Een bijdrage van Hugo Matthijssen.
Onlangs een artikel in het dagblad van het noorden met de kop “Klimaat past niet in een hokje.” Het betreft een interview gegeven door Marcel Beukeboom, “klimaatgezant van Nederland”, geschreven door Mannes van der Laan. De kern: we moeten Parisproof worden, ophef over windturbines zet hij weg met de volgende reactie: “Heb je liever een windmolen in je achtertuin of een kolencentrale? Of wil je wel of geen elektriciteit?
Daarbij vergeet hij te melden dat we een planning hebben om in 2020 in Nederland te komen tot 6000 MW opgesteld windvermogen op het land, die uitgaande van een productiefactor van windturbines op het land van ongeveer 21%, weersafhankelijk waardoor deze windturbines door het jaar heen minder stroom leveren dan een centrale aan de Eemshaven van 1560 MW gevraagd zou kunnen leveren. Ook vergeet hij even dat windturbines tot windkracht 4 vrijwel niets leveren en pas bij windkracht 6 het opgestelde vermogen halen. Dat betekent in de praktijk windturbines die regelmatig pieken en de helft van de tijd minder leveren dan 20% van het opgestelde vermogen.
Onze klimaatgezant pleit ook voor een toekomst met een mix aan hernieuwbare energie bestaande uit wind en zon, aardwarmte, getijden energie en misschien moet er je ook wel kernenergie aan toevoegen als optie.
Kijken we naar 2016 dan zien we dat het aandeel hernieuwbaar 125 PJ was op een totaal finaal energiegebruik van Nederland van 2119 PJ. Van die 125 PJ hernieuwbaar kwam 79,3 PJ van biomassa. Bron hier.
Dat betekent dat 45,7 PJ afkomstig was van de bronnen die door de heer Beukeboom genoemd werden. Daar moet je dan wel de inpassing-verliezen van aftrekken en wat de CO2-winst betreft, door inpassing van weersafhankelijke bronnen daalt het rendement aan de fossiele kant van de stroomproductie, wat weer extra CO2-uitstoot betekent.
Geweldig, straks na invoering van het energieakkoord moet eerst 14% van ons energiegebruik uit hernieuwbaar komen en ook daarbij is de planning dat 60% daarvan uit het verstoken van biomassa moeten komen. Hoe lang zou het duren voor de bossen het niet meer kunnen bijbenen? En de kosten voor deze redding van het klimaat gaan over een periode van 15 tot 20 jaar uitkomen op minimaal 70 miljard. Zie het rapport van de rekenkamer.
Ga je daarmee rekenen dan kom je al snel in de buurt van de genoemde 70 miljard uit. Dat is geld dat direct via de stroomrekening zal worden omgeslagen over alle gebruikers. Dus maak je borst maar nat. In Duitsland hebben ze daarvoor nu het begrip Energiearmut uitgevonden.
Ook staat er in dezelfde krant een berichtje over het eerste windpark dat zonder subsidie gebouwd zal gaan worden. Dat is toch geweldig groene stroom tegen dezelfde kosten als centrale stroom. Maar er zitten wel een aantal adders onder het gras.
1e Merk op dat de stroomaansluiting door de netbeheerder geregeld wordt en ongeveer 4 miljard kost, wat ook bij de gebruiker zal worden opgehaald via de post netwerkkosten.
2e Ook wordt vergeten dat de inpassingsverliezen voor rekening zijn van de energiebedrijven, die niet rendabel
meer kunnen werken.
3e Om al die pieken stroom snel heen en weer te kunnen transporteren zal ook netwerkverzwaring nodig zijn. Dat kost miljarden die ook via de netwerkkosten opgehaald gaan worden.
Ook komt de vraag op welke garanties er zijn gegeven. Als straks alle nu geplande windturbines samen maximaal gaan leveren, dan zal de stroomprijs op de markt direct gaan dalen. Kijken we even naar Duitsland: daar loopt de prijs regelmatig tegen 0 aan. Ook is de stroomprijs af en toe zelfs negatief. Dan kan het eigen netwerk die piekende stroom van wind en zon niet meer opnemen.
