit je duim.
Wij mogen alles doen in de natuur, jullie niets: arrogantie van de loterijgeld/subsidiemacht
De agrarische jongerenvereniging Texel stuurde ons de laatste leugencampagne toe van Natuurmonumenten. De lepelaar-populatie zou op Texel volgens Natuurmonumenten zelfs ‘vergrijzen’, want zielige lepelaar-jonkies verzuipen volgens Natuurmonumenten in 2013. Oftewel, Natuurmonumenten wilde met de lepelaar weer een vorkje wilde meeprikken uit het Waddenfonds. Terwijl de lepelaar spectaculair in aantal toenam afgelopen 25 jaar met ongekend broedsucces.
Natuurmonumenten roept de politie als aangrenzende boeren een ganzenplaag willen verjagen. Tegelijk plaatst Natuurmonumenten midden in het broedseizoen op 8 mei een party/sponsortent bij het natuurgebied Utopia, en lopen de hele dag bezoekers het veld in. Wie verstoort er nu de natuur het meest?
Wilt u leugenaars en grootverdieners als Marc van den Tweel (40 mille salaris meer dan Mark Rutte per jaar) sponsoren, blijf dan vooral lid. Bent u ook een leuk mens, zeg dan vandaag nog Natuurmonumenten op!
Maar de scholekster-alarmisten hebben altijd nog het naieve gansje Monica Wesseling, PR medewerkster van natuurclubs en dus welkom bij Dagblad Trouw om alarm te slaan: de scholekster is over 10 jaar uitgestorven
http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/2442497/2011/06/07/Scholekster-is-hier-over-tien-jaar-praktisch-uitgestorven.dhtml
Nota bene Bruno Ens die dat roept…
Rypke, mooie opsomming weer van de lopende natuurzwendel in het Waddengebied! Blijf dit duurzame bedrog aan de kaak stellen!!
Wie slaat de groene farizeeërs en groene geldwolven uit de tempel die Natuur heet?
Wel weer kort door de bocht dit stuk. Verruiging van kwelders kan wel degelijk een probleem zijn, en begrazing is een oplossing daarvoor. Zie bijvoorbeeld dit stuk over de kwelder op Schiermonnikoog, van lang voor de Postcodeloterij
http://natuurcultuur.nl/download?type=document&docid=494418
en dit stuk over kwelders in Groningen.
http://www.groningerlandschap.nl/files/pdfs/66411_GoldenRaand%20lente%202013.pdf
Zoals altijd geldt natuurlijk ook hier: alles met mate. Een te hoge dichtheid van het vee is natuurlijk niet goed. Een vergelijking met de Oostvaardersplassen gaat niet op. Iedereen zal het er over eens zijn dat daar sprake is van overbegrazing, de beheerders lopen daar achter de feiten aan.
Okee, kwelders zijn geen ongerepte wildernis. Dat weten we natuurlijk ook wel. De kwelders aan de vastelandkant zijn in hoge mate bepaald door de landaanwinning en door begrazing (Friesland). De kwelders op de wadden bestaan vooral bij gratie van de stuifdijken en zijn deels ook begraasd.
@Bart, dank voor je tegengas, maar: is het niet beter om het kort door de bocht te noemen dat je door kwelderbeweiding de landelijke stand van de scholekster opkrikt tot het kunstmatig hoge niveau van de jaren ’80?
Iedere natuurmaatregel/tuinieren bevoordeelt altijd een aantal soorten, ten koste van anderen, dat is hier het punt niet.