Oorzaken, waar de mens invloed op heeft
1.a Antropogene emissie van CO2
In een vorige bijdrage is over dit onderwerp, “CO2 in onze atmosfeer is voor de mensheid een zegen en veroorzaakt geen extreme warmte, storm of regen“, uitgebreid ingegaan.
1.b Ontbossing
Afbeelding 1
Illegale houtkap, maar vooral het verbranden van bos doet een bodem ontstaan welke veel meer zonlicht absorbeert en dus extra aardwarmte creëert. Bovendien betekent minder bos, dat de CO2 absorptie en de zuurstofproductie afneemt. De bossen worden gekapt ten behoeve van landbouw en veeteelt. Ook worden veel bomen gekapt ten behoeve van de hout- en papier- industrie. Het kappen van oerwoud ten behoeve van de aanplant van palmbomen betekent ook een afname van het albedo. De helft van het oerwoud is inmiddels al verdwenen en het houdt niet op. De overheden zouden op dit gebied veel strenger moeten optreden.
1.c Verstedelijking
Afbeelding 2
De wereldbevolking groeit met een ras tempo. Vanwege de werkgelegenheid trekken veel mensen naar de steden en dat betekent dat er een enorme uitbreiding van steden en infrastructuur (asfalt wegen) heeft plaats gevonden ten koste van het groene landschap. Metingen hebben uitgewezen, dat de luchttemperatuur boven een stad veel hoger is dan boven landelijk gebied. Temperatuurverschillen van 2 à 3 ⁰C zijn dan ook normaal. Het Urban Heath Island Effect heeft invloed op de juistheid van de temperatuurmetingen (er worden hogere temperaturen gemeten!). Zie ook hier.
1.d Windturbineparken
Parken met windturbines met een hoogte van 100 m of meer hebben het volgende effect op ons klimaat: Als gevolg van het draaien van de wieken worden hogere en lagere luchtlagen gemengd. Er zijn tussen deze twee lagen verschillen in temperatuur alsook verschillen in vochtgehalte. Warme lucht bevat meer vocht en als deze lucht met koude lucht wordt gemengd dan ontstaat mist. Deze mist kan zich over een afstand van 100 km uitstrekken en kan de oorzaak zijn van zware neerslag.
Duitse wetenschappers hebben berekend dat indien wereldwijd alle door fossiele energie opgewekte elektriciteit door windmolens zou worden opgewekt er op een globaal niveau absolute veranderingen worden geregistreerd die even ingrijpend zijn als bij een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer tot 800 ppm:
In de praktijk is in West Texas, waar de vier grootste windturbine parken ter wereld staan, gebleken, dat er tussen 2003 en 2011 een opwarming van 0,74 ⁰C heeft plaatsgevonden t.o.v. het landschap waar geen turbines stonden.
1.e Uitstoot van stof en roetdeeltjes.
Afbeelding 3
Vervuilende industrieën, dieselmotoren (met namen in zeeschepen), verkeer, vuurwerk, vreugdevuren en oliebranden veroorzaken door neerslag veel roet en stof op aarde. Een van de meest roetvervuilende branden waren de 628 door Sadam Hoessein aangestoken oliebronnen in Koeweit (1991). Zie afbeelding 3. Een verlaging van het albedo is dan het gevolg en dus meer opwarming.
Afbeelding 4
Na 9 maanden zijn deze branden geblust door de legendarische brandweerman Paul Red Adair. Een zwartgeblakerde woestijn met een veel lager albedo was de erfenis.
Afbeelding 5
Vooral de aanslag van roet en vuil op ijs is fnuikend.
Afbeelding 6
Gelukkig zijn er ook nog maagdelijke witte ijsbergen te bewonderen.
Oorzaken, waar de mens geen invloed op heeft (natuurlijke oorzaken)
2.a Noord-Atlantische Oscillatie (NAO)
NAO is een maatstaf voor het verschil in druk tussen de depressies bij IJsland en het hogedrukgebied bij de Azoren. Bij geringe drukverschillen (= lage NAO index) buigt de westenwind naar het zuiden af en dat betekent veel regen en wind in Zuid-Europa. Bij een groot drukverschil (hoge NAO index) is er een krachtige westenwind en dan is het dus zacht in Noord-Europa. Dit slingeren in de NAO index noemt men oscillatie.
