Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
Van depolitiseren van het energie- en klimaatvraagstuk, vaak geopperd als dé oplossing om de transitie te versnellen, zal dan ook geen sprake zijn. Integendeel. Want wat ‘eerlijk’ is, is immers de kern van politiek. De grote vraag is of de eensgezindheid die er de afgelopen jaren leek te bestaan over terugdringing van de CO2-uitstoot, overeind blijft nu de transitie steeds dieper in de haarvaten van de maatschappij doordringt – ruimtelijk, economisch en sociaal.
Aldus CDA-leider Sybrand Buma bij de presentatie van het regeerakkoord dit najaar. Dit is een fragment uit een artikel over energietransitie in het FD. Zie hier.
Het citaat van Buma bevat 2 niet onderbouwde stellingen, namelijk het energie- en klimaatvraagstuk. Dit nog afgezien van de vraag wat ‘eerlijk’ is. Hier mag om gegronde redenen sterk aan getwijfeld worden, maar hierover later meer.
Wat nu is concreet het probleem met energie? Wij kunnen de komende tientallen jaren toe met olie, bij uitblijven van verdere exploratie, gas voor zeker 100 jaar en steenkool voor meer dan 1.000 jaar. Economisch winbaar uranium en thorium zijn voor duizenden jaren beschikbaar. Er is alleen sprake van een energievraagstuk wanneer men de verkeerde energiebronnen inzet om aan de sterkt stijgende vraag te voldoen, met name in de ontwikkelingslanden.
Een energieprobleem wordt thans door onze politici zelf gecreëerd doordat zij menen dat fossiele en kernenergiebronnen moeten worden vervangen door windmolens, zonnepanelen, isolatie, het verbranden van bossen en het verdrijven van voedselgewassen voor biobrandstof. Ik krijg niet de indruk dat dit de toekomst moet zijn om een tweede denkbeeldig probleem op te lossen. Indien men immers van mening mocht zijn dat er een klimaatprobleem is, dan is het resultaat van de inzet van genoemde inferieure energiebronnen een terugval naar de Middeleeuwen, nog afgezien van de economische verwoesting van onze huidige en toekomstige maatschappij door buitensporige uitgaven die niets opleveren: no gain. No pain zoals het voornoemde FD-artikel stelt? Vast staat dat de inzet op inferieure weersafhankelijke energiebronnen nimmer soelaas kan bieden aan de snel stijgende mondiale vraageisende energiebehoefte.
Laten wij eveneens vaststellen dat de noodzaak tot terugdringing van CO2 geen gegronde en onweerlegbare wetenschappelijke basis kent, integendeel. Die obsessie voor CO2 berust op de weerlegde AGW-hypothese (‘Anthropogenic Global Warming’: door de mens veroorzaakte catastrofale opwarming) en op de misvatting dat dit gas een luchtvervuiler is en de doctrine van Al Gore, waar deze man niet serieus genomen moet worden.
Kortom, de heer Buma vertelt de geijkte politiek correcte onjuistheden om een op aannames gebaseerd beleid door te drukken, of er tenminste zijn politieke vingers niet aan te branden. Ik denk daarom dat eerder sprake is van een Lysenkoïstische doctrine al dan niet door gebrek aan wetenschappelijke kennis en kritische zin onder onze politici. Anders is het ontkenning.
Het klimaatbeleid van het partijkartel is onmiskenbaar een afspiegeling van het groepsdenken dat onze beleidsmakers in zijn greep heeft gekregen. Mogelijk is men in de ban geraakt van onwetenschappelijke organisaties en personen als Greenpeace, Milieudefensie, WNF, het IPCC, Al Gore etc.
Dit heeft zijn verwachte weerslag op de inhoud van de debatten en betogen in de Tweede Kamer. Laat ik als voorbeeld geven de verwijzing naar de bevindingen van Marcel Crok. Zie hier.
Het moge duidelijk zijn dat Dilan Jezilgöz Zegerius (VVD) de wetenschappelijke inhoud van het betoog van Crok niet heeft begrepen en hier klaarblijkelijk ook niet in was geïnteresseerd, omdat het niet paste binnen de partijdiscipline.
Ik denk ook dat zij nog nooit gehoord heeft van vermogensdichtheid, EROI, de Wet van Betz, Boltzmann, geologie en klimaatontwikkelingen in de afgelopen 11.000 jaar en ga zo maar door. Reden genoeg om geen enkel vertrouwen te hebben in de VVD ter zake.
