Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt ten enenmale.
Tijdens de recente G7-Top hebben de deelnemende landen wederom bevestigd dat hun beleid erop is gericht om de opwarming van de aarde (die zo’n 18 jaar geleden is gestopt en die maar steeds niet opnieuw wil beginnen) binnen de limiet van 2 graden C te houden. De ‘Magnificent Seven’ steken daarmee Koning Kanoet naar de kroon, die zijn entourage er nochtans van wist te overtuigen dat hij niet almachtig was en het tij niet kon keren. Dat de G7 ten aanzien van klimaat de illusie koestert dat zij een significante invloed kan uitoefenen op de wereldtemperatuur toont aan dat de mensheid niet alleen maar progressie kent maar ook regressie, ofwel obscurantisme en infantilisering. Dat deze zich op het hoogste politieke niveau manifesteren, ondersteund door de crème de la crème van de bureaucratieën in de westelijke wereld, is een zorgwekkende ontwikkeling.
Maar waar komt die doelstelling van 2 graden nu vandaan? Heeft deze een wetenschappelijke oorsprong, m.a.w. het VN–klimaatpanel (IPCC), of heeft deze doelstelling een andere bron?
De Duitse meteoroloog Klaus–Eckart Puls van het ‘Europäisches Institut für Klima und Energie’ (EIKE) is erin gedoken en heeft ontdekt dat deze doelstelling een zuivere politieke oorsprong heeft: natte vingerwerk dus!
De twee–graden–doelstelling is verzonnen door de WBGU (‘Wissenschaftlicher Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen’, opgericht in 1992) in 1996/97. Deze heeft er ook voor gezorgd dat deze in de richtlijnen van de EU werd opgenomen en ten slotte ook in 2007 in de EU–Energiestrategie. Vervolgens verscheen dit getal eveneens op de VN–klimaatconferenties (de COP’s, COP=Committee of the Parties) voor de eerste keer in Kopenhagen in 2009. Het VN–klimaatpanel (IPCC) heeft daarentegen de twee graden wèl genoemd, maar steeds in het kader van vele verschillende emissiescenario’s, dus nooit als enig zaligmakende doelstelling.
De WBGU is overigens een opmerkelijk orgaan. Vele jaren geleden schreef ik: ‘Het huidige klimaatbeleid zal overigens ook van grote invloed zijn op het karakter van onze samenleving. Als we de tendens van het huidige beleid, dat door bijna alle politieke partijen wordt gesteund, extrapoleren, dan resulteert dat in een sluipende collectivisering van onze maatschappij. Deze zal uiteindelijk uitmonden in een ecologische planeconomie. Een dergelijke ontwikkeling zal ernstige negatieve gevolgen hebben voor het welvaartscheppend vermogen van deze samenleving, onze levensstandaard en – nog belangrijker – voor onze persoonlijke vrijheid en de vrijheid van ondernemen.’
Plato was tegenstander van de democratie. In zijn opvatting diende de ideale staat te worden geleid door geleerden met een filosoof–koning aan het hoofd. Vele eeuwen later verzette Popper zich tegen gedachte, die volgens hem tot totalitarisme zou leiden.
Met de val van het communisme dachten velen dat dit soort politieke denkbeelden nu wel definitief op de schroothoop van de geschiedenis waren beland. Maar de zorg om het milieu en het klimaat hebben ze nieuw leven ingeblazen.
Zo heeft de Duitse WBGU onder voorzitterschap van de Duitse klimaatpaus Hans Joachim Schellnhuber (directeur van het ‘Potsdam Institut für Klimafolgenforschung’, PIK) – niet gehinderd door valse bescheidenheid – in 2011 een rapport uitgebracht: ‘Welt im Wandel: Gesellschaftsvertrag für eine Große Transformation’. De samenvatting is hier te vinden.
Aan de inleiding ontleen ik het volgende:
Der WBGU begründet in diesem Bericht die dringende Notwendigkeit einer post–fossilen Wirtschaftsweise, zeigt zugleich die Machbarkeit der Wende zur Nachhaltigkeit auf und präsentiert zehn konkrete Maßnahmenbündel zur Beschleunigung des erforderlichen Umbaus. Damit die Transformation tatsächlich gelingen kann, muss ein Gesellschaftsvertrag zur Innovation durch einen neuartigen Diskurs zwischen Regierungen und Bürgern innerhalb und außerhalb der Grenzen des Nationalstaats geschlossen werden.
Het was een soort blauwdruk voor een politiek model à la Plato, maar dan niet op nationale schaal, maar op wereldschaal. Het deed sterk denken aan een ander soortgelijk project uit een grijs verleden: RIO = ‘Reshaping the International Order’, waaraan de naam van de Nederlandse econoom Jan Tinbergen is verbonden. De WBGU had zich veel moeite kunnen besparen als het had geanalyseerd waarom dat project in de vergetelheid is geraakt. Maar ja, zij hadden er waarschijnlijk geen flauw idee van dat zij bezig waren het – vierkante – wiel opnieuw uit te vinden.
De reacties in Duitsland waren vernietigend. Zo schreef Axel Bojanowski in ‘Der Spiegel’:
Der letzte große Bericht las sich wie Schellnhuber in Reinkultur: Der Beirat erneuerte seine alte Forderung nach einer “Großen Transformation” der Zivilisation. Der ambitionierte Weltplan sieht kontinentale Arbeitsteilung vor: Die gemäßigten Breiten produzieren Nahrung, die Subtropen Sonnenenergie, und die Tropen dienen der Erholung und der Erhaltung der Artenvielfalt.
Das Gutachten sorgte für ungewöhnlich viel Zorn und Spott, insbesondere in konservativen Kreisen, auch im Wirtschaftsministerium. Der Beirat der Bundesregierung fordere eine “Ökodiktatur”, hieß es in Dutzenden Kommentaren. Das “ideologische Pamphlet” habe dem WBGU geschadet, nörgeln aber auch alte WBGU-Weggefährten Schellnhubers. Es habe die Befürchtung bestätigt, dass Schellnhuber in dem Gremium Kontrahenten fehlten. In den neunziger Jahren bevölkerten den WBGU noch allerlei “neoliberale Wirtschaftswissenschaftler”, wie die alten Kollegen sie heute abschätzig nennen.
