Hoe krijgen wij van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de laagste biodiversiteit van Europa, een 15 procent van een ‘oorspronkelijke’ situatie, uitgedrukt in MSA-biodiversiteit die in het magische jaar 1700 zou bestaan? Zoals ik al in diverse blogs toonde zijn de rekenmethodes- met name Natuurwaarde- de oorzaak: die degraderen onze natuur tot ecologisch rampgebied op papier, door hun architectuur: je kunt alleen maar lage uitkomsten krijgen. De data die wij met het WOB-verzoek aanvroegen zijn binnen en bevestigen die analyse.
Tenzij men bij het PBL achterlijk is, en dat geloof ik niet, is dit intentioneel bedrog- ik durf het woord nu best te gebruiken. Het verbuigen van de werkelijkheid voor een boodschap, waarbij een scherm van getallen, begripsverwarring en indexen voor de onkritische leek de zweem van wetenschappelijkheid moet suggereren. Daarom kostte het ook een WOB-verzoek om data los te krijgen, en bleven ze maar verstoppertje spelen, omdat ze dat zelf ook wel inzien.
Neem ook bovenstaand commentaar ‘in moerassen is het gelukt de kwaliteit om te buigen tot een vooruitgang’, waarvan ik een screenshot maakte zodat PBL de website niet ongestraft kan aanpassen.
Pak de data er bij, en dan zie je dat kwaliteit in 2012 toevallig 49 procent was, 1 procent hoger dan in 2011, maar gelijk aan 2005 en 16 procent lager dan in 1994. En dan hebben we het nog niet eens over de pseudo-wetenschap waarmee die ‘kwaliteit’ is berekend. Het gaat er hier dan om dat het PBL tegen haar eigen methodiek in beweringen doet. Sinds wanneer is een achteruitgang van 16 procent vooruitgang?
Deze week schrijf ik het rapport af, en dan kan de afdeling Communicatie bij het PBL alvast een strategie verzinnen hoe ze de schade kunnen beperken. Er is ook enige haast geboden omdat ik wel vaker wordt geplagieerd zonder bronvermelding, men kent ons geen autoriteit toe maar doet er opvallend vaak het voordeel mee. Net nog kwam een Groninger journalist met zijn unieke analyse over de relatie tussen gaswinning en economische tegenspoed. Die beschreef ik in maart hier al op Climategate, en we wachten ook nog op een bedankje van de Volkskrant inzake de Marc van den Tweel-bonuskwestie.
Ik verwacht dat het PBL ruim slaagt de schade te beperken. De kwestie is te technisch voor 95 procent van de journalisten. Dus negeren ze het belang omdat ze door kennisgebrek de nieuwswaardigheid niet zien. Of gaan ze af op hun ‘gevoel’ en dan bepaalt de autoriteit van de boodschapper wie gelijk heeft. En nog belangrijker, de meeste media inclusief NRC en de Correspondent 2 weken terug nog, schreven braaf het PBL over en zouden bij erkenning van mijn gelijk gezichtsverlies lijden.
En dus ben ik gek. Dat hoop ik ook al jaren, dat zou me enorm gerust stellen. Voor wie wel enige interesse en hersens heeft, hieronder de analyse:
Als Duitsland ons Groningen afpakt stijgt de biodiversiteit in NL bij PBL
Een eerste angel zit in de zwaarte waarmee het PBL de oppervlakte van een zelfgedefinieerde habitat laat meewegen ALS PERCENTAGE van het totale areaal van Nederland. Ze kiezen 5 natuurtypen, zoals open duin, bos of heide. Wat het PBL’ vervolgens ‘Biodiversiteit’ noemt van zo’n natuurtype, berekenen ze door een ‘kwaliteit’ (samengesteld met soort-indexen) te vermenigvuldigen met het areaalpercentage van Nederland.
Wie het dan nog niet snapt en niet moet schaterlachen: stel dat de Duitsers Groningen zouden inpikken- exclusief Schiermonnikoog met haar open duin- om dit in te lijven in het nieuwe Groot-Duitse Ecofascistische Rijk van Gross-Mutti Merkel, om er 1 groot wind-industrieel wingebied van te maken. Zij is door de groene NSB (Urgenda) binnengehaald omdat Urgenda dan meer subsidies krijgt via de Einspeisegesatz voor hun bedrijfje Thuisbaas.nl, dan ZuhauseMeister.de.
