Geacht college van bestuur van mijn pensioenfonds,
Het gerucht doet de ronde dat u met de gedachte speelt om de financiële middelen in toenemende mate te investeren in de zogenaamde ‘renewables’ met name aan windindustrie; energiebronnen die ogenschijnlijk geen gebruik maken van fossiele brandstof. Dit om het redden van de aarde te bevorderen van een verschrikkelijke opwarming. U heeft er wellicht geen idee van welke gevolgen u daarmee riskeert.
‘Global warming’ is één van de hypes waaraan de mensheid constant behoefte schijnt te hebben. Het is de laatste in het allesbehalve volledige rijtje van de millennium bug, de zure regen, peak oil, de populatiebom, eugenetica, de nucleaire winter, dolle dinsdag, de heksenjachten, de kruistochten, etc. Van de fysica en bewijsvoering deugt ook nu niets en het gaat dan ook nu weer vanzelf over, net zoals alle andere hypes. Ik begrijp dat het hier nu weinig zin heeft om u daarvan te overtuigen met een stortvloed aan referenties. Ik vraag u alleen om even met de gedachten te spelen dat dit een reële mogelijkheid is.
Wanneer in de niet al te verre toekomst de klimaatsverandering door CO2 definitief van de agenda is afgevoerd, hebben de renewables geen enkel bestaansrecht meer om de aarde te redden. De windfarms moeten dan geheel op eigen kracht economisch kunnen renderen, concurrerend tegen andere energieleveranciers. De diverse schattingen voor rendement lopen nogal uiteen, maar de kostenexplosie van de energiewendes bijvoorbeeld in Duitsland, Engeland en Spanje geven geen aanleiding tot optimisme. Een belangrijke factor is ook de beperkte fysieke levensduur van windturbines van 15-20 jaar ten gevolge van hoge belastingenkrachten, hetgeen tot overmatige vervangingskosten zal gaan leiden. Het laat zich dus aanzien dat investeringen in deze branche – objectief gezien – overmatige risico’s met zich meebrengen. Het is alleen de waan van de dag – het redden van de aarde – die blind maakt voor deze latente financiële catastrofes. Ik wil niet dat deze avonturen worden beleefd met mijn opgebouwd pensioenrecht en ik geloof dat vele lotgenoten mijn mening delen.
Daarom heb ik het volgende voorstel: het houden van een (niet-vrijblijvende) enquête met de hoofdvraag: ‘Mag het pensioenfonds investeren in renewables?’ Het antwoord dat de reflectanten geven, heeft echter consequenties, die samenhangen met de risico’s die hun keuze met zich meebrengt. Voor de blanco–stemmers zijn de gevolgen als ware de poll nooit gehouden.
Wanneer na de poll wel wordt geïnvesteerd in renewables, en deze blijken bovendien te renderen en het redden van de aarde te bevorderen, dan profiteren alleen de ja-stemmers hiervan. De nee-stemmers blijven verstoken van enige indexering. Van mij mag het zelfs negatieve indexering opleveren. Wanneer echter de markt voor renewable in elkaar stort en wanneer dat bovendien geen enkel effect had op het klimaat, zijn de gevolgen voor rekening van de ja-stemmers. De nee-stemmers worden gevrijwaard van de ellende die ze hebben zien aankomen en behouden hun rechten.
Wanneer niet wordt geïnvesteerd in renewables zijn er meerdere opties mogelijk. In de eerste plaats kan de klimaathype voorbijgaan zonder de voorspelde opwarmingsrampen, Nu kunnen we ofwel geen consequenties verbinden aan de economische concurrentiepositie en levensvatbaarheid van renewables, ofwel de correcte stemmers kunnen worden beloond voor hun toekomstvisie. Ik zou aan dat laatste voordeel hebben, maar ik wil niet teren op kosten van de volksstammen misleide medeburgers.
Mocht zich echter wel een klimaatramp voltrekken en de investering in renewables had de gevolgen hiervan kunnen verlichten, dan is de last geheel ten koste van de nee-stemmers die daarmee zelfs hun pensioenrecht kunnen verliezen. Dat risico draag ik gaarne.
