Kees de Lange.
Energie staat in de belangstelling, om maar eens een understatement te gebruiken. En dat is begrijpelijk, want een betrouwbare en goedkope energievoorziening is de basis voor welvaart en vooruitgang. De manier waarop de mensheid in haar energiebehoefte voorziet kan nauwelijks op nationaal niveau beantwoord worden en heeft belangrijke mondiale aspecten. Dat maakt de discussie erover niet eenvoudiger.
Een aspect dat vrijwel altijd ongenoemd blijft, is de wereldwijde bevolkingsgroei. In die delen van de wereld waar nu al de grootste mensenmassa’s wonen zijn de geboortecijfers hoog. Het feit dat in de Noord-Amerika, Europa inclusief Europees Rusland, Australië en Japan dat niet het geval is, verandert niets aan het globale beeld. De energiebehoefte stijgt sowieso evenredig met het aantal mensen, en als we ook nog een verbetering van hun leefomstandigheden incalculeren, nog heel wat sneller dan recht evenredig. Er is dus een spanningsveld tussen energiepolitiek en bevolkingspolitiek.
In principe kan die problematiek aangepakt worden door als politieke beleidsmakers naar beide kanten van het probleem te kijken en met voorstellen voor oplossingen te komen. Nu is het voeren van bevolkingspolitiek traditioneel een mijnenveld waaraan veel regeringen zich bij voorkeur niet wagen. Dat is begrijpelijk, omdat op lokaal of nationaal niveau het hebben van veel kinderen heel rationeel kan zijn, terwijl het dat op wereldschaal niet is. Laten we het voorlopig bij de vaststelling laten dat een effectieve bevolkingspolitiek meestal een illusie blijft. Wat resteert is dat slechts naar de energiekant van het dilemma gekeken wordt. En dat geeft grote problemen.
Een onderwerp dat waarschijnlijk overbelicht wordt, is de relatie tussen energiegebruik en klimaat. Vast staat dat door menselijk handelen het CO2-gehalte van de atmosfeer gestaag stijgt, maar heel wat minder duidelijk is wat de eventuele gevolgen voor het klimaat zullen zijn. De enige manier om daar vanuit de atmosferische chemie en fysica iets verstandigs over te zeggen is door te proberen kwalitatief hoogwaardige relevante metingen te doen, en die op een of andere manier theoretisch te duiden. Duidelijk is dat de kwaliteit van allerhande metingen, mede door de steeds grotere mogelijkheden van satellietmetingen, geleidelijk verbetert, al kan men zich afvragen of voor een complex systeem als de aarde de gemiddeld temperatuur (op het aardoppervlak of in de lagere troposfeer) wel een erg waardevolle indicator is. Interessanter is in hoeverre theorievorming als predictor voor toekomstige waarnemingen kan dienen. En daar wringt het.
Klimaatmodellen zijn deels gebaseerd op bekende fysica zoals de gaswetten, de invloed van de zwaartekracht, stromingsleer, etcetera. Ook veel spectroscopische informatie over broeikasgassen en hun absorptie- en emissiegedrag in het infrarood is beschikbaar. In de modellen worden met name die broeikasgassen, met CO2 als boegbeeld, verantwoordelijk gehouden voor opwarming. Echter, zonder toevoeging van een mechanisme dat verantwoordelijk is voor koeling, kan er nooit een evenwicht tussen opwarming en koeling tot stand komen. Voor het koelingsmechanisme worden aerosolen of wolken benut. De fysica van wolkenvorming is echter de achilleshiel van klimaatmodellen, omdat de onderliggende fysica niet goed bekend is. In de modellen wordt daarom de afkoeling ten gevolge van wolken geparametriseerd, zodat men het precieze mechanisme niet hoeft te kennen. Hoe goed die parametrisering is en hoe die het beste gerealiseerd kan worden, is dus de vraag die men beantwoorden moet. De enige wetenschappelijke test is door de uitkomsten van klimaatmodellen te vergelijken met beschikbare data die uiteraard uit het verleden komen. Pas als de overeenkomst tussen meting en modeluitkomst goed is, kan men enig geloof gaan hechten aan de modelmatige beschrijving en er voorzichtig enige voorspellende waarde aan toekennen. Of in de tot dusver gehanteerde klimaatmodellen alle relevante fysica is meegenomen, is overigens aan twijfel onderhevig. De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar de invloed van periodieke veranderingen in de zonnewind die een significante invloed op wolkenvorming zou kunnen hebben. In die zin is de onderliggende fysica van klimaatmodellen een voortdurend punt van zorg.
