Dick Thoenes.
Verslag van de klimaatconferentie gehouden in Lidingö, nabij Stockholm, van 7-9 oktober 2016. Initiatiefnemer Fred Goldberg, die helaas wegens ziekte niet aanwezig kon zijn.
Georganiseerd door: Svensk Polarinstitut (Zweden), de vereniging Klimarealistene (Noorwegen) en het netwerk Klimatsans (Zweden). De taal van de conferentie was Zweeds, maar enkele voordrachten werden gehouden in het Noors (Zweden en Noren verstaan elkaar moeiteloos, maar ik versta Noors helaas wat minder goed).
Korte samenvattingen van de lezingen (N staat voor Noors, Z voor Zweeds):
Ole Humlum (N), Globaal klimaatoverzicht 2015-2016.
Hier werd gepresenteerd een actueel overzicht over globale en regionale luchttemperaturen. Temperaturen in Europa, Europees Rusland en Zuid Afrika zijn gestegen, in Siberië, een deel van China en van Zuidpoolgebied gedaald. Effecten van El Niño in 1983, 1998, 2015. Temperatuurstijging voornamelijk op noordelijk halfrond. Temperatuurveranderingen op verschillende hoogten in de atmosfeer: op grotere hoogte juist daling. Drijfijs neemt af bij Arctica en neemt toe bij Antarctica. Warmte wordt van tropen over aardoppervlak verdeeld door zeestromen, die warmen het land op en dat warmt de atmosfeer op.
Jan Erik Solheim (N), IJs in de Barentszee, zon en planeten.
Dankzij de Europese walvisvangst in de vaarwaters ten noorden van Spitsbergen vanaf circa 1580 is het mogelijk om een lage tijdserie te maken van de toestand van de ijsvlakte tussen Spitsbergen en Frans Jozefland. Een analyse daarvan wijst op stabiele, lange periodes, die wij ook terugzien in variaties in de banen van de zon en van planeten. Het blijkt dat de ‘Pacific Decadal Oscillation’ periodiek van draairichting verandert
Hans Jelbring (Z), De oorzaken van klimaatvariaties.
Klimaatveranderingen berusten op het verschil tussen de hoeveelheid energie per tijdseenheid die aan de aardatmosfeer worden toegevoerd en de hoeveelheid die de aarde verlaat. Met dit uitgangspunt kunnen allerlei fysische effecten worden geïdentificeerd. Een van de bepalende processen is de uitbreiding van koude lucht van de poolgebieden over de aarde. De veranderingen daarin kunnen worden veroorzaakt door processen die buiten de aarde liggen (zon en melkwegstelsel). De zonnevlekkencyclus is hier van belang. De Maunder-minima (weinig zonnevlekken) hangen samen met lagere temperatuur. Henrik Svensmark heeft hieraan baanbrekend onderzoek gedaan.
Nils Axel Mörner (Z), Over zeeniveaus.
Het is onjuist om te beweren dat het zeeniveau snel stijgt en dat er toenemend overstromingsgevaar is voor eilanden in de Indische en Stille Oceanen. Langs de Noorzeekust is het zeeniveau in de laatste 100 jaar gestegen met 1,1 ± 0,05 mm/jaar, in het Kattegatt met 0,9 mm/jaar. Satellietmetingen geven waarden van 3 mm/jaar, maar daarbij zijn interpretatiefouten gemaakt. De werkelijke waarde is 0,55 ± 0,1 mm/jaar. Aan het einde van deze eeuw zal de stijging bedragen 5 ± 15 cm (dus ergens tussen -10 en + 20 cm). Er is dus geen sprake van gevaar. Krantenverhalen over stijging van zeeniveaus van 1 m of meer per eeuw zijn volslagen ongefundeerd.
Stein Bergmark (N), De groene golf.
In Noorwegen wordt net als in andere landen veel subsidie gegeven aan windmolens en zonnecellen. In Noorwegen wordt vrijwel alle elektriciteit gewonnen door waterkracht, die veel economischer is. Het klimaateffect van deze kostbare groene beweging is verwaarloosbaar klein.
Anders Lindroth (Z), ICOS onderzoek naar broeikasgassen.
Er worden in Europees verband op allerlei plaatsen metingen gedaan naar de variaties in CO2- concentraties, met de bedoeling om bronnen en “putten” te identificeren.
Jan Erik Solheim en Thorstein Stein (N), Schoolexperimenten met CO2.
We hebben experimenten gedaan om het effect van CO2 op de opwarming aan te tonen. We zijn er niet in geslaagd om deze opwarming te demonstreren. Volgens ons wordt het grootste deel van de door CO2 geabsorbeerde IR-straling weer als IR-straling uitgezonden, zonder meetbare warmteontwikkeling.
Nils Axel Mörner (Z), Over de klimaatconferentie in Londen.
Het volgende werd met grote wetenschappelijke nadruk vastgesteld:
That CO2 is the “gas of life” and hence beneficial for plant growth (by no means a pollutant).
That CO2 plays a very small to insignificant role in climate change (when we view observational facts and physical laws instead of models that do not even agree with measured facts).
That climate change is predominantly driven by the sun, its emission of luminosity and solar wind, and the filtering and amplification of this emission with the terrestrial physical processes.
Wibjörn Karlén (Z), CO2 en het klimaat.
