Bij het debat over de Brexit komt het klimaatbeleid weer in beeld. Dit komt onder vuur, en dat is maar goed ook. De mainstream media zien het natuurlijk anders.
Media overdrijven klimaatwetenschap
The Guardian (zie hier) geeft een interessante beschrijving van het profiel van de voorstanders voor de Brexit, de Brexiters:
Brexiters zijn meer geneigd te denken dat de media de consensus binnen de klimaatwetenschap overdrijft; ze wantrouwen wetenschappers; hebben sympathie voor het creationisme; verzetten zich tegen onshore windparken en steunen fracking.
Een beetje verder lees ik in hetzelfde artikel een even interessante bewering:
De topautoriteit op het klimaatwetenschap, het IPCC van de VN, stelt dat het 95 procent zeker is dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde in de afgelopen decennia.
The Guardian brengt hier echter geen nauwkeurige weergave van het standpunt van het IPCC. Het is zelfs een duidelijke overdrijving. Dat zouden ze mogen weten. In een ouder artikel geeft The Guardian wel een correct citaat uit het vijfde rapport van het IPCC (zie hier):
Het is zeer waarschijnlijk [95 procent vertrouwen] dat meer dan de helft van de waargenomen stijging van de mondiale gemiddelde oppervlaktetemperatuur 1951-2010 werd veroorzaakt door de stijging van de menselijke broeikasgasconcentraties en andere menselijke oorzaken bij elkaar.
In menselijke taal: het IPCC geeft de zekerheid van 95 procent dat 51 procent van de recente opwarming een gevolg is van menselijke activiteiten. Dat is lang geen exclusieve verantwoordelijkheid voor de mens.
Hierbij geeft The Guardian extra voedsel aan de beschuldigingen van de Brexiters voor overdrijvingen in het klimaatdossier door de mediaberichtgeving. The Guardian, dat is één van de meest actieve en grootste Britse mediabedrijven die de klimaatconsensus verdedigen. Deze prestigieuze krant kan het blijkbaar niet laten om foute en onvolledige informatie te geven. Zelfs in een artikel waar mediakritiek over net dit dossier aan bod komt.
Brexit bedreigt emissiehandel
De Brexit wekt zelfs in ons landje de klimaatdiscussie weer op. De Morgen, stelt zich de vraag, de dag na het referendum, ‘Wat betekent een Brexit voor het klimaat?’ (zie hier):
Het vertrek van de Britten zal ook een economische impact hebben op het Europese energiebeleid, en met name de emissiehandel. Door de onzekerheid stelden energiebedrijven de voorbije maanden al grote beslissingen en investeringen uit. Bij een Brexit kan die onzekerheid nog jaren aanslepen, mogelijk ten koste van ambitieuze projecten in schone energie.
De vraag is of dit niet net een goede zaak is.
De problemen met hernieuwbare energie zijn al voldoende gekend. Dat is zo voor wie zijn elektriciteitsrekening in het oog houdt, of wie het dossier een beetje opvolgt. De investeringen kosten veel en lijken uiteindelijk zelfs geen of maar weinig CO2-reductie te brengen (zie bijvoorbeeld hier).
De emissiehandel zelf zit ook al vol met heel wat goed gekende perverse effecten. Er is zelfs weinig bewijs van effectieve emissiereductie. Het grootste Nederlandse dagblad De Telegraaf spreekt voluit over het ‘Cashen’ van emissiegelden (zie hier):
Maar er waren ook deelnemende landen die eigenlijk veel meer emissierechten hebben gekregen dan ze op basis van een ‘normale’ uitstoot nodig zouden hebben. Die landen kunnen dus veel ERU’s (Emission Reduction Unit – een eenheid in uitstootreductie waarmee landen aan de CO2 uitstootnormen kunnen voldoen) uitgeven en verkopen zonder dat de maximumuitstoot direct begint te knellen.
En volgens de onderzoekers is dat dan ook gebeurd, met name in Rusland en Oekraïne. Volgens het SEI (Stockholm Environment Institute) heeft het overgrote deel van de projecten in die landen helemaal geen emissiereductie opgeleverd. In sommige projecten zou zelfs broeikasgassen zijn uitgestoten en vervolgens weer zijn vernietigd om te kunnen cashen op de verkoop van een ERU.
Blijkbaar kunnen onze internationaal actieve politici niet op een normale manier de stekker uit dergelijke perverse akkoorden trekken. Daar zwijgt De Morgen echter zedig over.
Clexit of klimaat-exit
De belangrijkste reden voor het succes van de Brexit is waarschijnlijk de wereldvreemdheid van de eurocratie. Blijkbaar zijn Brexiters ook de wereldvreemdheid van de klimaatakkoorden op het spoor.
Door hen spreekt men terug over het klimaatbeleid. Dat is een goede zaak, want ons klimaatbeleid zit vol met perverse effecten. De vraag is dus of deze Brexit uiteindelijk zal aansturen op een Climate-exit of Clexit. Dat komt neer op het ineenstorten van onhoudbare internationale klimaatakkoorden en het uiteenvallen van de meest perverse elementen van het klimaatbeleid.
