Marijn Poels met Freeman Dyson.
De titel is ook meteen de beste reden om deze gloednieuwe en uitstekende klimaatdocumentaire te gaan bekijken. Marijn Poels is een doorwinterde documentairemaker en journalist van het pur sang gedreven en sociaal bewogen type. Het hart op de juiste plaats. Met de paplepel meegekregen van zijn sociaal bewogen ouders. Links en progressief, zo beschrijft hij zichzelf. Deze documentaire financierde hij bovendien volledig met eigen middelen.
Marijn Poels is zich bewust van de gevoeligheid en de polarisatie wanneer het onderwerp klimaatverandering ter sprake komt. Elke zweem van belangenvermenging of bevooroordeling moest daarom worden vermeden. De kwaliteit van de film is bijzonder hoog en dat is buitenlandse vakjuries niet ontgaan, zo mocht Marijn al twee bekroningen voor beste documentaire ontvangen, eentje in Berlijn en eentje in Los Angeles.
Wat zo mooi en meeslepend is in deze documentaire is de onwetendheid van de maker. Marijn valt werkelijk van de ene verbazing in de andere. Je kan het ongeloof, de verwondering en soms zelfs de vertwijfeling gewoon van zijn gezicht aflezen. De prachtige camerabeelden en overgangen, samen met de nodige rustpunten, geven de kijker pauzes en tegelijkertijd een drang naar meer informatie. De manier waarop het onderwerp wordt aangepakt, de woorden die worden gebruikt om de informatie te duiden, maken de film uiterst geschikt voor de leek. Ook voor wie dacht dat er maar één mening bestond over het onderwerp klimaatverandering en CO2.
53 wetenschappers aanschrijven en slechts 2 willen in gesprek gaan! Voor Marijn is deze doodeerlijke zoektocht een openbaring. Alle zekerheden over
klimaatdoem, en de CO2 waarheid verschrompelen stuk voor stuk. Vandaar de gekozen titel “The uncertainty has settled”. Omdat Marijn ook open van geest met wereldvermaarde wetenschappers zoals Freeman Dyson en Piers Corbyn gaat praten. Dat zijn zogenaamde sceptici in het klimaatdebat.
Normaal praat je niet met zulke sceptische mensen in het klimaatdebat, zeker niet als je uit de leefwereld komt waarin Marijn is opgegroeid. Dat zijn immers klimaatnegationisten. Te vermijden volkje! Althans, dat is de mening van de stam van de politiek correcte progressieve milieuactivisten. Een stam waartoe Marijn dacht te behoren. Tot hij ging praten met die negationisten en moest vaststellen dat deze geen vuur spuwen of kleine kindjes opeten. Ook de bokkenpoten en de staart van de duivel bleken te ontbreken. Dan val je vanzelf van je geloof.
Marijn schreef maar liefst 53 wetenschappers aan die de zogenaamde consensus over het klimaat verdedigen. U weet wel de mensen die mordicus volhouden “the debate is over and the science is settled”. Slechts twee waren bereid om met hem te praten. Ook dat was een schok voor de filmmaker. Waarom willen die mensen niet eens praten met een journalist die eigenlijk van het onderwerp niet eens veel afweet. Waarom willen die wetenschappers niet eens praten met iemand die eigenlijk tot dezelfde ideologische groep behoort? Bedenkelijk toch!
Het zijn ook de gesprekken met de gewone bevolking, die het slachtoffer zijn geworden van een ver-van-mijn-bed-politiek in Brussel of Berlijn, die deze documentaire zoveel meer maakt dan een opsomming van feiten om het eigen grote gelijk te halen. De menselijke factor is heel erg aanwezig. Het pijnlijk blootleggen van het falen van een politiek die gericht is op een vermindering van menselijke CO2. De verwoestende gevolgen voor het landschap en de natuur en de inkomsten van volledige bevolkingsgroepen die verdwijnen. Boeren die geen eten maar energie produceren. Het vreet aan het rechtvaardigheidsgevoel van de mens Marijn Poels.
