Het stoppen van het klimaatbeleid in de USA zou zorgen voor een enorme kapitaalinjectie. Ongecompliceerd zullen de fossiele reserves er geëxploiteerd worden. Dat is niet noodzakelijk slecht voor het milieu.
Trump wil komaf maken met alle klimaatambities van de Verenigde Staten. Gezien de republikeinen op de belangrijkste niveaus een democratisch overwicht hebben, zal dit gemakkelijk uitvoerbaar zijn. Tegelijk zorgt het er voor enorme financiële reserves, wat een suikerbom zal blijken voor andere ambities van de republikeinen. Een radicaal nieuw tijdperk breekt aan. Dat is goed nieuws voor de economie. Dat hoeft niet noodzakelijk slecht nieuws te zijn voor het milieu, zelfs niet voor het klimaat.
Met de aanwijzing van een klimaatscepticus als energieadviseur kan Trump zorgen voor een enorme politieke èn economische aardverschuiving. Daarover sprak Jan Jacobs al in zijn artikel Klimaatscepticus toch verkozen als machtigste. Het belang van deze beslissing mag niet onderschat worden. Niet alleen wordt zo één van de stokpaardjes van de Democraten, en in uitbreiding die van de westerse progressieve intelligentsia, naar de prullenbak verwezen. Tegelijk geeft het de Verenigde Staten potentieel enorme voordelen. Nu ja, Trump is nog geen president en er kan nog veel gebeuren. Maar laten we even veronderstellen dat hij op het vlak van klimaat en energie enigszins zal doen wat hij nu belooft.
Ook in mijn artikel, Verzoening is voor Hillary: polariseren, besprak ik al de blindheid van het klimaatbeleid van de democraten. Zelfs de CO2-uitstoot duidelijk beperken kan het niet:
Neem nu Duitsland, met de energiewende toch wel één van de lichtende voorbeelden wat betreft het klimaatbeleid. De Duitsers investeerden miljarden in hernieuwbare energie. Zelfs uit de rapporten van Greenpeace kan afgeleid worden dat Duitsland geen vermindering van CO2-uitstoot realiseerde. Dat analyseerde ik al in Greenpeace beschermt Duits energiebeleid. Waar is men dan eigenlijk mee bezig, behalve ons allemaal op kosten jagen?
Het dubbele voordeel
Een ongecompliceerd energiebeleid zorgt daarentegen voor een enorme kapitaalinjectie waarvan de volledige Amerikaanse samenleving zal kunnen profiteren. Het zal namelijk een boost zijn voor de klassieke energieindustrie. Niet omdat deze klassieke energiebronnen onrechtmatig bevoordeeld moeten worden. De hoge taksen op bijvoorbeeld benzine geven al aan dat zij geen subsidies nodig hebben om in een vrijemarktsituatie succesvol te zijn. Daarom ook dat deze klassieke energiebronnen nu eenmaal één van de belangrijke randvoorwaarden zijn voor de huidige, ongeziene welvaartscreatie in geïndustrialiseerde landen. Het alternatief, hernieuwbare energie, blijkt deze fakkel niet te kunnen overnemen.
Als toemaatje zullen ook de subsidies en andere voordelen verdwijnen waar de hernieuwbare industrie vandaag van profiteert. Deze subsidies zijn enorm, en verdwijnen in feite in een diepe put. Hernieuwbare energie kan blijkbaar geen betrouwbare en goedkope energie verzekeren. Een streep door de rekening van menig lobbyist, zoals Elon Musk van Tesla. Voor meer inzichten in de lobbycratie van de klimaatindustrie refereer ik graag aan mijn ouder stuk, VW-fraude gevolg van lobbycratie. Trump is blijkbaar van zin te breken met deze machtige lobbycratie. Dat alleen al verdient applaus.