Maar met haar decarboniseringsmanie heeft Bondskanselier Angela Merkel toch een belangrijk element van de WBGU–voorstellen overgenomen.
Terug naar de twee–graden–doelstelling! Bij zijn onderzoek ontdekte Klaus–Eckart Puls dat de twee graden al in 1975 al in klimaatanalyses werd genoemd als kritische grens voor de opwarming van de aarde – en wel door de milieueconoom William D. Nordhaus van de universiteit van Yale. Deze onderbouwde dit met verwijzing naar klimaatveranderingen van de laatste honderdduizenden jaren waarin fluctuaties van ± 5 °C zijn voorgekomen. Maar zijn beschouwingen vonden plaats in een periode dat – vooral in de media – de angst voor een nieuwe ijstijd de boventoon voerde. Van een AGW–catastrofe had nog niemand gehoord.
Hoe het ook zij, de twee–graden–doelstelling is niet wetenschappelijk onderbouwd, zoals vele vooraanstaande klimaatwetenschappers expliciet en publiekelijk hebben verklaard. Sterker nog! Puls concludeerde:
Der in allen “Lagern” anerkannte und geachtete Mathematiker und Klimaforscher Hans von Storch [geen klimaatscepticus], einer der Pioniere der ersten Klima–Modelle beim Max–Planck–Institut in Hamburg, bringt es auf den Punkt – kurz & klipp & klar:
Zwei Grad ist eine politische, eine sinnlose Zahl. Ich halte das für Verarschung!
Aldus Klaus–Eckart Puls.
Lees verder hier.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier en hier.
Er is niets wetenschappelijks aan de twee graden doelstelling maar zo belangrijk is het in eerste instantie ook weer niet. Het gaat er allereerst om dat de richting bepaald wordt en een mondiale aanpak wordt ingezet. Als dat laatste niet gaat lukken hoef je over twee, drie, vier graden nog geen ruzie te maken.
Een aanpak gebaseerd op welke gronden en met welk doel? Waarom duizenden miljarden verspillen aan niet door de mens te beinvloeden proces??
Waarom globale aanpak voor een “non probleem” Herman? Kun je je mentale energie en belastinggelden niet beter gebruiken voor echt belangrijke problemen? Ik ken er wel eentje: de overbevolking van Afrika, Zuid Azie en ZuidAmerika en de conflicten die ermee te maken hebben. De intensiteit waarmee klimaatissues op de TV komen heeft niks te maken met de werkelijke waarde aan problematiek.
En zelfs een issue maken van een werkelijk probleem hoeft niet te leiden tot de oplossing ervan. Het medicijn kan erger zijn dan de kwaal. Leren leven met klimaatverandering doet de natuur al miljoenen jaren. 12000 jaar geleden begon de zee te stijgen en het warmer te worden. De zee staat nu al 120 meter hoger dan toen.. En nu zouden maximaal nog 2 meter water stijging door natuurlijke en onbekende, door menselijke activiteit toegevoegde opwarming, over enkele eeuwen om je aan te passen tot problemen moeten leiden?
Dergelijke denkbeelden komen voort uit een Marxistische denkwijze dat als je maar wil en een issue met target stelt het probleem opgelost raakt. In dit klimaat geval is niks doen en afwachten gewoon beter. Een ijstijd en globale afkoeling is ook nog steeds een reële mogelijkheid en zou leiden tot problematiek die veel ernstiger is dan die van opwarming.
Het is weer het zoveelste meerjarenplan. En het dient alleen om onbelangrijke mensen binnen de staat belangrijker te maken. En ook om de alles overheersende staat weer belangrijker te maken. We hebben juist een kleinere staat nodig , waarin persoonlijk initiatief weer gaat tellen in plaats van deze monstercollectieven die door duistere krachten aangestuurd worden.
Renevers,
Of er sprake is van een “non probleem” weet ik niet, ik heb geen kristallen bol. De meeste mensen denken toch dat het toch beter is om preventieve maatregelen te nemen. Verder sleep je er zo veel onderwerpen bij dat het lastig wordt daar op te reageren. Overigens is Afrika m.i. niet overbevolkt.
@Herman: Over iets niet weten toch een mening te hebben? U bent politicus?
Die ‘meeste mensen’, die je tot je medestanders rekent, Herman, dat zijn mensen die niet kunnen beoordelen of de genomen maatregelen wel tot het gewenste doel leiden. Ze kunnen ook de urgentie van het probleem niet inschatten, en evenmin die urgentie afwegen tegen andere probleemgebieden. Ook hebben ze geen idee over de kosten. Ze gaan net als jij mee in de gedachte van: beter voorzorg dan geen voorzorg. Maar omdat ze de nodige kennis missen, is hun opvatting van nul en generlei waarde.
Theo Haffmans,
Zo zou je het kunnen zeggen. Geen idee of maatregelen gaan werken. En ook wat betreft de urgentie moeten we het doen met aannames. Een idee van kosten is er denk er wel. 1 miljard per dag wordt er momenteel zo ongeveer uitgegeven wereldwijd en dat is nog niet genoeg. Maar er is een troost. De keus voor maatregelen is niet een keus voor het leven. Indien er een paar jaartjes afkoeling krijgen dan kunnen we ook van opvatting veranderen. Vooralsnog geen spoortje van afkoeling te bekennen…..
Over dat veranderen van opvatting denk je beslist te licht, Herman. Daarvoor is nodig dat politici en regeringen hun ongelijk bekennen, en zoiets duurt zeker een generatie, ten koste van veel schade.