2.b El Niño en La Niña.
Afbeelding 7 (Rood is warmer dan geel, groen en blauw.)
El Niño: Een verandering in lucht- en oceaanstromen welke onverwacht en onregelmatig voorkomen. Normaal: oosten wind van Z. Amerika naar Australië, waardoor koeler water in Amerika aan de oppervlakte komt. Bij een El Niño is er sprake van een westen wind, waardoor warm water opstijgt aan de Amerikaanse kust. Het verschil in temperatuur kan wel 4 ⁰C zijn, waardoor de temperatuur van het oceaanwater tot 31 ⁰C kan oplopen.
Bij La Niña gebeurt het omgekeerde en is de warme (rode) strook veranderd in een koudere strook.
2.f Vulkanische activiteiten
Afbeelding 8
Stofdeeltjes hoog in de atmosfeer kaatsen het zonlicht terug. Stofdeeltjes blijven jarenlang in de atmosfeer hangen en houden het zonlicht tegen. Vulkaanas veroorzaakt: afkoeling. Zwaveldioxide (SO2), dat vrijkomt, vormt samen met de waterdamp hoog in de atmosfeer druppeltjes zwavelzuur, die als spiegeltjes werken en het zonlicht terugkaatsen, zodat deze de Aarde niet bereikt: afkoeling.
2.g Afsmelten van de Noordpoolkap.
Afbeelding 9
Glacier Bay Gletsjer: in 1879 heeft het ijs zich reeds 75 km terug getrokken. Jacobshavn gletsjer: in 1851 heeft er een grote afsmelt plaats gevonden.
Het afsmelten van het noordpoolijs is al veel langer aan de gang dan in de jaren 1920 tot heden. Het afsmelten van poolijs is onomkeerbaar. Ondanks de aangroei van ijs door nieuwe sneeuwval zal er door de aanvoer van het steeds warmer wordende water naar verhouding steeds meer ijs afsmelten. Zie 2h.
Het smeltwater heeft een veel lagere albedo (% gereflecteerd zonlicht) dan ijs met het gevolg dat er veel meer warmte wordt opgenomen en het smeltproces doorzet. Zie voor albedo afbeelding 10
Afbeelding 10
2.h Afname stroomsnelheid van de Warme Golfstroom.
Afbeelding 11a
De Warme Golfstroom stroomt vanuit de warme Golf van Mexico naar de Noordpool. Onderweg verdampt er veel water waardoor het water zouter wordt en dus zwaarder. Aangekomen op de Noordpool koelt het zware zoute water af en zakt naar de bodem waardoor er onderlangs een koude stroom naar het zuiden ontstaat (Koude Golfstroom).
Afbeelding 11b
De Noordpool, en dat geldt ook voor de Zuidpool, zijn als het ware pompen, die de beweging van de koude en warme Golfstroom in gang houden. Door de grotere hoeveelheid smeltwater op de Noordpool wordt het zoute water verdund en zal dus minder snel zakken, waardoor zowel de Koude Golfstroom alsook de Warme Golfstroom in snelheid zal afnemen.
Het tijdschrift Nature van 1 december 2005 meldde, dat de Warme Golfstroom al met 30% is afgenomen. Tijdens de tocht door de tropen zal het water door de lagere stroomsnelheid warmer worden en dat warmere water zal de afsmelt op de Noordpool versnellen en bovendien meer wolken (=regen) vormen. Het zal duidelijk zijn dat dit proces aan veranderingen onderhevig is.
2.i Onderzeese vulkanen.
Afbeelding 12
Black smoker op 3000m diepte
De Mid-Atlantische Rug is een scheur in de zeebodem en heeft een totale lengte van 15.000 km. De Ring of Fire maakt deel hiervan. Het is een spleet van noord naar zuid, welke bij IJsland boven de zeespiegel uitsteekt. Deze spleet wordt steeds breder en bevat een groot aantal actieve vulkanen, die hun lava in zee spuiten en daarmee het zeewater flink kunnen opwarmen. Er zijn op de zeebodem nabij een onderzeese vulkaan (black smoker: afbeelding 12) watertemperaturen gemeten van 400 ⁰C. Ongeveer 80% van de vulkaanuitbarstingen zijn afkomstig van onderzeese vulkanen. Over de frequentie van uitbarstingen van deze onderzeese vulkanen is maar weinig bekend.
