De provincie Friesland vernielde recent nog honderden hectares top-weidevogelgebied bij Wirdum en Goutum via aanleg van de Haak om Leeuwarden- luxe-asfalt van 900 miljoen euro subsidie voor de bouwsector met gebruik van de Crisis en Herstelwet.
Op resterende broedgebieden voor kieviten verrijzen in Friesland nu mogelijk- met subsidie van de provincie- ‘zonneweides’, zoals van 42 hectare bij Wirdum.
Het Foens Skjinne Enussie (provinciaal Klimaatwaan-fonds) is daarvan een financieringsbron. Dit fonds betreft rond de 90 miljoen euro niet aan burgers teruggegeven dividenden van de NUON-verkoop. De PvdA vond er een betere bestemming voor: ut klimaet.
Subsidie voor de installatiesector.
Subsidie-woestijnen
Bij Wirdum staat een gesubsidieerde siliciumwoestijn van 42 hectare in (deels voormalig) weidevogelgebied op de rol, die tot commotie leidt. Tegelijk is het eierzoeken ook dit jaar verboden, om de kievit te beschermen. Die 10 bejaarden met liefde voor de kievit van de BFVW die vormen een ernstige bedreiging voor instandhoudingsdoelen :-)
Ik geef hier even een foto van zo’n silicium-subsidiewoestijn bij Delfzijl. De toekomst van weidevogels EN de spannende toekomst van zonne-energie in Nederland in 1 beeld.
Het is retorisch onmogelijk om tegen ‘schone energie’ te zijn in de hijgerige karikatuur-samenleving die massamedia als de Leeuwarder Lugenpresse helpen veroorzaken. Je bent ook niet tegen de wereldvrede. Voor redelijke discussie is geen ruimte tussen de reclameblokjes.
Kijk je naar de grootste breedbeeld-tv ter wereld- de realiteit buiten- dan zie je ongeveer wat ‘schone energie’ dus in dit geval inhoudt. We doen er nog eentje:
En je krabt je achter de oren krabben: is dit nu goed voor weidevogels? Het is alvast goed voor de subsidie. Juist op braak-terreintjes- hier ‘industrieterrein’ genoemd- vinden kieviten en scholeksters nog broedgebied, waar ze van regulier boerenland- de facto ook industrieterrein- al lang vertrokken.
Maar als je op papier schrijft ‘industrieterrein’ denkt iedereen ‘oh dan geeft het niets’. En mensen geloven de leugen zodra die met sociale autoriteit gedrukt staat. Wanneer je zelf nadenkt en waarneemt wat je ziet met je boerenklompen aan, dan heet je al snel ‘extreem’. Dus laten we deze extreme foto’s voor wat ze zijn, en publiceren we een ‘wetenschappelijk’ rapport waarin wordt aangetoond dat Recht toch krom is.
Toch zijn veel industrieterreinen biologisch rijker dan de moderne kuilgrasmatten die ‘weide’ heten.
Grutto-productieboeren
Je kunt de boeren niet verwijten dat zij die grond verkopen aan een gesubsidieerde opkoper. Ontwikkelruimte heb je nauwelijks met door Brussel en milieuclubs geforceerde fosfaat-plafonds aan de ene kant, en hypotheekschulden bij de Rabo.
En aan de andere kant mensen als Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland die jouw land zien als hun hobbyterrein/subsidie-wingewest, clubs met een sterke lobby die het met integriteit niet zo nauw nemen.
Dat claimen van boerengrond is wat De Pater met Vogelbescherming Nederland letterlijk van plan is. Zij willen met beroep op de Vogelrichtlijn een claim op boerengronden leggen, om de grutto ’te redden’. Liefst 20 duizend hectare er bij en ze willen bovendien boeren verder hinderen in de bedrijfsvoering.
Je leest dat in een artikel van Rik Nijland De Levende Natuur, het ecologenblaadje waar ‘Meten met Twee Maten’ exacte wetenschap werd.
Er zijn nu nog 30 duizend gruttoparen, die (ondanks 35 miljoen euro subsidie per jaar sinds 1990 RZ) minder dan 4000 vliegvlugge jongen voortbrachten. Aldus een schatting van Sovon Vogelonderzoek en Kening fan de Greidefugel-subsidie Theunis Piersma met zijn door WNF betaalde leugenleerstoel.
- Per vlieg-vlugge subsidie-kaketoe die dan in Senegal op de rijsttafel belandt betalen we dus 8750 euro. En dan gaat de populatie nog met 4-7 procent per jaar achteruit.