We mogen vermoeden dat ook dit de eurocraten tot hysterie zal voeren. Waarschijnlijk zal Guy Verhofstadt fulmineren dat we niet naar de kiezer mogen luisteren als ze zich tegen de Europese Superstaat keert. Zodat we volgens hem nu haast moeten maken met die Superstaat.
Bron hier.
Inderdaad, een clubje autistische bureaucraten, die EU.
Denk maar niet dat Brussel enige lering uit de Brexit trekt.
Deze fundamentalisten doen er eerder nog een schepje bovenop.
Maar lang geleden konden we dat al weten na het lezen van Roadmap2050: Don Quichot gezeten op een Greenpeace ezel die het opneemt tegen de natuurwetten.
Een club van autistische bureaucraten, die EU.
Denk maar niet dat er uit de Brexit enige lering wordt getrokken.
Maar lang geleden konden we dat al weten na het lezen van Roadmap2050: Don Quichot op Greenpeace ezel trekt ten strijde tegen de natuurwetten.
De laatste zin over Verhofstadt is alvast al uitgekomen:
Zijn oplossing: méér Europa, waarbij de burgers meer gecontroleerd en in toom moet gehouden worden. Lees wat hij zegt in het Nieuwsblad:
“De zege van “Leave” verrast Verhofstadt niet. “Dit is geen stem tegen Europa, maar tegen het Europa zoals het vandaag functioneert. Een losse confederatie van natiestaten die steeds ‘too little and too late’ reageert”. Volgens hem is de tijd aangebroken voor diepgaande hervormingen, waarbij ook op veiligheid en defensie gefocust moet worden. De liberaal toont zich alvast tevreden dat Europees president Donald Tusk een reflectieperiode op gang wil trekken. “Dat is het best denkbare eerbetoon voor de vele jonge Britse kiezers die voor het Europese project kozen.””
>>“De zege van “Leave” verrast Verhofstadt niet. “Dit is geen stem tegen Europa, maar tegen het Europa zoals het vandaag functioneert. Een losse confederatie van natiestaten die steeds ‘too little and too late’ reageert”. <<
Verhofstadt geeft dus eigenlijk aan dat 'ie in het verleden maar wat aangeklooid heeft.
Helaas zit het in z'n genen, tijd voor een Vexit.
Hier is een fundamentalist aan het woord. Dat de leer in de kern niet deugt dringt niet door. Nee, als de resultaten anders zijn dan de heilsverwachtingen, dan moet er nog een schepje bovenop.
Het kan niet vaak genoeg gezegd.
Guy Verhofstadt is full prof belangenverstrengelaar. Lees 925 en je weet alles.
Nooit weerlegd noch weersproken: Hij staat op de loonlijst van Belgische familieondernemingen met schaliebelangen in Oekraïne en Israëlisch waterbedrijf dat de Griekse WLM wil opkopen. Bij elkaar een paar tonnetjes per jaar.
Het verklaart zijn hoog oplopende emotie in het EP toen Tsipras op bezoek was; het verklaart zijn permanente schuimbek als het over Oekraïne gaat.
Misschien een leuk idee om hem weer eens uit te nodigen in Buitenhof.
Hij kan immers prachtig vertellen over zijn monumentale pandjes en wijnboerderij in Italië … dat wel.
Besluit ik even met iets lelijks over de Belgen: Belgen moet je sowieso niet erg serieus nemen als het over de EU gaat. Dat nepland loopt namelijk binnen op de Brusselse bureaucratie.
De megalomane ambtenaren hebben de founding fathers van de EU verraden een gemiste kans de Britten vluchten i.p.v. de strijd aan te gaan !
http://www.nieuwsblad.be
Attributiebeginsel – Hoofdinhoud
Volgens dit beginsel mag de Europese Unie (EU) alleen regels maken en optreden op grond van bevoegdheden die de lidstaten aan de EU hebben toegekend. Alle andere bevoegdheden behoren toe aan de lidstaten zelf. Met het attributiebeginsel moet zowel bij het interne als het internationale optreden van de EU rekening gehouden worden. Het attributiebeginsel is vastgelegd in artikel 2 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.
Het attributiebeginsel kent drie bevoegdheidstypes:
–
de exclusieve bevoegdheden: alleen de Europese Unie is op deze gebieden gemachtigd om wetten te maken
–
de gedeelde bevoegdheden: zowel de Europese Unie als de lidstaten mogen op deze gebieden wetten maken.