Dan-zonder Groningen- daalt het oppervlak van Nederland op papier. Maar we mogen aannemen dat de Duitsers ons open duin niet bereiken. Er verandert in het open duin dus niets aan de soortenrijkdom en het aantal duinkonijntjes, wulpen en duindoorns. Dankzij deze Duitse inval gaat dan niettemin automatisch de biodiversiteit in de Nederlandse duinen omhoog, omdat het relatieve areaal open duin groter werd. Omdat Nederland kleiner is geworden op papier.
Dat betekent dus dat het PBL onze landsgrenzen allesbepalend maakt voor hoe groot ‘biodiversiteit’ kan zijn. Ook al zouden onze duinen uitpuilen van de soorten en zouden al deze soorten fokken als duinkonijntjes (abundance maximaal), dus dat de konijntjes, hertjes en wulpen tot in de hemel groeien: dan krijgt het open duin een lage MSA-biodiversiteit omdat niet heel Nederland uit open duin bestaat maar volgens het PBL slechts voor 2 procent. En dus kan het open duin in 1900 al voor niet meer dan 2 procent bijdragen aan ‘biodiversiteit’, in 1990 nog maar voor 1,6 procent bij gelijkblijvend oppervlak. Ook al zijn onze duinen in Europees verband de best geconserveerde habitat en meest uniek.
We KUNNEN dus alleen maar een hele lage biodiversiteit krijgen van PBL. Want stel dat we 100 procent open duin in heel Nederland zouden hebben met een 100 procent ‘kwaliteit’. Dat houdt in dat er voor bos, heide en moeras geen areaal meer overblijft. Dus die zouden dan een MSA van 0 krijgen en het gemiddelde spectaculair weer omlaag drukken.
Zo kan dus de ‘biodiversiteit’ dalen door ‘verbossing’ van heide, want het areaal heide neemt spectaculair af omdat er meer bos werd bijgeplant. De Wodanseiken die de Oosterbeekse school nog aan een spreng op de kale heide schilderde, die staan nu midden in dicht bos. En dus gaat bij het PBL de biodiversiteit omlaag, want meer bos is minder hei. En aan het bos dat er bij kwam dichten ze weer een lage ‘kwaliteit’ toe.
Even wonderlijk: het PBL geeft voor het jaar 1900 op dat ons land voor 28 procent zou bestaan uit agrarisch gebied. Terwijl er toen veel meer kleine boerenbedrijfjes waren dan nu, eigenlijk was heel Nederland 1 groot boerenland. Ik bewonder vervolgens de ecologische macht die het PBL zich toedicht. Want wat gebeurt daar plots in de computer in het jaar 1900? ‘Bij beslissing in 2011’, dit zijn letterlijk de woorden van het PBL valt er een MSA-atoombom op dit uiterst soortenrijke agrarische land van 1900. Er is op die 28 procent van Nederland nog maar 10 procent ‘biodiversiteit’ over, gewoon omdat dit de mening is van het PBL.
Daarnaast: de AFwezigheid van soorten en AFname weegt bij de soortindexen in Natuurwaarde 2.0 zwaarder dan de AANwezigheid of toename. Ook doen ze aan preselectie van data, door in natuurwaarde met slechts 452 soorten te rekenen die ze selecteren op de mate waarin ze zeldzamer werden. Alsof je de gezondheid van de Nederlandse bevolking meet met een sample van creperende bejaarden met Stoma en vervolgens met de rest van Europa vergelijkt. Eureka, Nederland leeft het minst gezond van Europa!
De 15 procent uit de Balans voor de Leefomgeving die met Globio was berekend, daarvan zijn de berekeningen niet geleverd want dan zou PBL een nieuw document moeten maken. En dat hoeft niet volgens de WOB. Globio rekent in het geheel niet met Nederlandse soorten, maar schakelt milieu-invloeden waar het overheidsbeleid zich op richt gelijk met verlies van papieren ‘biodiversiteit’. Zo krijgt Finland de hoogste ‘biodiversiteit’ van Europa terwijl het 1 van de soortenarmste landen is, en eindigen wij als laagste, terwijl wij veel meer soorten hebben dan Finland.