Nu komt dat o.a. nog bij ons de grens over, soms zelfs met bijbetaling van bedragen tot 80 euro per MWu. Ze betalen ons dan om de stroom over te nemen. Wat het gevolg zal zijn als in de nabije toekomst onze windturbines gelijk of bijna gelijk produceren met die in Duitsland kun je wel raden. En wat zag je voor berichten in de media “gratis stroom uit Duitsland” of ‘heel Duitsland draait op groene stroom”. En vervolgens wordt de Duitse burger uitgeknepen met bijna de hoogste tarieven van Europa. Weersafhankelijke stroom, die vaak meerdere dagen niet of nauwelijks levert en daarnaast alleen pieken die moeilijk inpasbaar zijn, kan alleen werken als je aan de andere kant centrales aan en uit kunt zetten en daar kunnen ze slecht tegen. Niet alleen het verdienmodel, maar ook het rendement gaat onderuit.
Het uitgangspunt van meneer Beukeboom is erg mooi maar met de genoemde bronnen bouw je geen energiesysteem. Een energiesysteem is gebaseerd op de natuurkundige wetten. Een daarvan is dat lucht op zeeniveau niet meer weegt als 1,2 kg per kubieke meter en het leveringsprofiel van windturbines afhankelijk is van de luchtsnelheid tot de derde macht zodat windturbines, hoe groot ook, weinig energie-intensief zijn.
Kijkend naar de stand van zaken tot dit moment: er zijn al miljarden SDE+ subsidie toegezegd voor toekomstige
projecten. We moeten het klimaat redden door bossen te slopen en slecht presterende windturbines te bouwen en dat geld komt wel direct uit de zak van de gebruikers. En dan kom je er niet met 110 euro verhoging per jaar. Dat is nog maar het begin. In een beleidsstuk werd het zo aangegeven. Het kost de overheid haast niets, alleen de uitvoeringskosten voor de SDE+ regeling.
Hugo, ik begrijp jouw frustratie! Weer zo’n compleet nonsens verhaal over windmolens. Het blijft maar doorgaan en jij blijf maar herhalen. Komen wij op deze manier verder in ons kleine kringetje? Wij zijn het allemaal met elkaar eens op een paar reageerders na, die bij Bart Verheggen horen. Politici zouden geïnteresseerd moeten zijn in climategate.nl, maar ik heb het gevoel dat er geen enkele politicus zich op de site begeeft, behalve misschien PVV’ers. Hans Labohm zou dat moeten kunnen beamen. Frits Bolkenstein is een van de weinige politici buiten de PVV, die anders denkt, maar wij horen nooit van hem. Hoe nu verder? Het zijn de politici die alles in handen hebben. Merkel is na Fukushima begonnen, het is nu een puinhoop (vindt Merkel waarschijnlijk ook) en de enige hoop lijkt Trump.
Om politicus te worden hoef je geen verstand van de materie te hebben (dat is tegenwoordig alleen maar overbodige ballast). De lobbygroep die het hardst schreeuwt (in dit geval de milieubeweging) levert de voorgekauwde beleidsstukken aan. Deze hoeven dan alleen maar verdedigd te worden (stemvee).
Verder heeft men het liefst dat alles vooraf wordt besloten in zogenaamde ‘akkoorden’ waar vooral de burger geen enkele instemming mee heeft.
We zien hier een zwak punt van democratie. Politici willen herkozen worden en gaan niet tegen de meerderheid in. Wie dus kans ziet de meerderheid van de bevolking voor zijn plannen (waanideeën) te winnen die wint. Met waarheid of realisme heeft dat niets te maken.
De fout is dat verzuimd wordt bewijzen te eisen voor buitengewone claims.
Ja hoor er wordt van de klimaat “scpetici”gevraagd om bewijzen, die blijven afwezig dus worden ze niet gehoord.
Prima werk van de politici!
Dat is de omgekeerde wereld. Het is als dat een gelovige van een ongelovige een bewijs eist dat God niet zou bestaan. En zo lang dat dit bewijs niet kan worden geleverd het voor de gelovige geldt als bewijs dat God dus wel bestaat. Droom lekker verder.
Maar bovendien zijn er zat bewijzen:
climategate.nl/2015/07/de-weerlegging-van-global-warming-de-feedback-is-negatief/
https://www.climategate.nl/2016/12/63447/
climategate.nl/2016/02/52878/
climategate.nl/2015/12/hoe-twee-leeuwenwelpjes-de-ijstijdideeen-onderuit-halen/
(ze zijn inmiddels koolstof gedateerd op 55000 jaar, precies waar je zou verwachten)
Russells theepot, J. van der Heijden.