Het is verontrustend te constateren dat politici zich zo kritiekloos, lees: zonder maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef, overleveren aan de veiligheid van politieke correctheid omdat het hen aan inhoudelijke kennis ontbreekt. Onderstaand laat zien dat de VVD zich op dit punt niet onderscheidt van GroenLinks en D66.
Ik kan niets anders vaststellen dat vergaande incompetentie i.c. gebrek aan kennis van elementaire natuurkunde, groepsdenken, geloof in ongefundeerde paniekscenario’s en zich laten intimideren door onbetrouwbare onwetenschappelijk instanties als de milieubeweging de basis blijken te vormen van het regeringsbeleid.
Ik onderschrijf ten slotte de uitspraak van Buma dat eerlijkheid geboden is als kern van de politiek. Het moge duidelijk zijn dat hier geen sprake van is, gezien de berichtgeving van de NPO alleen al. Het kenbaar kunnen maken van de objectieve feiten zal eerst een fire wall van het links protectionisme/filtering in de media moeten zien te slechten.
Dit brengt ons terug naar de vraag: hoe goed zijn onze politici geïnformeerd en vooral, hoezeer zijn bereid zij zich deze materie eigen te maken? Mensen als Omtzigt getroosten zich deze moeite en dit leidt dan ook steevast tot opmerkelijke atypische resultaten waar het zittende partijkartel niet blij mee is.
Ik denk concluderend dat het beleid van het zittende partijkartel niet zal leiden tot een substantiële beleidsverandering in de nabije tijd, daar politici zich niet bereid tonen zich in de feiten te verdiepen. Hier is een nieuwe generatie politici voor nodig die de tunnelvisie en het groepsdenken van het huidige partijkartel van het Eco Industrieel Complex weet te doorzien.
In de eerste plaats gaat het om competentie. Zo veel is duidelijk: hier ontbreekt het volledig aan bij onze beleidsmakers. Die wentelen zich liever in de euforie van weer een ‘geslaagde’ klimaattop waar men elkaar huilend in de armen valt, eensgezind in de moreel verheven, zo niet goddelijke, opdracht om de planeet te redden.
De vraag is: van wat?
Ik weet zeker dat deze vraag niet beantwoord kan worden zo lang men nuchter nadenkt, zeker in natuurkundige termen. Deze redelijkheid en nuchterheid zijn echter verdrongen door tunnelvisie en verkokering door de opgedrongen onjuiste AGW-hypothese. Van alle maatschappelijke problemen is dit het enige concrete probleem dat ernstig moet worden genomen, omdat het onze maatschappij bedreigt.
Laat de echte denker met ruggengraat van dit Kabinet opstaan zou ik willen uitnodigen. Ik ben niet optimistisch, want het is des mensen om zich te voegen naar de veiligheid van de grootste gemene deler.
Naschrift
Voor de liefhebbers: Marcel Crok over klimaat op het FVD-partijcongres 2017, vanaf 56.00 hier.
Op basis van welke rapportage doet mevrouw Dilan Jezilgöz Zegerius, maar ook Sybrand Buma dergelijke uitspraken in dit dossier?
Nog los van de vraag welke invloed de mens heeft op de klimaatverandering moet nu eerst eens een balans worden opgemaakt van wat er tot nu toe is besteed aan ‘duurzame’ maatregelen: wat het heeft gekost (incl.aangegane verplichtingen) en wat het heeft opgeleverd.
En dat kan mevrouw Dilan Jezilgöz Zegerius opdragen aan haar VVD-collega Ed Nijpels.
Sterker nog, een goede openbare rapportage, real time, zou een deliverable van het team Nijpels moeten zijn.
Het is bizar dat fatsoenlijke openbare rapportages, maar ook van Tennet, in dit dossier ontbreken.
Rapportage is een significant en onmisbaar onderdeel van elk (miljarden verslindend) project.
Energieopwek.nl, mede mogelijk gemaakt door Entrance (Hanzehogeschool) Groningen, kon bij de presentatie aan Ed Nijpels rekenen op een positieve reactie: Nijpels reageerde verheugd op de webapplicatie: ‘Energieopwek.nl kan een belangrijke rol vervullen bij het monitoren van de afspraken die we in het Energieakkoord hebben gemaakt. Ik hoop dat we de content die we laten zien verder kunnen uitbreiden, zodat we het brede palet van energieproductie inzichtelijk kunnen maken.’.
