Dat de Griekse schulden nooit terugbetaald zouden worden voelde iedere burger al lang op zijn klompen aan, ondanks de politieke verkoop-praatjes van de eurofiele eulite. Maar als het helpt de mainstream en daarmee de Europese horden de ogen te openen over de mislukte euro dan is het toch ergens goed voor geweest. Dat dacht ik in een hoopvolle bui toen ik met verbazing en instemming dit artikel van Yvonne Hofs las in de Volkskrant. De kern van haar verhaal: Een zwakke economie krijgt door de euro alle kans op de pof te leven. De muntunie is mislukt, dat is duidelijk’.
Niets nieuws voor de lezers van climategate.nl, o.a. dankzij Theo’s euro-blogs n.a.v. een uitzending van Radar. Maar in de Brusselse bubbel mag kritiek op europa en de euro niet, zo las u hier. En de meeste mainstream media schrijven dan ook keurig welke gewenste kleding de naakte keizer draagt. Maar Hofs doorbreekt dit taboe. En ze doorbreekt nog een ander taboe: ze durft Wilders gelijk te geven over de euro en dat nog wel in de titel.
Meestal is dat suïcidaal voor een artikel in de reguliere pers en indien toch gepubliceerd, voor het ‘intellectueel correcte’ publiek reden om het artikel te negeren (maar stiekum misschien toch even te lezen?). Dus hulde aan VK voor moed en vvm. Nou ben ik ook argwanend omdat euro-bashen nu een degelijke analyse erg makkelijk overschaduwd, maar het is verstandiger om inhoudelijk te oordelen.
Hofs haalt het rapport dat Wilders destijds door het Britse Lombard Street liet uitvoeren weer boven water. Dat pakte nadelig uit voor de euro. Maar de meest aangehaalde studies die de voordelen van de euro benadrukten waren gemaakt in opdracht van de Europese Commissie, aldus Hof. Ze gebruikt zelfs de Rypkeaanse vergelijking van ‘Wij van WC eend.. Ze zou toch niet GC lezen?
Erkenning van de transferunie
Het artikel in VK is ook doordesemd met de uitdrukking ‘transferunie’. De wan-constructie waar België al zo lang mee worstelt werd ook de basis van het Europese beleid toen Draghi zei dat hij alles (met ons belastinggeld) zou doen om de euro te redden. Een politieke unie moet ook verantwoordelijk zijn voor de kosten van zijn beleid, anders zijn moeilijkheden gegarandeerd. In een transferunie ervaart Griekenland geen enkele prikkel zijn staatsschuld binnen de perken te houden.
De Europese Unie moest de vrede in Europa bevorderen en de euro moest ertoe leiden dat de Europese economieën ‘vanzelf’ naar elkaar toe zouden groeien. Het tegendeel is gebeurd. Griekenland is intern grondig verdeeld en Europa verdeelt steeds meer. Een Europese Unie met een beperkt gezamenlijk beleidsterrein (bijvoorbeeld interne markt, buitenlands beleid) kan gunstig zijn voor alle Europese landen indien het goed werkbaar georganiseerd wordt.
Maar de muntunie is een ander verhaal. Zolang de huidige euro heilig blijft zal ook de Europese Unie steeds dichter bij zijn einde komen. De eulite verwachte en hoopte toen de politieke unie niet lukte dat een eenheidsmunt de politieke eenheid zou afdwingen. Net als bij de Energiewende en het energieakkoord was de euro een idealistisch/politiek gedreven aanpak die de realiteit uit het oog verloor. Het zal wel lekker toeven zijn op het pluche in de ivoren toren, maar het is toch verstandig af en toe eens uit het raam te kijken. Misschien ziet het er buiten wel anders uit dan in de droom!
Er bestaan geen gezamenlijke Europese beleidsterreinen. Zelfs bij de zo voor de hand liggende interne markt heb ik zo mijn twijfels. Immers ieder land heeft voortdurend het eigenbelang voor ogen. En daar is niets mis mee. Dat geldt natuurlijk helemaal voor buitenlands beleid. Europa is een puinhoop en de muntunie is de kers op de taart.
Maar er gloort hoop. Zodra Albanië als volwaardig lid is toegelaten zal alles beter worden.
het eigenbelang voor ogen houden is inderdaad niets mis mee, wat voor Europa we ook hebben. Maar dat wil niet zeggen dat vergaande samenwerking op sommige terreinen niet kan of niet nuttig is. En om op het wereldtoneel wat voor te stellen hebben we Europa als een of ander soort Unie nodig lijkt mij. Maar ik moet wel toegeven dat hoe meer ik over gezamenlijke terreinen nadenk hoe minder er overblijven.. Zelfs milieubeleid wat velen vanzelfsprekend vinden hoeft dat niet te zijn. De ‘Kaderrichtlijn Water’ ken ik vrij goed en ik vraag me vaak of dat wel werkt (kosten-effectief). Het RijnAktie Plan is vooral dankzij NL en D succesvol geweest en heeft de Rijn (chemisch) weer schoon gemaakt. De zeer ambitieuze KRW is daar een beetje op gebaseerd maar zou wel weer een nieuw EU bureaucratisch papieren monster..
Dolf,
zoals bekend probeer ik de dingen zoveel mogelijk door de oogharen te bekijken. Dat geeft in tegenstelling tot wat men zou verwachten het scherpste beeld.