De logica van “J” … ehm… logica is er gewoon niet.
Anton ik onderschrijf je reactie maar dat wist je natuurlijk al. Ik denk dat we ons niet meer moeten laten afleiden door steeds maar weer ons te richten op details. We zijn het hier op deze site idd op veel punten eens maar juist mi op hoofdpunten verschillen we ook van mening. Voorbeeld is dat er geen problemen zijn en men doelt dan op de door alarmisten aangehangen AGW dreiging. Maar als gevolg van juist die voorspelde dreiging vindt er nu een volkomen idiote en onhaalbare energietransitie plaats waarbij juist in beginfase en mede door gekozen inefficiënte energiealternatieven er ook nog eens veel meer CO2 wordt uitgestoten dan men juist tracht te vervangen door de wens fossiel zo snel mogelijk uit te faseren. De gevolgen van een energietransitie die niet zal slagen zal het toch al instabiele economisch model (tgv toenemende schaarste) verder destabiliseren met alle gevolgen van dien. Laten we ons niet steeds afzetten tegen gedachtegoed dat door andersdenkenden wordt gebruikt omdat er ook zeker grond van waarheid in zit. Kijken we bijvoorbeeld eens naar groei. Onze economie functioneert niet zonder groei. Kijk maar eens wat men niet heeft moeten doen om krimp te voorkomen juist ook om dat het economisch systemen dan niet meer te regelen valt. Nee laten we nu ook weer niet afdwalen door hierover van mening te verschillen en er weer een discussie over te beginnen. We zijn het dan misschien eens op deze site over de details maar juist op het oordeel over de totaliteit van de huidige problemen en de onderlinge samenhang verschillen we teveel van mening.
Juist op dit punt slagen wij er niet in om bij de politiek voet aan de grond te krijgen. Als wij er niet in slagen de angst voor AWG en de hieruit te nemen maatregelen in een breder kader te plaatsen dan zal de politiek doof en blind blijven.
Het aangaan van discussies over de technische zaken waar wij het over eens met mensen die slechts kunnen napraten wat de heersende mening is is contraproductief.
Misschien is het een optie om bij een volgende verkiezing duidelijk te maken dat er deskundige mensen moeten komen op de belangrijke posten. Lukt dat niet dan maar stemmen als proteststemmer of zoals ik het tegenwoordig noem strafstemmer. Dan maar aansturen op chaos in de hoop dat hoe eerder het fout loopt hoe eerder men wellicht tot het juiste inzicht komt.
Frans en gelijk gestemden.
Op dit moment is de overheid bezig om SDE+ subsidietoezeggingen te doen.
Miljarden zijn al vergeven en de plannen zijn om dat versneld door te zetten “om het klimaat te redden”.
De kosten daarvan worden volledig opgehaald bij de gebruikers en zoals in een beleidsstuk staat het kost de overheid buiten de uitvoeringskosten haast niets. Het is hoog tijd om aan de rem te trekken.
Goed jullie zijn er flauw van dat is prima de boodschap is duidelijk en bekend maar doe er dan wat mee. Reageer dan vooral in de richting van de politiek en de betrokken bedrijven die daar heel dik mee verdienen ten koste van de gebruikers.
Onder dwang van afsluiten wordt in de nabije toekomst geld opgehaald bij gezinnen die nu al moeite hebben om maandelijks voldoende geld over te houden om eten te kopen.
Met andere woorden richt je tot die instanties en politieke partijen die er toe doen dan draag je wat bij.
Verder geniet van het leven zolang het nog kan.
@Anton, 1 pluspunt, de 4,5 miljard voor Gemini is deze keer niet herhaald.
[Het uitgangspunt van meneer Beukeboom is erg mooi] dacht het niet.
Het is sociaal-economische zelfmoord.
Vanavond kijken naar H.W.Sinn: http://www.ifo.de/live
18:00 uur
FYI: http://gatehousenews.com/windfarms/home/
Twee citaten van Wiebes afgelopen donderdag in de kamer.
“De schattingen van de meest efficiënte route gedurende de transitieperiode zijn dat je in die transitieperiode, niet daarna, ruwweg 1% tot 3% van het nationaal inkomen, van het bruto binnenlands product, moet rekenen. 1% tot 3%. Heb ik het nou over de energierekening? Nee, daar heb ik het absoluut niet over. Dat zijn kosten die ergens landen.”
