Je kunt met gesloten beurs als boer een jager bellen, die je pang pang afhelpt van poepende en grazende ganzen op je weiland. Onder het motto ‘good people disobey bad laws‘ zou dat nog steeds mijn advies zijn. De Volkskrant geeft al een prachtig kerstrecept. Wilde ganzenvlees is onbewerkt vrij taai, dus waren eerst meer culinaire pioniers nodig die zowel jagen als koken kunnen combineren.
Een oude baraksgenoot van mij op Droevendaal – toen al medestrijder voor Dierengerechten– experimenteerde met een maatje in manieren om ganzenvlees aantrekkelijk te maken, zoals via roken, het verwerken tot worsten. Tel daarbij de trend om eerlijk vlees te willen eten van bekende herkomst, en met hun website Gavoorgans.nl kan het water zomaar in je mond gaan lopen. Nu is de tijd, Nederland is er klaar voor. Je kunt ook hun feesboek-pagina leuk vinden.
Zelf eet ik nooit kip of doorsneevlees uit de supermarkt meer, de tapas-hapjes met serranoham uitgezonderd dan. Alleen wild gevangen vis komt er nog wel in. Het is ook niet nodig om het aan te schaffen met een vriezer vol reerugfilet.
Met anderhalf miljoen scharrelganzen in Nederland, zie ik geen probleem dus, maar ganzenkansen. En een groeiende groep met mij, al dat krampachtige en tijdrovende gedoe met de natuur, dat is iets voor zeurpieten. Die ik zelf overigens vrijwel nooit tegenkom, de ruime meerderheid van normale leuke mensen in Nederland staat aan onze kant.
Mensenprobleem
Het probleem ligt dus vooral bij mensen die nog moeilijk doen, terwijl het ook lekker, leuk en makkelijk kan. Dankzij allerlei (e)moties van mensen die ‘het dier’ gebruiken als manier om anderen te koeioneren, lijkt de natuur steeds meer een bureaucratisch mijnenveld. En allerlei zelfverklaarde ‘natuurdeskundigen’ bieden zichzelf aan als oplossing nadat ze eerst een probleem bedachten. Dat geeft onnodige negativiteit voor iets dat je met gesloten beurs en plezier kunt oplossen.
Boeren moeten nu zelfs met een agrilaser eerst ganzen proberen te verjagen, als ze overlast hebben. Dus allerlei duur en tijdrovend gezeik waarbij je ganzen moet wegklieren met een laserlamp, nadat je eerst ‘impactstudies’ moet laten uitvoeren, of wat voor papierverspilling ook.
Ongetwijfeld moeten zij daarvoor de lasten dragen en betalen. Natuurlijk zitten achter het optuigen van die bureaucratie commerciële belangen, van bureaus met zelfverklaarde natuurdeskundigen die hun ongevraagde advies in papier omzetten. En van verjagingsbedrijven, die ook lasers inzetten om vogels bij windmolens vandaan te verjagen. Er zijn diverse bedrijven die zich daarin specialiseren, en in het geval van vliegvelden kan dat noodzakelijk zijn.
Al die vrome excuses over ‘het dier’, uiteindelijk zit daar ook een vorm van broodwinning achter. Mijn voorkeur als plezier-carnivoor, strijder voor dierengerechten blijft toch de culinaire oplossing.
Als plezierpoelier kan ik mededelen dat er met wilde gans ongelooflijk veel lekkere dingen te maken zijn. Zelfs wilde foie-gras, maar daar heb je dan weer het vet van de gemeste gans voor nodig. Maar ik geef toe, voor de gemiddelde hobbykok is het een niet zo eenvoudig product, vooral omdat de taaiheid sterk afhangt van het aantal vlieguren.
Amerikaans bedrijf biedt ganzenschietreisjes in Nederland aan:
http://www.lc.nl/friesland/Voor-4600-dollar-jagen-op-ganzen-21093975.html
Waarmee je meteen het probleem te pakken hebt Paul. Er is geen eenvoudige en snelle manier om verse gans te bereiden, zodat 99,9% van de kokers in NL het zal laten liggen.