We horen dat in vroeger tijden er veel meer CO2 in de atmosfeer was dan vandaag. In het cambrium was het 7000 ppm. In diezelfde tijd was de gemiddelde temperatuur ongeveer 25°C, dus 10°C meer dan nu. Uit onderzoek van ijskernen blijkt dat deze getallen niet betrouwbaar zijn. Uit later onderzoek blijkt dat er geen correlaties zijn tussen het CO2 gehalte van de atmosfeer en de temperatuur.
Fred Goldberg (Z) Waar is de klimaatdreiging?
Goldberg, de initiatiefnemer van deze conferentie, was helaas (ernstig) ziek en kon niet aanwezig zijn. Zijn tekst werd uitgedeeld. Het is een uitstekend overzichtsverhaal, waar veel van wat de sprekers vertelden aan de orde kwam. Belangrijkste punten uit zijn betoog.
Wat is een broeikasgas? Waterdamp heeft gemiddeld een ongeveer 800x hogere concentratie dan CO2. Bovendien wisselt het gehalte met plaats en tijd. CO2 heeft een relatief gering effect omdat de absorptie van IR reeds bijna verzadigd is.
Heeft de uitstoot van CO2 door de mens invloed op het klimaat? De gemiddelde temperatuur van de atmosfeer is merkbaar gestegen tussen 1910 en 1940 en tussen 1977 en 2002. Alleen in de laatste periode steeg het CO2 gehalte sterk. Maar dat deed het ook in de perioden 1940-1977 en 2002 tot nu, en toen steeg de temperatuur niet (daalde zelfs van 1940-1977). Er is dus geen correlatie tussen CO2 uitstoot en temperatuur.
Waardoor is het CO2-gehalte van de atmosfeer in 100 jaar 30% gestegen? Van de aanwezige CO2 zit 98% in de zee en 2% in de lucht. De temperatuur van de atmosfeer en van de zee is de laatste paarhonderd jaar licht gestegen. Daardoor zijn er kleine hoeveelheden CO2 uit de oceaan verdampt (wet van Henry).
Wat kost klimaatonderzoek? Het internationale klimaatonderzoek heeft ongeveer 10 miljard euro gekost, zonder dat niet geleid heeft tot enig inzicht in de invloed van CO2 op het klimaat.
Hoe wordt de temperatuur gemeten? Helaas bestaat hierover onduidelijkheid. Toen Phil Jones (CRU) werd gevraagd temperatuurmetingen openbaar te maken weigerde hij dat. Toen hij door een nieuwe wet op openbaarheid werd gedwongen bleken alle cijfers gewist te zijn.
Smelt het noordpoolijs? De moeilijkheid bij de metingen vanuit satellieten is dat men alleen ijsoppervlakten kan meten maar niet de dikte van de ijslaag. Bij aanhoudende winden kan het ijs worden opgestuwd. Na 2009 is de ijsmassa toegenomen. In 2008 keerde de draairichting van de PDO om. Bij de officiële studies van het poolijs (door NSIDC in Boulder, Colorado) wordt de invloed van de PDO buiten beschouwing gelaten.
Hoe wordt het klimaat in de toekomst? Van doorslaggevend belang is de grootte van het wolkendek. Als deze 1% groter of kleiner wordt geeft dat 1°C temperatuurverandering. De grootte van het wolkendek wordt bepaald door de zonnewind, die samenhangt met de zonneactiviteit (aantal zonnevlekken).
De zeestroom PDO. De invloed van de PDO is ongeveer dubbel zo groot als die van de zonneactiviteit. De gecombineerde invloed van minder zonneactiviteit en omgedraaide PDO-richting duidt op toekomstige afkoeling.
Nawoord. Goldberg benadrukt dat de officiële klimaatpolitiek gebaseerd is op geloof en niet op feiten.
Commentaar
De conferentie verliep in goede sfeer. Er klonk geen onvertogen woord. Er bleken uitsluitend “sceptici” te zijn. Het was leuk om te zien hoe vriendelijk en ironisch de Noren en de Zweden met elkaar omgingen.
Klimaatalarmisten (die hier niet waren) gedragen zich in Scandinavië daarentegen net als elders: geven als regel geen rationeel antwoord op kritiek en proberen critici verdacht te maken door ad hominem aanvallen.
“Klimatsans” is een interessante naam voor een Zweedse blog. “Sans” betekent volgens mijn woordenboek: bewustzijn, beheersing, gevoel.
In Noorwegen is er een club die zich “Klimarealistene” noemt, de klimaatrealisten. Een veel betere term dan klimaatsceptici of (nog erger) climate deniers.
De belangrijkste conclusies die ik beluisterde waren, volgens mij:
Er is altijd een bijna-evenwicht tussen de atmosfeer en de oceanen. Als er meer CO2 in de atmosfeer wordt gebracht lost die grotendeels (98%) op in de oceanen. De recente stijging van het CO2 gehalte van de atmosfeer komt in de eerste plaats door een (zeer geringe) stijging van de gemiddelde temperatuur van de oppervlaktelaag van de oceanen. En dus niet door menselijke activiteit. Als wij CO2 in de lucht brengen lost die grotendeels op in de oceanen. En als we CO2 uit de lucht afscheiden (hiervoor bestaan kostbare plannen) zal dat geen merkbaar effect hebben op het CO2-gehalte van de atmosfeer. Er wordt dan weer evenveel CO2 door het oceaanwater in de lucht gebracht.
