De directeur van Het KNMI, Gerard van der Steenhoven, heeft zich onlangs gevoegd in het koor van de klimaatalarmisten. Tot op heden was het KNMI betrekkelijk terughoudend in de klimaatdiscussie. Maar daar is nu verandering in gekomen. Op het NOS-journaal van afgelopen zondagavond kondigde Van der Steenhoven ‘code oranje’ aan voor het klimaat, met een fictief nieuwsbericht van 2065, waarin de kijkers werden geconfronteerd met schokkende beelden van overstromingen als gevolg van een combinatie van grote afvoer van grote rivieren en zeespiegelstijging.
KNMI: ‘Code oranje’ voor het klimaat!
Zie hier vanaf 11.05.
En, zoals gebruikelijk, biedt de NOS een willig podium voor de visualisering van al deze fictieve rampen. Op deze manier werkt de NOS weer eens mee aan de aanwakkering van de klimaathysterie. En voor de goedgelovige kijkers betekent dit weer een slapeloze nacht voor een dystopie in het jaar 2065!
Van der Steenhoven heeft zonder twijfel een indrukwekkend wetenschappelijk cv, maar daarin staat niets wat ook maar in de verste verte lijkt op meteorologie/klimatologie. Dus wat hij op de TV vertelde, zal hij wel allemaal van horen zeggen hebben. Zoals de trouwe lezers van dit blog inmiddels weten, is dat overigens niet ongebruikelijk bij de besluitvorming rond ‘klimaat’. Zou hij wel weten dat de maatregelen die op de agenda van Parijs staan geen enkel aantoonbaar effect op het klimaat zullen hebben?
Het is ‘all pain ad no gain.’
Op 22 november berichtte teletekst het volgende:
Volgens het KNMI is het code oranje voor het klimaat in Nederland. Ons land heeft een wereldwijd klimaatakkoord hard nodig, zegt het instituut aan de vooravond van de klimaattop in Parijs.
Volgens directeur Van der Steenhoven is de situatie kritiek,maar is het niet te laat om te handelen. De uitzonderlijk warme eerste tien dagen van november illustreren volgens hem hoe hard het gaat met de opwarming van het klimaat.
Vervolgens komt er een ernstige waarschuwing achteraan:
Nederland is extra kwetsbaar. Het gevaar komt hier van drie kanten: de stijging van de zeespiegel, de toename van de neerslag en het stijgende waterpeil in de grote rivieren.
Nu is Van der Steenhoven geen meteoroloog/klimatoloog en het zou beter zijn als hij bij zijn medewerkers te rade gaat. Het verschil tussen een aantal warme dagen, als gevolg van een toevallige ligging van drukgebieden, waardoor er tijdelijk sprake is van warme wind uit het zuiden, en het klimaat waar het gaat over gemiddelden over 30 tot 40 jaar is hem kennelijk niet duidelijk.
We hebben de afgelopen 2 maanden bijvoorbeeld een relatief erg koude periode gehad in oktober en een warme in november. Als ik op deze wijze zou redeneren en ik kijk naar oktober dan lees ik het volgende:
Over oktober geeft het KNMI o.a. het volgende aan:
Vanaf 11 oktober kreeg opnieuw een hogedrukgebied het voor het zeggen en kwamen we in een noordoostelijke stroming terecht die koude lucht aanvoerde. De temperatuur zakte tot ruim onder normaal en een stevige wind maakte dat het nog kouder aanvoelde. De maximumtemperatuur kwam op sommige dagen in het zuiden niet boven de 4 a 5 °C. Op 13 oktober zakte de temperatuur op sommige plaatsen in het oosten en zuiden van het land deze herfst voor het eerst tot onder het vriespunt. Het koudst werd het op 15 oktober met op KNMI-station Eindhoven -0,5 °C. Aan de grond (10 cm) werd het daar al het koudst op 12 oktober: -4,3 °C. De tweede decade van oktober was sinds 1992 niet meer zo koud verlopen en eindigt op plek tien in de rij van koudste tweede decades sinds 1901.
Maar het KNMI komt met de warmere periode in november en dat, beste Van der Steenhoven, is weer, wat niets zegt over het klimaat. Moeten we dan nu ook gaan waarschuwen voor kouder weer?
Hij zegt er niet bij dat de waarschuwing volledig gebaseerd is op de resultaten van de berekende voorspellingen met klimaatmodellen. Daarbij gaan ze dan ook nog uit van de hoogste waarde in de marges waardoor de grootste rampen worden voorspeld. De praktijk is anders en wijkt nogal af van wat eerder door het IPCC werd voorspeld. Echter, daar wordt in de nieuwsberichten nauwelijks aandacht aan besteed.
Enkele praktijkvoorbeelden
De ijsgroei op de zuidpool daar zie je nauwelijks wat van terug in de media. Toch zegt de ijsgroei op de zuidpool, in de praktijk gemeten, veel meer over het klimaat. We horen al jaren berichten over de smelt van het landijs op Antartica, berichten gebaseerd op toevallige waarnemingen zoals het afsmelten van grote ijsschotsen satellietbeelden en modelberekeningen, maar dat de bodem in deze omgeving vulkanische activiteit vertoont dat werd er niet bij verteld.
Uit recent onderzoek van NASA blijkt dat er sprake is van ijsgroei in plaats van afname. Tot vorige maand werd het sprookje van het afsmelten van het landijs op Antarctica breed uitgemeten. De praktijk is echter anders uit metingen van NASA is gebleken dat de afgelopen periode het landijs is toegenomen, 6 november 2015 kwam NASA met het nieuws dat de massa toename van het landijs op de zuidpool al vanaf 1992 groter is als de massa afname als gevolg van smelt.
Een stukje uit dat bericht:
Zwally’s team calculated that the mass gain fromStudy: Mass gains of Antarctic ice sheet greater than losseshet the thickening of East Antarctica remained steady from 1992 to 2008 at 200 billion tons per year, while the ice losses from the coastal regions of West Antarctica and the Antarctic Peninsula increased by 65 billion tons per year. …
The good news is that Antarctica is not currently contributing to sea level rise, but is taking 0.23 millimeters per year away,” Zwally said. “But this is also bad news. If the 0.27 millimeters per year of sea level rise attributed to Antarctica in the IPCC report is not really coming from Antarctica, there must be some other contribution to sea level rise that is not accounted for.
