Onze regering voert een beleid dat erop gericht is om CO2-arm energie te produceren. Een van de sporen waarop zwaar wordt ingezet, is ‘biobrandstof’. De gedachte is dat het verstoken van biobrandstof CO2 bespaart omdat er sprake zou zijn van een gesloten koolstofkringloop. Een van de gevolgen van dit beleid is dat motorbrandstoffen worden bijgemengd met biobrandstof. Het wordt gezien als een middel om te komen tot CO2-reductie. De praktijk is anders.
Gewoon even een kijkje op wat websites. En wat zien we? Zelfs Greenpeace is duidelijk ‘om’.
Zij waren een van de eersten die biobrandstof als mogelijke oplossing om tot CO2-reductie te komen een goed idee vonden. Nu zijn ze van gedachten veranderd. Maar ondertussen hebben zij wel bijgedragen aan de gevolgen van het gebruik van biomassa: een enorme verspilling van goed bruikbaar materiaal, door het verstoken van voedsel en het slopen van bossen.
Greenpeace geeft het volgende aan:
De biobrandstoffen waarop auto’s momenteel rijden, zijn meestal gemaakt van voedselgewassen, zoals maïs, koolzaad, soja of palmolie. Er is veel landbouwgrond nodig om al die biobrandstoffen te produceren. In bosrijke gebieden, zoals in Zuid-Amerika en Indonesië, wordt bos gekapt om soja- en palmolieplantages aan te leggen. Onacceptabel, als je bedenkt dat een vijfde van onze CO2-uitstoot is te wijten aan ontbossing.
Bron hier.
Biobrandstof concurreert met voedselproductie. Dat is de trieste waarheid. Op dit moment hebben ongeveer 1 miljard mensen onvoldoende toegang tot voedsel. Eetbare olie wordt verwerkt tot biodiesel en granen en suikerhoudende gewassen gaan in de vergister om bio-ethanol te produceren. Kostbare landbouwgrond gaat op deze wijze verloren voor de voedselproductie en, wat erger is, oerbossen worden gesloopt om grond vrij te maken om biobrandstof te produceren.
Maar er zijn ook uitwassen die nog steeds als een goed idee gezien worden: mest vergisten, het gas bewerken en zie we maken biogas, dat zo het aardgasnet in kan. Mestvergisting lijkt zo’n goed idee. Echter de enorme veestapel die we in Nederland hebben, wordt gevoerd met landbouwproducten uit de hele wereld. Denk maar aan soja etc. Mest bevat fosfaten en ook daar moeten we zuinig op zijn.
Echte problemen worden door de mainstream media niet of nauwelijks opgepakt, maar zonder fosfaat geen voedsel. Dat zal uiteindelijk het echte knelpunt worden dat onze voedselzekerheid volledig onderuit zal halen.
Ook het beeld van Greenpeace is nu duidelijk. Wij subsidiëren pelletkachels en bijstook van hout in centrales. Een slecht idee! Hout uit bossen in andere werelddelen, dat wordt gedroogd gemalen en in brokken geperst. En vervolgens met schepen hierheen getransporteerd. En dat bespaart CO2-uitstoot wordt er geroepen! Daar gaan miljarden subsidie heen! Dit is duidelijk ontspoord beleid.
In de praktijk bevatten die pellets nog steeds 10% water. Dat krijg je er niet uit. Bij het stoken is dat het eerste verlies. Dit water gaat als stoom de schoorsteen uit.
Wat zegt de wetenschap van deze ontsporing die biobrandstof heet?
Ook de beste wetenschappers in Nederland hebben een KNAW-visiedocument uitgegeven over deze misvatting. Hun beeld is heel duidelijk.
Verder kan afval, en biomassa in het algemeen, beter worden gebruikt als grondstof voor veevoer en voor hoogwaardige chemie dan voor brandstof.
Bron hier.
Ik denk dan ook dat het tijd wordt dat het CO2-beleid, en dan met name de uitwassen daarvan, zoals het gebruik van biobrandstof, eens goed tegen het licht te houden. Rutte riep voor de verkiezingen dat de windmolens op subsidie draaien. Maar die uitspraak bleef zonder gevolgen.
Toch zijn die windmolens het meest duidelijke voorbeeld. Maar dat we ondertussen onze wereld slopen en de voedselzekerheid onderuit halen is nog een veel groter probleem.
