Marjan Minnesma.
Uit transities uit het verleden blijkt dat als de juiste combinatie van urgentie, wilskracht en leiderschap aanwezig is, een doorbraak kan worden gecreëerd die tot versnelde transitie leidt. In de Tweede Wereldoorlog was het Rooseveld die vier dagen na Pearl Harbor tegen de auto-industrie zei dat ze moesten stoppen met auto’s produceren en moesten produceren voor de oorlogsindustrie. Ford bouwde op het hoogtepunt van de oorlog 600 vliegtuigen per maand. Dus als de noodzaak gevoeld wordt en er echte leiders zijn, kan er enorm veel veranderen en veel sneller dan iedereen vermoedt.
Deze waren de woorden van mevrouw Minnesma directrice van Urgenda in het rapport van Urgenda. Zie bladzijde 14 kadertje Transities. Zie verder hier.
Economisch positieve transities vloeien voort uit innovaties zoals de Industriële Revolutie en de Groene Revolutie. Wie oorlog als motor voor economisch positieve transitie aanprijst is niet goed bij zijn hoofd, omdat de menselijke, materiële en economische schade immens is. Dit weegt niet op tegen de versnelling van technische ontwikkeling.
Waant mevrouw Minnesma zich een Rooseveld? Waant zij zich de enige die inziet dat er een oorlog ‘nodig’ is tussen de verantwoordelijken voor menselijke uitstoot van CO2 en de redders van onze planeet? Deze indruk wekken die woorden van Minnesma wel. De vraag is alleen waar dit op is gebaseerd. Dit omdat de klimaatmodellen gefaald hebben, de observaties in strijd zijn met de AGW-hypothese (‘Anthropogenic Global Warming’: door de mens veroorzaakte catastrofale opwarming) waardoor deze hypothese is weerlegd, het IPCC zelf geen verband legt tussen weersextremen en CO2-stijging, er na meer dan 40 jaar alarmisme er nog steeds niets is dat aanleiding geeft tot ongerustheid, en de rol van CO2 in het niet valt bij die van waterdamp. De Zuidelijke Sahel vergroent in hoog tempo conform de natuurlijke cyclus. Dit alles is in flagrante strijd met de onheilsprofetieën van mevrouw Minnesma. Dit moge blijken uit dit citaat:
Hoe langer we wachten, hoe meer de CO2 uitstoot uit het verleden optelt bij die van het heden en samen zo hoog worden, dat het leidt tot temperatuurstijgingen van meer dan 4 graden gemiddeld op aarde. Dit terwijl Nederland en meer dan 190 andere landen op basis van aanvaarde wetenschap hebben gesteld dat 2 graden temperatuurstijging al het maximum is. Daarboven leidt het met 50% kans tot gevaarlijke klimaatverandering. Wij vinden 50% kans al veel te hoog. Bovendien is 2 graden temperatuurstijging al hoger dan volgens veel wetenschappers verstandig is.
Dit zijn uit de lucht gegrepen uitspraken en ten doel hebben het volk bang te maken en aldus rijp te maken voor de door Minnesma zelf uitgeroepen oorlog. Laten we er het rapport van Crok en Lewis bij halen. Dan lezen we:
In dit rapport suggereren wij dat een op observaties gebaseerde waarschijnlijkheidsrange voor TCR redelijkerwijs 1–2◦C kan zijn,met een beste schatting van 1,35◦C. De TCR van klimaatmodellen ligt met een gemiddelde van iets onder 2◦C veel hoger.