De energieprijs zou hiermee nog verder kunnen dalen in de Verenigde Staten. Dat stimuleert ook de export van zowel fossiele energie als andere producten. Zowat de hele economie profiteert daarvan, samen met elke burger. Tegelijk verdwijnen heel wat subsidies en andere kosten gelieerd aan de hernieuwbare energie. Ook de Amerikaanse overheden krijgen dus meer budgettaire ruimte. Dat zorgt niet voor een suikerklontje, maar een heuse suikerbom, voor de economie èn de republikeinen: het betekent economische rust en budgettaire ruimte. Hiermee zou Trump schulden versneld kunnen afbouwen, en allerlei (goede en slechte) beleidspunten doordrukken. In hoeverre en welke zin hij dat zal doen, daarover kan ik geen oordeel geven.
De groene pietluttigheid
Een realistische milieupolitiek is noodzakelijk. In progressieve kringen is het bon ton om zich ecologisch te profileren – dat klinkt dus goed. De Amerikaanse Democraten zijn daar goed in. Dit doen ze echter vooral door op elke slak zout te leggen, in plaats van te kijken naar werkelijk grote problemen. Elk potentieel ecologisch probleem wordt uitvergroot alsof het meteen tot wereldramp zou transformeren indien niet onmiddellijk en radicaal aangepakt. Dat is groene pietluttigheid. Die pietluttigheid werkt polariserend, aangezien het de samenleving op kosten jaagt. Wie oog heeft voor deze kosten moest al heel lang zijn tanden op elkaar houden, want zo iemand werd eerder bespot in weldenkende kringen.
Neem nu de steenkoolcentrales. Die worden nog steeds door brede kringen geassocieerd met zware vervuiling. Niettemin, moderne steenkoolcentrales stoten enkel nog maar CO2 en waterdamp uit. De steenkoolcentrales in het verleden vervuilden natuurlijk wel, met zwarte rook en al. Hoe verder in het verleden, hoe minder optimaal ze ook werkten. Hierdoor verbruikten ze meer steenkool voor eenzelfde hoeveelheid energie. Dat leidt ertoe dat zelfs de hoeveelheid CO2 die huidige steenkoolcentrales uitstoten is verminderd. Innovatie bleek hier het geheim wapen.
Zelfs het opboren van fossiele brandstoffen uit de aardkorst gebeurt steeds veiliger. Alweer gaat het om een grotendeels onopgemerkte evolutie. Alweer is de reden eenvoudig: de focus van onze media op groene pietluttigheden verblindt ons wat betreft goed nieuws. De bekende bioloog en WWF-er Jared Diamond vermeldde het al in één van zijn bestsellers, ‘Ondergang’: hij beschreef er hoe de oliemaatschappij Chevron in Nieuw Guinea een olieboorput zeer milieuvriendelijk uitbaatte, midden in een maagdelijk regenwoud. Een deel van de olieopbrengst wordt er zelfs gebruikt om het woud te beschermen.
Deze evolutie is trouwens logisch. Elke verspilling van de industrie betekent niet enkel een potentiële vervuiling. Het vermindert ook de opbrengst. Elk negatief milieueffect zorgt voor kritiek, ook binnen de bedrijven zelf. Ondernemers zijn meestal mensen die niet enkel winst willen maken, maar dat tegelijk met een goed geweten willen doen. De Westerse mens is vandaag bezorgder over het milieu dan honderd jaar geleden – en dat geldt zelfs voor de republikein. Voldoende aansporingen dus om komaf te maken met de vervuiling. En inderdaad, de technologische innovatie is niet blijven stilstaan. Ongemerkt, maar reëel.
Gepolariseerd groen
De republikeinen hebben morgen echter de macht in de Verenigde Staten. Vele progressieven houden vandaag hun hart vast en denken dat het hek van de dam is inzake milieu. Dit is een gepolariseerde voorstelling van de zaak, maar ik kan wel inbeelden dat er iets van aan is. Er zullen wel republikeinen zijn die zich bitter weinig van ecologie aantrekken. Toch begingen de democraten de grote fout met hun pietluttige aanpak van groene (en andere) maatschappelijke problemen.