De uitspaak van Richard Lindzen, de klimaatwetenschapper aan het MIT in Boston kwam mij voor de geest: “Ordinary people see trough man-made climate fears – but edcated people are very vulnarable”.
Ik zag ze allemaal van – “The Coming Ice Age” met Leonard Nimoy uit 1976, “The Greenhouse Conspiracy” 1990 van Channel 4, “The Inconvenient Truth“, “The Great Global Warming Swindle“, “The Boy that Cried Warming“, “Climate Hustle“, “The Year of Living Dangerously“, “Blue” – Maar wat Marijn heeft gemaakt overtreft ze wat mij betreft allemaal. Alleen “Blue” komt in de buurt.
Net zoals “Pandoras promise” van Robert Stone, een echte nucleaire renaissance in progressieve milieus heeft veroorzaakt binnen de VS, heeft deze documentaire alles om een mijlpaal te zijn in het debat over klimaatverandering en de huidige welvaartvernietigende politiek daaromtrent.
Heel veel klimaatwetenschappers en ecologisten beginnen zich trouwens heel openlijk af te zetten tegen de grote eco-bullies zoals Greenpeace, WWF en andere multinationale extremistische ecologische groeperingen. Het zijn de vijanden van de mensheid en houden broodnodige economische ontwikkeling en vooruitgang tegen. Zonder het te beseffen rijden deze organisaties en hun naïeve helpers voor de multimiljarden bedrijven en grootbanken.
Europese Politici beseffen nog steeds niet dat ze de woordvoeders en uitvoerders zijn van deze kleine doch zeer goed georganiseerde groep gesubsidieerde extremisten. De dag dat ze dat beseffen, is hun rijk over. Documentaires zoals deze, kunnen hierin een katalysator zijn. De dag dat gevestigde pers wil inzien dat het opzettelijk verzwijgen van informatie, populisme en extremisme in de hand werkt, is wellicht niet veraf.
Eigenlijk zou iedereen deze documentaire moeten zien, van politici over beleidsmensen, journalisten, activisten van Urgenda en klimaatzaak over academici en zeker en vast de scholen. Laten we hopen dat dit artikel u kan aanzetten om te gaan kijken. Daar zal u geen spijt van hebben.
Vertoning
3 maart
NIEUWE SCENE VENLO 19:45 + 22:00 TICKETS
8 maart
KINO ROTTERDAM 20:30 TICKETS
2 van de 53… Dat is 97%. Waar heb ik dat getal eerder gehoord…?
” Europese Politici beseffen nog steeds niet dat ze de woordvoeders en uitvoerders zijn van deze kleine doch zeer goed georganiseerde groep gesubsidieerde extremisten. De dag dat ze dat beseffen, is hun rijk over. ”
Dat denk ik niet meneer Jacobs, want dat RIJK is allang een feit. De politici en het bedrijfsleven zijn geslaagd in hun opzet om een nieuwe economische orde te installeren op basis van het CO2/ klimaat verhaal. Inmiddels hangt de stad (Utrecht )vol met posters met daarop de aankondiging van de directeur van Philips dat hij de aarde gaat redden of met Rogier van Boxtel, die President Directeur van de NS blijkt te zijn en ook roept dat ie de aarde gaat redden met treinen, die voor 100 % op groene stroom rijden; de rijdende trein als metafoor. Vorige week ben ik wezen kijken in het Spijkerkwartier, een wijk met portiekwoningen uit het begin van de vorige eeuw, die door Liander, het netwerkbedrijf van NUON, elektrisch gemaakt gaat worden op basis van een overeenkomst met de gemeente. Ik kan u nog een hele rits voorbeelden geven die duidelijk maken dat er geen weg meer terug is. Nee, science is niet settled, maar de business des te beter. De geldstromen lopen en er is niemand die ze tegenhoudt. Trumpie, dachten we nog even, maar die is na een wek regeren al in zijn eigen zwaard gevallen. Mosterd na de maaltijd die film (en volgens mij doodsaai ook).