Let wel: deze cijfers berusten op die van het IPCC zelf. Dus over 80 jaar ligt volgens het IPCC de temperatuur waarschijnlijker onder de politiek bepaalde fictieve 2 graden opwarming dan erboven. Dit is iets anders dan wat Minnesma verkondigt:
We zijn echter op weg naar een wereld waar klimaatverandering desastreuze gevolgen zal hebben, tenzij we heel snel de uitstoot van broeikasgassen beperken. De situatie is veel ernstiger dan de meeste mensen zich realiseren. De 195 landen die het Klimaatverdrag hebben ondertekend willen gevaarlijke klimaatverandering voorkomen. Zij hebben dat gedefinieerd als de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan twee graden laten stijgen ten opzichte van het niveau dat we hadden toen de industriële revolutie begon. Inmiddels is het duidelijk dat we afkoersen op meer dan vier graden temperatuurstijging, als we niet snel actie ondernemen.1 Dit terwijl de wetenschap steeds ongeruster wordt en aangeeft dat twee graden temperatuurstijging eigenlijk al te veel is. Want zelfs als we de temperatuurstijging tot twee graden beperken, is de kans op gevaarlijke klimaatverandering nog steeds vijftig procent. Als je vijftig procent kans hebt het ravijn in te rijden, dan hang je aan de noodrem. Wij rijden gewoon door met 130 km/uur. Onverantwoord.
Wat een emotie allemaal en waar komt die bezetenheid toch vandaan, vooral daar mevrouw Minnesma geen bèta-achtergrond heeft. Zij heeft de mond vol over de wetenschap, maar ik betwijfel of zij ook maar iets van de achterliggende natuurkunde begrijpt.
Laten we daarom kijken naar de rol van oorlogvoering: Vaak wordt beredeneerd dat oorlog gunstige effecten heeft voor de economie, zoals een lage werkloosheid en technologische vooruitgang. Dit is een voorbeeld waarbij enkel aandacht wordt besteed aan datgene wat zichtbaar is. Niet zichtbaar is dat de soldaten enkel hun werk kunnen doen doordat er grote bedragen aan belastinggeld aan hen worden besteed. Zou de oorlog niet gevoerd zijn, dan was dit geld aan iets anders besteed. Op deze wijze belemmert of vertraagt het voeren van oorlog juist de vooruitgang binnen andere industrieën en markten. Zie verder hier.
Let vooral op het woord belastinggeld, want wij kunnen dit vertalen naar de subsidies verspild aan de inferieure hernieuwbare techniek. Minnesma vergelijkt de beoogde groene transitie met de Amerikaanse oorlogsindustrie van WO 2, maar trapt in dezelfde fout als waar Bastiat op wijst. Zij is des te meer onjuist omdat er geen klimaatprobleem is noch een acute dreiging. Wat bovendien absurd is, is de drogredering over de banenmotor. 1 Baan in de exploitatie van het Gemini windpark (subsidie € 300 mln/jaar voor 100 werknemers) gaat ten koste van 60 gemiddelde banen in de zorgsector (€50.000/jaar elk). Zo is eender een oorlogsindustrie. Dit is wat mevrouw Minnesma niet wenst te begrijpen: oorlog vormt een belemmering van vooruitgang. Oorlog voeren is een dure liefhebberij die tot enorme staatsschulden leidt. Dat soort populistische standpunten zonder weloverwogen wetenschappelijke onderbouwing zijn een onjuist beginsel voor oorlogvoering met alle catastrofale gevolgen van dien zoals het verleden steeds bewees. De doctrine, als ik die zo mag noemen, van mevrouw Minnesma is dan ook gespeend van historisch besef. Er zijn immers historische voorbeelden te over van dit soort oorlogen op grond van het kritiekloos volgen van onwetenschappelijke ideologische ontsporingen of louter emotie.
Als je de antwoorden van Dijksma leest, dan zie je eenzelfde kritiekloos volgen van de ideologisch geïnspireerde summary for policymakers bij elk nieuw rapport van het IPCC en een blind vertrouwen in de, zeer betwistbare, wetenschappelijke werkwijze van het IPCC. Dit getuigt van onwetenschappelijkheid en welhaast kinderlijke naïviteit, hetgeen ik als onverantwoordelijk beleid zou willen bestempelen. Een voorbeeld is het Nationaal Energieakkoord dat zonder enige discussie werd aanvaard, waar in andere situaties (JSF) over tienden van dergelijke bedragen decennialang wordt gedebatteerd. Deze discrepantie zegt veel over de kritiekloze gedweeheid onder politici die zich hebben laten overbluffen door de onwetenschappelijke prietpraat van de milieubeweging, Urgenda en het Eco Industrieel Complex.