Zo was het blijkbaar onmogelijk om nieuwe oliepijplijnen door bepaalde Amerikaanse Staten te laten lopen. Het verzet daartegen haalde zijn inspiratie meer uit een oliefobie dan uit reële gevaren. De XL pijpleiding is hierbij een goed voorbeeld: een van de gevolgen van het verbod was dat de olie per trein vervoerd moest worden. Dat heeft al twee treinrampen als gevolg gehad met verschillende doden. Eén ramp gebeurde zelfs in het midden van een dorp.
Een dergelijke polarisatie zorgt voor drie complicaties. Primo, zo wordt de aandacht op reële milieukwesties uitgebreid met heel wat onbelangrijke of onbestaande problemen. Dat is een belangrijk verlies aan focus. Secundo creëert men zo een egelstelling bij de ideologische tegenstander. Ook de goede ideeën van democraten krijgen dan automatisch een sterke wansmaak in de mond van menig republikein. In hoeverre dit ook in de realiteit een probleem zal betekenen zullen we de komende jaren zien, maar ik denk niet dat dit zo hard speelt. Republikeinen zijn geen onmensen.
Maar tertio, de onredelijke groene polarisatie heeft er zeker mede voor gezorgd dat de democraten heel wat van hun macht kwijt zijn geraakt. Ze kunnen nu dus zelf niet meer het milieu beschermen, omdat ze vroeger zich zo dogmatisch hebben opgesteld. Nu zullen ze nog enkel vanop de zijlijn staan klagen omdat de republikeinen verkeerd bezig zijn. Maar die laatsten gelooft hen al lang niet meer, samen met een goed deel van het Amerikaans (en Europees) volk. Een ecomodernistische beweging is meer dan nodig. Deze bestaat blijkbaar, zie hiervoor: Ecomodernisme: een nieuwe tint groen.
Stel dus dat de klimaatopwarming morgen een groot probleem zal blijken. De fundamentalistische aanpak van de democraten heeft bij de republikeinen èn veel Amerikaanse burgers voor een grote klimaatallergie gezorgd.
Het doorprikken van de bubbel
De progressieve intellectuelen in de westerse wereld zijn verworden tot een soort nieuwe adel van de goede bedoelingen. Het goede doel is van hen, niemand anders mag daar een ander oordeel over hebben. Zo hebben ze een bubbel rond zichzelf gecreëerd, terwijl ze steeds meer invloedrijke posten veroverden: in de politiek, in de journalistiek, in de wetenschap, in het onderwijs. Zo konden ze zich afsluiten van alle kritiek, en toch zowat alle publieke discussies domineren.
Maar die kritiek leefde, broeide bij de man in de straat. Zwijgend, weliswaar. Zij zagen zichzelf steeds verder gemarginaliseerd. Als ze de democratische mogelijkheid kregen, lieten ze van zich horen. Dat zagen we al met de Brexit, ook al een klimaatsceptische stroming. Dat besprak ik in: Van Brexit naar Clexit (Climate-Exit). Nu zien we dat in de Verenigde Staten een onsympathieke (en misschien zelfs onbetrouwbare) kandidaat president kon worden. Gelukkig zijn er tekenen dat Trump zich vandaag al heel wat presidentiëler gedraagt.
Onze progressieve elite zal nog veel met de tanden knarsen. Heel wat van hun lievelingsthema’s komen alvast in de Verenigde Staten onder de genade van de Republikeinen. Obamacare bijvoorbeeld zal niet afgeschaft worden, zo heeft Trump al verzekerd – maar waarschijnlijk wel fundamenteel hervormd. Hoe ver? Dat zal afhangen van de republikeinen. De democraten zelf zullen enkel maar hun hart kunnen vasthouden. Een klimaatscepticus als energieadviseur doet echter vermoeden dat de genade van de republikeinen nog wat kleiner zal zijn betreffende het klimaat- en energiebeleid.
Een beter energiebeleid zal de Amerikaanse economie meer zuurstof geven, en hopelijk ook de polarisatie bij het volk milderen. Dat geeft de democraten twee mogelijkheden: zich verder opsluiten in hun eigen bubbel, hun eigen gelijk. Zo worden ze totaal irrelevant. Of buigen, inzien dat ze een al te radicale en contraproductieve koers najaagden. Als Trump ook maar een beetje zal doen wat we nu van hem verwachten, zal dat laatste de enige toekomst betekenen van zijn politieke tegenstanders.