“1% tot 3% is de economische groei van dit jaar. Dat reserveren we voor de komende 30 jaar voor een transitiedoel.”
Bij 3 % economische groei zal al dit extra geld , 3%, verdwijnen in kosten.
Dus geen verhoging van ambtenaren salarissen voor de komende 30 jaar, tenzij we meer dan 3% groei per jaar hebben voor 30 jaar.
Bij minder dan 3% groei moeten we krimp toepassen op b.v. onderwijs zorg etc.
Wie begrijpt nu nog niet wat de kosten en de gevolgen gaan worden?
Omdat het lijkt dat de 4 miljard netwerkkosten die genoemd worden een 1 op 1 relatie zouden hebben met de subsidieloze tender Hollandse Kust Zuid dacht ik, dat klopt niet.
Dit is wat Tennet schrijft over investeringen:
https://www.tennet.eu/nl/nieuws/nieuws/groei-van-zonne-en-windenergie-en-betrouwbaarheid-elektriciteitsvoorziening-vormen-uitgangspunten-v/
Verwachte investeringen komende 10 jaar voor uitbreiding en vervanging Nederlandse hoogspanningsnet op land tussen de EUR 3,5 – EUR 4,5 miljard en op zee circa EUR 2 miljard.
Die 2 miljard is voor de aansluiting van 5 windparken van 700 MW.
En dan vragen jullie je af waarom de politiek climategate niet serieus neemt. Keer op keer blijkt gewoon dat de informatie gekleurd is en niet klopt en daarom heeft climategate geen impact. Het is gewoon geen betrouwbare informatie of zo zwaar gekleurd dat mensen die het niet snappen op het verkeerde been gezet wordt.
Mark
Je mist iets. De miljarden voor aansluitingen op zee staan buiten de uitbreiding en vervanging van het hoogspanningsnet.
“Daarom geeft de overheid de komende 20 jaar subsidie aan
windparkexploitanten. Het gaat om een bedrag
van ongeveer 8 miljard euro. Daarnaast gaat er
4 miljard euro subsidie naar het
aanleggen van de benodigde infrastructuur,
zoals stroomkabels, voor de windparken.”
http://www.nwea.nl/images/PDFs/factsheet-WindOpZee.pdf
Wie mist wat. Jouw document is van september 2016, mijn link is van 8-12-2017 en van Tennet zelf. Je gaat verder niet in op de al dan niet bewust opgeschreven vaagheid waaruit men zou kunnen concluderen de 4 miljard aan aansluitkosten voor de subsidie loze wind tender zouden komen. Ik denk overigens dat het bewust zo opgeschreven is nu je er achter bent dat dat keer op keer herhalen van het 4,5 miljard Gemini verhaal niet meer werkt.
Verder, omdat het een oud document is voor de Borssele tenders zit in die 8 miljard niet verrekend de lage inschrijfprijzen.
Waarom lukt het jou iedere keer niet om met actuele cijfers te schermen in plaats van de mist waar je nu mee komt. Ik vertrouw jouw artikelen gewoon niet en ik snap niet dat de rest van de climategate lezers dat niet zien. Wanneer je een sceptische klimaatwetenschapper zou zijn zou ik gelijk naar het AGW kamp overlopen. M.a.w, door dat selectief geshop in cijfers bereik je het tegenovergestelde. Wantrouwen.
Marc,
Frans Galjee geeft hieronder de kern weer, cijfers zijn altijd discutabel.
Het kan je niet ontgaan zijn dat de laatste twee maanden in alle kranten verhalen staan dat het heel veel gaat kosten.
Zelfs de Nos 11 okt “veel geld”
https://nos.nl/artikel/2197398-klimaatbeleid-nederland-dat-gaat-geld-kosten-veel-geld.html
200 Miljard, 400 Miljard, 600 Miljard, wie weet het.
De 2 miljard of 4 miljard tot 2023 op zee zijn een aardig rapporten spel.
Als ik jouw Tennet link lees zie ik nogal wat gaten, maar ook dat is weer wat tel je tot 2023 of 2035 of alleen 10 jaar of kijk je verder.
Tennet laat b.v 1000 MW op zee buiten beschouwing, telt max 30 GW PV op land, wil vooral verbindingen met Duitsland, (eigenbelang? netten eigendom in Duitsland?), wil hoogverbruikers aan de kust gaan vestigen of opslag op zee etc. etc. etc.