Uhm,
als je mest gaat vergisten wordt Koolstof omgezet in CH4, eventuele fosfaten kunnen daarna uit de rest stroom worden gebruikt of gewoon met het residu op akkers worden verspreid
Recept Groengas of biogas;
men voert aan uit Amerika: 4 kg soja voor 1 kg vlees en voert dat aan de beesten
opbrengst vlees en poep
men vult de mest vergister met poep, samen met speciaal daarvoor gekweekte maïs, want anders werkt de mestvergister slecht. (Het kan zijn dat in de wijde omtrek de lucht wordt geroken )
het gas wordt opgevangen en bewerkt en vervolgens middels en speciaal aangelegd leidingnet op ‘ het net gezet ‘. Voilá : Groen of Bio gas met een rendement op de ingestraalde zonne- energie van 0,0000 nog wat of een eroei die kleiner is dan 1 ( er zijn meerdere m3 gas nodig om 1 m3 gas te produceren ). Draait de fabriek eenmaal dan is het noodzakelijk de continuïteit te waarborgen . Dus meer beesten laten vreten en stront laten maken.
Goed dat Hugo Matthijsen hier aandacht aan besteed want het kon wel’s groeter zijn dan de hele windhandel bij elkaar.
OP mijn site een artikeltje over de energetische zero Sum game van UCO, used cooking oil, maar o zo profeitelijk als handelswaar.
https://www.rvo.nl/sites/default/files/bijlagen/Naar%20een%20betere%20toepassing%20van%20digestaat.pdf
jvdH
Ook hier wordt een voor voedsel goed bruikbaar gewas mais mee vergast. Bedenk dat er voor de groei daarvan veel energie en fosfaat nodig is.
En ik neem aan dat je deze tekst gelezen hebt.
Koert Ackerman, business unit manager Vion Ingredients Nederland
‘Verbranden van digestaat nog steeds beste alternatief’.
Jij leest weer niet verder dan er in je straatje past.
1. ik hoef geen mais te vergisten (zie ook het hoofdstukje “De input: vergistbare stromen” Naast mest zijn ook andere veel voorkomende reststoffen van dierlijke en plantaardige oorsprong geschikt voor vergisting.”
2. Lees het hoofdstukje “A. Digestaatbenutting als meststof” eens door onder bepaalde voorwaarden kan je het gewoon als meststof benutten.
Hugo Matthijssen leest weer met zijn hoogst selectieve bril alleen die zinnen die in zijn verhaal van pas komen.
“Mestvergisting lijkt zo’n goed idee. Echter de enorme veestapel die we in Nederland hebben, wordt gevoerd met landbouwproducten uit de hele wereld. Denk maar aan soja etc. Mest bevat fosfaten en ook daar moeten we zuinig op zijn.”
1. De hoeveelheid dieren in Nederland is niet afhankelijk of we nu wel of niet aan mestvergisting doen, en tenzij Hugo Matthijsen gaat voorstellen om of minder vlees te gaan eten of om de sector de nek om te draaien blijft dat nog even zo.
2. De reststromen uit mest vergisting kunnen gewoon als meststof gebruikt worden, mits de toeslag stoffen op het goede lijstje staan. De fosfaten gaan dan ook niet verloren. Toeslagstoffen hoeven geen “voedsel” te zijn, kan ook afval van de voedingsmiddelindustrie
Klachten die Hugo uit zijn duim had gezogen zijn weer eens met 1 linkje weerlegd
“men voert aan uit Amerika: 4 kg soja voor 1 kg vlees en voert dat aan de beesten”
Hoe verhoudt zich het metabolisme tussen runderen en mensen?
Hebben geenvleeseters gelijk?
geen vleeseters hebben meestal andere redenen om geen vlees te eten , maar in ieder geval is geen vlees eten evident veel minder energie intensief dan wel vlees eten. denk ook aan het gebruik van kunstmest dat wordt geproduceerd middels Haber Bosch procédé dat heel veel energie vergt.
http://bureaulesswatts.nl/de-energiebibliotheek/vleesindustrie/
Om aan de nodige voedingsstoffen te komen zal een nietvleeseter plantaardige zaken om moeten zetten. Is het menselijke metabolisme om plantaardige stoffen om te zetten in bijvoorbeeld spiermassa (vlees bij runderen) gelijk aan dat van runderen of heb je daar extra magen voor nodig?
De lengte van onze darmen en de vorm van ons gebit geeft aan dat we vooral vegetarisch zijn ingericht. Enkele essentiële aminozuren kunnen we niet aanmaken en daarvoor moeten we dierlijke eiwitten gebruiken. Vlees, vis, eieren, melkproducten, sommige bonen. Maar dat kan met bescheiden hoeveelheden opgelost worden.