Die 30 duizend subsidiekaketoes leven op grutto-productieland van 60 duizend hectare, beheerd door 6600 boeren. Hier bij De Deelen en Akkrum zie je ze er mee adverteren, maar ik liet ook al het terrein rond Jorwerd zien.
Boeren zijn van ‘u vraagt, wij draaien’. Nog 20 duizend hectare met grutto-productiedoelen. Of je nu aardappels verbouwt of grutto’s. Ook klimaatdoelen verbouwen ze, iedere boer heeft ook zo’n windsubsidie-generator naast het bedrijf staan.
De voorzitter van Boerennatuur.nl Alex Datema zegt hier dat je 15 miljoen euro nodig hebt voor het extra verbouwen van grutto’s op nog eens 20 duizend hectare boerenland. Bovenop die 35 miljoen euro dus. Tot nu toe gaan ze bij dat beheer dan met 4-7 procent per jaar achteruit.
Er is dus een negatieve correlatie tussen subsidie-hoeveelheid en welzijn van de grutto.
In mijn jeugd was er nauwelijks subsidie voor de grutto, en de boeren deden het er een beetje voor de lol bij met de vrijwillige vogelwachters/aaisikers. Toen was Vogelbescherming ook nog een hobbyclubje, dat daar bleef waar ze niemand tot last waren: in Zeist. Waar ze nu 13 miljoen euro per jaar binnenharken en miljoenensubsdies. Opnieuw een negatieve correlatie tussen geld en effect.
Voor een zwakke positieve correlatie tussen opwarming in anderhalve eeuw en CO2 hebben we biljarden euro’s over.
Doos van Pandora die Predatie heet
Je kunt er terecht op wijzen dat weilanden van nu qua biotoop nu geen weidevogelparadijs zijn. Maar Vogelbescherming Nederland en de Levende Natuur laten consequent de predatie onvermeld door reigers, ooievaars, buizerds, vossen, steenmarters. Ze verkopen halve waarheden. Wanneer de hele werkelijkheid je niet interesseert, dan ben je- logischerwijze- dus vooral in subsidie geinteresseerd.
En niet in effectief herstel van die grutto.
Levende Natuur-lezers kunnen wel terecht bang zijn dat- bij het vermelden van predatie als vaak belangrijkste kuikendoder -de doos van Pandora open gaat, zoals in Friesland met ‘predatorenbeheer’. Maar het vergroot de geloofwaardigheid bepaald niet van Kees de Pater en Theunis Subsidiesma. Althans niet bij mensen die gewoon nuchter de realiteit bezien.
Toen ik in de jaren ’80 de Friese weilanden afschuimde, stokjes zette bij weidevogelnesten in hoog gras van boerenland, toen was de vos nog zeldzaam, en steenmarters had je alleen in Limburgse boerenhoven, gefilmd door het bronsgroen eikenhouten natuurduo met de zachte ‘g‘.
De nieuwe weidevogel zegt ‘miauw’, en is veel leuker om te zien
Ik weet nog hoe het zien van een buizerd als 10 jarig ventje, zomaar in het weideland, een ware extase teweeg bracht.
Nu broeden buizerds zelfs op de kale grond, en je kunt een vossenbouw midden in kaal weiland vinden. In Friesland willen ze nu zelfs bomen omzagen zodat er geen buizerd op kan zitten. Dan moet je ook alle verkeersborden en paaltjes weghalen. En dan gaan ze op de grond zitten, want die buizerd is niet voor 1 gat te vangen.
Het is een ecomodernistisch succesdier, een held van de ecologie van de 21ste eeuw. Hij heeft lak aan ieder bestemmingsplan en gesubsidieerde reddingspoging. En omdat hij geen subsidie oplevert, lijkt de buizerd straks rijp voor de geweerloop. Predatorenbeheer, de Koninklijke Jagers Vereniging dreigt zich nuttig te gaan maken als schietambtenarij, bij halen van grutto-productiedoelen.
Dus ik snap De Pater ook wel.
We zien het zelfde bij het Waddendossier, waar ze consequent de vispredatie door de 20 duizend extra zeehonden op de Waddenzee sinds 1980 onvermeld laten. En vervolgens babbelen ze over ‘het mysterie van de verdwenen visstand.’