Data over het klimaat uit het verleden berusten op een veelheid van bronnen, die zich uitstrekken over een tijdspanne die loopt van enige tientallen of honderden jaren terug naar een geologisch verleden dat zich uitstrekt over miljoenen jaren. De enorme veranderingen die in de atmosfeer in diverse geologische tijdvakken zijn opgetreden op het punt van CO2 concentraties en niet daarmee gecorreleerde temperaturen worden niet door de huidige klimaatmodellen gereproduceerd. Dat geldt ook voor recentere tijdvakken zoals de Medieval Warm Period (MWP) en de Little Ice Age (LIA). Wellicht is de geologische ‘record’ een betere indicatie van de enorme natuurlijke veranderingen die in het aardse klimaat kunnen optreden dan op basis van de huidige klimaatmodellen ‘voorspeld’ kan worden. We gaan dan maar niet in op het feit dat er zo’n 100 klimaatmodellen in omloop zijn die elk voor zich zeer uiteenlopende ‘voorspellingen’ leveren. Omdat er geen eenduidige manier van het parametriseren van allerhande effecten bestaat, ligt dat ook voor de hand.
Dat er nog veel onderzoek aan fundamentele processen in de aardse atmosfeer gedaan moet worden, lijkt me buiten kijf. De achterhaalde claim dat ‘the science is settled’ is altijd nogal ongeloofwaardig geweest, en is zo langzamerhand belachelijk geworden. Op het gebied van het bestuderen van fundamentele processen in de atmosfeer valt dus nog zeer veel te doen, en vanuit een wetenschappelijk standpunt dient dat ook te gebeuren. En zoals altijd komt ook hier goede wetenschap slechts tot stand zonder vooringenomenheid.
Wat betekent dat nu voor energiepolitiek? Merkwaardig genoeg niet zo heel veel. Laat me aangeven wat ik hiermee bedoel. In de klimatologie bestaat breed de overtuiging dat CO2 de grote opwarmende boosdoener is en dat beperking van de CO2 uitstoot essentieel is om een desastreuze opwarming van de aarde in de nabije toekomst te voorkomen. Ook de politiek heeft zich deze lijn van redeneren eigen gemaakt, al zien we ook hier de twijfel veld winnen. Hoe het ook zij, laten we voor het gemak aannemen dat beperking van de CO2 uitstoot een onbetwistbare noodzaak is, hoe succesvol is dan onze energiepolitiek die dat zou moeten bewerkstelligen? Dat valt dan nogal tegen.
De energiebronnen waarmee veel overheden denken het CO2 pleit te winnen zijn wind en zon. De ongedefinieerde begrippen ‘groen’ en ‘duurzaam’ strijden om de voorrang, en het lot van onze kleinkinderen wordt in het geding gebracht om bepaalde politieke en commerciële belangen met gespeelde emotie te ondersteunen. Maar in hoeverre dragen wind en zon werkelijk bij aan CO2 reductie, en, toch ook interessant, tegen welke kosten? Het antwoord op die beide vragen is helaas ontluisterend.
Beide boven genoemde vragen zijn onlangs in een gesprek met Fred Udo voor de lokale omroep Waterland aan de orde gekomen, en ook met de nodige cijfermatige onderbouwing beantwoord. Over de beperking van de CO2 uitstoot middels wind is er geen enkele reden tot optimisme:
Zonder grootschalige back up met centrales die draaien op gas of kolen, is betrouwbare elektriciteitsvoorziening uitsluitend met wind en zon simpelweg onmogelijk.
Over de kosten die horen bij een concept dat fundamenteel niet kan werken, zie hier.
Het willen investeren van een aanzienlijk deel van ons nationale inkomen in iets dat fundamenteel ontoereikend is, is verbijsterend. Het is niet moeilijk om voor dit soort bedragen bestemmingen te vinden die op een heel wat rationelere wijze bijdragen aan het goed van de Nederlandse bevolking. Helaas zijn natuurwetenschappelijke en technische kennis bij onze overheid en volksvertegenwoordiging niet overvloedig voorhanden. Dus resteert klimaatreligie.
We stellen opnieuw de vraag. Stel dat CO2 de grote duivel is die tot elke prijs bestreden moet worden, wat is dan de oplossing? Het antwoord is evident: kernenergie gebaseerd op thorium. Voor een kort overzicht van de overwegingen, zie hier.