Theo Haffmans,
De politiek volgt de algemene heersende opvatting in de maatschappij en de wetenschap. Niet andersom. Zonder breed draagvlak zijn maatregelen niet mogelijk. Indien er de komende jaren sprake zal zijn van afkoeling zal dat een aardverschuiving veroorzaken, dat garandeer ik je.
In Der Spiegel No 20 onderschrijft Oliver Geden, expert klimaatpolitiek (een beroep dat eigenlijk niet zou moeten kunnen bestaan) bij de stichting wetenschap en politiek in Berlijn, bovenstaand nog maar eens:
Over de hoogmoed van de activistische klimaatwetenschap laat hij optekenen:
Ihr Geltungsanspruch ist in der Tat einzigartig. Viele von ihnen glauben daran, das Erdsystem sei steuerbar, das ist Hybris. Der Wissenschaftliche Beirat Globale Umweltveränderungen hat in 2011 im Kampf gegen die globale Erwärmung sogar eine große Transformation der Weltgesellschaft vorgeschlagen – es war das erste Werk, das nach dem Ende des Kommunismus die ganze Welt nach einem Plan umstrukturieren wollte. Auf eine solche Idee kommen heute nur noch Klimaforscher.
Ondertussen wordt in Duitsland ijverig gewerkt aan een aanbodgestuurde energiemarkt. We zijn helaas dus verder op weg dan we misschien wel denken.
Van horen zeggen schijnt China momenteel erg zijn best te doen….
http://www.climatenewsnetwork.net/world-must-wake-up-to-chinas-energy-revolution/
als China meer een diensteneconomie krijgt dan betekent dat dat de productie van concrete producten door andere landen wordt overgenomen.
Dat gebeurt nu al. Er wordt al uitbesteed naar landen als India, Thailand en Vietnam.
Over een paar jaar zijn de klimaat experts Merkel en Obama verdwenen en kan de wereld weer opgelucht adem halen.
Klimaattop in aantocht!
IJsbeer op nieuw dieet:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/06/ijsbeer_eet_dolfijn_schuld_van.html#comments
Ze moeten wel. De ganzeneieren waren op :-(
Infantilisering in optima forma, het schoolkrant/Donald Duck niveau van de journalistiek.
Met die ijsberensterfte wil het ook niet echt lukken voor de alarmisten. Het wil maar niet kouder worden rond de Noordpool. Dit jaar een abnormaal kleine AFSMELTING van Groenland..Dus genoeg ijs voor de bloeddorstige ijsberen om van die lieve zeehondjes op te verschalken.
https://stevengoddard.wordpress.com/2015/06/10/arctic-catastrophe-for-alarmists-continues/
Het is toch prachtig dat men politiek heeft afgesproken de temperatuurstijging op aarde in de 21e eeuw te beperken tot maximaal 2 graden? Gegeven dat de wereldtemperatuur nu vanuit de Kleine IJstijd (17e eeuw) met zo een 1,5 graden is gestegen, lijkt een verdere stijging met nog eens 2 graden nu toch wel uitermate onwaarschijnlijk. Misschien dat het middeleeuws maximum deze eeuw nog gehaald zal worden, maar dat zal lang geen 2 graden meer betekenen. Dus laat de politici elkaar maar lekker blij maken met hun politiek overeengekomen 2 graden speeltje. Daar hoeft gelukkig helemaal niemand iets voor te doen of te laten.
De temperaturen van de MWP zijn waarschijnlijk al lang overschreden.
Ook bewegen we ons uit de temperatuur range van het Holoceen (de periode waarin de menselijke beschaving is opgebouwd en we alle landbouw etc hebben ontwikkeld.
En in tegenstelling tot de dromen van Hans is de opwarming nog niet voorbij
Zeker de kamertemperatuur.
Nog een hockeystick in de aanbieding?
Ik heb geen hockeystick nodig. Kijk eens naar Pages2K of Marcott et al.
itt tot de ” sceptici” blijf ik ben een beetje up to date met de literatuur. De wereld is doorgegaan na MBH 1999
Op verschillende plaatsen was het in de middeleeuwen 2 tot 3 graden warmer dan nu. Die hogere temperatuur zou er nog aan kunnen komen. Maar daarna is het voorbij en gaan we weer naar beneden.
Het gaat er niet om dat het lokaal warmer was dan nu maar om het hele plaatje
Dat die 2 gradendoelstelling pure onzin begrijpt iedereen, behalve poltici. Politici binnen de EU spelen m.i. een smerig spel. De meeste maatregelen die Brussel neemt, kosten de burger geld en dat is m.i. ook hun bedoeling. De Rijken moeten rijker worden en de armen armer. Dat is Rutte cs goed gelukt. Economisch herstel? Laat me niet lachen,het MKB ligt nog volledig op zijn gat. En dat is DE graadmeter.
Paul Hagel,
Je doet het tweegradendoel nu af als een onschuldig speeltje om wereldleiders mee van de straat te houden. Dat lijkt me naïef.
De kern van het verhaal is m.i. dat er krachten in het spel zijn die het nodig vinden om de wereld op de schop te nemen. En het akelige is dat ze vorderingen maken zonder dat veel mensen het in de gaten hebben. Als je de mensen ECHT onder de duim wilt houden dan is de verplichting van de spaarlamp natuurlijk niet voldoende. Idealiter moet je dan ook kunnen bepalen WANNEER het peertje branden mag.
Bovendien hangt er wel een enorm prijskaartje aan dat politiek tijdverdrijf en de prijs loopt dagelijks op.
In Duitsland waar zo zoetjes aan iedereen wel door krijgt hoe duur het wordt en hoe weinig (niks, naks, noks) je ervoor terug krijgt, wil dit voortschrijdende inzicht maar niet leiden tot een zakelijke heroverweging.
