Vandaag bezocht ik- met pijn in het hart- het voorheen meest idyllische stukje van de Noordelijke Friese Wouden bij Veenwouden, waar een eeuwenoud steenweggetje door het coulissenland kronkelde. De Centrale As is hier vierbaans als streep doorgelegd, en wat rest zijn ontwortelde boomstronken van eeuwenoude singel-eiken, berken, meidoorns, inheemse rozen, vuilboompjes.
Bij wijze van zelfkastijding ga je dan toch. Snik, en lees HIER de historie van totstandkoming.
Geen enkele moeite is gespaard om de kosten zo hoog mogelijk te maken bij die vierbaansweg van nergens (Opeinde/Garyp) naar helemaal nergens (Tietjetrekkeradeel).
Het is bij mensen met een IQ van maximaal 100 niet moeilijk voor te stellen wat hun overwegingen waren voor deze weg.
- Beter in 1 keer goed, dan doen wat de bevolking wil, dat heet dan bestuurlijke daadkracht.
- Het is maar gratis geld, namelijk van het Rijk/de belastingbetaler (een half miljard euro, die de regio nooit zal terugverdienen met waardecreatie in de echte economie)
- Wai will’n dat de joigd niet wegtrekt maar wurkgleug’nhiet kraigt (de jeugd met IQ100 plus trekt nu met 100 kilometer per uur weg in plaats van 80)
- Je moet toch wat.
En met name dat laatste argument gaf de doorslag. Iet Giet Oan.
Wel, het moet gezegd: geen volkje dat zo nijver en kundig asfalt kan aanleggen als de Nederlanders. Zodra Maynard Keynes bij de Nederlandse overheid aanschuift om de bouwsector door magere economische tijden te loodsen met gemeenschapsgeld en Crisis en Herstelwet, dan zet ieder ingenieursbureau haar beste beentje voor.
Er is toch niemand die je kan tegenhouden.
Je zegt: het gaat 250 miljoen kosten om het politiek te verkopen, en dan mag je daarna kosten overschrijden. Een weg terug is er niet en subsidie moet rollen.
Hoppa, hier nog een aquaduct met gesubsidieerde spelfout, een akwadukt. En hoppa, daar nog even onder het spoor door, kon ingenieursbureau X/IJ nog even het beste van zichzelf laten zien.
De meest wonderlijke ingenieurscreatie vormt de natuurcompensatie. Wanneer je er als argeloze automobilist onderdoor rijdt, dan vraag je je al af: wat mag dat nu weer in godesnaam zijn. Kunst…. of zo?
Zo’n stalen installatie van de Rietveldacademie ‘Zonder Titel’, maar bovenal: Met Subsidie. Kunst…. in Friesland? Wai sain toch sssso gw’oan gebleuv’n?
Dat kan het dus niet zijn.
Het lijkt ook wel een technisch communicatiemiddel. Hebben ze in Drenthe de Lofar-telescoop met hypergevoelige antennes om de oerknal af te lezen….dan heeft Friesland nu een eigen variant om met krachten in de ruimte te communiceren. De Boerknal!
De bevolking krimpt. Dus weinig verstoring van je signaal.
Maar dan langzaam begint het te dagen. Nee, dit is natuurcompensatie. Het heeft zelfs een officiële naam. Een Hop Over, in het genre eekhoornbrug, dassenroltrap, haasje-over (Ecoduct), otterzwemparadijs met vloerverwarming, vleermuis-flyer. Een marter-crossover zodat de steenmarter in het ene weiland ook in het andere weiland de jonge vogels kan opeten zonder zelf als roadpizza te eindigen. En nou godsamme doe er een hamster-hangover bij.
Cognitieve dissonantie in haar ecologische vorm.
Het idee is als volgt. Je vernielt meer dan 700 hectare coulissenlandschap met singels en smijt een een kwart tot half miljard euro gemeenschapsgeld over de balk. Je weet zelf ook wel: daar wordt het landschap niet beslist mooier van. En er zit geen (terug)verdienmodel achter 2 minuten tijdwinst voor een paar duizend mensen uit Tietjetrekkeradeel en Dokkum.
Je vernielt dus publiek kapitaal en leefgebied van dieren. Terwijl de overheid tegelijk nog nooit zo hard riep dat ‘biodiversiteit’ zo belangrijk is en ‘groen’, duurzaam vooral ook, ja duurzaam.
En daar plak je dan twee vleermuispleisters over. Een Hopover. Een flaaiover voor de vleermuuz’n. Het schijnt dat die vleermuizen hier staan te dringen, als kinderen bij de rollercoaster van de Efteling, wie er als eerste over mag. Ze vechten er om.
Nou ja, zo kan het ook. Die Fo’ar oit gong, als die vooruitgang enkel over vierbaans asfalt gaat en je de mentale vermogens ontbeert iets beters te verzinnen. En als je van asfalt houdt en opschieten, dus vanuit automobilisten-perspectief gezien, het moet gezegd: dan is het een fantastische weg.
