Het Financieele Dagblad jubelt 40 bedrijven na, die hopen dat met belastinggeld gefinancierde werkgelegenheid ter waarde van honderden miljarden euro’s wettelijk wordt verankerd. Een soort New Deal uit naam van het weer op aarde, waarbij burgers onder dreiging van overheidsgeweld de aandeelhouders van Shell, Van Oord en Eneco plezieren.
Wanneer deze bedrijven ‘garanties’ willen van de overheid bedoelen zij: garantie dat de overheid met miljarden over de brug komt. Als hier zonder gigabelasting-injecties een verdienmodel aan hing, dan waren ze er natuurlijk al lang zelf aan begonnen.
Sinds de jaren ’90 wentelde de lobby van het grootbedrijf klimaatlasten af op de burger (benzine-accijns ‘kwartje van Kok’ en Energiebelasting). Die lobby krijgt van het Financieele Dagblad opnieuw een kontje. Wij berichten al hoe de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid pleit voor een klimaatdictatuur, een Klimaatwet, op basis van de gebruikelijke rammelende logica en gammele bewijsvoering.
De 40 bedrijven echoden het rapport van de WRR maar dan zonder directe bronvermelding.
Dit is wat journalist (…) Bert van Dijk schrijft:.
‘Mensen verwachten misschien dat bedrijven de klimaatverandering als bedreiging zien, maar het schept juist een enorme kans voor economische groei, werkgelegenheid en innovatie
Alsof Willem Holleeder drugshandel, afpersing en geweld wettelijk laat verankeren. Waarna het Financieele Dagblad hem interviewt en stelt
Mensen verwachten misschien dat bedrijven de georganiseerde misdaad als bedreiging zien, maar het schept juist een enorme kans voor economische groei, werkgelegenheid en innovatie
Shell Capone
Marjan van Loon van Shell, de CEO Van Oord en CEO’s van andere grootbedrijven willen overheidsgeweld gebruiken om aandeelhouders te plezieren. Het zelfde verdienmodel als Al Capone maar dan in corporate klimaatjasje.
‘Duurzame energie’ is niet meer dan een Hoera-woord voor wie daar via afpersing rijk van wordt. Er is niets duurzaam- woordenboek-definitie ‘van lange duur/lang goedblijvend’- aan windturbines in natuurgebied of op zee die je
- a. niet zou bouwen zonder miljardensubsidies, te roven bij burgers
- b. afbreekt zodra de subsidiestroom ophoudt
- Ook wanneer we angstvallig de klimaatdiscussie mijden omdat wij anders worden weggezet als Holocaustontkenner, heeft het volzetten van Nederland met windturbines nul effect op het wereldklimaat.
Shell schuift de koningin vooruit in klimaatschaakspel
Shell en haar President-directeur Nederland Marjan van Loon: die maakt het olie- en gasbedrijf klimaatbestendig in media. En slaagt daar vooralsnog goed in, via kritiekloze jubelinterviews bij de mainstream-mediaprop, zoals bij Een Vandaag op 3 oktober. Het NOS Journaal jubelde vandaag vrolijk mee.
Tactisch van Shell, deze benoeming. In tijden waarin je op straffe van sociaal economische excommunicatie (via psychologisering en subjectivering) vrouwen op een voetstuk moet zetten en iedere vrouwenscheet parfum heet, schuif je in het klimaat-schaakspel de koningin vooruit. Zo werkt propaganda.
Stranded Assets, grapje
Klimaatbestendig Shell kan vrolijk haar gas blijven verpatsen zoals reeds door Jeroen van der Veer voorzien. De belastingbetaler loodst het bedrijf zo mooi door tijden met lage olieprijzen en kwakkeleconomie tot de tulpenmanieklimaatbubbel onvermijdelijk barst. En dan is Shell OOK spekkoper. Het is een win-win-strategie. Kustmatige schaarste afdwingen op de energiemarkt, nadat je met het Energieakkoord in de hand de goedkope kolenenergie uit de markt duwt.
Een zelfde verhaal met het sprookje van ‘Stranded Assets’: olievoorraden in de grond die waardeloos zouden zijn omdat de hele wereld zo gek werd als Greenpeace. Waardoor het hier reeds besproken CDA-gansje Corien Wortmann-Kool van ABP nu ‘fossielvrij’ wil beleggen.
Die olievoorraden worden alleen maar meer waard naarmate de voorraden slinken. Het is eeuwig zonde dat we ze in de fik steken. Want olie en gas zijn belangrijke grondstoffen voor de chemische industrie. Kunststof-composieten voor windturbinebladen bijvoorbeeld. Dus hoe meer Corien Worttmann-Koolgansjes op aarde, hoe beter bankiers straks kunnen cashen met door goedgelovigen gedumpte aandelen die onvermijdelijk weer in waarde stijgen.