Dit roept geen vertrouwen op in de weloverwogenheid van onze politici, op enkelen na. Het IPCC i.c. klimaatbeleid blijkt een verlengstuk van de politiek, i.e. Maurice Strong c.s. zoals Von Clausewitz betoogde in zijn boek Vom Kriege: “Oorlog is de voortzetting van politiek met andere middelen”. Deze relatie blijkt door bovengenoemde uitspraken van mevrouw Minnesma en de antwoorden van Dijksma in de Eerste Kamer. Dit betekent steevast het naar het doel toe redeneren als ander middel. Dit vergt enige uitwerking. Zie hier.
Het bekendste begrip van Vom Kriege is de voorstelling van oorlog als een drie-eenheid, die als volgt kan worden samengevat: het volk, het leger en de politieke macht. Krijgt het volk in de drie eenheid meer invloed, dan volgt een oorlog gebaseerd op blinde, natuurlijke kracht. Hiermee verwees Clausewitz naar de chaotische situatie in Frankrijk na de Franse Revolutie. Als het leger de touwtjes in handen heeft, zal volgens Clausewitz een oorlog plaatsvinden die gedomineerd wordt door creatieve militaire denkers, maar zonder een duidelijke doelstelling anders dan de vernietiging van de vijand. Alleen wanneer de politieke macht domineert in de drie eenheid, is het aldus Clausewitz mogelijk een gelimiteerde oorlog te voeren die voortvloeit uit de rede: diplomatieke oplossingen hebben al gefaald en oorlog is slechts een volgende stap in het politieke beleid van een staat.
We kunnen stellen dat het klimaatbeleid goeddeels een variant is van het laatstgenoemde alternatief. Er zijn wel verschillen. Het belangrijkste is wel dat de rede in het klimaatbeleid vervangen is door postmoderne emotie en conveniërend samenvallen van (economische) eigenbelangen welke als wetenschap worden gepresenteerd teneinde het gemene volk te intimideren. De meest knullige ‘argumentatie’ is het 97%-consensus-argument, en falende klimaatmodellen, de hockeystickgrafiek en raadselachtige homogenisatie van temperatuurreeksen. Vakkundig is met veel PR-geweld, demonisering en angstscenario’s elke wetenschappelijk weerwoord verdreven uit diplomatieke oplossingen voor beleid inzake mitigatie en adaptatie, toegang tot betaalbare energie voor ontwikkelingslanden en benutting van energiebronnen als kernenergie. In plaats hiervan is het volk door populistische organisaties als Greenpeace, Milieudefensie en Urgenda bang gemaakt en op Pavlov-achtige wijze afgericht dankzij de media. Ook langs deze lijn, die van het redeloos gemaakte volk dat de CO2-zondebok is opgedrongen als de te vernietigen vermeende vijand, speelt de door Minnesma c.s. gepropageerde oorlog zich af die zij maar al te graag wil ontketenen.
Het meest treurige is wel dat velen van onze politici, de enkele weldenkenden niet te na, zich lenen als verlengstuk van het Eco Industrieel Complex. Gebrek aan relevante kennis, gebrek aan bereidheid deze broodnodige relevante kennis op te doen, gebrek aan moed en inzicht om zich te ontworstelen aan het Groepsdenken en zich te beijveren voor staatsmanschap. Dit laatste is geheel zoekgeraakt. De VVD is exemplarisch, verworden als deze partij is tot een klimaatlinks populistische partij. Hoe corrumperend kan het redden van onze planeet zijn? Immers, er is geen Krieg voor nodig want er is geen vijand. Het is slechts een links populistische fata morgana. Hoe verrukkelijk eenvoudig kan het leven zijn, als men het maar ziet?
Bron hier.
Je zou het niet zeggen, maar ik heb een van de grootste mysteries op aarde opgelost.
En dat mysterie is: ” was will das Weib”?
Dat is samen te vatten in slechts twéé woorden: gelukkig zijn.
Vrouwen willen niks meer of minder dan ‘gelukkig zijn’.