Maar niet de Hanzehogeschool, maar Ed Nijpels heeft de taak om rapportages te overleggen die ook de besparing van primaire fossiele brandstoffen laten zien van de ‘duurzame’ projecten.
In het uiterste geval betekent dit ook dat als de beoogde reductie van CO2, of wel de fossiele brandstofbesparingen niet worden gerealiseerd, dat het Energie-akkoord moet worden stopgezet of dat het plan moet worden aangepast.
De consument als betaler heeft recht op, of moet het recht afdwingen, inzicht te krijgen in de opbrengsten en kosten van het Energieakkoord.
Deze rapportage kan nu al worden bepaald op basis van de gegevens van de gevestigde energieleveranciers.
Deze gegevens zijn bekend bij het CBS, omdat o.a. elektriciteitsproducenten verplicht zijn over de volumes van de fossiele brandstoffen te rapporteren.
Een integrale realtime rapportage van fossiel opgewekte elektriciteit, verbruikte fossiele brandstoffen, MWh-prijs en duurzaam opgewekte elektriciteit laat zien wat de effecten zijn op de besparing van fossiele brandstoffen en het geeft gelijk inzicht in de werkelijke prijs die een MWh van een duurzame bron waard is.
Het doet niet terzake als partijen aanvoeren dat het concurrentende informatie betreft. Dat kan worden gepareerd met een verwijzing naar het verdrag van Aarhuis, dan wel de stelling dat de consument betaalt en daarmee moet kunnen inzien of de doelstellingen worden behaald, om te voorkomen dat ze gelegaliseerd wordt opgelicht. Daar moet de politiek voor waken.
En dat zou ook de reactie en actie van mevrouw Dilan Jezilgöz Zegerius moeten zijn, maar ook van elke politicus die serieus aan dit debat wil deelnemen: Hé Ed, waar blijft de rapportage?
Bij de veel kleinere mega-projecten met mega-budgetoverschreidingen zoals HSL-noord, HSL-zuid, en het nog steeds voortdurende fiasco van de Betuwelijn bleek in de parlementaire enquêtes dat het ontbrak aan juiste en tijdige onafhankelijke rapportages over de voortgang, financiën en effectiviteit.
Het “klimaat”-energieakkoord is factor 20 groter dan de optelsom van de eerdere 3 genoemde megaprojecten.
Wat was er te leren uit de NL parlementaire enquêtes?
2013: Fyra
2013-2014: Woningcorporaties
2011-2012: Financieel Stelsel
2002-2003: Srebrenica
2002-2003: Bouwnijverheid fraude
1998-1999: Vliegramp Bijlmermeer
1994-1996: Opsporingsmethoden
1992-1993: Uitvoeringsorganen Sociale Verzekeringen
1988: Paspoortproject
1986-1988: Bouwsubsidies
1983-1984: Rijn-Schelde-Verolme
Bij alle bleek, dat er in de ambtelijke rapportages aan de politiek “mistbanken” werden opgetrokken, versterkend de politieke onbekwaamheid van de 2de-Kamer, rookschermen werden gecreëerd ter afdekking van de uiteindelijke ineffectiviteit reeds vanaf de vaststelling van de doelstellingen, het verergeren van het fiasco door politiek ingrijpen halverwege het fiasco, “gerommel” (en soms fraude) met financiële cijfers, last but not least mismanagement door de ambtelijke projectmanagers.
Ik publiceerde (in eigen beheer bij managementboek.nl in 2008) een boek over “het waarom en hoe” dat deze mega-projecten met grote voorspelbare kans mislukken en wat er randvoorwaardelijk aan te doen is.
Titel: “Faalfactoren bij Veranderings & ICT-projecten” waarvan er ca. 400 exemplaren werden werden verkocht aan de beroepsgroep. (hoewel enigszins gedateerd nog enkele exemplaren zijn bij mij te bestellen uit restant voorraad : -) )
Heel goed artikel maar het probleem is dat het voor veel mensen al wel bekend is. Bijna alles in artikel is in verschillende artikelen en reacties al langsgekomen hetgeen ook al eerder heeft geleid tot de bijna wanhopige vraag “ maar wat gaan we nu doen om anderen tot inzicht te laten komen. Hier steeds het bekende herhalen levert geen enkel resultaat helaas. Misschien moeten we de juiste mensen kiezen op de juiste posities een soort zakenkabinet met mensen die vanuit bewezen vakkennis weten waarover ze praten gericht op visie van de toekomst. Ik ben pessimistisch de logge trein van domheid dendert voort door niets meer te stoppen. En eerlijk gezegd mag inmiddels van mij de boel in de soep lopen.