Toch mooi zul je denken het voorspelde aandeel van Antartica aan de zeespiegelstijging als gevolg van de verwachte smelt op basis van IPCC cijfers was 0,23 mm per jaar. Nu blijkt uit metingen dat het landijs al jaren groeide waardoor het aandeel aan de zeespiegel vanuit Antarctica geen stijging veroorzaakt maar een daling van 0,27 millimeters per jaar. Dat betekent dat het verschil tussen de verwachtingen en de praktijk 0,5 mm per jaar is. Alleen al van Antarctica blijkt nu uit metingen in de praktijk dat het verschil tussen de bijdrage aan voorspelde stijging van de zeespiegel en de gemeten afname 18 cm per eeuw minder is.
De zeespiegel stijgt in de praktijk wel – dat zal niemand ontkennen – net als de smelt van gletsjers sinds de laatste kleine ijstijd. Maar zit er echt een sterke toename in de zeespiegelstijging als gevolg van de opwarming?
Laten we weer eens naar metingen kijken: In het verleden werd het zeeniveau gemeten met behulp van peilschalen. Deze methode geeft 2 potentiële meetfouten. Als eerste je meet alleen aan de kust en je meet het verschil tussen land en zee af. Ook het niveau van het land is niet statisch en op de lange termijn stijgt of daalt de landmassa sinds de laatste ijstijd afhankelijk van de dikte van de ijslaag destijds wat van invloed is op de stijging en of daling van het land in onze tijd.
Dit schrijft het KNMI over de zeespiegel:
Hoeveel is de zeespiegel wereldwijd gestegen in de 20e eeuw? Wereldwijd is de zeespiegel tussen 1901 en 2010 gestegen met 17 tot 21 centimeter. Het gemiddelde tempo van zeespiegelstijging over die periode bedroeg 1.5 tot 1.9 millimeter per jaar.
Vanaf 1993 wordt er gemeten met satellieten met het volgende resultaat:
De zeespiegel stijgt de laatste jaren sneller: satellietmetingen laten een wereldgemiddelde zeespiegelstijging van 2.8 tot 3.6 millimeter per jaar zien tussen 1993 en 2010. ruim 3 millimeter per jaar zien voor de periode 1993-2003. Omdat de reeks van satellietmetingen nog relatief kort is kan niet worden uitgesloten dat deze versnelling (deels) veroorzaakt wordt door natuurlijke schommelingen in het zeeniveau door variaties in zeestromingen.
Eigenlijk weten ze het niet. De metingen zijn te kort en er is overgeschakeld van meten met peilschalen naar satellietmetingen.
Laten we eens naar de bron kijken. Wat we wel zien is dat sinds het meten met satellieten door NASA de gemiddelde stijging 3,2mm per jaar is en er de afgelopen periode is geen enkele versnelling in deze stijging waargenomen.
Ook wordt extreem weer in de waarschuwing meegenomen dan zul je moeten onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een toe- of afname.
Dagelijks worden ons de meest extreme weersituaties getoond op de televisie maar dat zegt niets over toe- of afname van extreem weer. In mijn jeugd woonden er 2 miljard mensen op deze aarde en de laatste tijd is dat aantal sterk toegenomen. En de verwachting is dat we uitkomen op 7 miljard. Op veel plaatsen waar vroeger niet gewoond werd, staan nu huizen zoals rond en zelfs in de delta’s in Bangladesh en omgeving. Kijken we naar het klimaat van Thailand dan zul je zien dat dat land in een gebied met de hoogste orkaanactiviteit ligt, meer dan 10 per jaar is niet ongewoon. Je kunt daar met de sterke bevolkingsgroei elk jaar grotere rampen zien langs komen.
In de VS is de orkaanactiviteit al veel langer gemeten en vastgelegd en uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid en de kracht niet zijn toegenomen.
Pielke jr een klimaatonderzoeker schrijft daar het volgende over:
Analyses of long-term records of disaster losses indicate that societal change and economic development are the principal factors responsible for the documented increasing losses to date.
Because of issues related to data quality, the stochastic nature of extreme event impacts, length of time series, and various societal factors present in the disaster loss record, it is still not possible to determine the portion of the increase in damages that might be attributed to climate change due to GHG emissions.
In the near future the quantitative link (attribution) of trends in storm and flood losses to climate changes related to GHG emissions is unlikely to be answered unequivocally.
In zijn stuk voor het amerikaanse senaat kun je alles over het onderzoek van Dr Pielke vinden.
Terug naar de waarschuwing van het KNMI. De zeespiegelstijging is sinds het meten met satellieten in 1992 niet toegenomen en is gemiddeld 3,2mm per jaar. De voorspelde versnelling als gevolg van de opwarming is nergens te vinden. Als we op dezelfde manier gaan kijken als het KNMI nu doet door warm weer toe te schrijven aan de klimaatverandering en koud weer te negeren en ik ga deze methode selectief toepassen op de rivieren dan zie ik in een nieuwsbericht van 30 oktober het volgende:
Door een lange periode met weinig neerslag in het stroomgebied is de waterstand van de grote rivieren laag voor de tijd van het jaar. Via de Rijn komt er minder water ons land binnen dan normaal. Met name de scheepvaart ondervindt hier hinder van, doordat de diepgang van de vaarweg verminderd is.
Bron hier.
Zou dit aanleiding zijn voor code oranje en moeten we gaan waarschuwen voor watergebrek zou je je dan afvragen maar dan zou ik inderdaad hetzelfde doen als het KNMI in hun alarmbericht. Weer en klimaat kun je niet door elkaar gooien en als het KNMI daar al mee begint om hun punt te maken dan is het wetenschappelijk fundament, wat het KNMI was, letterlijk door het putje gespoeld.
Zomaar een reactie met enkele voorbeelden naar aanleiding van de rampenberichten en code oranje voor het klimaat van het KNMI. Een bericht waar het weer en de uitersten daarin selectief worden meegenomen en als bewijs van klimaatverandering worden gepresenteerd. Ieder ander zou daar niet mee wegkomen. Je zou dit soort gedrag in de financiële wereld als fraude bestempelen.
Zie ook ‘De Telegraaf’ hier.
En vooral (!) Marcel Crok hier.