Het CO2-gehalte van de atmosfeer heeft geen belangrijke invloed op de temperatuur. De absorptie van infrarood door CO2 leidt tot extra IR-uitstraling (omhoog) waardoor de energie die het aardoppervlak ontvangt gewoon wordt doorgegeven naar hogere luchtlagen (en vervolgens naar de ruimte). IR-absorptie door CO2 leidt dus niet tot temperatuurstijging.
De veranderingen in de temperatuur van de atmosfeer komen allereerst door veranderingen in de zonne-activiteit (het Svensmark-effect) en door verandering in de PDO (‘Pacific Decadal Oscillation’).
Van groot belang zijn de veranderingen in lucht- en waterstromen over het aardoppervlak, waardoor de overmaat aan warmte in de tropen over het aardoppervlak wordt verdeeld. Hierin treden kleine variaties op. In landen in West Europa komt de warmte voornamelijk van de zeestromen. Hierdoor ontstaat een voor mensen leefbaar klimaat.
Stijging en daling van gemiddelde temperaturen zijn verschillend voor verschillende delen van het aardoppervlak. Opwarming treedt vooral op in Europa, Europees Rusland, Zuid Afrika en delen van China. Afkoeling vooral in Siberië, een deel van China en het grootste deel van Antarctica. De gemiddelde temperatuur van de atmosfeer verandert veel minder.
Het afsmelten van drijfijs bij de polen komt niet door warmere lucht die er overheen waait, maar door warmer water dat er onderdoor stroomt. Als er meer noordpoolijs afsmelt komt dat doordat er iets meer warm water naar de noordpool stroomt. Er stroomt dan minder warm water naar de zuidpool. Deze verschijnselen hangen samen met de PDO, die periodiek van draairichting verandert (met een onregelmatige periode van enkele tientallen jaren).
Er is geen sprake van significante afsmelting van landijs (in Groenland of Antarctica).
De gemiddelde stijging van het zeeniveau is niet meer dan ongeveer 1 mm per jaar (dus 10 cm per 100 jaar). Plaatselijke stijgingen zijn van dezelfde orde van grootte. Alarmistische berichten over stijging van een of meer meters zijn volkomen onverantwoord.
De mens kan het wereldklimaat niet beïnvloeden.
De gemiddelde zeespiegelstijging op basis van tidal stations langs de kusten is ongeveer 2 mm, gaan we uit van satellietmetingen dan is deze ongeveer 3 mm. Maar “sceptici” menen daar 1 mm vanaf te moeten halen. Ach. Maar waar het natuurlijk om gaat is of resultaten in het verleden garantie geven in de toekomst. Wie in sterke opwarming geloofd, en dat zijn nogal wat mensen, kan ook niet veel anders dan ook aannemen dat de zeespiegel versneld zal stijgen. Hoeveel dan? Daar lopen de verwachtingen nogal voor uiteen. IPCC projectie voor AD 2100 ligt tussen de 30 -90 cm. Sceptici die niet of nauwelijks in opwarming geloven kunnen niet anders dan geloven dat de zeespiegel niet of nauwelijks zal stijgen. Maar wat heeft dat te maken met verantwoord of niet? Het is maar net wat je geloof is.
Herman
Heb je wel eens bedacht dat het zeeoppervlak sterk in beweging is door wind ( opstuwing), zeestromen, maanstand, oceaan oscillatie etc..
Ga je vervolgens met satellieten meten dan moet je een manier verzinnen om die wisselende natuurlijke variabelen te neutraliseren in je meetuitkomsten.
Een ander aspect is het feit dat door de tijd heen met verschillende satellieten gemeten is en dat satellieten die de hoogte van de zeespiegel meten niet over een zuivere bol bewegen en er lokaal dan verschillen in zwaartekracht kan bestaan wat ook van invloed is op de hoogte van de satelliet en de beweging van het oppervlak.
En vervolgens komen we met meetwaarden op de millimeter nauwkeurig!!
Het is maar wat je geloof is.
Nog een aspect wat de hoogte van de zeespiegel lokaal bepaald is de seismische activiteit (tsunami effect) dat ook op kleinere schaal plaatsvindt.
Het is onmogelijk om het zee niveau te meten, maar heel eenvoudig om de temperatuur op aarde te meten is het eenvoudigste met een satelliet ……
Want voor een “scepticus” is alles mogelijk als het zijn mening maar bevestigd
Janos, waarom noem jij jezelf tegenwoordig “Henk” ?? Klinkt dat intelligenter, of zo?
Aan je, nietszeggende, zuigende reacties te zien, is daar echter niks in veranderd.
J a n o s, waarom noem jij jezelf tegenwoordig “Henk” ?? Klinkt dat intelligenter, of zo?
Aan je, nietszeggende, zuigende reacties te zien, is daar echter niks in veranderd.
Janos is gewoon jaloers op een naam met een intelligente uitstraling. Het valt niet mee, zo’n gespleten persoonlijkheid.
Ronel,
Omdat de moderatoren van climutgeet.nl niet van gied onderbouwde kritiek op hun artikeltjes houden hebben ze stevige senzuur toegepast en ben ik geblokkeerd.
Ik kan nu alleen met mijn telefoon wat doen en dat levert wat korte reacties op.
