‘Wolf’.

Een gastbijdrage van ‘Wolf’.

Als natuurliefhebber vind ik het heerlijk om op de Veluwe te wandelen.

In het voorjaar met het frisse lentegroen. Of tijdens een fraaie dag in augustus als de heide in bloei staat. Vooral De Posbank is dan een lust voor het oog.

Of met een mooie herfstdag als de bomen mooi geel, oranje en rood verkleuren en de paddenstoelen uit de grond rijzen, om dan ’s avonds van het bos te kunnen eten.

Heerlijk van wild genieten in een oergezellig restaurant!

Er staan ook een aantal monumentale bomen, zoals de Wodanseiken in Wolfheze (zie afbeelding) en de Tamme Kastanjebomen op Landgoed De Gulden Bodem, nabij Arnhem.

Maar dat neemt niet weg dat ik me geel en groen erger aan de klimaatsverspilling: buitensporige milieubelastingen, haast verplicht elektrisch rijden met een technologie die nog in de kinderschoenen staat, onzinnige vleesrestricties, het groentefanatisme, windmolens op de meest onzinnige plaatsen …

Horizonvervuiling

Dat is voor velen nog redelijk zacht uitgedrukt. Om te beginnen doen gedupeerden ’s nachts geen oog dicht als er zelfs maar één windmolen te dicht bij huis staat, laat staan als het om heel een windmolenpark gaat. Het kabaal dat door de turbines wordt gegenereerd, is een regelrechte ramp voor degenen die de pech hebben er te dichtbij te wonen.

Het geluid wordt door gedupeerden beschreven als: een continue overvliegend vliegtuig, een daverende wasmachine met loeiharde uitschieters, een langsdenderende trein. Kortom een gekmakend kabaal!

En dan de slagschaduw die de aandacht trekt. Wij reageren van nature op bewegingen en daardoor kunnen onze ogen niet wegblijven van álles dat zich herhaaldelijk beweegt. Het kan die leuke gadget zijn voor in huis. Of dat leuke fonteintje in de tuin. Maar de onvrijwillige geluids- en bewegingsshow van windmolens krijgen we zo maar.

En dan bagatelliseert de Groene Khmer de overlast alsof de gedupeerden maar aanstellers zijn. Loze argumenten, zoals: ‘Windmolens maken wel geluid, maar het valt niet te vergelijken met onder de Van Brienenoordbrug slapen tijdens de spits’, passeren de revue.

Ja, Dàààg! Zo kun je voor alles wel een smoesje bedenken om je zin door te drijven.

Op natuurlijke wijze opgewekte energie is op zich niet verkeerd, zolang het niet voor overlast zorgt bij de mensen. De fossiele brandstoffen raken ooit op en dan is het goed als er alternatieven zijn. Maar als er een klimato(n)logisch sausje overheen wordt gegooid, is het een ander verhaal.

Klimaatinvesteringen zijn een grote verspilling

Want tegen de klimaatsverandering valt tóch niets te beginnen. Het klimaat is niet constant en is dat ook nooit geweest.

Maar ja, er zijn zelfs verhalen dat de prehistorische boeren het klimaat al hadden beïnvloed, grofweg 10.000 jaar geleden, afhankelijk van de breedtegraad.

Er is kennelijk vergeten dat in de oertijd grote kuddes wilde herbivoren rondtrokken, voordat mens aan veeteelt was begonnen.

En de wereld was, toen de mens met landbouw en veeteelt begon, nog herstellende van de laatste quartaire ijstijd, die zo’n 117.000 jaar geleden begon en 17.000 jaar geleden eindigde.

Ongeveer 15.000 jaar geleden warmde de aarde sneller op en ons hedendaagse klimaat dateert van ongeveer 10.000 jaar terug en dat maakte het gunstig voor de landbouw de veeteelt om te ontwikkelen !

Oorzaak en gevolg’ zijn daar moedwillig omgedraaid, om een negatief beeld te kunnen scheppen.

Door de tijd heen zijn al vele glaciale en interglaciale periodes geweest. Zelfs tijdens glacialen wisselde de temperaturen elkaar nog af. Tijdens de zogenoemde stadialen was het bitter koud, tijdens interstadialen was het relatief warm.

Tijdens interglacialen zijn en waren er zogenoemde ‘ klimaatoptima’, ofwel, warme perioden. Het laatste klimaatoptimum (ca. 950-1250 na Chr.) dateert uit de hoge middeleeuwen. Deze periode was welvarend vergeleken de vroege middeleeuwen. Én de late, toen een eeuwenlange, natte periode met veel mislukte oogsten, de kleine ijstijd (15e tot midden 19e eeuw) aankondigde.

Momenteel zitten we in een betrekkelijk warme periode, maar de kans dat er een nieuwe ijstijd op de loer ligt is helaas niet uitgesloten. Het maakt niets uit wat we doen, de uitstoot van CO2 door menselijk handelen is nauwelijks, of zelfs helemaal niet van invloed.

De echte oorzaken zitten niet in de atmosfeer, maar in de zonneactiviteit en de stand van de aarde. De Noordpoolkap krimpt weliswaar, maar de Zuidpoolkap groeit daarentegen aan.

Ondanks deze keiharde bewijzen blijven klimaatalarmisten rotsvast ontkennen!

Het klimaat is altijd al een wispelturig kreng geweest, dat zich niet door ons laat sturen. Reden te meer om onze belastingcenten voortaan alleen nog maar aan nuttige doeleinden te besteden.

En dan die eeuwige preken van die klimaatactivisten! Ik kan ze niet meer horen!

Aldus ‘Wolf’.