We live in an unscientific age in which almost all the buffeting communications through television, books, newspapers and so on are unscientific. As a result there is a considerable amount of intellectual tyranny in the name of science.
R.P. Feynman, 1968.
In de aanloop naar de klimaattop in Parijs verscheen in het Leidsch dagblad (LD) op 28-11-2015, een lang stuk van Winsemius, ‘Opwarming aarde nu stoppen’, met het bekende IPCC–mantra als uitgangspunt.
Hierop is mijnerzijds gereageerd met een kort stuk dat op 5-12-2015 in het LD werd gepubliceerd. Hier volgt een nadere toelichting met citaten uit het LD–artikel waarom ik mij in deze publieke discussie heb gemengd, wat tot dusver niet mijn gewoonte was.
Van verschillende zijde kwamen aanmoedigingen naar aanleiding van ‘Parijs’ om een tegenactie te voeren. Daarop reageerde ik aanvankelijk aarzelend, het nut er niet direct van inziend. Maar daarna begon er een geweldige mediacampagne pro Parijs. Vrijwel dagelijks verschenen er artikelen in de kranten en volgden er veel TV–uitzendingen. Zelfs twee hele lange, in Tegenlicht en in Nieuwsuur. Er was elke dag een uitzending over de voettocht naar Parijs (Urgenda), waar bekende alarmisten (zoals onze astronaut en de oud-directeur RABO–bank) uitvoerig aan het woord kwamen. Inmiddels heb ik begrepen dat in de VS en GB het zelfde zich heeft afgespeeld.
Ik begin me af te vragen welk wereldwijd alarmistische beweging zit daar achter en vooral wie financiert dat? Tijdens de koude oorlog (1968) zouden we hebben gedacht, de ‘Russen’, toen hun inmenging in de westerse universitaire wereld op politiek terrorisme begon te lijken. (Lees de geschiedenis van onze AIVD; D. Engelen. SDU uitgevers 1998).Of moeten we nu spreken een doelbewuste (wetenschappelijke) misleiding? (Liberaal Reveil, september 2014, 3, ‘Oorzaken van misleiding in de wetenschappen’. A.Rörsch. “Politieke besluitvorming en de aard van de misleidingen in de wetenschap. Integriteit en de kwaliteit van het toezicht in beide domeinen” pagina 141-145).
Mijn uitgangspunt voor het artikel van Winsemius was: het is verontrustend omdat de aangevoerde argumenten onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. Met alle respect voor zijn streven naar duurzaamheid, hij verliest gerezen twijfel uit het oog vanwege het feit dat gedurende de laatste twee decennia de CO2–uitstoot aanzienlijk is blijven stijgen, zonder dat er een toename van de gemiddelde mondiale temperatuur werd waargenomen..
Winsemius stelde dat 95 % van de wetenschappelijke deskundigen van mening is dat aan CO2 een opwarmend effect moet worden toegeschreven. Dit getal is afkomstig uit de klimaatalarmistische literatuur. Recente polls wijzen op een geleidelijk dalend percentage, dat nu rond de zestig procent zal liggen. Een niet onaanzienlijk aantal klimaatwetenschappers hangt de theorie van een mogelijk CO2 –effect zeker nog steeds aan. Vergeten wordt echter dat de vooruitgang van de wetenschap sterk wordt bevorderd door discussie over wetenschappelijke controverses en dat daarbij uit de wetenschapsgeschiedenis blijkt dat een meerderheid van stemmen niet beslissend is of een theorie als doorslaggevend mag worden aanvaard.
Winsemius spreekt over CO2 als een gevaarlijk gas, maar vergeet te vermelden dat het de bron voor alle leven op aarde is. Op een geologische tijdschaal van enige honderden miljoenen jaren is de concentratie de laatste eeuwen zelfs opmerkelijk laag, van 10 tot 0.04 % gedaald. Als deze op korte termijn weer stijgt, zal dit voor de landbouw niet anders dan gunstig zijn. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ zoals Winsemius eerder in een boek over de filosofie van Johan Cruijff schreef. (‘Speel nooit een uitwedstrijd’, Sijthoff, 1988)
Een opmerking van Winsemius als ‘we hebben te veel orkanen’, is niet juist. Er is ieder jaar wel een meteorologisch record te noemen dat als dagbladnieuws wordt gebracht. Een constatering ‘we beleven de warmste maand november ooit’ lijkt op een poging tot stemming maken. Hier geldt steeds dat zulke waarnemingen aan het optreden van bekende meteorologische verschijnselen kunnen worden toegeschreven. Het is merkwaardig hoe men extreme weersomstandigheden als bewijs voor opwarming blijft aanvoeren. In 2013 bracht het IPCC het rapport SREX daarover uit.
In het wetenschappelijke deel van het rapport staat dat er wat waarnemingen van weersomstandigheden betreft maar weinig aan de hand is, bijvoorbeeld geen toegenomen orkaanfrequentie sinds 2000. In de samenvatting voor beleidsmakers (SPM) staat echter iets anders. En daarop baseert Winsemius hoogst waarschijnlijk zijn beweringen zoals vrijwel alle beleidsmakers en commentaargevers.
De wetenschappelijke vraag in hoeverre CO2 het klimaat kan beïnvloeden is nog verre van bevredigend beantwoord. De veronderstelling is gebaseerd op klimaatmodellen en niet op bewijs gestoeld dat uit waarnemingen zou hebben kunnen volgen. Tot dusver hebben alle modellen het wat betreft de uitkomst van voorspellingen het ernstig laten afweten. Modellen geven slechts een denkbeeldige wereld weer. Het wetenschappelijk nut ervan is beperkt tot het aanzetten van nader onderzoek indien een model faalt, zoals met de huidige klimaatmodellen het geval is. Dit is een belangrijk onderdeel van de zogenoemde ‘wetenschappelijke methode’, die sinds de 17de eeuw algemeen is aanvaard.
Sommige modellen hebben ook een maatschappelijk nut, indien geschreven in de vorm van toekomstscenario’s. (A.Rörsch en C. de Hart. ‘Keerpunt 2000. Randvoorwaarden en scenario’s voor duurzame ontwikkeling in Nederland en Europa. Elmar, Rijswijk 1993). De professionele aanpak daarvan is dat men ‘projecties’ maakt, niet op basis van één voorveronderstelling (bijvoorbeeld CO2 heeft een bepaald sterk effect) maar op grond van meerdere veronderstellingen (bijvoorbeeld CO2 heeft slechts een gering effect, of zelfs geen). Op grond van zulke scenario’s worden mogelijke consequenties beschreven en dan verschillende beleidsvoornemens geformuleerd. Indien na een aantal jaren blijkt dat de werkelijkheid niet met de voorveronderstellingen klopt dan vallen sommige projecties als zijnde onwaarschijnlijk af en worden de beleidsvoornemens bijgesteld. In it opzicht is de IPCC benadering verre van professioneel met het stug vasthouden aan de CO2–doctrine.
Het is verontrustend dat dit begrip, ook bij veel hedendaagse wetenschappers, verloren lijkt te zijn gegaan. In het bijzonder bij beleidsmakers, organisatieadviseurs en politici die een wetenschappelijke opleiding hebben genoten
Het broeikasgasverhaal zoals de gezaghebbende en gezagvoerende klimatologen publiekelijk naar voren brengen, is niet helemaal onzin, maar men populariseert een nog moeilijk te doorgronden proces. Het aantal onderzoekers dat er met verstand van zaken iets over kan zeggen is zeer beperkt. Weinigen durven erkennen, we begrijpen nog heel veel niet. Wel praten velen de zogenaamde ‘deskundigen’ na, die sterk zelf overtuigd hun verschillende boodschappen brengen. Het is onder huidige wetenschapsbeoefenaren – met name in wetenschappelijke genootschappen – ingesleten om grote eerbied voor meningen van collega-deskundigen te tonen, zonder die voldoende zelf te toetsen. Men heeft, met name in milieukringen, verleerd om elkaar kritische vragen over persoonlijke opvattingen te stellen, zoals in bovengenoemd ‘Keerpunt 2000’ werd gepropageerd met het weergeven van zowel pessimistische als optimistische visies op de toekomst.