Ik heb het zelf nu een paar keer geprobeerd, maar de hoeveelheid moeite weegt niet op tegen het eindresultaat. Dan gooi ik liever een vers visje in de pan. Ik eet namelijk om te eten, niet om mijn tijd vol te krijgen.
Een tweede is dat je van wildsmaak moet houden. Bij gans heb ik vaak het gevoel dat ik op ijzerpoeder zit te kauwen en dat is niet mij favoriete smaak.
Best wel jammer, want ik kan hier zoveel gans krijgen als ik wil.
Zolang je geen snel te bereiden kant&klaar product in de schappen kunt krijgen, voorzie ik geen toekomst voor ganzenvlees.
@Leo, daarom zijn de mensen van Gebroeders de Wolf nodig, om het voor te bewerken. Ik vind zelf anderhalf uur laten sudderen ook te lang duren,
ik ben nooit zo’n tv-kookhomo geweest van ‘oh dan fruit ik de sjalotjes en dan alleen in de roomboter van verse yakmelk, oeps, even het vuurtje’….
Fragment uit een Amerikaans kookprogramma met een bezoek aan gebr. de Wolf.
http://www.dailymotion.com/embed/video/x3ea8dc?start=1934
Walgelijk, dit artikel. Ganzen zouden overlast bezorgen. Het zijn echter in het wild levende vogels die bij wet beschermd zijn. Laten we in ons zwaar overgeexploiteerde Nederland de wilde dieren die er nog zijn koesteren in plaats van op middeleeuwse manier afknallen. Dan maar vlees van de vegetarische slager.
Nijlganzen zijn niet beschermd; natuurbeleid is wat dat betreft heel racistisch. Nijlganzen kun je zo uit je lokale parkje plukken….. Overigens het bereiden van een gans vereist wat geduld en tijd anders is het beest niet te vreten. Langzaam gaar laten worden en veelvuldig met het eigen braadvet overgieten. Dus vanwege dat laatste betreft verwacht ik geen overexploitatie van ganzen.
Daarentegen is het vlees van ezels zo beetje het meeste malse vlees wat je kunt krijgen, maar helaas, die dieren worden hier nagenoeg niet meer geexploiteerd.
Quintijn,
mensen die tegen jagen zijn vonden we vaak in vegetarische kringen. mevrouw Thieme is er zo een. haar man is vegetarische ” slager ” en probeert met soja surrogaat geld te verdienen aan mensen die het vleessmaak gevoel niet kwijt kunnen. Deze mensen hebben veel succes in het tegenhouden van jacht en beheer van dieren in zogenaamde natuurgebieden. helaas wordt daardoor niet voldaan aan de afgesproken biodiversiteit in deze gebieden. Dat is een gemeenschap dieren die in balans voorkomt met de factoren rust, voedsel en dekking in dat gebied of te wel biotoop. Doordat die vegetarisch denkende mensen zo veblind zijn van haat tegen andersdenkenden die geen probleem zien in het verstandig gebruik van ruim voorhanden smakelijke dieren zoals ganzen, hebben nu boeren om die gebieden last van die teveel voorkomende ganzen.
Je houdt het niet voor mogelijk, maar er zijn er dus TEVEEL. Ik probeer het eenvoudig te houden in de hoop dat je het enigzins kan volgen. Wat er dus aan de hand is , is dat niet deskundige gevoelsmatig redenerende mensen anderen last en schade bezorgen, terwijl er een overaanbod is van smakelijk lokaal opgegroeid wild , in dit geval ganzen. Omdat die levend nogal spartelen in de pan moeten ze dan wel eerst sneuvelen om opgegeten te kunnen worden. stukken uit nog levende andere beesten happen dat doen alleen roofs dieren en het is nu eenmaal beter als de ganzen naar de ganzen hemel geholpen worden door een goed geplaatst schot hagel , om ze als streekgerecht te kunnen nuttigen.
Overigens gun ik je je soja boontjes hoor, maar zorg jij er dan voor dat niet alle dieren en het milieu in oorsprong landen van je soja dieet naar de filistijnen geholpen worden? In tegenstelling tot hier in de natuurgebieden worden daar namelijk inheemse dieren door soja en palm plantages voor de burgers van de vergetarische slager allemaal over de kling gejaagd, en doen ze daar niet aan natuurgebieden of leefgebied behoud.