Gevolgen n.l. geen netto salarisstijging bij ambtenaren tot 2045 heb ik de regering nog niet over gehoord, laat staan Groen Links die het allemaal maar rommelen in de marge vind.
@ Marc en Hugo. Dat bedoel ik nu met te veel in detail treden zeker als het gaat over een technologie die zelf voor een leek al duidelijk niet een oplossing kan zijn om wegvallende fossiele energie te vervangen. Dus geen tijd meer aan besteden en al helemaal niet gaan cijferneuken want vanuit de databrij en informatiechaos kan iedereen zijn of haar gelijk wel in een sommetje ‘bewijzen’.
“ En dan vragen jullie je af waarom de politiek climategate niet serieus neemt. “
Ik vrees dat het erger is wij kunnen de politiek niet serieus nemen door het compleet ontbreken van de nodige competentie.
Als je daarbij wantrouwen hebt in de juistheid van de cijfers dan kan je in geen enkel kamp of groep meer terecht en ben je als eenling aangewezen op je eigen gezonde verstand.
Dat is de beste keuze.
Bedankt Frans.
Ik reageer als een journalist op de inbreng van de overheid en doe dat zo goed mogelijk.
Ik denk dan ook dat ik de kern van de zaak zeker te pakken heb.
Ik ben zeker geen wetenschapper maar ben vanaf 2010 toen bleek dat de voorlichting van de minister volkomen fout was in dit dossier gedoken en op dit moment is deze lobby zover dat het geloof en vertrouwen in niet werkende oplossingen groot genoemd kan worden.
Beste Mark even los van documenten graag hier een reactie op.
In 2020 moet 6000 MW opgesteld vermogen op het land zijn uitgerold.
Uitgaande van een gemiddelde productiefactor van ongeveer 21% komt daar aanbodgestuurd minder stroom uit per jaar als de Eemshaven centrale vraaggestuurd kan leveren.
De helft van de tijd leveren die windmolens niet meer dan 20% van het opgestelde vermogen en daarnaast komen er regelmatig pieken voor tot 6000 Mw. Dat is geen energiebron maar een energieramp.
Ik wil best reageren maar zolang jij niet in staat bent om man genoeg te zijn om fouten toe te geven en artikels te rectificeren blijf ik jou wantrouwen.
Met de huidige penetratiegraad van hernieuwbare energie wat volgens jou een druppel op de gloeiende plaat is, is er voorlopig nog lang geen sprake van een ramp, geen noemenswaardig risico op black-outs want in geval van nood kunnen windmolens gewoon afgeschakeld worden conform wetgeving. Dus ik maak me nergens zorgen over. Daarnaast, als Tennet Duitsland aankan dan moet Nederland helemaal een eitje zijn.
Bovendien, regeerakkoorden zijn gemaakt, Europese verplichtingen liggen er gewoon, een zeer grote politieke meerderheid is voor meer duurzame energie, windstroom wordt goedkoper, zonnestroom wordt goedkoper, accu’s worden goedkoper, de slimme meter waardoor vraagsturing mogelijk is, zijn bijna ingevoerd, windstroom is beter te voorspellen en internationale interconnectiecapaciteit neemt toe.
Welke missie je ook mee bezig bent, binnen het huidige krachtenveld is het kansloos en je vervalt keer op keer in herhaling.
Dus ik ben totaal ongevoelig voor alle doemscenario’s die geschetst worden al is het maar dat ze consequent gekleurd neergezet worden. Vroeger ging ik daar in mee, tegenwoordig weet ik beter.
@Marc: die ongevoeligheid voor doemscenario’s geldt dat ook voor de rampscenario’s m.b.t. het klimaat ?
Ja.
@ Frans Galjee, Hugo,
Ik begrijp je standpunt over de grote lijn en dus liever niet cijferneuken.
En in beginsel ben ik het daar ook wel mee eens, maar:
Zo ongeveer de enige sterke wapens, die wij als sceptici in handen hebben, zijn de theoretische en technische feiten en achtergronden; daarmee tonen wij aan dat de visies van de groen bevlogenen praktisch niet kunnen worden gerealiseerd dan wel niet kunnen kloppen.
De vraag en uitleg verderop van Kees en Leen over de stabiliteit van het netwerk, is een mooi voorbeeld van wat ik bedoel, daarmee wordt duidelijk waarom het groene beleid zoveel problemen geeft.