Voorts bereikte mij de vraag, waarom kan door sceptici niet duidelijker worden aangetoond dat het effect van CO2 op het klimaat maar heel klein kan zijn?
Er zijn zeker vijf artikelen te noemen die alle het vrijwel zelfde (berekende) resultaat leveren. Tegen het einde van de eeuw is het mogelijk effect van CO2 geen twee graden C maar 0,2 C. Zelfs als men strikt de IPCC benadering volgt. Zie bijvoorbeeld D. Thoenes, ‘The stabilizing effect of the ocean on the climate’, E&E 21 (4) 2011 page 237-240. Zie ook A. Rozema et al, ‘Meteostat derived planetary temperature trend 1982-2006’, E&E 24(3&4) page 381-2006; een onderzoek gebaseerd op waarnemingen van het bureau EARS in Delft Waaruit wordt afgeleid dat op tenminste dertig plaatsen de oppervlakte temperatuur gedurende 30 jaar niet is gestegen. EARS is een klimaatadviesbureau dat gedurende die tijd succesvol was met lange–termijn weersvoorspellingen in het equatoriale gebied. Maar al deze artikelen verschenen in off Broadway tijdschriften of websites die worden genegeerd door de mainstream.
Een heel goed artikel van de CO2-expert Hermann Harde (dat terugvalt op de theorieën van Einstein (1924) is dit: ‘Radiation and heat transfer in the atmosphere: A comprehensive approach on an Molecular basis’, in het International Journal of atmospheric sciences (203, 2014) . Het is knap moeilijk. Het kostte ons met een groep Nederlandse CO2–experts meer dan een maand, en uitvoerige discussie met de auteur, voor we er alles van begrepen.
Publiekelijk is de wetenschappelijke achtergrond van klimaatverandering niet makkelijk overtuigend over te brengen. Zoals ik schreef, het effect van CO2 is nog steeds moeilijk te doorgronden en ik ben er vrij zeker van dat 95 % van de (ook wetenschappelijke) AGW–protagonisten de fysische en mathematische achtergrond niet kan bevatten, met een Winsemius en Nijpels met doctorstitels voorop. Men volstaat met verwijzing naar de IPPC indoctrinatie terwijl naar bijvoorbeeld een zeer gerespecteerde theoretisch fysicus zoals de scepticus Freeman Dyson, Princeton/IAS (van het kaliber Feynman) niet wordt geluisterd.
Het zou wellicht helpen als diens directeur Robert Dijkgraaf voor het programma ‘Wetenschappelijke college van de wereld draait door’ een voordracht zou willen houden over de beperkte waarde van modellen. Maar hij stelde zich als KNAW–president nog volledig achter het rapport van de KNAW 2011, ‘Klimaatverandering, wetenschap en debat’, opgesteld door een kleine commissie, waarin de gebruikelijke IPCC–aanbevelingen slechts werden herhaald.
Met vier bekende wetenschappers in de wereld, een meteoroloog, een fysicus met IR–expertise, een fysicus/modelbouwer en een oceanograaf, zijn we bezig een special issue voor te bereiden voor 2016 van het tijdschrift E&E, dat is overgenomen door de bekende uitgever SAGE, waarin we met referentie naar de literatuur nog eens proberen het aardse broeikaseffect begrijpelijk uit te leggen aan wetenschappelijke beleidsmakers.
De essentie van het betoog zal zijn: de IR absorberende en emitterende gassen spelen een ondergeschikte rol in het aardse broeikaseffect. De essentie van (ook de glazen broeikas) is dat warmte afkomstig van de zonnestraling, enige tijd wordt vastgehouden, wat (net als in de glazen kast) tot een verhoogde temperatuur leidt over een periode die uit twee intervallen bestaat: één waarin de zon schijnt en één waarin de zon afwezig is. De atmosfeer helpt zeker een beetje om warmte vast te houden maar de warmtecapaciteit van de grond en vooral de oceanen (70 % van het oppervlak) is vele malen groter. Zonder waterdamp in de atmosfeer en zonder wolkbedekking zou er inderdaad geen sprake van een broeikaseffect zijn. De AGW protagonisten suggereren dat de aarde een ijsbal zal zijn, zonder aanwezig atmosferisch broeikaseffect omdat de hoeveelheid zonnestraling die ons bereikt, dan niet in staat is een verhoogde temperatuur in te stellen. Dit is een verkeerde voorstelling van zaken. Die zonnestraling is niet voldoende met waterdamp in de lucht om de aarde op temperatuur te houden. Zodra er waterdamp in de lucht komt, wat op de waterplaneet onvermijdelijk is, is de zonnestraling meer dan voldoende om hele systeem op temperatuur te houden over bovengenoemde periode. Gelukkig is er een interval zonder zon–instraling dankzij de draaiing om de aardas; anders zou de helft van de bol zelfs oververhit raken. (Dat volgt uit simpele theoretisch berekeningen).
Waar het vervolgens om gaat is de relatieve bijdragen van atmosfeer en van grond en oceanen aan het vasthouden van warmte (’the retention of heat’) over eerder genoemde periode, die uit twee intervallen bestaat. Zoals gezegd, de warmtecapaciteit van de laatste is tenminste honderden malen groter dan van de eerste. En tenslotte, kan een verandering in de samenstelling van de atmosfeer met een spoor CO2 de broeikaswerking werkelijk significant beïnvloeden? De huidige, theoretische berekeningen (IPCC) blijken inmiddels niet correct te zijn en niet met waarnemingen overeen te komen. Voor dit laatste moet in de eerste plaats een verklaring worden gevonden. Die men thans zoekt in het nader onderzoek van de complexe fysische processen die zich in de atmosfeer naast stralingsverschijnselen op een mondiale schaal afspelen.
Het is teleurstellend dat de mainstream klimatologen zich niet geroepen voelen om aandacht aan dit onderzoek te besteden. Zij blijven zich vastbijten in het heersende paradigma, wat niet bevorderlijk is voor de vooruitgang van de wetenschap. Het begint enkelen inmiddels wel te dagen hoe overtrokken het vasthouden aan het alarmistische standpunt is, maar binnen de huidige maatschappelijke structuur van de beoefening van de klimatologie (en van de ‘journalistiek’) valt het ook hen moeilijk afstand te nemen van de heersende doctrine.
Minstens zo teleurstellend is het onbegrip van beleidsmakers voor de beperkte waarde van het schrijven van scenario’s voor de toekomst.
Billboard van de Canadese Friends of Science.
Arthur
Vandaag weer een alarm bericht over normale zaken.
El nino heviger dan ooit
In het artikel over el nino in de telegraaf van 5 december lees ik het volgende.
Het fenomeen dat het natuurlijke ritme van moeder aarde volledig uit balans brengt etc.
Oceaan oscillates zoals El nino en La nina zijn een onderdeel van het natuurlijke ritme van de aarde . het is net als eb een vloed een zeer regelmatig terugkerend fenomeen.
waarmee in landen die er regelmatig mee te maken hebben rekening gehouden wordt.
En in tegenstelling van de rampscenario’s heeft juist dit verschijnsel een enorme invloed op de temperatuurhuishouding van de aarde.
Juist dit soort oscillaties veroorzaken afkoeling hoe heftiger El Nino is hoe meer warmtetransport naar de ruimte er plaats vindt.
Dit is wat het KNMI er over schrijft:
“Het warmteverlies naar de ruimte gebeurt voornamelijk boven de Stille Oceaan waar de onregelmatige afwisseling van El Niño en La Niña invloed hebben. Tijdens en kort na El Niño zorgt het warmere oceaanwater voor extra warmte-uitstraling naar de ruimte.”