Dat klinkt simpel, maar is dat alles behalve.
Een vrouw zal er dan ook ALLES aan doen om dat geluk te bereiken en te behouden.
Mede daarom zijn vrouwen groepsdieren. Het gaat er niet om wat ‘waarheid’ is, of kennis of zo: het gaat om de mening van de meerderheid of groep.
Een vrouw die buiten de groep valt is bijzonder kwetsbaar en zal er dus ook ALLES aan doen om bij een/de groep te willen behoren.
Ooit vroeger, in de stammentijd: als de vrouw werd verstoten, overleefde ze dat meestal niet: te weinig skills en kracht om te overleven. Mannen overleven dat meestal wel. Mannen gaan meestal voor ‘hun eigen ding’. Mannen vinden het véél minder belangrijk wat de groep van hun denkt.
En dus zijn de meeste uitvindingen ook door mannen gedaan.
Net als de meeste kunstenaars etc.
Vrouwen kunnen een hele kast vol met kleding hebben en tegelijk ‘niks hebben om aan te trekken’. Dat is niks anders dan: je op DAT moment niet gelukkig voelen met de kleding die er hangt. Of: ‘het klopt niet met je gevoel’.
Het is dan ook een ramp om in een technocratisch tijdperk vrouwen als leiders te hebben of in de politiek. Eigenlijk kunnen ze die luxe ook helemaal niet aan. Want ze zullen op een of andere manier toch voor ZICHZELF kiezen en daarmee vaak voor de mening van de groep/de grootste gemene deler.
Vrouwen kunnen hele culturen slopen zonder dat ze het zelf door hebben.
Onderstaand is nogal een confronterend schrijven.
En Marjan Minnesma: lees maar even mee.
http://curiales.nl/2016/04/30/vrouwen-feminisme-westen-beschaving/
Toegegeven: het gaat even om wat anders dan om klimaat, maar door miljarden in achterlijke technologien te willen stoppen voor een niet bestaand probleem (althans wat CO2 betreft) sloop je hele culturen door armoede.
Alvast bedankt he?
Maar véél belangrijker is natuurlijk: wat past je vest leuk bij die groene stoel!
Wiersma, waar haal je deze “waarheid” vandaan, uit Kuifje?
Helaas kan ik maar één duimpje geven. Wat je hier aankaart is de werkelijke unconvenient truth.
Vrouwen aan de macht zijn levensgevaarlijk.
De emancipatie loopt ook gelijk met het verdwijnen van de macht van het westen.
Testosteron wint het altijd van oestrogeen.
“Vrouwen aan de macht zijn levensgevaarlijk”.
Valt mee hoor. Wel eens boekjes gelezen van Louise Fresco ? Die loopt alle mantelpakkende huppelkutjes in de Tweede Kamer en regering er finaal uit hoor. Macht is niet zozeer een sexeprobleem, maar meer een opleidings- en informatieprobleem.
Bedankt voor de link. Dit is een erg moedig stukje en zeker een unconvenient truth.
dat verhaal klopt toch niet helemaal @ Wiersma. Lees maar ’s het boek ” Het Sexuele masker ” van Camille Paglia.
Eerst hadden we hout, toen het hout op was namen we turf, toen de turf op was, namen steenkool. Toen het aardgas ontdekt werd gingen we massaal over op aardgas, omdat het zo gebruiksvriendelijk was. Nu het aardgas opraakt, kunnen we gewoon overstappen op kernenergie: eerst uranium en daarna thorium.
Energietransitie heeft niets met klimaat te maken, maar met gebruiksgemak en wat het gemakkelijkste is. Wind is niet gemakkelijk.
Minnesma verwart in haar kimaat-relieuze dogmatiek, dat inmiddels het geheel overbodige eco-academisch-industrieel-complex (dat niks voor de klimaatbeheersing van “Climate Change” blijkt te doen) net zo moeilijk is af te schaffen als het militair-economisch complex. De USA bracht overigens onze bevrijding van onderdrukking en knechting. Minnesma draagt bij aan de knechting van de lagere inkomens/consument door de hoge eco-belastingen op de uitstoot van het zeer nuttige groeigas CO2.