In Nederland trouwens ook niet: Het grote bedrijfsleven zit helemaal op het spoor van klimaatgedreven “duurzaamheid”. Banken verzinnen zelf hun duurzaamheidscriteria (uiteraard met het mes van de NGO’s op de keel) aan de hand waarvan zijn hun zakelijke klanten beoordelen. Hoe verzin je het!! Unilever knokt om een plekkie in de duurzame top 100 en vorige week nog riep de CEO van Shell op tot samenwerking voor verduurzaming van de energie productie. Dat laatste is begrijpelijk; Shell wil z’n voorsprong in gas te gelde maken. Maar maak Marianne-als-u-één-gehaktbal-per-maand-minder-eet-hebben-de-Bengalen-tien-jaar-lang-schoon-drinkwater-Thieme maar eens wijs dat dat een stuk duurzamer is dan 15e eeuws woeitechniek.
Dat alles uiteraard voor een gifgroen geschilderde bühne gevuld met braaf goedvolk dat denkt een enkeltje Hemel in de verder helemaal leeg gegraaide kontzak te hebben.
Ik laat de kosten voor de burger die in Nederland gemoeid zijn met het Energieakkoord maar even buiten beschouwing want anders loopt Vruggink weer helemaal leeg.
Tis weer eens zover; commentaar langer dan 20 regels wordt niet geplaatst.
Het is natuurlijk een volkomen slag in de lucht dat preventieve maatregelen nodig geacht worden. Er is sprake van een verworpen AGW-hypothese, een uit de lucht geplukte norm van 2 graden C en een negeren van de klimaathistorie van de afgelopen 10.000 jaar. Wat rest is een vlucht in het Voorzorgbeginsel bij gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing om koste wat kost het alarmisme levend te houden. Het is wel welletjes geweest met dat kringredeneren.
Welke klimaathistorie van de afgelopen 10.000 jaar wordt er genegeerd?
Empirische resultaten wijzen op opwarming en de hoofdschuldige daarvoor is CO2.
Wat is jouw verklaring voor de opwarming sinds 1860? Wat is de correlatie tussen CO2 en temperatuur sinds 1860? en sinds 1950? En wat is de correlatie tussen zonneactiviteit en T sinds 1860? en 1950?
En Janos, wat is jouw verklaring voor de temperatuurstijging tussen ongeveer 800 en 1100?
Waarschijnlijk een iets actievere zon en iets minder vulkaan uitbarstingen.
En aangezien de zon sinds 1860 geen duidelijke trend laat zien en zelfs sinds 1955 minder actief is geworden is de zon in ieder geval niet de oorzaak van de opwarming sinds 1860
Het leuke is dat bij een climate sensitivity van 1.3 graden per CO2 verdubbeling (de meest recente versie), we deze eeuw gewoon onder een opwarming van twee graden blijven, zelf bij een RCP8.5 scenario.
http://klimaathype.files.wordpress.com/2015/06/sres_1_3_sensitivity.png
en
http://klimaathype.files.wordpress.com/2015/06/sresrcp.jpg
Hans E,
Je weet natuurlijk wel dat de 2C doelstelling is bepaald vanaf het begin van de industriele revolutie en niet met de start van 2000..
En als we doorgaan met CO2 uitstoten komen we in 2050 al bij de 2C aan
Ja dat weet ik, en ik stel dat zelfs met het meest pessimistische emissiscenario we deze eeuw geen twee graden opwarmen. Vertel eens waarom is drie graden opwarming sinds de kleine ijstijd zo erg? Gepensioneerden verhuizen en masse van engeland naar de cote d’azure, spanje en portugal, en in de vs van new york naar arizona en florida. Blijkbaar is een mediterraan klimaat heel gezond.
Omdat er niet alleen pensionados zijn en er ook nog een aantal zaken van temperatuur afhankelijk zijn zoals bijvoorbeeld de landbouw.
Waarom wil je zo graag aan een experiment meedoen waar je de uitkomsten niet kan voorspellen en die je ook niet kan terug draaien?
En waarom ben je zo zeker van de 1.3C en zijn alle andere onderzoeken die op hogere waardes wijzen onzin?
De grootste opwarming is aan de noordpool, ook de inwoners van Groenland vinden dat wel prettig. De Sahara wordt groener. Ik wil emissiemaatregelen die echt zoden aan de dijk zetten zoals kernenergie en geen geen ijle stroomopwekking van 600 MW per 100 km2 zoals windenergie.
In dit uiterst politieke blog wijs ik op de volstrekte willekeur waar Janos73 aanhanger van is. Om onverklaarde reden zouden we de temperatuur van 1860 of daaromtrent als norm moeten nemen.
De toenmalige kou op de wereld was erg vervelend en is als uitgangspunt of norm onaanvaardbaar!
Milieu-bewegingen hebben bezwaar gemaakt tegen de SNELHEID van klimaatverandering, overigens ook een inmiddels onjuist gebleken manier om dit non-probleem te beschrijven omdat de huidige trends zeker niet sneller zijn dan de natuurlijke variabiliteit van het klimaat, zie bijvoorbeeld de snelheid waarmee iedere ijstijd overgaat in een interglaciaal.
Dus met die norm van niet meer dan 2 graden celsius sinds 1860 kun je bij wijze van spreken me rug op, Janos73!
“Als we zo doorgaan met co2 uitstoten” impliceert een business as usual scenario, dat is dus SRES A1B, en juist dat scenario blijft onder de G7 doelstelling.
Dus gewoon doorgaan met innoveren en diversifiëren, en geen kerncentrales sluiten.
Maar op het ogenblik zijn kolen de goedkoopste manier om elektriciteit op te wekken en niet peperdure nieuwe kerncentrales. Dus zonder sterke overheid geen nieuwe kerncentrales en dus ook geen daling van de uitstoot.