Bron:
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/verdwenen-warmte-in-oceaan-gevonden
Mark veldkamp is op deze wijze bezig met zeer eenzijdige alarmistische berichtgeving terwijl juist dit soort oscillates een onderdeel zijn van de “thermostaat” van de aarde.
Goed verhaal van Arthur Rörsch.
Als we nu een krachtige El Niño krijgen wordt komende maanden veel warmte naar de ruimte afgevoerd. We kunnen daarna een paar koudere jaren verwachten, net als in 1998, 1999 en 2000.
Lezen ze bij het KNMI hun eigen nieuwsberichten niet. Kennelijk in 2011 geen opwarming vd oceanen. Wel warmte naar diepere lagen volgens modellen, maar ja, modellen zijn nog geen werkelijkheid. Tot dusverre in het klimaat nog nooit.
Erik,
als je even de OHC opzoekt en dan kijkt naar 0-700 tussen 2003 en 2011 dan zal je zien dat het lijkt of er geen toename is.
https://www.nodc.noaa.gov/OC5/3M_HEAT_CONTENT/
Dus warmte gevonden
Hoe is die OHC bepaald en wat is de nauwkeurigheid van je OHC Janos?
Je weet modellen tellen niet als serieuze factor. En temperatuurmetingen in duizendsten van een graad en dat omrekenen naar OHC ook niet.
Arthur
De link naar Hermann Harde werkt niet.
Ik word gebracht naar een pagina DOI en
daarna niet verder.
Jef
Jef,
Hopelijk gaat het nu wel.
@Hans,
Nu gaat het wel, dank je.
Jef
” hij verliest gerezen twijfel uit het oog vanwege het feit dat gedurende de laatste twee decennia de CO2–uitstoot aanzienlijk is blijven stijgen, zonder dat er een toename van de gemiddelde mondiale temperatuur werd waargenomen..”
Er is geen enkele twijfel dat de temperatuur de afgelopen 2 decennia is toegenomen. Alleen als je gaat kersenplukken en dus gaat beginnen bij de El Nin0 van 1997/98 zie je geen opwarming.
En als wetenschapper zou je natuurlijk nooit aan kersenplukken doen…..
En natuurlijk nam OHC toe de afgelopen 20 jaar, de hoeveelheid landijs af, de hoeveelheid zeeijs afen natuurlijk alle landtemperatuur reeksen nemen ook gewoon toe.
Maar ik ga nog maar even een Sudoko oplossen
Nooit kersen geproefd janos?
Die zijn verrekte lekker zeker na een goede zomer.
Blz.47 (in een PDF reader) van de publicatie van Hermann Harde:
“From our investigations, which are based on actual spectroscopic data and which consider all relevant feedback processes as well as the solar influence, we can conclude, that a CO2 climate sensitivity larger 1 °C seems quite improbable, whereas a value of 0.5 – 0.7 °C – depending on the considered solar anomaly – fits well with all observations of a changing solar constant, the cloud cover and global temperature. A climate sensitivity in agreement with the IPCC specifications (1.5 – 4.5 °C) would only be possible, when any solar influence could completely be excluded, and only CO2 induced thermal cloud feedback would be assumed, then yielding a value of 1.7 °C.”
Verhelderend, het is toch de zon ;-)
Broeikasgas bestaat niet, maakt niet uit hoe ingewikkeld je het maakt. Je kan geen absorptie hebben van fotonen die uit een lagere bron geëmitteerd zijn, onmogelijk.
Dat is hetzelfde als je twee wielen met verschillende snelheden met elkaar in contact brengt, je kan de snelheid niet bij elkaar optellen en toch doet de AGW theorie juist dat.
Het stelt dat het langzame wiel energie overdraagt aan het snelle wiel en dat daardoor het snelle wiel nog sneller gaat draaien. Vervolgens verpakken ze dat allemaal achter rete ingewikkelde Fourier transaformaties en differentialen, maar laat je niet afbrengen van de null hypthose. Het is een rookgordijn.
Alle gassen in de atmosfeer helpen met de temperatuur op de oppervlakte. Ze zorgen ervoor dat de schommelingen tussen Tmax en Tmin overleefbaar zijn en daarnaast zorgen ze ervoor, doormiddel van hun massa, dat de temperatuur hoger is dan zonder atmosfeer. Vergelijk de oppervlakte temperatuur en druk maar eens met de andere planeten in ons stelsel. Dan kan je onmogelijk de conclusie trekken dat het de ‘broeikasgassen’ zijn. Naarmate de dichtheid, druk, toeneemt, zal ook de temperatuur toenemen. Dit omdat temperatuur een maat is voor energiedichtheid.
Het is allemaal zo eenvoudig en wordt expres zo ingewikkeld gemaakt.
Ergo, de klimaatgevoeligheid van CO2 bestaat niet, alleen al het debat voeren over welk getal de juiste is, is wetenschappelijke onzin.
Hier ook een site waar men fundamentele bezwaren heeft tegen de broeikasgas hypothese: http://climateofsophistry.com/category/sophistry/
Even Co2 tanken!
http://www.sciencealert.com/watch-italy-s-mount-etna-erupts-with-spectacular-natural-fireworks
Een uittreksel van dit artikel trof ik vanmorgen aan in het Noordhollands Dagblad. Hulde!
Ik heb twee vragen aan de heer Rörsch:
1. IJstijden hangen samen met de (excentrische) omloopbaan van de aarde (max. 6%)
Maar volgens een Franse wiskundige zorgt dat alleen maar voor grotere zomer – wintervariaties in temperatuur, niet voor gemiddelde afkoeling.
2. Er zijn theorieën dat (onderzees) vulkanisme een grote invloed heeft op het klimaat.
Mogelijk hangt dit vulkanisme samen met wijzigingen van de aardbaan, wat immense krachten in de aardkorst teweeg brengt.
Het verschil in zonnestraling zou te beperkt zijn om klimaatverandering te verklaren. Het ligt dan voor de hand om te concluderen dat die warmte uit de aarde zelf komt. Eventueel met eeuwen tijdvertraging wegens oceaanstromingen.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
David, sta mij toe iets over de Milankovitch cycles te zeggen (1).
In de baan om de zon zijn er een aantal wobbles.
1. De verdraaiende aardas met een cyclus van 26000 jaar (precessie van de equinoxes) zorgt in combinatie met de verdraaing van de ellips een cyclus van 19-21000 jaar waarbij de zon beurtelings in zomer of in de winter het dichtsbij staat. De ijstijden modus staat aan als in de zomer in het noordelijke halfrond de zon het verst weg staat en de sneeuw langzamer wegsmelt.
2. De scheefte van de aardas die wiebelt met een frequentie van 41000 jaar. Wanneer de as het meest rechtop staat, hebben we de ijstijden modus. De zon komt dan het minst hoog in de zomer om de sneeuw te smelten.
3. De eccentriciteit van de baan van de aarde wordt groter en kleiner met een combinatie cyclus van een sterke 400.000 jaar en een zwakke 95.000 jaar. Wanneer de baan het elliptisch is wordt het effect van de vorige twee versterkt.
Dat de isotopen variatie in de oceanische sedimenten en de antarctische ijskernen een sterkste periode kennen van 100.000 jaar is dus onlogisch en ondersteunt de Milankovitch cycle theorie niet. Temeer daar de oceaankernen een miljoen jaar geleden pas overging tot de honderdduizend jaar cyclus. Voorheen was de sterkste cyclus 41,000 jaar.
https://en.wikipedia.org/wiki/100,000-year_problem
Die onderzeese vulkanen weet mevrouw Tolstoy meer over te zeggen, wat mij betreft honderd punten en een tien met de griffel
http://www.ldeo.columbia.edu/news-events/seafloor-volcano-pulses-may-alter-climate
André, kun je even voor ons voorspellen wanneer de volgende ijstijd begint? Dat hoeft dan niet zo moeilijk te zijn! In welke fase van elke cyclus zitten we nu? En tel ze dan bij elkaar op.