Ook een energietransitie vereist steeds vaststelling van twee situaties: Ervoor en erna. De verslaglegging van dat proces in meetbare termen door mevrouw Minnesma en Urgenda houdt niet over. Er zal toch niks aan de hand zijn ? Het geeft ook te denken dat steeds maar vergezichten worden geschilderd voor 2030, 2040 of zelfs 2050. Maar dat zijn natuurlijk voorspellingskaders voor laagopgeleiden, die je normaliter alleen op de kermis aantreft of bij Astro-TV.
Tegen Hans Erren zou ik willen zeggen: Inderdaad, wind is niet gemakkelijk, maar dat dondert niet meer; Retoriek, woordspelletjes en het op grote schaal weg laten van buts en ifs is veel belangrijker. Iedereen prettige dag nog.
Dat mensen soms idiote uitspraken doen is niet zo erg, maar het gevaarlijke is dat Rechters er in meegaan en zo dus ook de Politiek !
Ik had nooit verwacht dat er ooit een dag zou komen dat ik het niet eens zou zijn op punten met Jeroen Hetzler maar wel met Minnesma.
De eerste alinea die van haar wordt aangehaald is een waarheid als een koe.
Oorlogen zijn de primaire drijfveer om technologische vernieuwing te versnellen. We zijn dan namelijk in een gevecht om te overleven en zullen dan snellen grote risicoi’s nemen om grote stappen vooruit te kunnen maken.
Denk aan:
-staalvliegtuigen
-ruimtevaart
-radar
-communicatie
-bloedtransfusie
-penicilline
-aardmagnetisme/aardwetenschappen
-internet
Ja een oorlog kost levens. Maar mannen, en vooral oudere mannen zijn veel minder nodig in een samenleving dat wij mannen willen veronderstellen.
Ondanks de miljoenen doden die WOII veroorzaakte ging de wereldbevolking met springen omhoog.
Ik (er)ken ook maar één soort van milieuvervuiling. Overbevolking. Niet de aanwezigheid van mensen maar wel de hoeveelheid mensen.
Als er nooit oorlogen waren geweest dan waren we nu met honderden miljarden mensen geweest. Onmogelijk dus. Alle levende wezens hebben natuurlijke vijanden om de populatiegrootte te beperken. Voor de mens hebben we een unieke natuurlijke vijand. De mens zelf.
De Groene Gekte is een SOA, een sociaal overdraagbare aandoening.
En, tot verdriet van Ollie B. Bommel, speelt geld een rol.
Je kunt zeggen wat je wil maar deze dame gaf wel het goede voorbeeld. In haar strijd tegen de co2 ging ze lopend naar Parijs. Als iedereen dat “goede voorbeeld” zou navolgen kunnen we de Thalys naar Parijs opheffen. Alhoewel deze elektrisch wordt aangedreven. Elektriciteit die zo maar eens uit een Franse kerncentrale komt. Misschien wel met een lagere co2 uitstoot als een wandelaar. Het is ook nooit goed. In ieder geval wel zendtijd bij de msm.
Leopold,
Mevrouw Minnesma hoort tot het menstype der aandachtsvragers en behaagzieken. Als je goed naar de foto boven het stuk van Hetzler kijkt, snap je wat ik bedoel. Zelfspot is blijkbaar niet haar sterke kant. Het is zelfs de vraag of ze ook naar Parijs had gelopen, zonder rapportagetrein van de NOS achter haar kont.
En nu ik toch in de ad hominem stand sta: Heel die climate change community is vergeven van dit soort mensen. Ik denk aan Al Gore, Leo Dicaprio, Bono, Schwarzenegger, Ed Nijpels en natuurlijk Freek de Jonge. De boodschap die ze verkondigen staat niet in dienst van het onderwerp, maar is een ruilmiddel voor persoonlijke aandacht. Bovendien zijn de opofferingen (als uiterste konsekwentie van die boodschap) niet voor henzelf bestemd, maar voornamelijk voor anderen. Een klassiek politiek thema dat ook al in de tijd van Marx speelde.