Maar wat ik schrijf dat voelt niet goed. Dus kan het ook niet waar zijn. :-) In verwijfde tijden is ‘het voelt niet goed’ het zelfde als’ niet waar’. En dus heeft niemand de kloten om het gewoon hardop te zeggen.
goed, fel stuk.
Ik dacht aan het volgende spreekwoord: ”Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen”.
@ Wim, zo is het. Ik heb overigens niets tegen Shell en haar product, omdat ik geen klassieke salon-socialistische mediasukkel ben. In tegendeel. Shell heeft meer goeds voor deze planeet gedaan dan de gehele milieubeweging in haar bestaan.
Dankzij olie en gas is er welvaart, kan ik autorijden en warm in huis zitten. Dankzij olie en gas werd de natuur van exploitatie ontlast. Ik zie de fossiele industrie als een zegen voor de planeet en de mensheid, omdat ik niet door mediapropaganda ben bedwelmd maar voor mezelf denk. Fossiele energie verloste ons van de ketenen van de natuur en maakte de afschaffing van slavernij mogelijk.
Wat mij betreft zou Shell zich tot die kerntaak kunnen beperken. Nu zien we dat een elite weer middelen zoekt om de slavernij opnieuw in te voeren. Maar dan in een groen jasje
Shell gaat gewoon ultra-realistisch om met de huidige politieke realiteit. Wilt u verstandsverbijstering? Nou prima, U vraagt, wij draaien als U dan ook maar wel financieel over de brug komt.
Inderdaad, het gaat niet over het milieu maar over onze vrijheid. En dat betreft weer de hoeveelheid geld in onze portemonnee en de beschikbaarheid van energie. Een onderklasse creëer je door hun energie af te knijpen. Zonnepanelen en windmolens bewerkstelligen dat. De enige realistische verklaring voor het gedrag van Greenpeace, Urgenda is het streven naar een nieuw feodaal stelsel waar de energie grotendeels wordt geleverd door de spierkracht van horigen, pachters bedienden en lakeien.
Zeilmaker slaat de spijker op de kop. Hij begint wel een licht wanhopig cynisme te vertonen. Hoe gaan we met dit soort kwesties om? Neem een voorbeeld aan Shell: beweeg mee met de ontwikkelingen. Ik doe dat ook op gewetenloze wijze (mijn geweten zegt dat ik de waarheid moet vinden en volgen). Ik koop dus bakken vol aandelen Shell (zijn nu goedkoop) en zet mijn dak vol met zonnepanelen. In mijn spreken en schrijven echter houd ik het bij de waarheid. Is een soort compromis om te voorkomen dat ik voor mijzelf volstrekt onacceptabel word.
Merk dat zo gauw ik over de waarheid begin zo ongeveer iedereen om mij heen afhaakt en naar mij kijkt alsof ik gek ben. En als de meerderheid dat vindt, dan ben ik dat. Intussen heb ik al meermalen besloten de volgende keer niet meer als mens op aarde geboren te worden, maar op een andere planeet waar het niet wemelt van perfide en perverse leugenaars.
De shellen vallen van mijn ogen ;-)
Handel ! follow the money
http://news.stanford.edu/2016/03/09/low-carbon-bioplastic-030916/
Samengeperste CO2 heet olie 0f steenkool. Zolang nieuwe kernenergie niet wordt geïmplementeerd zal samengeperst CO2 een energie marktbepaler blijven.
Missen hier niet wat waterstof atomen?
Dus even doorfilosoferend (als het mag) in 14 jaar electrificeren we “even” het distributienetwerk, al die hypermoderne Poolse trucks die nu toch maar stilvallen met files tot gevolg moeten ’s nachts aan de stekker (als het niet waait zoals deze hele week alweer) in de Grimm/Andersen wereld kan dat namelijk, vrachtwagens van 50 ton op electrisch met een bereik van 150 km. Maar beter verbieden we alles dat niet electrisch aangedreven is, we ruimen binnen 14 jaar alle benzine en diesel voertuigen op met subsidie/vuurpeloton en zetten lokale Sowchoz/Marqt concepten op waar we de hele bevolking na autoloos ook verplicht vegan maken en zelf duurzame seizoengroenten gaan verbouwen (biologische planten uiteraard dat spreekt voor zich), we ruimen door het verplicht vegan worden in 14 jaar alle veeboeren op door ze uit te kopen met het niet meer binnenstromende geld door de niet meer bestaande economie, mede vanwege de binnen 14 jaar volledig vertrokken industrie met Shell voorop. En dat alles zonder bankroet van de BV NL en met volop kansen voor werkgelegenheid. Onder leiding van een liberale partij. Gelooft u in sprookjes?