Grote ijstijd: 50000 jaar, kleine ijstijd: 30-40 jaar.
Beste Bart
Ik geloof niet -en voor goede redenen- dat de ijstijden cyclus gebakken is in de oceanische isotopen records. Ik zal daar vanavond een blogje over proberen te dichten.
Hoe weet je dat dan, Hans? Uit welke fase van de cycli volgt dat? En is met terugwerkende kracht te berekenen hoeveel forcering elke combinatie oplevert? Je zou zeggen dat het allemaal erg eenvoudig is als er zo veel door de cycli bepaald wordt.
Kleine ijstijd: zonneactiviteit
https://tallbloke.wordpress.com/2013/09/08/r-j-salvador-planetary-model-of-1000-yrs-solar-variation-plus-100yr-prediction/
Grote ijstijd, aardschommelingen
https://www.sciencemag.org/content/297/5585/1287.short
ls
prima artikel van Rörsch
*opwarming van het klimaat (Nijpels nog horen zeggen) is kul.Je kunt ook niet filosofie of het weer opwarmen.
*Klimaatverandering is een pleonasme.Klimaat is intrinsiek aan verandering onderhevig.
*Klimaat is de gemiddelde toestand van het weer over periode van 30 jaar.En er is niets zo veranderlijk als het weer.
*5 dagen warm weer in november ,te wijten aan klimaatverandering!Volgens de directeur van niet minder dan het KNMI.
Weet het verschil tussen klimaat en weer niet eens. Maar ja ,je moet mee met de nieuwe kleren van de keizer.Anders wordt je ontslagen zoals de weerman in Parijs.
*In avondgasten van een paar dagen geleden werd een van de 64 professoren gevraagd waarom de kolencentrales dicht moeten.Vanwege roet,CO2,stikstof (N2) en metalen was het antwoord.Het zijn stikstofoxyden (NOx) Mag toch wel iets juister en metalen uit steenkool ben ik erg benieuwd naar.Een alchemist zou er jaloers op zijn.Helaas vroeg de journalist niet .Welke metalen?
*de sceptici (op wat gelieerde aan de olieindustrie na zijn onafhankelijk dwz gepensioneerd of geen baan in deze sector zoals die bij KNMI,IPCC,universiteit,Greenpeace,KNAW etc
Toen heb ik ingezien dat voor de meeste mensen wetenschap alleen maar iets is om van te leven en dat mensen zelfs een dwaalleer verafgoden wanneer hun bestaan er van hangt .(gesprekken met Goethe , Eckermann)Dit geld ook voor journalisten en politici overigens.
*Broeikasgassen zijn niet zonder meer slecht.Zonder broeikaseffect zou de temperatuur -18 graden zijn in plaats van +15 graden celsius!De Gobiwoestijn zonder wolken +50 graden overdag en en min 40 ‘s-nachts.!Zet dat eens af tegen:
De opwarming van de aarde is nog geen één procent de laatste honderd jaar.Hiervan 0,5 graad tussen 1910 en 1940 (door vriend en vijand beaamt) en geen correctie voor Urban Heat Island -effect van o,1 procent En waar de IPCC niet op ingaat omdat het niet meetbaar is:Wolken.
Zonder wolken is de aarde zo’n tien graden warmer dan met! (TU Delft,Russchenberg)
Wat een opwinding over de laatste IPCC-rapportage van 2013 dat de aarde met 0,85 graad Celsius warmer is geworden in de periode 1880-2012.En deze periode is in klimaattermen al heel erg kort.
*Er is pak weg al achttien jaar geen opwarming en wel een drastische stijging van kooldioxide (zo’n 30 %).Hieruit moge blijken dat er geen directe correlatie bestaat.
Broeikasgassen zijn oa waterdamp (0,7-4%) en kooldioxide (0,036% ) in de lucht. Het moge duidelijk zijn dat er tientallen procenten of veel meer waterdamp is…Daaruit blijkt al dat met het voornaamste broeikasgas waterdamp geen rekening gehouden wordt.(ondanks Global Warming Potential )
Door opwarming van de aarde kan de warmere atmosfeer meer waterdamp bevatten.Waterdamp is op zichzelf een broeikasgas etc (klimaatverandering KNAW blz 27.)
Daarbij komt dat als de door het broeikaseffect een warmere atmosfeer ontstaat aan het aardoppervlak wordt dat totaal weggeniverleerd door de hogere koude lagen.(op vlieghoogte 10 km min 50 graden)(convectie)
*De opwarming zou door de mens veroorzaakt worden (AGW) .Ja,we ademen CO2 uit,scheiden waterdamp af en laten scheten (van methaan)Zowaar drie broeikasgassen door de mens zelf :dus in intrinsieke zin.
Dan door de mens veroorzaakte CO2 uitstoot;kolencentrales ed
Verder door alles wat er te branden is:open haard,barbeque,centrale verwarming (miljoenen).
Op de AGW ,in casu CO2 heeft de klimaatlobby in Parijs ingezet.
*Het moge duidelijk zijn dat CO2 een zeer marginale rol speelt in het geheel indien afgezet tegen de hoeveelheden waterdamp (zie WIKI bv)Dit zijn broeikasgassen die de temperatuur doen stijgen.Welliswaar nog geen graad in honderd jaar.En dat terwijl het met wolkenlaag circa 10 graden kouder wordt.Dit kan toch elke leek beamen!
*Wat te doen in Parijs.
Afschaffen CO2 plafond.Stoppen met de zo wie zo al onzinnige CO2 emissierechten verkoop.Geen CO2 opslag.De aarde verandert permanent en niet alleen door de eeuwen heen het klimaat.Een flinke vulkaanuitbarsting levert gigantische hoeveelheden CO2 op .Verder hebben we kleine ijstijd,waterstijgingen (ribbels in de rotsen) zie Dover ,Malta etc of waterdalingen (lopen van Nederland naar Londen),de zonneactiviteit,tectonische platen (afrika komt op europa af;hoe zou de Himalaya ontstaan zijn ?!)erder zijn er nog legio andere factoren van invloed.Milankovitch,Hutton’s idee,kosmischestraling (Swensmark),NINA,zonnewende.
Wel kunnen we op termijn aansturen op (miljarden) minder mensen door bv “de pil”wereldwijd gratis te maken.(Nee,ik zit niet bij de farmaceutische lobby).Kolencentrales niet meer bijbouwen.Steenkool gaat toch op maar dan geleidelijk.
De ontbossing krachtig tegengaan.Zonne-energie promoten.
Het is al 18 jaar niet warmer en het gaat ook niet warmer worden (deze eeuw).Wel veel kouder bv volgens paleo-ecoloog van Geel.,Henk
Dit alles is terug te vinden bij de publicaties/boeken van Geel,Kees de Jager,Dick Thoenes,Henk Tennekes,Salomon Kroonenberg etc
Mijn bijdrage bestaat er alleen in dat de opwarming getemperd wordt door de oplopende temperatuurgradiënt (ga maar eens een berg op) en anderzijds de invloed van wolken als het een wolkendek is.Vandaar zal het nooit meer dan 2 graden zal opwarmen (binnen bestek van deze eeuw natuurlijk)
Het is alleen niet te hopen dat de alarmisten over een paar jaar zeggen dat de opwarming niet is doorgegaan omdat er op tijd ingegrepen zou zijn.
the show must go on ?
Henri Van Raamsdonk,apotheker
Hulde voor deze reactie!
Janos73, cg 5 dec 2015 12.09 pm
“De oceaan warmt nog steeds” op, zeg je. (Ik ga even voorbij aan recente kritiek op de data presentatie van NOAA, die onlangs weigerde volledige inzage in haar werkwijzen te geven)
Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat na de kleine ijstijd dit proces, ingezet na het Holoceen, sindsdien iets versneld optreedt.