Maar ik begrijp dat je graag een goede discussie voert, dan graag even bij de moderatoren klagen dat ze mijn ban moeten opheffen
Wij moeten de hoogte van onze dijken niet laten afhangen van het zeeniveau in New York, Singapore of Sidney en laten we ons daarom concentreren op de zeespiegelstijging in onze buurt.
Vlissingen met zijn langere tijdreeks, en zijn ligging tussenin de kustlijn van het ene Lage Land en het andere, is een goede proxy voor wat er hier gebeurt. Rijkswaterstaat meet dat, en o.a. psmsl.org publiceert die cijfers.
Iedereen kan dan ook die evolutie volgen. Zonder geheimdoenerij, en vooral ook zonder “homogenisatie” van het verleden.
(en als het verleden enige voorspellende kracht voor de toekomst heeft … de stijging is daar iets meer dan 2mm/jaar … sinds einde 19de eeuw … ik gebruik hier een “rechte” om die stijging te beschrijven, omdat, als ik zowel de 1ste als de 2de afgeleide van die cijfers bekijk, ik in essentie het cijfer nul verkrijg … er is dus geen echte versnelling of vertraging in die die stijging …)
Herman,
Geloof je dat het om geloof gaat? Dan ben je op de verkeerde site. Het gaat om data. Hier is bijvoorbeeld een hele bruikbare site met heel veel daarvan:
https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends.html
Ik heb hier een aantal stations verzameld met data vanaf 1900 of ouder tot nu. Misschien kun je ons aanwijzen waar je nu die verschrikkelijke versnelling van de zeespiegelstijging trends ziet waar die domme sceptici als maar niet in willen geloven.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/22026080/zeeniveaus.png
Herman Vruggink heeft het niet over een verschrikkelijke versnelling, hij constateert alleen dat er met satellietmetingen een stijging van 3mm / jaar wordt gevonden.
Wie het nakijkt op de sites van NASA en Colorado Univ zal zien dat beide instituten uitkomen op 3,4 mm/jaar.
Dat probleem is al eens behandeld door Willie Soon.
https://www.youtube.com/watch?v=1gmW9GEUYvA
Vriendelijk verzoek om te proberen niet terug te grijpen op ad hominems bij eventuele weerleggingspogingen.
André Bijkerk, je laat je beetnemen door je eigen data. Kijk er maar eens goed naar.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/22026080/zeeniveaus.png
Als je door zo’n lange reeks een rechte lijn trekt, dan lijkt het net of het verloop echt lineair is. Maar splits je het op in twee perioden, bijvoorbeeld voor en na 1935, dan blijkt bijvoorbeeld bij Aberdeen I en II dat de stijging in de tweede periode meer dan 3 x zo snel verloopt. Of dat wel of niet catastrofaal is laat ik graag aan jou over.
Bart Vreeken,
Eerstens kan je de satelliet data en de getijdendata niet op één lijn zetten, dat is appelen met citroenen vergelijken.
Tweedens als je de (korte periode van) satelliet data in twee delen splitst, dan geeft de tweede helft een (lichtjes) kleinere toename te zien dan de eerste helft… Zie:
http://sealevel.colorado.edu/files/2014_rel4/sl_ns_global.png
Bart,
kunnen we niet overeenkomen om 1 tijdreeks aan te duiden waarover we kunnen discussiëren ?
1. een tijdreeks gemeten door een door iedereen vertrouwde instantie …
2. zo lang in de tijd als mogelijk …
3. waarvan de cijfers publiek zijn …
4. waarvan de cijfers niet worden gehomogeniseerd (tenzij voor een door iedereen aanvaarde reden en met een door iedereen aanvaarde methode) …
Wat en geweldig idee, ducdorleans!
Roept u maar… welke tijdreeks wil je hebben?
Bart,
wat denk je van Vlissingen ?
1. gemeten door Rijkswaterstaat … (betrouwbaar)
2. ononderbroken sinds 1862 … (lange reeks … wie doet beter ? …)
3. zijn o.a. te vinden op psmsl.org … maar waarschijnlijk ook wel ergens bij jullie in NL. … (gepubliceerd en voor iedereen te zien …)
en … als we het ergens niet meer vertrouwen is het geen verre reis om het zelf allemaal te gaan bekijken … :-)
Okee, ducdorleans, het gaat je dus om de Nederlandse kust.
Ik heb wel eens een grafiekje geprobeerd te maken van een van de stations maar dat viel me niet mee. Mag het iets algemener met het gemiddelde van 6 stations? Die gegevens staan op het Compendium voor de Leefomgeving.
http://www.clo.nl/indicatoren/nl0229-zeespiegelstand-nederland-en-mondiaal
Als we de beschikbare gegevens opsplitsen in 2 gelijke periodes dan is het verloop bijna gelijk. In de eerste periode een stijing van 0,1958 mm/j en in de tweede periode een stijging van 0,2095 mm/j. Geen duidelijke versnelling.
http://www.logboekweer.nl/Actueel/ZeespiegelNederlandseKust.PNG
Daarbij kan het volgende worden opgemerkt:
1. de jaren 2015 en 2016 staan er nog niet bij; hierin was een sterkere stijging.
2. Het effect van de afsmelt van de Groenlandse ijskap is in Nederland beperkt
3. De hoeveelheid zuidenwind is toegenomen waardoor water uit de zuidelijke Noordzee wordt weggeblazen.
Als je kans ziet om een plaatje van Vlissingen te maken, go your gang. Er kunnen wel lokale effecten in zitten door veranderingen in de omgeving van het meetpunt.
Bart, ok … :-)
(ik heb er een beetje “werk” mee … maar dat zal een leuke oefening zijn … en het is niet speciaal omdat het Nederland is, maar omdat de stations hier in België – Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge pas beginnen bij de 40-er jaren … bovendien geloof ik niet dat er een geweldige gradiënt zit in het zeeniveau tussen Nieuwpoort en Delfzijl )
ik ben blij dat we daarover al akkoord zijn …
allemaal trouwens … zelfs de Rijksoverheid is er mee akkoort ! … er staat daar:
“Geen versnelde zeespiegelstijging voor de Nederlandse kust
Analyse van de samengestelde meetreeks langs de Nederlandse kust laat geen versnelling zien, ook niet in recente jaren. Dat blijkt als een trend geschat wordt met wiskundig verschillende trendmodellen (Baart et al., 2012; Visser et al., 2015).”
“ook niet in recente jaren” dus … :-) … maar het kan natuurlijk dat er een monumentale stijging was in 2016 … à voir
mijn figuur van MSL Vlissingen staat bij http://tinyurl.com/zdt2hdf
ps … ik denk dat we niet moeten beginnen, want dan is het einde weer zoek, met “veranderingen in de omgeving van het meetpunt.” e.d. … geen homogenisaties meer !… :-) … de cijfers zijn wat ze zijn …
ps2 … ik reken, zoals je op de grafiek kan zien, zelfs met 2.2mm/jaar ! …
Het is exact zo wat Bart Vreeken aangeeft. Ik heb het niet over een verschrikkelijke versnelling. Wat ik schrijf is: “De gemiddelde zeespiegelstijging op basis van tidal stations langs de kusten is ongeveer 2 mm, gaan we uit van satellietmetingen dan is deze ongeveer 3 mm. Maar “sceptici” menen daar 1 mm vanaf te moeten halen. ” En volgens mij is dat wel juist wat ik schrijf …. toch? En wat een versnelling in het verleden betreft Andre, zeer waarschijnlijk zo ergens tussen 1890 en 1930. Een recente versnelling wordt wel vermoed maar of dat blijvend is, is nog niet duidelijk .
Herstel: de eenheden in de figuur zijn centimeters. De stijging is dan in de eerste periode 0,1958 cm/j en in de tweede periode een stijging van 0,2095 cm/j.
Bart,
Die verschrikkelijke acceleratie van de zeespiegelstijging is zo’n 1,5 cm per eeuw…
Als er een stevige noordwester storm opsteekt (1953) dan moet je het land beschermen tegen een springvloed + golven van 6-7 meter. Ik denk niet dat je voor die extra acceleratie een nieuw Deltaplan nodig hebt (en ook geen windmolen eilanden voor de kust)…
Ferdinand, de ‘verschrikkelijke acceleratie’ zijn jouw woorden, niet de mijne. Ik verbaas me er alleen over dat er weer zo’n onzin stuk verschijnt over de metingen. Nergens voor nodig en schept alleen verwarring.
Er is geen valide wetenschappelijke reden de tot op heden eenzijdige klimaatalarmistische IPCC -rapporten als betrouwbaar te geloven zolang zij kritiek van hun eigen aangestelde auteurs en lead-auteurs niet mee-publiceren in hun beleidssamenvattingen aan de policimakers.
Mooie samenvatting, met plezier gelezen.
Misschien moeten we een nieuwe term introduceren: factdeniers
goed stuk!
3 opmerkingen:
– de PDO wordt ook ‘gestuurd’ door de zon.
– De temp.-stagnatie 2002- 14 komt door een inactieve zon. C24 piekte en gelijk ging de temp. omhoog in 2015/16.
– de mens heeft wel invloed op de temp b.v. via aerosols (SO2!) en tot 1963 door bovengrondse kernproeven. Die hebben de dip 1945-1977 veroorzaakt, ondanks een zeer actieve zon.
Fitting the keeling curve : https://dl.orangedox.com/Jz8NwtIefiAOnqibQr
Bovenstaande link staat al enige tijd op de website van de Scripps Institution of Oceanography, in een reactie (van mij) op een measurement note.
In het hol van de leeuw zeg maar.
Het past aardig bij wat hier gezegd wordt over de oorzaken van de toename van CO2 in de atmosfeer, dat van de vulkanen moet U maar van mij aannemen.
Jan,
Ik heb jouw verhaal bekeken, maar de correlatie tussen totale CO2 uitstoot door de mens en de toename in de atmosfeer is nog beter, ook in de periodes waar de temperatuur omlaag gaat (1945-1975) en CO2 omhoog… Zie:
http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/klim_img/temp_emiss_increase.jpg
Het probleem dat je heb door enkel te kijken naar de afgeleiden is dat je een groot deel van de oorzaak van de stijging al wegneemt: de trend in zowel totaal emissie als absolute stijging in CO2 gehalte in de atmosfeer en tegelijk de variabiliteit rond de stijging oppept. Al wat je daarmee bereikt is dat je de variatie in CO2 toename toeschrijft aan de temperatuursvariatie, maar dat zegt totaal niets over de oorzaak van de stijging: de variatie is slechts +/- 1,5 ppmv voor de extremen (Pinatubo, El Niño) rond een trend van 70 ppmv sinds 1959…
Ferdinand,
Bedankt voor je reactie.