Het stukje over het ijs op Antarctica in de herhaling…. Fout blijft fout.
De studie van Zwally blijft controversieel, het zeeijs is voorlopig nog niet terug bij zijn hoogtepunt, en er is geen enkele aanwijzing dat het vulkanisme op Antarctica toe of afgenomen is.
Waarom wil je uberhaupt is discussie?
Ik herinner me nog aan een quote, ik weet echter niet meer wie ik die het eerst op heb zien schrijven, misschien dat Hans Labohm me kan helpen…….
When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?
Janos73, je bent weer vrolijk tegen jezelf aan het kwetteren.Laat ik de vraag die jij jezelf stelt beantwoorden: ” Waarom wil je uberhaupt is discussie?”. Janos73:” Ik wijk niet af van de algemeen aanvaarde wetenschap en hoef dus niets te bewijzen.”
Discussie met jou is zinloos, want het geloof in de nakende ondergang der ondergangen is zo sterk bij jou, ongelofelijk. Volgens mij zie jij zelfs al voor je hoe een alles verzengende hitte iedereen verslindt en verpulvert tot as. Terecht natuurlijk want ze hebben CO2 uitgestoten…. En dan nog meer van die perverse fantasieën die je er ongetwijfeld op nahoudt…. Bah, Janos73! Ik wil het niet weten.
“Discussie met jou is zinloos, want het geloof in de nakende ondergang der ondergangen is zo sterk bij jou, ongelofelijk. ”
Kom eens met een wetenschappelijke bron en je kan prima in discussie. Dus hop handjes uit de mouwen en zoeken maar naar de bron die jouw standpunt onderbouwt.
“Volgens mij zie jij zelfs al voor je hoe een alles verzengende hitte iedereen verslindt en verpulvert tot as. ”
Jij hebt vreemde fantasieën, ik zou eens een arts raadplegen…
Wat is dat toch dat je mij steeds om wetenschap vraagt? Is dat bij gebrek aan? Vertel jij nu eerst eens wanneer het door jouw gedroomde onheil gaat geschieden. Wanneer is het moment daar dat de toorn des klimaat op ons neerdaalt? Zet ik die datum alvast in de agenda. Wannneer het zover is kom ik naar deze blog om je uit te lachen.
“Wat is dat toch dat je mij steeds om wetenschap vraagt?”
AGW is natuurlijk een wetenschappelijk thema,m dus vind ik het normaal dat je je mening in ieder geval onderbouwt met wetenschappelijke artikelen.
“Wanneer is het moment daar dat de toorn des klimaat op ons neerdaalt? ”
Het zal langzaam slechter gaan, de eerste tekenen zijn al daar (bv. Syrië), je moet het wel willen zien natuurlijk
Het citaat is van Keynes en is gebruikt in een submission to the House of Commons: http://fredudo.home.xs4all.nl/Zwaaipalen/11._Submission_House_of_Commons_2012.html
Ik vraag me af waar in de klimaatmodellen naar voren komt dat er meer neerslag gaat vallen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Misschien kan Janos me de weg wijzen.
Chris, in:
http://www.eike-klima-energie.eu/news-cache/die-bayerische-umweltministerin-frau-scharf-extremwetter-extrem-hochwasser-und-die-unberechenbarkeit-des-wetters-nehmen-zu-doch-stimmt-das-wirklich/
Staan een paar grafiekjes inzake hoogwater Rijn en mains.
Bedankt. Blijkbaar heeft het KNMI geen weet van die informatie. Waarschijnlijker is dat ze het gewoon negeren omdat dat niet in hun alarmistische straatje past.
Beste Hugo, heb even naar je cv gekeken. Een gevalletje pot verwijt de ketel….
Beste Geert
Mogelijk niet helemaal goed gekeken.
Ik ben opgeleid tot piloot en dat is inclusief het vak meteorologie voor de luchtvaart. Met deze basis heb ik mij in dit vak verder geschoold en geef ik al jaren les aan aankomende piloten.
Dat vereist een gedegen kennis van de processen die zich binnen de troposfeer afspelen.
Misschien eens een cursus lezen voor gevorderden volgen.
Hugo,
krijg ik nog antwoorden op de uitstaande vragen van het vorige stukje (aangezien je die hier weer herhaald zonder er op in te gaan waarom)
Het item over de ‘code oranje’ werd een beetje knullig geperesenteerd in het NOS-journaal. Maar ongerustheid over het klimaat is niet ten onrechte. Het blijkt dat ook op deze site veel mensen daar geen goed overzicht over hebben. Ik zet de belangrijkste punten nog eens op een rijtje:
— Na een vlakkere periode (hiatus) vertoont de wereldtemperatuur weer een stijging, zie:
http://www.weerwoord.be/uploads/1611201520657.png
— De temperatuur van de oceanen (en daarmee de Ocean Heat Content) stijgt onverminderd verder, zie:
http://www.logboekweer.nl/Actueel/NCDC global ocean surface temperature anomaly.PNG
— de zeespiegel stijgt steeds sneller, zie:
http://www.logboekweer.nl/Actueel/ GMSL_1880_2015.PNG
— Het massaverlies van de Groenlandse en Arctische ijskappen gaat steeds sneller en de hoeveelheid zeeijs rond de Noordpool blijft onverminderd laag.
http://www.arctic.noaa.gov/reportcard/greenland_ice_sheet.html
Rond de Zuidpool is de situatie onduidelijker. Het massaverlies is minder dan op Groenland en enkele jaren was er juist opvallend veel zeeijs:
http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.antarctic.png
De versnelde stijging van de zeespiegel kwam een paar dagen geleden ook al ter sprake. Dit leidde tot discussie en onaardige opmerkingen. Herman Vruggink liet zich misleiden door een figuur op Climate4you, zo bleek later. Maar de versnelling is gewoon te zien in de gegevens van de peilschalen, en in de satellietgegevens. In Nederland is nog geen versnelling aangetoond. Dat komt waarschijnlijk doordat Groenland hier nauwelijks een bijdrage levert (zelfgravitatie-effect), en door een systematische verandering van de windrichting (minder noordenwind, meer zuidenwind). Dat laatste verschijnsel kan tijdelijk zijn.