Tijdens recente vakantie begonnen in het boek “why nations fail” van Acemoglu en Robinson.
Wellicht schrijf ik daar eens een samenvatting over.
Het lijkt mij aannemelijk dat de drijfveren van mensen niet zo veel veranderen, wel het decor. Het boek analyseert hoe in het verleden in allerlei culturen bloei dan wel stagnatie en verarming optrad. Dat laatste dan meestal doordat elites innovatie tegenhielden. Zoals nu bijvoorbeeld kernenergie. Teruggrijpen op de energie van wind is trouwens nog heel wat erger dan het tegenhouden van innovatie, het is afbreken van welvaart.
Elites blokkeren innovatie mede uit vrees dat de bevolking teveel macht krijgt.
Ze wordt hier anders wel afgebeeld alsof ze Rooseveld zou zijn, er sprong spontaan een barst in m’ n scherm.
@Twan U maakt een denkfout. De door u opgesomde uitvindingen zijn noodgedwongen bijkomstigheden ofwel versneld uitgevoerde bestaande technisch ontwikkelingen om te kunnen overleven. Zeg maar een versnelde vorm van innovatie. Oorlog schept alleen de noodzaak, maar is conditio sine qua non voor die innovatie, en zeker geen doel.
In de redenering van de Franse econoom Bastiat (zie verwijzing in mijn artikel) zou dan het ingooien van winkelruiten de werkgelegenheid en welvaart van de glazeniers vergroten. Dit houdt geen rekening met de schade die winkeliers lijden. Zo is het ook met oorlog. Naties zitten decennialang in staatsschulden die anders niet nodig waren geweest. Die innovaties versnellen hoogstens alleen de aflossing van oorlogsleningen en het herstel van de welvaart.
Mevrouw Minnesma propageert geen innovaties, maar bepleit slechts de versnelde invoering van inferieure technologieën. Haar vorm van oorlog zal dan ook geen innovaties opleveren die de astronomische kosten en welvaartsaantasting van dien versneld zullen verminderen resp. verbeteren. Dit is de drogredenering van Minnesma die zij probeert te verhullen door een beroep op emotie d.w.z. burgers de stuipen op het lijf te jagen door met een imaginaire vijand te dreigen.
Kenmerk van oorlog is dat groepsbelang gaat boven individueel belang. Dan zijn offers geoorloofd.
ziehier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Slachtoffers_in_de_Tweede_Wereldoorlog#Slachtoffers_per_land
Clausewitz en Tzun Tzu kunnen zeggen wat ze willen, Na uitputtende studie en met omzeiling van geschiedvervalsing (de winnaar schrijft de geschiedenis) kun je wel stellen dat het doel van oorlog is, de verrijking van het militair industrieel complex door op geslepen wijze de menselijke sociale zwakheden uit te buiten.
In de klimaatoorlog is dat niet anders.
Noodgedwongen uitvindingen? Nagenoeg alle uitvindingen zijn noodgedwongen. Alles wat de mens doet is om te overleven in noodgedwongen. En leven gaat altijd ten koste van ander leven.
Het behouden van een gezonde economie vereist continue innovatie. Alles wat niet noodgedwongen is, is hobbyisme. Een gezonde economie is nodig voor de machthebbers om de binnenlandse macht te behouden anders komt er revolutie of wat beschaafder, ze worden weggestemd. Een gezonde economie is ook nodig een een militaire wereldmacht te zijn. Ook dat is belangrijk. De EU is weliswaar economisch belangrijk maar wordt (terecht) door alle overige machten genegeerd omdat het militair niets voorsteld. Alleen wanneer je militaire macht combineert met economische macht ben je een wereldmacht en kun je de normen en waarden van de wereld dicteren. De normen en waarden die ons leven nu zo comfortabel en veilig maken. De EU, dus zonder militaire macht is gedoemd te verpieteren en bestaat alleen dankzij de gedoogsteun van de VS.