Je concludeert: “dus warmte gevonden”. Welke warmte en waar komt die vandaan? Wat is wederzijds oorzaak en gevolg? Je conclusie is gebaseerd op je voorveronderstelling dat dit door een verhoogd broeikaseffect zou komen. Lees Hugo Mathijssen 5-12-2015 10.21 am nog eens na. KNMI deelt die voorveronderstelling https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/verdwenen-warmte-in-oceaan-gevonden. Merkwaardigerwijs begint het stuk met
“ De bovenlaag van de oceaan is tegen de verwachtingen in sinds 2003 niet meer warmer geworden ondanks de toename van broeikasgassen in de lucht. Een KNMI-studie toont aan dat de bovenste oceaanlaag koel is gebleven door natuurlijke variaties in het klimaat”.
Wat dus niet in overeenstemming met de NOAA data is.
Janos73 cg 5 dec 2015 12.06 pm
Je schrijft: “Er is geen enkele twijfel dat de temperatuur de afgelopen 2 decennia is toegenomen. Alleen als je gaat kersenplukken en dus gaat beginnen bij de El Nino van 1997/98 zie je geen opwarming.”
Dat lijkt mij een goed begin want dat was één van de sterkste El Nino sinds tijden. Zagen we tot 2014 niet een lichte daling? Dit jaar zal de temperatuur weer wat hoger uitkomen vanwege weer een krachtige El Nino. Ook in ons land (warme maand november) vanwege de overwegende ZW wind.
Zie hier het probleem dat ik aanroerde:
“Het is teleurstellend dat de mainstream klimatologen zich niet geroepen voelen om aandacht aan dit onderzoek te besteden. Zij blijven zich vastbijten in het heersende paradigma, wat niet bevorderlijk is voor de vooruitgang van de wetenschap”.
Het “probleem”:
“De huidige, theoretische berekeningen (IPCC) blijken inmiddels niet correct te zijn en niet met waarnemingen overeen te komen. Voor dit laatste moet in de eerste plaats een verklaring worden gevonden. Die men thans zoekt in het nader onderzoek van de complexe fysische processen die zich in de atmosfeer naast stralingsverschijnselen op een mondiale schaal afspelen.”
Terzijde: de theoretisch berekening van Harde (op de zelfde basis als IPCC gebruikt) is 0.3 C (gebaseerd op theoretische berekeningen). Anderen komen uit op < 0.1 C.. Kijk ook eens naar de waarnemingen van het aangehaalde bureau EARS in Delft dat sinds 30 jaar de werkelijke oppervlakte temperuur (skin temperatuur) meet en geen stijging vindt.
Matthijs cg 5 dec 2015 1.32 pm
Je zegt “broeikasgas bestaat niet”. De term is een ongelukkige benaming. Maar er zijn wel degelijk IR actieve moleculen in de lucht en dan voornamelijk H20. Zie de spectrumgrafieken in het artikel van Harde, gebaseerd op zowel theoretische berekeningen als op waarnemingen. Dit H2O absorbeert IR afkomstig van de zon direct, en in tweede instantie IR van de oppervlakte, en draagt dus een deel van de warmte die dit heeft geabsorbeerd over aan de lucht. Op zich is H2O noch CO2 een warmtebron. Zij geven eerder ingevangen energie als warmte slechts door.
Het argument van Harde komt er op neer dat de spectra van H2O en CO2 overlap vertonen waardoor het effect van CO2 wordt geminimaliseerd. Eerder ingevangen energie kan je niet vermenigvuldigen.
Deze kan wel accumuleren. Het broeikaseffect ontstaat in eerste instantie door de equatoriale oververhitting van de oceaan. dit leidt tot waterverdamping en onttrekking van warmte aan het oppervlak (zonder dat zou de oceaan vrijwel gaan koken), warmte die weer in de atmosfeer wordt vrijgemaakt.
Bij her vervolgproces dat H2O dan ook gaat stralen stuiten we echter op nog moeilijk te doorgronden processen in hoeverre dit ook de oppervlaktetemperatuur zal beïnvloeden. Niet het minst wat betreft de invloed van de chaotische weerverschijnselen en in de oceanen. Waarvan de warmte capaciteit (vermogen om warmte vast te houden) honderden malen groter is dan van enig ander compartiment in het aardse systeem.
David cg 5 dec 2015 2.11 pm
In de astronomische en geothermische verschijnselen heb ik mij niet stelselmatig verdiept. (Heb mijn handen vol aan atmosfeer en oceaan en de fysica daarvan). Voor de zon zie Andre Bijkerk cg 5 dec 2015 3.3.3 pm.
Wat ik er van weet, is dat men recentelijk nauwelijks aandacht aan de effecten van de geothermische verschijnselen heeft gegeven wat betreft klimaatverandering.
Opvallend verschijnsel. In de oceaan daalt de temperatuur tot op de bodem tot 4 C. Wordt verklaard met de diepe koud zoutwaterstroom van pool naar equator met een verblijftijd van 1000-2000 jaar. Onder de vaste grond blijft de temperatuur aanzienlijk stijgen. Men zegt, er zit nog steeds een kerncentrale in de aardkern. Naast de vulkanen zijn er ook zogenaamde lava warmte plumes die niet uitbreken maar onder het oppervlak blijven hangen. Mooi voorbeeld is de berg Il Negro in Noord Italië die daardoor zelden sneeuwbedekking heeft.
Je zegt: “Het verschil in zonnestraling zou te beperkt zijn om klimaatverandering te verklaren” Men gebruikt dan de zogenaamde aarde ijsbal metafoor. Zonder broeikaseffect zou de temperatuur ver beneden het vriespunt zijn. Dat is denk ik, een verkeerde voorstelling van zaken. De aarde is een waterplaneet met waterdamp in de atmosfeer. Een broeikaseffect is daardoor onvermijdelijk. (Vanwege de optredende verdamping en vervolgens opwarming van de troposfeer door condensatie.) Dit dempt over dag en nacht intervallen en seizoenwisselingen de gemiddelde temperatuurveranderingen. Overdag is er sprake van oververhitting. ’s Nachts slechts afkoeling. Het gemiddelde kan onder invloed van kleine zon variaties wel degelijk aanzienlijk wisselen. Zo werkt ook de glazen broeikas die men als metafoor gebruikt, en die zelf ook geen warmtebron is.
In het algemeen.
De discussie onder wetenschappers blijft moeizaam als men niet duidelijk het onderscheid maakt tussen opwarmen (temperatuurstijging) en warmte tijdelijk vasthouden (accumulatie, heat retention). Ook menige klimaatscepticus doet dat onvoldoende.
Arthur,
” Ik ga even voorbij aan recente kritiek op de data presentatie van NOAA, die onlangs weigerde volledige inzage in haar werkwijzen te geven”
Hier ga ik toch even op in, Karl et al. hebben wel inzicht gegeven in hun werkwijzen en hebben keurig hun resultaten voor iedereen zichtbaar gepubliceerd en de data beschikbaar gemaakt, dit in tegen stelling tot de lievelingen van de “sceptici” de UAH die de data en de methode voor hun versie 6 nog niet ter beschikking hebben gesteld. Zoals je zou moeten weten zijn die veranderingen veel groter dan die van Karl et. al.
Kijk ook hier
http://moyhu.blogspot.nl/2015/12/big-uah-adjustments.html
en hier
http://davidappell.blogspot.com/2015/04/some-big-adjustments-to-uahs-dataset.html
Ik zou het werk van Smith graag Lysenkoisme willen noemen.
Verder sprak ik niet over de temperatuur aan de oppervlakte, maar van OHC.
” Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat na de kleine ijstijd dit proces, ingezet na het Holoceen, sindsdien iets versneld optreedt.”
Dus iets warmt ” zomaar” zonder enige fysische redenen op? Dan kan ” zomaar” ?
De studie van het KNMI die je aanhaalt is uit 2011 (en heeft dus geen enkele betrekking op de data van NOAA) en gaat dus over OHC en dan specifiek over OHC in de top van de oceaan dus de laag van 0-700 meter en niet het diepere gedeelte o-2000 meter.