Deze oplossing combineert het beste van alle werelden: een betrouwbare, veilige en schone energievoorziening tegen relatief geringe kosten. Een realistische schatting om thorium kernenergie verder te ontwikkelen tot commercieel beschikbare reactoren is 10-20 jaar. Er is geen enkele reden waarom tot die tijd onze energievoorziening niet gerealiseerd kan worden met nog steeds ruim voorradige kolen en gas.
Samenvattend, of men nu wel of niet overtuigd is van de desastreuze invloed van de mens op het klimaat, of men nu wel of niet van mening is dat voorspellingen van huidige klimaatmodellen serieus genomen moeten worden, of men nu wel of niet van mening is dat de klimaatwetenschap onvolledig is en verder ontwikkeld dient te worden, onafhankelijk van hoe men deze vragen beantwoordt is een geleidelijke overgang naar kernenergie op basis van thorium het enige rationele antwoord.
Goed verhaal van Kees daar niet van, alleen op het eind raakt hij de trappers kwijt.
Thorium MSR is voorlopig nog voltijds Utopia en de laatste generatie kerncentrales (EPR’s) zijn door absurde veiligheidseisen na Fukushima onbetaalbaar geworden. Geen idee wat Kees bedoelt met “relatief geringe kosten”. Zo wordt Hinkley Point C in de UK gebouwd met vier gescheiden noodkoelsystemen en een hardhat van twee meter zestig (De Ingenieur). Ok, dan heb je minstens 35 jaar 3.300 MW zorgeloze baseload, alleen aan de kassa mag je 24 miljard aftikken en nog eens 40 miljard subsidie over 35 jaar……..
hiermede ben ik het eens, (een beetje exclusief alle eieren in het thorium mandje lijkt me niet helemaal correct), met als opmerking dat “40 miljard subsidie over 35 jaar…….. ” niet inherent is aan kernenergie …
het is een gevolg van de “markt” voor elektriciteit, gecreëerd door onze Overheden, waar wind en zon voorrang hebben op alles anders, en waardoor NIEMAND nog een traditionele thermische centrale zal bouwen zonder dat hij afspraken heeft met diezelfde Overheid over de rentabiliteit ervan …
(wat een “markt” ! )
Dat is een behoorlijk prijskaartje.
Maar dan heb je ook wel wat: extreme lage CO2-uitstoot wat in realiteit gaat helpen om de beloofde catastrofe te keren.
Er is geen enkele andere technologie die even effectief kan worden toegepast om de belofte te niet te doen.
Sorry, maar Thorium MSR is helemaal geen utopia,het
is de politieke tegenstand wat het probleem is.
Het is tegen de agenda en om vooral niet!! tot oplossingen te komen
zodat er meer controle over ons uitgevoerd kan worden,lekker
alles schaars en duur maken.
Thorium MSR is de achilleshiel van agenda 21/2030 !!!!
O ja , deze is ook heel leuk!!!
https://www.ted.com/talks/taylor_wilson_yup_i_built_a_nuclear_fusion_reactor?utm_source=twitter.com&utm_medium=social&utm_campaign=tedspread#t-193120
Wat jonge lui allemaal in hun garages in elkaar knutselen
ter verduidelijking van mijn positie:
1. ik ben absoluut geen specialist, maar de grote lijnen kan ik wel volgen … en zonder problemen !
2. ik baseer me voor mijn mening op http://euanmearns.com/molten-salt-fast-reactor-technology-an-overview/ …
3. ik betwist dus helemaal niet het principe, maar voor zover ik weet – correct me if I’m wrong – is er nog geen werkende thorium reactor actief … andere fast breeders, bv. IFR’s, wel … zie bv. http://euanmearns.com/the-bn-800-fast-reactor-a-milestone-on-a-long-road/ … of … https://en.wikipedia.org/wiki/Integral_fast_reactor … ik zoek nog altijd naar een “echte” reden waarom dit laatste experiment is stop gezet …
Prof. De Lange is een echte gentleman, en aldus VEEL te lief voor de “klimaatmodellen”.
“De enige wetenschappelijke test is door de uitkomsten van klimaatmodellen te vergelijken met beschikbare data die uiteraard uit het verleden komen” …
Inderdaad !