Twee links zijn helaas niet goed overgekomen. Opnieuw:
de stijging van de Sea Surface Temperature:
http://www.logboekweer.nl/Actueel/NCDC_SST_Anomaly.PNG
De versnelde stijging van de zeespiegel:
http://www.logboekweer.nl/Actueel/GMSL_1880_2015.PNG
Tja, denkt Bart Vreeken, Hugo Matthijssen op herhaling met halve waarheden, dan mag ik ook mijn onzin gerust opnieuw spuien. Zou jij niet opnieuw een berekening maken van je lopende 15 jaar gemiddelde Bart? …. Niets meer van gehoord.
Maar Bart Vreeken denkt het beter te weten dan het IPCC en gaat lekker verder met zijn propaganda taal :”steeds sneller. ” Giechel
Herman, als je uitgegicheld bent, misschien wil je dan even kijken naar de volgende figuren. De versnelling van de stijging van de zeespiegel op basis van satellietgegevens (jaarlijks verschil over het lopend jaarlijks gemiddelde)
http://www.logboekweer.nl/Actueel/SeaLevelRiseSatellite.PNG
en de versnelling van de zeespiegel op wereldniveau (jaarlijks verschil over het jaarlijks gemiddelde (kalenderjaar)).
http://www.logboekweer.nl/Actueel/SeaLevelRiseAll.PNG
Het beeld lijkt me toch duidelijk. Natuurlijk weet ik het niet beter dan het IPCC, zij beschikken over dezelfde gegevens en veel meer deskundigheid. Het kan wel zijn dat je een oudere publicatie in gedachten hebt. Rond 2010/2011 was er een terugval in de zeespiegelstijging. Omdat de satellietreeks nog maar kort is had dat gelijk gevolgen voor de trend.
Je plaatjes van climate4all kan ik niet goed reproduceren, het is me onduidelijk wat ze daar doen. Het is wel zo dat er door de sprong in 2010-2011 statistisch wat rare dingen gebeuren. Wanneer je de trend berekent over het 10-jarig gemiddelde komt er inderdaad een negatieve trendlijn uit. Over het 1-jarig gemiddelde (zie boven) en het 15-jarig gemiddelde is dat niet het geval. Omdat het 1-jarig gemiddelde meer basaal is hecht ik daar meer waarde aan. Bovendien komt de dan berekende trend (= versnelling) dan goed overeen met de berekende trend (= versnelling) van de peilschalen.
De gegevens zoals die op internet te vinden zijn zijn door het gebruik van jaarfracties moeilijk te verwerken in Excel. En als je weten wilt waarom je niets meer had gehoord: ik zat met anderhalve dag ziekenhuisbezoek en twee dagen uitgevallen communicatie van KPN.
Aljeblieft, ga er zelf ook eens aan rekenen, Herman. Je bent toch hydrograaf? Als je mailadres stuurt naar info at logboekweer punt nl krijg je van mij de excelbestanden. Dat geeft misschien meer helderheid.
Weet je Bart, ik ga helemaal niet meer naar jouw gerommel kijken. Lees jij eerst IPCC AR5 maar eens door. Een compacte samenvatting die min of meer op het zelfde neerkomt is deze link die ik je al gegeven heb.
http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0229-Zeespiegelstand-Nederland-en-mondiaal.html?i=9-54
We hebben het natuurlijk over het ja dan wel nee van een mogelijke versnelling ergens in de laatste 30 jaar. Die mogelijkheid laat de wetenschap in het midden. Het zou kunnen, misschien ook niet. “Het gaat steeds sneller” is hoe dan ook niet op zijn plaats. De versnelling van zo’n 100 jaar geleden 1890-1930 is iedereen het zo’n beetje wel over eens. Dit alles heb ik je al meerdere malen uitgelegd. Maar Bart Vreeken blijft zich te buiten gaan in alarmistische propaganda taal.
Ben je daar nog, Herman?
OK dan, IPPC AR5, figuur 13.3d op pagina 1147. Wat ik al dacht, ze gebruiken de gegevens van eind 1992 tot en met eind 2012. Als ik over die periode de stijging uitreken vind ik ook geen versnelling. Dat komt zoals gezegd door de hapering rond 2011 en het feit dat de reeks nog niet zo lang is. Maar hoe langer de reeks wordt, hoe sterker het resultaat. Inmiddels zijn we meer dan 2,5 jaar verder.
Maar goed, Herman’s balansje is helemaal naar de andere kant doorgeslagen en hij voegt zich daarmee naadloos in de mores van deze site.
Mocht dat veranderen: mijn aanbod om toch nog gezamenlijk naar de gegevens te kijken staat nog steeds.
Nee Bart ik voeg mij niet bij de mores van deze site. Ik heb alleen niets met zelf rommelende amateurs die denken dat door twee jaar data toevoeging er opeens iets wezenlijk veranderd en conclusies trekken die niet getrokken mogen worden.
Nou, om maar positief af te sluiten: ik heb ook niets met rommelende amateurs die conclusies trekken die niet getrokken mogen worden! Zijn we het toch nog ergens over eens.
Verdere discussie lijkt dan geen zin te hebben. Jammer Herman, tot een week geleden kon ik veel van je bijdragen wel waarderen.
In mijn beleving ben jij een rommelende amateur Bart. Sorry. Ik heb het volgens mij toch van A tot Z uit de doeken gedaan. En als ik dan naar het IPCC verwijs of naar een Nederlandse uitleg van WUR/PBL dan zeg je: ja maar ik heb nu 2 jaar meer data. Ik had je al eerder uitgelegd dat de seizoenscorrectie door de huidige el je weet wel verstoord kan zijn en dat de ongecorrigeerde data (veel beter om mee te werken volgens mij ) geen aanleiding voor alarmisme geeft.
Rechts onder aan je site staat: weer amateur. Schrijf er maar achter: klimaat en zeespiegel amateur.
OK, de discussie gaat toch nog verder. Ik ben niet afgestudeerd in de meteorologie of klimatologie, wel in de biologie. En binnen de natuurwetenschappen zijn wetmatigheden over hoe je omgaat met meetgegevens en statistiek. Inmiddels heb ik me aardig in het onderwerp verdiept maar ik laat me graag verbeteren. Moet het wel zinvolle kritiek zijn. In dit geval vind ik nog steeds dat mijn uitspraken voldoende gefundeerd zijn. Het enige wat de figuur van het IPCC toevoegt is dat die gebaseerd is op het gemiddelde van verschillende interpretaties van de satellietgegevens. Ik maak alleen gebruik van Colorado. Maar gelukkig zijn de verschillen niet erg groot.