“The business is settled” . Prachtig opgemerkt!
Bert
Heb je deze film al gezien?
En wat de geldstromen betreft, de burger zal er op enig moment achter komen dat ze honderden euro’s per maand kwijt zijn aan opslag duurzame energie en extra netwerkkosten.
Ook zal duidelijk worden dat een Amalia windpark door het jaar heen net zoveel stroom weer afhankelijk met pieken en dalen zal leveren als een goed regelbare vraaggestuurde fossiele centrale van 48MW.
Wil je een centrale sluiten dan zul je de stroom van 300 Amalia windparken nodig met de noodzakelijke back up als er geen of te weinig wind is.
Een black out van enkele dagen is genoeg.
@ Hugo ,
heb oa van jou geleerd hoe het allemaal werkt hoor, maar je ziet toch wat er gebeurt in de praktijk ?
We hebben nu honderdduizend miljoen keer vertelt dat de wind maar 2000 uur per jaar waait en dan ook nog random. Men haalt de schouders op en gaat verder met het uitvoeren van de werkzaamheden. Gisteren werd de eerste buurtbatterij geplaatst. Ik ben vanaf 2007 getuige geweest van een proces, waarvan ik nooit gedacht had dat het zo werkte.
Welja, de aarde was ooit ook plat.
Dus om nu maar gewoon zomaar de strijdbijl neer te leggen lijkt mij geen optie. Anders was de aarde nog steeds plat geweest.
Bert
Een buurtbatterij om de fluctuaties in het buurt gebruik af te stemmen o.a. op de weer afhankelijke stroom van zonnepanelen in die wijk.
Zo denkt men het netwerk te ontlasten door lokaal pieken op te slaan.
Bedenk daarbij dat ons gebruik van energie in de vorm van elektriciteit ongeveer 14% is van het totale energiegebruik en dat huishoudens niet veel meer stroom gebruiken als 20% van die 14%.
Die buurtbatterij heeft vrijwel geen effect.
Ze vergeten de laad en ontlaadverliezen van de opslag van zowel de zonnestroom als de pieken op het net.
Het totaal rendement gaat onderuit.
Daarnaast pieken zonnepanelen sterk je hebt al veel capaciteit nodig om dag en nacht te overbruggen en voor seizoen opslag kom je heel veel tekort.
Daarnaast zijn batterijen eindig na 1000 cycli zijn ze weinig meer waard. Kijk maar eens naar de laptopbatterij die werkt ongeveer hetzelfde.
Het achterliggende verhaal:
Wat er aan de hand is is dat tesla dacht thuisbatterijen te kunnen verkopen. Dat mislukte.
De volgende stap was dat Eneco de verkoop heeft overgenomen en probeerde ze te verkopen als huisbatterij met de garantie dat Eneco de gebufferde stroom tegen vergoeding zou kunnen gebruiken en dat was helaas ook geen succes.
Nu komen ze met buurtbatterijen en dat is het paard achter de wagen spannen. De verliezen zijn te groot en de buffer capaciteit is veel te gering.
Hier de reclame van Eneco.
“Pionier nu verder
met Eneco en Tesla Powerwall
Je wekt al je eigen stroom op met zonnepanelen? Mooi! Pionier dan nu verder met Tesla Powerwall, SolarEdge en Eneco. Kies voor de Tesla Powerwall en sla je opgewekte energie zelf op. Schrijf je in voor een Tesla Powerwall 1 (uitverkocht) of voor een Tesla Powerwall 2, die vanaf april 2017 op de markt komt. En door je thuisbatterij samen met andere Powerwall bezitters te delen in Eneco CrowdNett help je het gebruik van kolencentrales terug te dringen. Zo zet je met ons de stap naar een nieuw energienet en brengen we de CO2-uitstoot terug.”
https://www.eneco.nl/actie/crowdnett/
Alsof je met dit soort gerommel in de marge ook maar een kolencentrale minder nodig zou hebben.