Het worden in ieder geval nog boeiende tijden.
Bron hier.
Om Laatste acties van Obama te kunnen blokkeren.
http://thehill.com/regulation/306564-house-passes-bill-targeting-midnight-obama-regs
De (tal-)loze “5 voor 12” waarschuwingen vanuit de ClubvanRome/ GreenPeace/ milieubeweging/ IPCC hebben het meeste kwaad gedaan voor hun eigen gesubsidieerde geloofwaardigheid, ……mee eens dus met HL. Hun geloofwaardigheid is nu op dieptepunt nu bij 30% meer CO2 in de atmosfeer en géén significante opwarming sinds 1998 en peak-oil proven wrong. Een onbetrouwbaar geworden klimaat-milieu-duurzaam-beweging is daarmee op weg duidelijk onnuttig/ineffectief te worden binnen de democratie. Je kan ze op al hun ideologische punten feitelijk met hun ongelijk terechtwijzen Dat hebben ze dan aan zichzelf te danken, maar ook de democratie schiet daar niks mee op.
Mooi stuk. Inderdaad, de hele werkende natie zal verlost worden van de wurgende regelzucht van instanties als het EPA. Dit zal de economische bedrijvigheid bevorderen. En ook de belastingbetaler zal meer bestedingsruimte krijgen. Allemaal positieve ontwikkelingen. Laat staan wanneer die hele hoax wereldwijd in de ban wordt gedaan.
Die Keystone oliepijplijn zal de VS energie-onafhankelijk maken. Het piemelzwaaien in Arabische wateren met vliegdekschepen wordt daarmee geheel overbodig. Helaas zijn er veel partijen “gebaat” bij het voortduren van dit bavianengekrijs en bijbehorende bommenregen en weerstand tegen de pijpleiding heeft dan ook grote aandacht en financiële steun van George Soros en zijn ranzige vriendjes. De (huidige) treinen met olie vliegen wel heel regelmatig volstrekt spontaan en zomaar in brand en bestaande pijpleidingen hebben enorm de neiging om zomaar volstrekt spontaan en helemaal vanzelf zomaar toevallig en bijzonder ongelukkig te gaan lekken….
Waarom het stoppen van het (federaal) klimaatbeleid in de USA zou zorgen voor een enorme kapitaalinjectie ontgaat mij. “Ongecompliceerd zullen de fossiele reserves er geëxploiteerd worden” Ja, belemmeringen die zijn opgeworpen voor kolencentrales zullen worden weggenomen maar voor de ontwikkeling voor schalie-gas is geen enkele belemmering opgeworpen en is een booming industrie onder Obama geworden. Zou hernieuwd leven in kolen blazen dat veranderen? En wie gaat dan winnen, kolen of schalie-gas? Federale subsidies voor hernieuwbaar waren onder Obama al in afbouw en voor het kip met de gouden eieren California is hernieuwbaar een speerpunt. Alleen in de zonnepanelen industrie werken daar al 50.000 mensen. Waarom zou je die kip met de gouden eieren slachten? Energiebeleid wordt voor een groot deel in de staten zelf geregeld, het clubje rond Trump heeft daar niet eens zo veel over te zeggen. En waarom zouden ze dat proberen te forceren. De eerste hobbel is dan het congres, en juist de republikeinen willen staten zo onafhankelijk mogelijk houden. Al direct de confrontatie met de eigen partij zoeken? En zo is een oerconservatieve staat als Texas gek van hernieuwbaar. 80% van de Republikeinen steunen dat aldaar. Zou hun visie opeens gaan veranderen?
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/nov/21/trump-threat-paris-agreement-california-climate-change
Het blijft merkwaardig wat door de echoput wordt ingeslikt en wat niet. Bovenstaande link mocht dan weer wel. Deze tekst? wie weet, tot nu toe niet.