Ik ben niet wetenschappelijk onderlegd, ik fit curves.
De hoofd trend van 70ppmv komt bij mij van de zonnevlekken integraal.
Van de blauw gestippelde curve in de grafiek neem ik de integraal en met een factor en een offset levert dat de CO2 curve op, de directe temperatuur invloed wordt daar nog aan toegevoegd. Het werd pas interessant toen bleek hoe goed de AOD-data paste om de details te beschrijven. Het lijkt er op dat die invloed groter is dan wat je via de gemeten temperatuur zou verwachten.
Bovendien past het in het beeld van de rest van het verhaal.
De hamvraag luidt als volgt:
Hoe is het mogelijk dat b.v. de Pinatubo 1991 uitbarsting zo duidelijk in de CO2 curve zichtbaar is als groeivertraging?
Jan,
Integreren van twee variabelen die een trend hebben geeft altijd een redelijke fit, maar zoals naar gewoonte, correlatie is nog geen causatie…
De correlatie tussen de totale hoeveelheid CO2 door de mens geëmitteerd met de toename in de atmosfeer is een bijna 100% fit:
http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/klim_img/acc_co2_1960_cur.jpg
Er is wel een directe reden te bedenken waarom CO2 de emissies volgt, de massabalans, echter geen reden om aan te nemen dat GCR’s dat beïnvloeden, tenzij indirect via temperatuur, maar temperatuur is hier een kleinere speler en kan de 110 ppmv toename niet verklaren, dat is veel hoger dan wat de oplosbaarheid van CO2 in zeewater bij de huidige gemiddelde temperatuur (~290 ppmv) zou moeten zijn. Integendeel: zowel de biosfeer als de oceanen nemen meer CO2 op dan ze uitstoten…
Ferdinand,
Uit het documentje waar ik naar link, blijkt toch wel dat ik de betrekkelijkheid van een en ander inzie. Die redelijke fit werd echter, na toevoeging van additionele data, een bijna perfecte fit. Dit terwijl de coherentie van het verhaal daarmee werd verhoogd.
It’s anything that blocks the Sun,
Not only clouds that rain and snow on everyone.
Het ligt buiten mijn competentie om een uitspraak te doen over de fysica die deze correlatie tot causatie zou kunnen verheffen. Daarover kan ik slechts
fantaseren. Die fantasie brengt mij dan bij de Fotosynthese, door de Zon gedreven middels licht en warmte.
Jan,
Men kan fotosynthese meten vanuit de ruimte, die geven netjes aan dat er méér plantengroei is – vooral in droge gebieden – dank zij meer CO2. Dat maakt dat in de afgelopen decennia (sinds ongeveer 1990) er door de biosfeer meer CO2 wordt opgenomen dan afgegeven. Ca. 1 GtC/jaar, netjes te berekenen uit de hoeveelheid zuurstof die werd geproduceerd door diezelfde fotosynthese.
Dus de biosfeer is niet de oorzaak van de toename in CO2, integendeel.
‘sturen’ wil zeggen: als zonne-activiteit omhoog gaat, gaat temperatuur PDO (en AMO e.d.) met enige vertraging omhoog.
Wim van Hoorn,
Zie ook mijn:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/07/is-er-een-alternatief-voor-de-menselijke-broeikashypothese-antwoord-ja-zeker/
van vijf jaar geleden.
Ik kwam die gedachte in embryonale vorm het eerste bij Jo d’Aleo tegen. Later bij Leistenschneider meer uitgewerkt.
dank Hans. Ik zal ze, deels opnieuw, bekijken.
Beide bronnen lijken me belangrijk genoeg om regelmatig te gebruiken. Bovenstaande mening heb ik echter onafhankelijk van hen geformuleerd op basis van de correlaties die duidelijk, m.i. althans, zichtbaar zijn.
Ik hoop dat een Ned. vakgroep dit ooit eens volgens alle regels goed nagaat, maar het ’tij’ zit tegen.
Vroeger leerden we op school dat niet het zee-niveau steeg maar dat Nederland met 1 mm per jaar zakte
De bodemdaling door geologische processen is maximaal 2 cm per eeuw. De stijging is nu ca 20 cm
Altijd interessant dat gesteggel met het kennelijke doel om te laten zien dat al dat alarmisme echt niet overdreven is. Het icoon Vanuatu zou al 30 jaar geleden onder water hebben moeten verdwijnen. en dan die 50 miljoen klimaatvluchtelingen die ons voor 2010 beloofd werden, maar die nu maar gemakshalve naar 2020 zijn doorgeschoven. Je moet toch iets met je alarmisme. Wat een zegen zou het zijn wanneer die doempredikers zich uit de fuik van die CO2- massapsychose konden bevrijden. En dan die hongersnoden van de vlinderexpert Ehrich.
Nee, geef mij dan maar zo’n verfrissend verslag van Dick Thoenes. Even weer terug in de realiteit.
Teja Jeroen Hetzler, als je een zeespiegelstijging van 20 cm per eeuw in NL al alarmistisch vindt dan heb je inderdaad een probleem.
Dick Toenes op basis van de conferentie:
“De recente stijging van het CO2 gehalte van de atmosfeer komt in de eerste plaats door een (zeer geringe) stijging van de gemiddelde temperatuur van de oppervlaktelaag van de oceanen. En dus niet door menselijke activiteit.”.