We hebben temperatuurdata sinds ergens de 18de eeuw (De Bilt, CET, Praag …), neerslag-metingen sinds de 19de eeuw, en CO2 berekeningen ook sinds die tijd. De klimaatwetenschappers moeten enkel deze data (tot bv. 1950, wat gelijk zou staan met +/- 200 jaar input) invoeren in hun state of the art klimaatmodellen, en dan die modellen de huidige situatie laten berekenen. Met volledige transparantie op model en code. Voor iemand die de fysica en chemie van onze bol zo beheerst en begrijpt als zij, en dat dus in een aantal vergelijkingen kan zetten, is dit een koud kunstje.
Simpel en volledig in overeenstemming met Feinman’s eenvoudige, maar enige correcte definitie van de wetenschappelijke methode … 1. A guess/theory … 2. Compute the implications of that guess/theory … 3. Compare those computational results with reality …
Heb ik die oefening ergens gemist ? … Indien ja, waar ? … Indien neen, waarop wachten we ?
Goochelaars verraden geen geheimen ;-)
De enige bezorgdheid geldt het geestelijke klimaat.
De enige rationele verklaring voor het huidige beleid is dat het klimaatalarmisme een opstand is van de elite. Daarom voelen hoogopgeleiden zich aangesproken: die willen de aansluiting niet missen. De energiepolitiek gaat een grote klasse van armen opleveren.
Als het om CO2 reductie gaat dan zou namelijk kernenergie hoog op de lijst staan. Maar zo te zien gaat het om herverdeling van welvaart, niks anders. Daarin past ook volledig de masochistische roep om versobering (bij de buren uiteraard) .
Mooi verhaal, en fijn ook dat Prof. de Lange gestopt lijkt te zijn met zijn quixotische strijd tegen de klimaatwetenschap. Als enige Beta in de politiek vond ik het altijd een wrede ironie dat juist die ene Beta politicus die we dan toch nog hebben in dit land uitgerekend een ‘klimaatskepticus’ bleek te zijn!
Iedere echte wetenschapper, die even echt de moeite neemt om de gevolgde procedures in de klimaat business te controleren, zou zich daarvan moeten distantiëren. Het is nl geen wetenschap, in de zin van de toepassing van de wetenschappelijke methode. Daar hebben we nog geen enkele afgestudeerde klimaat-fanaat op kunnen betrappen. Pseudo wetenschap dus. Prof de Lange is hierover echter even mild wellicht omdat hij een punt wil maken, dat onafhankelijk is van de juistheid van de klimaathype.
Juist.
wat bedoelt je met “quixotische”?
Als ik Prof. De Lange’s bijdragen over klimaat/energie lees dan zie ik vaak zijn ijver om te wijzen op onzekerheden over hoe groot de invloed van de mens is op de verandering van het klimaat. Volgens De Lange valt het allemaal wel mee en is er weinig of geen noodzaak om maatregelen te treffen tegen antropogene co2 uitstoot. Daarnaast pleit de Lange voor een rationele aanpak van ons energiebeleid, in het bijzonder met betrekking tot kernenergie, en dan helemaal specifiek gericht op de ontwikkeling van de thorium brandstofcyclus.
Met De Lange’s roep om rationeel klimaatbeleid ben ik het helemaal eens. Fantastisch dat hij zich daarvoor inzet. Maar zijn (inmiddels afgenomen?) twijfel over de ernst van de gevolgen van co2 emissies op het klimaat doen zijn inspanningen op het gebied van rationeel klimaatbeleid teniet. Immers: dat die invloed ernstig is wordt in wetenschappelijke kringen algemeen aanvaard, dus door zich daartegen te verzetten (uiteraard met de beste bedoelingen) maakt(e) hij zich helaas onmogelijk, waardoor ook zijn andere aanbevelingen – bijvoorbeeld ten aanzien van kernenergie – minder serieus genomen konden worden.
En fin, ik heb over de jaren op deze blog wel vaker gewaarschuwd: stop aub met het bestrijden van de wetenschappelijke consensus (ja, die bestaat wel degelijk). Stop daarmee, omdat je het te makkelijk maakt voor derden om je af te serveren. Omarm gewoon de conclusies van het IPCC. Dan kan niemand makkelijk om je heen als je daarnaast pleit voor kernenergie, thorium, gentech, intensieve landbouw, etc…
Ik heb nooit strijd gevoerd tegen welke serieuze wetenschap ook. Echter, veel van wat men klimaatwetenschap noemt voldoet niet aan serieus te stellen wetenschappelijke eisen. Echter, het verder ranselen van dat zo langzamerhand zeer dode paard brengt pragmatische oplossingen niet dichterbij.