De meeste bestaande kerncentrales lopen op het einde en de ” goedkope” thorium centrales zijn voorlopig nog niet rijp om op grote schaal te bouwen
Kijk nog eens goed wat de basisaanname van A1FI en RCP8.5 is: geen innovatie. De piekemissie voor A1B wordt in 2050 bereikt. Lage klimaatgevoeligheid blijkt uit de hiatus.
http://clivebest.com/blog/?p=6636
Hans Erren,
Volgens mij behoort een dubbele verdubbeling (1100 ppm) de komende 100 jaar tot de mogelijkheden. Het is in ieder geval niet uit te sluiten. Dan heb je het al over 2.6 graden in korte tijd. En die drie graden opwarming (was het niet meer?) sinds de ijstijd zijn helemaal niet erg, integendeel. Maar nu leven er 7 miljard mensen, waarvan 80% in de kuststreken. Maar welke garanties heb je eigenlijk dat de klimaatgevoeligheid “slechts” 1.3 graden is? Zit je er een klein beetje naast dan is het zo 2.0 graden en bij 1100 ppm dus vier graden…. in 100 jaar tijd….. en stopt het daarna? is het nog beheersbaar?
Het hiaat is het bewijs voor een lage klimaatgevoeligheid. Ik ben een groot voorstander om weg te blijven van het A1FI scenario, het is een groene illusie om te denken dat dit zonder kernenergie kan. Lynas en Hansen vinden dat trouwens ook. Tot 2050 is er overigens geen noemnswaardig verschil in de scenarios. Duitsland vind kernenergie blijkbaar enger dan de vreselijke opwarming ( die maar niet wil komen).
1100 ppm is onwaarschijnlijk, bovendien gebaseerd op de onfysische aanname dat de co2sinks allemaal dichtslibben.
http://www.ipcc.ch/ipccreports/tar/wg1/531.htm
In 2030 houdt de voorgenomen emissiestijging van China op dan kan de thoriumomwenteling beginnen. Tot die tijd kunnen we gewoon genieten van de milde opwarming die co2 ons te bieden heeft.
Ik noem 1100 ppm over 100 jaar, dat is het jaar 2115. Maar best, doe ik er nog een paar jaartjes bij, 1100 ppm in 2130… wat een troost…
Maar goed, we zijn het in ieder geval eens: ook ik ben een groot voorstander om weg te blijven van het A1FI scenario, en ik denk dat het waarschijnlijk een groene illusie is om te denken dat dit zonder kernenergie kan. En er zijn nog andere mogelijkheden als CCS en veel meer focus op beheer van bossen. Maar andersom: Is kernenergie alleen eigenlijk wel haalbaar? Thorium is op grote schaal nog niet bewezen en de bouw van de kerncentrale in de UK laat zien dat daar helaas ook nogal wat subsidie bij moet….
Ik vind verder dan 2050 al koffiedikkijken, laat staan verder dan 2100. Had jij een kerncentrale voorspeld in 1915? Ik wil niet over mijn graf regeren, iets wat de G7 wel probeert. Sluiten van kerncentrales is het domste wat Merkel gedaan heeft. Een kerncetrale heeft zonder slachtoffers een aardbeving van 8 en tsunami doorstaan, reactie van Merkel: we sluiten dus alle kerncentrales in Duitsland. CCS is echt geld verbranden, ik plant liever bomen. Vwb Thorium hebben we nog twintig jaar de tijd daarom moet die proefreactor in Delft maar eens gebouwd worden.
@Janos73:
“Schone” lucht volgens recept van de milieubeweging (waar overigens geen beweging in de goede richting te krijgen is) met minder SO2 is mede oorzaak van de temperatuursstijging.
En uiteraard door het blind vertrouwen op modeluitkomsten.
Inderdaad minder SO2 betekend dat de afkoeling door aerosolen afneemt. Maar het is natuurlijk een goed idee om door te gaan met vervuilen om de opwarming te stoppen…..
Met als gevolg zure regen…..
En de afkoeling door SO2 / opwarming door het verminderen van SO2 is natuurlijk een uitkomst van de modellen waar jij zou tegen bent.
Terwijl verminderende energie uitstraling door extra CO2 duidelijke zaak is en duidelijk en empirisch gemeten zowel op aarde als vanuit de ruimte
Ik zeg dat de verminderde vervuiling mede oorzaak is van de stijging van de oppervlakte temperatuur, niet dat je persé door moet blijven rommelen.
Maar het zijdelingse effect is onderschat of over het hoofd gezien; vergelijkbaar met de “voedsel in de tank”-gedachte.
Ik ben niet tegen modellen, ik ben er tegen om net te doen alsof het waarnemingen zijn ;-)
Boels,
en wie haalt hier modellen en waarnemingen door elkaar?
Het IPCC.
Op korte termijn kloppen/klopten de modellen voor geen graad.
Waarom zou je de lange termijn prognoses wel vertrouwen?
Er worden modellen over risico’s op basis van het voorzorgprincipe gebruikt, typisch voor de verzekeringsindustrie.
Iedere NL-er is al oververzekerd op basis van dezelfde principes.
Voorts lijkt mij dat als een min of meer exacte wetenschap de “hulp” van de sociale psychologie inroept om te overtuigen er toch wel meer aan de hand is dan pure wetenschap.
De verzekeringsindustrie, daar zeg je wat. Het IPCC kan het schrijven van de aanbevelingen net zo goed aan de verzekeraars overlaten. Oh wacht.
De G7 opperen zojuist dat landen, steden weet ik veel gefaciliteerd moeten worden bij het afsluiten van verzekeringen tegen EWE’s. Uit wiens koker zou dat dingetje toch komen?
Omdat op de lange termijn natuurlijke variatie een minder grote rol speelt als op de korte termijn?
Boels,
De waarnemingen waren een beetje aan de onderkant gekomen, maar de laatste jaren gaat het best aardig…http://www.climate-lab-book.ac.uk/wp-content/uploads/fig-nearterm_all_UPDATE_2014.png
….. Toch? Ik zou zeggen, nog geen reden om de modellen af te schrijven….
“Assuming no future large volcanic eruptions”
Logisch.
Maar ik had liever gehad dat ook “behoudens voortschrijdend inzicht” genoemd werd.
