Vanaf nu kun je iedere depressie van de zonnige kant zien, en met Garbage meezingen I’m Only Happy When it Rains. De zon schijnt namelijk niet gratis meer, nu iedere zon-kWh extra energiebelasting kost. Zonne-stroom levert uitbaters 8 ct SDE+ subsidies. Dat is meer subsidie dan de kale stroomprijs per kWh (6 – 7 ct) opbrengt.
Momenteel verschijnt aan de Groninger Costa del Sol- Delfzijl- de grootste zonnefarm van Nederland om die subsidies op te wekken. Sunport Delfzijl omvat 123 duizend panelen op 60 voormalig agrarische voetbalvelden. Alleen al de grond zal zo’n 3 miljoen euro gekost hebben, nu agrarische grond weer rond de 50k doet.
Rik de Jong van het Rotterdams Studentencorps REC- eerder in de verzekeringen is nu de ‘bisnus dievelupper’ van Sunport.
Dit is hoe ‘bisnus dievelupper’ De Jong Sunport verkoopt:
Solar energy has enormous potential, also in the Netherlands. Large-scale use of solar electricity can deliver an important contribution to the reduction of CO2 emissions, to increase supply of sustainable energy, to prevent depletion of stocks and to a greater degree of independence from energy imports.
Het opgestelde vermogen bedraagt 30MW. Wat zal de opbrengst zijn van september tot maart als de zon steeds lager aan de hemel staat? De invalshoek van de zon bepaalt de opbrengst, naast evidente zaken als: is het niet bewolkt of is het donker/nacht. Dus het aantal zonne-uren in een regio zegt nog niet wat de opbrengst zal zijn.
Het enorme potentieel komt vrijwel volledig uit subsidies. Die vangt De Jong wanneer de zon zijn paneeltjes belicht. De SDE+-tender dekt namelijk het gat tussen de stroomopbrengst en de kostprijs van je project. De Jong moest een slordige 30 miljoen euro investeren met zijn partners.
Die miljoenen moeten via met de zon opgewekte SDE+-subsidies weer terug vloeien. Momenteel doet ‘de zon’ zo’n 8 cent subsidie per kWh, althans bij de Rijksdienst voor Onderwerping van Nederland (RVO), het voormalig Agentschap.nl gefuseerd met de Dienst Overregulering Regelingen.
Paradox van duurzaam: stroom goedkoop maar rekening door plafond
Met stroom kun je geen droog brood verdienen. Dat komt doordat Brussels klimaatbeleid (Renewable Energy Directive waaruit de 14 procent ‘duurzaam’ van NL voortkomt) de vrije energie-markt om zeep hielp, die het eerder zelf hielp oprichten.
Op windrijke daluren mogen windboeren met voorrang hun ongevraagde stroom op het net dumpen. Daardoor is de stroomprijs op de stroommarkt zelfs af en toe negatief. Vandaar dat ook kolenboeren met biomassa-bijstooksubsidies hun bedrijf probeerden open te houden.
Zo krijg je de paradox dat de kale stroom steeds goedkoper is, doordat de energiemarkt wordt omgezet van vraag- naar aanbodgestuurde stroom. De tarieven voor burgers gaan tegelijk door het plafond om de subsidies op te hoesten.
Ook vragen de net-aanpassingen miljarden euro’s extra investeringen. Die zijn nodig om stroom te verwerken die even wisselvallig binnen komt als het weer in Nederland.
De voorlopige teller staat op 37,7 miljard euro toegezegde subsidies in 2017
Bovenop de SDE+-subsidies komen straks extra miljarden euro’s, wanneer we ook moeten betalen om de gas- en kolencentrales open te houden. Voor als de zon niet schijnt, en het niet voldoende waait. Door het overheids-geforceerde marktbederf/klimaatbeleid moeten gas-en-kolenboeren op de Onbalansmarkt een boete betalen als zij niet op tijd vermogen afschakelen, wanneer plots de zon achter de wolken vandaan kruipt.