Federale subsidies voor hernieuwbaar waren onder Obama al in afbouw en voor het kip met de gouden eieren, California is hernieuwbaar een speerpunt. Alleen in de zonnepanelen industrie werken daar al 50.000 mensen. Waarom zou je die kip met de gouden eieren slachten? Energiebeleid wordt voor een groot deel in de staten zelf geregeld, het clubje rond Trump heeft daar niet eens zo veel over te zeggen. En waarom zouden ze dat proberen te forceren. De eerste hobbel is dan het congres, en juist de republikeinen willen staten zo onafhankelijk mogelijk houden. Al direct de confrontatie met de eigen partij zoeken? En zo is een oerconservatieve staat als Texas gek van hernieuwbaar. 80% van de Republikeinen steunen dat aldaar. Zou hun visie opeens gaan veranderen?
Het blijft merkwaardig wat door de echoput wordt ingeslikt en wat niet. Bovenstaande link mocht dan weer wel.
Eerlijk gezegd ben ik er vrij somber over. Een goede kans dat het ergens fout gaat. Trump wil flink veel geld uit geven. Maar dat wilde Obama ook. Republikeinen wilden daar niets van weten, nu ook niet. En dan wil Trump en zijn clubje de gevestigde orde opschudden. Maar wat zijn hun mogelijkheden? Hoeveel mensen zullen hem uit alle macht tegenwerken? Welke mogelijkheden zal Trump uit proberen ? Meer macht naar de president? een rijksdag in brand steken zal in deze tijd onvoldoende indruk maken. Wat dan wel? Het worden boeiende tijden. Ik gok dat Trump zijn termijn niet gaat afmaken en zwaar gaat botsen met het congres. Zowel met Democraten als Republikeinen. Ik hoop dat het congres wint. Zo niet? Over CO2 reductie hoeven wij ons daarna geen zorgen meer te maken.
Eerlijk gezegd ben ik er vrij somber over. Een goede kans dat het ergens fout gaat. Trump wil flink veel geld uit geven. Maar dat wilde Obama ook. Republikeinen wilden daar niets van weten, nu ook niet. En dan wil Trump en zijn clubje de gevestigde orde opschudden. Maar wat zijn hun mogelijkheden? Hoeveel mensen zullen hem uit alle macht tegenwerken? Welke mogelijkheden zal Trump uit proberen ? Meer macht naar de president? een rijksdag in brand steken zal in deze tijd onvoldoende indruk maken. Wat dan wel? Het worden boeiende tijden. Ik gok dat Trump zijn termijn niet gaat afmaken en zwaar gaat botsen met het congres. Zowel met Democraten als Republikeinen. Ik hoop dat het congres wint. Zo niet? Over CO2 reductie hoeven wij ons daarna geen zorgen meer te maken.
Ik heb alles wat rond het “fenomeen” Trump heen hangt eens rustig op een rijtje gezet. Volgens mij is er reden genoeg om ons grote zorgen te maken. Ik ben bang dat CO2 reductie geen enkel probleem zal zijn de komende jaren….. Klimaatprobleem? We hebben nu wel iets anders aan ons hoofd.
Jongens, even wat anders, een tip misschien. Ze zoeken bij Natural news (free lance) schrijvers en zo. Is een alternatieve site met behoorlijk veel bezoekers.
Is pro-Trump, en gaat in beperkte mate ook over klimaat en energie en zo. Wellicht voor de CG schrijvers een kans om een veel groter publiek te bereiken en wat internationaler te gaan. Plus wat geld verdienen natuurlijk :)
http://www.naturalnews.com/056086_freelance_writers_help_wanted_news_producers.html
Kan voor hun ook een aanvulling zijn dat ze europese schrijvers in de gelederen hebben. ‘What Europe thinks’.
Afijn, spit die site maar eens door en kijk maar eens of het iets voor jullie is.
Verder werd gisteren een bericht van mij niet gepost, ging over media/alternatieve media.
Ik ga dat niet herhalen maar geeft een paar interessante namen door van ‘alternatievelingen’ die in sommige gevallen eerder MSM waren en nu 180 graden zijn omgedraaid.