Als je hier niet moet zijn, kun je nog vlotter wegkomen, zo vatten we de belangrijkste winst van de Centrale As even samen.
In de tussentijd blikken we weemoedig terug en zingen de melancholieke Waldsang met Nynke Laverman mee, klaar om de Herder te trekken, het mes van Solingen-staal dat alle problemen oplost.
Alles foar dat smarge rotjild.
..en even verderop, je moet hogere verkeerskunde gestudeerd hebben om met die Haak Om Leeuwarden dwars door weidevogelgebied in Leeuwarden te willen komen. Het is dat je er bijna nooit hoeft te zijn, zo’n slap aftreksel van een echte stad. Dus in dat opzicht is die andere 800 miljoen euro gemeenschapsgeld goed besteed.
Vlot om Leeuwarden heen kunnen, en dan straks ook door een aquaduct met gesubsidieerde spelfout: akwadukt.
Regeren is vooruit zien! Achterom kijken zou ook maar droevig stemmen, wie weet heb ik gewoon betere oogkleppen nodig.
“…wat mag dit zijn voor wonderlijke creatie?” ……..variatie op een brug voor migrerende eekhoorntjes?
Géén eekhoornbrug maar een “vleermuispassage”.
https://www.wegenwiki.nl/Vleermuispassage
Dat staat ook al in de tekst joh debiel,
Een reden om bij Climategate weg te gaan is het hoge gehalte proleten hier, die ik met kritiek over doelmatigheid van natuurgeld, en sarcasme over menselijk falen (waarbij ik mezelf ook niet spaar, want alle mensen zijn een tikkeltje hypocriet, en ik ben mens) misschien op het idee bracht: De Natuah, wat Duah, heuh dat denk ik oook oeh oeh, subsidie neuh! See Ooo Tweu? Neuh!
Dan ben ik spreekbuis van de verkeerde stam geworden, ook al weet je dat mensen niet voor zichzelf kunnen denken maar meestal in sociale associaties, zoals je dat ook bij politiek ziet waar men wat roept over ‘de linkse’ versus ‘de rechtse’ in plaats van integer versus corrupt (deugden en ondeugden), lokalisme versus kosmopolitisme (wat is je plaats in deze wereld en hoe geef je die vorm) enzovoort
Alsof natuur mij net zo koud zou laten als de gemiddelde VVD-proleet van ‘de natuah mag nie in duh weg zittuh’ Oeh Oeh Oeh Oeh
Weet je wat pas echt duur is? De 26 miljard euro voor ABN Amro: DAT was duur
En dat gezever over ‘de economische groei zus’ en BNP zo, hoe zogenaamde intellectuelen daarin meelullen, die hier na hun pensioen plots de Galileo in zichzelf ontdekten om met hun selectieve intelligentie te vertellen dat de rest gek is geworden en zij niet, omdat ze op een hoekje van internet het licht zagen, mensen die dit blog kaapten en zich dan plots medestanders noemen.
Ieder heeft zijn eigen stopwoordjes, signaalwoorden om aan te geven in welk ‘kamp’ ze zitten en welk kamp slechter is dan zij, maar slechts weinigen doordenken ook wat ze nu eigenlijk werkelijk zeggen
Hoe vertekend is het BNP; wat is dat nu voor graadmeter voor waarde-creatie. Je kunt je BNP ook opblazen door geld rondpompen in een klein deel van je economie, terwijl je middenstand verder uitholt. Op zijn best is het de minst slechte graadmeter
En wat is ‘economische groei’ behalve tegen de schuldenberg op moeten klimmen, waar je misschien meer waarde in stand zou houden door fundamenteel te snijden in lasten. Dat doen grote bedrijven immers ook om de balans te poetsen.
En dan dat leeghoofdige en uitzinnige gelul over ‘de markt’ de ’tucht van de markt’, wat een balance of nature-=achtig holisme maar dan geprojecteerd op ‘de’ economie die ook alleen op papier bestaat
Hoeveel leuke initiatieven vallen om, doordat ze te hoge lasten moeten bolwerken, de kleinschalige sociale ecologie op menselijke schaal
De afgelopen 13 jaar kon ik met lage lasten in vrijheid de wereld exploreren, maar bij hogere lasten word je gedwongen tot slavernij, want ‘vrijheid’ is een volledig leeg begrip. Het is bestedingsvrijheid. En zo kon ik ook lekker tegen alles aan trappen omdat je bijna niemand voor geld te vriend hoeft te houden
Zodra geld een rol speelt, dan moet je op je woorden gaan letten. Hoezo vrijheid van spreken? Dan moet je zelfs op je IMAGO gaan letten. Je schijn-zelf, je mag niet meer eens lekker oprecht uithalen omdat men dan 1 momentopname van je acteren gebruikt om je gehele wezen te vloeren uit tribalistische wraak.