Wat het seisoenseffect betreft: ik maak voor de satellietgegevens inderdaad gebruik van de versie die hiervoor gecorrigeerd is. Dat is een relatief eenvoudige correctie, ik heb er daarom vertrouwen in dat deze goed is uitgevoerd. Ik maak van deze versie gebruik omdat er in de series van Colorado soms een getal mist. (ca 20 van de 850 berekende waarden). Ik heb dat ingevuld vanuit het opvolgende getal. Dat zal geen grote invloed hebben.
De versnelling van de zeespiegelstijging is ook al waarneembaar voor de huidige El Niño en is een voortzetting van de versnelling die ook al in de peilgegevens zichtbaar was. Eigenlijk was er alleen onduidelijkheid over de satellietgegevens ten tijde van het opstellen van het IPCC-rapport.
Zeg Bart waarom zit jij te beunhazen op mijn vakgebied? Hebben biologen opeens verstand van geofysica?
Voor Herman, die dacht dat ik de enige was die een versnelling van de zeespiegelstijging constateert heb ik nog even gegoogled op ‘sea level rise accelerating’. Hier de eerste de beste link (niet uitgebreid naar gekeken)
http://news.sciencemag.org/climate/2015/05/sea-level-rise-accelerating-faster-thought
En sorry Hans Erren, als je vind dat ik aan het beunhazen bent … Ik roep je op om dan ook eens verder naar de gegevens te kijken als Herman dat niet wil doen. Overigens heb ik ooit nog eens een klein jaartje natuurkunde met geofyisca gestudeerd (Utrecht 1978-1979) en het onderwerp heeft nog steeds mijn belangstelling.
Je hebt Beunhazen en Barthazen….
Omdat tie zo mooi is, de gigantische versnelling van Beun… eh sorry, van Bart
http://www.climate4you.com/images/SeaLevelSatellites-NEW.gif
Dat rare plaatje heb je al eens eerder laten zien, Herman. Helaas, het is niet te reproduceren. Kom met wat beters.
Theo Wolters, die ook op deze site schrijft heeft als devies: ‘maak nou eerst eens een sommetje’. Daar sluit ik me graag bij aan. Herman, zoek zelf de satellietgegevens op en maak eens een sommetje.
Gut, nu is het opeens een raar plaatje. Een paar dagen geleden vond je het nog heel interessant…..Op basis van dit 10 jaar gemiddelde konden we aantonen dat jouw gerommel met een 15 jaar gemiddelde met een grote fluctuatie nooit kon kloppen..
En nu ben je snel overgestapt om de station data onveilig te maken…..
Beste Bart, ik maak geen sommetjes en ook geen grafiekjes. Dat laat ik graag over aan mensen die daar erg goed in zijn. Alles keurig samengevat in het IPCC AR5 rapport.
Het plaatje vond ik eerder inderessant omdat je toen pas duidelijk maakte waar je je informatie vandaan haalde. En ik ben bereid om naar elke grafiek serieus te kijken. Verder zit er het al eerder genoemde verschijnsel in dat een trend op basis van een 10-jarig gemiddelde wat anders oplevert dan op basis van een 1-jarig of 15 jarig gemiddelde. Maar verder is het me een raadsel wat er staat.
De ‘annual sea level change’ fluctueert rond de 0, waarom niet rond de 3,2? En die onderste figuur is wel heel erg gemanipuleerd. Het kind met het badwater weggooien, heet dat. Niet alleen de ruis, maar een belangrijk deel van het signaal is eruit gehaald.
Sorry, de figuur fluctueert wel rond de 3,2; ik had niet goed gekeken.
maar het punt is dat het zinvoller was geweest om bij de ‘annual sealevel change’ een trendlijn toe te voegen dan een x-as.
Negen jaar geleden wilde Herman Vruggink maar niet geloven dat de stijging van de zeespiegel versnelde. Er waren toen een paar jaar geweest zonder stijging (2010, 2011), gevolgd door een jaar met een sterke stijging. Ook in 2015 liep het uiteindelijk flink op. Inmiddels is het voor iedereen wel duidelijk dat de versnelling er in zit. Op weerwoord.be heb ik de meest recente gegevens nog eens op een rijtje gezet.
https://www.weerwoord.be/m/2965788
Herman Vruggink is een tijdje daarna weggepest van Climategate.nl. En dat terwijl hij zeker geen ‘alarmistisch’ verhaal had. Hij zocht juist naar de waarheid, maar kennelijk was dat ook niet de bedoeling.
binnen een jaar gaat de temperatuur weer dalen (als gevolg van een dalende zonne-activiteit) en in het spoor daarvan worden de klimaat-omstandigheden, ijs e.d., beter.
Wim,
Maak me gek, wanneer zien we weer temperaturen van voor 1997? (Dat is tenslotte het startpunt van de “pauze” in de opwarming)
Wim, ik geloof dat ook. Maar we kunnen het helaas niet meten door de vele klimaat fraudeurs, die door manipulatie de temperatuur reeksen sinds een paar jaar flink weten op te schroeven.
Ons resten alleen de RSS en HadCrut3 tot 2014 en USCRN datareeksen. De rest is bagger.
“Maar we kunnen het helaas niet meten door de vele klimaat fraudeurs, die door manipulatie de temperatuur reeksen sinds een paar jaar flink weten op te schroeven.”
Geloven doe je maar in de kerk en tot het moment dat je je beschuldigingen kan onderbouwen dat de meetreeksen omhoog worden gemanipuleerd mag je van mij gewoon je mond dicht houden. Hadcrut 3 is verder een datareeks die niet verder wordt gecontinueerd en versie 4 is duidelijk gedocumenteerd (en er is ook een goede reden voor om van V3 naar V4 te gaan)
En als je zegt “ik woon niet op de noordpool” dan vraag ik me af woon je wel op 4500 meter hoogte (RSS) of in de VS
Bart, Ik vind dat je een beetje overdrijft als je het hebt over een “versnelde stijging” van de zeespiegel. Ik zie in deze grafiek van de afgelopen 22 jaar ( ftp://podaac.jpl.nasa.gov/allData/merged_alt/preview/global_mean_sea_level/GMSL_TPJAOS.jpg ) en vrij gestage trend van 3,2 mm/jaar met ups en downs (El Nino effect?), maar van een echte acceleratie kan je echt niet spreken, tenzij je het (tijdelijk?) stijlere deel van de curve sinds 2011 als een begin van die versnelling beschouwd. Dat lijkt mij wat prematuur.