Geacht college, we staan mogelijk aan de vooravond van belangrijke verandering in de klimaathype. Theoretisch kan dat in twee richtingen zijn. Wie voor de onjuiste richting heeft gekozen, is wellicht verantwoordelijk / aansprakelijk voor onvoorstelbaar grote lasten. Wanneer u die keuze unilateraal maakt, draagt u ook de directe en volledige verantwoordelijk voor het voortbestaan van de bestaansmiddelen van een aanzienlijk deel van de bevolking. Wanneer u echter de voorgestelde enquête houdt, draagt u de verantwoordelijkheid over aan de individuele leden. Degene die individueel de onjuiste keuze heeft gemaakt, draagt dan individueel de gevolgen daarvan.
Met vriendelijke groet,
Één lid.
Probleem is dat je met ratio gelovigen niet van hun denkbeelden afhelpt
Dat klopt maar op deze manier kun je ongelovigen in ieder geval vrijwaren van de wanen van gelovigen.
Goed de namen noteren van de schade veroorzakers. Dan weten we in de toekomst wie we moeten aanspreken. Ze zijn tenslotte nu gewaarschuwd.
Over dit onderwerp correspondeerde ik eerder met het ABP.
Mijn eerste bericht tikte ik in een webdocument, heb geen kopie. Na een nietszeggend antwoord schreef ik dit:
Geachte heer, mevrouw,
Ik stelde u geen vraag, maar stelde u in kennis van mijn misnoegen omdat u miljarden dreigt te gaan verspillen aan onwerkzame technologie,
namelijk zonne-energie en windparken.
Het is verbazingwekkend dat u in de groene hype meegaat, waar eenvoudige berekening aantoont dat deze technologieën nooit onze welvaart kunnen handhaven.
Beslissingen dienen op rationele gronden te worden genomen, niet op geloof, blind idealisme of activisme
Er is geen enkele aanwijzing voor mondiale dreiging, integendeel. Er zijn nog genoeg fossiele brandstoffen voor de rest van de eeuw.
CO2 is de basis van het leven op aarde, het tegendeel van vergif.
Omtrent de klimaatontwikkeling is er geen consensus. Ondanks decennia van studie is het klimaat grotendeels onbegrepen.
Ik vertrouw erop dat u beslissingen neemt op grond van feiten.
Ik vertrouw er ook op dat u geen beslissingen neemt die schadelijk zijn voor welzijn en welvaart in ons land.
met vriendelijke groet,
David Dirkse
en ontving dit antwoord:
Geachte heer Dirkse,
Dank voor het signaal dat u afgeeft in uw bericht. Graag reageer ik hierop.
ABP presenteerde onlangs een nieuw beleid verantwoord beleggen. De lat voor beleggingen om in de portefeuille van ABP te komen gaat omhoog. Elke belegging van ABP wordt in de komende tijd opnieuw beoordeeld op rendement, kosten, risico en duurzaamheid. Zoals u ziet blijft rendement een bepalende factor. Het moet immers niet zo zijn dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement.
Ik vertrouw erop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Nicole Beuken
Directeur bestuursbureau ABP
en ik besloot aldus:
Geachte mevrouw Beuken,
Dank voor uw reactie.
Nogmaals: welvaartshandhaving dient primair het streven te zijn. Duurzaamheid is dan het gevolg.
Mijn overtuiging en vrees is, dat zon- en windenergie leiden tot dramatische achteruitgang van de levensstandaard.
Ik wens u veel wijsheid toe.
met vriendelijke groet,
David Dirkse
Een deel van de “investering” betreft natuurlijk ook de aanschaf van een groen blazoen (met jullie geld). Onbetaalbaar in deze wereld. Zolang het fonds meer gezeik heeft met Urgenda’s en NGO’s wanneer ze niet duurzaam gaan dan met brieven van bezorgde verzekerden zullen ze “partij kiezen” voor de eersten.
Een telkens terugkerend verschil van mening in mijn persoonlijke kring betreft mijn overtuiging dat b.v. zo’n pensioenfondsmevrouw om diverse, haar moverende redenen kiest voor het groene verhaal terwijl zij er in werkelijkheid niet in gelooft. Uiteindelijk zal zij worden afgerekend op de resultaten en niet op haar imago. Tenminste …. dat hoop je dan maar. Vorige week konden we er immers getuige van zijn dat “het gezonde” verstand Omroep Publiekelijk open en bloot onder druk wordt gezet met economische denkbeelden uit de Marxistische hoed. Bij de NOS heeft het idee van een aanbodgestuurde energiemarkt blijkbaar al behoorlijk voet aan de grond gekregen.