De wereld was 10 jaar na WOII veel welvarende dan ervoor. Dat er schulden gemaakt worden is evident maar onbelangrijk. Overheden maken altijd schulden. Schulden maken en ze aflossen is een vorm van geldcreatie. Niet iets slechts maar iets goeds. Het is de basis van onze welvaart.
En een waarschuwing. Franse economen moet je niet geloven. Piketty is ook zo’n Franse malloot en de lieveling van GL. De Franse economie draait op geld uit het noorden. Je kunt beter naar economen uit succesvolle landen luisteren.
En versnelling van wetenschap wegens militaire noodzaak is weldegelijk belangrijk. Het maakt weldegelijk uit wanneer iets uitgevonden wordt. Hoe lang zou het nog geduurd hebben voordat iemand zou zijn gaan nadenken over een communicatiemiddel dat zou kunnen blijven functioneren ook na een nucleaire holocaust? Misschien zou het internet wel nooit uitgevonden zijn zonder koude oorlog. Zou er geld opgebracht zijn door private ondernemers om een satellietsysteem op te zetten in de ruimte zonder op dat moment zichtbare economische voordelen?
Oorlogen en de dreiging ervan zorgen voor enorme finaciele middelen. Leonardo Da Vinci kon mede leven en lanterfanten vanwege zijn inkomsten uit de oorlogsindustrie. Charles Darwin kon de wereld rond varen op de een militaire bark, HMS Beagle. Had hij die tocht zelf moeten bekostigen i.p.v. gratis te mogen meereizen dan was die tocht er waarschijnlijk nooit gekomen. De lijst is eindeloos.
Ik ga overigens Minnesma niet verdedigen. Ze spoort niet maar voor de verandering zei ze eens iets verstandigs.
Elites (geconcentreerde macht) knijpen de bevolking uit en houden innovatie tegen waarna verarming inzet. Een proces dat overigens een paar eeuwen in beslag kan nemen. In de 16e eeuw kwamen de molens in de Zaanstreek omdat in Amsterdam de gildes te sterk waren en deze arbeid vernietigende apparaten konden tegenhouden. In 1600 ontwierp Lee een breimachine maar koningin Elisabeth I verbood de toepassing omdat het een legioen breisters werkloos zou maken met sociale onrust als gevolg.
Ik zie het wat zo.
Mannen gaan voor uiterlijk en vrouwen voor uitstraling.
Daarom komen ook lelijke mannen aan de vrouw.
Maar uiterlijk is geen energie, maar uitstraling wél.
Mannen gaan voor een mooi plaatje, en vrouwen voor energie.
Uitstraling is immers energie.
Maar geld is ook energie: immers: uitgestelde arbeid van derden.
Dus: mannen kopen dure auto’s om hun energie mee aan te tonen: en op die energie komen de vrouwtjes dan weer af.
En als een mannetje een dure auto kan kopen kan ie vast ook wel dure jurkjes voor haar kopen, want zij gaat immers voor uiterlijk want daar vallen de mannetjes weer op. En zo is de cirkel weer rond. :)
Bij afrikanen zit het min of meer weer andersom. Waarom?
Afrikanen vallen vooral weer op dikke vrouwen met giga-konten. Waarom?
Vet is energie. Dus: bij een mislukte oogst houdt die vrouw het nog een tijdje uit, want ze kan teren op haar vet. En derhalve al dan niet het nageslacht voeden.
Als je alles eens herleidt tot wat het is kom je eigenlijk altijd uit bij energie.
Geld is energie. (zie Pmurt bijv) Uitstraling is energie. Een dikke kont of een vette auto is energie.
Bij de groep (willen) horen (vrouwen) of JUIST je eigen ding doen (mannen) is eveneens energie.
Bij vrouwen draait bijna alles om (gratis) energie.
Mannen willen nog wel eens kiezen voor een ‘zinvol’ leven ipv het najagen van geluk.
Emancipatie? Me hoela!
Waar zijn die vrouwelijke stratenmakers? Betonstorters? Metselaars? Putjescheppers?
Piloten? Lassers? Wetenschappers? Dijkgravers? Vrouwen met ballen?
Die zijn er niet tot nauwelijks, omdat ze weten dat ze dan onder aan de groep zouden bungelen.