@Frans Dit is zo ondertussen inderdaad ook mijn visie. Tegenhouden is niet meer mogelijk, maar dat de boel op ramkoers met de realiteit ligt, staat buiten kijf. Dus, hoe eerder, hoe beter.
Ik heb mevrouw twee keer beleefd gevraagd of ze een debat met Marcel Crok aan zou durven.
Geen antwoord.
Sociaal-democrate op VVD-kamerzetel.
Fout dat dus juist nooit doen. Wat weet deze mevrouw met haar achtergrond en cv nu als woordvoerder over energie en klimaat. Hiermee geef je dit soort nitwits en de partij (VVD) te veel eer. Hetzelfde geldt voor al dat ingaan op al die onzin zaken over klimaat en energie en andere zaken. Het geeft dit soort lieden een gevoel van belangrijk zijn en versterkt de narcist in deze mensen. Want je moet toch wel een volkomen overtrokken beeld hebben van je eigen kunnen om zo’n baan te accepteren. Ook die partij hiervoor afstraffen dus want het is een vorm van minachting naar de burgers die zij moeten dienen
Frans,
AGW wetenschappers en aanhangers staan kennelijk niet zo sterk in hun schoenen, hun wetenschap rammelt.
Daarom durven ze het debat niet aan, bang als ze zijn door de mand te vallen.
Een bekend voorbeeld is lord Monckton, die vele bekende agw geleerden heeft uitgenodigd tot een debat. Men durft het niet.
Een ander voorbeeld was Gavin Schmidt die het debat met Roy Spencer schuwde, ervoor wegliep.
AGW wetenschappers staan prima in hun schoenen en publiceren in de wetenschappelijke literatuur en discussiëren met vakgenoten op wetenschappelijke conferenties. Ze doen niet aan cabaret en discussiëren dan ook niet met Lord Monckton, die trouwens weigert om een geschreven discussie op inhoud te voeren op onder andere WUWT.
Lord Monkckton staat trouwens bekend als iemand die er altijd naast zit en in geval van nood snel zijn standpunt subtiel veranderd.
“AGW wetenschappers staan prima in hun schoenen en publiceren in de wetenschappelijke literatuur en discussiëren met vakgenoten op wetenschappelijke conferenties.”
Ze discussiëren met hun consensus maatjes, niet met echte sceptici. Zijn ze te bang voor, omdat hun wetenschap ‘rammelt’.
En waarom zou Monckton schriftelijk gaan corresponderen met mensen die het echte debat niet aandurven? Stelletje bange hazen.
Erik,
omdat het veel te makkelijk is om in een gesproken debat maar wat te zeggen wat helemaal nergens op gebaseerd is, het gesproken debat is meer afhankelijk wie met het meeste vertrouwen de grootste onzin kan uitspreken. Als je Monckton gaat fact checken blijkt er geen woord waar van wat hij zegt, het grote publiek site hem spreken en denkt hij spreekt met veel zelf vertrouwen en verteld wat ik wil horen dus hij zal wel ge lijk hebben.
Monckton is zelf een bange haas dat hij niet wil ingaan op een geschreven debat, als je namelijk gaat vragen naar bronnen voor zijn uitspraken en die gaat controleren (dat zouden echte sceptici doen namelijk) dan valt hij keihard door de mand
Waarom zouden wetenschappers met niet wetenschappers moeten discussiëren ? Waarom publiceren “sceptici”hun bevindingen niet in de wetenschappelijke literatuur? De “allarmistische” wetenschap rammelt niet en is echt prima in orde.
Jan,
“Waarom zouden wetenschappers met niet wetenschappers moeten discussiëren ? ”
Waarom niet, als je het zo zeker weet, de science is toch settled? Moet toch een ‘eitje’ zijn om de niet wetenschapper beschaamd te doen afdruipen.Daarna heb je er nooit meer last van.
Tenzij de niet wetenschapper veel meer weet dan de wetenschapper. Dit laatste is het geval denk ik, daarom durven ze het debat niet aan.
Mevrouw Dilan Jezilgöz Zegerius komt hier een beetje uit de lucht vallen.
Heeft zij iets gezegd?