Ja @ beste Hugo . Dat weet ik allemaal al heel lang . In 2009 dacht ik nog dat het allemaal zo’n vaart niet zou gaan lopen vanwege het opslagprobleem . Toen eenmaal de windmolens wel kwamen, dacht ik dat het wel daarbij zou blijven . Niet dus. De eerste batterij is geplaatst en binnenkort staat het hele land vol.
Vanochtend kwam ik het volgend boek tegen. Het vertelt hoe de milieubeweging tot stand kwam en wie er aan de touwtjes trekken en er dik aan verdienen.
file:///C:/Users/Ger/Desktop/The%20Greening%20-%20The%20Lawful%20Path.webarchive
Bedoelt u soms deze : http://www.lawfulpath.com/ref/greening.shtml
Oeps! Ik lees dit verhaal en val van mijn stoel. Want delen (zoals 8) hiervan lijk ik wel te hebben overgeschreven ( in http://www.davdata.nl/knollenland.html ) terwijl dit artikel van 1989 stamt.
Deze sluit daar wel mooi op aan:
https://www.facebook.com/NEWSLGBT/photos/a.220530961299361.64933.206630642689393/1465302240155554/?type=3&theater
Wat mooi dat deze Marijn Poels dit gedaan heeft. Met name de onbevangenheid!
Hopelijk kan deze documentaire ook elders in het land vertoond worden. Ofwel via climategate.nl als video te koop aangeboden ?
Hier het onderzoek waarom gebruik van thuisaccu’s in de praktijk meer co2 uitstoot zl gaan betekenen.
Eneco zit er dik naast zoals zo vaak.
THUISACCU BIJ ZONNEPANEEL KOST ENERGIE
“Huisaccu’s zijn inmiddels gewoon te koop. Onder andere autofabrikant Tesla biedt ze aan, onder de merknaam Powerwall. De kosten van een accu met een inhoud van 14 kWh zijn ongeveer 7500 euro exclusief BTW. Maar wat doet zo’n accu nu precies? Twee onderzoekers van de University of Texas in Austin simuleerden dat met behulp van verbruiksdata van 99 woningen. Het bleek dat deze gemiddeld aanmerkelijk méér energie gingen gebruiken, aldus een bericht in Scientific American.”
https://www.deingenieur.nl/artikel/thuisaccu-bij-zonnepaneel-kost-energie
[aanmerkelijk méér energie gingen gebruiken]
Logisch toch :-) Want “renewable” energie heeft alleen vaste kosten. Je kunt de lampen permanent laten branden.
Ik overnacht wel eens in een berghut. Daar komt het water met een slang uit de beek iets stroomopwaarts. Die kraan zet je bij aankomst open en pas de volgende dag bij vertrek weer dicht.
Als je bij solar PV accu’s gaat zetten, sleur je de EROI met de helft omlaag en maak je de terugverdientijd nog langer.
Overigens die grote Powerwall van Tesla/Solar City van 10kwh is vorig jaar al uit productie genomen. Ze gaan alleen verder met de Powerwall van 7kwh.
@Bert Dat gedoe zal over afzienbare tijd in zijn eigen zwaard vallen omdat de kosten absurde proporties zullen aannemen. zIe mijn verhaal over Jesse klaver van een paar dagen geleden. Bij 25% duurzame energie lopen de kosten op naar € 450 per huishouden per MAAND (dit getal noemde Dijsselbloem ook). Een kind kan snappen dat al bij 16% in 2023 er een revolte zal komen en dat het Eco Industriële Complex ten einde komt. Business is stettled …. maar niet voor heel lang.
Lol
1 in Duitsland praat je voor hetzelfde over 2 tientjes bij normaal gebruik (voor zuinige mensen is daar nog aanzienlijk op te besparen )
Waarom toch iedere keer weer die ongeïnformeerde desinformatie verspreiden ?