Er komt op deze site veel praktische ervaring bij elkaar, geologen, economen, natuur- en scheikundigen, statistici, enz.
Door alleen maar over de politieke standpunten te praten zou veel van die kennis onbenut blijven.
Nog een voorbeeld: Erik kwam gisteren, vannacht eigenlijk, met de opmerking dat de temperatuur vanaf 1850 tot nu met 0,5 graad per eeuw is gestegen. Het bedoelde tijdvak is, kort door de bocht, ongeveer de hele opgaande tak in een sinusvormig verloop over zo’n 150 jaar. Het gebruik van het woord ‘eeuw’ vind ik dan, om het netjes te zeggen, onverstandig. Het suggereert dat ‘het almaar doorgaat’. Dit is zo’n voorbeeld waarbij techniek en politiek bij elkaar komen en eigenlijk niet moeten worden gescheiden.
Het is ongetwijfeld waar dat keer op keer de zelfde argumenten op deze site door de bloggers (en ook degenen die commentaar geven) gebruikt worden om de gevolgen van het klimaat (wan)beleid te duiden. Niet dat de argumenten van de bloggers nou zo verkeerd zijn, maar het wordt door beleidsbeslissers c.q politici gewoon genegeerd. De politici hebben door hun beperkte achtergrond geen inzicht in wat ze verkeerd kunnen doen, terwijl ze van alle kanten op het verkeerde been worden gezet door de lobbyisten die hun eigen agenda hebben.
Het zal op twee punten fout gaan. De energie transitie kan niet om financiële noch om thermodynamische redenen.
1) De politiek zal de financiële gevolgen van de energiepolitiek moeten verkopen aan de kiezer. De jaarlijkse discussie over de zorgkosten en enigenrisico zal kinderspel zijn wanneer vroeg of laat de kosten van energie transitie verdeeld moet worden. Ik wil niet uitsluiten dat de politiek dat nog enige tijd kan volhouden om alle kosten te rechtvaardigen (angst uitbuiten voor AGW). Echter er zijn grenzen zoals politici als Merkel dat nu onderhand ook ondervindt bij de Duitse regeringsvorming, en wat je ook van Trump mag vinden, hij heeft allang ingezien dat de energiepolitiek in de VS vooral niet “Parisproof” moet zijn.
2) De moderne maatschappij vereist een energie vorm met een hoge vermogensdichtheid. De derde wereld eist terecht toegang tot goedkope energie. De asociale energie politiek van de ontwikkelende landen( wel “Parisproof!”) kan niet langer meer vol gehouden worden. De vraag naar goedkope (fossiele) energie zal hoe dan ook sterk stijgen. De energie kan alleen geleverd worden door verbranding van kool en stikstof-waterstof verbindingen of nucleaire energie.
Indien de politiek fossiele energie taboe blijft verklaren, kan alleen nucleaire energie de vervanging geven. Bij gedwongen gebruik van bronnen met lage vermogens dichtheid, kan alleen een vorm van energie rantsoenering tijdelijk soelaas geven totdat de kiezer c.q. bedrijfsleven in opstand komen door energie tekorten / armoede, dan wel dat de stroomstoringen hun maatschappelijk tol zullen eisen.
Het is zeer voorspelbaar wat er financieel en maatschappelijk zal gebeuren. De politiek zal vroeg of laat tot inzicht moeten komen gedwongen door grote maatschappelijke onrust, de vraag is alleen wanneer.
We kunnen op deze site bakkeleien over een (paar) miljardjes meer of minder, maar dit is in feite de omgekeerde wereld. Onze overheid die deze plannen heeft uitgedokterd heeft de plicht om vooraf een kosten-baten analyse te maken en de gebruikers precies voor te rekenen wat dit voor hen betekent. Dit heeft men volledig nagelaten en onze volksvertegenwoordigers staan er bij en doen vervolgens niets. En of ze nu wel of niet op deze site kijken maakt geen barst uit, ze zullen niet op hun schreden terugkeren. Pas als het finaal in het honderd loopt zullen ze in actie komen, maar dan hebben de schuldigen inmiddels een andere baan met een dik verdiende boterham. Je moet hopen dat een nieuwe partij (beweging) het tij kan keren of de wal keert het schip. Overigens hulde aan Hugo Matthijssen die deze problematiek regelmatig aan de orde stelt, dit kan niet vaak genoeg plaatsvinden. Men kan dan later nooit stellen van niets te hebben geweten.