Ik heb al jaren geleden ten huize van Prof. Rörsch een stevige discussie gehad met Fred Goldberg over dat onderwerp. Dit is simpelweg niet waar, de bewijzen voor de menselijke oorzaak van de stijging zijn overweldigend. Sceptici schieten zich in eigen voet door hier aan vast te houden, het maakt ze compleet ongeloofwaardig op andere punten waar de “consensus” zeer zwak staat.
1. De massa balans: de mens emitteert 9 GtC/jaar als CO2 (berekend op basis van verkoop en verbrandingseffeciëntie van fossiele brandstoffen). De toename in de atmosfeer is slechts rond 4,5 GtC/jaar. Het verschil is wat er ergens in de natuur wordt opgenomen (oceanen, biosfeer,…). De natuur in zijn geheel neemt dus méér CO2 op dan het loslaat. Je moet al heel wat vreemde bochten maken om de toename toch aan de natuur te te kunnen toeschrijven. Zie:
http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/klim_img/dco2_em2.jpg
2. De 13C/12C balans: de oceanen hebben een hogere 13C/12C verhouding dan de atmosfeer. Fossiel en levend organisch materiaal hebben een véél lagere 13C/12C verhouding. Dat sluit de oceanen compleet uit als voornaamste bron van de extra CO2.
Zie: http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/klim_img/sponges.jpg
De 13C/12C daling volgt exact 1/3 van de emissies door de mens, de rest is “verdund” door de CO2 circulatie tussen de diepe oceanen en de atmosfeer met een hogere 13C/12C verhouding.
3. De O2 balans: planten produceren O2 als ze CO2 opnemen. Bacteriën, schimmels, insecten en dieren gebruiken O2 als ze planten afbreken of opeten en daarbij CO2 produceren. De O2 balans geeft aan dat de biosfeer als geheel iets meer O2 produceert dan ze verbruikt en dus netto meer CO2 opneemt dan ze produceert en bij preferentie 12CO2, daarbij relatief meer 13CO2 achterlatend. Dus niet de oorzaak van de 13C/12C daling, noch van de CO2 stijging.
http://www.bowdoin.edu/~mbattle/papers_posters_and_talks/BenderGBC2005.pdf
4. Vulkanen produceren ongeveer 1% van de CO2 emissies door de mens. Gebaseerd op metingen rond actieve vulkanen zoals de Etna, inclusief fumarolen. CO2 van onderzeese vulkanen bereikt normaal de atmosfeer niet en lost op in de enorme massa CO2 die er al is opgelost (en onverzadigd is bij die temperatuur en druk).
Zie: https://www.bgs.ac.uk/downloads/start.cfm?id=432
Zie verder een diepgaande punt per punt uitleg:
http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/co2_origin.html
Ferdinand …
“De natuur in zijn geheel neemt dus méér CO2 op dan het loslaat.”
Uw model is imho ergens onvolledig … Exhibit A is de Vostok ice core, voor de mens de zaak kwam verzieken … enkel de natuur dus die zorgde voor toename en afname van de CO2 concentratie in de lucht, en daarna in het ijs … want volgens de grafieken die ik heb gezien fluctueerde CO2 daarin …
hoe moet ik dat dan allemaal zien ?
ducdorleans,
Zoals hieronder uitgelegd, de Vostok en andere ijskernen geven een CO2-temperatuur ratio van ongeveer 14 ppmv/K, voornamelijk uit de (diepe) oceanen. Dat is alles. Over een ijstijd-interglaciaal is dat nog wel zo’n 100 ppmv. maar gedurende de huidige warme periode is dat verschil veel kleiner, omdat ook de temperatuurverschillen niet zo groot zijn.
Hier een grafiek die de CO2 gehaltes laten zien over de laatste 1000 jaar in verschillende ijskernen. In de laatste periode zijn de emissies uit fossiele brandstoffen duidelijk te merken. Samen met de omgekeerde curve van de 13C/12C ratio is dat al een zeer duidelijke aanwijzing voor de oorzaak…
http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/klim_img/antarctic_cores_001kyr_large.jpg
Er is zelfs een overlap 1960-1980 tussen CO2 gemeten in ijskernen met hoge resolutie (Law Dome, minder dan 10 jaar) en de metingen op de Zuidpool…
Ferdinand, bedankt …
(even tussen haakjes, dit is niet mijn specialiteit … verre van … ook nooit veel over opgezocht of gelezen en zo … gewoon mijn ir-gevoel dat speelt … ik voel mij zo klein tov de natuur … ik denk dan ook dat ik er weinig invloed op heb … en dus ook algemeen … natuurlijk hebben wij mensen, allen samen, invloed op de natuur … maar laat ons toch niet te veel hubris hebben, of krijgen … :-) … )
1. Er zit ergens iets niet logisch in voor mij … los van cijfers … “natuur neemt meer CO2 op dan het loslaat” … dat is ok bv. nu … wij gooien er een hoeveelheid CO2 in, maar we meten maar de helft, omdat de natuur meer opneemt dan loslaat … maar waarom die oscillaties toen we er nog niet waren ? … er is imho ook een “natuurlijk” mechanisme dat maakt dat de natuur meer terug geeft dan opneemt …
2. ook gewoon nog beschrijvend … op een pagina van U geeft U gemeten CO2 concentraties gedurende een paar dagen in Lux en D … wat ik daarin bv. zie is hetgeen mijn groetmoeder tegen mij vertelde vroeger … dat de planten in het ziekenhuis ’s nachts buiten moesten … want dan gaven die CO2 terug af, en dat was niet goed voor de zieke …
3. de zon gaat onder, en de CO2 concentratie stijgt van 380 naar 460/480 … ’s nachts is er niet zo veel menselijke activiteit, als autorijden en elektriciteit verbruiken … maar overdag is er dat wel, bv. de spits “s morgens en “s avonds … de fabrieken draaien, en de centrales moeten dat allemaal verbranden enz.enz. … dat zou inhouden dat er toch ergens iets in de CO2 concentratie dat moet vertalen … 10 juli 2005 bv. was een zondag, dan zou de mens voor minder CO2 moeten zorgen … maar dat zie ik niet in die grafiek … wat we ook doen overdag, de CO2 blijft 380 …
dergelijke zaken vertellen mij een beetje wat ik hierboven dacht … als we er iets mee te maken hebben, moeten we echt heel erg goed zoeken waar …
of zie ik dat verkeerd ?