En sinds 2011 is er wat gebeurt….. De laag 0-700 meter is weer doorgegaan met zijn opwarming.
” Dat lijkt mij een goed begin want dat was één van de sterkste El Nino sinds tijden.”
Waarom is dat dan een goed begin? Waarom beginnen met de het hoogste punt in een grafiek wat duidelijk (en met bekende redenen) wordt veroorzaakt door natuurlijk variatie?
” Zagen we tot 2014 niet een lichte daling?” Wat was de trend? de data serie? de onzekerheden van die trend? Waarom zie ik geen afkoeling als ik kijk naar 30 jaar?
“Het is teleurstellend dat de mainstream klimatologen zich niet geroepen voelen om aandacht aan dit onderzoek te besteden. Zij blijven zich vastbijten in het heersende paradigma, wat niet bevorderlijk is voor de vooruitgang van de wetenschap”.
het is vooral teleurstellend dat ” sceptici” kersenplukkend door de wereld gaan om vooral maar niet te verdiepen in de argumenten van anderen.
Waarom is het werk van Harde beter dan het onderzoek van anderen die hoger uitkomen?
Hartelijk dank allemaal voor deze uitgebreide antwoorden!
Nog een toevoeging over klimaatverandering:
Niet de gemiddelde temperatuur van de aarde is van belang, maar de plaatselijke condities
– van landbouwgrond
– in de steden.
Er is voortdurende aanpassing nodig omdat droogte- of regengebieden zullen verschuiven. En op lange termijn de poolkappen, dus ijsbedekking.
Het is dus zaak altijd over voldoende energie te beschikken voor een maximaal aanpassingsvermogen.
Downsizing van de energievoorziening is riskant en zet de toekomst op het spel.
David
Wat dacht je van het effect van veranderingen van de loop van de straalstromen op neerslag en bewolking en daarmee lokaal meer of minder opwarming en afkoeling
Mijn conclusie is dat vooruitgang verminderde afhankelijkheid van de natuur inhoudt. Huizenbouw, machines, vaccinaties, ontsmetting…
Met voldoende goedkope energie kan meer voedsel in kassen worden gekweekt, komt kweekvlees binnen bereik….
Wat een geweldig artikel en wat leer ik veel van de antwoorden van de auteur op de reacties. Informatie die heel welkom is voor verdere verdieping van mijn kennis. Met veel dank.
@Henri De NOS heeft dit al gedaan een paar maanden geleden door te beweren dat de afvlakking van de mondiale CO2-emissie het zichtbare resultaat was van de inzet van hernieuwbare energiebronnen, ex waterkracht. Voor minder dan 1% aandeel van hernieuwbaar ex waterkracht is dit een onrealistische prestatie. Mondiale economische teruggang is echter de verklaring, voornamelijk die van China.
Ach, de EU toont in zijn roadmap2050 de dampende koeltorens van kerncentrales op plaatje 1 en op plaatje 2 drie windmolens.
Dit is wat de wereld ziet:
http://www.climate4you.com/images/BarChartsForSurfaceTempTrends.gif
En dit is wat de sceptische kerk ziet:
http://www.climate4you.com/images/BarChartsForSattelliteTempTrends.gif
En hun strohalm is de trend tussen 15 en 18 jaar uit satellietmetingen en hun hoop geloof en vertrouwen dat het na de huidige El Nino wel goed komt en de afkoeling gaat beginnen… We gaan het allemaal live meemaken de komende jaren. De discussie loopt voor 2020 ten einde.
Janos73 cg 6 dec 2015
Beste Janos,
Tot op heden werden je opiniestukjes uitsluitend negatief aangemerkt. (-6). Dat is niet zo’n wonder op deze www. Één keer geef ik een positieve reactie. .Uiteraard niet omdat ik het met je eens bent, maar vanwege mijn uitgangstelling: Je leert meer van je opponenten dan van je aanhangers als je uit bent op de waarheidsvinding. Dit laatste is mijn doel.
Hierbij ga ik verder in op je voorgaande commentaar..
AR1: “Ik ga even voorbij aan recente kritiek op de data presentatie van NOAA, die onlangs weigerde volledige inzage in haar werkwijzen te geven”
J73 : Kijk ook hierhttp://moyhu.blogspot.nl/2015/12/big-uah-adjustments.html
AR2 Dat zei ik dus: ik ga er aan voorbij. Maar ik geef toe, deze ( . . .) had ik beter kunnen weglaten. Het lijkt op stemming maken en dat is niet mijn bedoeling.
AR1: ” Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat na de kleine ijstijd dit proces, ingezet na het Holoceen, sindsdien iets versneld optreedt.”
J73: “Dus iets warmt ” zomaar” zonder enige fysische redenen op? Dan kan ” zomaar” ?
AR2: Ik denk niet dat iemand betwijfelt dat na het einde van de kleine ijstijd (1850) men een gemiddelde mondiale temperatuur stijging van zo’n 0.7 C kan berekenen.
“Zo maar?” Astronomen en geologen bekijken dit soort gemiddelden vanuit de overlappende vijf natuurlijke cycli met verschillende golflengten die men heeft geïdentificeerd. Wanneer die precies beginnen of zullen eindigen is niet nauwkeurig te voorspellen. Maar voorlopig hebben zij berekend dat de sterke stijging van de temperatuur gedurende de laatste 50 jaar verklaard kan worden met het samenvallen dan de top van twee zulke cycli. De Jager zegt zelfs dat de Zon in die periode een sterkere invloed heeft uitgeoefend dan gedurende de voorgaande eeuwen. In het IPCC circuit weigert men het mogelijke effect van de zon te accepteren. Daarbij gaat het om één ‘expert’ (lid van de RS) . De Jager heeft voorts zijn stelling onderbouwd en op een foutje gewezen. Het effect van de zon werd tot dusver afgeleid uit fysische verschijnselen rond de equator van de zon. De Jager ontdekte dat overeenkomstige verschijnselen rond de ‘pool’ zijn verwaarloosd bij de verklaringen. Er dus zeker wel een ‘fysische reden’ aan te wijzen, op weg met de waarheidsvinding.
J73: “De studie van het KNMI die je aanhaalt is uit 2011 (en heeft dus geen enkele betrekking op de data van NOAA) en gaat dus over OHC en dan specifiek over OHC in de top van de oceaan dus de laag van 0-700 meter en niet het diepere gedeelte o-2000 meter.
En sinds 2011 is er wat gebeurt….. De laag 0-700 meter is weer doorgegaan met zijn opwarmen”
AR2: “Mee eens dat KNMI iets anders bekeek. Je aangehaalde artikel refereerde naar OHC met Joules en KNMI naar temperaturen. Laten we aannemen dat de meting over de grenslaag betrouwbaar is, wat is dan de oorzaak? Je gaat er weer volledig van uit dat een toegenomen atmosferisch broeikaseffect de enige oorzaak kan zijn. Er speelt zich heel wat meer af in de oceanen.
Ik heb mijn hoofd gebroken over de betekenis van de beschreven inhoud met Joules. Orde van grootte 10 tot de macht 22. De warmte capaciteit van de totale oceaan schat men op 10 tot de macht 21. Dat is geen goede vergelijking maar ik kan niet vinden wat de warmtecapaciteit van alleen de grenslaag is. Die varieert over de bol van enkele meters (bij de equator) tot elders 300 m.(In de vaste grond is de laag die meespeelt zelfs slechts enkele decimeters. Alleen bij strenge vorst bevriezen onze ondergrondse waterleidingen).
Er speelt nog een ander belangrijk effect mee. De totale warmtecapaciteit (in Joules) is het product van massa (M) maal temperatuur (graden K) maal de specifieke warmtecapaciteit (C) van het medium (J/kg/ K). Niet alleen onder invloed van K maar ook van M stijgt de totale warmtecapaciteit. Met de stijging van de zeespiegel neemt de laatste zeker toe. Maar de omvang van de grenslaag kan ook door bewegingen beneden die laag worden beïnvloed. De scheiding daartussen noemt men de thermocline.die nogal eens van diepteligging wisselt. Aldus, een beschouwing over de warmte die accumuleert dient gepaard te gaan met die van gemeten massaveranderingen van de componenten die daarbij een rol spelen
AR1: “Dat lijkt mij een goed begin want dat was één van de sterkste El Nino sinds tijden.”