Chris Schoneveld, mijn berekening is als volgt.
Ik ga uit van de jaargemiddelden van de zeespiegelstand (peilschalen, satelliet) en vervolgens van de stijging (positief of negatief) van de opeenvolgende jaren. Over die stijging bepaal ik de trend. En die is duidelijk positief in beide meetseries. De stijging versnelt dus. Figuren zie boven.
Is de NASA grafiek waar ik de link van gaf niet duidelijk genoeg? Kun je daar niet iets over zeggen? Is mijn opmerking daarover niet overtuigend genoeg?
Ik heb de gegevens gebruikt van de Sea Level research Group van de Univ van Colorado gebruikt, niet die van de NASA. Eerlijkgezegd had ik me niet gerealiseerd dat er ook verschillende versies zijn van de satellietgegevens; maar gelukkig blijken ze niet zo veel te verschillen zie ik in het IPCC-rapport. In de figuur uit je link is niet echt een versnelling af te lezen, dan moet je terug naar de basisgegevens. Wil ik nog wel doen; kan even duren. Of download ze zelf van de site van de NASA.
Chris, naar aanleiding van je opmerkingen heb ik dan ook de zeespiegelgegevens van de NASA bekeken. Anders dan bij Colorado worden er twee varianten onderscheiden: 1. Global Isostatic Adjustment not applied en 2. idem applied. Ik weet niet welke van de twee het beste is, daarom geef ik ze beide weer.
Ook hier heb ik het lopend gemiddelde over een jaar (37 records, om de 10 dagen) genomen, en vervolgens de stijging over een jaar. Het levert een figuut op die sterk lijkt op de gegevens van Colorado.
http://www.logboekweer.nl/Actueel/SeaLevelRiseSatelliteNASA.PNG
Conclusie: ook hier is een versnelling van de stijging waarneembaar. En de mooie rechte lijn in de figuur van Chris verhult het feit dat er niet echt een liniaire ontwikkeling uit te halen is. Zoals ook al uit de veel langere metingen van de peilschalen is af te leiden.
Aldus Bart Vreeken, zeespiegelaar en freubelaar. Eens kijken naar de inleiding van Dr Watson :
” The rate of global mean sea-level (GMSL) rise has been suggested to be lower for the past decade”
Chris, ik heb gisteravond laat nog een plaatje gemaakt van de zeespiegelstijging op basis van de gegevens van de NASA. Heb je er al naar gekeken? Ook hier is op basis van de trendlijn een versnelling te zien. Ik heb geen gebruik gemaakt van de onzekerheidsmarges bij de berekende waarden in het originele bestand. Het origineel staat hier:
http://climate.nasa.gov/system/internal_resources/details/original/121_Global_Sea_Level_Data_File.txt
Ben benieuwd naar je reactie. Eerder stelde je de vraag of ik alleen keek naar het ‘stijlere deel sinds 2011’. Nee dus, ik beschouw alle gegevens vanaf 1993.
Aldus Bart Vreeken, zeespiegelaar en freubelaar. Eens kijken naar de inleiding van Dr Watson :
” The rate of global mean sea-level (GMSL) rise has been suggested to be lower for the past decade”
Chris Schoneveld, heb je nog naar de figuur gekeken? Het zou leuk zijn als er nog een reactie komt. Als je wilt kan ik het excelbestand naar je sturen. Vriendelijke groeten Bart
Hugo, bedankt voor je exposé o.a. over zeespiegelstijging. Maar het is allemaal nog veel ingewikkelder dan hier in de kolommen wordt beweerd.
Luister en huiver. Prof. Dr. Bert Vermeersen van TU Delft spreekt.
https://www.youtube.com/watch?v=zbA2M3ooVdE.
Vergeet ook niet deel 2 te bekijken.
Waarschuwing: niet geschikt voor klimaatalarmisten.
Dus je bedoelt dat Antarctica en Groenland extra water aantrekken?
Ik citeer even Bart
“Dat komt waarschijnlijk doordat Groenland hier nauwelijks een bijdrage levert (zelfgravitatie-effect),”
Wij “alarmisten” wisten dat al, daar hoef ik geen YouTube filmpje voor te kijken
Tsja Janos, sommige informatie lijkt maar langzaam tot deze site door te dringen …
Vandaag krijg ik het gevoel dat ik getroffen word door regelrechte censuur. Mijn reactie op de laatste tekst van Hugo Mattijssen is tot drie keer toe in het niets verdwenen.
“sommige informatie lijkt maar langzaam tot deze site door te dringen”
De meeste informatie dringt niet door.
Dit is geen nieuws
Geweldig al deze reacties het geeft een goed beeld van de wijze waarop door de alarmisten wordt gewerkt.
Het probleem wat wordt aangekaart is de wijze waarop het KNMI denkt op een alarmistische manier het vermeende probleem van “de opwarming” te moeten duidelijk maken.
En als daaruit blijkt dat een directeur van dit instituut daarbij onzin verkoopt en letterlijk weer en klimaat door elkaar gooit.
Hij probeert mensen angst aan te jagen en gaat er van uit dat de Nederlandse bevolking onder het mom van Co2 reductie zo ongeveer alles slikt en zich als makke schapen naar een energiearmoede laat leiden die zijn weerga niet kent.
Dit is zijn tekst ik herhaal het nog even voor al die figuren die alleen linkjes kunnen produceren.
“Volgens directeur Van der Steenhoven is de situatie kritiek,maar is het niet te laat om te handelen. De uitzonderlijk warme eerste tien dagen van november illustreren volgens hem hoe hard het gaat met de opwarming van het klimaat.”
Wat een onzin en alle media nemen het over zonder enig nadenken.
Het orakel zoals het KNMI nu geworden is spreekt.