Ik heet u van harte welkom in de “toedegrieswurld” van bedrog en misleiding waar aan de extra, speciaal misleidende kop: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2084934-topman-shell-ik-pomp-alles-op-wat-ik-kan-oppompen.html ontbreekt: “…. om aan de vraag te voldoen”.
Het Shell pensioenfonds doet het aanmerkelijk beter dan het ABP. Dat zegt genoeg, dunkt mij.
Zo redeneren die beleggers niet. Die gaan uit van de zekerheid van de subsidie die een positief rendement garanderen op kosten van de burger/belastingbetaler. Je ziet het ook bij zonnepanelen en die korte ’terugverdientijd’. Jaja, als de vrijstelling van energieheffing buiten de berekening wordt gehouden, dan is die terugverdientijd langer dan de levensduur van die dingen. Negatief rendement dus. Geregeld lezen we ook het kletsverhaaltje dat windmolens concurrerend zijn. Jaja, dankzij subsidie. Het wordt voor die beleggers pas echt een probleem als na de verkiezingen een regeerakkoord komt dat SDE+ de nek omdraait en de energieheffing dus ook. Kijk, dan blijkt pas wat hernieuwbare techniek echt vermag: geen game changer maar een prosperity changer.
Wegens technische moeilijkheden namens Jeroen Hetzler.
Zo redeneren die beleggers niet. Die gaan uit van de zekerheid van de subsidies die een positief rendement garanderen op kosten van de burger/belastingbetaler. Je ziet het ook bij zonnepanelen en die korte ’terugverdientijd’. Ja ja, als de vrijstelling van energieheffing buiten de berekening wordt gehouden, dan is die terugverdientijd langer dan de levensduur van die dingen. Negatief rendement dus. Geregeld lezen we ook het kletsverhaaltje dat windmolens concurrerend zijn. Ja ja, wederom dankzij subsidie. Het wordt voor die beleggers pas echt een probleem als na de verkiezingen een regeerakkoord komt dat SDE+ de nek omdraait en de energieheffing dus ook. Kijk, dan blijkt pas wat hernieuwbare techniek echt vermag: geen ‘game changer’ maar een ‘prosperity changer’.
Daar ben ik het grotendeels mee eens. Beleggers zien investeren in wind en zon projecten als een veilige vorm van investeren omdat de 15 jaar lang subsidie gegarandeerd is. De politiek kan de SDE+ als systeem zomaar de nek omdraaien, echter subsidie contracten die al zijn afgesloten kunnen niet teruggedraaid worden.
Herman
Ben je nu echt van mening dat je je oplichter moet blijven betalen als je merkt dat je wordt opgelicht.
Hugo Matthijssen, Ik ervaar je opmerkingen niet een als een uitdaging om een volwassen discussie aan te gaan. Waarschijnlijk kan jij, als windmolen hater, dat ook niet meer. Jammer. Onzin of niet, Zinvol of niet, de omschrijving oplichterij past niet. Hoe dan ook, het belang van ” de betrouwbare overheid” is groot en daarom kunnen afspraken tussen overheid en burgers niet zomaar te niet gedaan worden.
Beste Herman,
Het leidt geen twijfel dat de “policy makers” en de windmolenbouwers absoluut te goeder trouw zijn. Ergens tussen de puur wetenschappellijke literatuur en de alarmistische producten van het IPCC gaat het echter fout. Ik lever daar morgen een blogje over in bij Hans.
Je kunt het een leugentje om bestwil noemen of een “noble cause corruption” of groepdenk, maar iets is heel erg mis. Het wordt nog heel veel ‘misser’ wanneer dit resulteert in het plaatje bovenaan deze blog. Mogen we daar niemand voor ten verantwoording roepen? Bijvoorbeeld iedereen die “denier” of “twijfelbrigade” roept, wanneer iemand het lef heeft om zaken ter discussie te stellen?
Beste André,
Delen van je bijdrage heb ik gebruikt voor mijn web-pagina http://www.hugovandermolen.nl/bosbouwbeleggingen.nl/hernieuwbare%20energie.php
Op die pagina staat ook een voorbeeld van een Nederlands pensioenfonds dat failliet ging: De Nederlandsche Maatschappij voor Zekerheidsstelling voor Ambtenaren en Beambten, opgericht in 1891.
Vriendelijke groet.
Beste Hugo, leuk, en nu allemaal je pensioenfonds schrijven.