Dan mogen de Rik de Jong’s van deze wereld plots hun subsidiestroom op het net dumpen met voorrang. De overheid dwingt energiebedrijven die het net stabiel houden dus tot een verlieslatende bedrijfs-strategie, want dat op en afschakelen vreet rendement van je centrales.
De teller van ‘De Transitie’ staat in toegekende subsidies tot en met 2017 nu op dik 37 miljard euro. Dat zijn alleen de directe subsidies. En niet de verborgen extra netkosten, en de onvermijdelijke ‘centrale-openhoudt-subsidies’, die nog komen.
Het redden van de planeet is natuurlijk niet in geld uit te drukken. Kniesoor/danwel seksistische racistische homofobe klimaatontkenner/blanke boze man die naar de rentabiliteit vraagt.
Toch geven we hier een staatje:
Voor de mensen als dit heerschap, die het ‘enormous potential’ moeten terugverdienen. Je gunt het die beste bal van het Rotterdamse Corps (REC)
Vanaf nu zien wij depressies van de zonnige kant
De zon schijnt dus niet meer gratis in Kikkerlandistan. Per kWh aan zonne-energie die deze bal aan de hemel op ons landje afstraalt, tikt u nu 8 cent af aan Rotterdamse corps-ballen.
De zonnige zijde van een druilerige dag is dan: Zolang de zon niet schijnt, gaat bij Rik de subsidie-teller niet tikken. Dus wolken en depressies zijn vanaf nu de vriend van onze portemonnee, de partners van het horige belastingvee in onze Klimaat-Oligarchie. Zo kun je zelfs een druilerige en bewolkte dag weer zonnig inzien.
I’m Only happy when it rains, I’m only happy when the sun goes down
Gewoon, om Rotterdamse geldjongens te klieren. :-)
Met zulke tientallen miljarden aan “duurzame” transitiekosten is een aantal nieuw type kerncentrales een veel beter CO2-loos weersonafhankelijk klimaat-energie-alternatief.
Een vaak onopgemerkt aspect van de subsidiëring van onrendabele zonnepanelen met opbrengsten van hooguit 15% van het opvallend licht, is het afstoppen van innovatieve ontwikkelingen richting mogelijk wel financieel rendabele zonnepanelen met opbrengsten van 30% of hoger. Men bereikt met die subsidiëring dus precies het omgekeerde van wat men zegt te willen: het op gang helpen van een rendabele opwekking van zonnestroom.
Een niet vaak gehoord argument *voor* zonnepanelen is dat dit het “klimaatbewustzijn” van de bevolking stimuleert. In het VK was dit daadwerkelijk *de* reden dat de overheid toch koos om PV te subsidieren, hoewel het wetenschappelijke advies was om dat niet te doen:
Prof Mackay said civil servants in Decc had assessed solar and found the numbers did not add up for the UK: “The only reason solar got on the table was democracy. The MPs wanted to have a solar feed-in-tariff. So in spite of the civil servants advising ministers, ‘no, we shouldn’t subsidise solar’, we ended up having this policy. There was very successful lobbying by the solar lobbyists as well. So now there’s this widespread belief that solar is a wonderful thing, even though … Britain is one of the darkest countries in the world.”
https://www.theguardian.com/environment/2016/may/03/idea-of-renewables-powering-uk-is-an-appalling-delusion-david-mackay
Rypke,
Kale stroomprijs 6 á 7 cent.
Da’s erg optimistisch. Op de spotmarkt doet ‘ie slechts 3 tot 7 cent, maar ik als consument betaal (tot oktober volgend jaar) slechts 4 tot 5 cnt. (incl btw.)
http://www.nieuwestroom.nl/energiemarkt/energiebeurzen/apx-handelsbeurs/
Volgens de laatste SDE+ tender wordt 12,8 cent per kilowattuur berekend minus 4,4 cent basisprijs = 8,4 cent subsidie/kwh zon. Ofwel: de elektricititeit is excl. impassing, netwerk- en backupkosten al bij a 3x duurder dan het waard is.