Men is nu kennelijk zo overtuigd van de juistheid …
Boels,
“behoudens voortschrijdend inzicht” ja, maar dat is toch altijd zo? En de juistheid wordt pas bewezen als waarnemingen binnen de grenzen blijven vallen. Zo niet dan wordt de onjuistheid bewezen.
Janos, alleen cyclische natuurlijke variatie.
Niet iedereen denkt over kernenergie net als Merkel. Er zijn nu 66 nieuwe centrales in aanbouw.
http://www.nei.org/Knowledge-Center/Nuclear-Statistics/World-Statistics
hmm ja, Kernenergie is er nog steeds.
http://fd.nl/ondernemen/902216/bijna-helft-van-alle-kerncentrales-met-sluiten-bedreigd
Maar hoe snel kan dat aandeel groeien?
Het FD lijkt mij niet zo’n goede bron.
Door de subsidieliefde van groene ondernemers zijn ze daar geheel vergroend.
Nucleair is binnen 10 jaar de beginnende hofleverancier zodra het fatwah op nucleair terecht komt waar het hoort: de prullenbak cq. sprookjesland.
Er is geen fatwah op nucleaire energie.
Het is gewoon verschrikkelijk duur om een reactor te bouwen en kosten en tijd zijn absoluut niet in te schatten.
Daarom worden ze niet gebouwd door de vrije markt en moet de overheid zich er steeds weer tegen aan bemoeien
Boels,
Indien je het FD niet zo’n goede bron vindt zou je natuurlijk ook zelf met een bron kunnen komen. Wat opvalt is dat je dat niet doet. En er is natuurlijk geen fatwah op nucleair. Wat een onzin. Zweden, Zwitserland, Belgie en Duitsland hebben besloten kernenergie af te bouwen maar de rest van de wereld niet. En ook in Nederland staat het je vrij een kerncentrale te beginnen. Alleen even een vergunning aanvragen. De waarheid is dat zonder flinke overheidssteun er geen kerncentrale wordt gebouwd.
Thorium lijkt mij (op papier) een goede ontwikkeling. De eerste echte ‘proef’ centrale wordt in 2025 in China verwacht. Garanties dat het een succes wordt zijn er niet.
“Het is gewoon verschrikkelijk duur om een reactor te bouwen en kosten en tijd zijn absoluut niet in te schatten.”
Wat een gezeur. De Fransen gingen binnen twintig jaar van 0% naar 80% co2 reductie, dankzij kernenergie! En ze deden dat terwijl de PC nog niet eens was uitgevonden.
Kernenergie is *uitsluitend* duur en traag vanwege de antikernenergiebeweging. Er is geen enkele ander reden. Mensen die zich inbeelden dat er daadwerkelijk iets mis is met kernenergietechnologie bevinden zich in zeer diepe onwetendheid en zijn erg betreurenswaardig.
@Herman Vruggink:
Natuurlijk is er wel een NL-fatwah op nucleair!
Het valt niet onder het begrip “duurzaam” zoals door GL, GreenPeace en WWF/WNF geformuleerd.
De vakbeweging, de werkgevers en de regering hebben dat geslikt.
Daarom is er geen cent van de 73 miljard SDE(+) beschikbaar voor nucleair.
Zonder overheidssteun (lees: afgeperste bijdrage van de burger) zou “duurzame energie” niet eens overwogen kunnen worden.
“Garanties dat het [thorium ..] een succes wordt zijn er niet.”
Dat soort garanties geeft het IPCC ook niet en toch wordt er (door sommigen) blind op gevaren.
Nog niet zolang geleden was er een vergunning beschikbaar voor het ontwikkelen van een kerncentrale in Borsele….
Waarom is dat niet door gegaan? Veel te duur.
Had niets met Greenpeace te maken was een besluit van Delta
Boels,
Het valt niet onder het begrip “duurzaam” zoals door GL, GreenPeace en WWF/WNF geformuleerd. Inderdaad. Wat Uranium betreft klopt dat ook wel. Uranium is niet onuitputtelijk. Indien de hele wereld op uranium zou draaien dan zijn we al binnen een jaar of 50 door de voorraden heen. Een 4de generatie centrale met opwerking is dan absoluut noodzakelijk. Ook deze staat nog steeds op de tekentafel.
Wat belangrijker is dat het niet valt onder het begrip “duurzaam” in de EU. Daar kan je, wellicht terecht, op wijzen als CO2 arm de focus moet zijn. De UK heeft toestemming gekregen van de EU om subsidie te verstrekken voor de bouw van een kerncentrale middels een garantie prijs op de stroomproductie. (vergelijkbaar met onze SDE+) Er gaan stemmen op om de duurzaamheid eis te laten vallen en te vervangen door CO2 arm. Lijkt mij ook veel beter.
Maxim Verhaege heeft in een vorig kabinet werkelijk iedereen gesmeekt of ze a.u.b. een kerncentrale wilden bouwen. Niemand wilde. Alleen Energiebedrijf Delta heeft nog een tijd lang stoer gedaan dat ze dat wel even zouden flikken. Niet dus. Maar laten we eerlijk blijven. Je kan wel naar GL, GreenPeace of wie dan ook wijzen, maar de waarheid is dat er momenteel absoluut geen meerderheid voor kernenergie is. De voorstanders van kernenergie overtuigen blijkbaar onvoldoende.
Onder technisch meer begaafden is kernenergie op zich geen enkel punt.
Er is veel mis-informatie over straling, zoals over Fukushima: verband tussen tsunami en kernramp wordt weggemoffeld.
Of over de extra-stralingsdosis die een NPO-reporter opliep bij het vliegen van de onheilsplaats naar “veiliger oorden” ;-)
Groenlingen reizen onbevangen de wereld rond op 30.000 voet en worden op natuurlijke wijze vergast op stralingsdoses die groter zijn dan op een camping bij Doel (B).
Tegen opgeroepen emoties (politiek) is geen kruid of kruit gewassen.