De Directeur van het KNMI heeft niets gezegd over zijn eventuele voorkeur voor armoede in Nederland. Het zou zomaar kunnen dat hij voorstander van kernenergie is. Jij legt hem woorden in de mond omdat jij klimaatwetenschap en klimaatbeleid structureel door elkaar heen haalt. Daar scoor je geen punten mee. Je maakt jezelf belachelijk, en dat is jammer, want er komt best nog wel eens wat zinvols uit je pen. Zolang je maar klimaatwetenschap en klimaatbeleid uit elkaar weet te houden.
“De uitzonderlijk warme eerste tien dagen van november illustreren volgens hem hoe hard het gaat met de opwarming van het klimaat.”
Zijn opmerking over kernenergie daargelaten, Joris, heeft Hugo nu gelijk of niet dat van der Steenhoven hier weer en klimaat door elkaar gooit?
Ongelijk. Steenhoven merkt tijdens de uitzending op dat het weer in de eerste tien dagen eigenlijk alleen te verklaren is met inachtneming van klimaatverandering. Natuurlijk is er altijd de alternatieve verklaring dat het puur toeval was, maar de kans dat klimaatverandering niets te maken had met het uitzonderlijk warme weer begin november is <5%. Voor wat het waard is, ik vond geen van de uitspraken van Steenhoven in strijd met de stand van de wetenschap.
Joris, heb je deze uitleg van de KNMI gelezen?
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/dagrecords
Als je nu ook eens kijkt naar de grafiek onderaan het verhaal: Zie je dat in Oktober we bijna nog een koude record hadden? Ik zou op basis van deze data en de uitleg niet zomaar durven roepen wat Steenhoven in zijn activisme roept. Kijk eens, klimaatverandering is een feit, daar hoef je je niet voor op glad ijs te bewegen. Waarom zou je dat doen? Er is bewijs genoeg die niet discutabel is.
Weerrecords zijn er in alle soorten en maten. Hoe langer de periode die het betreft, en hoe groter het gebied, hoe sterker het record. Het bijna-record in een koude nacht in oktober betrof één plaats (De Bilt) en één nacht. De verbetering van de decaderecord in November betrof 10 dagen, een groter gebied, en een forse verbetering van het record. Maar het is een record wat de meeste mensen weinig zegt, in die zin had van der Steenhoven het er beter niet bij kunnen halen. Bij dit soort records is het al snel een combinatie van een gunstige luchtdrukverdeling, en de voortgaande opwarming die de kans vergroot dat het daadwerkelijk tot een record komt.
Als de opwarming lineair verloopt (zoals de grafiekjes suggereren) dan zou een record elke dag gebroken kunnen worden.
Dan is het gebruikte argument eigenlijk een open deur intrappen.
Nu wordt de uitzonderlijke situatie gezien als een onnodige bevestiging dat de temperatuur op meethoogte de laatste decennia is toegenomen.
Dit plaatste ik bij de goede buur:
Grafiekjes.
Temperatuurverloop november 2015 (tot en met de 22ste):
http://www.boels069.nl/2015klimaat/_0260nov2015.pdf
Windrichting november 2015 (tot en met de 22ste):
http://www.boels069.nl/2015klimaat/_0260DDnov2015.pdf
Temperatuurverloop oktober 2015:
http://www.boels069.nl/2015klimaat/_0260okt2015.pdf
Het zal 100 jaar geleden ook wel eens 10 dagen iets warmer zijn geweest in november. Toen kwam het nog door natuurlijke varieteit, toen weer genoemd.
Ik hou het erop dat het kouder wordt, gezien de 10 dagen koude in oktober. Ik kan deze koude niet anders verklaren dan dat het overal kouder wordt.
Je roept maar wat, hè Erik?
Hier een overzicht van alle decaderecords:
http://weergegevens.nl/extremes_dec.aspx?station=260&extreem=TG&order=1&maand=11&decade=1&country=3
En hoe wordt het nu door Bart vertaald
“Het item over de ‘code oranje’ werd een beetje knullig geperesenteerd in het NOS-journaal”
Wat zegt de KNMI er zelf eigenlijk van?
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/dagrecords
Zou van der Steenhoven zijn eigen site wel eens gelezen hebben?
En zou van der Steenhoven bekend zijn met wat IPCC AR5 zegt over de betrouwbaarheid van regionale klimaatmodellen op het gebied van neerslag?
Sorry, dat is dubbel maar het is hier op de juiste draad….
Herman
kun jij een relatie leggen tussen de dagrecords of een dagrecord zoals hierboven is aangegeven en opwarming door toedoen van de mens en de opwarming die al sinds de laatste kleine ijstijd aan het plaats vindt?
Waar kun je een significante versnelling waarnemen?
Het KNMI moet zich niet onledig houden met politiek zelf. Het kan hooguit politici adviseren, maar dan moet de onderbouwing wel solide zijn. Als ik dat nieuwsitem van zondag bezie, dan maakt het KNMI zichzelf als wetenschappelijk instituut ongeloofwaardig.
Ik vind het laakbaar om op een dergelijke onprofessionele manier, als van een Amerikaanse tv-dominee, mensen bang te maken en te misleiden door weer en klimaat door elkaar te halen. De bovengevoerde discussie en linkjes-mepperij verandert hier niets aan.
Over het KNMI: misschien wat opvattingen van ex directeur Tennekes erbij pakken?
Was Tennekes nog maar directeur ipv de huidige knulletjes.
Kijk, en zo strijdt de UK tegen die verschrikkelijke opwarming:
http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/Environment/article1635862.ece
Bart Vreeken vraagt zich af of hij nu de enige rommelaar is die op zoek is naar een versnelling. Nou nee hoor ik kan hem gerust stellen. Horden alarmisten zijn op zoek om alles wat ze niet aanstaat in de IPCC rapporten te pimpen. Zoekt en gij zult vinden is het spreekwoord en de eerste vraag is dan :”wat wil je dat er uitkomt? ” Na AR4 waren alarmisten erg ontevreden over de Antarctica lezing dat het daar niet opwarmde. En ook de projectie van zeespiegelstijging was veel te behoudend volgens velen. En dus ging een legertje wetenschappers op zoek naar de gegevens die ze wilden hebben en werd de geschiedenis herschreven in de 7 jaar tussen AR4 en AR5. En dat gaat natuurlijk verder.