J73: Waarom is dat dan een goed begin? Waarom beginnen met de het hoogste punt in een grafiek wat duidelijk (en met bekende redenen) wordt veroorzaakt door natuurlijk variatie?
” Zagen we tot 2014 niet een lichte daling?” Wat was de trend? de data serie? de onzekerheden van die trend? Waarom zie ik geen afkoeling als ik kijk naar 30 jaar?
AR2: De statische beschouwing begint niet bij de El Nino 1998 maar een paar jaar daarna. El Nino is inderdaad een uitschieter,slechts een piek na de voorgaande periode, zoals je zegt een natuurlijk verschijnsel. Dat is geen kersenplukken. Het is poging tot onderscheid maken tussen parallelle verschijnselen.(Overlappende en met elkaar interfererende cycli)
Waarom zie je geen daling sinds 30 jaar? Zie de verklaring van De Jager over de extreme activiteit van de zon gedurende de laatste helft van de vorige eeuw.
J73: “het is vooral teleurstellend dat ” sceptici” kersenplukkend door de wereld gaan om vooral maar niet te verdiepen in de argumenten van anderen.
AR2: “Elke serieuze wetenschappelijke scepticus verdiept zich wel degelijk in de IPCC rapporten. Je kunt hun kritiek op menige web site vinden. Systematisch verzameld na het laatste IPCC rapport (AR5).Met name op de Summary for policymakers SPM. Verdiep jij je wel in die kritiek? Op veel punten stemt de SPM niet overeen met de achterliggende wetenschappelijke reviews van de litteratuur waarbij overigens ook nogal selectief gebruik daarvan wordt gemaakt. Menige sceptische reviewer werd afgescheept met: dit is buiten de context van het rapport. Niet onbegrijpelijk want de context is specifiek gericht op de menselijke invloed op het klimaat. (Wat een tunnelvisie is in het bredere perspectief van de natuurlijke klimaatvariabiliteit)
J73: Waarom is het werk van Harde beter dan het onderzoek van anderen die hoger uitkomen?
AR2: Dat is uiteraard een persoonlijke mening, gebaseerd op vergelijkend onderzoek met fysische collega’s. Naar onze mening zien IPCC experts (theoretici) zoals Pierremont, in ons land Dijkstra en Van Dorland, nogal wat dingen over het hoofd. Ik meen iets van absorptie en stralingsverschijnselen op moleculair niveau te begrijpen (al werkte ik 40 jaar geleden aan de andere kant van het spectrum (UV) ) Harde keert terug tot grondbeginselen in de IR spectroscopie waarvan de IPCC experts onvoldoende notitie lijken te nemen.(1) Het effect van overlapping van het H2O spectrum met dat van CO2. (Foutje dat Ahrrenius al maakte). (2) Het onderscheid maken tussen het effect van incidentele spontane absorptie en emissie van moleculen, en dat van geforceerde als er door een medium een continue stralingsflux loopt. (Waarmee Einstein begon met wat genoemd worden ‘Einstein coëfficiënten, toen de kwantum mechanica van de grond kwam).
De waarheidsvinding gaat niet zondermeer over rozen. Iedere bekwame onderzoeker vergist zich wel eens en dat is in principe vergeeflijk. Onder klimaatdeskundigen lijkt dat toegeven geen gebruik meer te zijn (Zie sites zoals realclimate en blogspot, aan de andere kant Watts) En dat is een belangrijke rem op een degelijke wetenschappelijke discussie.
” ik ga er aan voorbij. Maar ik geef toe, deze ( . . .) had ik beter kunnen weglaten.”
Je geeft toe dat het vooral een heksenjacht is die niets met wetenschap te maken heeft?
” Ik denk niet dat iemand betwijfelt dat na het einde van de kleine ijstijd (1850) men een gemiddelde mondiale temperatuur stijging van zo’n 0.7 C kan berekenen.”
Ik denk dat heel veel mensen daaraan twijfelen, de opwarming is eerder 1 C
” Astronomen en geologen bekijken dit soort gemiddelden vanuit de overlappende vijf natuurlijke cycli met verschillende golflengten die men heeft geïdentificeerd.”
Er zijn dan misschien wel ” 5 natuurlijke cycli” die kunnen echter nog steeds geen energie aan een systeem toevoegen zonder duidelijke goed onderbouwde wijze. Dus er moet een onderbouwing komen hoe dat gebeurt, anders is het geen natuurkunde.
” De Jager zegt zelfs dat de Zon in die periode een sterkere invloed heeft uitgeoefend dan gedurende de voorgaande eeuwen. In het IPCC circuit weigert men het mogelijke effect van de zon te accepteren. ”
Het eerste is interessant, echter de zonneactiviteit neemt al af sinds het midden van de jaren 50 (tenminste alle indici die ik ken laten een afname zien, misschien dat De Jager iets weet wat ik niet weet (heel waarschijnlijk), maar dan graag een linkje. Het tweede is gewoon een verzinsel.
” Je aangehaalde artikel refereerde naar OHC met Joules en KNMI naar temperaturen. ”
Uhm, nee het KNMI keek ook naar OHC het orriginele onderzoek is hier http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2011GL048417/full, dat is het nadeel van persberichten ze vertellen maar een klein gedeelte.
” Dat is geen goede vergelijking maar ik kan niet vinden wat de warmtecapaciteit van alleen de grenslaag is. ”
Dat is ubderhaupt niet van toepassing op de studie van het KNMI of de metingen van OHC want die gaat over de laag van 0-700 meter. De eenheid is dan ook J.
” De statische beschouwing begint niet bij de El Nino 1998 maar een paar jaar daarna.”
Dus een nog kortere periode, en welke periode is dat dan? en wat zijn de criteria om die periode te kiezen? En wat zijn de onzekerheden van die trend?
” Met name op de Summary for policymakers SPM. Verdiep jij je wel in die kritiek? Op veel punten stemt de SPM niet overeen met de achterliggende wetenschappelijke reviews van de litteratuur waarbij overigens ook nogal selectief gebruik daarvan wordt gemaakt. ”
Ik baseer me niet op de SPM, ik kijk of beweringen die mensen maken worden ondersteund door de wetenschap / gezond verstand. Meestal ontbreekt het aan beide.
” Menige sceptische reviewer werd afgescheept met: dit is buiten de context van het rapport. Niet onbegrijpelijk want de context is specifiek gericht op de menselijke invloed op het klimaat. (Wat een tunnelvisie is in het bredere perspectief van de natuurlijke klimaatvariabiliteit)”
Omdat natuurlijke variabiliteit geen onderdeel is van de opdracht van het IPCC, dat is heel vervelend, maar niet de schuld van het IPCC.
” Onder klimaatdeskundigen lijkt dat toegeven geen gebruik meer te zijn”
O ja, weer een makkelijke en niet verder onderbouwde beschuldiging aan klimaatwetenschappers. Voorbeeldje?
Volgens mij de laatste publicatie van Cees de Jager
http://www.cdejager.com/wp-content/uploads/2013/10/2013-CdeJ-HN-Sun-climate-NS-5-1112.pdf
Conclusie
Summarizing: the variation of the earth’s temperature
between 1600 and the first half of the 20th century is
mainly due to the sun.[]The increase that started
around the beginning of the 20th century is apparently
non-solar and has another, most probably anthropogenic
origin.
Dus tenzij er een andere publikatie is waarin Prof. de Jager wat anders beweert houdt ik het er maar op dat de atijging na 1950 niet door de zon veroorzaakt wordt
Janos73 cg 7 dec 2015 8.45
Je reageert op mijn vorige e-mail snel binnen drie uur. Hoe krijg je dat voor elkaar? Als ik je een antwoord geef doe ik daar bijna een hele dag over. Kost me steeds wat moeite om me in jouw denkwereld in te leven.