@Janos73:
Alle risico’s van alle energieproducenten worden door de Staat geborgd.
Ze kunnen niet “omvallen” omdat ze van nationaal belang zijn.
Daarom is het SDE(+)-avontuur zo hachelijk: met subsidies aan “duurzaam” wordt geknaagd aan de rentabiliteit van de “fossielen” die door de Staat gegarandeerd is.
Een “foot in mouth” en maar doorslikken tot het middel situatie.
Op een zeker moment treedt het kotsmechanisme in werking, dat dan weer wel.
“lle risico’s van alle energieproducenten worden door de Staat geborgd.
Ze kunnen niet “omvallen” omdat ze van nationaal belang zijn.”
O ja? Daar heb ik graag een bron van. En “alle” risico’s? Garandeerd de staat de kosten van een ongeluk met een windturbine? Zijn dat risico’s die niet te verzekeren zijn (zoals een kernramp niet te verzekeren is cq. de verzekering onbetaalbaar is)
Dat valt onder de noemer van Energiewetten.
Energieproducenten hebben een wettelijke leverplicht ( vallen onder toezicht van ACM) en hebben derhalve een vorm van staatsgarantie.
http://wetten.overheid.nl/zoeken/
Bij normale bedrijfsrisico’s speelt de Staat geen rol, wel als een faillisement dreigt en de leveringsplicht op de tocht staat.
De Staat is wel Toezichthouder op het nakomen van gestelde regels.
Overigens is de keuze voor nucleair qua oplossing de enig juiste.
Maar als de angst/weerzin tegen nucleair groter is dan de angst voor een klimaatgerelateerde catastrofe komt er geheid een klimaatgerelateerde catastrofe en komt het spelen met wind en zon vanuit pure wanhoop.
“We moeten toch wat …” ;-)
Joris,
daarom wordt natuurlijk de nieuwe kernreactor in Engeland zwaar gesubsidieerd door de staat meet feed in tarieven boven die van wind op land en dan ook nog 35 jaar inflatie gecorrigeerd.
Kijk ook eens naar de problemen die ze in Finland en Frankrijk hebben (jaren vertraging en grote kosten overschrijding)
Zelfs met die belachelijke overschrijdingen zullen die centrales nog steeds goedkoper stroom leveren dan windparken of zonnepanelen, vooral wanneer het windstil is en/of de zon niet schijnt.
Bovendien, we zullen een paar honderd van dergelijke centrales nodig hebben in Europa, willen we steenkolen en aardgascentrales definitief sluiten, dus wat er allemaal mis gaat met de eerste paar centrales boeit natuurlijk niet. (behalve voor mensen die graag anti-kernenergienonsens verspreiden natuurlijk!)
Overigens, vrijwel dezelfde centrales worden in China gebouwd voor minder dan de helft van het geld. Dat ligt niet alleen aan het lagere salarisniveau. Het ligt ook aan het feit dat de Chinese kernenergieindustrie op stoom is, terwijl we in Europa worstelen met vergrijzing en veroudering van deze sector. Daar bovenop kwam ook nog eens de bizarre overreactie op het Fukushima ongeluk, waardoor voor miljarden aan extra kosten op de nucleaire sector in Europa neerdaalden. Want alle Europese centrales zouden ook zomaar door een tsunami getroffen kunnen worden, immers, niet waar!?
Niet dus.
“EDF has negotiated a guaranteed fixed price – a “strike price” – for electricity from Hinkley Point C of £92.50 per MWh (in 2012 prices),[2][3][33] which will be adjusted (linked to inflation) during the construction period and over the subsequent 35 years tariff period.”
Subsidie zon in Duitsland vanaf EUR 0,0859 kWh en dan 20 jaar vast (dus geen inflatie correctie)
De Hinkley Point deal bevat ‘knowledge transfer’ afspraken ten behoeve van het vernieuwen van de inheemse industriële kernenergiesector van de VK. Uiteindelijk is het aldus de bedoeling dat het VK zelf (weer) haar eigen centrales kan bouwen.
Daarnaast bevat de deal ook de risicokosten in verband met de voortdurende dreiging van sabotage door de losgeslagen antikernenergie beweging. Een goed voorbeeld van die dreiging is de recente sabotage door Oostenrijk, dat bezig is een kansloze rechtszaak op touw te zetten binnen de EU tegen het Hinkley plan, met kennelijk als enige doel het 5 jaar lang vertragen van het project terwijl de rechtzaak loopt. Dat kost klauwen met geld natuurlijk. Iemand moet dat geld betalen, zolang de antikernenergiebeweging nog vrij spel heeft in de EU. (Dat duurt niet lang meer, gok ik.)
Vergelijkbare problemen hebben in Flamanville en bij Olkiluoto ook gespeeld. Kansloze rechtszaken en bezwaarprocedures die alleen proberen zoveel mogelijk vertraging, verstoring en meerkosten op het project te genereren. Flamanville is wat dat betreft berucht vanwege de uitgebreide consultatiefase in het begin waarbij de antibeweging zich niet liet horen. Pas nadat de bouw aan het vorderen was begon de grote misinformatiecampagne, de protesten en vertragingen. Achteraf bleek dat de leiding van de antibeweging bewust gewacht had tot *na* het begin van de bouw om maximale schade te veroorzaken. EDF heeft dure lessen geleerd van die geschiedenis. Dat er nu ook nog een onvolkomenheid aan het reactorvat geconstateerd is, is extra zuur.
Maar Wanneer de bouw van dit soort centrales doorzet in de EU zullen de bouwkosten door leereffecten dalen tot de inflatiegecorrigeerde ontwerpkostenraming van nu zo’n 2000 a 2500 E per kW. Nadat er driehonderd gebouwd zijn zal de gemiddelde stroomprijs in de EU nominaal minder dan 6 ct/kWh cent bedragen. Zonder dat er ook maar 1 fossiele centrale nodig is voor back-up. Bovendien zullen we een flinke hoeveelheid industrie in Europa behouden die anders al lang gevlucht zou zijn voor hoge energiekosten.