By the way … voor de mensen die het nog niet wisten:
https://www.youtube.com/watch?v=qLLUwuFFbzU
Wat helpt:
1. een kleine ijstijd breekt aan. Twee jaar achtereen een elfstedentocht en we zijn van dat klimaatalarmisme verlost.
2. een echte dreiging dient zich aan zoals een gemene griepvariant
3. het geld is op (gastheer uitgeput).
Trouwens: als steeds dezelfde vraag wordt gesteld en daar geen antwoord op komt dan moet de conclusie zijn dat de vraag of de uitgangspunten verkeerd waren. De verklaring van het klimaatalarmisme moet dan gevonden worden in de vaststelling dat mensen in de eerste plaats religieuze beesten zijn. Wetenschap en rationeel gedrag zijn een afsplitsing van religie. Donder en bliksem zijn nu fysica, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen geologie, ziekten en plagen biologie. Maar het onbegrepen klimaat is nog steeds een prima goddelijke spreekbuis, het humeur van Moeder Aarde.
David begrijpt het klimaat niet en dus bestempeld hij het voor iedereen als religie, hij kan zich niet voorstellen dat er mensen zijn die er meer van begrijpen dan hij.
David,
graag jouw geloof achter de voordeur laten en de grote mensen laten praten over klimaat.
Ter info:
http://mediathek.cesifo-group.de/iptv/player/macros/CESifoLiveWebcastDe
18:00 uur vanavond
Jeroen,
“Wij kunnen de komende tientallen jaren toe met olie, bij uitblijven van verdere exploratie”.
Niet van het een of ander, maar heb je daar ook ondersteunend bewijs voor ?
Michiel,
Alle IPCC scenario’s, behalve RCP 2.6, gaan uit van stijgend tot gelijk gebruik van olie.
Het RCP 8.5 scenario gaat uit van een vervijfvoudiging van gebruik van kolen.
Als het IPCC en alle, 97% procent, van de klimaatwetenschappers denken dat het gebruik zal stijgen en dus de Club van Rome “onwetenschappelijke” prognoses maakten, hoe kunnen wij als eenvoudige turfstekers dan anders denken?
@Michiel Je moet goed zoeken op deze site van BP https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy/primary-energy.html
De grafieken staan in de slidepack Het gaat om de R/P ratio’s
Marcel Crok heeft zijn huiswerk nog steeds niet af:
http://www.pbl.nl/nieuws/nieuwsberichten/2011/visie-van-het-pbl-op-het-boek-%E2%80%98de-staat-van-het-klimaat-%E2%80%93-een-koele-blik-op-een-verhit-debat%E2%80%99
Ik wacht met belangstelling de beantwoording af.
@Tjipke Tasma:
Het boek van Marcel Crok gaat over klimaat en het PBL probeert wind en zon als zaligmakend te verkopen (iets met klimaatbeleid of zo).
Temperatuurmetingen deugen inderdaad niet. De Bilt: bij wind uit de 1ste en 4de kwadrant is duidelijk de invloed van bebouwing en de noordeliijk gelegen woonwijken te bespeuren en in de westrichting staat bebossing goede metingen in de weg.
En nogal aanmatigend om over huiswerk te spreken.
Tjipke
PBL vermeldt een opwarming met 0,8 graden vanaf pre-industrieel. Laten we eens kijken van 1850-2010 of bijna -2020. Dit is een stijg tempo van minder dan 0,5 graad per eeuw. Als we Crok volgen is de helft manmade, dus een kwart graad per eeuw, nauwelijks meetbaar. Het is zeker geen gevaarlijke opwarming, eerder een bewijs van een zeer stabiele temperatuur. Gezien de moeilijke kunst van ‘global measurement’ is het evenzeer gewettigd te zeggen dat het helemaal niet is opgewarmd.
Ik hou zelf ook maar en slag om de arm en veronderstel, met geen hard bewijs, een zeer geringe opwarming, iets tussen een kwart en een halve graad per eeuw.
Tjipke
PDF gedownload. De essentie is para 3.2. “De feedback case: hoe groot is de klimaatgevoeligheid.”
Noch Marcel, noch de PBL maken gewag van feedback karakteristieken in de praktijk. Daarom aan Marcel van harte aanbevolen om even deze blog te kopiëren als verweer. https://www.climategate.nl/2015/07/de-weerlegging-van-global-warming-de-feedback-is-negatief/
Het statistisch anti-persistentiegedrag van de HADCRU4t serie van ca 38% komt met monte carlo runs- aardig in de richting van een negatieve feedback van ca 50%. Dat geeft een redelijk harde onderbouwing voor een klimaatgevoeligheid van ca 0,5 graad per verdubbeling van CO2.