Het 15-procent raadsel is daarmee min of meer opgelost. Dat partijen als Natuurmonumenten dit steeds citeren en als ‘de soortenrijkdom’ – zoals in hun strategie voor 2011-2015- zegt alvast veel over het belang dat deze clubs hechten aan de realiteit in de natuur van Nederland. Ach, als je er maar geld voor krijgt….Daar is die rotnatuur toch voor, voor het geld, voor de fondsenwerving, voor jullie 50 miljoen euro subsidies per jaar, voor jullie belegd vermogen van 190 miljoen euro, voor jullie grondbezit van meer dan 100.000 hectare waarvan 20.000 hectare om niet van de overheid verkregen, en de pachtopbrengsten van 9 miljoen euro per jaar, voor de exploitatie van de gratis gekregen bossen voor houtverkoop, het ‘ondernemer zijn voor de natuur’.
Bedrog waar de KNAW uitspraak over mag doen.
Of de KNAW hier ingrijpt is twijfelachtig, omdat er nauwelijks objectieve ecologen bij de KNAW zitten buiten productie-ecoloog Rudy Rabbinge, het zijn vaak milieu-activisten die alleen kritisch kijken naar iets dat politiek niet uitkomt. Jaap van der Meer misschien, die is wel OK, maar zit hij ook bij de KNAW?
KNAW-lid Theunis Piersma citeerde deze PBL-papieren biodiversiteit zelf als ‘de biodiversiteit’ in een artikel in de Levende Natuur. Omdat die lage waarde wel in zijn politieke straatje paste. En van milieu-activist, Club van Rome-lid en Urgenda-supporter Louise Vet verwacht ik niet veel beter. Ze citeert ook resultaten van de Ecologische Voetafdruk, en dat is ook pseudowetenschap. De meeste ecologen in NL zijn alles behalve objectief, ze zullen zich nooit openlijk kritisch uiten want dat zou ‘de goede zaak’ maar schaden.
Wel hebben Herbert Prins cs in 2009 in commentaar geleverd op het PBL in een artikel in Landschap: zijn noemden de Globio-berekening een ‘interessante academische oefening’: lekker onderkoeld, zoals Engelsen in een publieke discussie iemand neersabelen die onzin delibereert: ‘interesting point’! In Herbert Prins heb ik wel vertrouwen, heb ‘m uitgebreid ooit gesproken en dankzij hem ben ik ook op het spoor gekomen van de anti-wetenschappelijkheid van Natuurmonumenten. Nooit 1 ecologische promotie betaald, terwijl de Jagervereniging via de Stichting Eijk dat wel doet.
Ik dank verder Rob Bijlsma voor zijn commentaren en nuttige publicaties, Wim Knol (ex-Natuurmonumenten, nu Jagersvereniging), Eric Wanders en de vele andere experts die ik consulteerde. Waar het PBL zich met 30 miljoen euro Rijksgeld per jaar van alles kan permitteren zonder kritische bejegening, mag ik niet 1 fout maken want dan branden ze me af. Haha hij is gek. Ik moet me ook stevig indekken, want van de populariteit moeten we het hier niet hebben.
Wie het belang inziet, en ons werk wil steunen, kan dat doen via de stichting Mwenb.nl, uw donatie is aftrekbaar bij de belasting.
Wat is de beste strategie om dit communicatief uit te buiten en het PBL publiekelijk in het schandblok te zetten?
* Rechtszaak valsheid in geschrifte?
* Elsevier, Simon Rozendaal?
* KNAW vragen een onderzoek te doen?
* Dwingend geding om correctie verzoek aan PBL?
* andere ideeën?
Kantoor afbreken en als biomassa klimaatneutraal opfikken in de Amercentrale
Ontneem het PBL de status van politburo door een publicatieverbod zolang de publicatie niet door “peers” is beoordeeld.
Dat kan ook door het volledig onderbrengen van het PBL in de universitaire gemeenschap.
Blijf die oplichters maar aan de kaak stellen, eens zal men daar toch niet meer om je fileren van hun zwendel heen kunnen!
Wellicht is vast te stellen op hiermee de grondslag wegvalt voor Natura-2000 plannen en subsidies?
Tja, het PBL. Maar er zijn toch meer onderzoeken ? verschillende bronnen? Als we die allemaal naast elkaar leggen staat Nederland er dan ergens goed voor? In deze bijvoorbeeld ook niet. https://cmsdata.iucn.org/img/original/new_picture_6.png
Herman,
die grafiek. Wat hebben de benzineprijzen hier mee te maken?