Wanneer je bang bent voor sociaal-economische uitsluiting, dan is al snel niemand meer onafhankelijk, en beginnen de compromissers. Dat is ook de tragiek van veel moderne ecologen, die alleen geld kunnen verdienen bij een onderzoeksbureau, dat bij dit soort projecten niet meer kan doen dan meelullen met de overheid en schade beperken. Het is ze te vergeven
Zo lijkt natuurbescherming in de zin van landschapsbehoud ook soms weinig meer dan: Lasten Verlichten. Zonder de noodzaak om stijgende hypotheekschulden, energielasten en bureaucratische lasten af te lossen zou meer groen gespaard blijven.
Die arme boeren kunnen ook weinig anders dan verder intensiveren, wanneer zij moeten concurreren met markten waar producenten de lasten veel lager kunnen houden en wanneer ze tegelijk de ene milieuregel na de ander op het bord krijgen zonder rendements-toetsing. Daarom heeft dat ‘boer bashen’ van milieuclubs ook zo weinig zin (behalve dan stoom afblazen, zoals hier), omdat ze van autonome trends last hebben.
Zo, Uch, ik heb gesproken :-) Tijd om weer wat nuttigs te doen vandaag.
Rypke, een niet-groeiende / dalende economie (BNP) heeft het zelfde negatieve effect op de wereldgezondheid als een “prolonged sunspot minimum”.
@Scheffer, je zou je eens moeten verdiepen in ‘hoe’ die economische groei eigenlijk kunstmatig tot stand gekomen is laten we zeggen de laatste vijftig jaar.
De afgelopen decennia is die zogenaamde ‘groei moet religie’ instand gehouden met telkens weer nieuwe monetaire noodverbanden.
Van de hoge inflatie in de jaren zeventig, die werknemers het ‘gevoel’ gaf dat hun lonen bleven stijgen, naar de pijlsnel oplopende staatsschulden in de jaren tachtig. Daarna volgde in de jaren negentig de groei van het private krediet: hypotheken en creditcards. Weet je nog met uiteindelijk de Lehmann crisis…!!
Met de crisis van 2008 was ook dat medicijn uitgewerkt.
Wat rest zijn de centrale banken. Hun geldinjecties, ‘financiële doping’ voor de ‘groei moet junks’ zoals jij.
Maar iedereen weet: je kunt niet eeuwig doorgaan met maandelijks tientallen miljarden euro’s in het financiële systeem pompen.
En maar door lullen over BNP’s en schuldenlasten die wel of niet verantwoord zijn.
@Rypke laat op ‘friese schaal’ de volstrekte asfalt waanzin van dat door geschoten groeimodel zien. Want idnerdaad wat gaan de inwoners van Dokkum doen!! met die paar minuten tijdwinst. Weet jij het als groei-moet! gelovige? ik niet.
Wilde dat ik je een +10 kon geven. Zeer goed geformuleerd!
In grote lijnen hetzelfde wat ik vertel als iemand aankomt met het zwetsverhaal van groei-moet.
Lehmannen met hun ponzi-schemes moeten achter de tralies. Economen hebben geen oplossing voor een alternatief voor huidige economie en groei. Marxisten daarentegen hebben dat altijd wel, maar dat wil een gezond denkend mens niet meer, na de herhaalde faillissementen van deze desastreuze ideologie. We gaan dus op voor de volgende onvermijdelijke economische recessie. Het is niet anders, bereid je maar voor. Het foute bij een economische crises is dat er wordt bezuinigd, terwijl juist de economie moet worden aangevuurd door extra (overheids-) investeringen.
@ Dhr scheffer; “De economie aanvuren ” Dat doet de overheid nu met het energie-accoord. toch ? 100 miljard voor windmolen-plannen wordt gegarandeerd door de overheid. Plannen waar geen enkel bedrijf brod in zou zien . Zo’n economie heeft verdomd veel weg van een ‘ geleide ‘ economie. De overheid is op de stoel van de ondernemer gaan zitten en vult de gaten met geld van de burger. Er is helemaal geen groei meer als je de schillen eraf haalt. laat onverlet dat ik het eens ben met schrijvers dat ‘we’ niet altijd maar kunnen blijven ‘groeien’ tot in het oneindige . dah ken nie.
Economie aanvuren is belasting verlagen voor banenmotor in de MKB en grenzen stellen aan toevloed van bijstandsgenieters en dus niet milieu-/eko-belastingen heffen die slechts de algehele economie omlaag halen.
Even simpel geredeneerd. Bomen nemen CO2 op en staan zuurstof af.
Er is een wereldwijde hetze tegen CO2 zoals iedereen weet, want het is een ‘gevaarlijk’ broeikasgas.
Ehm… waarom worden er dan zoveel bomen gekapt?
En niet alleen in Friesland.
laat ik verder benadrukken dat ik niet aan boer-bashing doe. Boeren produceren echte waarde, alleen ze zitten klem tussen overregulering, de overheid en de banken
Hoogste tijd om ze meer lucht te geven