Het simpele feit dat die prognoses achterwege zijn gebleven doet vermoeden dat ze niet gunstig uitvallen. Het is altijd de kunst om de dingen niet alleen te beoordelen op wat erover wordt medegedeeld maar ook om wat juist niet wordt gezegd. Maar dat laatste vereist enige kennis van de materie.
Bedankt Werff
Je hebt gelijk maar zoals altijd zodra er geloofszaken in het spel zijn en de wetenschap opzij gezet wordt zal de verantwoording achterwege blijven.
Hoe je het ook wendt of keert, met hun lage opbrengst en vooral de onvoorspelbaarheid er van zullen molens en panelen altijd een rolletje in de marge spelen.
Politici hebben dan wel een grote mond maar verstand van natuurkunde, ho maar. Intussen heeft men het lek boven: men gaat niet alleen voorzien in het huidige stroomverbruik middels molens, men draait er ook de hand niet voor om om het hele wagenpark elektrisch te laten rijden. En alle woningen elektrisch te verwarmen. Met molens! En panelen. Waanzin ten top daar in Den Haag. En niet alleen als het over energie gaat hoor, maar dat terzijde.
Technische vraag als dat mag: ik heb me laten vertellen dat windmolens en zonnepanelen een dominante dirigent nodig hebben om de 50Hz te kunnen volgen . De dominante dirigent is dan een klassieke centrale en zou dan minimaal 50% aandeel in het stroomnet moeten hebben om die 50Hz te kunnen dirigeren. Als ik dan lees dat in Duitsland 100% van de vraag wordt opgewekt dmv wind en zon zou dat betekenen dat klassieke centrales ook 100% van de vraag moeten produceren om dominant te kunnen blijven. Klinkt mij onwaarschijnlijk in de oren omdat je dan wel heel veel overproduktie hebt maar weet iemand hier hoe dat werkt?
Kees,
De netspanning en netfrequentie bewegen zich binnen vastgestelde grenzen. De apparatuur die je op het stopcontact aansluit is daar ook voor ontworpen. Voor de netfrequentie is dat 50Hz +/- 0,2 Hz (49,8 en 50,2) en voor het laagspanningsnet is dat 230V -15% en +10%. Dus tussen de 195 en 253 Volt. (In Belgie is dat 263V i.v.m. overschot aan zonne-energie). Buiten deze grenzen schakelt het net of een deel daarvan waar het probleem zit uit. Om het net na een elektriciteitstoring weer op te starten moet dus ook het net eerst binnen deze grenzen worden gebracht. De elektronicasystemen van de zon- of windenergiesysteem hebben een stabiel elektriciteitsnet nodig want deze zijn niet ontworpen om zelfstandig een stabiele spanning en frequentie op te wekken en zijn dus ook niet geschikt om na een storing het net weer op te brengen. Dat kan alleen met synchrone machines die in een elektriciteitscentrale staan. Overproductie in het net is niet mogelijk. Wat wordt opgewekt wordt direct gebruikt. Er is alleen wat natuurlijke balans mogelijk doordat als de spanning toeneemt bij overproductie de aangesloten apparatuur meer vermogen gaat gebruiken en daarmee weer een balans ontstaat. De frequentie varieert dan ook, de massatraagheid van de synchrone machines vangen ook een deel van die energie op. Omgekeerd werkt het ook zo. Al vanaf 0,01 Hz afwijking gaat de stoom-of gasregeling de afwijking corrigeren.
De door zon-en windsystemen geproduceerde elektriciteit wordt direct verbruikt. Daarmee ontstaan spannings- en frequentieverhogingen in het net waarop de regelsystemen in de elektriciteitscentrales de productie verlagen.Tennet houdt van alle producenten en haar klanten per kwartier bij wat de vraag en productie zal zijn en koopt daarvoor regelvermogen in. Dit zijn centrales die meedraaien (of nog capacteit over hebben) en zeer snel de onbalans in vraag en aanbod kunnen opvangen.
De voortreffelijke stabiliteit en beschikbaarheid van het elektriciteitsnet vertroebelt de complexiteit en de enorme omvang van het systeem zodanig dat veel mensen van mening zijn dat je er van alles mee kunt doen en op kunt aansluiten en dat dat dan ook CO2 bespaart.