@herman, dat je zo vergoelijkend reageert is typisch, alsof je vantevoren al met hun boodschap wilt sympathiseren, en helemaal wanneer je dan vervolgens verwijst naar een andere activistenclub IUCN die zelf geen onderzoek doet naar onze soorten maar naar andermans bewerkingen van data om vervolgens daar fondsen mee te werven
Blijkbaar vind je politiek belangrijker dan data?
Kijk naar trends in soorten, proefschriften, atlassen en vergelijk DAT liever met wat het PBL beweert. Dat is wat ik deed en dan ontstaat een veel minder eenzijdig, of laten we zeggen beleidsrelevant beeld dan wat PBl en andere beleidsactivisten verkopen
Nou nee, want volgens mij heeft Rypke best een punt. Alleen kunnen we dan wel hele verhalen over het PBL blijven ophangen, maar dat levert niet voldoende ‘slagkracht’ naar de buitenwereld. Wat dan wel overtuigend is zijn staatjes die gemaakt zijn in andere landen, andere onderzoeken. Dat is wat ik vraag. Als voorbeeld voegde ik een staatje toe die ik als eerste tegen kwam. Geen idee wat daar dan weer de waarde van is.
Wie dus graag wil goedpraten wat hier wordt gedaan, door naar andere clubs of webpaginas te verwijzen waar ook de apocalypse voor onze natuur is verkondigd, die stel ik 1 vraag: wanneer iemand aan sceptische kant dit had gedaan, zoals hierboven beschreven, dan was de wereld toch te klein geweest?
Wat het PBL hier doet is gewoon volgens alle internationale standaarden voor deugdelijke wetenschapsbeoefening verboden, dat dit gesjoemel bij politiek gemotiveerde academici steun vindt bevestigt vooral de corrumpering
Wie graag wil horen dat onze natuur er slecht aan toe is, wees gerust: het agrarisch cultuurland is bij ons de grootste bron van verlies, echter door de methode van PBL is dat niet zichtbaar te maken, omdat ze ALLE cultuurland, of het nu 1990 is of 1900 een korting geven van 90 procent
Nog een keer: Rypke maakt in geuren en kleuren duidelijk wat er allemaal niet klopt aan het PBL. Interessant. Maar nu zou ik daar graag onderzoeken aan toegevoegd zien die het verhaal van Rypke bevestigen. Dat is alles wat ik vraag. Niet wat er niet deugd, maar graag onderzoeken die wel deugen.
“de onkritische leek”
Ik ben een kritische leek, maar dat is tegenwoordig niet voldoende. Ik verwacht van mijn overheid dat ze mijn belangen behartigt en tevens dat ze NIET omwille van allerlei private, politieke agenda’s de kluit belazert.
Goed dat je de aanvankelijke onschuld hebt ingeruild voor ‘intentioneel bedrog’.
En maar vreemd opkijken als de mensen wilders gaan stemmen.
Verder maak ik maar weer eens van de gelegenheid gebruik iedereen te wijzen op Geenpijl:
https://teken.geenpeil.nl/
zie ook een andere WOB-f*ck: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/08/mh17_wob_npo_lacht_geenstijl_r.html#more
Met excuses voor het vervuilen van dit draadje.
https://teken.geenpeil.nl/
“De inhoudelijke onafhankelijkheid van het PBL en de collega-planbureaus CPB en SCP is gewaarborgd in de Aanwijzingen voor de Planbureaus, Staatscourant 3200, 21 februari 2012.”
http://www.pbl.nl/overpbl#Onafhankelijke%20positie
Dat waarborgt in het geheel niet de inhoudelijke juistheid van de publicaties.
In feite zijn die te vergelijken met departementale stukken onder verantwoordelijkheid van de minister en dan kan het vriezen en dooien.
Een hoog WC-eend gehalte is dan niet uit te sluiten.