Slotwoord
In het artikel van deel 1 is vermeld, dat de infrarood straling van 4,26 μm en 15 μm, welke de Aarde o.a. uitzendt wordt ingevangen door het broeikasgas CO2. Bij het huidige gehalte aan CO2 in onze atmosfeer van 400 ppm is reeds 90% van de specifiek uitgezonden infrarood straling ingevangen. Een verhoging van het CO2 gehalte zal derhalve nauwelijks effect hebben op een verdere opwarming van de Aarde door het broeikasgas CO2. Het tegengaan van de CO2 emissie heeft dus geen of nauwelijks zin.
De mens doet er beter aan om de volgende correctieve maatregelen te nemen:
* Ontbossing en illegale houtkap tegengaan;
* Bij het bouwen van steden en infrastructuur kleuren (bij voorkeur wit) kiezen, die een hoger albedo opleveren. Witte huizen in Zuid-Europa zijn hiervan een goed voorbeeld. Asfaltwegen zouden vervangen moeten worden door grijze betonwegen;
* Stoppen met de bouw van grote windturbine parken en zich toeleggen op andere vormen van duurzame energie, zoals bijvoorbeeld zonnespiegels, zonnepanelen, waterkracht, blue energy en kernenergie (gesmoltenzoutreactoren);
* Uitstoot van stof en roet tegengaan. Bestraf dit maar met een heffing!
Over de invloed van de Zon op het klimaat wordt in de volgende bijdrage, “Klimaatdonor: Onze Zon”, verslag gedaan.
@Ap Cloosterman,
Uw voorstellen inzake correctieve maatregelen zijn m.i. op zijn minst aanvechtbaar.
Beetje extra warmte kan geen kwaad dacht ik.
Witte huizen? Met mini ijstijd voor de deur?
Asfaltwegen grijs ipv zwart? Zwart warmt, ook ’s winters beetje op, dus minder gladde wegen.
Minder stof en roet, oké, maar bestraffen? Lucht is nog nooit zo zuiver geweest.
Er is nog een variabele die niet is meegenomen, burgerluchtvaart. Men zou een aanzienlijke correlatie kunnen vinden tussen locale luchtvaartdichtheid en locale opwarming.
Burgerluchtvaart veroorzaakt een behoorlijke toename van hoge cirrusbewolking die vooral de nachtelijke afkoeling tegengaat en het veroorzaakt een duidelijk meetbare verhoging van indirecte zonnestraling (global brightening) volgens Chuck Long
https://www.youtube.com/watch?v=GoGZrwzWHJI (start op 11:15)
zie ook:
http://climategate.nl/2015/12/28/chemtrails-een-alarmistische-onthulling/
Het effect van windmolenparken op de omgeving is een interessant onderwerp. De link naar het duitse onderzoek werkt helaas niet. Welke ‘Duitse wetenschappers’ zijn dat, en welk onderzoek.
Het onderzoek in west Txas staat hier:
https://www.nasa.gov/topics/earth/features/tx-wind-farm.html
Het blijkt te gaan om opwarming aan de grond ’s nachts, doordat de lucht meer wordt vermengd. Anders dan verwacht is er overdag niet het omgekeerde effect. Iets om meer over te weten te komen. Is het een lokaal verschijnsel, iets toevalligs door de korte meetserie, of breder van toepassing? Of misschien koelt de lucht op een paar honderd meter juist wat sneller af en is dat van invloed op grotere afstand?
Bart
bij opwarming van onderuit overdag ontstaat er een opwaartse luchtstroom ( onstabiele atm) waarop de draaiende windmolens niet zoveel grip hebben. De omlaag gepompte lucht wordt dan nog eens extra opgewarmd.
In de nacht is er zeker bij helder weer sprake van uitstraling en koelt de lucht van onderaf af.
Dan is de atm stabiel de koude laag blijft beneden liggen.
De windmolen mengt dan de warme bovenlaag met de koude onderlaag.
Het gevolg is een hogere grondtemperatuur dan bij onverstoorde lucht zonder windmolens.