@Ivo:
Dank voor de toelichting.
Ik dacht dat de mens meer omnivorisch was, maar ik kijk teveel naar mijn naasten ;-)
Het residu is een probleem apart . Zoekt u maar op .
GreenPeace aan je zijde vinden in de argumentatie tegen (1) Biodiesel is eigenlijk een zwaktebod.
Veel eerder in de strijd tegen GreenPeace nadruk leggen op haar machtmisbruik, foute onwettige acties, foute (onwetenschappelijke) propaganda, zwalkende ideologische dogma’s en onevenwichtige politieke bans, zoals (2) hun ban op DDT (miljarden malariadoden tot gevolg gehad) en (3) hun ban op kernenergie voor de basislast elektriciteitsvoorziening ( kolen en bruinkool CO2-centrales daardoor noodzakelijk openhouden) en (4) hun waanidee voor energetisch-laagwaardige en weersafhankelijke wind- en zonne-energie en (5) hun foute keuze voor de massa CO2-uitstotende biomassa-vergassing-energie.
Kortom GreenPeace bewijst tegen klimaatbeheersing te handelen.
Turris bewijst dat hij weer eens een volledig niet onderbouwde mening heeft over Greenpeace
Heeft GP wel een duurzame, goed onderbouwde mening over zichzelf?
Zijn de biomassalen inmiddels geroyeerd?
Hij heeft het bij het rechte eind. Dat weet iedere oplettende lezer. Kennelijk heb je de afgelopen 25 jaar niet opgelet wat groene pies allemaal uitgespookt heeft.
Heijden is blind aan 2 ogen als hij zijn eigen “duurzame” vlees (=GreenPeace) keurt.
Turris
Geen zwaktebod.
Zoals je kunt zien zijn ook de links naar de artikelen van de groene rekenkamer over biomassagebruik opgenomen.
Waar het mij om gaat is dat greenpeace als medeveroorzaker van dit probleem gezien kan worden en veel groen gelovigen die achter greenpeace aanlopen nu zien dat hun clubje het bij het verkeerde eind had.
Kijk dames en heren . zo gaat werkt het in de praktijk. Als iedereen slaapt wordt er gewoon doorgewerkt en is het uiteindelijk een voldongen feit :
https://www.ensoc.nl/nieuws/groen-gas-fors-goedkoper-dankzij-innovaties?utm_source=nieuwsbrief_Augustus%20%2716%20editie%205&utm_medium=email&utm_campaign=edm_Ensoc&utm_id=38222
Jvdh
ter info
“Vanuit het milieu geredeneerd zijn er ook verschillende startpunten mogelijk. De MER heeft voornamelijk onderzocht wat de lokale effecten zijn. Duurzaamheid kan benaderd worden vanuit de gehele keten. Sojateelt in Brazilië bijvoorbeeld en de negatieve gevolgen daarvan voor het milieu en de sociale omgeving daar, past bij deze ketenbenadering [13]. Het aanwezige mestoverschot in de Achterhoek wordt veroorzaakt door de intensieve veehou- derij. Onderzoek naar de verbouw van soja in Brazilië heeft slechts indirect te maken met de duurzaamheid van covergisting, maar heeft wel betrekking op de hoeveelheid voedsel die benodigd is om een veestapel te kunnen voeden. In hoeverre covergisting een factor vormt die het mogelijk maakt om ook op langere termijn een volume van intensieve veehouderij aan te houden die niet met lokale voedselproductie onderhouden kan worden, kan zonder verder onderzoek niet worden uitgemaakt, maar kan wel een argument zijn voor diegenen die duurzaamheid benaderen vanuit de gehele keten.”
“Dit effect op de keten kan nog versterkt worden wanneer het nodig blijkt om coproduct, met de daarin opgeslagen mineralen, te importeren (van buiten de regio) voor een effectieve covergisting.
Hier botst dus het lokale en korte termijn perspectief met een internationale en lange termijn beschouwing van de gehele keten”
https://www.wageningenur.nl/nl/show/Duurzaamheid-cooperatieve-mestvergisting-in-de-Achterhoek.htm
En dan toch nog een aantal links naar bronnen die vaak contrair zijn wat hun visie betreft maar in deze casus toch ook voor een groot deel mijn visie weergeven.