Met samenwerking is niets mis. “verregaand” daar krijg ik alweer een beetje jeuk bij. Voor zover mij bekend zijn er geen dossiers te bedenken waarin sprake is van een daadwerkelijk GEMEENSCHAPPELIJK, “universeel” Europees belang. Alleen al het feit dat “we” niet allemaal even arm / rijk zijn brengt met zich mee dat elk land elk probleem op een andere manier benaderd. Het feit dat er een gemeenschappelijk pot te verdelen valt maakt de kloof tussen de landen alleen maar groter. Het is duidelijk dat de kantjes alleen maar scherper worden in tegenstelling tot wat de eurocraten ons willen doen geloven.
Buiten kijf staat voor mij dat de verstandhouding tussen de burgers van de verschillende landen er ook niet beter op wordt. En ik vraag mij dan ook bezorgd af of het eens zo beloftevolle vakantieconcept “Griekse obers, Duitse wijven” (google: climategate.nl Griekse obers Duitse wijven) nog wel een toekomst heeft.
@dwk: bij ‘verregaand’ kriebelt het bij mij ook, er staat ‘vergaand’, maar wat ik wilde zeggen was verdergaande, verder wilde ook ik niet gaan!
Dank voor de google tip!
En Turkije niet te vergeten! Dan gaat het feest pas echt beginnen.
dat was dus geen kinderreferendum (adviserend, iets anders biedt de grondwet niet) maar een echt referendum. hoe noemen ze zoiets ook alweer. democratie, meneer balkenende c.s. ?
Ik ben bang dat Jan Peter Burning Rubber Balkende de vraag niet heeft gehoord. Die rijdt tegenwoordig in een geluiddichte Porsche Cancunamera o.i.d. die wordt gefinancierd met duurzaamheidspopulisme van de bovenste plank. http://www.haagschcollege.nl/?page=archief-college-jan-peter-balkenende
Wat ik pas echt angstaanjagend vind is het volgende: Ik hoor nu al een paar keer de volgende kreet: “Dit is een overwinning van de Democratie op het …… Kapitalisme”!!!
En dat uit de koker van de extreem linkse Grieken. (duizend uitroeptekens)
Dat lijkt mij een stelling die snel met kracht van argumenten de kop moet worden ingedrukt voordat ze als een soort fantoomwaarheid doorsijpelt naar de MSM.
Griekenland is alleen belangrijk voor de Eurofielen. Euromunt is in de Euro-Griekse-crises inmiddels 20% gedaald t.o.v. andere munten. Voor onze export geen nadelige positie. Griekenland heeft gescoord tegen EU en Troika. De “bokser” Faroufakis heeft als interim-boeman het veld geruimd voor de meer beminnelijke Tsipras, die nu de winst gaat binnenhalen. Mijn verwachting is, dat van de door Dijsselbloem te dikwijls herhaalde stelling van “alleen extra steun bij aanvaarding EU-dictaat”, dat dergelijke harde stellingname deze aanstaande week ineens verrassend vloeibaar zal blijken (tussen FR & GE & EU).
Wat mij vooral verbaast en ergernis opwekt zijn ten eerste dat EU politici alleen nog maar in Jip en Janneke soundbites kunnen praten, ten tweede en des te erger is de totale minachting en ontkenning van democratische middelen (vrije verkiezingen, referendum) die de Grieken hanteren om de bevolking nog enige stem geven of ze de komende minimaal 85 jaar een Goldman Sachs wingewest willen zijn of niet. Juncker, Martin Schultz, allemaal met geheven vingers om de Grieken toch vooral een bepaalde hun welgevallige richting op te dwingen. Walgelijk volk die hele EU kliek, zo mogelijk nog walgingwekkender dan die incidenten- en Twitterpolitiek kliek in Den Haag.
De grote angst van Brussel lijkt mij een Grexit gevolgd door miraculeus economisch herstel.
Precies men wil koste wat kost voorkomen dat duidelijk wordt dat de wereld niet vergaat als een land uit de euro stapt.
Mutti Erde:
https://twitter.com/telegraaf/status/618007129354539008/photo/1
De Euro heeft alleen maar ellende opgeleverd. De zg groei van de economie blijkt uit niks. Ons Nationaal Inkomen is absoluut niet spectaculair gestegen na de intro van de Euro in 2002. De cijfers van het CBS laten dat zien. Vanwege de grote verschillen tussen de landen, subsidiëren de Noordelijke EU landen het Zuiden. Als er een systeem van vaste wisselkoersen is, corrigeert de markt dit door het wijzigen van de koersen. Door de Euro kan dat niet meer. De zuidelijke landen kunnen gewoon hun gang gaan en het Noorden, D, Nl, F betalen de rekening. Een ieder kan dat begrijpen, behalve die machtsgeile kliek in Brussel. Hoogmoed komt voor de val, ook nu weer. Er is niets tegen economische samenwerking, zoals bij de EEG, maar een muntunie is een drama. Graag weer terg naar hetsysteem van vaste wisselkoersen, met de- en revaluatie mogelijkheden.
Overhevelen van geld van noord naar zuid is van meet af aan het doel geweest, niet alleen van de Brusselse kliek, ook van “onze eigen” politici. Een warm buikgevoel mag wat kosten, tenslotte.