De subsidie voor zonnepanelen in Duitsland werkt precies op tegenovergestelde manier als de subsidie voor Hinkley. De Duitse burger betaald immense bedragen – ruim 100 miljard euro al – voor het gesubsidieerd opbouwen van vraag naar zonnepanelen die inmiddels vrijwel alleen nog maar *buiten* Duitsland – namelijk in Azië – geproduceerd worden. Hun industrie voorziet doorstijgende energiekosten en begint al met het verschuiven van investeringen naar het buitenland. Zo gaan de Duitsers van een lange geschiedenis van het zelf bouwen van een wereldklasse energievoorziening over op het gesubsidieerd importeren van een inferieure energievoorziening die alleen werkt onder gunstige weersomstandigheden.
Hans Labohm schrijft: “…. de opwarming van de aarde (die zo’n 18 jaar geleden is gestopt en die maar steeds niet opnieuw wil beginnen) …. ”
Gaaaaaaaap…
http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2015/06/15/a-pause-in-global-warming-not-really/
“Our new analysis suggests that the apparent hiatus may have been largely the result of limitations in past datasets, and that the rate of warming over the first 15 years of this century has, in fact, been as fast or faster than that seen over the last half of the 20th century.”
is een eufemisme voor: Als we de metingen maar vaak genoeg corrigeren, dan komt er vanzelf een resultaat wat in ons straatje past.
De wetenschappers van NOAA hebben hun werk onverkort gepubliceerd, inclusief alle data en bronnen. Het moet een koud kunstje zijn om te laten zien waar ze de gegevens gemanipuleerd hebben. Waar wacht je nog op? Het zou je waarschijnlijk wereldfaam opleveren.
Oh wacht even. Ik vergat dat klimaatwetenschap ‘skeptici’ liever niet zelf iets uitzoeken maar slechts twijfel en achterdocht willen zaaien. Dat is immers veel minder vermoeiend, niet waar? En je voorkomt dat je er per ongeluk achter komt dat de klimaatwetenschap helemaal niet zo stompzinnig bedreven wordt als je gelooft.
Door telkens maar weer temperatuur series voor van alles en nog wat te “corrigeren” is het de klimaat”wetenschap” zelf die twijfel en achterdocht zaait.
http://wattsupwiththat.com/2014/08/26/boms-bomb-on-station-temperature-trend-fiddling/
en
http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html
Ronel,
Dus als je iets onderzoekt en onderbouwd kan jij dat zonder verdere onderbouwing naar de prullenbak verwijzen omdat het resultaat je niet aanstaat ?
Janos, lees jij eigenlijk de artikelen wel waar naar verwezen wordt?? Of begrijp je gewoon niet wat er in staat??
Ik lees veel en begrijp ook veel. Er staat gewoon dat er een verschil zit tussen 2 manieren van meten en als je dat corrigeert krijg je meer opwarming.
Heel vervelend natuurlijk voor de “sceptici” die dat dus zonder verder onderzoek naar de prullenbak verwijzen.
Helaas gaat het zo niet in de wetenschap. Dus graag even een peer revieuwde bron waaruit blijkt dat er zo lang gecorrigeerd is dat de resultaten in het straatje passen van de “alarmisten”
Joris,
het spijt me maar EUR 2000-2500 per kWh is een sprookje. Daar wil ik echt wel eens een goede bron van zien.
Rechtszaken kosten veel geld maar geen “miljarden”
Ik vind dat je veel te gemakkelijk naar de millieubeweging kijkt en te weinig naar de steeds stijgende kosten in de sector die steeds door blijven lopen (was trouwens ook al zo veer de eerste hause in centrales in Frankrijk)
“De subsidie voor zonnepanelen in Duitsland werkt precies op tegenovergestelde manier als de subsidie voor Hinkley.”
Inderdaad de EEG wordt steeds minder en niet inflatie gecorrigeerd.
Onzin. De eerste bouwgolf in Frankrijk heeft hen de goedkoopste en schoonste elektriciteit ter wereld opgeleverd, inclusief alle subsidies, met uitzondering van landen met grote hoeveelheden waterkracht. Dat is uitputtelijk gedocumenteerd. Evenals de kostenprognoses van de EPR. Die prognoses zijn volgens internationale standaarden opgesteld destijds. Significante Afwijkingen van die geprosnogtiseerde kosten dienen aan te zetten tot het zoeken naar mogelijke oorzaken, niet het klakkeloos dood verklaren van een technologie die zich al lang bewezen heeft, en die bovendien absoluut noodzakelijk is voor de geloofwaardige bestrijding van broeikasgasemissies.
Ronel,
Dus als iemand wat ontdekt waardoor de temperatuur reeks moet worden aangepast dan moeten we dat vooral niet doen want er zijn al aanpassingen gedaan in het verleden?
Rare logica
It’s hard to find well-informed people in this particular topic,
however, you seem like you know what you’re talking about!Thanks
MZ
It’s a pity you don’t have a donate button!
I’d certainly donate to this excellent blog! I guess for now
i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to
my Google account. I look forward to fresh
updates and will talk about this blog with my Facebook
group. Chat soon!
An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him…
lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your website.
Hello to every body, it’s my first pay a visit of this weblog;
this blog includes awesome and genuinely excellent stuff in favor of visitors.
There is certainly a lot to find out about this topic. I really like all the points you’ve made.
That is very attention-grabbing, You are an excessively skilled blogger.
I have joined your rss feed and look forward to in search of extra
of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site in my social networks
Wow, incredible weblog format! How long have you ever been running a blog for?
you made blogging glance easy. The entire glance of your
website is wonderful, as smartly as the content!
Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you may be a great
author. I will make certain to bookmark your blog and will often come back someday.
I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice afternoon!
Great article, totally what I was looking for.
You need to take part in a contest for one of the best sites on the net.
I’m going to highly recommend this site!