Watson et al waar Bart naar linkt is zo’n voorbeeld. Opeens na 20 jaar worden correcties onder de mat gevonden. Natuurlijk. Ik vind het prachtig. En zo ziet die versnelling er dan uit. Oh ja, die 3.2 mm/jaar blijkt nu opeens 2.6 mm/jaar te zijn….
http://www.nature.com/nclimate/journal/v5/n6/images_article/nclimate2635-f3.jpg
Oh ja, die 3.2 mm/jaar blijkt nu opeens 2.6 mm/jaar te zijn…. Aldus Dr Watson.
En dit is de verklaring die Watson geeft:
“The rate of global mean sea-level (GMSL) rise has been suggested to be lower for the past decade compared with the preceding decade as a result of natural variability1, with an average rate of rise since 1993 of +3.2 ± 0.4 mm yr−1 (refs 2, 3). However, satellite-based GMSL estimates do not include an allowance for potential instrumental drifts (bias drift4, 5). Here, we report improved bias drift estimates for individual altimeter missions from a refined estimation approach that incorporates new Global Positioning System (GPS) estimates of vertical land movement (VLM). In contrast to previous results (for example, refs 6, 7), we identify significant non-zero systematic drifts that are satellite-specific, most notably affecting the first 6 years of the GMSL record. Applying the bias drift corrections has two implications. First, the GMSL rate (1993 to mid-2014) is systematically reduced to between +2.6 ± 0.4 mm yr−1 and +2.9 ± 0.4 mm yr−1, depending on the choice of VLM applied. “
https://klimaathype.wordpress.com/2015/11/24/wat-als-nederland-niets-doet-aan-de-emissies/
Herman
Bedankt dit geeft een goed inzicht in de werkwijze.
Hetzler
Dank
Duidelijk samengevat.
Vanochtend 2 natte sneeuwbuien en het is al dagen veel te koud.
Code blauw voor het klimaat als ik uitga van de eerdere kreten van het KNMI
Of zou het toch komen van de al langer durende luchtstroom naar onze richting die toevallig direct vanaf de noordpool hierheen loopt?
Zou er nu niemand in de 2e kamer de gust krijgen om het KNMI te confronteren?
Ach Hugo, je haalt weer eens weer en klimaat door elkaar!
Zoals ook mevrouw Neppérus van de VVD placht te doen als het even vroor, die riep dan daarna dat er maar op het KNMI bezuinigd moest worden, of zoiets.
De klimaatverandering in Nederland heeft twee componenten. De eerste is de algehele opwarming, zoals die bijna overal op de Aarde is waar te nemen. De tweede is een geleidelijke verandering van de windrichting. Tegenwoordig is er meer zuidenwind dan vroeger. Die verandering van windrichting is in Nederland voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Daardoor stijgt de temperatuur in NL sneller dan gemiddeld op de aarde. Ik heb er wat aan gerekend, zie de volgende figuur met de berekende zuidcomponent van de wind per maand en per jaar, en de ‘normalen’ over periodes van 30 jaar.
http://www.logboekweer.nl/Wind/DeBilt_nz.pdf
Juist in April komt veel minder noordenwind voor dan vroeger. Maar dat betekent niet dat zo’n situatie zich helemaal niet meer kan voordoen. Dat is dan nu het geval. Dertig jaar geleden zou het in dezelfde situatie nog ca. 0,5 graden kouder zijn geweest. Maar ook nu wordt het dus nog koud genoeg voor sneeuw- en hagelbuien.
Klik op de onderstaande link als je meer wilt weten over de temperatuur in NL in de laatste 40 jaar:
http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/DeBilt_Temp.pdf
Beste Bart
Als je mijn artikel had gelezen dan wist je wat ik bedoelde met het bovenstaande.
Dit was de redenering die van der steenhoven van het knmi die weer en klimaat door elkaar gooide die ik even herhaalde. Ga nu geen onzin verkopen.
Ook vergeet je de invloed van de temperatuur van het noordzeewater de afgelopen periode.
Hugo, om het even in een perspectief te plaatsen: door de koude laatste week zal de gemiddelde temperatuur van april waarschijnlijk enkele tienden van een graad te laag eindigen. Afgelopen december was 5,9 graden te warm. Dat is in een andere categorie.
Bart
Lees mijn artikel hierboven nog eens door dat geeft het kader waarbinnen mijn reactie geplaatst moet worden.
Het ging mij helemaal niet over jouw perspectief maar kennelijk wil je dat niet begrijpen en houd het wat mij betreft op.
Ik wil op deze wijze geen discussie met je voeren op die onzin zit ik niet echt te wachten.
Ik heb je stukje nog eens nagelezen. Maar kijk dan ook nog even na wat er gebeurde in oktober en november 2015. Oktober een beetje te koud, november veel te warm.
http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2015/oktober
http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2015/november
De karakteristieken van het klimaat zitten in de gemiddelden en de extremen. De gemiddelden zijn nogal abstract en zijn het resultaat van rekenwerk. De extremen zijn veel aansprekender. Vandaar dat de KNMI directeur dat als voorbeeld neemt, denk ik. De hoge temperaturen in begin november waren extreem, maar het was geen record. Misschien dus een beetje kort door de bocht, daar ben ik het dan wel mee eens. Het bericht het met meer recht in december uitgegeven kunnen worden.
Maar eh … ben je daar nog, Hugo?
Bart, als die meneer Steenhoven consequent zou zijn moet hij nu ook een waarschuwing doen uitgaan, veel te koud, Bah.
Bart, hier een reactie die eigenlijk bij ‘ijstijd’ thuishoort, over zeeijs. Elke reeks heeft een begin, en dus het bezwaar dat jij noemt. Daarom heb ik ook de continue trend berekend. Daaruit zie je dat het in dit geval niet veel uitmaakt.
Overigens gebruikt IPCC dezelfde techniek, steeds kortere trends, om opwarming te ‘bewijzen’. IPCC berekent niet de continue trend per maand of per jaar.
Nog even over running mean, bijgaand 36 maanden running mean. Verandert de conclusie niet dat de hoeveelheid zeeijs de laatste 16 jaar toeneemt. Zie:
https://www.dropbox.com/s/d0o6kl5zzoprxhk/Schermafdruk%202016-04-25%2012.08.30.png?dl=0