Het toegevoerde vermogen van zon-en windsystemen betekent dat centrales moeten terugregelen en daarmee wordt het rendement daarvan lager. Per saldo besparen zon-en windsystemen in het totale elektriciteitssysteem (helaas) weinig CO2. In elk geval te weinig om daar zoveel geld en maatschappelijke energie tegen aan te gooien.
@Leen:
“Er is alleen wat natuurlijke balans mogelijk doordat als de spanning toeneemt bij overproductie de aangesloten apparatuur meer vermogen gaat gebruiken en daarmee weer een balans ontstaat.”
Betekent dat een kWh-meter door zonne- en windenergie dat meerdere verbruik ook registreert?
Anders gezegd, betaalt iedere gebruiker sluiks mee aan het wegwerken van de instabiliteit die door zon en wind wordt verootzaakt?
@Boels,
Samengevat: Ja. De door zonne- en windenergie veroorzaakte netspanningsverhoging, zorgt ervoor dat eindgebruikers, zonder het te weten noch te willen een hoger elektriciteitsverbruik hebben én dat de levensduur van een aantal typen apparaten lager zal zijn.
Hierover is bij mij weten geen openbare rapportage beschikbaar, noch wat er door de netbeheerders aan (of beter tegen) wordt gedaan, maar het is bij hen geen onbekend onderwerp.
Zie ook https://www.sma-benelux.com/kenniscentrum/tech-tips-na-de-installatie/wat-kan-ik-doen-als-de-omvormer-afslaat-door-te-hoge-netspanning.html en https://www.zonnefabriek.nl/nieuws/zonnestroom-systemen-in-de-problemen-door-hoge-netspanning/
Een kWh-meter, bijvoorkeur niet-slim maar van het type ferraris, meet het echte vermogen: spanning x stroom.
Neem bijvoorbeeld een hallogeenlamp van 50 Watt. Bij de ontwerpspanning van 230 Volt loopt er 0,217 Ampere en bedraagt de weerstand van de lamp 230 Volt / 0,217 Ampere = 849 ohm. De levensduur is daarop berekend en kan 2000 uur nominaal zijn.
Bij +10% hogere netspanning verbruikt deze lamp 21% meer vermogen (253 Volt / 849Ohm=0,298 Ampere x 253 Volt= 60 Watt. De levensduur van de lamp is bij die spanning gehalveerd.
De toelaatbare netspanning is in Belgie zelfs gedoogd tot 264V en ik vraag me ook af wat er van de harmonisatie van de Europese regelgeving is overgebleven…
Moderne TV’s, laptops hebben schakelende voedingen en daar speelt dat ‘probleem’ niet of veel minder.
Echter een koelkastmotor, kortsluitankermotoren in de industrie, maar ook netwerkapparatuur zoals transformatoren, hebben bij een hogere netspanning ook hogere magnetiseringsverliezen (ijzerverliezen). Dus ook de netwerkbeheerders hebben meer vermogensverliezen in hun netwerk (=kwadratische functie van de spanning) bij een hogere dan nominale netspanning. Dat zijn promilles op de totale verliezen, maar 1 promille van 1 miljard is wel een miljoen.
Zoals ik al schreef vertroebelt de stabiliteit en beschikbaarheid van het elektriciteitsnet de complexiteit ervan en vormt de napratende mens een mening zodat van alles, zonder consequenties, met het elektriciteitsnet verbonden kan worden.
@Leen:
Hartelijk dank!
Mijn vermoedens bevestigd ;-)
don quichot de volgende politicus van t jaar?…wie durft?…mvg…bart..
Wat ook nog in het achterhoofd gehouden moet worden is dat het huidige gebruik van electriciteit drastisch omhoog zal gaan als we allemaal electrische autos hebben en de verwarming ook van het gas af is..
Waar je dan de electrische energie vandaan moet halen is mij een raadsel; toch maar betrouwbare, constante kernenergie.
Allemaal aan de elektrische auto dat gaat ook nooit lukken of er moeten nieuwe voorraden lithium worden gevonden. Maar natuurlijk heb je gelijk waar men al die electriciteit vandaan gaat halen. Met de bronnen waar men nu op inzet gaat dat nooit slagen. Geen CO2 afname en geen betrouwbare energievoorziening. Dat wordt de nieuwe zelf gecreëerde werkelijkheid.