Maar we hebben die zon wel nodig hoor *kuch*
Ik snap wel waarom Kees le Pair de VVD-handdoek in de ring gooit. Alleen al het volgende gegeven:
– een doorsnee huishouden verbruikt nu ca. 10 kwh elektriciteit per dag
– als we elekctrisch gaan autorijden komt daar 100kwh (Tesla) bij
– en op koude dagen kan de warmtepomp voluit loeien (24×6 kwh)
Dan trek je dus – excl. de kacheltjes om het huis echt aangenaam te krijgen – in een etmaal 25x zoveel elektriciteit uit je stopcontact en dan schiet die 18GW die als gas-kolen-kern-baseload staan hopeloos te kort indien er geen windkracht 7 staat. En dit gaan we dan met Henk Kamp realiseren zonder gas-kolen-kernenergie?! Ik hoop zo langzaamaan dat de mega-blackout met 2 weken geen elektriciteit in NW-Europa snel komt om de utopisten te genezen!
En blijf gerust wachten op die mega black out van twee weken in Nw Europa want je kan wachten dat je een ons weegt. Ben je soms te zwaar Harry? dan is dat de uitgelezen mogelijkheid om af te vallen. Maar bedankt dat je een goed voorbeeld hebt gegeven van populisme en dom gekwaak. Het spreekt vast veel mensen aan, mij dus niet.
Tjonge Harry, dan is wind op zee dus veel goedkoper dan zon op land. Wie had dat gedacht… http://www.volkskrant.nl/economie/windpark-voor-zeeuwse-kust-fors-goedkoper-dan-verwacht~a4432912/
Er hoeft ook geen snoer aan die turnines verbonden via zo’n goedkope stekkerdoos aan het net om daar fijn te parasiteren en de netbalansmannetjes bezig te houden, toch Vruggink? Werkgelegenheid!
Ook kunnen we per windpark meteen 700MW “, dat is energie(! Dixit NOS) voor 1 miljoen huishoudens een kolencentrales sluiten en zo, want fossiele brandstoffen is net als sneeuw “a thing of the past”…En die kosten, noch het verschil tussen elektriciteitsverbruik particulieren en het bijna 40-voudige finale energieverbruik zijn in de gifgroene VVD-reclamefolder zorgvuldig verzwegen.
Je kint er op wachten dat het Groene Kaartenhuis met donderend geraas inelkaar sodemietert, en inderdaad Vruggink, ik hoop dat we die wake-up-call mee maken voordat we een ons wegen van de honger als gevolg van deze economische zelfdestructie,
Een ondernemer met een veld zonne panelen ontvangt
per geleverde kilowatt uur 12,8 cent.
De zonne panelen op het dak van een woonhuis brengen
door de saldering regeling 20 cent per kilowatt uur op.
De ondernemer met zijn veld panelen sluit een lang jarig
contract af, de saldering regeling voor de particulier
is gebaseerd op los zand.
De regering wil groene energie voordelig inkopen toch?
Hoor de juichtonen van minister Kamp over de goedkope
toekomstige windparken op zee.
Waarom dan toch die zonnepanelen?
Ik ben benieuwd hoe dit verder afloopt.
Shell en consorten willen windenergie leveren door de bouw van Borssele 3&4, voor een subsidie van 5,45 €cent/kWu, 15 jaar gegarandeerd.
En Kamp berekent dan dat deze subsidie hem niet meer dan 0,3 miljard kost.
Die berekening kan onmogelijk kloppen, maar geen journalist of publicist neemt de moeite om het na te rekenen.
Ik hoorde het vanochtend ook. In één nacht is de subsidie een factor 10 minder geworden.
Gisteravond bij RTL nieuws was het nog 3 miljard i.p.v. de oorspronkelijk begrote 15.
Ik denk dat bij de NOS iemand een nulletje te weinig gelezen heeft zodat 3.000.000.000 ineens 300.000.000 werd.