–
de gebieden waarin de lidstaten bevoegd blijven, maar waarin de Europese Unie de lidstaten mag aanvullen door ondersteunend of coördinerend op te treden
Met het Verdrag van Lissabon is de verdeling van de bevoegdheden tussen de Unie en de lidstaten duidelijker geworden. Het verdrag legde naast het subsidariteits- en het proportionaliteitsbeginsel ook het attributiebeginsel vast. Deze drie beginselen bepalen hoever de invloed van de EU zich uitstrekt. Ook maakt het beginsel deel uit van de manier waarop de Unie om moet gaan met de bevoegdheden die de burgers van Europa aan de EU hebben toegekend. Dit heet ook wel ‘Europese Governance
Tja, de EU hanteert ook het Voorzorgprincipe om op diverse terreinen waaronder klimaatbeleid (let op de wereldvreemdheid van dit woord) een onwetenschappelijk beleid te voeren. Laten we het nog maar eens duidelijk stellen: Als je stelt dat de waargenomen opwarming inderdaad antropogeen is, dan leg je de bewijslast bij jezelf neer. Immers, je moet alle andere oorzaken voor temperatuurstijging kunnen uitsluiten om te kunnen stellen dat slechts de antropogene factor de oorzaak is. In concreto moet je dus natuurlijke schommelingen kunnen uitsluiten en aantonen dat deze niet van invloed zijn geweest op te temperatuurstijging.
Feynman: Then we compare the result of the computation to nature, with experiment or experience, compare it directly with observation, to see if it works. If it disagrees with experiment it is wrong.”
Het klimaatbeleid berust op falende modellen, maar dan stapt men over op het Voorzorgprincipe i.p.v. het bedrijven van wetenschap. De EU kan niet eens haar eigen grenzen bewaken. Hoe kan de EU dan pretenderen het klimaat te kunnen beheersen? Klinkklare nonsens.
Het gaat niet meer over het klimaat maar over geld en macht.
Het business model van Greenpeace -de handel in angst- heeft wereldwijd navolging gevonden. Het is een nieuwe vorm van parasitisme waar onze afweer nog geen antwoord op heeft gevonden. De verpakking is dan ook misleidend: voorzorgbeginsel, de toekomst van onze kinderen, het redden van de planeet.
Er kan pas van een Clexit sprake zijn als je IN bent. Wij (Nederland) zijn echter OUT zolang het verdrag niet geratificeerd is. Dit zal naar verwachting ergens einde jaar gebeuren. Na toestemming eerste en tweede kamer. Wil je ratificatie tegenhouden? Dan heb je dus nog alle kansen. Geen vertrouwen in eerste en tweede kamer? Dan heb je nog de mogelijkheid van een….. referendum ! Dus niet zeuren aan het eind van het jaar van: ik wist het niet of dat er geen sprake is van democratie. De EU wil vervolgens met alle 28 landen tegelijk de ratificatie bekrachtigen.
Herman, vraag jij dat referendum aan? Jij kunt het goed verwoorden en bent behoorlijk ingelezen in de problematiek.
Erik, Nee, want ik vind het voldoende dat de eerste en tweede kamer er zich over uitspreken. Er is een aparte wet nodig om dit verdrag te ratificeren. Na de zomer is deze wet klaar en kan dan in stemming gebracht worden. Indien 400.000 mensen middels een referendum mij vragen er over te stemmen dan zou ik dat wel doen. Maar wat let je Erik, iets voor jou? Of vraag de referendum specialist Theo Wolters…
Hee jongens.
Heel vaak gaat het hier over hoe het niet moet.
Reactie ipv actie. Achter de feiten aanlopen dus.
Er zit hier rekenkracht genoeg om eens na te denken hoe het wel moet lijkt me.
Ergo: de vraag is: hoe ziet die veelbelovende 21ste eeuw er uit volgens climategaters?
Kan er vanuit deze site niet een soort van manifest opgesteld worden?
Om te beginnen met energie?
Zomaar een idee hoor, zomaar een idee.
Omdenken.
Maar van volger naar leider.
[A] Niet wat zij fout doen, maar
[B] jij hoe het dan wel zou moeten.
Alle pro’s en cons dan meenemen. Gewoon eerlijk.
Voor en nadelen van kernenergie. Kolen, gas, bruinkool, turf, biomassa, zonne en wind energie etc.
Anders gezegd: hoe zou de ideale energie mix van climategaters er uit zien tot laten we zeggen het jaar 2100? Rekening houdend met alle factoren, ook milieu en politieke.
Want zoals ik het nu aanzie wordt hier heel veel rekenkracht compleet verspild in welles-niets spelletjes. Doodzonde.
Da’s pas energie verspilling! :)
Dat spreekt mij wel aan meneer Wiersma. Ik ondersteun je oproep om meer actie en minder reactie. Neem het voortouw en geef een eerste aanzet. Kort en bondig als het kan graag. Want al die woorden:
Da’s pas energie verspilling! :)
We hebben in NL Jesse Klaver. Zijn statement: “Nog meer reden om met volle kracht de ingeslagen weg in EU te vervolgen.” Klaver begrijpt dus niet dat die ideologie nu juist de hoofdoorzaak is dat de geest uit de fles is, tegen een nog sterker, arroganter, verkwistender, sovjettischer en centralistischer EU.