Andre,
misschien is het een keertje goed als je niet het cijferwerk van Karner uit E&E (altijd een teken dat het politiek is en geen wetenschap) als basis moet nemen maar een keertje gedegen wetenschappelijk onderzoek zou moeten lezen.
Hoe verklaar je de schommelingen uit het verleden als de klimaatgevoeligheid klein zou zijn?
Misschien moest je deze twee maar eens echt lezen:
climategate.nl/2016/02/52878/
climategate.nl/2016/02/volgende-ijstijd-en-hoe-wereld-echt-werkt/
@Boels Het PBL heeft de moeite genomen om een uitvoerige visie te schrijven op het boek van Marcel Crok, maar reactie van zijn kant laat nog steeds op zich wachten.
Dus geen sterk optreden in: https://www.rtlz.nl/tv/laatste-videos/het-klimaat-tussen-hoop-en-vrees
Het PBL wordt betaald om moeite te nemen over wat dan ook en de gegeven visie is de moeite van lezen niet waard.
Het PBL doet geen klimaatonderzoek, verdedigt wel het IPCC, raadpleegt een voorstander van windenergie en voormannen van een inmiddels incompetent klimaatbeleid.
@Boels Doet Marcel Crok dan wel klimaatonderzoek?
Hé Tjipke probeert een Harvey…
Ja Tjipke, Marcel doet klimaatonderziek:
https://judithcurry.com/2014/03/05/lewis-and-crok-climate-less-sensitive-to-co2-than-models-suggest/
Is toch geen glashard bewijs ? Het gaat al lang niet meer om de fysiek aanwezige reserves, maar de mate waarin en tegen welke prijs je ze boven de grond kan krijgen. Over de geleverde net-energy zullen we het even niet hebben.
Ik verzamelde onderstaand de volgende uitspraken van een aantal Big Oil hotemetoten (dus niet van peakoilers);
Die zijn echt niet in lijn met jouw rondedansje:
“All the easy oil and gas in the world has pretty much been found. Now comes the harder work in finding and producing oil from more challenging environments and work areas”.
— William J. Cummings, Exxon-Mobil company spokesman, December 2005
It is pretty clear that there is not much chance of finding any significant quantity of new cheap oil. Any new or unconventional oil is going to be expensive.
— Lord Ron Oxburgh, a former chairman of Shell, October 2008
[World] reserves are confused and in fact inflated. Many of the so-called reserves are in fact resources. They’re not delineated, they’re not accessible, they’re not available for production.
— Sadad Al Husseini, former VP of Aramco, presentation to the Oil and Money conference, October 2007.
Ook dit verhaal van IEA biedt niet veel soelaas:
https://www.iea.org/newsroom/news/2017/april/global-oil-discoveries-and-new-projects-fell-to-historic-lows-in-2016.html
Waarom zoeken naar iets wat “verboden” gaat worden?
Of schaarste reëel of kunstmatig is, het levert wel meer op ;-)
@Boels.
“ Of schaarste reëel of kunstmatig is, het levert wel meer op “
Neen, als schaarste echt is omdat er gewoon te weinig van is dan valt de werking van vraag en aanbod weg. Dat laatste is een essentieel onderdeel van huidig economisch systeem. Juist als het een grondstof betreft zo belangrijk voor groei dan raakt dat ook het functioneren van dat systeemi in al haar geledingen.
Alleen als schaarste tijdelijk of zoals jij stelt kunstmatig is dan is er sprake van prijsregulering via mechanisme van vraag en aanbod.
Olie is natuurlijk nog wel aanwezig en wordt nog steeds gebruikt (sarc) maar als bron van energie is het ERoEI getal inmiddels dusdanig laag geworden dat grote olie maatschappijen het niet meer verantwoord vinden ( grote investeringen te doen) om die vaak geschatte en veronderstelde resterende lastige veldente gaan aanboren.
In mijn herinnering is zo rond 2010 het punt gepasseerd waarop het verbruik van olie groter werd dan de capaciteit van nieuwe aangeboorde velden. Ook al wordt het niet ‘verboden’ dan nog zal deze fossiele brandstof zichzelf uitfaseren. Gelukkig bestaan er dan prima alternatieven (sarc)