Dag @ Jeroen . Ik help het je hopen. Gezien de bedragen lijkt het logisch dat er opstand uitbreekt. Maar zal dat zo zijn ? Toevallig las ik vandaag op de site van de gemeente Utrecht dat ze daar al nadenken over het instellen van een fonds om de energie armut te bestrijden . Wat ik denk is dat het dezelfde kant gaat als met de toeslagen. Kan je het niet meer betalen ? Nou, dan vullen we het gat op met een toeslag.
We gaan zien hoe lang de kantelklok gaat terug- tikken http://bureaulesswatts.nl/2017/02/17/de-kantelklok/
Mag ik in die gekantelde biobased economie weer een jas van zeehondenbont aan?
Bert
Bij meeden en rond Stadskanaal staan ze nog lang niet.
En de politiek die laat het volledig afweten.
https://www.youtube.com/watch?v=MKiqXwinrts
En kijk hier eens naar.
https://www.youtube.com/watch?v=hWlthpqmMSw&t=18s
En deze is nog beter.
https://www.youtube.com/watch?v=9akJz9–NKA
Nu maar afwachten hoe dit verder zal gaan.
Bert
Dat zal geen kantelen worden maar een ineenstorting.
In de jaren 50 en 60 waren er nog veel vakmensen die in staat waren om iets te maken of te bouwen.
Een radio bestond uit onderdelen die uitwisselbaar waren zodat repareren niet ingewikkeld was. Veel mensen hadden een moestuin nu komen de boontjes uit Afrika.
Nu staan we straks allemaal met de handen omhoog omdat het gemiddelde product een ingebouwde levensduur heeft.
Van het koffiezet apparaat gaat een relais van 60 ct kapot en wordt het apparaat na 1500 uur + of nis 2 uur weggegooid.
Met andere woorden beginnen met het kantelen van mensen om de instorting te voorkomen
ik weet niet precies wat je bedoelt @ Hugo . Lees je nu uit het stuk dat IK dat vind ?
Nee Bert
Het is meer een doordenken op het thema ontbreken van voldoende energie en wat daarvan de effecten zijn op de huidige mens die gewend is dat hij met zijn mobiel op zak alles kan regelen.
Dat is inderdaad een belangwekkend onderwerp: hoe gaat de maatschappij er uit zien als minder energie beschikbaar is.
Als kleuter ging ik 1 x per week in een teiltje. Moeder huurde 1 dag per week een wasmachine en wij kinderen mochten aan de wringer draaien. Er was geen auto, geen TV. Het huis werd verwarmd met 1 kolenkachel die in de huiskamer was opgesteld. ’s winters vroor het op je slaapkamer.
De meest energie zit in verwarming. Dan de 70 liter peut per maand voor de auto. Verborgen energie zit in de buitenlandse producten, zoals de Chinese zonnepanelen. Ook in machines die onze infrastructuur aanleggen en onderhouden: graaf- ,bagger-, heimachines, hijskranen. Verder hangt onze welvaart af van de industrie (staal, chemie, beton, keramiek, glas, elektronica)
Ik denk dat de bovenstaande filmpjes in een bibliotheek thuishoren.
Hoe is het nu verder gegaan?
De actiegroep storm meden heeft zich opgeheven het bestuur wil niet aansprakelijk gesteld worden voor toekomstige acties zoals in 2016.
Landbouwers in Meeden beschuldigen actiegroep Storm Meeden van sabotage. Hun akkers liggen bezaaid met objecten die hun machines kunnen beschadigen.
“Op akkers in Meeden zijn de afgelopen dagen tientallen conservenblikken gevonden waar ijzeren pinnen uitsteken. Ze zijn volgegoten met beton. De boeren zijn nu druk met de oogst. Volgens hen kunnen de obstakels grote schade aan hun combines en persoonlijke ongelukken veroorzaken. Twee agrariërs zouden aangifte hebben gedaan van vernieling van hun machines.”
http://www.dvhn.nl/groningen/Het-is-weer-hommeles-rond-de-windmolens-in-Meeden-21567207.html
Daarna werd het weer stil maar ik zou wel eens ondergronds willen kunnen kijken.