Mannen durven risicio’s te nemen: vrouwen veel minder tot niet.
Vrouwen rijden graag comfortabel over een asfaltweg, maar een asfalteerder staat wat hun betreft onderaan de voedselketen.
Hoezo dubbele moraal.
En dat zie je terug zoals nu: een gefeminiseerde samenleving.
Vrouwen die wel een MENING hebben, maar geen flauw benul hebben van de METING. Het gaat ook om het gevoel he? (lees: wat is de consensus van de groep)
Ja maar, wat zou er gebeuren als de aarde echt zou opwarmen? Help!
Zelf gaan rekenen gaan ze niet doen. Of kunnen ze niet. En dus vallen ze terug op de mening van de groep/autoriteit. Dat die autoriteit vals is/verkeerd geinformeerd, maakt ze niet uit.
Geef een vrouw ongelimiteerd toegang tot je bankpas: binnen een week ben je failliet.
Shop till you drop is dan het devies.
“Nu: exclusief: Bij aankoop van drie jurken een pot haring kado!”.
Het gaat niet om die pot haring (die ze niet eens lusten) maar het gaat om het ‘scoren van gratis energie’. (korting is ook gratis energie) ” Ja maar schat, jij lustte toch zo graag haring?”. “Ik heb die jurkjes voor JOU gekocht! Zodat jij lekker haring kon eten!”.
En kijk: dan heb je de logica van de gefeminiseerde samenleving zo ongeveer samengevat. “De aarde warmt op door één molecuul CO2 extra in lucht in 100 jaar op 10.000 moleculen lucht”.
Voor vrouwen is dat niks meer of minder dan pure logica.
Zal ik nog een leuke doen? Komt ie!
“The Economist: sending 1.2 billion unskilled Africans to Europe will increase world GDP.
Professor Bryan Caplan argued that labour is the world’s most valuable commodity and its value depends on location. If borders were open, a world of free movement would be $78 trillion richer”.
https://gefira.org/en/2017/09/26/the-economist-sending-1-2-billion-unskilled-africans-to-europe-will-increase-world-gdp/
haha ! Wat zeker waar is , is dat alles is te herleiden tot energie .
Mevrouw Minnesma is , bewust of onbewust, in het gat gevallen dat ze zelf groef . Inmiddels maakt ze deel uit van het ‘eco industrieel complex, dat de energiewende vorm gaat geven . En daar is heel veel fossiele energie voor nodig . Die wandeling naar Parijs vond ik een mooie demonstratie van E = Pxt en daarmee een verklaring voor de reden dat er nu treinen auto’s en vliegtuigen zijn . ( hoe moet je anders naar al die milieu conferenties komen in verre landen ) Ik had graag gehad dat ze samen met haar volgelingen, was doorgelopen naar Gambia, het land waar al een fossiel- arme samenleving bestaat; op een boterhammetje per dag en een potje met vet;
practice what you preach . Dan was ze geloofwaardig geweest .
Je zal met zo’n vrouw getrouwd zijn, ze zit daar als Napoleon; wie durft mij tegen te spreken?
Nou ik want ik vind uw standpunten niet ter zake doende.
Ik vind u een demagoog.
Mevrouw Minnnesma verkeert in een kringetje waarin men allen dezelfde opvatting heeft en men elkaar bevestigt qua idee en gedachte, ofwel netjes gezegd een vorm van cognitieve consonantie. Je komt het trouwens ook in allerlei geloofsgemeenschappen tegen. Een collega van mij noemde dit fenomeneen ooit wederzijdse masturbatie. Overigens komt dit natuurlijk ook in sceptische kringen voor.
Pas op het moment dat men komt met rare stellingen als “er is consensus, dus is het zo” of “klimaatontkenners geloven nog in een platte aarde”, dan weet je dat je aan de goede kant zit.
Ook Boos,
en als mensen überhaupt geen inhoudelijke standpunten hebben of weigeren hun mening te onderbouwen weet je ook dat je aan de goede kant zit.
Dat laatste typeert jou toch een beetje Henk, of niet soms?