Google maar eens op de volgende namen:
Jesse Ventura, Alex Jones, John Pilger, Mike Adams, Arnold Karskens, Irma Schiffers,
architectsfortruth and pilotsfortruth (mbt 9/11) , zerohedge.com ,
Gerald Celente, James Corbett (hier bekend) , Michael Ruppert (ex FBI) met zijn site fromthewilderness (ook over energie en zo) , anonHQ, John Paul Watson eva.
Mark Twain — ‘If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you read the newspaper, you’re mis-informed.’
—-
@Herman,
Je neemt de Guardian al als bron, dan zal de rest van je rij(tje) ook wel gevuld zijn met de ‘real’ fake News agencies. En wat heb je nu zoal aan je hoofd dan?
Heeft Donald al weer een keer te veel getweet of de fake media niet uitgenodigd voor een intiem familie diner (onder begeleiding van de secret service).
Ter info: Donald preekt hetzelfde als Bill Clinton betreffende illegale immigranten en wordt geprezen door Jesse Jackson.
https://youtu.be/_K1-nzxzzug
https://youtu.be/SNy4ixHFrdI
Goed argument Jacques, omdat het de Guardian is zal het wel niet deugen. Wat illegalen betreft: Ook in Nederland worden deze uitgezet. Op zich is daar helemaal niets vreemds aan. De grootste zorg is denk ik hoe het team Trump de democratie zal respecteren. Ook de samenstelling van het team zelf wordt ik niet erg vrolijk van. Laat ik het een kenmerk “trouble” geven. Bad Hombre die er niet voor terug deinzen om als ze de kans krijgen wraak te nemen op politieke tegenstanders. Allen haten ze de gevestigde orde. Dat zal genoeg mensen alhier aanspreken. Maar mensen hebben niet in de gaten dat een land (gevestigde) orde nodig heeft. En als het even kan in de vorm van een democratie. De democratie in de VS zou in principe sterk genoeg moeten zijn om de grillen van de president het hoofd te kunnen bieden. De vraag is dan welke rijksdagbrand Trump nodig heeft om zich meer presidentiële bevoegdheden te kunnen toe eigenen.
Herman,
Zonder Trump te willen verdedigen; Je spreekt met veel reserve en dedain over de amerikaanse democratie, terwijl die zich al meer dan tweehonderd jaar heeft bewezen, ondanks een burgeroorlog, twee wereldoorlogen, Vietnam en Watergate.
Het is misschien niet verkeerd om in de spiegel te kijken en humble te zijn, als bewoner van een werelddeel waar zeventig jaar geleden nog bruin- en zwarthemden de scepter zwaaiden en verantwoordelijk waren voor genocides.
Wat ik zeg dat in principe de democratie in de VS sterk genoeg moet zijn om de grillen van Trump aan te kunnen. Dus daar zijn we het over eens. En als Trump en zijn club mensen om hem heen zich netjes aan de spelregels houden is er niets aan de hand. Maar willen deze mensen zich aan de spelregels houden? Ik denk dat de bad hombre club alles gaat proberen de gevestigde orde (dat is inclusief de spelregels van deze orde) om ver te werpen. Dat zeggen ze immers gewoon hardop. Ik vroeg mij daarom af welke rijksdagbrand nodig zal zijn om Trump meer macht te geven. Wat ook nog kan is dat Trump zijn termijn nooit af gaat maken omdat het congres hem afzet.
Signalen die zorgelijk zijn zien we dagelijks. Een videoboodschap i.p.v. een persconferentie om lastige vragen van de pers te vermijden bijvoorbeeld. Trump kijkt jaloers naar Poetin, dat wil hij ook.
Tijdens een bespreking op 22 januari 1933 tussen Von Papen , Hitler en Hindenburg krijgt Hitler het voor elkaar dat hij op 30 januari 1933 tot Rijkskanselier benoemd zal worden. Met hulp van de argeloze/moedeloze/hulpeloze Hindenburg worden op 4 februari 1933 al behoorlijk wat grondrechten ingeperkt, nog voor de brand in de Rijksdag op 27 februari 1933.