@ Hugo, Met het stukje laat ik ahw de kantelburger- hangend aan het stroominfuus van zijn smartphone – kijken naar waar ie heen wil . Nu weer terug naar het verhaal van Jan Jacobs. Ik heb het filmpje over Meeden gekeken. De vrouw vertelde van een gevecht tegen de Provincie over het plaatsen van windmolens. Misschien dat ze niet in Meeden komen; in de rest van Nederland boven de lijn Amsterdam hebben ze de bevolking wel! klein gekregen. Onlangs heb ik een rondritje gemaakt door het prachtige Gaasterland. Overal in in het blikveld, in de ooghoeken en in het ijsselmeer zie je die PL…. apparaten. Het cynische is dat de eerste windmolen(s) werden gebouwd in – Friesland – door geitenwollen sokken- figuren, die door iedereen werden uitgelachen. “Haha, leveren alleen stroom als het waait man “, ga is aan woark ” , riep iedereen. Maar de burger wilde een schone wereld en het bedrijfsleven zag steeds meer kansen. De burgers dwongen politiek partijen tot het maken van keuzen die werd omgezet in wetgeving en ziehier het resultaat. Shell, Unilever Siemens , Ns , allemaal zijn ze groen geworden en laven zich aan de subsidietiet van EU en overheid en in buurthuizen worden emotionele bijeenkomsten gehouden .
Windhandel. Verfoeide subsidieziekte door de politiek wordt gesteund door “duurzaam” links en rechts. Maakt niet wat het kost. Maakt niet uit of het duurzaam is. Maakt niet uit dat het klimaat er niets aan heeft. Dat is Nederland.
In het kader van bovenstaande voeg ik dit stukje tekst toe uit de column van ons aller Bart Wagendorp in de VK van hedenochtend . Het gaat over Polman de CEO van Unilever: ” Aan de betrokkenheid van Polman bij het project kan het niet liggen. Uit alle interviews en portretten die ik met en over hem las komt hij naar voren als een oprecht en bevlogen man. Hij wil ‘de wereld een beetje beter maken’, zei hij tegen Smit en Van Oranje. En: ‘Het is de taak van het bedrijfsleven zich over de wereld te ontfermen.’ “.
Verder stond er overigens nog een artikelen in de VK over Shell dat nu door de alarmisten tegen de borst wordt gedrukt .
Bert
Ik blijf er bij dat de wal het schip gaat keren.
Siemens heeft enorme winsten gemaakt met windmolens ze weten donder goed dat je daarmee geen energievoorziening kunt opbouwen. 50% van de tijd minder dan 20% van het opgestelde vermogen en d e rest voor een deel in niet inpasbare pieken
Shel heeft jaren terug gekozen voor gas en heeft de tankers klaar liggen en met een deal met natuur en milieu is de sluiting van de kolencentrales doorgedrukt
Unilever heeft wat goed te maken als grootgebruiker van palmolie en de NS slijmt met de politiek. Ze weten donders goed dat 80% van de stroom uit fossiele centrales komt.
En alle snelle winsten komen rechtstreeks van de burger die binnen 5 jaar heus wel door heeft dat er iets niet klopt.
Hoe lang denk je dat dat zo nog door kan gaan?
@ Hugo,
‘Het is de taak van het bedrijfsleven zich over de wereld te ontfermen.’ ( ” polman ” )
Deze tekst zegt genoeg lijkt me. Zelfs een belezen iemand als Bart Wagendorp valt blind voor zijn woorden.
Op mijn site schrijf ik artikelen waarin de rode draad onderhavig mechanisme telkens terugkeert. Het is en kwestie van tijd voordat het ‘gewoon ‘ is geworden en de burger het niet eens meer in de gaten heeft. Als voorbeelden : afvalinzameling, spaarlampen, zorg ( €. 5400 per capita /jr ) . Wij zijn heel erg vrij, maar tegelijkertijd geketend.