Kennelijk doe je geen moeite om serieus naar de sceptische discussies te kijken, want:
AR 1” ik ga er aan voorbij. Maar ik geef toe, deze ( . . .) had ik beter kunnen weglaten.”
J73: Je geeft toe dat het vooral een heksenjacht is die niets met wetenschap te maken heeft?
AR2: De NOAA kwestie is een officiële aanvraag in het kader van openbaarheid van bestuur van agentschappen in de VS. Is al jaren daar een probleem sinds de wet Data Quality Act verscheen.
De heksenjacht betreft voornamelijk die van de main stream op de sceptici. Wel eens gehoord van de vele mensen die in VS en GB ontslagen werden vanwege hun sceptische denkbeelden? Vorige maand nog een verslaggever bij de Franse televisie. In Nederland valt het gelukkig nog steeds mee (één geval is algemeen bekend). Het merendeel van onze sceptici staat op redelijk goede voet met de main stream. http://climategate.nl/2012/04/28/de-klimaatdiscussie-in-nederland/
AR1 ” Astronomen en geologen bekijken dit soort gemiddelden vanuit de overlappende vijf natuurlijke cycli met verschillende golflengten die men heeft geïdentificeerd.”
J73: Er zijn dan misschien wel ” 5 natuurlijke cycli” die kunnen echter nog steeds geen energie aan een systeem toevoegen zonder duidelijke goed onderbouwde wijze. Dus er moet een onderbouwing komen hoe dat gebeurt, anders is het geen natuurkunde.
AR2: “ Het basisprincipe van het broeikaseffect is je kennelijk onbekend. Dat is geen kwestie van warmte toevoegen, maar van warmte vasthouden over een periode die uit twee intervallen bestaat: Overmatige energie toevoer en onvoldoende toevoer. Gedurende de dag en nacht en seizoencyclus en op een geologische tijdschaal interglacialen en glacialen. Allemaal fysisch, en geologisch, met in aanmerking nemen van de warmtecapaciteit van de oceanen, heel goed te begrijpen.
Denk je nog steeds dat CO2 wel energie aan het systeem kan toevoegen? Ook in dit geval is de energie uitsluitend van de Zon afkomstig.
AR1” De Jager zegt zelfs dat de Zon in die periode een sterkere invloed heeft uitgeoefend dan gedurende de voorgaande eeuwen. In het IPCC circuit weigert men het mogelijke effect van de zon te accepteren. ”
J73: Het eerste is interessant, echter de zonneactiviteit neemt al af sinds het midden van de jaren 50 (tenminste alle indici die ik ken laten een afname zien, misschien dat De Jager iets weet wat ik niet weet (heel waarschijnlijk), maar dan graag een linkje. Het tweede is gewoon een verzinsel.
AR2: Niettes. Lees op de web site van De Jager zijn artikelen over de sterke zonactiviteit na de jaren 50. Lees iets meer dan het artikel uit 2013. Het tweede is geen verzinsel.
AR1: ” De statische beschouwing begint niet bij de El Nino 1998 maar een paar jaar daarna.”
J73: Dus een nog kortere periode, en welke periode is dat dan? en wat zijn de criteria om die periode te kiezen? En wat zijn de onzekerheden van die trend?
AR2: De periode heb ik eerder uitgelegd met de El Nino als bijzondere piek. Een belangrijke vergissing die men bij de analyse van de statische trend maakt, is mijns inziens dat die beperkt blijft tot een aanname van een lineaire. Dat mag volgens de curve fitting theorie niet. Als men door de data sinds 1900 polynomen trekt komen de recente cycli te voorschijn met een hogere correlatiecoëfficiënt wat betreft de temperatuurverandering over de tijd dan de lineaire. Voorts, om een corelatie tussen variabelen vast te stellen (wat altijd nog een coïncidentie kan zijn zonder directe oorzaak gevolg relatie) waarbij uit vergelijkingen dX/dt en dY/dt de tijd elimineert en men een vergelijking dX/dY krijgt, is het verband tussen CO2 en temperatuur per jaar helemaal zoek.
J73: Ik baseer me niet op de SPM, ik kijk of beweringen die mensen maken worden ondersteund door de wetenschap / gezond verstand. Meestal ontbreekt het aan beide.
AR2: Laten we nu niet gaan twisten bij wie het gezond verstand zoek is.
Voorts, vergelijk nog eens de SPM en de SREX en het commentaar dat daarop is gegeven. Bij mijn interventie bleek dat ook een auteur van de SREX daar ongelukkig over was. Maar zijn blog daarover op hoger gezag moest terugnemen
AR1: ” Onder klimaatdeskundigen lijkt dat toegeven geen gebruik meer te zijn”
J73: :O ja, weer een makkelijke en niet verder onderbouwde beschuldiging aan klimaatwetenschappers. Voorbeeldje?
AR2: Heb ik eerder gegeven:
http://climategate.nl/2009/12/13/arthur-rorsch-pakt-eindelijk-uit-in-telegraaf/
Vervolg kan je tegemoet zien in de sleutelroman waaraan ik werk over het klimaat debat, getiteld”’s Morgens is het kouder dan buiten” . De titel spreekt, hoop ik, voorlopig voor zich zelf: Gaat op ludieke wijze in op de logica die in de klimaat discussie wordt toegepast.
Mag ik daarin (versleuteld) naar onze lopende discussie refereren?
Koren op mijn molen is uiteraard dit: http://www.volkskrant.nl/opinie/negeer-klimaatalarmisten-hun-lokroep-is-vals~a4201739/
Ik ga echter ook wel degelijk aandacht schenken aan onbeholpen (en emotionele) benaderingen in de klimaatsceptische kringen.
Janos73 6 dec 2015 9.57
J73 : Volgens mij de laatste publicatie van Cees de Jager
http://www.cdejager.com/wp-content/uploads/2013/10/2013-CdeJ-HN-Sun-climate-NS-5-1112.pdf
Conclusie
Summarizing: the variation of the earth’s temperature
between 1600 and the first half of the 20th century is
mainly due to the sun.[]The increase that started
around the beginning of the 20th century is apparently
non-solar and has another, most probably anthropogenic
origin.
AR2 Kijk even verder op zijn web site dan dit artikel uit 2013.
Discussie over de publicaties van De Jager wil ik, over zijn hoofd heen, liever niet voortzetten. Wij kennen elkaar langer van vandaag (1953) in de vereniging Weer- en Sterrenkunde waarin ik, als amateur, bestuurslid was en hij een jong zeer gewaardeerd professioneel zononderzoeker. We discussiëren nog steeds incidenteel.
Je interpreteert in bovenstaande aanhaling weer op een interessante wijze: Antropogene invloed begin 20ste eeuw? CO2? Was de emissie daarvan toen al van betekenis? Het toenemend gebruik van fossiele brandstof leidt ook op andere wijze tot opwarming. Er komen Joules bij vrij. Dat is echte opwarming, het is een extra energiebron die uit het verleden afkomstig is. Maar niet groot. Een top was de tweede wereldoorlog, maar tijdelijk. Geen wonder. Het (geringe) effect is thans beperkt tot bepaalde gebieden, grote steden bijvoorbeeld en in Nederland tot de Randstad van kust to De Bilt. Alles goed gedocumenteerd maar in IPCC AR5 werden de publicaties zonder behoorlijke referee procedure door de lead auteurs afgeschoten. Lees maar na. In de literatuuropgave vind je de auteurs van deze artikelen, o.a. van een hedendaags KNMIer, die daarop nogal verontwaardigd hebben gereageerd. Kun je bij hen navragen.
Ik heb aan het einde van het artikel van Arthur Rörsch nog een afbeelding van een billboard van de Canadese Friends of Science toegevoegd. Een beeld zegt meer dat 1000 woorden.