Bedankt voor de hulp, en mocht je bekeerd worden, van mij kun je altijd een gerookt ganzen borststuk toegezonden krijgen om weer met stijl tot normaal eetgedrag van scharrelvlees uit onze regio’s terug te keren.
Het gaat mij niet om de consumptie maar om de leveringswijze. Hoezo teveel ganzen. teveel mensen zul je bedoelen. Waar halen wij het recht vandaan om ganzen uit de natuur dood te schieten?
Is landbouwgrond nu ook al natuur? Want daar halen die beesten een heel groot deel van hun eten weg. Zo bekeken zijn veganisten en vegetariërs grote concurrenten van de gans.
Daar die beesten volgens uw zienswijze;
natuur zijn en mensen niet,
de natuur voorrang heeft op mensen,
er te veel mensen zijn,
stel ik voor dat u zich niet meer voortplant en zo spoedig mogelijk van deze aardkloot verdwijnt.
De ganzen zullen u dankbaar zijn.
Ik geef de voorkeur aan een gemeste gans. Voor een wilde rij ik in elk geval niet om.
Over het algemeen vind ik wild sowieso te mager.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24901281/__Vluchtelingen_eten_koikarper__.html
Quintijn,
Waar halen we het recht vandaan om ganzen te doden?
Dat Quintijn, wordt in de natuur ook wel het recht van de sterkste genoemd. Mensen staan aan de top van de voedselketen. Door voorsprong in ontwikkeling kunnen we dieren de baas, en ze dus ook doden en op eten. Wij hebben daarvoor een gebit gekregen van moeder natuur om alles te eten en niet alleen graan te kauwen . Moeder natuur is niet debiel of zo en het ontwerp mens is redelijk succesvol anders waren we niet de baas. Dat betekent niet dat alle dieren dood moeten door de mens, maar wel dat als er een oververtegenwoordiging is van een diersoort (of menssoort) dat we daar wat aan moeten doen. Bij mensen deed Mao dat, door de een (1)kind politiek en door Chinezen ruimhartig af te maken en over de kling te jagen, voor het minste of geringste of gewoon, om een weg aan te leggen. Communistisch idee van rendement zeg maar. Wij zijn wat doorgevolueerd richting beschaving en democratie van keuzes, en vinden dat alle leven kostbaar is, en als je leven neemt, dat zin moet hebben. Mensen worden niet gegeten, ganzen wel , helaas voor de ganzen dan…….. die gaan in de pan. Dat betekent , dat je een punt hebt als je wil dat dieren die het slecht hebben of afnemen in aantal worden beschermd en gespaard. Je begrijpt het begrip “teveel” echter niet, en daar kan ik je zo snel niet mee helpen. Teveel mensen schijn je wel heel goed te snappen. Waarschijnlijk ben je van de Partij voor de Dieren en dan is dat dus jullie partijlijn: “Weg met ons” politiek dus. Ga eens op zoek wat een balans van soorten in biodiversiteit van leefgebieden is. Wat volgens jou voor mensen geldt, is voor dieren ook van toepassing , alles waar teveel voor staat en niet past bij de draagkracht van de leefomgeving is in onbalans en dus, juist: Gans in de pan, mensen aan de pil.
Voor jou een kalmeringspil denk ik.
Ik probeer ganzen hier weg te jagen met een laser. Dat heeft soms succes. Voor de rest mogen we genieten van de klere herrie die nijlganzen onderling maken om zeer waarschijnlijk hun territorium af te bakenen. Het liefst zou ik ze dood willen schieten. Niet alleen vanwege de herrie maar ook omdat ze andere watervogels wegjagen, hun nesten ‘kraken’ en nakomelingen van andere watervogels kapot pikken of verzuipen. Het is een uitheemse indringer die zich sneller voortplant dan andere watervogels en zo steeds meer territorium opeist. Wacht maar eens totdat er 20 van die beesten overdag (gelukkig nog niet ’s nachts) bij u in de straat met elkaar aan het krijsen zijn of met elkaar in gevecht zijn.