Als we naar de praktijk kijken dan is er nu ongeveer net zoveel stroomproductie uit wind en zon als uit biomassa.
Dan kom je op 5 á 6% uit.
Onze stroomproductie is 20% van ons totale energiegebruik.
Daarnaast bespaart gesubsidieerd houtstolen geen co2
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/13/gesubsidieerd-stoken-van-hout-spaart-geen-co2-1457637-a840042
Ook olie gebruikt in ons transport kun je met 10 of 20% bijmening niet vervangen. en die bijmenging komt voor het grootste deel uit voedselgewassen.
https://milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/milieudefensie-en-actionaid-limiet-bijmenging-biobrandstoffen-nog-niet-ambitieus-genoeg
Als we naar de praktijk kijken dan is er nu ongeveer net zoveel stroomproductie uit wind en zon als uit biomassa.
Dan kom je op 5 á 6% uit.
Onze stroomproductie is 20% van ons totale energiegebruik.
Daarnaast bespaart gesubsidieerd houtstolen geen co2
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/13/gesubsidieerd-stoken-van-hout-spaart-geen-co2-1457637-a840042
Ook olie gebruikt in ons transport kun je met 10 of 20% bijmening niet vervangen. en die bijmenging komt voor het grootste deel uit voedselgewassen.
https://milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/milieudefensie-en-actionaid-limiet-bijmenging-biobrandstoffen-nog-niet-ambitieus-genoeg
Als we naar de praktijk kijken dan is er nu ongeveer net zoveel stroomproductie uit wind en zon als uit biomassa.
Dan kom je op 5 á 6% uit.
Onze stroomproductie is 20% van ons totale energiegebruik.
Daarnaast bespaart gesubsidieerd houtstolen geen co2
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/13/gesubsidieerd-stoken-van-hout-spaart-geen-co2-1457637-a840042
Ook olie gebruikt in ons transport kun je met 10 of 20% bijmening niet vervangen. en die bijmenging komt voor het grootste deel uit voedselgewassen.
https://milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/milieudefensie-en-actionaid-limiet-bijmenging-biobrandstoffen-nog-niet-ambitieus-genoeg
Jvdh
ter info
“Vanuit het milieu geredeneerd zijn er ook verschillende startpunten mogelijk. De MER heeft voornamelijk onderzocht wat de lokale effecten zijn. Duurzaamheid kan benaderd worden vanuit de gehele keten. Sojateelt in Brazilië bijvoorbeeld en de negatieve gevolgen daarvan voor het milieu en de sociale omgeving daar, past bij deze ketenbenadering [13]. Het aanwezige mestoverschot in de Achterhoek wordt veroorzaakt door de intensieve veehou- derij. Onderzoek naar de verbouw van soja in Brazilië heeft slechts indirect te maken met de duurzaamheid van covergisting, maar heeft wel betrekking op de hoeveelheid voedsel die benodigd is om een veestapel te kunnen voeden. In hoeverre covergisting een factor vormt die het mogelijk maakt om ook op langere termijn een volume van intensieve veehouderij aan te houden die niet met lokale voedselproductie onderhouden kan worden, kan zonder verder onderzoek niet worden uitgemaakt, maar kan wel een argument zijn voor diegenen die duurzaamheid benaderen vanuit de gehele keten.”
“Dit effect op de keten kan nog versterkt worden wanneer het nodig blijkt om coproduct, met de daarin opgeslagen mineralen, te importeren (van buiten de regio) voor een effectieve covergisting.
Hier botst dus het lokale en korte termijn perspectief met een internationale en lange termijn beschouwing van de gehele keten”
bron:
https://www.wageningenur.nl/nl/show/Duurzaamheid-cooperatieve-mestvergisting-in-de-Achterhoek.htm
En dan toch nog een aantal links naar bronnen die vaak contrair zijn wat hun visie betreft maar in deze casus toch ook voor een groot deel mijn visie weergeven.
Als we naar de praktijk kijken dan is er nu ongeveer net zoveel stroomproductie uit wind en zon als uit biomassa.
Dan kom je op 5 á 6% uit.
Onze stroomproductie is 20% van ons totale energiegebruik.
Daarnaast bespaart gesubsidieerd houtstolen geen co2
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/13/gesubsidieerd-stoken-van-hout-spaart-geen-co2-1457637-a840042
Ook olie gebruikt in ons transport kun je met 10 of 20% bijmening niet vervangen. en die bijmenging komt voor het grootste deel uit voedselgewassen.