In het huidige stuk betoog ik dat er wel degelijk een oplossing beschikbaar is die omarmd kan worden, los van de vraag over de al dan niet vermeende gevaren van CO2. Dat wind en zon geen basis voor het toekomstig energiebeleid van een steeds complexere samenleving zijn, lijkt me een wetenschappelijk-technologisch gegeven. Een pleidooi ten gunste van een geleidelijke overgang naar een thorium-economie lijkt me een haalbare en rationele optie.
Mooi duidelijk college door prof. De lange in de open-klimaat-energie-duurzaam-universiteit zoals climategate.nl al jaren is.
Hoe kan je nog netter uitleggen, dat het wereldwijde onsuccesvol VN-streven en ook het afgeleide klimaat-ineffectieve gevoerde NL-klimaat-energie-duurzaam-beleid van de laatste 20 jaar in NL het gemiddelde niveau heeft van het achtereind van een varken?
Dat ze zich maar meer zorgen maken over de verspilling van de grondstoffen, veel consumeren, overbodig materialisme, verhoogt juist de co2 toename?
Elke goede technicus weet dat energievoorziening bestemd voor een 100% vraaggestuurd elektriciteitsnetwerk moet voldoen aan 3 basiseisen. De energie moet:
-in een bruikbare vorm beschikbaar zijn;
-op het moment dat je het nodig hebt;
-in de juiste hoeveelheid.
Als aan een van deze eisen niet wordt voldaan dan ben je de rest van je leven bezig om de problemen te bestrijden die uit je foute keuze voortvloeien.
Het is evident dat wind- en zonne-energie slechts aan 1 van die eisen voldoet, de bruikbare vorm.
@Joris,
Heb je wel eens de cargo cult lecture van Richard Feynman gelezen?
http://calteches.library.caltech.edu/51/2/CargoCult.htm
Verplichte lectuur voor iedereen die wil weten hoe echte wetenschap werkt.
Één van de kersen om te plukken:
Feynman zou zeker de klimaat ..eh.. dinges op zijn best cargo cult science genoemd hebben. (Cargo cult is de imitatie van westerse technologie door polynesische stammen met stro en houten beelden).
De klimaat business heeft -zoals gesteld- nooit de wetenschappelijke methode gevolgd. Elke refutatie van het broeikas sprookje wordt gewoon weggewoven. Dit is apert fout en verkeerde mondiale beslissingen die zijn gebaseerd op een foute consensus zullen uiteindelijk bijzonder ernstige gevolgen hebben.
Er zijn geen refutaties van de broeikastheorie die overeind blijven staan. Er zijn wel zeer veel zorgvuldig en doelmatig verzonnen *neprefutaties* die absoluut niet het doel hebben om experts te overtuigen, maar alleen om het publiek te misleiden: Twijfel zaaien, want twijfel is voldoende.
Een werkelijke refutatie van de broeikastheorie (dus eentje die niet kan worden weerlegd) zou onmiddellijk met een Nobelprijs beloond worden.
Had iemand deze al eens weerlegd?
http://www.aai.ee/~olavi/2001JD002024u.pdf
zes simpele woordjes en een link en het is al in moderatie. :<
Zonder link dan.
Had iemand deze al eens weerlegd?
Kärner O, 2002, On nonstationarity and antipersistency in
global temperature series, JGR Vol . 107, doi:10.1029/2001JD002024,
We hadden die hier al eens op een vereenvoudigder manier behandeld:
http://climategate.nl/2015/07/05/de-weerlegging-van-global-warming-de-feedback-is-negatief/
Het komt er op neer dat er geen klimaat data series kunnen worden gevonden die de vereiste positieve feedback tonen. Anders gezegd; de feedback is negatief en dat haalt de klimaat broeikas hypothese onderuit.
De bloedgemoedelijke zekerheid echter dat er totaal geen legitieme refutatie van de klimaat-onzin bestaat, is nu exact wat Feynman bedoelt:
Trouwens, als je het over de duvel hebt, dan trap je hem op zijn staart. Hier net toevallig een betoog over de namaak debunks.
https://wattsupwiththat.com/2017/05/03/lindzen-soon-and-spencer-debunked/
De les is hetzelfde: Don’t fool yourself: