Een gastblog van Dolf Boddeke (voormalig hoofd biologisch onderzoek RIVO, nu Imares) en Paul Hagel (onderzoeksdirecteur RIVO, huidige Imares), tevens verschenen in Visserijnieuws onder titel ‘Doornroosjes’:
De visstand in de Waddenzee vertoont een dalende trend. Vissers en kwekers zien dat al decennia. De wetenschap nu ook, blijkens een uitgebreid onderzoeksrapport van het Programma naar een Rijke Waddenzee. ‘Het moet niet gekker worden’, aldus visserijbioloog dr. Dolf Boddeke mede namens oud-collega dr. Paul Hagel in een reactie op de rapportages van het PRW.
,,Op het Volkshogeschoolweekend voor de Waddenzeevissers in Bakkeveen, hield ik in 1991, mede namens mijn collega Paul Hagel, een voordracht over de sterk teruglopende natuurlijke productiviteit van de Waddenzee en de Noordzee kustzone. Dit als gevolg van de toen snel afnemende afvoer van fosfaat door de grote rivieren. Deze fosfaatafvoer was vanaf 1962 tot 1983 regelmatig toegenomen en had gezorgd voor een ongekende bloeiperiode van de Nederlandse demersale visserij.
Want fosfaat is in zee de factor die de omvang van de natuurlijke productie bepaalt. Na 1985 kwamen allerlei milieumaatregelen op gang en ging het weer bergafwaarts met de fosfaatafvoer, de stand van bodemvis en schelpdieren en daardoor ook van de visserij.
Deze voordracht, geïllustreerd met grafieken en tabellen die niets aan duidelijkheid te wensen overlieten, veroorzaakte veel opschudding onder de toehoorders die met elkaar in discussie gingen. De in Bakkeveen algemene wisseling van denkbeelden, gebruikelijk na een inleiding over bijvoorbeeld de biologie van de garnaal, bleef daardoor achterwege. Wel kwamen mosselkwekers naar me toe die (op z’n Zeeuws) zeiden: ,,Je hebt geliek hoor Boddeke, je hebt geliek hoor, het wad is zo kaal als een luis.”
World Fisheries Congress 1992
Deze voordracht was de voorloper van onze presentatie op het eerste World Fisheries Congress in 1992 in Athene waar ons verhaal veel succes had. Er waren daar vele honderden wetenschappers uit de gehele wereld die het een geweldige presentatie vonden. Er waren ook soortgelijke bijdragen over andere zeegebieden met eenzelfde boodschap. Het principe is overbekend. Maar door het intensieve visserij- en hydrografisch onderzoek van hoog niveau toentertijd in Nederland, konden wij beschikken over een ongekend uitgebreid en nauwkeurig gegevensbestand, om onze studie op te baseren. En dit werd zeer gewaardeerd. De samenstellers (editors) van de Proceedings van de conferentie, hadden ook niets wezenlijks aan te merken. Zij verzochten alleen ook aan andere mogeljke oorzaken, zoals klimaatverandering, aandacht te besteden, wat wij toen hebben gedaan.Ondermaatse schol
Er is bepaald wel ‘iets’ veranderd in de Waddenzee sinds 1985. Om maar een voorbeeld te geven: In die jaren deden wij onderzoek naar het mechanisme van de trek van garnalen op de westelijke Waddenzee. Helaas, andere soorten in zee trekken ook en vaak in dezelfde tijd en op dezelfde plaatsen. Zodat, vissend op de rand van de Tesselstroom, na amper 5 minuten trekken, de schipper zei: Er is wat aan de hand, ik ga maar halen. Er zat een gigantische hoeveelheid ondermaatse schol in de garnalennetten. Twee jaar oude dieren op weg naar de kustzone. Toen de netten werden geleegd, vloeiden de glibberige schollen als een dikke olie over het gehele dek van het kleine scheepje en stonden wij tot over onze enkels in de schollen.Van politieke waanzin als een discardban was toen nog geen sprake. Wij probeerden deze ‘ongewenste bijvangst’ levend en onbeschadigd weer in zee te krijgen, zoals fatsoenlijke mensen betaamt. We vulden een mand met schol en zetten de rest van de vangst bij mandenvol zo snel mogelijk overboord. Door de schollen in de mand te tellen en om te rekenen op het totale aantal gevulde manden, stelden wij vast dat we binnen 5 minuten 21.000 schollen van ongeveer 20 centimeter lang hadden gevangen. Ik betwijfel of een dergelijk aantal schollen van dit formaat in de Nederlandse Waddenzee tussen Den Helder en Rottum nog aanwezig is. Dergelijke getuigenissen over de haast onvoorstelbare natuurlijke rijkdom van de westelijke Waddenzee in die jaren, bestaan ook over tong, aal, puitaal, knorhaan, mossel, zager en zeesla. Kijken we naar de kustzone, dan komen daar kabeljauw, wijting en weer de aal nog bij.
Doornroosje
Blijkens het artikel ‘Genuanceerd beeld van de visstand Waddenzee’ in Visserijnieuw van 12 juni 2015, constateren medewerkers van IMARES en NIOZ nu, 24 jaar na mijn verhaal in Bakkeveen, toen volgens insiders het wad al zo kaal als een luis was, ‘een dalende trend in de visstand van de Waddenzee’. Zij zien daar bijvoorbeeld ook minder jonge schol. Zij lijken wakker gekust uit een lange, diepe slaap zoals Doornroosje. Maar wijten ‘die dalende trend’ aan klimaatverandering, hogere watertemperaturen, gewijzigde interactie tussen Noordzee/Waddenzee/Rivieren, veranderingen in het Voedselweb en zandsuppleties. Geen woord over fosfaat! Ik ben daarom bang dat de kus niet is gegeven door de Prins van de Wetenschap.’’
Ik dacht dat meer CO2 meer leven betekende….
Maar dat schijnt iets genuanceerder te liggen
Janos, je bent een misselijkmakend figuur.
Ga ergens anders trollen.
S.
Blijf graag bij het onderwerp en doe het verhaal van Boddeke en Hagel recht
Hun wetenschappelijke presentatie op de conferentie in Athene is hier (peer reviewed) gepubliceerd
https://books.google.nl/books?id=eCFFAAAAYAAJ&source=gbs_book_other_versions
Wat Piersma en Olff afdoen als ‘die verhalen’ zijn 18 pagina’s uitvoerige data, waar die Groningse activisten in kwaliteit nog een puntje aan kunnen zuigen
Je kunt ook Boddeke zijn boek nog lezen http://www.dewereldiseenwonder.nl/boddeke_boek.pdf
Dat zijn wel gewoon ‘die verhalen’, daar vertelt Boddeke over zijn persoonlijke historie als bioloog, vanaf zijn studie in Amsterdam tot in Mexico
@Janos. Meer CO2 betekent in zee alleen meer leven zolang fosfaat niet beperkend is. In zeewater is dat laatste altijd het geval.
Op land is water in veel gebieden (woestijnen) de beperkende factor. Omdat door meer CO2 planten met minder (of kleinere) huidmondjes toe kunnen, waardoor zij minder water verliezen door verdamping, leidt bij afwezigheid van andere beperkende factoren meer CO2 daar inderdaad tot ‘meer leven’ , vergroening dus.
Paul,
Sorry voor de ironische opmerking aan het begin. Ik krijg hier op dit forum vaker de opmerking dat meer CO2 dus meer leven.
Ik weet dat dat alleen geldt als CO2 de beperkende factor is (en dat dit meestal niet zo is in het vrije veld)
Ik hoop dat ik deze opmerking op climategate.nl dan ook niet meer hoef te lezen.
Verder sluit ik me aan bij de opmerking van Roel, wat is het probleem met minder opbrengst voor de visserij
Tegen een fosfaatreduktie van 95% helpt een verdubbeling van CO2 ook niet, Janos.
En je zult het nog heel vaak horen: opwarming is goed en de bossen zijn gegroeid. Kom op, wees toch eens blij met al dit goede nieuws!
Mest bevat veel fosfaten. Zou het zin hebben onze overschotten in de Waddenzee te kieperen?
Beste Daan,
geen gek idee. Kijk maar eens hoe ze dat in Frankrijk doen, net ten noorden van Lyon, les Dombes. Een gebied met akkers en zeer ondiepe “meertjes”. Dat zijn akkers die onder water gezet zijn als onderdeel van een cyclus. Die begint met het deponeren van grote bergen mest op een akker. Vervolgens wordt die akker via sluizen onder water gezet, ongeveer 1-2 m. Vis wordt uitgezet, en men laat dat een paar jaar pruttelen. Vervolgens wordt het water van de akker af gelaten en de vis geoogst. Daarna gaat de akker een paar jaar als landbouw grond, nu super vruchtbaar gebruikt worden. De streek genereert zo diverse producten. Uit onderzoek blijkt dat de opbrengst recht evenredig is met de kennis van de eigenaar: zij die het meest oog/opleiding voor de bemesting hebben, realiseren de hoogste opbrengsten.
Voor Janos73:
http://www.avenir-dombes-saone.fr/IMG/pdf/Etude_etangs_Avenir_Dombes_saone-2.pdf
https://www.google.nl/maps/search/dombes+lyon/@46.0898539,4.7573584,10z
http://www.ethno-terroirs.cnrs.fr/IMG/pdf/ActivitePiscicoleEtangsDombes.pdf_-_Adobe_Acrobat_Pro.pdf
Een boeiend gebied, leuk om te wandelen, met heel veel locale specialiteiten. Lekkere vis, kikkers, wild.
Dus ja, je kunt de stand van de vis beïnvloeden door “bemesting”.
Dank, leuk te weten!
@Daan, de fosfaatgift van de landbouw halveerde al tussen 1995 en 2005, welke overschotten zijn waar te vinden?
Wat wel kan is zoals in het Maricult onderzoek in Noorwegen, gedoseerd opgelost fosfaat toevoegen in een experimentele opzet en dan krijg je vanzelf meer schelpdier groei van tientallen procenten
of een trap verwijderen uit de rioolwaterzuivering….
Bezocht vandaag 17de eeuwse chateau bij Saumur. Poepen in de slotgracht was toen standaard. ‘Twas een zeer duurzame periode. De windmolens pompten water of maalden meel en olie, daar zijn ze bij uitstek geschikt voor, niet voor elektriciteit, dar zijn ze ongeschikt voor. Laten we ook de filters in de riolen-waterzuivering maar weer op zetten. We zijn door de milieubeweging de geheel verkeerde richting ingestuurd met hun “duurzame” sprookjes.
Maar er is toch eigenlijk geen probleem? Minder fosfaat en het ecosysteem gaat blijkbaar terug naar de tijd vóór we al het fosfaat naar zee spoelden..? Wat is dan het probleem?
Ik zou zeggen, laten we ons maar aanpassen, dat is beter dan kunstmatig iets in stand te houden.
@ Roel, als we jouw plan volgen moet jij niet gaan zeuren als je onvoldoende proteïnen kan bemachtigen om in leven te blijven. Met jouw ‘oplossing’ Roel los en passant ook het probleem van een groeiende wereldbevolking op.
Beste mensen: Waarschijnlijk eet Roel in plaats van gezonde Noordzeevis van dichtbij blijkbaar liever Pangasius uit de Mekong Delta. Fosfaat zat in het water daar en ook nog eens goed voor zijn Co2 footprint ;-)
Of Roel begrijpt het helemaal, we moeten terug naar de tijd dat er geen rioolwaterzuiveringsinstallaties waren. Dus mensen poepen op een emmer en ’s morgens weer gewoon in de gracht donderen.
Het verhaal van Dolf en Paul waar ze altijd naar verwijzen ging over schol in de Noordzee. Inmiddels id de scholstand in de Noordzee op record hoogte (sinds de metingen in 1955 starten) en minstens 3 keer zo hoog als in de tijd dat zij hun artikel schreven. De fosfaataanvoer is verder gedaald. Iets klopt er niet in hun verhaal.
Ben benieuwd hoe zij dit verklaren.