Waarom moeilijk en negatief, als het ook zo kan...

Waarom moeilijk en negatief, als het ook zo kan…

Je kunt met gesloten beurs als boer een jager bellen, die je pang pang afhelpt van poepende en grazende ganzen op je weiland. Onder het motto ‘good people disobey bad laws‘ zou dat nog steeds mijn advies zijn.  De Volkskrant geeft al een prachtig kerstrecept. Wilde ganzenvlees is onbewerkt vrij taai, dus waren eerst meer culinaire pioniers nodig die zowel jagen als koken kunnen combineren.

Een oude baraksgenoot van mij op Droevendaal – toen al medestrijder voor Dierengerechten– experimenteerde met een maatje in manieren om ganzenvlees aantrekkelijk te maken, zoals via roken, het verwerken tot worsten. Tel daarbij de trend om eerlijk vlees te willen eten van bekende herkomst, en met hun website Gavoorgans.nl kan het water zomaar in je mond gaan lopen. Nu is de tijd, Nederland is er klaar voor. Je kunt ook hun feesboek-pagina leuk vinden. 

Zelf eet ik nooit kip of doorsneevlees uit de supermarkt meer, de tapas-hapjes met serranoham uitgezonderd dan. Alleen wild gevangen vis komt er nog wel in. Het is ook niet nodig om het aan te schaffen met een vriezer vol reerugfilet.

Met anderhalf miljoen scharrelganzen in Nederland, zie ik geen probleem dus, maar ganzenkansen. En een groeiende groep met mij, al dat krampachtige en tijdrovende gedoe met de natuur, dat is iets voor zeurpieten. Die ik zelf overigens vrijwel nooit tegenkom, de ruime meerderheid van normale leuke mensen in Nederland staat aan onze kant.

Ganzenfokgrond van Staatsbosbeheer

Ganzenfokgrond van Staatsbosbeheer/Nieuwe Natuur

Mensenprobleem
Het probleem ligt dus vooral bij mensen die nog moeilijk doen, terwijl het ook lekker, leuk en makkelijk kan. Dankzij allerlei (e)moties van mensen die ‘het dier’ gebruiken als manier om anderen te koeioneren, lijkt de natuur steeds meer een bureaucratisch mijnenveld. En allerlei zelfverklaarde ‘natuurdeskundigen’ bieden zichzelf aan als oplossing nadat ze eerst een probleem bedachten. Dat geeft onnodige negativiteit voor iets dat je met gesloten beurs en plezier kunt oplossen.

Boeren moeten nu zelfs met een agrilaser eerst ganzen proberen te verjagen, als ze overlast hebben. Dus allerlei duur en tijdrovend gezeik waarbij je ganzen moet wegklieren met een laserlamp, nadat je eerst ‘impactstudies’ moet laten uitvoeren, of wat voor papierverspilling ook.

Ongetwijfeld moeten zij daarvoor de lasten dragen en betalen. Natuurlijk zitten achter het optuigen van die bureaucratie commerciële belangen, van bureaus met zelfverklaarde natuurdeskundigen die hun ongevraagde advies in papier omzetten. En van verjagingsbedrijven, die ook lasers inzetten om vogels bij windmolens vandaan te verjagen. Er zijn diverse bedrijven die zich daarin specialiseren, en in het geval van vliegvelden kan dat noodzakelijk zijn.

Al die vrome excuses over ‘het dier’, uiteindelijk zit daar ook een vorm van broodwinning achter. Mijn voorkeur als plezier-carnivoor, strijder voor dierengerechten blijft toch de culinaire oplossing.