Milieuclubs schuldig aan Stille Lente
Ze zijn ongetwijfeld weer overtuigd van de eigen goede bedoelingen en morele superioriteit, die milieu-ridders.
Maar met je boerenklompen aan en kennis van basaal menselijk gedrag concludeer je: ze willen vooral zichzelf tot in lengte van jaren aan de subsidie en ‘meer onderzoek’ houden. Dat is althans de conclusie die ik hier trek. Maar argumenten met bewijs van het tegendeel staan we altijd voor open.
Ondanks een vriendschappelijk intermezzo met Natuurmonumenten wil ik ze toch vragen: wat wensen jullie met dit eenzijdige boertjepesten nu te bereiken? Wat is het rendement van fosfaat-fetisjisme voor mens en natuur?Bij een veelvoud fosfaat in 1980 en anderhalf miljoen MEER koeien in de Rijke Weide hadden we ook recordaantallen weidevogels.
Dus waarom zou fosfaat-knijperij en lastenverzwaring voor boeren weidevogels helpen?
Terwijl die lastenverzwaring een, zo niet DE grootste drijver is achter de intensivering die ons in Friesland Stille Lente gaf…Ja wat willen jullie nu bereiken, behalve jezelf verrijken?
Ik hoop dat de vogeltjes de zonne weiden , helemaal vol
schijten en dat daardoor de zonne panelen levensduur
behoorlijk verkort word
in 2012 schreef ik de ‘energiebibliotheek’ , onder andere getriggerd door discussies die we toentertijd al hadden op Linked In met oa. Jeroen Hetzler. Bij het onderwerp ‘grondstoffen’ schreef ik bij het onderdeel verdringing’ dat het voor de hand zou liggen dat de eigenaar van de grond de hoogste opbrengst zou nastreven. Ik had geen idee of dat het waarheid zou worden, maar de logica zei me dat het zonneweiden zouden gaan worden want tarwe, koolzaad en bos leveren maar een fractie op van wat zonnepanelen opleveren. Ik had daar een onderzoekje naar gedaan en verwacht dat de cijfers niet veel zullen zijn veranderd sindsdien. : http://bureaulesswatts.nl/de-energiebibliotheek/grondstoffen/ Het gebeurt dus echt en als ik de berichtgeving mag geloven blijft het niet bij Friesland alleen . Hier in de prachtige Provincie Utrecht gaan ze vrijwel zeker ook komen nu melk ook niets meer oplevert . De keuze ligt voor de hand. Hier zijn erg veel melkveehouders en ben ervan overtuigd dat de overheid graag een subsidiehandje gaat toesteken om hun bedrijven om te bouwen tot energiecentrales . Binnenkort fietsen tussen de zonneweiden zonder Grutto en Kieviet.
Utrecht krijgt ook zonnevelden. Een clubje fanatieke burgers wil de Rijnenburg polder volzetten met zonnepanelen en heel veel windturbines. Onder de initiatiefnemers bevindt zich Greenpeace klimaatdrammer Josje Fens. Met de missie om onze woonomgeving, landschap, natuur en groen op te offeren om ons te behoeden voor de zondvloed.
http://rijne-energie.nl/
Er zijn plannen om de Rijnenburg polder in Utrecht vol te zetten met zonnevelden en windturbines.
http://rijne-energie.nl/
Het grootste gevaar voor klimaat, milieu, belastingsverspilling en economie is te stemmen op Klaver’s fata-morgana’s. Veel wijsheid gewenst morgen!
Erger nog: men gaat Greenpeace het kabinet weer binnen loodsen (voorzover ze dat met Samson al niet waren). Na vorige keer een vooral strategische stem is er nu gestemd voor de “stabiele koers” van Rutte aangevuld met Groen Links, het CDA van de Rabobank/boeren/windmolens combine en D66. Meanwhile is er de afgelopen 48 uur 0,0000000 kWh aan windstroom opgewekt, vandaag kan misschien vanmiddag de koelkast weer draaien als het een beetje gaat waaien. Klaver zal bij een eventuele formatie met gestrekt been inzetten op sluiting van kolencentrales, Borsele en het stoppen van de gaswinning. lang leve de eerste generatie Groen geïndoctrineerde stemmers afgeleverd door het onderwijs, zij hebben gestemd.
“Friesland is niet meer hetzelfde als in de jaren ’80 toen de weidevogels het nog zo goed deden”
Nee, en toen hadden ze ook geen afgoden op een paaltje voor het erf staan!
Geloof weg, nuchterheid weg?