De aanwijzingen staan hier:
http://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/Aanwijzingen_Planbureaus_2012.pdf
Bekijk het eens van de zonnige kant. Volgens IPCC komen biodiversiteit en ecosystemen ernstig in gevaar (‘very high risk’) bij een opwarming van 2 ᵒC t.o.v. pre-industrieel. In Nederland hebben we daarvan nu al zo’n één graad Celsius achter de rug. Desondanks is de invloed van klimaatverandering slechts een schamele 2%, althans volgens het staafdiagram van PBL. Jammer dat IPCC dat vergeet te melden…
en intussen groeit en groeit de biodiversiteit al maar verder:
https://www.facebook.com/Drentslandschap/photos/a.296572533761016.71980.296553500429586/890934417658155/?type=1&theater
Deze “onafhankelijke” NL centrale plan bureaus zijn reeds jaren geleden door GroenRode politieke activisten geïnfiltreerd en overgenomen. Zelfs het voorheen internationaal gezaghebbende ISS Clingedael is op de klimaat-alarmistische toer sinds onder politieke wetenschapper en wapen-export-expert / directeur Co Colijn. http://climategate.nl/2012/08/21/clingendael-international-energy-programme-is-gewoon-alarmistisch/
Wat ik uit het artikel van Rypke concludeer is dat het PBL hier doelbewust onjuiste informatie verstrekt. Het past dan ook om dit zo breed mogelijk in de openbaarheid te brengen. De door Turris geventileerde ideeën kan ik volledig onderschrijven en aanbevelen. Daarnaast lijkt het mij ook zinvol om de kamerleden middels een brief over de handelwijze van het PBL te informeren.
@Ronel, om op je eerdere Roze Pelikaan terug te komen: als het relatief warmer blijft dan een eeuw geleden zou hij zich weer eens kunnen vestigen, ik lees net een boek over vogel-archeologie in GB en uit botvondsten blijkt dat die pelikaan in de warme Romeinse periode ook voorkwam op onze breedtegraad
@Bert Amesz, die onzin van Chris Thomas enz hebben we hier al uitvoerig gedebunked, er is geen 1 op 1 relatie tussen opwarming en biodiversiteit, de soortenrijkdom is vooralsnog spectaculair TOEgenomen en er vestigden zich hier vele soorten uit noordelijker contreien, dus blijf bij data, feiten, metingen en geen modellenwichelarij,
@Herman Vruggink: je wilt andere onderzoeken zien die mijn verhaal bevestigen omdat je
a. niet in staat bent zelf de bewijslast hier te wegen
b. mij geen autoriteit toekent en alleen iets als juist beoordeelt wanneer het van iemand uit je eigen politieke kamp komt die je autoriteit WILT toekennen
Sinds wanneer bepaalt WIE het zegt wat er in de natuur gebeurt
Oftewel, dat is nu precies het commentaar dat ik op je had
Het heeft geen enkele zin naar andere onderzoeken te gaan zoeken. Het gaat om het begrip biodiversiteit en daarvoor bestaat geen algemeen erkende norm. Geen enkele norm zelfs. Het PBL heeft zelf een definitie in elkaar geflanst waarbij de lezer grote moeite moet doen om uit te vinden hoe die definitie in elkaar zit. Als dat überhaupt mogelijk is. Andere onderzoeken zouden ook met een zelf bedachte definitie moeten beginnen, en dat maakt de onderzoeksresultaten onvergelijkbaar.
Geen journalist neemt de moeite deze zaak uit te pluizen, ze nemen alleen de kop over en die vind je dan via allerlei wegen weer terug. De gewone krantenlezer houdt er alleen de indruk van over dat het goed mis is met de biodiversiteit in Nederland. En dat was blijkbaar ook de bedoeling van het PBL.
Deze aanpak kom je vaker tegen. Ik denk aan een rapport uit 2011 van CE Delft en Ecofys, waarin wordt becijferd dat Nederland €5,6 miljard per jaar besteedt aan subsidie voor fossiele energie. Een rapport van bedroevend lage kwaliteit dat al talloze malen op inhoudelijke gronden onderuit is gehaald. Toch kom je dat subsidiebedrag elke keer weer tegen, en de gelovigen zijn niet van de fouten te overtuigen.
Zo zal hier ook onze slechte biodiversiteitswaarde nog vaak aangehaald worden door mensen die er niets van af weten.
Kwam het PBL niet ook ooit met Amersfoortaanzee-achtige mededelingen over Nederland en de zeespiegel? Randstad onder water, goed voor de biodiversiteit.
Met vriendelijke groet,
Directie en medewerkers van Pension Hoog en Droog (Eifel)
Kamerprijs 2020: 2020,- excl. ontbijt
En dan moet ik zelf de afwas doen heb ik begrepen? ;)