Waarom werd Hitler “Reichskanzler”; gewoon, omdat hij en de deels “gelijkgeschakelde” pers vonden dat hij het moest worden. Niet omdat hij verkozen was, bij de laatste verkiezingen op 6 november 1932 moest Hitler’s NSDAP zelfs een gevoelige nederlaag accepteren. De NSDAP was weliswaar de grootste partij gebleven, maar was bijna 20% van de zetels kwijtgeraakt.
Ik zie dus meer parallelen met Hillary, haar democratische partij en de deels gelijkgeschakelde pers, die nu op eigenaardige wijze hun gelijk trachten te krijgen. Gelukkig wist de kiezer dit keer wel beter! Schaam je Vruggink!!!!
Waar jij parallelen ziet moet jij weten meneertje altijd boos. En om misverstanden te voorkomen: Ik zie geen parallel tussen Hitler en Trump. Daar is Trump te oud voor. Ik heb mijn bedenkingen uitgesproken tegen de samenstelling van zijn team, de mensen die hem van alles in fluisteren zeg maar en vroeg mij af hoe deze relschoppers van zoiets lastigs als democratie en gedragsregels af zouden moeten komen. Vandaar de vergelijking met de rijksdagbrand. Vandaag deed Trump afstand van een aantal zaken zoals van de Hillary hetze. Het doorzetten van deze hetze kan je zien als een daad van wrok en haat. Geheel onnodig en een kenmerk van onvolwassen politiek. Trump lijkt ook te luisteren naar andere mensen op de achtergrond. De wereld zal het haarscherp in de gaten blijven houden.
Jij haalt toch “welke Rijksdagbrand” aan? In dat verband probeer ik met je mee te denken en denk aan Adolf en zijn NSDAP, die in de zomer van 1932 de buit binnen dachten te hebben en flink op hun neus keken in november 1932. Vervolgens zetten zij met behulp het roepen van “moreel gelijk” en met behulp van de pers de boel zodanig onder druk, dat Adolf maar gewoon benoemd werd, de zogenaamde “legale revolutie” werd dit genoemd. Het heeft er alle schijn van dat de democraten, of in ieder geval aanhangers daarvan, ook op zoek zijn naar een “legale revolutie”.
Waar ik een beetje schichtig van word, is van alle veronderstellingen die over Trump gedaan worden. Op zo’n moment wil ik dan ook wel een duit in het zakje doen, maar dan over de democraten. Of die veronderstelling uitkomt weet ik ook niet. Dus wat toekomstige uitkomsten betreft overtref je mij ruimschoots, want jij weet blijkbaar al dat Trump Putin wil zijn. Hoe weet jij dat trouwens – direct contact met Trump?
Gisteren heeft Trump zich goed gedragen en na de nog koude oorlog met de NYtimes in de ochtend brak in de middag de “lente” aan en liet hij zien toch wel te begrijpen dat hij en zijn clubje niet alleen op de wereld zijn. Wellicht was ik te somber gisteren. We zullen zien of Trump zich een beetje weet te gedragen de komende tijd en zijn oor niet te veel laat hangen naar de stokertjes die hij om zich heen heeft verzameld.
Ach Herman, die rijksdagbrand is toch allang achter de rug (9/11)? Hiermee kreeg de VS de “patriot-act” waarmee alle burgerrechten zijn opgeschort.
Interessant is dat we nu stevig op weg zijn naar de boekverbranding (fake-nieuws) en dat de treinen deze keer gevuld lijken te gaan worden met Boze Blanke Mannen.
Ook interessant is dat er weer een Asscher staat te trappelen om dit land te besturen, u weet wel, wiens opa zo z’n best heeft gedaan om zoveel mogelijk Joden op de trein te krijgen. Samen met de opa van Job Cohen.
Uiteraard zegt dat niets over deze mensen. Wellicht wel over onze “gevestigde orde” die voornamelijk bestaat uit enge families die fout waren in de oorlog en daar nooit op zijn aangesproken.