Ik hoop nog steeds op een bron van deze nogal woeste uitspraak:
“Duitse wetenschappers hebben berekend dat indien wereldwijd alle door fossiele energie opgewekte elektriciteit door windmolens zou worden opgewekt er op een globaal niveau absolute veranderingen worden geregistreerd die even ingrijpend zijn als bij een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer tot 800 ppm”
Waar komt dat vandaan?
Wordt Svensmark hier vergeten of telt die toch niet mee?
@Bart, het lijkt er wel op. Ik heb dat in de eerste reactie hier al verwerkt, maar ook in deel 1, gisteren
Over de black smokers, ik geloof niet dat ze de oceanen opwarmen, integendeel, men kan beredeneren dat ze eerder het oppervlaktewater van de oceaan afkoelen. Denk even aan die luchtbelletjes in het aquarium, zie hoe stofdeeltjes in het water in de bellenstroom meegenomen worden omhoog. Dat betekent dat het water omhoog komt. Hetzelfde gebeurt bij de black smokers, in hun eruptie kolom trekken ze het koude bodemwater mee naar de oppervlakte en zorgen daar voor afkoeling.
Overigens betekent een lagere oceaan temperatuur niet automatisch een lagere landtemperatuur. Het betekent eerder minder verdamping en dus meer droogte waardoor de zon vrij spel krijgt.
De redenering van André Bijkerk is niet te volgen. Natuurlijk verwarmen black smokers het oceaanwater. Maar de vraag is of daar zo veel aan verandert. Ze komen voor waar stukken aardkorst uit elkaar bewegen en nieuwe korst gevormd wordt. Dat is een proces wat miljoenen jaren voortgaat.
Okay,nog een keer dan,
stel dat een black smoker tien kubieke kilometer water uitstoot van 300C, hoeveel wordt een Atlantische oceaan van achttien miljoen, zevenhonderd vijftig duizend kubieke kilometer opgewarmd? Hoeveel cijfers achter de komma vind je het verschil?
Maar wat wanneer die tien kubieke kilometer en vrijkomende kooldioxide gas, honderd of tweehonderd kubieke kilometer bodemwater van één a twee graden celsius naar de bovenste meters van het wateroppervlak brengt? Hoeveel koelt dat dan af?
Over maatregelen als zonnepanelen en zonnespiegels heb ik ernstige twijfels, want wat zouden die kunnen corrigeren?
Goede opsomming. Uit eigen ervaring, ik heb jarenlang gletscher tochten gemaakt en begeleid weet ik hoe ‘fnuikend’ zwart vervuild gletschers bv in Alpen geworden zijn. Bijna ieder jaar bezoek ik nog gletschergebieden en zie met eigen ogen hoe de gletschers zich terugtrekken
Dit jaar weer eens de Mer de Glace in het Mont Blanc gebied bezocht. Dit jaar is er 3 meter dikte verdwenen.
http://www.leparisien.fr/environnement/mont-blanc-la-mer-de-glace-a-perdu-plus-de-3-m-d-epaisseur-en-un-an-09-11-2015-5262001.php
Er zijn de afgelopen decennia maar twee jaar geweest dat de gletscher er een paar centimeter dikte heeft bijgekregen in 1995 en 2001.
Voorde rest is het kommer en kwel. En waardoor het komt ach…..
fijn dat u ook ontbossing tegengaan als belangrijke ‘ oplossing ‘ aandraagt. Ik heb geen verstand van ‘klimaatverandering’ , maar begrijp heel goed dat weers -systemen worden beïnvloedt door mensenlijk handelen: zijnde het kappen van bossen aan de bovenloop van rivieren en oerwouden, waardoor oa de warmte vanaf de evenaar andere routes kiest en daardoor op andere plekken hoge -druk cq lage druk gebieden ontstaan dan daarvoor. Ondertussen gaan de plannen voor het in de fik steken voor complete bossen in het kader van de ‘klimaatverbetering ‘ gewoon door en de mensen vinden het goed. het houdt vanzelf op als de laatste boom is geveld.
Daniel, I am not sure what to believe, My biggest concern is what lays in the future regarding Iran. Netanyahu appears to understand the threat and is willing to commit to action. Being an American with the current GANGSTA administration and all the collusionary apparatus lends itself to apprehension. My Faith is in G-D I trust no man.