ducdorleans,
Planten hebben plaatselijk (dat is in de eerste paar honderd meter op land) een enorme invloed op de CO2 huishouding: ’s nachts ademen ze inderdaad CO2 uit, maar overdag nemen ze bij voldoende zonlicht veel meer op. De invloed van de mens is veel kleiner en eens de fotosynthese volop op gang is, is daar nog weinig van te merken, tenzij je midden de woestijn zit: lavawoestijn (Mauna Loa) of ijswoestijn (Zuidpool). Daar kan men de invloed van de mens duidelijk meten. Of met ballonnen, vliegtuigen e.d. metingen uitvoert op 500 meter of meer hoogte. Dan vindt je veel minder dag/nacht variaties en zie je de CO2 gehaltes continu stijgen, naast de seizoensvariaties die ook voornamelijk door planten zijn veroorzaakt…
Temperatuur speelt ook een rol, maar dat ging in de ijstijden veel langzamer: 100 ppmv in 5000 jaar voor 8 graden opwarming of 0,02 ppmv/jaar. Nu zitten we op 2 ppmv/jaar. Reden waarom planten en oceanen niet alles in hetzelfde tempo kunnen opnemen, dat vergt meer tijd…
Dick Toenes,
Ter aanvulling:
De oplosbaarheid van CO2 in zeewater met de temperatuur is ergens tussen 4-17 ppmv/K in de literatuur. Op basis van ruim 3 miljoen zeewater metingen komt men uit op ca. 16 ppmv/K. De temperatuur en CO2 veranderingen over ijstijden en interglacialen komen uit op iets boven de 14 ppmv/K.
Als we uitgaan van 1 K opwarming sinds de Kleine IJstijd, dan is de bijdrage van de oceanen dus maximaal 16 ppmv. De rest van de 110 ppmv toename is door de 200 ppmv emissies van de mens sinds ~1850.
Nota: de massa CO2 in de diepzee speelt hier geen enkele rol. Of er CO2 wordt opgenomen of afgegeven wordt uitsluitend bepaald door de temperatuur van het oceaanoppervlak (en nog een paar factoren die samen de pCO2 van het oceaanwater bepalen) en de CO2 druk in de atmosfeer.
Je krijgt (nagenoeg) dezelfde CO2 druk onder de draaistop van een 0,5, 1 of 1,5 liter frisdrank, gevuld uit dezelfde batch, als je er mee schudt, alleen afhankelijk van de temperatuur…
De zeespiegelgetalletjes van Nils-Axel Morner slaan kant noch wal; prullenbakanalyse.
Peilstations (PSMSL) en satellieten meten twee verschillende zaken:
– Peilstations meten (uiteraard) uitsluitend langs de kust; bovendien bevinden de peilstations met historische reeksen zich hoofdzakelijk op het noordelijk halfrond.
– Satellieten dekken zo’n beetje de gehele oceaan.
Dat verklaart voor een belangrijk deel het verschil tussen die twee (2 versus ruim 3 mm/jr). Satellieten registreren immers ook de sterke stijging (> 10 mm/jr) in de westelijke tropische Pacific;die ligt buiten het bereik van de historische peilstations maar beïnvloeden wel het mondiale gemiddelde.
De peilstations (PSMSL) zijn overigens niet gecorrigeerd voor verticale beweging van het referentieniveau. Stockholm bijvoorbeeld laat al een dikke eeuw een daling van de zeespiegel zien (als gevolg van de uplift van het land). Wellicht is de Zweed Morner daardoor een beetje in de war?
De gemiddelde stijging op de Noordzee, gecorrigeerd voor verticale bodembeweging, bedraagt circa 1,5 mm/jr. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012825213000937
Wel of geen versnelling? Moeilijk te bepalen. Feit is dat in de periode 1930-1950 de zeespiegel even snel steeg als tegenwoordig. https://www.ipcc.ch/report/graphics/images/Assessment%20Reports/AR5%20-%20WG1/Chapter%2003/Fig3-14.jpg
“De zeespiegelgetalletjes van Nils-Axel Morner slaan kant noch wal; prullenbakanalyse.”
Tsja. Zou houden we elkaar weer bezig met gepruts. :-(