En ach, die Putwin op het eind vind ik echt te goedkoop om op te reageren.
@ Dick,
Nee klopt , onze gevestigde orde bestaat niet alleen uit ex-verzetshelden. Dan zou die gevestigde orde overigens erg klein zijn geweest.
Ondanks dat Asscher mijn man niet is, is je opmerking over Asscher (en Cohen) erg beledigend. Ondanks dat je beweert dat het niks zegt over deze mensen, spreek je ze wel aan. Kinderen aanspreken op de daden van hun ouders over grootouders, kan en mag helemaal nooit in een rechtsstaat. Never ever. Dat is geen kwestie van fatsoen maar van beschaving. Ga je schamen.
Wellicht chargeer ik de zaken wat maar precies dat wat ik uitsluit wordt ik toch op aangevallen.
Vraag: Hoe kan de waarheid ooit beledigend zijn?
Is het niet juist het verhullen van waarheden door de “kwetskaart” of de “racismekaart” te trekken en daarmee de inhoud te overschreeuwen dat deze wereld het treurig oord van Pauw en DWDD maakt ?
Heel modieus.
Trump was zoet vandaag. Wat al opviel in de 100 dagen aankondiging dat hij voorbij ging aan het klimaatverdrag, zegt hij nu tegen de NYtimes dat hij er serieus naar gaat kijken…. http://www.nytimes.com/2016/11/22/us/politics/donald-trump-visit.html
Wat vervelend voor Hajo, Hans en anderen:
Interview Trump The New York Times
In het The New York Times-interview was Donald Trump niet alleen mild voor Clinton, maar ook over het wereldwijde klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs is gesloten. Waar hij eerder zei de Verenigde Staten terug te trekken uit de overeenkomst, zei hij tegen redacteuren van de Amerikaanse krant: ‘Ik kijk er heel nauwkeurig naar, met een open blik.’ Over de invloed van mensen op klimaatverandering zei hij te ‘denken dat er een connectie bestaat’. Eerder sprak hij structureel van een klimaat-‘hoax’.
Wat Trump doet weet ik ook niet, maar hij zal wel heel goed naar Myron Ebell luisteren. En verder kan ik alleen maar zeggen, hij zet hoog in en kijkt waar hij uitkomt. Ik verwacht niet dat CAGW hoax in één keer in elkaar stort, maar er komt wel een heel andere toon in het verhaal en dat zou er wel eens toe kunnen leiden dat………. Nou ja joh Geertjan b, we weten allebei dat één zwaluw nog geen zomer maakt.
Ik was er al bang voor, de dolle dinsdag symptomen waren te overweldigend. De klimaat tirannie is nog lang niet over. Trump begint te ontdekken dat de POTUS slechts een paal-schildpad is
https://en.wikipedia.org/wiki/Post_turtle
Wat er met het ‘klimaat’ gebeurt interesseert Trump geen snars. Hij gelooft niet in die hypothese. Zijn doel is welvaart en werkgelegenheid voor de Amerikaanse arbeiders. Als dit zijn doel sneller doet benaderen is hij zeker bereid met een ‘open oog’ naar de klimaatverdragen te kijken. Maar het zou me zeer verbazen als Amerika hier financieel aan gaat bijdragen. Tenzij dit standpunt op andere terreinen ruim beloond gaat worden door sukkels als EU en Nederland.
Trump, de nieuwe held van groen?
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4420608/2016/11/23/Trump-Ik-ben-een-milieuactivist.dhtml
Misschien dat de Trump wall wel helmaal van zonnepanelen wordt gebouwd. Zegt Donald tegen Mexico: Jullie zijn toch ook zo dol op duurzame energie? Nou, laten we dan maar die zonnemuur samen betalen!
Gelukkig niet alleen maar blanke oude mannetjes
http://www.volkskrant.nl/buitenland/trump-staat-op-het-punt-zijn-eerste-powervrouw-te-benoemen~a4420753/
en een democratische aanhangster van Bernie Sanders nog wel…
Trump lijkt in te zien dat volledige isolatie en vervreemding doodlopend zijn?