Maybe I’m guilty of this and maybe I’m not. I write about my life and sometimes I even throw in a thing or two that I’ve learned from an experience. I don’t think that’s wrong, but hey that’s why everyone has a choice on what they read and what they write.
Applaus! Ik mag die meneer Ap Cloosterman wel :)
Zegt zinnige dingen. Daar kun je wat mee.
Warmt de aarde wat op?
Ja vast wel. Al was het alleen maar door infrastructuur en verstedelijking. Is ook DIRECT voelbaar. Sinds 1860 heeft de mens immense hoeveelheid massa bovengronds gehaald die min of meer werken als ‘warmtevinnen’.
In de vorm van gebouwen, flats, fabrieken, asfaltwegen, auto’s, treinen, schepen etc.
die ze ook nog eens verwarmen.
Foei!Plus de mens zelf is al een wandelende kachel die ca 25 graden warmer is dan de gemiddelde temp op aarde. En daar lopen er 7 miljard van rond.Is roet/fijnstof een probleem? Ja en nee. God heeft ook hier een perfecte kringloop voor bedacht. Mede daarom is de lucht -gemiddeld- nog steeds behoorlijk schoon.
Het kan echter geen kwaad om toch zoveel mogelijk roet en fijnstof af te vangen waar mogelijk.
Boskap: geheel mee eens dat dit aan banden moet worden gelegd.
Of compenseren.
En wat ik me laatst hier ook al af vroeg: waar zijn al die zuurstof (35%) en CO2 (2%) gebleven sinds het dino tijdperk? Toen alles veel weelderiger, groter en krachtiger was en langer leefde?
Maar bovenal tot drammens aan toe: CO2 warmt de aarde niet op. Hiervoor heeft het veel te weinig massa. Water(damp) das een heel ander verhaal.
Maar nog een aanvulling op de heer Cloosterman zijn oplossingen: ook eerder al schreef ik over ‘elastische energie’ als opslag medium. Zodat windmolens en zonnecellen een aanvulling kunnen zijn op basis last en niet andersom.
Met elastische energie zijn hele oorlogen gewonnen en volkeren voor uitsterven behoedt. Denk maar aan de pijl en boog of de katapult. Het rendement van elastische energie kan wel 99% zijn. En DIRECT inzetbaar. Denk hierbij aan het opspannen van grote veren of iets als rubberen kabels oid.
Prof. Lukkes zei geloof ik al eens iets van: windmolens kunnen wel eens een negatief rendement hebben. Omdat de basis voorzieningen steeds op- en af moeten schakelen. Dat valt te vergelijken met het rijden in de stad. Optrekken, afremmen, dat kost veel meer energie dan continu met een stabiel gangetje met 100 over de snelweg.
Kortom: windmolens en zonnecellen als volger maar niet als leider! (zoals nu)
En als ze even overbodig zijn: sla die energie maar op. Daarbij heb je ook per windmolen geen generator meer nodig, maar puur mechanisch windt je veren op.
En die veren genereren dan met een gezamenlijke generator energie als dat nodig is.
En als er teveel energie is: ‘ontlaadt’ die veren dan maar en ga dan waterstof maken.
Nou ben ik geen ‘veren’ deskundige, maar afhankelijk van het type veer, en de hoeveelheid, moet je daar toch wel een paar giga watt aan energie in op kunnen slaan lijkt me. Verder voordeel: neemt *relatief* weinig ruimte in, kun je zelfs ondergronds of onder water doen, tast landschap niet aan en gaan erg lang mee. Je kunt er zelfs een overschot van het net in dumpen….
Denk maar aan een autoveer. Je rijdt 120 over de snelweg en ineens is er een hobbel of een gat. Zonder vering zou je auto misschien kapot gaan of in tweeen breken. Maar doordat die vering DIRECT immens veel energie absorbeert, stuiter je hooguit wat heen en weer, maar blijft je auto heel. Schepen gebruiken elastische energie in de vorm van oude autobanden om de krachten tussen kade en schip op te vangen.
Elastische energie. Wie weet gaat dat ooit nog eens héél groot worden.
Echt iets voor NL ingenieurs om zich hier eens het hoofd over te breken!
Maar ja, waar zijn ze?